Dodaj do ulubionych

Bezpańskie psy

02.04.08, 20:31
Witam. Chciałabym poruszyć sprawe bezpańskich psów, których jest
coraz więcej w naszej gminie. Stanowią one zagrożenie dla
mieszkańców. W Kamiennej woli istnieje stado takich psów które
atakuje ludzi. Dziś na rynku osobiście widziałąm jak taki pies o
mało co nie ugryzł przechodnia. Czy gmina nie powinna się tym zająć??
co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • tornado_only Re: Bezpańskie psy 03.04.08, 12:12
      Nie tylko w Kamiennej Woli ale rownież w Odrzyole tez tych psów bezpańskich jest
      sporo. Kiedyś był odstrzał takich psów teraz to chyba zabronione. Powinni
      ściągnąć odpowiednie służby weterynaryjne które sie tym powinny zająć. Jak kogoś
      pogryzą to dopiero sie wtedy zrobi szum a tak nikt tego nie widzi. Dobrze że
      zauważyłaś ten problem.
      • teers Re: Bezpańskie psy 03.04.08, 21:57
        Ten problem bedzie narastał bo psy się będą rozmnarzać zreszta suki
        szczenne są najczęściej wyrzucane. Atakują ludzi i przydomowe
        zwierzęta. a wścieklina którą takie psy bedą roznosić? Czy może ktoś
        wie kto powinien się tym zająć?
        • palikotjanusz Re: Bezpańskie psy 04.04.08, 09:02
          Problem bezpańskich psów to sprawa gminy. Myślę, że trzeba
          interweniować w urzędzie gminy, lub też u sołtysów. Jeśli to nie
          pomoże to należy zwrócić się do swoich radnych. Tak to wygląda w
          normalnym świecie. Tylko trzeba trochę odwagi. Oczywiście zdaję
          sobie sprawę, że petent w gminie traktowany jest jako potencjalny
          wróg (bo jak coś chce to znaczy, że coś mu się nie podoba), ale
          trzeba uruchamiać normalne procedury jakie są w takich wypadkach.
          Czyli gmina, sołtys, radni i nie patrzcie na tłumaczenia wójta "że
          nie ma pieniędzy", bo na takie sprawy muszą się znaleźć.
          • teers Re: Bezpańskie psy 04.04.08, 17:57
            Z tym się zgodze żę w gminie człowiek jest traktowany jak wróg.
            Słowa prosze i dziękuje bardzo trudno usłyszeć, a młodzi ludzie
            którzy są w naszej gminie na praktykach chyba się niczego nie
            nauczą, a na człowieka patrzą jak na ufo ktore tylko zajmuje im czas
            który mogliby poświęcić na picie kawy czy herbaty!
            • tornado_only Re: Bezpańskie psy 07.04.08, 10:24
              Często po targach w środy zostają bezpańskie psy. Może niech władze gminy
              napiszą apel bądź zarządzenie i ogłaszą po wsiach do ludności z okolicznych
              wiosek aby nie przywoziły i nie zostawiały na targu psów.
              To jedna sprawa a druga to zrobienie porządku z obecnymi bezpańskimi
              psami.Propozycja niech radni zwróca się z wnioskiem do władz o tym na radzie gminy.
              • radny13 Re: Bezpańskie psy - Interpelacja 08.04.08, 17:33
                Witam
                złożyłem w omawianej sprawie interpelację, oto jej treść:

Odrzywół dnia 08.04.2007r.

Przemysław Stępień

Radny Rady Gminy Odrzywół

Wójt Gminy Odrzywół
                za pośrednictwem
                Przewodniczącego Rady Gminy
                w Odrzywole

Szanowny Panie Wójcie,

zaniepokojeni mieszkańcy zgłaszają do mnie istnienie problemu
                bezpańskich psów na terenie Gminy Odrzywół. Psy jeszcze nikogo nie
                zaatakowały, ale problem wydaje się bardzo poważny i wymagający
                natychmiastowych działań. W imieniu mieszkańców proszę o zajęcie się
                tą sprawą a o ewentualnych działaniach proszę przekazać informacje w
                trybie odpowiedzi na interpelację.

Z poważaniem

mgr Przemysław Stępień
                • studentas Re: Bezpańskie psy - Interpelacja 09.04.08, 16:25
                  Może na smalec. Żarcik.
                  Nuda, nuda, nuda mówię oczywiście o forum a nie o tym problemie.
                  Gmina chyba da rade:)
                  • tornado_only Re: Bezpańskie psy - Interpelacja 09.04.08, 16:28
                    Studentas wrzuć jakiś ciekawy temat to podyskutujemy nie będzie nudno:-)
                • teers Re: Bezpańskie psy - Interpelacja 14.04.08, 13:46
                  I co nasz wójt na to?? w roli sprostowania dwie osoby zostały
                  zaatakowane. Ktoś się nim "zajął", oczywiście wątpie czy zgodnie z
                  prawem- Psa nie widać od soboty. Natomiast na rynku jest nowy
                  przybysz, jest wychudzony widać mu żebra, wszytskie kości, jest
                  pogryziony, ma liczne bliny na pysku, zaczyna łysieć. BĘDZIEMY
                  MUSIELI CHYBA PATRZEĆ JAK TO ZWIERZE SIĘ MĘCZY. I BĘDZIEMY WIDZIEĆ
                  JAK ZDYCHA. A JAK KTOŚ MU CZASEM DA COŚ JEŚĆ TO TYLKO WYDŁUŻY JEGO
                  MĘKI O NASTEPNY DZIEŃ. APELUJE JESZCZE RAZ O INTERWENCJE.
                  JEŚLI PAN WÓJT UZNA ŻE GMINA NA TO NIE MA PIENIĘDZY TO NIECH PROSI
                  POMOC JAKIEŚ WYŻSZE WŁADZE! I NIECH TO ZROBI SZYBKO!
                  • tytus2342 Re: Bezpańskie psy - Interpelacja 15.04.08, 08:45
                    Jak kogoś zagryzą to może sie obudzą w gminie spiące królewicze.
                    • siuks4 Re: Bezpańskie psy - Interpelacja 18.04.08, 16:26
                      No może nie zagryza ale pogryzą jeden mnie wczoraj gonił po Opoczyńskiej taki
                      szary spory. Leży nieraz jak sie jedzie na ulicy.
                      • studentas Re: Bezpańskie psy - Interpelacja 18.04.08, 17:14
                        O mały włos....
                        • palikotjanusz Re: Bezpańskie psy - najlepiej nic nie mówić 18.04.08, 19:28
                          Ludzie zrozumcie wreszcie, że JNP , Sandał czy jak go tam zwać nie
                          ma czasu zajmować się problemami zwykłych mieszkańców a nawet powiem
                          więcej ma je głęboko w d….
                          Dopiero jak kogoś psy pogryzą to wyśle grabarza z brygadą dzielnych
                          strażaków i zaczną się łowy na bezpańskie psy. Przecież to jest
                          stara zasada Mańka „nie robić nic dopóki coś się nie stanie” a potem
                          i tak będzie można zgonić np na Sławka albo Janka lub na tych, co
                          piszą w internecie pewnie i cyklistom się dostanie. Bo przecież oni
                          w gminie tak ciężko pracują, a wy im tylko przeszkadzacie. Nie
                          mówcie, więc już, że jest jakiś problem to wtedy on zniknie tak jak
                          przez ostatnie 18 lat. Morda w kubeł!!!
                          • tornado_only Re: Bezpańskie psy - najlepiej nic nie mówić 18.04.08, 22:52
                            ..czy nie czas aby juz powiedzic dość tego dośc takiego traktowania???
                            Czy my jako społeczeństwo nie mamy nic do powiedzenia???
                            • townes Re: Bezpańskie psy - najlepiej nic nie mówić 19.04.08, 07:22
                              Czy ktoś jest w stanie powiedzieć ilu jest takich co to czują się
                              źle traktowani? Bo jak widać i słychać (jedynie nie na tym forum)
                              to są w mniejszości. A dziurę w całym to każdy znajdzie, jeszcze coś
                              od siebie mogę dołożyć, zresztą już to robiłem.
                              Może trochę obiektywizmu?
                              Pozdrawiam
                              P.S. A kiedy to najwięcej takich psów u nas było? Zapomnieli? I
                              wtedy jakoś nikomu to nie przeszkadzało.
                              Oczywiście do każdego problemu przykleić etykietę Wójt. Brawo!!!
                              • fajny-lolo Re: Bezpańskie psy - najlepiej nic nie mówić 19.04.08, 07:37
                                Jak by tak zebrał to było by ich sporo ... :-)
                                • townes Re: Bezpańskie psy - najlepiej nic nie mówić 19.04.08, 08:08
                                  Tak, bezpańskie psy też:)))
                                  • fajny-lolo Re: Bezpańskie psy - najlepiej nic nie mówić 19.04.08, 08:16
                                    A dlaczego nikt nie pisze o bezpańskich kotach co grasują w stodołach??
                                    • mieszkaniec38 Re: Bezpańskie psy - najlepiej nic nie mówić 21.04.08, 10:37
                                      zero działań ze strony gminy, jak zwykle. A pieski jak chodziły tak
                                      chodzą. Ciekawe, co zrobią w gminie jak pieski wejdą na teren
                                      urzędu. Pewnie ewakuację
    • studentas Re: Bezpańskie psy 21.04.08, 13:47
      Wg. przepisów p.poż. próbna ewakuacja jest obowiązkowa to załatwią
      dwie sprawy od razu:)
      • radny13 Odpowiedź na interpelację: Bezpańskie psy 30.04.08, 17:41
        Witam
        Otrzymałem odpowiedź na interpelację w sprawie bezpańskich psów.
        P.S.

Odrzywół, 24.04.2008r.

Sz.P. Przemysław Stępień

Radny Rady Gminy

W odpowiedzi na Pana interpelację w sprawie bezpańskich psów w
        Odrzywole, uprzejmie informuję, ze problem ten jest mi znany. Sprawa
        ta jest zadaniem własnym gminy i jej rozwiązywanie wymaga stałych i
        regularnych nakładów finansowych z dochodów własnych gminy. W
        budżecie gminy na 2008 r. brak jest środków na regularne wyłapywanie
        bezpańskich psów z terenu gminy. Zgodnie z przepisami ustawy o
        ochronie zwierząt i przepisami weterynaryjnymi wyłapane psy muszą
        przebywać w pomieszczeniach ogrodowych przez min. 14 dni celem
        obserwacji, czy nie są chore. Dopiero po tym terminie mogą być
        wywiezione do schroniska.Do czasu znalezienia nabywcy gmina musi
        pokrywać koszty utrzymania psa w schronisku.
        W przypadku gminy Odrzywół liczba bezpańskich psów jest regularnie
        uzupełniana po środowych targach. Proszę o zgłoszenie ewentualnych
        propozycji zmian w budżecie gminy (d/t wydatków, które nie dotyczą
        zadań obowiązkowych tzw. wydatków ?sztywnych?).

Nadmieniam, że posiadam uzgodnienia z osobą z gminy Grójec
        prowadzącą działalność gospodarczą o wyłapywaniu psów rasy
        szlachetnej lub ras agresywnych. Osoba ta nie jest zainteresowana
        inna kategoria psów.
        W ubiegłym roku pracownicy Urzędu Gminy prywatnie wyszukiwali osób-
        właścicieli psów dla w/w ras. Z braku środków finansowych tylko
        takie działanie jesteśmy w stanie podjąć. Stałe rozwiązanie tego
        problemu wymagałoby wprowadzenia w drodze referendum stałej opłaty
        na ten cel lub podniesienia lokalnych podatków z myślą o
        finansowaniu regularnych akcji wyłapywania psów bezpańskich i
        utrzymywania ich w schronisku.

WÓJT

mgr Marian Kmieciak
        • townes Re: Odpowiedź na interpelację: Bezpańskie psy 30.04.08, 19:49
          Nic dodać nic ująć.
    • grabarz102 Re: Bezpańskie psy 30.04.08, 22:10
      i co na to nasi przedstawiciele czyli radni? Jak rozwiązać ten problem?
      • radny13 Re: Bezpańskie psy 01.05.08, 13:34
        Witam,
        grabaż102, zaczyna to być już trochę męczące. Powiedz mi jak
        wyobrażasz sobie naszą pracę jako radnych, co wg Ciebie mamy robić?
        Kilka razy już tłumaczyłem na tym forum jak powinna wyglądać praca
        radnego również wg ustawy. Wydaje mi się, że moje działania w/w
        temacie są słuszne. Radny powinien być łącznikiem obywateli z władzą
        wykonawczą a instrumentem jego działania są wnioski zapytania i
        interpelacje.
        Jeśli zaś interesuje Cię moje prywatne zdanie, to mogę powiedzieć,
        że brakiem pieniędzy można wytłumaczyć wszystko nawet i brak ochoty
        do działania.
        Pozdrawiam P.S.
        • radny13 Re: Bezpańskie psy 03.06.08, 17:22
          Witam.
          Z tego, co mi wiadomo, wczoraj odławiano bezpańskie psy w Odrzywole.

Jak widać można i u nas coś zrobić, oby tak dalej
          Pozdrawiam Przemek Stępień
          • grabarz102 Re: Bezpańskie psy 03.06.08, 23:29
            Brawo Urząd Gminy!!!!!!!Wspaniała akcja!!!!!!
            • tajnosagentos2 Re: Bezpańskie psy 04.06.08, 08:00
              Wspaniała akcja to by była jak by załatwili do gminy milion euro, a
              to, co zrobili to normalność i wreszcie wypełnianie swoich
              obowiązków względem społeczeństwa, za które otrzymują wynagrodzenia.
              • grabarz102 Re: Bezpańskie psy 04.06.08, 11:57
                Brawo Urząd Gminy!!!! Normalna akcja!!!!!( wspaniała akcja byłaby
                wtedy gdyby gmina dostała milion euro). Dlatego gmina może robić
                tylko normalnie a nia wspaniale. Tajnos..... czy odpowiada Ci takie
                sprostowanie?
                • tajnosagentos2 Re: Bezpańskie psy 04.06.08, 13:15
                  Już lepiej grabarz, ale nadal nie ma się, co podniecać. Z tego, co
                  wiem to wynajęli hycla zapłacili i po sprawie. Jak tak będziesz się
                  podniecał przy każdym normalnym działaniu gminy to nie czytaj
                  przypadkiem budżetu, bo byś musiał, co chwila wznosić ochy i achy.
                  A to zakupiono łopatkę - wspaniała akcja
                  Pomalowano ogrodzenie - wspaniała akcja
                  Podlano boisko - wspaniała akcją

Po prostu chce wykazać, że to jest normalne działanie, które gmina
                  wykonała na wniosek obywateli i tyle. A takich działań jest setki
                  tyle, że w naszej gminie trzeba to wójtowi i urzędnikom za każdym
                  razem wbijać do głowy.
                  • grabarz102 Re: Bezpańskie psy 04.06.08, 16:34
                    Poważnie gmina zakupiła łopatkę? Wspaniała to może nie ale normalna akcja to na
                    pewno!!!!No pięknie ,coraz bardziej mi się to wszystko podoba.A tym bardziej jak
                    pomalowano ogrodzenie i to na kosz Gminy oraz podlano boisko , to jest
                    suuuuper:-))). Jak się chce to można też dobrze o U.G. pisać i mówić a nie tylko
                    ciągle narzekać .Pozytywne myślenie to jest to!!!
                    • tytus2342 Re: Bezpańskie psy 05.06.08, 07:22
                      ...no rozumie jak by zakręt na radomskiej zrobili lub obwodnice dla Odrzywołu
                      ale ze złapania paru bezdomnych psów tak sie podniecać...dobre hehehe
                      • grabarz102 Re: Bezpańskie psy 05.06.08, 10:54
                        Trzeba mieć pozytywne podejście do życia, bo inaczej dopadnie nas jakaś choroba
                        cywilizacyjna np. depresja.Powinniśmy umieć cieszyć się nawet z
                        najdrobniejszych rzeczy.Wtedy świat będzie piękniejszy:-)
                        • bestjapa Re: Bezpańskie psy 05.06.08, 13:25
                          Siema ok grabarz myślenie pozytywne popieram ale nie podniecajmy sie
                          czynnościami, które powinny być zrobione dawno, bo o psach jak się naprawdę
                          zrobiło niebezpiecznie napisano na forum i to radni interweniowali w tej sprawie
                          na wniosek ludzi piszących a gmina tylko wykonała to co do niej należy nic
                          nadzwyczajnego chyba, że to uważasz za jakąś superr sprawę to przepraszam ale
                          trochę innymi kategoriami myślę....ale jeżeli ciebie to cieszy to skacz do góry.
                          Tylko nie zauważ ile jeszcze jest do zrobienia lub powinno być zrobione a nie
                          jest i o wiele ważniejsze sprawy np. wspomniany zakręt na ul. radomskiej,
                          dziurawe drogi do innych miejscowości w gminie, brudna struga Korczanka, budynki
                          rozwalające sie na Radomskiej i stodoły na Pradze, chodniki na Polnej i na
                          Pradze, brak przyzwoitego WC na przystanku (remont by sie przydał), śmieci wokół
                          cmentarza, brak kanalizacji na Tomaszowskiej, brak pracy i zatrudnienia i jak z
                          twoim zachwytem? wymieniać dalej? nie przechodzę do innych miejscowości tylko
                          skupiłem sie na Odrzywole i to problemy od dawna istniejące od lat i nie
                          rozwiązane do tej pory. Szereg jeszcze innych które akurat nie przychodzą mi na
                          myśl.
                          Chyba cię nie uraziłem napisałem to co wynika z moich obserwacji jako zwykłego
                          mieszkańca.
                          Siemka!
                          • grabarz102 Re: Bezpańskie psy 05.06.08, 15:44
                            Masz rację,że jeszcze dużo jest do zrobienie. I na dodatek nigdy nie będzie tak
                            aby wszystkie sprawy były rozwiązane.Bo jak już nie ma starych problemów to
                            pojawiają się inne i tak w kółko:-(.Ale to nie oznacza abyśmy chodzili
                            przygnębieni, smutni i byli załamani tą prawdą. Trzeba cieszyć się każdą dobrą
                            inicjatywą i ochoczo z optymizmem zabierać się do rozwiązywania następnego
                            problemu:-).Bo jeśli już ktoś jest wypalony i ciężko go czymkolwiek zadowolić
                            ,to tylko współczuć takim osobom.
                            Jeszcze zauważyłem tutaj taką prawidłowość a mianowicie, że nie powinno się nic
                            dobrego mówić o pracownikach U.G.oraz ich pracy, tylko ciągle
                            krytykować.Pracownik U.G. też człowiek który ma uczucia i czasami powinno sie
                            dobrze o nich powiedzieć. To nie boli a na pewno nie jest grzechem. Szybciej
                            można coś zrobić tam gdzie jest dobra atmosfera i chęć współpracy niż tam gdzie
                            są ciągle kłótnie , spory i waśnie.
                            • bestjapa Re: Bezpańskie psy 05.06.08, 16:41
                              Zgadzam sie z tobą że w przyjaznej atmosferze szybciej sie można dogadać i
                              urzędnicy w UG tez ciężko pracują i im też należy sie pochwała ja do nich nie
                              mam pretensji tylko do decydentów dlaczego reagują dopiero jak im sie pokaże
                              palcem. I nie zadawalajmy się drobnymi sprawami i czynnościami jak większe
                              rzeczy uchodzą nam uwadze i są nie ruszane. Jesteś grabarz wielkim optymistą
                              ale tacy ludzie tez są potrzebni, trzymaj tak dalej:-) siemanko!
                              • grabarz102 Re: Bezpańskie psy 05.06.08, 21:53
                                bestjapa moim marzeniem jest aby mieszkańcy naszej gminy rozmawiali ze sobą tak
                                jak my teraz. Bez obrażania siebie nawzajem bez pokazywania ,że jest się
                                bardziej kompetentnym rozmówcą a inni to niedouczeni.Myślę,że dla naszej gminy
                                potrzebni są tacy ludzie ,którzy maja odmienne zdania ale potrafią ze sobą
                                rozmawiać.Tylko szkoda ,że to tylko marzenia!!Miejmy nadzieję,że kiedyś to sie
                                zmieni.
                                Co do poważnych spraw w naszej gminie to po części masz rację, ale zauważ,że po
                                to są radni , rada sołecka oraz zwykli ludzie jak my, aby pokazywać decydentom
                                jakie są problemy w naszym środowisku.Nikt nie jest wszechwiedzący aby o
                                wszystkim wiedzieć . dam może prosty przykład, czy istnieje problem bezpańskich
                                psów w Myślakowicach? Jeśli tam nie mieszkasz to pewnie nie wiesz.,ale radny czy
                                sołtys z Myślakowic zapewne wie . a czy Wójt powinien wiedzieć. Tak ale dopiero
                                jak o tym mu powiedzą. Wiadomo
                                kto ma to zrobić.Moim zdaniem jeśli są problemy nierozwiązane to można mięć
                                pretensje do kilku osób a nie skupiać to wszystko na jednej.
                                • bestjapa Re: Bezpańskie psy 06.06.08, 13:28
                                  Zgadzam sie z tobą że można na spoko rozmawiać o problemach i nie udawadniać że
                                  drugi jest głupi a tylko ja mam rację. Człowiek to istota która ma swoje
                                  problemy w rodzinne, w pracy, w towarzystwie to powoduje że niektórzy są
                                  znerwicowani i być może odreagowują na forum w dyskusji. Poza tym ludzie tez
                                  mają dość nie załatwionych problemów społecznych które ich drażnią bo każdy by
                                  chciał aby było jak na zachodzie ładna miejscowość, ładne ulice z chodnikami bez
                                  dziur, mniej ruder nierozebranych, pracę, dobre zarobki tak jak jest gdzie
                                  indziej i to też może powodować rożne frustracje.

Nikt wszystkiego nie wie jak piszesz ale jeżeli już ludzie zgłaszają problemy
                                  lub radni piszą interpelacje w jakiś sprawie to trzeba je traktować z powagą i
                                  załatwiać w miarę możliwości (tak jak to było z psami)a nie należy okazywać
                                  lekceważenie tylko dlatego że, to radni opozycji czy z Odrzywołu.
                                  Mieszkamy w tej samej miejscowości i na tym samym wózku jedziemy jak będzie
                                  wyglądała ta jazda tylko zależy od nas. I oby było mniej emocji a więcej
                                  rozsądku w tym działaniu...emocje zostawmy na mecze:-)
                                  Siema!

• maniek-1 Re: Bezpańskie psy 01.07.08, 00:35
                                    bestjapa napisał:

> Zgadzam sie z tobą że można na spoko rozmawiać o problemach i nie udawadniać że
                                    > drugi jest głupi a tylko ja mam rację. Człowiek to istota która ma swoje
                                    > problemy w rodzinne, w pracy, w towarzystwie to powoduje że niektórzy są
                                    > znerwicowani i być może odreagowują na forum w dyskusji. Poza tym ludzie tez
                                    > mają dość nie załatwionych problemów społecznych które ich drażnią bo każdy by
                                    > chciał aby było jak na zachodzie ładna miejscowość, ładne ulice z chodnikami be
                                    > z
                                    > dziur, mniej ruder nierozebranych, pracę, dobre zarobki tak jak jest gdzie
                                    > indziej i to też może powodować rożne frustracje.
                                    >
                                    > Nikt wszystkiego nie wie jak piszesz ale jeżeli już ludzie zgłaszają problemy
                                    > lub radni piszą interpelacje w jakiś sprawie to trzeba je traktować z powagą i
                                    > załatwiać w miarę możliwości (tak jak to było z psami)a nie należy okazywać
                                    > lekceważenie tylko dlatego że, to radni opozycji czy z Odrzywołu.
                                    > Mieszkamy w tej samej miejscowości i na tym samym wózku jedziemy jak będzie
                                    > wyglądała ta jazda tylko zależy od nas. I oby było mniej emocji a więcej
                                    > rozsądku w tym działaniu...emocje zostawmy na mecze:-)
                                    > Siema!

Pozwoliłem sobie przekopiować twój wpis bestjapa bo tu się z Tobą zgadzam,
                                    zastanawia mnie jedno co robią Radni, a zwłaszcza jak to ładnie napisałeś "radni
                                    opozycji" w kierunku tych problemów, które poruszyłeś w Swoim wpisie:
                                    - ładna miejscowość
                                    - ładne ulice z chodnikami bez dziur
                                    - mniej ruder nierozebranych
                                    - pracę
                                    - dobre zarobki
                                    jak na razie wiem, że mają powstać nowe inwestycje w Odrzywole, jakie dokładnie
                                    nie wiem, słyszałem tylko,że mają być zatrudnione osoby z Odrzywołu i mają mieć
                                    charakter usługowy dla mieszkańców Gminy.

Więc ja mam pytanie co na ten temat wiedzą i co robią w tym kierunku Radni
                                    zwłaszcza "opozycji"

Pozdrawiam
                                    maniek-1
                                    • tytus2342 Re: Bezpańskie psy 23.07.08, 12:23
                                      Problem bezpańskich psów w Nowym Mieście a u nas już to zostało sygnalizowane na
                                      forum i sprawę załatwiono:
                                      www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080722/POWIAT0202/226630311

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka