30.05.23, 15:45
W sumie w którymś wątku zahaczyliśmy temat...

odmiana muzyki popularnej będąca nurtem muzyki nowofalowej, charakteryzująca się szerokim wykorzystaniem syntezatorów, automatów perkusyjnych oraz rozmaitych efektów elektronicznych
[wiki]

Dzisiaj kasety będą grać Nasi znajomi przyszli potańcować Nie jestem sam, ty nie jesteś sama Dzisiaj muzyka będzie grać do rana Szkoda, że ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak Stroboskop zaczyna migotać Ludzie, wybaczcie, chciałbym potańcować Otwórzcie oczy, spójrzcie na mnie Te ruchy są dla was bardzo ważne I co z tego, że nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak ja nie umiem tańczyć tak

Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,molchat_doma,_1058_1072_1085_1094_1077_1074_1072_1090_1100_.html
Obserwuj wątek
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 10.06.23, 17:08
        Hmmm, czy to aby na pewno jest synthpop? To mi raczej brzmi jak ogólna "pop papka", owszem fajna.

Mnie się to pojęcie kanonicznie kojarzy z dawniejszymi latami.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 09.06.23, 18:36
      A to przyszpiliłem, że później się do tego wróci.
      • ruda.replay Re: Synth pop 10.06.23, 17:23
        wydarłam to z netu...jako przykład podane było :)
        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 10.06.23, 17:41
          A dasz radę znaleźć tamten link?
          • ruda.replay Re: Synth pop 10.06.23, 18:00
            poszukam.....
            • ruda.replay Re: Synth pop 10.06.23, 18:46
              dokopałam się w historii...
              masz rację....to nie jest synthpop
              pomyliłam playlisty...
              sorry za wprowadzenie w błąd!
    • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 11.06.23, 17:15
      Polacy nie gęsi - a swój język mają.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 11.06.23, 17:20
      No i na chwilowe zakończenie coś już bardziej całkiem pop.

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 13.06.23, 10:02
        Czyli pośrednio wracamy do Japonii? Bo w ten właśnie sposób wiele ich dzieciaków może po raz pierwszy zetknąć się z Polską jak sprawdzą skąd był ten, którego utwory każą mu ćwiczyć w każdej szkole muzycznej.
        • camella Re: Synth pop 13.06.23, 10:07
          Ten utwór niema nic wspólnego z Chopinem,muzyka świetna.Kiedy pierwszy raz to usłyszałam to chodziła za mną dlugooo
          • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 13.06.23, 10:40
            Nie no, skąd. Oprócz tytułu i jawnego nawiązania w tekście
            "Pamiętasz fortepian tak zachwycająco niezwykły To klasyczne wrażenie, sentymentalne zamieszanie Zwykłaś mawiać: lubię Chopina "
            Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,gazebo,i_like_chopin.html"

A jesteś pewna, że główny motów muzyczny tez nie jest z niego? Bo tak się nie znam.
            • camella Re: Synth pop 13.06.23, 12:12
              ,,Kochaj mnie teraz i jeszcze Deszczowe dni nigdy nie mówią żegnaj pragnieniu, gdy jesteśmy razem ,deszczowe dni rosną w twoich oczach Powiedz mi, gdzie jest moja droga"

Główny motyw muzyczny? ,A może jakie instrumenty muzyczne zostały wybrane do wykonania tego utworu?Tematem wątku było wykorzystanie syntezatorów

• asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 13.06.23, 12:17
                No i co, że syntezatorów? Utwory Chopina - w sensie kompozycji a nie konkretnego wykonania - już dawno znajduję się w tzw "domenie publicznej". Możesz brać, grać na czym i jak chcesz. I wtedy będziesz miała prawa do tego wykonania.
                • camella Re: Synth pop 13.06.23, 12:22
                  To może jednak ,i likeChopin 😁
                  • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 13.06.23, 12:29
                    Stary dowcip

-Ej, ale tego się nie da zagrać na fortepianie!
                    A Szopen na to: potrzymaj mi piwo.
      • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Synth pop 13.06.23, 14:09
        No ba, większość popu lat 80 była oparta na syntetycznych brzmieniach.
        Pop-rostu wtedy instrumenty elektroniczne stały się szeroko dostępne - a że zapewniały swobodę kształtowania brzmienia to artyści chętnie korzystali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka