Dodaj do ulubionych

Typy osobowości bohaterów

16.11.12, 18:52
Czasem się zastanawiam nad zbornością osobowościową bohaterów Jeżycjady, a konkretnie - brakiem tej zborności w niektórych przypadkach, jako i zbornością osobowościową par (choć to już bardziej dyskusyjne). Myślę, że można by spróbować ujednolicić pewne kryteria, zobaczyć, jakie cechy osobowościowe wykazują poszczególni bohaterowie i do jakich uogólnionych typów (sylwetek) można by ich przypisać. Trzeba by tylko wybrać jakieś kryteria.
Proponowałabym kryteria Le Senna (stare, ale jare), no chyba że ktoś ma lepszą propozycję w tym względzie.

Spore problemy są, jak wiadomo, z Nutrią. Czy ona melancholik, czy nerwowiec czy typ sentymentalny? Który z elementów (trzech skal Le Senna) nie gra? Bo coś nie gra...

Józinek też dziwnie- zapowiadał się na apatyka lub flegmatyka (trochę to co innego znaczy u Le Senna, niż w potocznym rozumieniu), a wyszedł: choleryk? Taki dziwny przeskok. Oddźwiękowość się zmieniła, na początku był sekundarny (niska oddźwiękowość), nagle okazało się, że jest..prymarny (wysoka). Tu jest skucha, mym zdaniem.

A para? Ano mi nie gra para Aniela- Bernard. Aniela choleryk, Bernard sangwinik- nie bardzo powinni się zgodzić, za bardzo wchodzą sobie w drogę.

Gra mi natomiast para: Laurka- Aaaaadam. Ona - choleryczka, on -pasjonat/melancholik. To dobry układ (tak mi się zdaje).

Acha, te cechy są niezmienialne, znaczy nie do korekty. No własnie, a się pozmieniały u niektórych.

TestLeSenna
Obserwuj wątek
    • lowett Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 20:19
      szczerze mówiąc nigdy nie słyszałam o tym, jak wpływa typ osobowości na dobieranie się w pary. są jakieś typowe, najczęściej spotykane połączenia? :)
      • nabakier Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 20:29
        Nie, nie ma :-) Dlatego napisałam, że to bardziej dyskusyjne . Tu chodzi o nasze odczucia ( i pewnie doświadczenie życiowe- moje mi mówi, że sangwinik z cholerykiem to właśnie nie bardzo, choć to oczywiście uproszczenie, wiadomo).
        • guineapigs Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 20:46
          A choleryk z cholerykiem? Moze na zasadzie 'kto sie czubi ten sie lubi', ale moim zdaniem juz chyba sybaryta lepiej sie bedzie czul z wladca absolutnym, jesli ow wladca zapewni mu mozliwosc bycia sybaryta, czyli rzadzi bo rzadzi, ale wszystko sam, odwaznie bierze na klate, a ja sobie moge sybarytowac przy lekturze/muzyce/rybkach/znaczkach.
          A propos, Twoja opina o Natalii wydaje mi sie niewlasciwa: moim zdaniem Nutria to wcale nie jakas nifma, melancholija, itp. To chyba najbardziej niezalezna od Borejkow panna - ani ja ziebi ani grzeje co niej mysla (bo Laure grzeje i to bardzo, wiec jest juz jakos uzalezniona emocjonalnie od matki, siostry itp). Nutria ma to gdzies, nawet to, ze jej wierszy slucha tylko ojciec. Jako jedyna - co podkreslam - jako panna myslala o wlasnym mieszkaniu, nie dlatego, ze NIE CHCIALA ZYC Z MATKA, SIOSTRAMI ITP bo ja denerwowali - bo po prostu tak chciala i koniec. A ze sie dala wmanewrowac Gabie - no coz, to moze raczej kwesta tego, ze za slabo argumentowala, ale nie tego, ze uwazala, ze trzeba Gabie ustapic bo to gGaba i ze ten Pyziak itp..
          • nabakier Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 20:49
            Niezalezna tak. Chodzi o temperament. Niezależnością może się chyba okazywać każdy z typów-tak mi się przynajmniej zdaje.
            • guineapigs Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 21:19
              No wiec ja bardzo przepraszam jesli cos zamotalam, bo mam tak bardzo mgliste pojecie na tematy psychologiczne a konkretnie na temat definicj z zakresu psychologii, ze az sie obijam o rozne ego, superego i na dodatek alter ego. Co to charakter, temperament itp? I jeszcze niezaleznosc? Czy niezaleznosc to skladowa charakteru, czy temperamentu?
              Wstyd rzec, ale temperament to mi sie kojarzy tylko, hm...hm....ze sfera seksualna (pardon!!!!)
              Boze, jak sobie uporzytomnie, jaki jestem balon w tej dziedzinie, to az mi smutno.
              • zla.m Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 21:37
                Ja też jestem lajkonikiem i nie znałam tej typologii. Poczytałam trochę, pan był przede wszystkim filozofem i rozbudował typologię Hipokratesa.

Może po wykładzie lub przeczytaniu książki to wygląda inaczej, ale z tych materiałów, które dołączyła nabakier i z tego co można na szybko znaleźć w necie, to te typy wyglądają jak trochę bardziej rozbudowany horoskop ("potrzebuje dużo serdeczności; Najwyższą wartością dla niego jest życie wewnętrzne i przyjaźń [co to w ogóle znaczy?]; ceni działanie; odznacza się błyskotliwą inteligencją [o,rly? każdy z danym typem osobowości odznacza się błyskotliwą inteligencją?]). Poza tym to dość smutne, cała ludzkość to de facto 8 typów osobowości...
                • nabakier Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 22:19
                  Opisy typów w wersji edukacyjne rzeczywiście są takie sobie, no ale książki nie zalinkuję :) a warta jest poznania. Naprawdę kwestionariusz aLe Senn jest tak mało znany? Sądziłam, że to najpowszechniejszy z popularnych kwestionariuszy. No, ale może się mylę.
                  W każdym razie chodzi o te trzy skale, a nie o opisy.

Co do osobowości czy charakteru- nie ma się co wdawać w definiowanie, bo o to trwają wśród specjalistów spory i są to spory, które nie rokują szybkiego rozstrzygnięcia.

Nie, no temperament, to coś więcej, niż tylko -seksualny. Temperament z grubsza to sposób reagowania i przetwarzania bodźców i tutaj skale Le Senna są bardzo przydatne (emocjonalność, aktywność, oddźwiękowość).
        • lowett Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 21:01
          eeee, to jak nie ma, to chyba nie ma :) pewnie ważniejsze są jednak cechy charakteru niż osobowości, choć właściwie siebie z melancholikiem albo flegmatykiem nie widzę :D
    • aleksandra1357 Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 21:38
      nabakier napisała:

> Spore problemy są, jak wiadomo, z Nutrią. Czy ona melancholik, czy nerwowiec cz
      > y typ sentymentalny? Który z elementów (trzech skal Le Senna) nie gra? Bo coś n
      > ie gra...

To raczej pokazuje, że u Le Senna coś nie gra.
      Dla mnie wysilone próby wciskania ludzi w takie ramy są chybionym pomysłem.
      Większość ludzi ma wszystkiego po trochu, albo i w różnych okresach życia różnie. Albo o różnej porze dnia różnie.
      Poza tym można wymyślić i 10 innych nazw i kategorii i powkładać ludzi w szufladki, tylko po co?
      Ja bym się skłaniała, jeśli już, ku normalnemu opisowi, czyli za pomocą języka naturalnego.
      I czy chodzi Ci o to, żeby każdą osobę osobno opisać czy też raczej stworzyć jakieś powtarzalne typy? Np. Gaba, Pyza, Babi itd. mają mnóstwo cech wspólnych. Można by znaleźć kilka takich schematów i pogrupować wszystkie postaci, a potem znaleźć takie, które się wyłamują ze schematu.
      • nabakier Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 22:36
        Toteż napisałam, że kto ma lepsze kryteria, niech zaproponuje.
        Nadmienię, że kwestionariusz Le Senna nadal jest w użyciu wielu instytucji. Nie znam specjalistycznego ich zakwestionowania. Jak ktoś zna, niech zapoda :-)

Mnie kryteria Le Senna wydają się wybitnie hm...naturalne właśnie. Taka oddźwiękowość- to naprawdę bywa przydatne: znać czyjąś tendencję w tym względzie. Ja np. mam silną prymarność- jestem szybkoodźwiękowa (cholerycy tak mają), nasza Lezbobimbo szybciej gada, niż myśli ergo: wybucha z prymarnością 10 w skali 10-stopniowej ), Ida z opisu tak ma (wysoką, powiedzmy circa 8), Laura chyba też, choć nie tak wysoką jak Ida (dałabym jej 7), Pyza tez jest niskooddźwiekowa (3? 4?). Ignacy wydaje się wyjątkowo niskoodźwiekowy (bodźce do niego docierają z opóźnieniem: sekundarność wybitna, znaczy spora, 2?)
        O takie rzeczy mi chodzi. Tak samo z emocjonalnością czy aktywnością. Oj, warto znać swoje tendencje w tych skalach. Jako i partnera czy dzieci, a także np. wspólpracowników. Mój mąż, który jest sekundarny, cieszy się, gdy ja już zdążyłam zapomnieć, z czego się cieszyłam. Denerwuje się tak samo-gdy ja już dawno się uspokoję, hehe. Za to z aktywnością jest u nas odwrotnie. Takie sprawy.
        Można się zorientować po pytaniach, które służą wypełnieniu tabelki.

Chodziło mi o przyjrzenie się sposobowi konstruowania osobowości bohaterów przez MM. Czy nie ma tu jakichś niezborności. I te zmiany w czasie, które mnie się wydają czasem zmianą w obrębie cech, które się przecież nie powinny zmieniać. No i ja z Nutrią tak mam- za nic nie mogę jej zidentyfikować, jakiś misz masz, za duży misz masz, co było na forum nie raz podnoszone.

Te pary to rzeczywiście chyba lepiej odpuścić.
        • aleksandra1357 Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 22:52
          Mi się zdaje, że mało kto na forum jest na tyle oblatany w Le Sennie, żeby to tu zadziałało, ale może Was nie doceniam jako nowa ;)
          Możemy też skupić się jedynie na niekonsekwencji w budowaniu postaci, żeby po raz kolejny udowodnić, jak kiepską pisarką jest MM.
          Dla mnie największą niekonsekwencją w postaci Nutrii był przeskok od niby-chłopca z wielkimi siekaczami, mówiącego basem i lubiącego matematykę do eterycznej, szczuplutkiej poetki.
          W ogóle dobre postaci za bardzo pomnikowieją z czasem i zatracają człowieczeństwo.
          • nabakier Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 23:13
            W le Sennie wystarczy zrobić ten test -w odniesieniu do własnej osoby i już się chwyta, o co lotto :-)
            • lowett Re: Typy osobowości bohaterów 16.11.12, 23:22
              tadam! właśnie zrobiłam! i chyba się przychylę do tej opinii, że z tym testami to nie do końca coś działa :( bo teście prostszym, z mniejszą ilością pytań wyszło mi że jestem nerwowcem, nawet by się zgadzało, a w teście bardziej skomplikowanym, że typem sentymentalnym, to już mniej :/ u mojego Be to samo, najpierw był sangwnikiem, a potem apatykiem (no tak skrajnie opanowany, to on nie jest na pewno :P), więc nie mam pojęcia, jak dopasować do tego postacie literackie, skoro na żywych ludziach nie wychodzi :(
              • nabakier Re: Typy osobowości bohaterów 17.11.12, 10:27
                Zaufać jednak temu bardziej skomplikowanemu, coś wychwycił.

No może rzeczywiście, nie da się do postaci literackich tak z marszu...znaczy z pierwszej znajomości z testem, trzeba jednak dobrze czuć o co w nim chodzi. Tak, że się wycofuję, po prostu sądziłam, że Le Senn jest bardziej znany.
    • j_a_ch Re: Typy osobowości bohaterów 17.11.12, 08:34
      Można się pobawić w schematy, sama MM je lubi, więc nie widzę przeszkód. Np. konsekwentnie niszczy happy endy, a jej postaci z wiekiem dziadzieją, smętnieją, firanieją i obrastają w zmarszczki, wąsy, brody i podbródki bo jak twierdzi autorka, ludzie się zmieniają. Ok, ale chyba nie wszyscy wg jednego schematu? ;)
      Pary w Jeżycjadzie to też jest schemat, np. przeciwieństwa się przyciągają, aby się uzupełniać (a dziewczyny studiują mężologię, niezależnie od charakterów). Dla mnie to naciągane, w życiu bywa różnie. U MM mało jest par z osób podobnych do siebie, może Cesia i Hajduk, oboje nieśmiali i ambitni, dlatego trudno było im znaleźć drogę do siebie. Może Kreska i Maciej trochę. Reszta to schemat typu ktoś kogoś wyciąga, odmienia, uzupełnia, stabilizuje. Jasne że ludzie łączą się w pary by się od siebie uczyć i nawzajem rozwijać, ale bez wspólnych pomostów ani rusz, imo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka