Dodaj do ulubionych

Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie

• Gość: zatara Alez niski jest poziom tego forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:22
      Zamiast ciekawej dyskusji pomeczowej o grze, taktyce, i tego typu rzeczach
      ktore sa sednem, to jest jakis atak prostackich szowinistow, gowniarzeri
      i glupcow. Nedza. :-(
      • Gość: Andrzej Re: Alez niski jest poziom tego forum. IP: *.jsn.osi.pl 24.06.06, 19:46
        W pełni popieram. Też jestem zażenowany poziomem dyskusji. Jesteśmy przecież we
        wspólnej Europie. Dlaczego ciągle wychodzą z nas te fobie (i to po obu stronach
        granicy). Ja gratuluję Niemcom zwycięstwa.
        • Gość: zatara Pozdrawiam Cie, Andrzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 03:33
          Szkoda ze nas tak malo ;-)
      • Gość: sagem Re: Alez niski jest poziom tego forum. IP: *.f / *.f-net.pl 25.06.06, 12:32
        zgadzam sie, goscmi tego forum sa (nie wszczyscy) chyba typy potwierdzające
        stereotyp polaka na zachodzie - zlodziej samochodów i robotnik na czarno.
        nędza w 100 % . zaslugują na leppera i giertycha.
    • Gość: gucio BRAWO !! Tak się zdobywa uznanie na Śląsku !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:32
      Kiedy zagrano chymn niemiecki to ja wraz z całą moją rodziną stanąłem na baczność z ręką na sercu a po pliczkach popłyneły mi łzy wzruszenia! Coś pięknego ! Nasze synki ze Śląska pokazały jak sie gra w piłke nozną. Proponuje porównać naszych Mirka i Lukasa z waszymi Żurawskim i Szymkowiakiem i od razu wychodzi kto jest profesjonalistą. Wasz Maciuś po sezonie w lidze szkockiej w której liczą się tylko aż dwa zespoły był biedaczek tak wyczerpany że przed mundialem byczył się przez 2 tygodnie na wczasach i też to było widać na boisku. Nasi w życiu na taką amatorszczyzne by sobie nie pozwolili nawet po ciężkim sezonie w Bundeslidze bo to są profesjonaliści!! Reasumując - jedziemy do Berlina, nasz walec się rozpędza i zmiecie każdą przeszkode !!!
      • Gość: postronny Anglia nie ma szans IP: 17.255.248.* 24.06.06, 19:40
        Tak mowia anglicy mieszkam tu i widze ze Anglicy pekaja mocno przed Niemcami,
        ale chyba sie nie myla
        • Gość: hoho Re: Anglia nie ma szans IP: 17.255.248.* 24.06.06, 19:45
          chyba na odwrot ......
      • Gość: sloonzok Re IP: *.bredband.skanova.com 24.06.06, 19:42
        No coz , jestes imbecylem wiec przyloz sobie reke do swej helmutowskiej czaszki
        to szybko sie przekonasz, ze odleglosc od ucha do ucha nie przekracza 3
        milimetrow.
      • Gość: krasiak A teraz napisz to po niemiecku !... IP: *.55.194.203.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 24.06.06, 19:47
        Polski jako tako znasz. in deutsch, bitte !!!!!!!!!Plakac przy niemieckim
        hymnie, to kazda slaska sierota potrafi.
        • Gość: Andrzej Re: A teraz napisz to po niemiecku !... IP: *.jsn.osi.pl 24.06.06, 20:05
          Ten Gucio to jakiś prowokator. Chce wytworzyć wrażenie, że na Śląsku mieszkają
          sami Niemcy. Dobry pomysł niech napisze to po niemiecku zobaczymy jaki z niego
          Niemiec.
          • Gość: schliesienistdeuts und jestzt auf deutsch ! IP: 85.197.21.* 24.06.06, 20:54
            So gewinnt man die Anerkennung in Schlesien!
            Als ma die deutsche Nationalhymne zu spielen began, stand ich mit meiner ganzen
            Familie still mit der Hand über dem Herz, und aus meinen Augen floßen die Trenen
            der Ergriffung!
            Es ist etwas Wunderbares! Unsere Jungs aus Schlesien haben gezeigt wie man
            Fußball spielen soll!
            Ich schlage vor wir vergleichen uneren Mirek und Lukas mit eurem Zurawski und
            Szymkowiak, und da hastu es, man sieht sofort wer ein richtiger Profi ist.
            Euer Macici nach der Saison in einer Liga in der nur zwei Mannschaften zählen
            war so erschöpft, dass er vor der WM zwei ganzen Wochen im Urlaub faulenzte, und
            das sah man auf dem Spielplatz.
            Unsere Jungshätten sich solche amateurhaftes Benehen nie erlaubt, selbs hinter
            einer ermüdenden Saision in der Bundesliga, denn sie sind PROFIS!
            Zusammenfassend - wir fahren nach Berlin, unsere Waltze wird immer schneller
            und fegt alle Hindernisse aus dem Weg!
        • Gość: Schlesier Bravo so gewinnt man die Anerkennung in Schliesien IP: 85.197.21.* 24.06.06, 20:35
          Als ma die deutsche Nationalhymne zu spielen began, stand ich mit meiner ganzen
          Familie still mit der Hand über dem Herz, und aus meinen Augen floßen die Trenen
          der Ergriffung!
          Es ist etwas Wunderbares! Unsere Jungs aus Schlesien haben gezeigt wie man
          Fußball spielen soll!
          Ich schlage vor wir vergleichen uneren Mirek und Lukas mit eurem Zurawski und
          Szymkowiak, und da hastu es, man sieht sofort wer ein richtiger Profi ist.
          Euer Macici nach der Saison in einer Liga in der nur zwei Mannschaften zählen
          war so erschöpft, dass er vor der WM zwei ganzen Wochen im Urlaub faulenzte, und
          das sah man auf dem Spielplatz.
          Nasi w życiu na taką amatorszczyzne by sobie nie pozwolili nawet po ciężkim
          sezonie w Bundeslidze bo to są
          profesjonaliści!!
          Unsere Jungshätten sich solche amateurhaftes Benehen nie erlaubt, selbs hinter
          einer ermüdenden Saision in der Bundesliga, denn sie sind PROFIS!
          Zusammenfassend - wir fahren nach Berlin, unsere Waltze wird immer schneller
          und fegt alle Hindernisse aus dem Weg!
          • Gość: Fakir Re: Bravo so gewinnt man die Anerkennung in Schli IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 05:46
            Gosciu, wprawdzie wiekszosc zabiles dlugoscia tego tekstu, ale jak widze bledow
            pare nasadziles:mit der Hand über dem Herz, die Trenen, solche amateurhaftes
            Benehen , reszta to literowki, ktore klade na karb szybkiego pisania. Pozdra z
            Niemiec gdzie nie widzialem, by ktos stal ze wzami w oczach podczas hymnu, a
            ogladalem mecz z samymi miejscowymi Niemcami, a nie Slazakami.
      • Gość: dudek Nie zabija sie matki. IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:33
        Chyba by cie Slazacy z mojego miasta zabili jakbys im z bliska powiedzial ze ci
        lzy plynely i jak grali niemiecki hymn.Slazacy ,prawdziwi Slazacy zrobili
        Powstania Slaskie przeciw Niemcom gdybys znal historie.Bili sie Slazacy o
        przynaleznosc do Polski,wiec chyba jestes jednym z niewielu co tak czuje.
        Nawet Podolski w wywaidzie powiedzial ze sie czuje polakiem i niemcem,Klose ze
        zawsze bedzie wracal do Polski bo to jego kraj urodzenia(czytaj OJCZYZNA),czyli
        tez sie czuje polakiem.Mysle ze nie strzelili Polsce goli wlasnie z tego powodu!
        • Gość: Silesia Power Re: Nie zabija sie matki. IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:44
          Ale 20 lat Polski miedzy 21 a 39 rokiem Slazakom calkowicie wystarczylo,
          jeszcze nigdy matka tak wrednie nie odniosla sie do swoich dzieci jak Polska do
          Slaska w tych latach, o czasach powojennych wogole nie wspomne- bo to jeszcze
          wieksza tragedia.
          • Gość: dudek Re: Nie zabija sie matki. IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:48
            No nie wiem co byl ow latach 21 -39 ,tez nie wiem co bylo po wojnie.Pierwszej
            rzeczy nei wiem bo ksiazki tego nie podawalydokladnie .Drugiego bo tez zylem
            w "okupowanej przez sowietow Polsce przez 50 lat"czytaj komunistycznej-
            zniewolonej.
            • Gość: Silesia Power Re: Nie zabija sie matki. IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:51
              Mysle ze to tez nie miejsce na jakies animozje czy dysputy historyczne Dudku ,
              cieszmy sie mistrzostwami i ogladajmy nastepny mecz.
              Pozdrawiam z Gor Harzu
      • nelsonek Re: BRAWO !! Tak się zdobywa uznanie na Śląsku ! 25.06.06, 05:51
        A co to takiego CHymn?
    • Gość: pilmplim BRAWO NIEMCY!!! IP: *.bredband.skanova.com 24.06.06, 19:39
      Gratuluje Niemcom , a szczegolnie Podolskiemu swietnej gry. Szwedzi do domu
      haha, nareszcie .
    • ed43 Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie 24.06.06, 19:47
      Przy takim sędziowaniu nie zdziwię się jak zaprzyjażnieni sąsiedzi będą nawet w
      finale.
      • Gość: fs Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.m.pppool.de 24.06.06, 19:58
        > Przy takim sędziowaniu nie zdziwię się jak zaprzyjażnieni sąsiedzi będą nawet w
        >
        > finale.

jesli przciwnicy niemcow beda tak skuteczni jak Larsson to napewno beda w finale :-)
        • Gość: dudek ludzie troche powagi IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:24
          Wygrali lepsi Niemcy w tym spotkaniu i wygrali dzieki dwom polakom,ktorzy nawet
          gdyby sobie wytatuowali ze sa niemcami nigdy nimi nie beda.Jednak to nie powod
          zeby obrazac za piekne widowisko niemcow czy strzelcow bramek.
          Szwecja nie byla zbyt wymagajacym przeciwnikiem.Mysle ze Anglia zwerifukuje
          umiejetnosci niemieckiej druzyny w finale,moze wczesniej Argentyna lub Brazylia.
          Tak wiec odpadniecie Polski nie mialo wiekszego znaczenia,liczyl sie tylko styl.
          Ja dziekuje Lukaszowi i Mirkowi za piekne widowisko,nadal bede wam kibicowal
          (skoro odpadla Polska i Szwecja gdzie mieszkam,to wy jestescie teraz moja
          druzyna).
          Wlasnie w sporcie to jest piekne ze jest rywalizacja i nie ma granic tej
          rywalizacji.Mlodzi chlopcy uwielbiaja Beckhama ,a kiedys ich idolem byl Pele.
          Po mistrzostwach, kazdy na podworku bedzie chcial miec koszulke z napisem Klose
          lub Podolski.
          • Gość: Silesia Power Do dudka IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:30
            Dudusiu ja niestety pamietam czasy w ktorych tacy ludzie jak Podolski i Klose
            byli wyzywani slazakami-hitlerowcami, ale o tym wy zapominacie -my nie!!
            • Gość: dudek Re: Do dudka IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:43
              Masz racje ,nie poradze nic na to ze holota do pisania bzdur sie wziela na tym
              forum.Normalnemu czlowiekowi by takie cos do glowy nie przyszlo.Ja zawsze
              glupcom tlumacze ze oni wyjechali jako mali chlopcy i ze to dobrze ze zajeli
              sie sportem,i dobrze ze graja w druzynie narodowej Niemiec.To chyba dobrze ze
              sa ambitni i cos osiagneli ze sa slawni i bogaci.
              Gdyby byli robotnikami w fabryce to nikogo by ich sukces nie klul?
              Spiker szwdzkiej tv z uznaniem podkreslil pare razy ze oni sa polakami.
              Ludzie sa zlosliwi ,sa chamscy i potrafia dokuczyc tak z zawisci ze komus sie
              powiodlo.
              Klose i Podolski moga byc dumni i z tego ze sa pochodzenia polskiego i zaden
              cwok nie moze im tego odbierac! I powinni byc dumni ze zaaklimatyzowali sie w
              Nimczech i zrobili taka kariere.Innych punktow widzenia na te sprawe nie ma i
              nie moze byc.ja jako polak zamieszkaly w Szwecji przepraszam za te bezmozgie
              idiotyczne lby ktore wypisuja jakies rasistowskie wpisy o obu pilkarzach.Uwazam
              ze moderator powinien zglosic to na pilicje i zlokalizowac kto te brednie pisze
              i pociagnac go do odpowiedzialnosci karnej.Bylobuy to przestroga dla
              bezmyslnych naduzywaczy wolnosci slowa.
              Rzoumiem twoj zal ,gdy pisza o ludziach dla ktorych masz calkowity podziw i
              oddanie.
              • Gość: Silesia Power Re: Do dudka IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:49
                Mysle ze pilkarze sami odpowiedzzieli kim sie czuja , gdyby byli Polakami
                zagraliby w polskiej druzynie, ale w niej nie graja.
                Nn.
                Bylem na polskim meczu w Hannoverze-niestety reprezentacja Polski nie zasluzyla
                tak dobrych kibicow-gdyby pokazaly tylko 10% zaangazowania ich kibicow lekko
                osiagnelaby 1/4 final
                • Gość: SLON Re: Bravo so gewinnt man die Anerkennung in Schli IP: *.tor.primus.ca 25.06.06, 01:45
                  POMYSLCIE CO BY SIE STALO Z PODOLSKIM I KLOSE GDYBY CHCIELI GRAC DLA POLSKI? NO
                  CO? POPROSTU BY ICH NIE BYLO EWENTUALNE SPOTKANIE ZYCIOWE Z JANASAMI ENGELAMI
                  WOJCIKAMI I.... DRUGA LIGA TURECKA LUB GRECKA
                  • Gość: sloonzok Re: IP: *.bredband.skanova.com 25.06.06, 09:45
                    Nie gdybaj, bo to bez sensu. Niemiecki futbol nie nalezy do najlepszych wiec to
                    i tak sukces, ze graja tak dobrze jak teraz. Jeszcze niedawno Niemcy przegrali
                    u siebie z Anglikami 5:0! Zycze im sukcesow i mam nadzieje , ze i rodowici
                    Niemcy strzela jakas bramke...
              • Gość: Marta50 Re: Do rodakow IP: *.pools.arcor-ip.net 24.06.06, 20:57
                Tak jest masz racje, rodacy zrozumiec niczego nie chca i dlatego ich nie popieram.
                Trzeba sie nauczyc najpierw przyjmowac kleski jak i cieszyc sie godnie z
                osiagniecia. Niestety w Polsce to jest jeszcze bardzo obce i pekaja z zawisci
                powolujac sie na korzenie tych dwoch pilkarzy. Jest wielu ludzi urodzanych w
                Polsce robiacych wspaniale kariery miedzynarodowe, o tych rodacy nie maja
                zainteresowania, poniewaz nie wiedza ze tacy istnieja.
      • Gość: hans kloss Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.hsd1.co.comcast.net 24.06.06, 20:29
        Podolski + Klose = Das ist gut!!! [www.miroslavklose.de]
    • Gość: Silesia Power Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:28
      Szwedzi w meczu przeciw Anglii podobali mi sie osobiscie duzo lepiej, no ale po
      skasowaniu 2. bramek w pierwszych 15 minutach gry to prawie beznadziejna
      sytuacja, szczegolnie przy tak swietnie grajacej niemieckiej druzynie.
      Chwalic trzeba Szwedow bo walczyli do ostatniej minuty jak sie na zawodowcow
      tez przysluguje.Jako Slazaka zczegolnie ciesza mnie bramki duetu Podolskiego-
      Klose.
      Oby przyszle mecze Mistrzostw byly rowniez ciekawe.
    • Gość: z Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 20:29
      Jednak Polak potrafi.

zpierwszejpilki.blox.pl
      • Gość: erwin Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.versanet.de 24.06.06, 20:46
        Gdy mieszkalismy jeszcze w Polsce nie raz pod
        swoim adresem slyszalem takie wyzwiska jak
        hanys,szkop ,niedobitek faszystowski i inne tym podobne.
        jestem pewien ze podobnie rodzice Klosego i Podolskiego,
        a teraz kazdy chce nam wmowic jakimi to polakami jestesmy.
        Dziwne nie?
        • Gość: markus Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.adsl.alicedsl.de 24.06.06, 20:48
          Einstein tez dla niektorych byl niemcem . Dziwne , nie ?
          • Gość: err Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:53
            I do konca zycia slabo mowil po angielsku a hebrejskiego o ile wiem nie znal
        • Gość: dudek w mlodych ludziach za duzo pogardy i zlosci IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:57
          Nie tego nikt wam nie bedzie wmawial na sile,badz tego pewny.Ja czytalem wywiad
          z tym mlodym pilkarzem i on jest calym sercem z Polska nie przez
          kurtuazje ,albo ze tak nalezalo powiedziec.Widzisz ja tez mieszkam jako
          uchodzca w osciennym kraju.Roznie to bylo miedzy mna a Polska az zrozumialem ze
          ludzie nie odbiora mi mojej mlodosci ,mojej ojczyzny ziemi na ktorej wyroslem.
          Oni nie maja do tego prawa.Tym bardziej teraz kiedy cala Europa zaczyna byc
          jednym panstwem ,potrzebuje dla wlasnego samopoczucia poczucia przynaleznosci
          narodowej.Mnie tez wyzywali,bili nie dali sie wybic... jestem nadal dumny ze
          jestem polakiem.To jest cos wiecej niz mozna to napisac,ciesze sie jak w Polsce
          cos dobrze idzie gospodarka czy sport.Wracam tam na wypoczynek letni.A ludzi
          nie dziele na polakow niemcow czy zydow:
          dla mnie sa ludzie madrzy i glupi ,dobrzy i zli,wierzacy w Boga albo sluzacy
          szatanowi.
          • Gość: erwin Re: w mlodych ludziach za duzo pogardy i zlosci IP: *.versanet.de 24.06.06, 21:12
            No wlasnie tylko nie slychoc tych Twoich chrzescianskich
            slow,kiedy na tym forum niemcow wyzywa sie od swin,
            i wyraza nienawisc do niemcow.
            Ale to takie polskie niestety.
    • mr.superlatywny Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie 24.06.06, 20:46
      Klose ---> Podolski ---> BUM! ---> 1:=0 do Slonska !!!!!!!!

Klose ---> Podolski ---> BUM! ---> 2:=0 do Slonska !!!!!!!!

Vivat Silesia !
    • Gość: szewczyk dratewka Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 21:04
      Już za cztery lata, już za cztery lata Polska będzie mistrzem świata...:DD:!
      A tak serio nigdy się tego nie doczekamy...
      ..
      UU

Tomek
      • Gość: dudek nie oceniajcie za szybko i pochopnie ludzi IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 21:16
        Duzo polakow mieszka w niemczech i oni tam zyja i pracuja i sie ciesza ze
        zwyciestwa ich druzyny i tu uwaga za swoja uwazaja narodowa reprezentacje
        Polski ale w drugiej kolejnosci reprezentacje Niemiec!
        To moze 2-3 miliony ludzi,drugie tyle to ludzie ktorzy maja daleki korzenie w
        Polsce ale sa niemcami.Jezeli obrazacie Klose i Podolskiego to obrazacie tez te
        3 miliony ludzi(polakow).
        Nie macie do tego prawa,nie zrobili wam nic zlego ,a wy ich nie karmicie,nie
        daliscie im pomocy kiedy komuna ich wykanczala i zmusila do emigracji za
        wolnoscia i chlebem.
        Tacy ludzie zyja tez w Szwecji przegnani przez Gomulke z paszportem w jedna
        strone.Juz dwa miliony mlodych ludzi wyjechalo z Polski do pracy do Anglii -oni
        nigdy juz nie wroca!Tylk ojako turysci na mecz Polska -Anglia.
        • Gość: dudek spadek po komunizmie i okupacji sowietow IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 21:24
          Wiele lat po wojnie i zaraz po niej propaganda komunistyczna utozsamiala Niemcy
          z faszyzmem,stawiala znak rownosci miedzy niemcami i faszyzmem.
          Te propagande wpajano kazdemu polakowi w szkole,w gazetach ,czy w telewizji w
          filmach.To procentuje teraz ze oba narody sie nie lubia.
          Bo tak samo bylo w Niemczech.Wizerunek niemca zbrodniarza w niemczech
          przeciwstawiano wizerunkowi polaczka cwaniaczka ,leniwego zlodzieja i bumelanta.
          To po obu stronach granicy funkcjonuje jako spuscizna po latach "zelaznej
          kurtyny " i "ukladu Warszawskiego".
          Ci zwykli ludzie tego do dzis nie zrozumieli,nasaczeni obopulna nienawiscia.
    • Gość: Y_Sam Do niemieckich forumowiczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 21:56
      którzy tak się jarają wygraną Niemców (ostatnią w tych mistrzostwach zresztą) -
      nie bójcie się spojrzeć prawdzie w oczy - jesteście w sportach nieudaczni, a
      raczej jesteście silni siłą innych nacji. W piłce gole za was strzelają Polacy,
      Jugole czy Afrykanie, w kosza za was grają Turasy i Chorwaci, boksują Polacy i
      Rosjanie, w pingponga grają Czajniki, w hokeja Czesi i Kanadyjczycy. Mam jeszcze
      wymieniać?
      • Gość: heinz Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.versanet.de 24.06.06, 21:58
        Nie, wy jezdzicie naszymi autami!!!!
      • Gość: Andrzej Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.jsn.osi.pl 24.06.06, 22:55
        Zazdrość przez Ciebie przemawia. Też bym się cieszył gdyby Polacy wygrali z
        Niemcami i przeszli do drugiej tury. Dzisiaj Niemcy wygrali ze Szwecją i trzeba
        im pogratulować. Zawsze należy zachowywać sie honorowo, przecież to polska
        tradycja. Nb. w polskich drużynach też są obcokrajowcy.
      • Gość: jogi Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.06.06, 09:38
        czy Klose i Podolski zrobiliby podobna kariere w Polsce? W Niemczech zostali
        wyszkoleni od pilkarskiego "przedszkola". Mozna powiedziec, ze zrobili to za
        pieniadze niemieckich podatnikow. Nie ma czego czepiac.
      • Gość: jacek Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 10:50
        panstwo niemieckie jest wielonarodosciowe, zyjemy w tym kraju wszyscy razem i
        konflikty wynikaja bardzo rzadko, w przeciwienstwie do zachcianka z ktorego
        pochodzisz, gdzie czlowiek innego koloru skory zostanie zaraz pobity
        • Gość: Y_Sam Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 18:45
          Taaaak? Może mi jeszcze powiesz, że 2 wojnę światową to myśmy wywołali?!
    • Gość: hruby Polska lepsza niż Szwecja IP: *.aster.pl 24.06.06, 22:03
      Wygląda na to że Polska reprezentacja sprawiła więcej problemów Niemcom. Z drugiej strony, w meczu z nami gospodarze wykazali się kiepską skutecznością.
    • Gość: Beno Polacy strzelili Szwedom dwie bramki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 23:41
      Można to było przwidzieć : duet Polaków -Podolski/Klose strzelił Szwedom dwie
      bramki - to była zemsta za Potop. Oczywiście Polacy wystąpili sprytnie w
      przebraniu w uniformy Niemieckie !!!
      Niech żyją !!! Niech żyją !!! Niech żyją !!!
      • Gość: erwin Re: Polacy strzelili Szwedom dwie bramki !!! IP: *.versanet.de 24.06.06, 23:53
        Podolski by nawet nie wiedzial o co tobie chodzi,gdyby to przeczytal.
      • Gość: sa Re: Polacy strzelili Szwedom dwie bramki !!! IP: *.m.pppool.de 25.06.06, 15:45
        Można to było przwidzieć : duet Polaków -Podolski/Klose strzelił Szwedom dwie
        > bramki - to była zemsta za Potop. Oczywiście Polacy wystąpili sprytnie w
        > przebraniu w uniformy Niemieckie !!!
        > Niech żyją !!! Niech żyją !!! Niech żyją !!!

to nie byl rewanz za zaden potop i napewno nie za polske :-))))))
    • Gość: Elzunia Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: 89.98.17.* 25.06.06, 00:52
      Wiem i znam Poska dusz jestesmy dumni z Podolskiego.I pamietjcie zawsz kto
      urodzil sie w Polsce to nawet za sto lat bedzie czul sie Polakiem i caly swiat
      to wie ze on jest z Polski bravo Polonia
      • Gość: err Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 25.06.06, 01:02
        Z jakiego drzewa spadlas kobieto ze tak glowke zranilas
      • Gość: heinz Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.versanet.de 25.06.06, 01:07
        Ziemie bezprawnie zabrane niemcom
        przez ruskich nigdy nie beda polskie!
    • Gość: Rado Dziennikarze - troche rzetelnosci. IP: *.chello.pl 25.06.06, 01:16
      Do autora komentarza Gazety. "Berlin, Berlin, jedziemy do Berlina" nie dotyczy
      cwirecfinalu granego z Argentyna, tylko samego finalu rozgrywanego w Berlinie.
      Kazdy, kto obserwuje wydarzenia w Niemczech, wie, ze Niemcy od samego poczatku
      skanduja to haslo, dopingujac druzyne do wystepu w potencjalnym finale. W ogole
      denerwuje mnie ignorancja polskich dziennikarzy. Niestety nie oddaja oni
      wiernie wydarzen z mistrzostw. Czesto nie rozumieja ich, nie znajac w ogole
      jez. niemieckiego falszuja rzeczywistosc. Przykro jest czytac komentarze
      dyletantow. Dopusccie do glosu ludzi znajacych Niemcy i Niemcow, zamiast
      cytowac bzdety i pozwalac na wynurzenia nieznajacym temat.
      • Gość: Fakir Re: Dziennikarze - troche rzetelnosci. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 05:52
        Dobrze Wasc prawisz. Pozdra dla Szczecina.
      • Gość: romeo Czemu tak nienawidzicie niemcow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 07:04
        Ja tam im kibicuje, nie mam nic przeciwko nim a szczegolnie, ze w ich druzynie
        graja Klose i Podolski. Nie rozumiem czemu wszyscy kibicowali szwecji, przeciez
        polska zawsze dostawala od nich baty, a niemcy sa tak samo naszymi sasiadami
        jak czechy. Ja jestem za tym zeby "nasi" zostali królami strzelcow a niemcy
        mistrzami, juz mam dosc tej je...ej brazylii....
    • Gość: slon Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.tor.primus.ca 25.06.06, 01:22
      po obejrzeniu dwoch meczow drugiej rundy doszedlem do wniosku ze janas to
      jednak wielki STRATEG PATRIOTA I WSPANIALY TRENER BO LEPIEJ ODPASC PO NIJAKIEJ
      GTRZE W PIERWSZEJ RUNDZIE NIZ narazic sie na posmiewisko calego SWIATA w
      rundzie drugiej Czy ktokolwiek wyobraza sobie spotkanie Polska z Argentyna
      Meksykiem NIemcami czy Brazylia? Polska archaiczna pilka lat 60-siatych i
      wspaniale blyskotliwe pokazy pilki roku 2006 Dziekuje ci janasie za
      oszczedzenie nam ponizenia Nie mniej powinienes byc pomocnikiem trenera w L Z
      S MALA GORKA LUB LZN KRZYWE KOLKO AFUJ
      • Gość: Silesia Power Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 25.06.06, 01:37
        niemieccy kibice juz przeroblili oficjalne haslo mistrzostw:
        "Swiat w goscinie u przyjaciol "
        na
        "Przyjaciele w goscinie u mistrza swiata"
      • Gość: romeo Wychodzi Nacjonalizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 07:11
        i poczucie niższości... fakt moze w pilce noznej jest to widoczne ale czemu
        narod polski zawsze musi byc tak zawistny? Denerwuje mnie ta nienawiść do
        sąsiadów (nie tylko niemców ale do czechów też - i vice versa). Ku.. mać,
        zamiast się wspierac to wszyscy na siebie fakaja! Ja wolałbym mistrzów niemców
        z 2 naszymi ziomami niż brazylie po raz nty...
        • Gość: PACIOREK Re: Wychodzi Nacjonalizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.06.06, 08:06
          Dziekuje wszystkim ktorzy sie z nami ciesza (bez nienawisci).pozdrowienia z
          KATOWIC. NIEMCY MISTRZEM:
        • Gość: dudek to skandal IP: *.bredband.comhem.se 25.06.06, 08:27
          W Szwecji kac wodczany i moralny.Po nocy swietojanskiej pelnej hulanki i zabaw
          przyszlo otrzezwienie i zal ze Szwecja juz nie zagra w cwierc finale.Gazety jak
          zwykle dramatyzuja uzywajac gornolotnie brzmiacych slow typu hanba,zaloba... .
          Mysle ze mecz byl pechowy,obrona grala calkiem zle i inaczej niz wczesniej,nie
          grali ci sami zawodnicy.Kuriozalna byla druga kartka zolta za pociagniecie na
          srodku boiska za koszulke w ferworze walki(to za malo zeby dac kartke i to
          druga dla tego samego zawodnika).Gra w 10 tke przeciw Niemcom to chyba nie
          wykonalne juz na tym poziomie,mam na mysli nie istniala szansa odrobienia strat.
          Mylna tez decyzja trenera o zmianie zawodnika w momencie wykonywania rzutu
          karnego.Jak potezny stres musial przezyc Henke czekjac tka dlugo na wykonanie
          tego rzutu.Nerwy mu puscily i palnal na wiwat.
          Oczywiscie nie chce umniejszac zasluzonego zwyciestwa niemcow,ale spodziewalem
          sie ze bedzie walka do konca i wyrownanie(rzuty karne)-jakis dramatyzm.Nic z
          tego.Nokaut w pierwszysch minutach,wmieszanie sie sedziego skuteczne w
          oslabienie zespolu szwedzkiego,w polowie meczu nie strzelenie karnego i do
          konca gra z calkowita niewiara w mozliwosc chocby zdobycia gola.
          Szwedzi przestali atakowac i przestali strzelac.
          Grali na utrzymanie niekorzystnego wyniku jakby im ktos zaplacil.
          To dobrze jednak ze Szwecja przegrala,to ostudzi nacjonalistyczne zapedy
          szwedow.Malo kto wie ze w Szwecji kwitnie rasizm i nacjonalizm chyba bardziej
          niz w Niemczech.Niemcy jako panstwo z taka iloscia Jugoslowian,Turkow i Polakow
          juz nigdy nie beda zagrozeniem dla Europy (czy Polski).
          Wieksze zagrozenie widze ze wschodu od Rosji.
          W tych mistrzostwach rozczarowali mnie mistrzowie,mam na mysli graczy
          swiatowego formatu.Bo ani Zlatan(Szwecja) krol strzelcow Juwentusu ,ani Zurawski
          (Polska) krol strzelcow ligi Szkockiej,ani Ronaldo (Brazylia),ani Beckham
          (Anglia),ani Balack(Niemcy),ani Szewczenko(Ukraina) nie pokazali do tej pory
          nic!Na dokladke okazalo sie ze wszystkie zespoly slowianskie poodpadaly z
          rozgrywek,a egzotyczne jak Ghana,Ekwador,Australia swietnie sobie radza.
          W tym kontekscie porazajaco dla mnie brzmi ze taki dylentant do oswiaty jak
          minister Giertych zmienia program szkolny zmniejszajac ilosc godzin wychowania
          fizycznego w szkole!!!
          Pamietam jakie sa co roku lamenty ze polacy nie zdobywaja medali na Zimowych
          Igrzyskach(3 chyba przez 50 lat).
          Teraz lamenty ze Polska pilka nozna jest w rozsypce.No jest na wlasne zyczenie.
          Jezeli dzieci w szkolach maja 1,5 godziny zajec ruchowych,jezeli nie zacheca
          sie mlodziezy do sportu i nie daje boisk i sprzetu to narod bedzie coraz
          grubszy i niezdarny.Chcialbym zeby dostrzegli to dzialacze i trenerzy roznego
          formatu.Nie wystarczy klepac co roku ze mamy utalentowana mlodziez i marnowac
          talenty.W Polsce pewnie talent Podolskiego i Klose bylby zmarnowany.Grzaliby
          lawke rezerwowych lub wcale nie byliby powolani do kadry ...z powodu pogladow
          rodzicow.
          Dlatego zastanawia mnie ze tak latwo ulegacie emocjom i wieszacie psy na
          ludziach ktorzy chca osiagnac cos w zyciu,tak samo jak te 2 miliony ktore
          wyjechalo ostatnio z Polski do pracy.
          Czy ktos sie ludzi ze oni wroca?
          Pozniej sie okaze ze ktorys z tych polakow w jakims instytucie w Niemczech czy
          Anglii dokona swiatowego odkrycia.Juz widze te tony balwochwalcze gazet ze to
          przeciez Kaziu urodzony nad Wisla.
          Dajcie ludziom zyc jak nie potraficie im stworzyc warunkow do rozwoju.
          • Gość: Kasia Re: to skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 09:42
            Cóż, wydaje mi się, że sprawa czerwonej kartki dla Lucica była identyczna jak
            dla Sobolewskiego w meczu z Polską. Pierwszy faul i żółta na Klose, potem, nie
            wiem czy ktoś zwrócił uwagę - Klose parę razy coś do niego zagadał, potem drugi
            faul - też na Klose, no i wypad! Klose poza tym, że dobry zawodnik, to jeszcze
            niezły cwaniak. Wypracował dwie bramki, potem postarał się, by Szwedzi grali w
            dziesiątkę no i ustawił mecz już do końca. Może dlatego, plus jego wypowiedzi
            do gazet jakoby odcinał się od korzeni sprawiają, że sporo polskich kibiców ( o
            kibolach nie wspominając) go nie lubi. Natomiast Podolski ma mnóstwo fanów i
            kibiców w Polsce, którzy uwielbiają go bez ograniczeń. Z pewnością z powodu
            jego umiejętności piłkarskich, ale pewnie też dlatego,że mówi w wywiadach po
            polsku i - obojętne kim jest, (jak tu trwają dyskusje na forum - Polakiem,
            Niemcem czy Ślązakiem)podkreśla, że ma dwa serca: polskie i niemieckie. I nawet
            jeśli to tylko taka zagrywka pod media, to zjednuje mu sympatię. No i jeszcze
            ten rozbrajający uśmiech... Po tym co widziałam typuję w finale Niemcy i
            Brazylię.
          • Gość: plimplim Re: IP: *.bredband.skanova.com 25.06.06, 09:52
            Dlatego zastanawia mnie ze tak latwo ulegacie emocjom i wieszacie psy na
            ludziach ktorzy chca osiagnac cos w zyciu,tak samo jak te 2 miliony ktore
            wyjechalo ostatnio z Polski do pracy.
            Czy ktos sie ludzi ze oni wroca?
            Pozniej sie okaze ze ktorys z tych polakow w jakims instytucie w Niemczech czy
            Anglii dokona swiatowego odkrycia.Juz widze te tony balwochwalcze gazet ze to
            przeciez Kaziu urodzony nad Wisla.
            Dajcie ludziom zyc jak nie potraficie im stworzyc warunkow do rozwoju.

Czesc z nich wroci, bo nie kazdy jeszcze wie, ze tesknota tak boli! Kasa kasa,
            wygoda wygoda, a zycie plynie wszedzie tak samo, tyle, ze tylko w jednym
            miejscu mozna sie czuc u siebie.
            Z reszta Twojej wypowiedzi zgadzam sie. Mala uwaga, ze Polacy pisze sie z duzej
            litery.
            • Gość: Marta50 Re: IP: *.pools.arcor-ip.net 25.06.06, 10:00
              Odpowiadasz na :

Gość portalu: plimplim napisał(a):
              ze tylko w jednym
              > miejscu mozna sie czuc u siebie.
              Nie sadze zeby mozna bylo sie czuc w Polsce u siebie z obecna mentalnoscia
              rodakow i takim porzadkiem jak i rzadami. Polska odstrasza i przestrasza wrecz
              robi sie niebespieczna.
              > Czesc z nich wroci, bo nie kazdy jeszcze wie, ze tesknota tak boli!
              Nie sadze ze za wiele wroci, ten bol tesknoty szybko przechodzi kiedy czlowiek
              znajdzie pewny grunt pod nogami i zaczerpnie innej mentalnosci.

• Gość: lilylily mecz niemcy-szwecja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.06.06, 10:29

Hej

poczytalam wyrywkowo wasze wypowiedzi i oprocz tekstow "klose i podolski to
                polacy, pierwszy sie pochodzenia wstydzi a drugi nie", ktorych nie bede
                komentowac, przewija sie drugi watek "jak niemcy spotkaja porzadna druzyne to ta
                im pokaze jak sie gra w pilke". Chcialam tylko przypomniec, ze pare dni
                wczesniej anglicy (porzadna druzyna?) zremisowali ze szwecja (nieporzadna
                druzyna???). Ze Brazylia w pierwszych meczach spacerowala a francja ostatnim
                wysilkiem dostala sie do 1/8 finalow. A argentyna zremisowala z holandia.
                A strata 0:2 to nie beznadziejna sytuacja, ktorej szwedzi nie mogli zmienic. W
                1956 roku niemcy przegrywaly poczatkowo z wegrami 0:2, ale ostatecznie wygraly
                3:2 i zostaly mistrzem swiata.

Lily
                • Gość: kibo Re: mecz niemcy-szwecja IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 12:13
                  Gość portalu: lilylily napisał(a):

>
                  > Hej
                  >
                  > poczytalam wyrywkowo wasze wypowiedzi i oprocz tekstow "klose i podolski to
                  > polacy, pierwszy sie pochodzenia wstydzi a drugi nie", ktorych nie bede
                  > komentowac, przewija sie drugi watek "jak niemcy spotkaja porzadna druzyne to
                  > ta im pokaze jak sie gra w pilke". Chcialam tylko przypomniec, ze pare dni
                  > wczesniej anglicy (porzadna druzyna?) zremisowali ze szwecja (nieporzadna
                  > druzyna???).> Lily

No wlasnie, szkoda ze Niemcy trafili na Szwedow i musieli ich przedwczesnie
                  wyeliminowac. Lepiej byloby, gdyby niemcy zagrali z Angolami.
                  Szwedzi zawsze jako narod byli w porzadku, wystarczy poczytac co pisza o swojej
                  porazce - bez klamstw i glupiej propagandy dla maluczkich.
              • Gość: plimplim Re: IP: *.bredband.skanova.com 25.06.06, 11:06

Nie sadze zeby mozna bylo sie czuc w Polsce u siebie z obecna mentalnoscia
                rodakow i takim porzadkiem jak i rzadami. Polska odstrasza i przestrasza wrecz
                robi sie niebespieczna

Nie sadze ze za wiele wroci, ten bol tesknoty szybko przechodzi kiedy czlowiek
                znajdzie pewny grunt pod nogami i zaczerpnie innej mentalnosci.

.................................................

Bycie u siebie to prawo przynaleznosci, tozsamosci. Bedac w polskim lesie czuje
                sie u siebie, natomiast w lesie np. szwedzkim nie. I nie ma to zwiazku ze
                stanem posiadania, statusem spolecznym etc... Czerpanie innej mentalnosci- jak
                to nazywasz- nie daje Ci komfortu bycia u siebie, powinnas to rozumiec.

• frank57 Re: 25.06.06, 11:14

>
                  > .................................................
                  >
                  > Bycie u siebie to prawo przynaleznosci, tozsamosci. Bedac w polskim lesie
                  czuje
                  >
                  > sie u siebie.

Uwazaj zeby Cie wlasciciel lasu psami nie poszczol!
                  Czesto obcokrajowiec ktory go sobie kupil.
                  • eska47 Re: 25.06.06, 12:00
                    Co do Klosego, to nie ma on pochodzenia Polskiego ja to tu sie czesto
                    podkresla.Po kilku letnim pobycie we Francji, gdzie gral w pilke jego ojciec
                    Josef Klose, przesiedlili sie jako Aussidlerzy ( na pochodzenie Niemieckie, NIE
                    POLSKIE )do Niemiec.Przestancie pisac o nim jako o Polaku, bo na Slasku mieszka
                    do dzisiaj setki tysiecy ludzi Niemieckiego pochodzenia.
                    Tutaj prosze przeczytac Klose sam sie wyraznie okresla.

www.sport1.de/de/sport/artikel_141413.html
                • Gość: Marta50 Re: Przynaleznosc, tozsamosc i te ciemne lasy. IP: *.pools.arcor-ip.net 25.06.06, 19:35
                  Odpowiadasz na :

Gość portalu: plimplim napisał(a):
                  > Bycie u siebie to prawo przynaleznosci, tozsamosci. Bedac w polskim lesie czuje
                  > sie u siebie, natomiast w lesie np. szwedzkim nie. I nie ma to zwiazku ze
                  > stanem posiadania, statusem spolecznym etc... Czerpanie innej mentalnosci- jak
                  > to nazywasz- nie daje Ci komfortu bycia u siebie, powinnas to rozumiec.
                  Czlowieku, ty chyba jeszcze w zyciu nic nie przezyles i nie masz za wiele
                  zyciowego doswiadczenia. Zyjesz w udosobnionym swiecie, swiecie twoich idealow
                  ktorych na swiecie nie ma. Zejdz z tej rozowej chmurki, obudz sie i zobacz swiat
                  realny nie twojego idealizmu. Jak moge sie identyfikowac z tozsamoscia ktorej
                  nie podzielam? Zobacz czlowieku co dzieje sie w dzisiejszej Polsce i do czego
                  dzisiejsza Polska zmierza? Mozesz sie z tym grajdolkiem klamstw, upadku
                  moralnego, oszczerstw, niezyczliwosci, zawisci, przestepstw identyfikowac?
                  Ja nie? Ja takiej Polski nie znam jaka w ostatnich latach potrafilam poznac!!!
                  Polske znam, przyjazna dla wszystkich, chetna do pomocy solidarna z innymi,
                  gdzie ona sie dzis podziala? Ta juz nie istnieje, ta zostala bestialsko, celowo
                  zniszczona!!!
                  Smie tak twierdzic, jezdzilam duzo po Polsce, duzo w tych podrozach przezylam,
                  widzialam, slyszalam - takiej Polski jak w ostatnich 10-ciu latach przed tem nie
                  znalam.
                  W pewnych okolicznosciach zadaly mi polskie media pytanie: - Jak pani podoba sie
                  teraz Polska? Widzialam ze oczekiwano o mnie samych pochwal (takie odnioslam
                  wtedy wrazenie), uslyszano moja lamana polszczyzna dyplomatyczna odpowiedz
                  poniewaz wtedy nie chcialam naruszac zadnych uczuc spolecznych. Nalegano na
                  konkretna odpowiedz, konkretna padla, bardzo szczera i niezbyt pochlebna, ktora
                  udokumentowalam faktami z moich przezyc w Polsce.
                  Zaraz odcieto sie od mnie i pokazywano palcami, rzucajac mi niezbyt przyjazne
                  spojzenia. Do konca imprezy nie znalazlam przyjaznej osoby, ktora by akceptowala
                  prawdziwa opinie czlowieka z zewnatrz ktory w taki czy inny sposob okazal swoja
                  szczerosc.
                  Facyt z tego: Polacy nie chca uczyc sie na bledach, zadaja od innch za to
                  oklaskow i pochwaly.
                  Dlugi czas obserwowalam kazde wydanie tego koleportera, nie znalazlam nic co by
                  moglo wskazywac na wyciagniecie pozytywnych wnioskow z naszej rozmowy, wiec
                  checi do budowy czegos lepszego nie zauwazylam. Byla to osoba, ktora miala wplyw
                  na wszystko, wiecej o niej nie chce pisac, bo po co ujawniac jej tozsamosc.
                  Jak moge sie identyfikowac z takim narodem i z takimi pogladami? To ze jestem
                  urodzona w Polsce nie mowi nic za siebie. Tu poza granicami kraju spotkalam
                  serdecznosc, przyjazn, uznanie, to czego nie spotkalam w Polsce. Fazit: moge sie
                  tylko identyfikowac z tym krajem z ta spolecznoscia, ktore otoczylo mnie ciepla
                  atmosfera, gdzie czuje sie bezpieczna, gdzie na przyjaciol moge liczyc, gdzie
                  znalazlam pewny gront pod nogami - to jest moj patriotyzm, to jest moja
                  ojczyzna!!! A lasy sa lasy, wszedzie jednakowe, pelno drzew, ciemnosci i
                  zarosli, tam nie mozna sie czuc jak u siebie w domu.
    • biskupski5 borek do domu 25.06.06, 14:44
      co sie stalo "slynnemu" komentatorowi polsatu? mizdrzy sie do koltonia, gada
      jakies bzdury, nie widzi co sie dzieje na boisko! nie dosc ze malo komentuje na
      tym mundialu, w dodatku zawsze w duecie, czyli ma duzo latwiej, a tu takie
      bzudry wygaduje!borek wez sie do roboty!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka