Gość: zatara Alez niski jest poziom tego forum. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:22 Zamiast ciekawej dyskusji pomeczowej o grze, taktyce, i tego typu rzeczach ktore sa sednem, to jest jakis atak prostackich szowinistow, gowniarzeri i glupcow. Nedza. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Alez niski jest poziom tego forum. IP: *.jsn.osi.pl 24.06.06, 19:46 W pełni popieram. Też jestem zażenowany poziomem dyskusji. Jesteśmy przecież we wspólnej Europie. Dlaczego ciągle wychodzą z nas te fobie (i to po obu stronach granicy). Ja gratuluję Niemcom zwycięstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zatara Pozdrawiam Cie, Andrzej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 03:33 Szkoda ze nas tak malo ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sagem Re: Alez niski jest poziom tego forum. IP: *.f / *.f-net.pl 25.06.06, 12:32 zgadzam sie, goscmi tego forum sa (nie wszczyscy) chyba typy potwierdzające stereotyp polaka na zachodzie - zlodziej samochodów i robotnik na czarno. nędza w 100 % . zaslugują na leppera i giertycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gucio BRAWO !! Tak się zdobywa uznanie na Śląsku !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 19:32 Kiedy zagrano chymn niemiecki to ja wraz z całą moją rodziną stanąłem na baczność z ręką na sercu a po pliczkach popłyneły mi łzy wzruszenia! Coś pięknego ! Nasze synki ze Śląska pokazały jak sie gra w piłke nozną. Proponuje porównać naszych Mirka i Lukasa z waszymi Żurawskim i Szymkowiakiem i od razu wychodzi kto jest profesjonalistą. Wasz Maciuś po sezonie w lidze szkockiej w której liczą się tylko aż dwa zespoły był biedaczek tak wyczerpany że przed mundialem byczył się przez 2 tygodnie na wczasach i też to było widać na boisku. Nasi w życiu na taką amatorszczyzne by sobie nie pozwolili nawet po ciężkim sezonie w Bundeslidze bo to są profesjonaliści!! Reasumując - jedziemy do Berlina, nasz walec się rozpędza i zmiecie każdą przeszkode !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: postronny Anglia nie ma szans IP: 17.255.248.* 24.06.06, 19:40 Tak mowia anglicy mieszkam tu i widze ze Anglicy pekaja mocno przed Niemcami, ale chyba sie nie myla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hoho Re: Anglia nie ma szans IP: 17.255.248.* 24.06.06, 19:45 chyba na odwrot ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloonzok Re IP: *.bredband.skanova.com 24.06.06, 19:42 No coz , jestes imbecylem wiec przyloz sobie reke do swej helmutowskiej czaszki to szybko sie przekonasz, ze odleglosc od ucha do ucha nie przekracza 3 milimetrow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasiak A teraz napisz to po niemiecku !... IP: *.55.194.203.acc04-dryb-mel.comindico.com.au 24.06.06, 19:47 Polski jako tako znasz. in deutsch, bitte !!!!!!!!!Plakac przy niemieckim hymnie, to kazda slaska sierota potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: A teraz napisz to po niemiecku !... IP: *.jsn.osi.pl 24.06.06, 20:05 Ten Gucio to jakiś prowokator. Chce wytworzyć wrażenie, że na Śląsku mieszkają sami Niemcy. Dobry pomysł niech napisze to po niemiecku zobaczymy jaki z niego Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schliesienistdeuts und jestzt auf deutsch ! IP: 85.197.21.* 24.06.06, 20:54 So gewinnt man die Anerkennung in Schlesien! Als ma die deutsche Nationalhymne zu spielen began, stand ich mit meiner ganzen Familie still mit der Hand über dem Herz, und aus meinen Augen floßen die Trenen der Ergriffung! Es ist etwas Wunderbares! Unsere Jungs aus Schlesien haben gezeigt wie man Fußball spielen soll! Ich schlage vor wir vergleichen uneren Mirek und Lukas mit eurem Zurawski und Szymkowiak, und da hastu es, man sieht sofort wer ein richtiger Profi ist. Euer Macici nach der Saison in einer Liga in der nur zwei Mannschaften zählen war so erschöpft, dass er vor der WM zwei ganzen Wochen im Urlaub faulenzte, und das sah man auf dem Spielplatz. Unsere Jungshätten sich solche amateurhaftes Benehen nie erlaubt, selbs hinter einer ermüdenden Saision in der Bundesliga, denn sie sind PROFIS! Zusammenfassend - wir fahren nach Berlin, unsere Waltze wird immer schneller und fegt alle Hindernisse aus dem Weg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Schlesier Bravo so gewinnt man die Anerkennung in Schliesien IP: 85.197.21.* 24.06.06, 20:35 Als ma die deutsche Nationalhymne zu spielen began, stand ich mit meiner ganzen Familie still mit der Hand über dem Herz, und aus meinen Augen floßen die Trenen der Ergriffung! Es ist etwas Wunderbares! Unsere Jungs aus Schlesien haben gezeigt wie man Fußball spielen soll! Ich schlage vor wir vergleichen uneren Mirek und Lukas mit eurem Zurawski und Szymkowiak, und da hastu es, man sieht sofort wer ein richtiger Profi ist. Euer Macici nach der Saison in einer Liga in der nur zwei Mannschaften zählen war so erschöpft, dass er vor der WM zwei ganzen Wochen im Urlaub faulenzte, und das sah man auf dem Spielplatz. Nasi w życiu na taką amatorszczyzne by sobie nie pozwolili nawet po ciężkim sezonie w Bundeslidze bo to są profesjonaliści!! Unsere Jungshätten sich solche amateurhaftes Benehen nie erlaubt, selbs hinter einer ermüdenden Saision in der Bundesliga, denn sie sind PROFIS! Zusammenfassend - wir fahren nach Berlin, unsere Waltze wird immer schneller und fegt alle Hindernisse aus dem Weg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: Bravo so gewinnt man die Anerkennung in Schli IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 05:46 Gosciu, wprawdzie wiekszosc zabiles dlugoscia tego tekstu, ale jak widze bledow pare nasadziles:mit der Hand über dem Herz, die Trenen, solche amateurhaftes Benehen , reszta to literowki, ktore klade na karb szybkiego pisania. Pozdra z Niemiec gdzie nie widzialem, by ktos stal ze wzami w oczach podczas hymnu, a ogladalem mecz z samymi miejscowymi Niemcami, a nie Slazakami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Nie zabija sie matki. IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:33 Chyba by cie Slazacy z mojego miasta zabili jakbys im z bliska powiedzial ze ci lzy plynely i jak grali niemiecki hymn.Slazacy ,prawdziwi Slazacy zrobili Powstania Slaskie przeciw Niemcom gdybys znal historie.Bili sie Slazacy o przynaleznosc do Polski,wiec chyba jestes jednym z niewielu co tak czuje. Nawet Podolski w wywaidzie powiedzial ze sie czuje polakiem i niemcem,Klose ze zawsze bedzie wracal do Polski bo to jego kraj urodzenia(czytaj OJCZYZNA),czyli tez sie czuje polakiem.Mysle ze nie strzelili Polsce goli wlasnie z tego powodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Power Re: Nie zabija sie matki. IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:44 Ale 20 lat Polski miedzy 21 a 39 rokiem Slazakom calkowicie wystarczylo, jeszcze nigdy matka tak wrednie nie odniosla sie do swoich dzieci jak Polska do Slaska w tych latach, o czasach powojennych wogole nie wspomne- bo to jeszcze wieksza tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Nie zabija sie matki. IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:48 No nie wiem co byl ow latach 21 -39 ,tez nie wiem co bylo po wojnie.Pierwszej rzeczy nei wiem bo ksiazki tego nie podawalydokladnie .Drugiego bo tez zylem w "okupowanej przez sowietow Polsce przez 50 lat"czytaj komunistycznej- zniewolonej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Power Re: Nie zabija sie matki. IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:51 Mysle ze to tez nie miejsce na jakies animozje czy dysputy historyczne Dudku , cieszmy sie mistrzostwami i ogladajmy nastepny mecz. Pozdrawiam z Gor Harzu Odpowiedz Link Zgłoś
nelsonek Re: BRAWO !! Tak się zdobywa uznanie na Śląsku ! 25.06.06, 05:51 A co to takiego CHymn? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilmplim BRAWO NIEMCY!!! IP: *.bredband.skanova.com 24.06.06, 19:39 Gratuluje Niemcom , a szczegolnie Podolskiemu swietnej gry. Szwedzi do domu haha, nareszcie . Odpowiedz Link Zgłoś
ed43 Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie 24.06.06, 19:47 Przy takim sędziowaniu nie zdziwię się jak zaprzyjażnieni sąsiedzi będą nawet w finale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fs Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.m.pppool.de 24.06.06, 19:58 > Przy takim sędziowaniu nie zdziwię się jak zaprzyjażnieni sąsiedzi będą nawet w > > finale. jesli przciwnicy niemcow beda tak skuteczni jak Larsson to napewno beda w finale :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek ludzie troche powagi IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:24 Wygrali lepsi Niemcy w tym spotkaniu i wygrali dzieki dwom polakom,ktorzy nawet gdyby sobie wytatuowali ze sa niemcami nigdy nimi nie beda.Jednak to nie powod zeby obrazac za piekne widowisko niemcow czy strzelcow bramek. Szwecja nie byla zbyt wymagajacym przeciwnikiem.Mysle ze Anglia zwerifukuje umiejetnosci niemieckiej druzyny w finale,moze wczesniej Argentyna lub Brazylia. Tak wiec odpadniecie Polski nie mialo wiekszego znaczenia,liczyl sie tylko styl. Ja dziekuje Lukaszowi i Mirkowi za piekne widowisko,nadal bede wam kibicowal (skoro odpadla Polska i Szwecja gdzie mieszkam,to wy jestescie teraz moja druzyna). Wlasnie w sporcie to jest piekne ze jest rywalizacja i nie ma granic tej rywalizacji.Mlodzi chlopcy uwielbiaja Beckhama ,a kiedys ich idolem byl Pele. Po mistrzostwach, kazdy na podworku bedzie chcial miec koszulke z napisem Klose lub Podolski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Power Do dudka IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:30 Dudusiu ja niestety pamietam czasy w ktorych tacy ludzie jak Podolski i Klose byli wyzywani slazakami-hitlerowcami, ale o tym wy zapominacie -my nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek Re: Do dudka IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:43 Masz racje ,nie poradze nic na to ze holota do pisania bzdur sie wziela na tym forum.Normalnemu czlowiekowi by takie cos do glowy nie przyszlo.Ja zawsze glupcom tlumacze ze oni wyjechali jako mali chlopcy i ze to dobrze ze zajeli sie sportem,i dobrze ze graja w druzynie narodowej Niemiec.To chyba dobrze ze sa ambitni i cos osiagneli ze sa slawni i bogaci. Gdyby byli robotnikami w fabryce to nikogo by ich sukces nie klul? Spiker szwdzkiej tv z uznaniem podkreslil pare razy ze oni sa polakami. Ludzie sa zlosliwi ,sa chamscy i potrafia dokuczyc tak z zawisci ze komus sie powiodlo. Klose i Podolski moga byc dumni i z tego ze sa pochodzenia polskiego i zaden cwok nie moze im tego odbierac! I powinni byc dumni ze zaaklimatyzowali sie w Nimczech i zrobili taka kariere.Innych punktow widzenia na te sprawe nie ma i nie moze byc.ja jako polak zamieszkaly w Szwecji przepraszam za te bezmozgie idiotyczne lby ktore wypisuja jakies rasistowskie wpisy o obu pilkarzach.Uwazam ze moderator powinien zglosic to na pilicje i zlokalizowac kto te brednie pisze i pociagnac go do odpowiedzialnosci karnej.Bylobuy to przestroga dla bezmyslnych naduzywaczy wolnosci slowa. Rzoumiem twoj zal ,gdy pisza o ludziach dla ktorych masz calkowity podziw i oddanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Power Re: Do dudka IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:49 Mysle ze pilkarze sami odpowiedzzieli kim sie czuja , gdyby byli Polakami zagraliby w polskiej druzynie, ale w niej nie graja. Nn. Bylem na polskim meczu w Hannoverze-niestety reprezentacja Polski nie zasluzyla tak dobrych kibicow-gdyby pokazaly tylko 10% zaangazowania ich kibicow lekko osiagnelaby 1/4 final Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SLON Re: Bravo so gewinnt man die Anerkennung in Schli IP: *.tor.primus.ca 25.06.06, 01:45 POMYSLCIE CO BY SIE STALO Z PODOLSKIM I KLOSE GDYBY CHCIELI GRAC DLA POLSKI? NO CO? POPROSTU BY ICH NIE BYLO EWENTUALNE SPOTKANIE ZYCIOWE Z JANASAMI ENGELAMI WOJCIKAMI I.... DRUGA LIGA TURECKA LUB GRECKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sloonzok Re: IP: *.bredband.skanova.com 25.06.06, 09:45 Nie gdybaj, bo to bez sensu. Niemiecki futbol nie nalezy do najlepszych wiec to i tak sukces, ze graja tak dobrze jak teraz. Jeszcze niedawno Niemcy przegrali u siebie z Anglikami 5:0! Zycze im sukcesow i mam nadzieje , ze i rodowici Niemcy strzela jakas bramke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Do rodakow IP: *.pools.arcor-ip.net 24.06.06, 20:57 Tak jest masz racje, rodacy zrozumiec niczego nie chca i dlatego ich nie popieram. Trzeba sie nauczyc najpierw przyjmowac kleski jak i cieszyc sie godnie z osiagniecia. Niestety w Polsce to jest jeszcze bardzo obce i pekaja z zawisci powolujac sie na korzenie tych dwoch pilkarzy. Jest wielu ludzi urodzanych w Polsce robiacych wspaniale kariery miedzynarodowe, o tych rodacy nie maja zainteresowania, poniewaz nie wiedza ze tacy istnieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hans kloss Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.hsd1.co.comcast.net 24.06.06, 20:29 Podolski + Klose = Das ist gut!!! [www.miroslavklose.de] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Power Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:28 Szwedzi w meczu przeciw Anglii podobali mi sie osobiscie duzo lepiej, no ale po skasowaniu 2. bramek w pierwszych 15 minutach gry to prawie beznadziejna sytuacja, szczegolnie przy tak swietnie grajacej niemieckiej druzynie. Chwalic trzeba Szwedow bo walczyli do ostatniej minuty jak sie na zawodowcow tez przysluguje.Jako Slazaka zczegolnie ciesza mnie bramki duetu Podolskiego- Klose. Oby przyszle mecze Mistrzostw byly rowniez ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 20:29 Jednak Polak potrafi. zpierwszejpilki.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.versanet.de 24.06.06, 20:46 Gdy mieszkalismy jeszcze w Polsce nie raz pod swoim adresem slyszalem takie wyzwiska jak hanys,szkop ,niedobitek faszystowski i inne tym podobne. jestem pewien ze podobnie rodzice Klosego i Podolskiego, a teraz kazdy chce nam wmowic jakimi to polakami jestesmy. Dziwne nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markus Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.adsl.alicedsl.de 24.06.06, 20:48 Einstein tez dla niektorych byl niemcem . Dziwne , nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 24.06.06, 20:53 I do konca zycia slabo mowil po angielsku a hebrejskiego o ile wiem nie znal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek w mlodych ludziach za duzo pogardy i zlosci IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 20:57 Nie tego nikt wam nie bedzie wmawial na sile,badz tego pewny.Ja czytalem wywiad z tym mlodym pilkarzem i on jest calym sercem z Polska nie przez kurtuazje ,albo ze tak nalezalo powiedziec.Widzisz ja tez mieszkam jako uchodzca w osciennym kraju.Roznie to bylo miedzy mna a Polska az zrozumialem ze ludzie nie odbiora mi mojej mlodosci ,mojej ojczyzny ziemi na ktorej wyroslem. Oni nie maja do tego prawa.Tym bardziej teraz kiedy cala Europa zaczyna byc jednym panstwem ,potrzebuje dla wlasnego samopoczucia poczucia przynaleznosci narodowej.Mnie tez wyzywali,bili nie dali sie wybic... jestem nadal dumny ze jestem polakiem.To jest cos wiecej niz mozna to napisac,ciesze sie jak w Polsce cos dobrze idzie gospodarka czy sport.Wracam tam na wypoczynek letni.A ludzi nie dziele na polakow niemcow czy zydow: dla mnie sa ludzie madrzy i glupi ,dobrzy i zli,wierzacy w Boga albo sluzacy szatanowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: w mlodych ludziach za duzo pogardy i zlosci IP: *.versanet.de 24.06.06, 21:12 No wlasnie tylko nie slychoc tych Twoich chrzescianskich slow,kiedy na tym forum niemcow wyzywa sie od swin, i wyraza nienawisc do niemcow. Ale to takie polskie niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.superlatywny Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie 24.06.06, 20:46 Klose ---> Podolski ---> BUM! ---> 1:=0 do Slonska !!!!!!!! Klose ---> Podolski ---> BUM! ---> 2:=0 do Slonska !!!!!!!! Vivat Silesia ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szewczyk dratewka Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.06, 21:04 Już za cztery lata, już za cztery lata Polska będzie mistrzem świata...:DD:! A tak serio nigdy się tego nie doczekamy... .. UU Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek nie oceniajcie za szybko i pochopnie ludzi IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 21:16 Duzo polakow mieszka w niemczech i oni tam zyja i pracuja i sie ciesza ze zwyciestwa ich druzyny i tu uwaga za swoja uwazaja narodowa reprezentacje Polski ale w drugiej kolejnosci reprezentacje Niemiec! To moze 2-3 miliony ludzi,drugie tyle to ludzie ktorzy maja daleki korzenie w Polsce ale sa niemcami.Jezeli obrazacie Klose i Podolskiego to obrazacie tez te 3 miliony ludzi(polakow). Nie macie do tego prawa,nie zrobili wam nic zlego ,a wy ich nie karmicie,nie daliscie im pomocy kiedy komuna ich wykanczala i zmusila do emigracji za wolnoscia i chlebem. Tacy ludzie zyja tez w Szwecji przegnani przez Gomulke z paszportem w jedna strone.Juz dwa miliony mlodych ludzi wyjechalo z Polski do pracy do Anglii -oni nigdy juz nie wroca!Tylk ojako turysci na mecz Polska -Anglia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek spadek po komunizmie i okupacji sowietow IP: *.bredband.comhem.se 24.06.06, 21:24 Wiele lat po wojnie i zaraz po niej propaganda komunistyczna utozsamiala Niemcy z faszyzmem,stawiala znak rownosci miedzy niemcami i faszyzmem. Te propagande wpajano kazdemu polakowi w szkole,w gazetach ,czy w telewizji w filmach.To procentuje teraz ze oba narody sie nie lubia. Bo tak samo bylo w Niemczech.Wizerunek niemca zbrodniarza w niemczech przeciwstawiano wizerunkowi polaczka cwaniaczka ,leniwego zlodzieja i bumelanta. To po obu stronach granicy funkcjonuje jako spuscizna po latach "zelaznej kurtyny " i "ukladu Warszawskiego". Ci zwykli ludzie tego do dzis nie zrozumieli,nasaczeni obopulna nienawiscia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Do niemieckich forumowiczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 21:56 którzy tak się jarają wygraną Niemców (ostatnią w tych mistrzostwach zresztą) - nie bójcie się spojrzeć prawdzie w oczy - jesteście w sportach nieudaczni, a raczej jesteście silni siłą innych nacji. W piłce gole za was strzelają Polacy, Jugole czy Afrykanie, w kosza za was grają Turasy i Chorwaci, boksują Polacy i Rosjanie, w pingponga grają Czajniki, w hokeja Czesi i Kanadyjczycy. Mam jeszcze wymieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heinz Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.versanet.de 24.06.06, 21:58 Nie, wy jezdzicie naszymi autami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.jsn.osi.pl 24.06.06, 22:55 Zazdrość przez Ciebie przemawia. Też bym się cieszył gdyby Polacy wygrali z Niemcami i przeszli do drugiej tury. Dzisiaj Niemcy wygrali ze Szwecją i trzeba im pogratulować. Zawsze należy zachowywać sie honorowo, przecież to polska tradycja. Nb. w polskich drużynach też są obcokrajowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jogi Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.06.06, 09:38 czy Klose i Podolski zrobiliby podobna kariere w Polsce? W Niemczech zostali wyszkoleni od pilkarskiego "przedszkola". Mozna powiedziec, ze zrobili to za pieniadze niemieckich podatnikow. Nie ma czego czepiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 10:50 panstwo niemieckie jest wielonarodosciowe, zyjemy w tym kraju wszyscy razem i konflikty wynikaja bardzo rzadko, w przeciwienstwie do zachcianka z ktorego pochodzisz, gdzie czlowiek innego koloru skory zostanie zaraz pobity Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y_Sam Re: Do niemieckich forumowiczów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 18:45 Taaaak? Może mi jeszcze powiesz, że 2 wojnę światową to myśmy wywołali?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hruby Polska lepsza niż Szwecja IP: *.aster.pl 24.06.06, 22:03 Wygląda na to że Polska reprezentacja sprawiła więcej problemów Niemcom. Z drugiej strony, w meczu z nami gospodarze wykazali się kiepską skutecznością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beno Polacy strzelili Szwedom dwie bramki !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.06, 23:41 Można to było przwidzieć : duet Polaków -Podolski/Klose strzelił Szwedom dwie bramki - to była zemsta za Potop. Oczywiście Polacy wystąpili sprytnie w przebraniu w uniformy Niemieckie !!! Niech żyją !!! Niech żyją !!! Niech żyją !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erwin Re: Polacy strzelili Szwedom dwie bramki !!! IP: *.versanet.de 24.06.06, 23:53 Podolski by nawet nie wiedzial o co tobie chodzi,gdyby to przeczytal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sa Re: Polacy strzelili Szwedom dwie bramki !!! IP: *.m.pppool.de 25.06.06, 15:45 Można to było przwidzieć : duet Polaków -Podolski/Klose strzelił Szwedom dwie > bramki - to była zemsta za Potop. Oczywiście Polacy wystąpili sprytnie w > przebraniu w uniformy Niemieckie !!! > Niech żyją !!! Niech żyją !!! Niech żyją !!! to nie byl rewanz za zaden potop i napewno nie za polske :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elzunia Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: 89.98.17.* 25.06.06, 00:52 Wiem i znam Poska dusz jestesmy dumni z Podolskiego.I pamietjcie zawsz kto urodzil sie w Polsce to nawet za sto lat bedzie czul sie Polakiem i caly swiat to wie ze on jest z Polski bravo Polonia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: err Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 25.06.06, 01:02 Z jakiego drzewa spadlas kobieto ze tak glowke zranilas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heinz Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.versanet.de 25.06.06, 01:07 Ziemie bezprawnie zabrane niemcom przez ruskich nigdy nie beda polskie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rado Dziennikarze - troche rzetelnosci. IP: *.chello.pl 25.06.06, 01:16 Do autora komentarza Gazety. "Berlin, Berlin, jedziemy do Berlina" nie dotyczy cwirecfinalu granego z Argentyna, tylko samego finalu rozgrywanego w Berlinie. Kazdy, kto obserwuje wydarzenia w Niemczech, wie, ze Niemcy od samego poczatku skanduja to haslo, dopingujac druzyne do wystepu w potencjalnym finale. W ogole denerwuje mnie ignorancja polskich dziennikarzy. Niestety nie oddaja oni wiernie wydarzen z mistrzostw. Czesto nie rozumieja ich, nie znajac w ogole jez. niemieckiego falszuja rzeczywistosc. Przykro jest czytac komentarze dyletantow. Dopusccie do glosu ludzi znajacych Niemcy i Niemcow, zamiast cytowac bzdety i pozwalac na wynurzenia nieznajacym temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fakir Re: Dziennikarze - troche rzetelnosci. IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 05:52 Dobrze Wasc prawisz. Pozdra dla Szczecina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romeo Czemu tak nienawidzicie niemcow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 07:04 Ja tam im kibicuje, nie mam nic przeciwko nim a szczegolnie, ze w ich druzynie graja Klose i Podolski. Nie rozumiem czemu wszyscy kibicowali szwecji, przeciez polska zawsze dostawala od nich baty, a niemcy sa tak samo naszymi sasiadami jak czechy. Ja jestem za tym zeby "nasi" zostali królami strzelcow a niemcy mistrzami, juz mam dosc tej je...ej brazylii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slon Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.tor.primus.ca 25.06.06, 01:22 po obejrzeniu dwoch meczow drugiej rundy doszedlem do wniosku ze janas to jednak wielki STRATEG PATRIOTA I WSPANIALY TRENER BO LEPIEJ ODPASC PO NIJAKIEJ GTRZE W PIERWSZEJ RUNDZIE NIZ narazic sie na posmiewisko calego SWIATA w rundzie drugiej Czy ktokolwiek wyobraza sobie spotkanie Polska z Argentyna Meksykiem NIemcami czy Brazylia? Polska archaiczna pilka lat 60-siatych i wspaniale blyskotliwe pokazy pilki roku 2006 Dziekuje ci janasie za oszczedzenie nam ponizenia Nie mniej powinienes byc pomocnikiem trenera w L Z S MALA GORKA LUB LZN KRZYWE KOLKO AFUJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Silesia Power Re: Niemcy kontra Szwecja. Nareszcie na poważnie IP: *.w.pppool.de 25.06.06, 01:37 niemieccy kibice juz przeroblili oficjalne haslo mistrzostw: "Swiat w goscinie u przyjaciol " na "Przyjaciele w goscinie u mistrza swiata" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romeo Wychodzi Nacjonalizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.06, 07:11 i poczucie niższości... fakt moze w pilce noznej jest to widoczne ale czemu narod polski zawsze musi byc tak zawistny? Denerwuje mnie ta nienawiść do sąsiadów (nie tylko niemców ale do czechów też - i vice versa). Ku.. mać, zamiast się wspierac to wszyscy na siebie fakaja! Ja wolałbym mistrzów niemców z 2 naszymi ziomami niż brazylie po raz nty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PACIOREK Re: Wychodzi Nacjonalizm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.06.06, 08:06 Dziekuje wszystkim ktorzy sie z nami ciesza (bez nienawisci).pozdrowienia z KATOWIC. NIEMCY MISTRZEM: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dudek to skandal IP: *.bredband.comhem.se 25.06.06, 08:27 W Szwecji kac wodczany i moralny.Po nocy swietojanskiej pelnej hulanki i zabaw przyszlo otrzezwienie i zal ze Szwecja juz nie zagra w cwierc finale.Gazety jak zwykle dramatyzuja uzywajac gornolotnie brzmiacych slow typu hanba,zaloba... . Mysle ze mecz byl pechowy,obrona grala calkiem zle i inaczej niz wczesniej,nie grali ci sami zawodnicy.Kuriozalna byla druga kartka zolta za pociagniecie na srodku boiska za koszulke w ferworze walki(to za malo zeby dac kartke i to druga dla tego samego zawodnika).Gra w 10 tke przeciw Niemcom to chyba nie wykonalne juz na tym poziomie,mam na mysli nie istniala szansa odrobienia strat. Mylna tez decyzja trenera o zmianie zawodnika w momencie wykonywania rzutu karnego.Jak potezny stres musial przezyc Henke czekjac tka dlugo na wykonanie tego rzutu.Nerwy mu puscily i palnal na wiwat. Oczywiscie nie chce umniejszac zasluzonego zwyciestwa niemcow,ale spodziewalem sie ze bedzie walka do konca i wyrownanie(rzuty karne)-jakis dramatyzm.Nic z tego.Nokaut w pierwszysch minutach,wmieszanie sie sedziego skuteczne w oslabienie zespolu szwedzkiego,w polowie meczu nie strzelenie karnego i do konca gra z calkowita niewiara w mozliwosc chocby zdobycia gola. Szwedzi przestali atakowac i przestali strzelac. Grali na utrzymanie niekorzystnego wyniku jakby im ktos zaplacil. To dobrze jednak ze Szwecja przegrala,to ostudzi nacjonalistyczne zapedy szwedow.Malo kto wie ze w Szwecji kwitnie rasizm i nacjonalizm chyba bardziej niz w Niemczech.Niemcy jako panstwo z taka iloscia Jugoslowian,Turkow i Polakow juz nigdy nie beda zagrozeniem dla Europy (czy Polski). Wieksze zagrozenie widze ze wschodu od Rosji. W tych mistrzostwach rozczarowali mnie mistrzowie,mam na mysli graczy swiatowego formatu.Bo ani Zlatan(Szwecja) krol strzelcow Juwentusu ,ani Zurawski (Polska) krol strzelcow ligi Szkockiej,ani Ronaldo (Brazylia),ani Beckham (Anglia),ani Balack(Niemcy),ani Szewczenko(Ukraina) nie pokazali do tej pory nic!Na dokladke okazalo sie ze wszystkie zespoly slowianskie poodpadaly z rozgrywek,a egzotyczne jak Ghana,Ekwador,Australia swietnie sobie radza. W tym kontekscie porazajaco dla mnie brzmi ze taki dylentant do oswiaty jak minister Giertych zmienia program szkolny zmniejszajac ilosc godzin wychowania fizycznego w szkole!!! Pamietam jakie sa co roku lamenty ze polacy nie zdobywaja medali na Zimowych Igrzyskach(3 chyba przez 50 lat). Teraz lamenty ze Polska pilka nozna jest w rozsypce.No jest na wlasne zyczenie. Jezeli dzieci w szkolach maja 1,5 godziny zajec ruchowych,jezeli nie zacheca sie mlodziezy do sportu i nie daje boisk i sprzetu to narod bedzie coraz grubszy i niezdarny.Chcialbym zeby dostrzegli to dzialacze i trenerzy roznego formatu.Nie wystarczy klepac co roku ze mamy utalentowana mlodziez i marnowac talenty.W Polsce pewnie talent Podolskiego i Klose bylby zmarnowany.Grzaliby lawke rezerwowych lub wcale nie byliby powolani do kadry ...z powodu pogladow rodzicow. Dlatego zastanawia mnie ze tak latwo ulegacie emocjom i wieszacie psy na ludziach ktorzy chca osiagnac cos w zyciu,tak samo jak te 2 miliony ktore wyjechalo ostatnio z Polski do pracy. Czy ktos sie ludzi ze oni wroca? Pozniej sie okaze ze ktorys z tych polakow w jakims instytucie w Niemczech czy Anglii dokona swiatowego odkrycia.Juz widze te tony balwochwalcze gazet ze to przeciez Kaziu urodzony nad Wisla. Dajcie ludziom zyc jak nie potraficie im stworzyc warunkow do rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: to skandal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.06, 09:42 Cóż, wydaje mi się, że sprawa czerwonej kartki dla Lucica była identyczna jak dla Sobolewskiego w meczu z Polską. Pierwszy faul i żółta na Klose, potem, nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę - Klose parę razy coś do niego zagadał, potem drugi faul - też na Klose, no i wypad! Klose poza tym, że dobry zawodnik, to jeszcze niezły cwaniak. Wypracował dwie bramki, potem postarał się, by Szwedzi grali w dziesiątkę no i ustawił mecz już do końca. Może dlatego, plus jego wypowiedzi do gazet jakoby odcinał się od korzeni sprawiają, że sporo polskich kibiców ( o kibolach nie wspominając) go nie lubi. Natomiast Podolski ma mnóstwo fanów i kibiców w Polsce, którzy uwielbiają go bez ograniczeń. Z pewnością z powodu jego umiejętności piłkarskich, ale pewnie też dlatego,że mówi w wywiadach po polsku i - obojętne kim jest, (jak tu trwają dyskusje na forum - Polakiem, Niemcem czy Ślązakiem)podkreśla, że ma dwa serca: polskie i niemieckie. I nawet jeśli to tylko taka zagrywka pod media, to zjednuje mu sympatię. No i jeszcze ten rozbrajający uśmiech... Po tym co widziałam typuję w finale Niemcy i Brazylię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plimplim Re: IP: *.bredband.skanova.com 25.06.06, 09:52 Dlatego zastanawia mnie ze tak latwo ulegacie emocjom i wieszacie psy na ludziach ktorzy chca osiagnac cos w zyciu,tak samo jak te 2 miliony ktore wyjechalo ostatnio z Polski do pracy. Czy ktos sie ludzi ze oni wroca? Pozniej sie okaze ze ktorys z tych polakow w jakims instytucie w Niemczech czy Anglii dokona swiatowego odkrycia.Juz widze te tony balwochwalcze gazet ze to przeciez Kaziu urodzony nad Wisla. Dajcie ludziom zyc jak nie potraficie im stworzyc warunkow do rozwoju. Czesc z nich wroci, bo nie kazdy jeszcze wie, ze tesknota tak boli! Kasa kasa, wygoda wygoda, a zycie plynie wszedzie tak samo, tyle, ze tylko w jednym miejscu mozna sie czuc u siebie. Z reszta Twojej wypowiedzi zgadzam sie. Mala uwaga, ze Polacy pisze sie z duzej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: IP: *.pools.arcor-ip.net 25.06.06, 10:00 Odpowiadasz na : Gość portalu: plimplim napisał(a): ze tylko w jednym > miejscu mozna sie czuc u siebie. ******************** Nie sadze zeby mozna bylo sie czuc w Polsce u siebie z obecna mentalnoscia rodakow i takim porzadkiem jak i rzadami. Polska odstrasza i przestrasza wrecz robi sie niebespieczna. ********************** > Czesc z nich wroci, bo nie kazdy jeszcze wie, ze tesknota tak boli! ********************* Nie sadze ze za wiele wroci, ten bol tesknoty szybko przechodzi kiedy czlowiek znajdzie pewny grunt pod nogami i zaczerpnie innej mentalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilylily mecz niemcy-szwecja IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.06.06, 10:29 Hej poczytalam wyrywkowo wasze wypowiedzi i oprocz tekstow "klose i podolski to polacy, pierwszy sie pochodzenia wstydzi a drugi nie", ktorych nie bede komentowac, przewija sie drugi watek "jak niemcy spotkaja porzadna druzyne to ta im pokaze jak sie gra w pilke". Chcialam tylko przypomniec, ze pare dni wczesniej anglicy (porzadna druzyna?) zremisowali ze szwecja (nieporzadna druzyna???). Ze Brazylia w pierwszych meczach spacerowala a francja ostatnim wysilkiem dostala sie do 1/8 finalow. A argentyna zremisowala z holandia. A strata 0:2 to nie beznadziejna sytuacja, ktorej szwedzi nie mogli zmienic. W 1956 roku niemcy przegrywaly poczatkowo z wegrami 0:2, ale ostatecznie wygraly 3:2 i zostaly mistrzem swiata. Lily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibo Re: mecz niemcy-szwecja IP: *.dip.t-dialin.net 25.06.06, 12:13 Gość portalu: lilylily napisał(a): > > Hej > > poczytalam wyrywkowo wasze wypowiedzi i oprocz tekstow "klose i podolski to > polacy, pierwszy sie pochodzenia wstydzi a drugi nie", ktorych nie bede > komentowac, przewija sie drugi watek "jak niemcy spotkaja porzadna druzyne to > ta im pokaze jak sie gra w pilke". Chcialam tylko przypomniec, ze pare dni > wczesniej anglicy (porzadna druzyna?) zremisowali ze szwecja (nieporzadna > druzyna???).> Lily No wlasnie, szkoda ze Niemcy trafili na Szwedow i musieli ich przedwczesnie wyeliminowac. Lepiej byloby, gdyby niemcy zagrali z Angolami. Szwedzi zawsze jako narod byli w porzadku, wystarczy poczytac co pisza o swojej porazce - bez klamstw i glupiej propagandy dla maluczkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plimplim Re: IP: *.bredband.skanova.com 25.06.06, 11:06 Nie sadze zeby mozna bylo sie czuc w Polsce u siebie z obecna mentalnoscia rodakow i takim porzadkiem jak i rzadami. Polska odstrasza i przestrasza wrecz robi sie niebespieczna Nie sadze ze za wiele wroci, ten bol tesknoty szybko przechodzi kiedy czlowiek znajdzie pewny grunt pod nogami i zaczerpnie innej mentalnosci. ................................................. Bycie u siebie to prawo przynaleznosci, tozsamosci. Bedac w polskim lesie czuje sie u siebie, natomiast w lesie np. szwedzkim nie. I nie ma to zwiazku ze stanem posiadania, statusem spolecznym etc... Czerpanie innej mentalnosci- jak to nazywasz- nie daje Ci komfortu bycia u siebie, powinnas to rozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
frank57 Re: 25.06.06, 11:14 > > ................................................. > > Bycie u siebie to prawo przynaleznosci, tozsamosci. Bedac w polskim lesie czuje > > sie u siebie. Uwazaj zeby Cie wlasciciel lasu psami nie poszczol! Czesto obcokrajowiec ktory go sobie kupil. Odpowiedz Link Zgłoś
eska47 Re: 25.06.06, 12:00 Co do Klosego, to nie ma on pochodzenia Polskiego ja to tu sie czesto podkresla.Po kilku letnim pobycie we Francji, gdzie gral w pilke jego ojciec Josef Klose, przesiedlili sie jako Aussidlerzy ( na pochodzenie Niemieckie, NIE POLSKIE )do Niemiec.Przestancie pisac o nim jako o Polaku, bo na Slasku mieszka do dzisiaj setki tysiecy ludzi Niemieckiego pochodzenia. Tutaj prosze przeczytac Klose sam sie wyraznie okresla. www.sport1.de/de/sport/artikel_141413.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: Przynaleznosc, tozsamosc i te ciemne lasy. IP: *.pools.arcor-ip.net 25.06.06, 19:35 Odpowiadasz na : Gość portalu: plimplim napisał(a): > Bycie u siebie to prawo przynaleznosci, tozsamosci. Bedac w polskim lesie czuje > sie u siebie, natomiast w lesie np. szwedzkim nie. I nie ma to zwiazku ze > stanem posiadania, statusem spolecznym etc... Czerpanie innej mentalnosci- jak > to nazywasz- nie daje Ci komfortu bycia u siebie, powinnas to rozumiec. *********************** Czlowieku, ty chyba jeszcze w zyciu nic nie przezyles i nie masz za wiele zyciowego doswiadczenia. Zyjesz w udosobnionym swiecie, swiecie twoich idealow ktorych na swiecie nie ma. Zejdz z tej rozowej chmurki, obudz sie i zobacz swiat realny nie twojego idealizmu. Jak moge sie identyfikowac z tozsamoscia ktorej nie podzielam? Zobacz czlowieku co dzieje sie w dzisiejszej Polsce i do czego dzisiejsza Polska zmierza? Mozesz sie z tym grajdolkiem klamstw, upadku moralnego, oszczerstw, niezyczliwosci, zawisci, przestepstw identyfikowac? Ja nie? Ja takiej Polski nie znam jaka w ostatnich latach potrafilam poznac!!! Polske znam, przyjazna dla wszystkich, chetna do pomocy solidarna z innymi, gdzie ona sie dzis podziala? Ta juz nie istnieje, ta zostala bestialsko, celowo zniszczona!!! Smie tak twierdzic, jezdzilam duzo po Polsce, duzo w tych podrozach przezylam, widzialam, slyszalam - takiej Polski jak w ostatnich 10-ciu latach przed tem nie znalam. W pewnych okolicznosciach zadaly mi polskie media pytanie: - Jak pani podoba sie teraz Polska? Widzialam ze oczekiwano o mnie samych pochwal (takie odnioslam wtedy wrazenie), uslyszano moja lamana polszczyzna dyplomatyczna odpowiedz poniewaz wtedy nie chcialam naruszac zadnych uczuc spolecznych. Nalegano na konkretna odpowiedz, konkretna padla, bardzo szczera i niezbyt pochlebna, ktora udokumentowalam faktami z moich przezyc w Polsce. Zaraz odcieto sie od mnie i pokazywano palcami, rzucajac mi niezbyt przyjazne spojzenia. Do konca imprezy nie znalazlam przyjaznej osoby, ktora by akceptowala prawdziwa opinie czlowieka z zewnatrz ktory w taki czy inny sposob okazal swoja szczerosc. Facyt z tego: Polacy nie chca uczyc sie na bledach, zadaja od innch za to oklaskow i pochwaly. Dlugi czas obserwowalam kazde wydanie tego koleportera, nie znalazlam nic co by moglo wskazywac na wyciagniecie pozytywnych wnioskow z naszej rozmowy, wiec checi do budowy czegos lepszego nie zauwazylam. Byla to osoba, ktora miala wplyw na wszystko, wiecej o niej nie chce pisac, bo po co ujawniac jej tozsamosc. Jak moge sie identyfikowac z takim narodem i z takimi pogladami? To ze jestem urodzona w Polsce nie mowi nic za siebie. Tu poza granicami kraju spotkalam serdecznosc, przyjazn, uznanie, to czego nie spotkalam w Polsce. Fazit: moge sie tylko identyfikowac z tym krajem z ta spolecznoscia, ktore otoczylo mnie ciepla atmosfera, gdzie czuje sie bezpieczna, gdzie na przyjaciol moge liczyc, gdzie znalazlam pewny gront pod nogami - to jest moj patriotyzm, to jest moja ojczyzna!!! A lasy sa lasy, wszedzie jednakowe, pelno drzew, ciemnosci i zarosli, tam nie mozna sie czuc jak u siebie w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
biskupski5 borek do domu 25.06.06, 14:44 co sie stalo "slynnemu" komentatorowi polsatu? mizdrzy sie do koltonia, gada jakies bzdury, nie widzi co sie dzieje na boisko! nie dosc ze malo komentuje na tym mundialu, w dodatku zawsze w duecie, czyli ma duzo latwiej, a tu takie bzudry wygaduje!borek wez sie do roboty! Odpowiedz Link Zgłoś