Dodaj do ulubionych

Osoby na wózkach .....

29.10.06, 10:28
Oglądam program z udziałem osób na wózkach , ich dylematy, kontakty
grupy sportowe , uczestnictwo w zawodach .
Problemy , bariery architektoniczne ...
Obserwuj wątek
    • kaukonsky Re: Osoby na wózkach ..... 29.10.06, 10:57
      Tu Bodzio powinien się wypowiedzieć.
      • i.madzia Re: Osoby na wózkach ..... 29.10.06, 12:16
        W Bielsku, Osoba na wózku, pozornie nie ma problemów z wejściem do budynku z
        ulicy. Problem sie zaczyna, gdy trzeba wejść na piętro. Jak choćby Ośrodek
        Zdrowia przy Jagiellońskiej. Wygodne podjazdy dla wózków, ale co dalej? Gabinety
        lekarzy są na piętrze.
        • obserwer11 Re: Osoby na wózkach ..... 29.10.06, 23:48
          tylko tyle ?
          ----
          faktycznie może ktoś z kandydatów .
    • bodek1234 Re: Osoby na wózkach ..... 30.10.06, 10:44
      przyjacielu barier w Bielsku jest tyle co niemiara zaczoł bym pisać to nie wiem czy byłby w stanie ktoś yo przeczytać banki BPH PBK ul mickiewicza tylko do balkomatu w środku są potęrzne dwa schody przejścia dla pieszych sam znam ze 30 gdzie nie da się przejechać a do miasta i gminy nawet nie wspominam od lat niepełnosprawni upominają się o winde i co nic jeszcze wiele mogę napisać ale co to da
    • taka_jak_ja1 Re: Osoby na wózkach ..... 30.10.06, 12:54
      "obserwer" startujesz w wyborach...?
      • obserwer11 Re: Osoby na wózkach ..... 30.10.06, 16:23
        wywołałem temat , myślę że interesujące zagadnienia pojawiają się nam , w
        rzeczy samej one były i wcześniej zanim UE wkroczyło z przepisami .
    • bodek1234 Re: Osoby na wózkach ..... 30.10.06, 14:15
      W drugiej czesci skoncentrujemy sie nad dalszym wyliczeniem i kompletnym brakiem
      nawet podjazdow zewnetrznych w nastepujacych budynkach i sklepach:
      - caly plac za stacja Statoil przy rondzie: sklep meblowy, po drugiej stronie
      m.in. spozywczy, z tapetami wykladzinami, do obydwu budynkow nie ma nawet
      podjazdu zewnetrznego;
      - przy ulicy Pilsudskiego: z tylu Centrali Nasiennej, cale ciagi sklepow,
      rowniez z brakiem nawet podjazdu zewnetrznego;
      - wspomnijmy rowniez o rozrywce, gdzie 70% restauracji oraz pubow i pizzerii nie
      jest przystosowane dla osob niepelnosprawnych;
      - przy ulicy Mickiewicza naprzeciw niebieskiej cerkwi znajduje sie ciag, m.in.
      Elektronik,, apteka i inne sklepy - brak nawet podjazdu zewnetrznego;
      - nasze delikatesy, bank i inne przy ulicy Mickiewicza naprzeciw ryneczku - brak
      rowniez podkjazdu zewnetrznego, nie mowiac o wejsciu do sklepu, gdzie jest
      rowniez prog;
      - Bank PeKaO S.A. przy ulicy Mickiewicza, przy Stokrotce;
      - przy Placu Ratuszowym, za sklepem rybnym, w dawnych delikatesach (obecnie
      obuwie) - brak podjazdyu zewnetrznego;
      Mysle, ze mozna by bylo jeszcze dlugo wymieniac. Barier w Bielsku dla
      niepelnosprawnych nie brakuje. Jesli bedziecie zaciekawieni dalszym ciagiem,
      jestem gotowy na dalsza wyliczanke, ktora obejmie juz nie centrum, lecz obrzeza
      Bielska.
      • stepby Re: Osoby na wózkach ..... 30.10.06, 14:34
        kiedyś rozmawiałem z niepełnosprawnymi to narzekali na bielskie urzędy, ale to
        było z 4 lata temu. Nie wiem jak jest w tej kwestii teraz.
        • ja-alutka Tam gdzie pracuję... 30.10.06, 14:43
          ...można wjechac wózkiem tylko na parter, ale... Na pewno jeśli jest taka
          potrzeba osoba, która moze pomóc osobie na wózku, schodzi do niej na dół !!
          Jeśli tylko można wejść na najniższą kondygnacje którejkolwiek instytucji tzw.
          publicznych, myślę że sprawa jest do załatwienia bo to w końcu urzednicy sa dla
          ludzi, także niepełnosprawnych, a nie ludzie dla urzędników. Chyba, że znów
          tradycyjnie...☺
      • pawlozsiul a przejazd poprawili? 30.10.06, 19:00
        Kilka lat temu człowiek poruszający się na wózku mówił mi, że na torach wywraca
        się średnio co piąty raz (abstynent - uprzedzając komentarze).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka