Dodaj do ulubionych

Oscary 2025

03.03.25, 09:05
Najwięcej statuetek zgarnął film Anora spod scenariusza i w reżyserii Seana Bakera. Filmu nie widziałam, ale oglądałam jeden wcześniejszy film tego twórcy, który dla mnie był absolutnie obrzydliwy a co gorsza niezwykle nudny. Tutaj czytając sam opis i komentarze na filmwebie może być bardzo podobnie.
Najbardziej szkoda Demi Moore, która w swojej roli w Substancji dała z siebie 110% a przy najważniejszych nagrodach została pokonana przez 25latką, cóż za ironia można by rzec. Substancja to też nie jest film idealny, ale przynajmniej łamiący jakieś schematy i zapewniający widzom niezapomniane doznania wizualne. Ostatecznie film zgarnął tylko "nagrodę pocieszenia" za charakteryzację i fryzury.

Brutalista, który mnie osobiście nie zachwycił nie zachwycił też chyba Akademii, bo z 10 nominacji zostały 3 statuetki i tylko jedna w kategorii głównej za główną rolę męską.

Jeszcze gorzej poradziła sobie wzbudzająca najwięcej kontrowersji w tym roku Emilia Perez. Absurdalna liczba aż 13 nominacji zaowocowała tylko dwoma Oscarami.

Diuna część II też skończyła tylko z dwoma nagrodami za efekty specjalne i dźwięk, ale tam było sporo pominięć już na etapie nominacji, więc skromny dorobek nie może dziwić.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Oscary 2025 03.03.25, 13:20
      coz..
      oskary sa chyba od zawsze, cholernie politycznie poprawne i czesto wcale o filmy nie chodzi
      ogladalm co roku, przestalam i sie obrazilam, po tym , jak ' Elvis' Luhrmanna, nie dostal ani jednego! pomimo kilku nominacji, a wiekszosc zgarnela jakas psychodelia robiona na niezlym towarze
      w tym roku, tak potraktowano wlasnie Substnacje i Demii

Zadnego oskarowego i nominowanego nie widzialam, nie znosze hiszpanskiego a dokladnie poludnioamerykanskiego dubingu 🤬😤 wiec poczekam, az pokaza w strimingu - bez dodatkowych oplat jak to prime ma w zwyczaju

jak omiotlam wzrokiem liste ' zwyciezcow' to przeczytalam opisy tej obsypanej Anory, hmmm, gdyby nie obecna sytuacja swiatowa, mam jakas pewnosc, ze Demi i Substanacja wyszla by z kolekcja statuetek a tak dostala z buta, jak 'Elvis' w 2923 i wiele innych filmow w ostatnich latach

ale kreacje oscarowe nadal podziwiam 🙃 Demi wygladala iscie holyludzko 😎
      • borsuczyca.klusek Re: Oscary 2025 03.03.25, 14:21
        Demi szkoda zdecydowanie najbardziej. Ma już 62 lata i taka okazja się już pewnie nie powtórzy.

To samo czułam gdy Mickey Rourke nie został uhonorowany za Zapaśnika. Lubię i szanuję Seana Penna, ale Obywatel Milk to był niezwykle nudny film o jakimś niszowym polityku podczas gdy Zapaśnik miażdżył emocjonalnie.

W 2023 też szkoda mi było Austina Butlera a tym nawet nie dostał nominacji za swoją fenomenalną rolę w Diunie. No cóż trzeba się z tym pogodzić, że tak to już wygląda...
        • mysiulek08 Re: Oscary 2025 03.03.25, 15:08
          dokladnie, tym bardziej, ze (na podstawie tylko zajawek) Madison nie zrobila roli oscarowej, w przeciwienstawie do Demi (coz, kiedys moze za caloksztalt dostanie :(- chociaz akademia jakos bardzje facetow honoruje )

to, ze "Elvis' nie dostal zadnego to jest oburzajace! swietnie zrobiony film o, jakby nie patrzec, jednej z najwiekszych legend amerykanskiego szolbizu, w kazdym kadrze widac, ze Butler wlozyl w role serce i dusze
          w Diunie zreszta tez

tak juz jest niestety od dawna, ze poprawnosc polityczna w oskarach bierze gore nad wartosciami artystycznofilmowymi, wkurzajace to jest
          Zlote Globy i Bafta na szczescie jeszcze do tego nie doszly
          • borsuczyca.klusek Re: Oscary 2025 03.03.25, 15:54
            Szczęście, że Butler jeszcze młody i jeszcze szansa, że nie raz błyśnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka