Dodaj do ulubionych

Formy opodatkowania dla grafika

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.11, 11:09
Jestem grafikiem komputerowym i chcę rozpocząć jednoosobową działalność gospodarczą. Będę wykonywała autorskie projekty graficzne. Z większością zleceniodawców będę podpisywała umowy dot. zbycia praw autorskich do danych projektów. Od czasu do czasu będę realizowała również całe zamówienie klienta tj. będą zajmowała się również drukiem. Dodam, że będę wykonywała usługi, takie jakie wykonuję dla mojego obecnego pracodawcy.
Jaką formę opodatkowania powinnam wybrać? Chciałabym rozliczać się w formie ryczałtu, ponieważ będę miała bardzo małe koszty uzyskania przychodu. Próbowałam szukać jakiś informacji w Internecie i dowiedziałam się, że agencje reklamowe nie mogą być na ryczałcie! Czy to prawda? Czy usługi, które będę wykonywała, również należy interpretować w ten sposób? Nie będę prowadziła agencji reklamowej, ale jeżeli tak to można nazwać - usługi projektowe.
Jeżeli nie ma żadnych ograniczeń i będę mogła wybrać tę formę opodatkowania, to czy będę płaciła stawkę 5,5% z tytułu działalności wytwórczej, (bo nie sądzę, że stawkę 20% z przychodów związanych z wykonywaniem wolnych zawodów, bo tu chodzi o zupełnie inne rozumienie sformułowania „wolne zawody”).
A jeżeli jednak nie będę mogła rozliczać się w formie ryczałtu, to czy mogę być opodatkowana podatkiem liniowym? Nie będę wykonywała usług dla mojego byłego pracodawcy! Znalazłam w Internecie różne informacje. Raz jest napisane, że aby skorzystać z podatku liniowego, nie mogę wykonywać na rzecz byłego pracodawcy tych samych usług przez rok podatkowy. Czyli oznacza to, że mogę się w ten sposób rozliczać, jeżeli pominę mojego byłego pracodawcę.
Jednak innym razem jest napisane, że jeżeli w poprzedzającym roku podatkowym, z tytułu stosunku pracy wykonywałam na rzecz pracodawcy czynności, którymi obecnie się zajmuje, wówczas nie mogę wybrać stawki liniowej jako formy opodatkowania. Te informacje wyczytałam, na dość poważnych stronach internetowych. I co o tym sądzić? Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ekspert Re: Formy opodatkowania dla grafika IP: 80.50.128.* 18.01.11, 13:52
      Na wszystkie pytania dotyczące prowadzenia małej firmy nasi eksperci odpowiadają teraz na www.pkd.com.pl/biznes-forum/forum-eksperckie-group1/forum-eksperckie-forum19

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka