Dodaj do ulubionych

Wszystko gotowe? 😊

28.07.17, 09:05
Jak tam dziewczyny miesiąc z haczkiem przed? Macie już wszystko przygotowane, kupione? Torba do szpitala juz się pakuje? Czy moze podobnie jak ja korzystacie z wolnych wakacji ze starszakiem na tyle na ile forma pozwala a przygotowania oddalacie z dnia na dzień? Ja zrobiłam przeglad i poprałam część ciuszków, mam przygotowaną listę zakupów i mysle, ze w przyszlym tygodniu uda się coś ruszyć 😊
Obserwuj wątek
    • anetadymek Re: Wszystko gotowe? 😊 28.07.17, 09:22

A gdzie tam. Nadal.na strychu. Ja od wieczora w szpitalu, dostalam steryd na pluca, wieczorem.druga dawka.
      Szyjka.miekka, lekkie rozwarcie, ale takie normalne dla wielorodki.
      Bole okresowe i twardnienie, czasami plecy. Tydzien temu chyba chop odszedl.
      Ale mysle, ze jeszcze wytrzumamy z minimu
      Tydzien
      W pn i wtorek do pracy ide big_grin
    • livia_22 Re: Wszystko gotowe? 😊 28.07.17, 18:16
      Na razie mam raptem kilka nowych ubranek, które jeszcze muszę wyprać i wyprasować. Zamówiłam już łóżeczko dostawne do naszego łóżka. Jeszcze sporo przede mną smile i faktycznie jakoś tak w głowie mam, że jeszcze jest tyle czasu wink co prawda termin mam na 18.09 - ale to raptem 1,5 miesiąca. Ze starszą już w tym czasie miałam dosłownie wszystko i prawie całkowicie torbę do szpitala spakowaną - teraz jakby nic smile
    • ash_3 Re: Wszystko gotowe? 😊 28.07.17, 19:32
      Mam jeszcze 2 m-ce bez 2 dni do terminu smile Przywiozłam od siostry wanienkę i ubrania 0-3, które czekają na pranie i prasowanie. Tyle gotowe 😉
      Wózek z grubsza wybrany. Chyba już czas zacząć zamawiać tekstylia i inne cuda, bo dni umykają coraz szybciej...
    • dexia Re: Wszystko gotowe? 😊 28.07.17, 20:53
      Ja tez jeszcze mam luz, na razie dochodze do siebie po wakacjach smile termin na 22wrz,ale licze ze tydzien wczesniej, zaczelam juz takie gruntowne porzadki, bo ostatnio cos mi ciezko bylo i sprzatanie ograniczalam do minimum, przez to mi sie nazbieralo troche balaganu w szafach itp. Dla maluszka przejrzalam ciuszki, cos jeszcze musimy przyniesc z piwnicy, zamowic gondole do wozka, o lozeczku nie mysle, bo bedzie spal w koszu na kolkach i to nam sie super sprawdzilo,kupilam wiec tylko nowy materacyk, lozeczko stalo puste,wiec kupie raczej za kilka mcy. Tym razem chyba odpuszcze prasowanie, ale mam suszare, wiec takie cieple poskladam to chyba bedzie ok, ewentualnie body przeprasuje i tetre. Liste zakupow musze zrobic, ale kupie wszytsko dopiero tak ok 3tyg przed terminem. Torby do szpitala nie mam jeszcze, to chyba niedlugo przygotuje smile a dla malego podobno tylko chusteczki i cos na wyjscie mam miec, wiec troche bagazu mi odejdzie
    • olenienie88 Re: Wszystko gotowe? 😊 28.07.17, 22:16
      Ja juz prawie gotowa, czekamy tylko na wózek i na chęci zeby torbe do szpitala spakować smile ale u mnie troche inna sytuacja, bo termin na początek września, a 21.08 ściągną mi szew, wiec juz niewiele czasu zostało smile na wczorajszym usg Polka 2,5kg, ładnie leży główka w dol i coraz bardziej napiera na szew, wiec moze i do tego 21 nie dotrwamy.. takze pranie i prasowanie wolałam miec juz z głowy przed sierpniem smile pozdrawiam!
    • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 29.07.17, 14:56
      Hejka, a właśnie po 5 tygodniach w Pl wróciłam do domu. Myślę, że mam już prawie wszystko (moze jeszcze jakies ubranka dokupie). Czekam na wózek. Musze poprać i poprasowac, torbe spakowac (tylko dla mnie, bo tu dla dziecka nic nie trzeba, poza ubraniem na wyjscie)...
      Ja się ciesze, że jest taka dostępność do produktów dziecięcych, jak o czymś zapomnę dokupie w ostatniej chwili wink
    • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 29.07.17, 18:14
      Dziewczyny napiszcie mi proszę ile sztuk jakiej garderoby kupujecie? Mi się ciągle wydaje ze mam za mało, ale nie chce nakupować i później tego nie używać bo np nie zdąze...
      • dexia Re: Wszystko gotowe? 😊 29.07.17, 20:33
        Mi wystarczalo 1-2ubranka na dobe z tych najmniejszych rozmiarow, wiec wszystko zalezy od tego jak czesto zamierzasz robic pranie, no i czy maluszek bedzie duzo ulewal i robil kupki poza pieluche wink Ja akurat mialam multum ubranek, po 15szt i wiecej (bo duzo dostalam od znajomych), to bylo stanowczo za duzo-wielu nie zalozylam malemu, bo nawet trudno bylo sie w tym ogarnac. Gdybym miala teraz kompletowac wyprawke od nowa to tak zeby wyszlo po 6 kompletow odziezy typu body+pajacyk z kazdego rozmiaru (bo tak najczesciej zakladalam) i do tego ewentualnie juz z wiekszych rozmiarow jakies bardziej wyjsciowej po jednym komplecie.
        • dexia Re: Wszystko gotowe? 😊 29.07.17, 20:33
          A i teraz nie kupuje nic, wrecz czesc ciuszkow wydalamsmile
      • ash_3 Re: Wszystko gotowe? 😊 29.07.17, 22:05
        Bodziaków to miałam od groma. Syn przesikiwał pampersy (huggiesy dopiero zdały egzamin) i zdarzało się, że i 7 sztuk na dzień schodziło...
        Muszę zobaczyć co dostałam po siostrzenicy. Myślę, że spróbuje zrobić tak żeby mieć na 5-7 dni komplety na dzień i noc, bo te ubranka tak małe, że będzie ciężko uzbierać pralkę a przez kilka m-cy będę je prać osobno w Jelpie.
        • anna.krakowska_098 Re: Wszystko gotowe? 😊 04.08.17, 11:26
          Jeśli chodzi o ubranka to u nas sprawdziły się tylko bodziaki i pajace (ewentualnie półśpiochy w komplecie z biodziakami). Wszelkie kaftaniki i śpiochy to dla mnie pomyłka.
          Ilościowo - zależy jak często będziesz robić pranie i czy masz suszarkę ... smile Ja mam zamiar raczej często prać i mam suszarkę (no i nie mam żadnych ubrań przy tym dziecku) więc raczej nie poszaleję z ilością. I kupię tym więcej im większy rozmiar - bo nawet 62 przy małym dziecku ze skarpetkami da radę, a 56 momentalnie wyrasta. Szkoda kasy wink
    • anna.krakowska_098 Re: Wszystko gotowe? 😊 03.08.17, 12:15
      Cześć! Mam do Was kilka pytań, pewnie przerabiałyście to już, ja dopiero zaczynam (termin mam na początek października). Pierwsze pytanie o jakąś sensowną koszulę do karmienia. Zamówiłam jedną z allegro - masakra - rozeszła się, pokurczyła, sięga mi może za tyłek, nawet do domu się nie nadaje uncertain Macie może jakiś namiar? ... Drugie pytanie - czy kupujecie standardową wanienkę czy może która kupuje wiaderko do kapieli? Myślałam o wiaderku na początkowe miesiące ... pewnie ze 3 miesiące ... Przy starszych dzieciach nie było tego "wynalazku", ale przemawia do mnie ta koncepcja.
      • olenienie88 Re: Wszystko gotowe? 😊 03.08.17, 13:19
        Ja mam koszule z Granatovo, póki co wydaje sie warta tych pieniędzy, zobaczymy jak pójdzie w ruch wink a wanienkę mam z takim profilowaniem dla dzidziusia chyba z tega baby i bardzo sie nam przy starszym sprawdziła.
        • anna.krakowska_098 Re: Wszystko gotowe? 😊 03.08.17, 18:52
          Dziękuję za odpowiedzi. A tę koszulkę z granatovo (czytałam znakomite opinie ...), to jak oceniasz rozmiar? Nie wiem jaki wziąć czy raczje mniejszy czy raczje większy? Jak u Ciebie? Nie używasz jej już teraz w ciąży? Kupiłam dzisiaj jedną w sklepie stacjonarnym, lekko wyższa jakość niż na allegro, ale obawiam się, że się spierze też szybko. Ja już teraz zmieniam co 2 a nawet co 1 dzień koszulę nocną, a potem pewnie też tak będzie (wrzucam z praniem dziecięcym)...

Ta esotiq wydaje mi się za mała...
          • olenienie88 Re: Wszystko gotowe? 😊 04.08.17, 11:54
            Hej, teraz śpię jeszcze w normalnej koszuli bez opcji karmienia, granatova jest juz spakowana w torbie do szpitala smile a rozmiarówkę oceniam na zawyżona, mam 170cm i wazę teraz 72kg, a M long jest luźna mimo wielkiego brzucha, ale moze to dobrze w sumie wink na stronie są dokładne wymiary podane to możesz sie obmierzyc smile
          • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 04.08.17, 13:12
            ja kupiłam w sklepie stacjonarnym, przymierzyłam przed zakupem...wziełam rozmiar M i jest idealna
      • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 03.08.17, 18:05
        Mam zwykła wanienke, a koszulke kupilam ostatnio esitiq, o taka www.esotiq.com/p/koszule-nocne/koszula_nocna_esotiq_lacer/szary/4020 wydaje sie byc fajna smile
        • justynagl Re: Wszystko gotowe? 😊 09.08.17, 10:45
          W akcie paniki -po nocy ze skurczami- kupiłam kafanki i śpioch na pierwszy rzut. Potem mi przeszło. A dwa dni temu byłam z szybko spakowaną torbą na porodowce. Miałam przez kilka godzin takie bóle parte ale za to bez przerw , że myślałam że to juz. Pierwszy raz mi się tak zdarzylo....Dla wielorodzinnych to ewidentnie bóle parze ale i tak jakieś nietypowe. Oczywiście przeszło po około 8 godz. I jestem w domu .Ale choć to 35 tc to dziecko waży juz ok.3000g i mogę rodzic bezpiecznie w każdej chwili. Wiec.....pakujcie się powoli też 😀
          • justynagl Re: Wszystko gotowe? 😊 09.08.17, 10:46
            O...przepraszam za błędy😊
          • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 09.08.17, 15:04
            Justyna to pewnie sie nastresowałas...wspólczuje. Kosma (dobrze pamiętam?? ) juz duzy... Przypomij na kiedy Ty masz termin...
            U mnie 35 tc sie zaczął, ale młoda wygląda na takiego średniaka (oby bo poród małego dziecka był dla mnie mega wyzwaniem, a co dopiero jakbym miała urodzić duzego babasa). Zdecydowałas jak masz zamiar rodzić, sn czy cc?
          • livia_22 Re: Wszystko gotowe? 😊 09.08.17, 18:19
            to pierwszy dzwonek alarmowy już był wink ja jestem w 34tc i mała wczoraj na usg miała około 2060g. O pakowaniu torby myślę już coraz częściej, ale jeszcze czekam aż listonosz/kurier przyniesie resztę potrzebnych rzeczy smile
            Trzymaj się jeszcze, trochę tylko zostało wink
            • ash_3 Re: Wszystko gotowe? 😊 09.08.17, 18:47
              U mnie 33t1d więc 34tc się zaczął (ciążę liczymy z lekarką wg usg stąd rozbieżność ze suwaczkiem 🙂). W przyszły czwartek dowiem się ile Młoda waży. Ciuchy, które dostałam od siory piorę i prasuję powoli. W weekend robimy zakupy już poważniejsze (materac, wszystko do łóżeczka, wózek, nosidło, brakujące ciuchy, itd. itp.). Siebie muszę też obkupić, żebym mogła torbę zacząć przygotowywać ☺
              • justynagl Re: Wszystko gotowe? 😊 09.08.17, 22:19
                Termin mam na 15 wrzesnia. Brzuch mam napięty i bolący. Dziecko kopie bez przerw. Jestem zmęczona tym kopaniem.....Będę rodzic SN bo skierowanie na cc dostane tylko przy równoczesnym powiązaniu jajnikow!!!! Wiadomo....dziecioroby!!!! Z moja gin , starą enerdów nie da się na pewne tematy rozmawiać.... mąż zrobi mi PDA ..jeśli zdąży bo przy 6-tym porodzie rozwsarcie idzie b.szybko ale jest b.bolesne. Boje się okropnie tego bolu. Ale Wy też na pewno. Wiec życzy sobie dobrych i szybkich porodow😀
                • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 10.08.17, 13:25
                  Ja sie ostatnio trochę uspokoiłam...kupiłam balonik aniball i ćwicze na nim, do tego masuje krocze więc liczę, ze będzie dobrze. W planach mam poród w wannie. Zakładam, ze wszystko będzie dobrze...chociaz momentami dociera do mnie, ze ból może ze mną znowu wygrać... Damy rade.
                  • dexia Re: Wszystko gotowe? 😊 10.08.17, 20:59
                    Jejjuuu musze sie wziac, bo nic nie mam zrobione na to wychodzi xD dzisiaj ugotowalam leczo dla synka i zamrozilam z tego 6obiadkow, to na razie moje przygotowania smile u mnie nie ma wcale zagrozenia porodem przedwczesnym jak na razie, wrecz maly sie zabunkrowal, szyjka dluga jak na ten tc, az lekarze sie dziwia, wiec przez to mam jakos taki luz.
                  • justynagl Re: Wszystko gotowe? 😊 11.08.17, 16:37
                    Mnie ten ból tez paraliżuje. I uwierzcie, że ilość porodów nie wpływa na łatwość. ...niestety...
                    Idę prasować ciuszki dla Dzidzia choć nie mam wcale sił, ochoty .Na szczęście mam ich na razie może 10 szt. 😉
                  • rydzia_122 Re: Wszystko gotowe? 😊 26.08.17, 11:21
                    Hej i jak tam ćwiczenia z balonikiem? ja też go kupiłam, ale słabe mam wyniki, tydzień ćwiczeń i dopiero 21 cm. A termin za 10 dni uncertain Chyba bez nacięcia się nie obejdzie chociaż słyszałam opinie młodej położnej, że lepiej popękac niż być nacieta, bo rana z pęknięcia się lepiej goi, dlatego mam dylemat czy zgadzać się na nacięcie.
                    • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 27.08.17, 20:10
                      No ja doszłam do 27,5 po 2 tygodniach więc jest całkiem nieźle...przez 10 dni możesz jeszcze dużo zdziałać. A w jakiej pozycji rodzisz balonika? Na leżąco cze w kuckach? Ja w kuckach, na lezaco nie moge, bo jak tylko sie położe na płasko robi mi sie bardzo słabo i wydaje mi sie ze ta pozycja ułatwia uwolnienie balonika...
                      W Norwegii nie nacinaja chetnie wiec nie mam takiego dylematu
                      • rydzia_122 Re: Wszystko gotowe? 😊 30.08.17, 11:13
                        Ja niestety odpuściłam balonik, bo ostatnio przy 20,3 cm dosłownie kapałam krwią. Chyba należę do tych kobiet mało rozciagliwych. Dziś jeszcze lekarz powiedział mi że moja miednica jest wąska i mogę mieć problem z urodzeniem siłami natury. Także nastawienie do porodu mam marne no ale wyjścia nie ma urodzić trzeba.
                        • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 30.08.17, 11:51
                          No to wspólczuje Ci, ale wiesz nie ma tego złego... Ale to Twoja druga ciąza, tak? Jak było za pierwszym razem? Urodziłas sn czy cc?
                          • rydzia_122 Re: Wszystko gotowe? 😊 30.08.17, 14:08
                            Nie, to moja pierwsza ciąża więc mam lekkie obawy. Jeszcze skonsultuj to z innym lekarzem choć nie wiem czy zdążę bo termin mam na poniedziałek. Podobno obowiązkowo w szpitalu przed porodem mierzą wspolmiernosc miednicową.
                            • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 30.08.17, 17:05
                              W najgorszym wypadku zrobia Ci cesarke. Nic sie nie martw na zapas smile trzymam kciuki smile
                              • rydzia_122 Re: Wszystko gotowe? 😊 30.08.17, 21:08
                                Dzięki i wzajemnie smile Szczęśliwego rozwiązania smile
                                • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 31.08.17, 10:55
                                  Dziekuje smile Jeszcze mamy chwile, a tym czasem młoda szaleje, prezy sie nadajac rózne smieszne kształty mojemu brzuchowi...
                • dexia Re: Wszystko gotowe? 😊 10.08.17, 21:04
                  Moj tez kopie, az do bolu czasamiuncertain w porownaniu do poprzedniej ciazy to jakas masakra smile ale propozycja z tym podwiazaniem..szok !
    • livia_22 Re: Wszystko gotowe? 😊 12.08.17, 00:35
      no to mnie zmobilizowałyście wink czekam na ostatnie przesyłki i chyba wszystko będzie gotowe smile wyprałam kocyki i pieluszki i pierwszą partię ciuszków - no i wyprasowałam dziś 2 wsady z pralki - padam już na twarz i nóg nie czuje!! Łóżeczko stoi w kartonie i czeka na rozpakowanie, dziś kurier przyniósł wózek i fotelik smile
      • nus1ek Re: Wszystko gotowe? 😊 12.08.17, 19:52
        Noo mnie justynagl tez zmobilizowała, większosć ciuszków, pieluch, kocyków poprana i poprasowana. Torba do szpitala ogarnęta w te najpotrzebniejsze rzeczy. Czekam jeszcze na 2 przesyłki, a w przyszłym tygodniu mam zamiar wyciągnąć wózek i sprawdzić w jakim jest stanie 😊 własciwie stan przygotowan jest taki, ze mąż czy przyjaciólka byliby w stanie podopinac wszystko do konca 😊 jestem spokojna
    • ash_3 Re: Wszystko gotowe? 😊 07.09.17, 18:15
      Zostało mi kilka bodziaków i koszule do karmienia do wyprasowania. Dziś kupiłam mokre chusteczki dla Małej do szpitala. Tylko została torba do spakowania (moja doula jutro ma mi zrobić przegląd) i gotowe ☺ 19 dni do terminu ale nie wiem czy dotrwam. Mam problemy z chodzeniem, bóle jak na okres od kilku dni. Bóle pleców. Ciężka jest ta końcówka... We wtorek lekarz. Ciekawe co mi powie...
      • livia_22 Re: Wszystko gotowe? 😊 07.09.17, 19:57
        ja już jestem zapakowana smile i mam podobnie - chodzę bardzo powoli bo mam wrażenie że mi się wszystko w środku odrywa sad brzuch coraz częściej i coraz mocniej boli i zaczynają się też bóle pleców... wizytę miałam w ten wtorek i lekarka mówiła że około 1cm rozwarcia jest. Do terminu zostało 13 dni i szczerze mam nadzieję, że może jednak na dniach się wszystko rozwiąże...
        • ash_3 Re: Wszystko gotowe? 😊 07.09.17, 23:12
          Tydzień temu wszystko pozamykane - szyjka długa, rozwarcia brak, tylko na ktg jakieś delikatne skurcze co 5 minut. Ponoć to ten ból jak na okres. Mnie ciągnie w pachwinach. Wchodzenie po schodach tragedia...
          Jutro przygotuję łóżeczko dla Małej i w końcu spakuję tę torbę 😂😂
        • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 08.09.17, 18:26
          Livia ja mam na 19-go termin wiec poczekaj na mnie wink Tu nikt nie oglada szyjki, ja nie czuje zadnych wyraznych objawów poza tym, ze czuje sie jak słoniatko...
          • livia_22 Re: Wszystko gotowe? 😊 08.09.17, 18:35
            no ja mam na 20 ale mogę rodzić choćby dziś wink z dnia na dzięn coraz bardziej mnie wszystko boli - dosłownie wszystko!! Dziś oddechu nie mogłam złapać bo najpierw coś w plecach przy lewej łopatce mnie molało, a później się przesunęło z pleców i bolało z lewej strony pod żebrami, ale też wysoko... Już jestem zmęczona tą ciążą, a jeszcze miesiąc temu mówiłam że mogę spokojnie do samego terminu chodzić smile nawet wysłałam dziś córkę do mojej mamy na weekend z nadzieją, że może jednak w ten weekend urodzę big_grin
            • nastka1980 Re: Wszystko gotowe? 😊 08.09.17, 19:50
              Jutro fajna data do porodu 09.09., moze warto zadziałać w nocy big_grin
              A powaznie nic niestety nam nie pozostaje jak czekać ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka