ako17
16.08.21, 19:27
Szukałam i na "naszym" Forum i na Kryminałach i coś tam wyszukałam, ale wolałabym jeszcze tak wprost zapytać.
Możecie polecić jakieś dobre powieści detektywistyczne? Najlepiej brytyjskie :D.
Lubię serie kryminalne, kiedy mogę się przywiązać do bohaterów.
W zasadzie to nawet nie kryminał ale klasyczna powieść detektywistyczna jest moim ulubionym gatunkiem literackim. Tak w stylu Agathy Christie, bez niepotrzebnego epatowania makabrą. Raczej chodzi o kojarzenie faktów, dedukcję, zdolność do wychwycenia istotnych szczegółów.
Współczesne kryminały w większości opisują sprawców, którzy są mocno zaburzeni, socjopatów którzy mieli tragiczne dzieciństwo albo inną traumę i mordują "bo tak". A główny bohater koniecznie musi być totalnie nieszczęśliwy, rozbity, samotny i mieć problem z alkoholem. I często sprawca w ogóle nie występuje w książce, pojawia się dopiero pod koniec, diabli wiedzą skąd.
A mi się tęskni za właśnie stylem A. Christie, niekoniecznie za pięknymi latami międzywojnia, ale po prostu takim eleganckim śledztwem, z szukaniem powiązań, motywu itp.
Tak jak mówiłam, szukam w różnych miejscach, na różnych forach. Ale że z Wami czuję coś w rodzaju więzi czytelniczej, podobnie patrzę na wiele kwestii, to myślę, że rekomendacje z tego Forum mogą być dla mnie bardziej trafne.