nabakier
16.11.12, 18:52
Czasem się zastanawiam nad zbornością osobowościową bohaterów Jeżycjady, a konkretnie - brakiem tej zborności w niektórych przypadkach, jako i zbornością osobowościową par (choć to już bardziej dyskusyjne). Myślę, że można by spróbować ujednolicić pewne kryteria, zobaczyć, jakie cechy osobowościowe wykazują poszczególni bohaterowie i do jakich uogólnionych typów (sylwetek) można by ich przypisać. Trzeba by tylko wybrać jakieś kryteria.
Proponowałabym kryteria Le Senna (stare, ale jare), no chyba że ktoś ma lepszą propozycję w tym względzie.
Spore problemy są, jak wiadomo, z Nutrią. Czy ona melancholik, czy nerwowiec czy typ sentymentalny? Który z elementów (trzech skal Le Senna) nie gra? Bo coś nie gra...
Józinek też dziwnie- zapowiadał się na apatyka lub flegmatyka (trochę to co innego znaczy u Le Senna, niż w potocznym rozumieniu), a wyszedł: choleryk? Taki dziwny przeskok. Oddźwiękowość się zmieniła, na początku był sekundarny (niska oddźwiękowość), nagle okazało się, że jest..prymarny (wysoka). Tu jest skucha, mym zdaniem.
A para? Ano mi nie gra para Aniela- Bernard. Aniela choleryk, Bernard sangwinik- nie bardzo powinni się zgodzić, za bardzo wchodzą sobie w drogę.
Gra mi natomiast para: Laurka- Aaaaadam. Ona - choleryczka, on -pasjonat/melancholik. To dobry układ (tak mi się zdaje).
Acha, te cechy są niezmienialne, znaczy nie do korekty. No własnie, a się pozmieniały u niektórych.
TestLeSenna