Dodaj do ulubionych

Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o szkolac

26.10.11, 23:06
No wlasnie, jak to bylo, jak radni we wtorkowy wieczor radzili o szkolach w Bielsku Podlaskim.
Slyszalem ze celowo czekali az tv przestanie transmitowac i wtedy zrobiono glosowania. Glosowania o ktorych wczesniej podjeto decyzje ze ich ... nie bedzie.
No wiec jak to naprawde bylo? Dobrze slyszalem czy zle?
Bedzie mial ktos odwage i powie jak bylo?
Obserwuj wątek
    • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 27.10.11, 10:35
      sebcioo napisał:
      > Glosowania o ktorych wczesniej podjeto decyzje ze ich ... nie bedzie.

Co masz na myśli?
      Od dawna było wiadomo co będzie głosowane:
      bip.um.bielsk.wrotapodlasia.pl/rada_miasta_sg/rada_miasta_VI_kad/rada_sesje_VI_Kad/z_25102011.htm
      • sebcioo Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 27.10.11, 12:06
        popkuriozysta napisał:

> Co masz na myśli?
        > Od dawna było wiadomo co będzie głosowane:
        Na mysli mialem ... to co napisalem.
        Czy ten porzadek podany przez ciebie mozna bylo zmienic w trakcie sesji czy nie? Czy byl zmieniany?
        Czy to prawda ze sesja przeciagnela sie do ok. 21-ej i jak juz nie bylo kamer to na wniosek jednej radnej jednak glosowano "nad szkolami"?
        Pytam jak bylo bo znam sprawe jedynie z przeciekow badz plotek.
        Czy dobrze slyszalem? Czy tak w istocie bylo jak opisalem?
        • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 27.10.11, 12:47
          sebcioo napisał:
          > Na mysli mialem ... to co napisalem.

Czyli do końca nie wiadomo co.

> Czy ten porzadek podany przez ciebie mozna bylo zmienic w trakcie sesji czy nie?

Zapewne tak, pierwszym głosowaniem na każdej sesji jest głosowanie porządku obrad.

> Czy byl zmieniany?

Nie wiem, ale co to zmienia jeśli od dłuższego czasu mieli robić szkoły i ostatecznie je przerobili. Chyba jest tak jak być powinno i mało istotne jest że w międzyczasie zmienili sobie porządek obrad na "bez szkół" skoro ostatecznie i tak wrócili do tego tematu i go głosowali.

A obecność kamer nie zmienia właściwie nic - przebieg dyskusji i tak będzie widoczny w protokole dostępnym za miesiąc tutaj: bip.um.bielsk.wrotapodlasia.pl/rada_miasta_sg/rada_miasta_VI_kad/rada_prot_VI_K/rok_2011.htm. Wynik głosowania również tam będzie.
          Efekt głosowania będzie znany nawet wcześniej, gdy tylko pojawi się uchwała tutaj: bip.um.bielsk.wrotapodlasia.pl/rada_miasta_sg/rada_miasta_VI_kad/rada_uchwaly_VI_k/rada_u2014/rada_VI_K_u11/rada_VI_K_u11.htm.
          Natomiast przebieg głosowania niestety nie jest ujmowany w protokole (może warto apelować o to do przewodniczącego rady aby lista za-przeciw była umieszczana w protokołach? kolega-radny-forumowicz Borowski uczciwie informuje swoich wyborców na swojej stronce za czym głosował a za czym nie* - bardzo dobry precedens), ale z tego co pamiętam z poprzednich transmisji to i w tv nie widać wszystkich radnych w tym krótkim momencie głosowania, więc też ciężko stwierdzić ze 100% pewnością kto był za rozdymaniem kosztów funkcjonowania miasta, a kto zachował rozsądek.

* Chociaż w temacie szkół nie napisał jak sam głosował - czekamy!
          • sebcioo Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 27.10.11, 14:02
            popkuriozysta napisał:

> Czyli do końca nie wiadomo co.
            Nie, to ty nie zrozumiales a nie ze nie wiadomo.

> > Czy byl zmieniany?
            > Nie wiem...
            Skoro nie wiesz to po co o tym piszesz?

> ...ale co to zmienia jeśli od dłuższego czasu mieli robić szkoły i ostat
            > ecznie je przerobili.
            To zmienia ze nie pytalem o czyjes wymysly na temat co robic ze szkolami a o przebieg wczorajszej sesji. Jesli nie masz nic do powiedzenia na ten temat to ... o czym my rozmawiamy?
            • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 27.10.11, 15:07
              sebcioo napisał:

> popkuriozysta napisał:
              >
              > > Czyli do końca nie wiadomo co.
              > Nie, to ty nie zrozumiales a nie ze nie wiadomo.
              >
              No bo przecież Ty umiesz powiedzieć co miałeś na myśli mówiąc "wcześniej podjęli decyzję że głosowania nie będzie".

> > > Czy byl zmieniany?
              > > Nie wiem...
              > Skoro nie wiesz to po co o tym piszesz?
              >
              Bo Ty nawet nie potrafisz powiedzieć czy może być zmieniany.
              Pytasz na forum to mądrzejsi odpowiadają, a że nie po Twojemu to już się nie podoba?
              • sebcioo Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 27.10.11, 20:41
                popkuriozysta napisał:

> No bo przecież Ty umiesz powiedzieć co miałeś na myśli mówiąc "wcześniej podjęl
                > i decyzję że głosowania nie będzie".
                Jesli nie potrafisz zrozumiec tak prostego zdania to uznalem ze nie ma sensu ci go tlumaczyc.

> Bo Ty nawet nie potrafisz powiedzieć czy może być zmieniany.
                Sorry ale nie poznalbys ironii nawet gdyby cie kopnela w ...
    • t55a No to do ... . nędzy... 27.10.11, 22:08
      co zrobili w końcu z tymi szkołami?
      • sebcioo Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 07:24
        Co zrobili i JAK to zrobili - to chcialbym wiedziec.
        No wlasnie jakos cisza i siwy dym. Nikt nic nie, nikt sie nie zna, zupelnie jakby to chodzilo o zeszloroczny snieg a nie o szkoly i dzieci.
      • kahuna11 Re: Strusia polityka, jej koszty ponosimy wszyscy 28.10.11, 07:30
        Do takiego wniosku doszedłem oglądając transmisje z obrad Rady Miasta. Zaczynam żałować że ...
        Może radni forumowicze coś napiszą w temacie zbyt wielu szkół w Bielsku?
        • sebcioo Re: Strusia polityka, jej koszty ponosimy wszyscy 28.10.11, 07:31
          > Może radni forumowicze coś napiszą w temacie zbyt wielu szkół w Bielsku?
          Co nowego mozna napisac/chcesz przeczytac o szkole podst nr 5?
      • popkuriozysta Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 07:45
        t55a napisał:
        > co zrobili w końcu z tymi szkołami?

kolega-radny-forumowicz podpowiada, że przeszło utworzenie SP1 i nieutworzenie G4 przy SP2.
        • t55a Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 08:20
          może i ja nie w temacie..., ale po zastanowieniu i mnie jakieś tam myśli (w temacie) do makówki przychodzą.
          Myślę, więc, że: szkół powinno byc tyle, aby w momencie wyżu (hipotetycznego) przeładowane nie były...bo dzieciom to tragedia.
          "Za torami" powinno byc gimnazjum...bo powinno, duża dzielnica - gimnazjum sie należy.
          Poza tym ludziom trzeba dać pracę (nauczycielom) - uważacie , że nie?
          To po cholere przyjmujecie taką ilość studentów??? (nie muszę tłumoczyć(!) do kogo ta mowa)
          ...
          Aha, kasiorka potrzebna, od "łba" to trochę rocznie sie nazbiera, a potem niech sie samorządy martwią jak rozwiązać taki impas.. Ale ja tam zwykły T55A jestem..nie do mnie decydenctwo należy.
          A radni to czemu zamilkli - "w temacie szkół" - wujkuJarku?
          inni...?
          Zaraz sie odezwą niektórzy....Mikołajki będą organizować, trzeba zabłysnąć na scenach i w w mediach...he he...z przekąsem zagadał t55a

• popkuriozysta Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 09:01
            t55a napisał:
            > szkół powinno byc tyle, aby w momencie wyżu (hipotetycznego) p
            > rzeładowane nie były...bo dzieciom to tragedia.

I chyba jest. Tzn. teraz jest nadmiar, bo G1 stoi puste, nauczyciele w każdej ze szkół ciułają etaty i dorabiają sobie w innych, a i tak są ci bez etatów. Ale to trzeba by przeanalizować te dokumenty co to radni sobie zamówili żeby dowiedzieć się jak to dokładnie w liczbach wygląda. Wydaje mi się, że na poprzedniej sesji część danych się przewijała, ale nie chce mi się dokładnie przedzierać przez ten bełkot ;)

> "Za torami" powinno byc gimnazjum...bo powinno, duża dzielnica - gimnazjum sie
            > należy.

To prawda, chyba należy się tam bardziej niż w SP1/G1 (ciekawe ile obwodu SP2 zabiera nowe SP1 bo jak spojrzałem na planowany spis ulic to chyba w wielu przypadkach SP2 jest logiczniejszym wyborem dla dziecka, choćby ze względu na odległość), problem tylko z zapleczem - czy tam w ogóle jest szansa na sensowne utworzenie gimnazjum? SP1/G1 ma dwa skrzydła, dużą powierzchnię, niezłe ponoć wyposażenie.
            • sebcioo Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 09:29
              popkuriozysta napisał:

> To prawda, chyba należy się tam bardziej niż w SP1/G1 (ciekawe ile obwodu SP2 z
              > abiera nowe SP1 bo jak spojrzałem na planowany spis ulic to chyba w wielu
              > przypadkach SP2 jest logiczniejszym wyborem dla dziecka, choćby ze względu na
              > odległość), problem tylko z zapleczem - czy tam w ogóle jest szansa na sensowne
              > utworzenie gimnazjum? SP1/G1 ma dwa skrzydła, dużą powierzchnię, niezłe ponoć
              > wyposażenie.
              A jakie zaplecze ma ... SP 5? Wedlug mnie logicznym jest ze:
              - 3 szkoly w centrum to o jedna za duzo (trzy czyli nr 1, 5 i "bialorusy")
              - SP 1 ma "zaplecze", analogicznie SP 2 i bialorusy, nr 5 tego nie ma
              - SP 1 obejmuje centrum, SP 2 - czesc "za torami", miejsca dla SP 5 nie widze

Cos co SP 5 ma a inne szkoly nie maja to zaplecze "polityczne" i "krzykacze".
              • wujekjarek1 sesja 28.10.11, 10:05
                dziś na mojej stronie zostanie umieszczona subiektywna relacja z sesji i szczegółowy opis jak głosowałem w poszczególnych głosowaniach

a przy okazji to przedstawię swoją opinię na temat sieci szkół
                - na bazie SP1 (nowoutworzonej), SP 5 i Gim 1 - stworzyć Zespół Szkół w budynkach przy Kościuszki i 11 listopada, budynek po SP 5 do wykorzystania na inne cele (od kiedy? - to kwestia do dyskusji)
                - "za torami" podstawówka + "normalne" przedszkole (teraz są oddziały przedszkolne)- dzieci też będą przez 9 lat w jednych murach - przedszkola za torami nie ma, a w centrum jest 4.
                - trójka bez zmian
                - czwórka bez zmian

jeśli uda się znaleźć większość dla takiego pomysłu to będę go starał się przeforsować, tyle, że chcę jeszcze poczekać na strategię funkcjonowania sieci szkół i przedszkoli, którą ma przygotować burmistrz i wtedy można będzie ocenić czy wyżej przedstawiony pomysł ma sens

pozdrawiam wszystkich którym dobro Bielska leży na sercu
                • popkuriozysta Re: sesja 28.10.11, 10:17
                  wujekjarek1 napisał:
                  > a przy okazji to przedstawię swoją opinię na temat sieci szkół
                  > - na bazie SP1 (nowoutworzonej), SP 5 i Gim 1 - stworzyć Zespół Szkół

To po co w ogóle "nowoutwarzać" SP1 zamiast przenieść SP5 do budynków G1?

> w budynkach przy Kościuszki i 11 listopada, budynek po SP 5 do wykorzystania na inne cel
                  > e (od kiedy? - to kwestia do dyskusji)

No to "od kiedy" właśnie nie jest takie proste ze względu na przeprowadzoną termomodernizację. Z tego co orientuję się w przeciekach to jednym z opracowywanych wariantów było pozostawienie w budynkach SP5 oddziałów klas I-III tak aby spełnić wymóg wykorzystania ztermomodernizowanego budynku na potrzeby szkoły. Tylko nie wiem czy wolna przestrzeń w budynku miałaby być w takim wypadku zamknięta (czytaj np: nieogrzewana? - niższe koszty) czy mogłaby być wykorzystana na inną działalność (urząd miasta? - notabene pojawia się inny problem: co urzędem jeśli nei skończy się do września remont budynku przy Kopernika a do budynków G1 trzeba będzie przyjąć dzieciaki w ramach nowoutworzonej SP1?)

> - "za torami" podstawówka + "normalne" przedszkole (teraz są oddziały przedszko
                  > lne)- dzieci też będą przez 9 lat w jednych murach - przedszkola za torami nie
                  > ma, a w centrum jest 4.
                  > - trójka bez zmian
                  > - czwórka bez zmian
                  >
                  Zgoda!

> jeśli uda się znaleźć większość dla takiego pomysłu to będę go starał się przeforsować,

Kibicuję, ale coś mi się wydaje wujaszku że jako pojedynczy rozsądny radny i do tego wcale nie z tych co trzęsą swoimi ugrupowaniami to "se możesz" :(
                  • szpila555 Re: Parę myśli i mi przyszło do głowy. 28.10.11, 10:44
                    Prawo do własnego zdania mam, więc napiszę na forum, może ktoś skorzysta z tych moich przemyśleń.
                    Planowana jest od wielu lat budowa dużej hali sportowej na stadionie miejskim. W sytuacji gdy powstaje SP1 a jest również GP1 - to szkole SP2 grozi zamknięcie. Po zamknięciu tej szkoły i hipotetycznym powstaniu hali sportowej na stadionie, młodzież z bielskich szkół będzie miała daleko do niej. W czasie zajęć lekcyjnych trudno będzie dojść na zajęcia halę i wrócić do szkoły. Pozostanie korzystanie z hali jedynie popołudniami. A halę ogrzać trzeba. Koszty jej utrzymania będą znaczne.
                    Pamiętam sesję na temat hali sportowej gdy byłem radnym. Argumentem przemawiającym za powstaniem nowej hali na stadionie miejskim była m.in. bliska lokalizacja szkoły SP2. Jeden z radnych proponował nawet wówczas na sesji ogrzewanie tej hali z kotłowni przy szkole SP2 :)
                    Proponowałem wówczas lokalizację nowej hali oraz tzw "muszli" na terenach po LENPOLU. Co do przeniesienia muszli Burmistrz nawet potwierdził taką możliwość, jednak po kolejnych wyborach o niej chyba zapomniał. Co do lokalizacji hali sportowej na terenie LENPOLU (dawnej roszarni lnu) niestety, nie chciano mnie słuchać. A taka lokalizacja hali służyłaby lepiej szkołom, w tym szkołom SP1 i SP3 a nawet i SP2 z uwagi na bliższą do nich odległość dla wszystkich.
                    Teraz skutkiem powstania SP1 i nieutworzenia GP2 będzie pewnie wygaśnięcie SP2 oraz SP5 z powodu braku uczniów. Tylko kiedy do tego dojdzie? I kto za to zapłaci. Pewnie będzie znowu przedwyborcza zadyma w sprawie szkół. Kolejne wybory do Rady Miasta za 3 lata.
                    Uprzedzając dyskutantów informuję, że nie zamierzam w nich startować.
                • lubicz68 Re: sesja 28.10.11, 16:21
                  wujekjarek1 napisał:

> - trójka bez zmian
                  > - czwórka bez zmian
                  >
                  No wiadomo nie do ruszenia.
                  • sebcioo Re: sesja 28.10.11, 17:51
                    Podaj argumenty za tym zeby je "ruszac". Badz jak je ruszac, co zmieniac.
              • popkuriozysta Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 10:11
                sebcioo napisał:
                > A jakie zaplecze ma ... SP 5? Wedlug mnie logicznym jest ze:
                > - 3 szkoly w centrum to o jedna za duzo (trzy czyli nr 1, 5 i "bialorusy")
                > - SP 1 ma "zaplecze", analogicznie SP 2 i bialorusy, nr 5 tego nie ma
                > - SP 1 obejmuje centrum, SP 2 - czesc "za torami", miejsca dla SP 5 nie widze
                >
                > Cos co SP 5 ma a inne szkoly nie maja to zaplecze "polityczne" i "krzykacze".

Co do tego oczywiście pełna zgoda: SP5 ma jeszcze gorsze zaplecze niż SP2. i jest w kiepskim położeniu między dwiema innymi dużo większymi i lepszymi szkołami. Jedyne sensowne wyjście - zaorać.
                Ale za to ma słuszną patriotycznie nazwę za którą niektórzy sa chyba gotowi przelewać krew :/
                • lubicz68 Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 16:27
                  popkuriozysta napisał:

> Co do tego oczywiście pełna zgoda: SP5 ma jeszcze gorsze zaplecze niż SP2. i je
                  > st w kiepskim położeniu między dwiema innymi dużo większymi i lepszymi szkołami
                  > . Jedyne sensowne wyjście - zaorać.
                  > Ale za to ma słuszną patriotycznie nazwę za którą niektórzy sa chyba gotowi prz
                  > elewać krew :/
                  Oj drażni cię ta nazwa, drażni.
                  • kahuna11 Re: No to do ... . nędzy... 28.10.11, 16:46
                    Brak męskiej decyzji, bo niepopularna ot i wszystko.
                  • ckmi Re: No to do ... . nędzy... 29.10.11, 10:33
                    Lubicz ty znowu zaczynasz nową wojną jak stara nie zakończona ?

Może wyjaśnij pewne rzeczy. Walczyłeś na forum jak lew o SP5.
                    Powód siostra nauczycielka. Twoje dzieci chodzą do szkoły odległej o 200 km.

Tylko czy nie śmierdziało tobie i siostrze nagroda burmistrza kilka miesięcy po tej akcji. Jak burmistrz taki beee to może nie należało z tych rąk brać gratyfikacji ?

W końcu pochodzenie zobowiązuje. Honor dla niektórych to nie jest puste słowo.
                    • lubicz68 Re: No to do ... . nędzy... 29.10.11, 11:34
                      Chyba nie tylko ja z forumowiczów nie mieszkam w Bielsku.
                      Ale nie zmienia to faktu, że to moje rodzinne miasto.
                  • popkuriozysta Re: No to do ... . nędzy... 29.10.11, 17:00
                    Wszystko w porządku z główką?
                    Nie odstawiaj tabletek bez pozwolenia lekarza.
          • gsx1100g Re: No to do ... . nędzy... 25.11.11, 23:32
            Witam.

Zgodze sie Tpoba Forumowiczu T55a w jednej sprawie, chodzi o MIkołajki, w trakcie organizacji których kilku radnych będzie chciało zabłysnąć.
            W moim skromnym przekonaniu wcale nie zagadałes z przekąsem.
            2 tyg temui temu nasz "najbardziej pracowity" radny-p. Jarosław (nazwiska wybaczcie nie pamiętam) już zabłysnął- uruchmił sonde na swojej stronie www. To się nazywa zaangażowanie. Pogratulować!
            A jakie efekty w/w sondy!!! Sonda miarodajna, pytania przemyslane- wszystko bezbłędne!
            Teraz widzicie kogo wygraliście i ile efektów przynosi praca niektórych radnych.
            Co radni do tej pory zrobili pożytecznego?
    • sebcioo Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 30.10.11, 22:00
      Relacja radnego wuja www.borowski.3o.pl/ - podziekowania mu za nia, reszta jak widac ma juz nas (bielszczan) w ...
      Pare slow komentarze:
      - w relacji wystepuja nazwiska
      Miroslaw Golebiowski - SLD
      burmistrz Eugeniusz Berezowiec - SLD
      Alina Niegierewicz - SLD
      Paweł Miszczuk - SLD
      dane z wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/200000/200301-k-2c9682842b43b341012b52677c4c00e1.html?komitet=2c9682842b43b341012b52677c4c00e1

Juz nie wiem czy smiac sie czy plakac. Uczylem sie w SP1, pojecia nie mialem ze zostala ona zamknieta a tym glosowanie znowu "otwarta".
      Z jednej strony niby malo dzieci jest a w SP1 w szczytowych momentach uczylo sie jednoczesnie okolo tysiaca. Ogromna to szkola, z sala gimnastyczna, boiskiem etc (boisko co prawda nalezy/nalezalo do LO ale jednak jest).
      Z drugiej strony nikt nie kwestionuje zasadnosci istnienia takiego "potworka" jak SP5. Szkola w ... domu partii - toz to rechot historii i kpina z dzieciakow.
      Z trzeciej strony - slowa ze taki moloch jak SP1 nie zwiekszy kosztow i nie powiekszy dziury budzetowej. Dziury którą powiększają takie cuda jak np pomnik JP2 czy masa innych punktów z ulotki wyborczej z 2010 roku jaka sie chwalilo SLD.
      Z czwartej strony radni z Koalicji Bielskiej dopiero w ostatnim mozliwym (chyba) glosowaniu uznali ze sa na straconej pozycji i ze moze lepiej poprzec SLD (wstrzymujac sie od glosu czyli pozwalajac SLD by mialo to co chcialo). Nie wiem skad tak pozno taki wniosek u nich.

Wniosek generalny jaki mi przychodzi do glowy - jest to bagno gdzie licza sie uklady, zyski, kalkulacja a nie dobro i logika mieszkancow.
      • sebcioo Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 30.10.11, 22:01
        sebcioo napisał:

> ... dobro i logika mieszkancow.
        Albo logika i dobro mieszkancow ;) skrot myslowy
      • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 31.10.11, 09:20
        sebcioo napisał:
        > Pare slow komentarze:
        > - w relacji wystepuja nazwiska
        > Miroslaw Golebiowski - SLD
        > burmistrz Eugeniusz Berezowiec - SLD
        > Alina Niegierewicz - SLD
        > Paweł Miszczuk - SLD
        > dane z wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/200000/200301-k-2c9682842b43b341012b52677c4c00e1.html?komitet=2c9682842b43b341012b52677c4c00e1
        >

To gdzie ten komentarz?
        A nazwisko Gołębiowskiego w zupełnie innym kontekście się pojawia niż pozostałe. Bo jak wynika z relacji być może jako jedyny miał w sobie na tyle uczciwości by nie głosować partyjnie - nie przesądzam tutaj czy decyzja o powołaniu SP1 jest słuszna czy nie (moim zdaniem, w obecnym kształcie - nie (z zastrzeżeniem tajnego masterplanu*)), tylko mówię o tym że głosowanie było ewidentnie partyjne. Jakby Gołębiowski był i głosował to pozostałe nazwiska by się nawet nie pojawiały bo do żadnych kolejnych reasumpcji by nie dochodziło i pomoc kolegów z KB by nie była potrzebna - skończyłoby się tak samo, tyle że szybciej. Szkoda że nie miał na tyle odwagi żeby przyjść i zagłosować według własnego sumienia, nie wyobrażam sobie jak poważna musiała być choroba by na tak ważne głosowanie z własnego podwórka (był z-cą burmistrza od oświaty) i we własnej sprawie (zgłosił wniosek o gimnazjum za torami) nie przyjść.

> pojecia nie mialem ze zostala ona zamknieta a tym glosowanie znowu "otwarta".

Jeszcze nie została otwarta, bo ani Przewodniczący Rady nie podpisał jeszcze uchwały (chyba, skoro nie pojawiają się uchwały z tej sesji na BIP-ie - mają czas bodaj do środy), ani przede wszystkim nie została opublikowana przez Wojewodę w Dzienniku Urzędowym Województwa Podlaskiego. Piszę o tym, bo przy tak burzliwym przebiegu jakichś reasumpcjach itp. ciekawe jak będzie oceniana poprawność uchwalenia.
        Pytanie do wuja:
        Cały czas było głosowane "odrzucenie projektu uchwały", a skoro tak to efektem tego ostatniego głosowania było "nieodrzucenie projektu uchwały" - czy to jest równoznaczne z jego przyjęciem? Czy później nie powinno być głosowania nad przyjęciem projektu uchwały?

> Z drugiej strony nikt nie kwestionuje zasadnosci istnienia takiego "potworka" j
        > ak SP5.

Kwestionują m.in. ci, których nazwiska wymieniłeś wcześniej. Tylko co z tego jak ci, którzy dziś głosowali przeciw SP1 uzbroili się lat temu kilka w taczki i bronili własną piersią SP5.
        (*tajny masterplan) Ale dobrze będzie, SLD też takie głupie nie jest. Zrobią SP1 to SP5 wymrze śmiercią naturalną, w sam raz za kilka lat gdy skończy się ograniczenie związane z termomodernizacją budynku :)

> Szkola w ... domu partii - toz to rechot historii i kpina z dzieciakow.

A co ma piernik do wiatraka? Co, jakiś nawiedzony ten budynek czy jak?

> czy masa innych punktów z ulotki wyborczej z 2010 roku jaka sie chwalilo SLD.

A propos: ma ktoś może tę ulotkę w wersji elektronicznej?

> Z czwartej strony radni z Koalicji Bielskiej dopiero w ostatnim mozliwym (chyba) glosowaniu
        > uznali ze sa na straconej pozycji i ze moze lepiej poprzec SLD (wstrzymujac sie od glosu
        > czyli pozwalajac SLD by mialo to co chcialo). Nie wiem skad tak pozno taki wniosek u nich.

Zapewne po to aby uniknąć pata, który i tak nazbyt często w żenujący sposób paraliżuje prace naszych włodarzy. Ale też pytanie czemu tak późno, skoro wuj słusznie zauważa, że przy twardym stanowisku burmistrza i wyrażanym przez niego takim a nie innym przekonaniu trochę bez sensu jest się mu sprzeciwiać (przy patowym układzie głosów).

> Wniosek generalny jaki mi przychodzi do glowy - jest to bagno gdzie licza sie u
        > klady, zyski, kalkulacja a nie dobro i logika mieszkancow.
        >

True, true.
        Aby choć nieco zmniejszyć bagno i zwiększyć przejrzystość wniosek do wuja jako jedynego chyba radnego tutaj: może wprowadzić do protokołów oprócz liczby głosów nad uchwałą także imienne wyniki głosowania? W końcu to głosowanie jawne, nie sądzę żeby były przeciw temu proceduralne przeciwwskazania.
        Przynajmniej wyborcy wiedzieliby z czego rozliczać "swoich" radnych (bo choćby w tym głosowaniu widać, że odwrócił się trochę podział 11-10, tym razem na korzyść SLD i to bez obecności Gołębiowskiego - ciekaw jestem kto (może wuj zdradzi?) jeszcze głosował za?)
        • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 03.11.11, 07:39
          > ciekaw jestem kto (może wuj zdradzi?) jeszcze głosował za?)

Wuj nie zdradzi?
          Szkoda.

Jest uchwała: bip.um.bielsk.wrotapodlasia.pl/rada_miasta_sg/rada_miasta_VI_kad/rada_uchwaly_VI_k/rada_u2014/rada_VI_K_u11/var/resources/27/41/222/uchwalanrxiii7411.pdf
          • wujekjarek1 Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 03.11.11, 21:16

> > ciekaw jestem kto (może wuj zdradzi?) jeszcze głosował za?)
            >
            głosowanie było jawne wiec zadna tajemnica przynajmniej dla tych ktorzy byli na sesji :)
            Simoniuk, Niegierewicz, Mańko, Ryżyk, Wawulski, Miszczuk, Karniewicz, Kruszewski, Rzepniewska i Sarnacki byli za

wuj pozdrawia
            • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 04.11.11, 11:42
              Wiem, że było jawne, dlatego właśnie pytam o to. Tylko jak ktoś nie był albo nie śledził na hajnowskiej tv to raczej nie ma szans żeby się dowiedzieć (dlatego też wcześniej pisałem o tym, że to powinno być w protokołach).
              Dzięki za info.
    • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 14.11.11, 13:25
      www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20111109/REG01/458775683
      • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 07.12.11, 12:52
        No i zbadał wojewoda. Uchwała jest nielegalna.
        • kahuna11 Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 07.12.11, 14:32
          To ja się pytam co robili na sesji prawnicy?
          Powinni zwrócić wszelkie koszty oraz wynagrodzenie swoje i za stracony czas radnych. Bo do głosowanie uchwały na sesji nie powinni dopuścić.
          • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 07.12.11, 15:24
            To ja się dodatkowo pytam co robił na sesji przewodniczący że poprowadził sesję, zatwierdził uchwałę, podpisał... a później skarżył się że nielegalnie podjęta.
        • wujekjarek1 Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 07.12.11, 15:55
          popkuriozysta napisał:

> No i zbadał wojewoda. Uchwała jest nielegalna.

zgadza się, uchwała nielegalna, pisała dziś nawet o tym Rzeczpospolita na żółtych stronach (czego to się nie robi żeby zaistnieć w mediach) ;)
          można mieć pretensje i do Przewodniczącego i do prawników za tę sytuację, ale wniosek jest prosty trzeba zaktualizować Statut Miasta, żeby w przyszłości takie sytuacje nie miały miejsca
          tyle, że co prawnik to inne zdanie - jest też radny prawnik i to on twierdzil na sesji, ze z reasumpcją jest wszystko w porządku, radczyni obsługująca miasto niestety już nie pierwszy raz kolokwialnie napiszę "dała ciała" - sam miałem z nią pod górkę, gdyż uważała, że przygotowana przeze mnie uchwała komisji rewizyjnej jest niezgodna z prawem - natomiast organ nadzorczy w postaci Wojewody nie miał takich obiekcji.

cóż błędów nie popełniają tylko Ci, którzy nic nie robią
          pozdrawiam

• popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 08.12.11, 07:54
            wujekjarek1 napisał:
            > zgadza się, uchwała nielegalna, pisała dziś nawet o tym Rzeczpospolita na żółty
            > ch stronach (czego to się nie robi żeby zaistnieć w mediach) ;)

O, i tak trzeba, jak już robimy wieś to tak żeby wszyscy wiedzieli, zawsze to darmowa reklama

> można mieć pretensje i do Przewodniczącego i do prawników za tę sytuację

Prawda, ale mi chodziło nie tylko o to kto się pomylił, ale kto "donosił" na nielegalność uchwały, bo to przecież jest już nawet nieśmieszne, że robi to przewodniczący sam na siebie, gdzie zresztą wojewoda wyraźnie rozstrzyga, że to właśnie on popełnił błąd:
            (...)w rozpatrywanej sprawie Przewodniczący samodzielnie, z pominięciem zacytowanych regulacji, rozszerzył porządek obrad.(...) należy stwierdzić, iż Przewodniczący (...) dopuścił się istotnego naruszenia prawa"
            Ale tak to jest jak na przewodniczącego wybiera się z klucza partyjnego kogoś, kto nawet wysłowić się za specjalnie nie umie i na sesjach bąka coś niepewnym głosikiem, co chwilę się dopytując czy może zrobić to, tamto czy śmamto i będąc w cieniu koleżanki wice-.

> radczyni obsługująca miasto niestety już nie pierwszy raz kolokwialnie napiszę "dała ciała"

ptaszki ćwierkają, że pracownicy UM też niespecjalnie zadowoleni z tej kancelarii
    • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 24.11.11, 10:04
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10699559,Gminy_beda_likwidowac_gimnazja___Zeby_utrzymac_przyzwoita.html
      Inni likwidują, my tworzymy.
      No i dzięki temu mamy prawie 7mln zł w przyszłorocznym budżecie na gimnazja czyli prawie 10% budżetu, a cała oświata zajmuje blisko 1/3 wydatków miasta :/
    • popkuriozysta Re: Jak to we wtorkowy wieczor radni radzili o sz 05.12.11, 09:06
      szkoła się stara, pokazuje jaka to jest z tradycjami itp. ale i tak będzie do zaorania
      plus, który mi się nasunął - będzie luźniej na kopernika i ulicach dojazdowych o godz. 8:00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka