Dodaj do ulubionych

kuchennie, dylemat

10.04.25, 19:59

oprocz bycia dozgonna fanka Elvisa, jestem tez wierna wyznawczynia garow le creuset :P mam niezla kolekcje a ich foremki do pieczenia kocham miloscia wielka (co widac :P)
no i teraz jest promocja urodzinowa i mam dylemat..
kupowac garnczek do ryzu czy nie kupowac- oto jest pytanie

ryzu za wiele nie jadamy, ten zlom zeliwny moze sluzyc tez do gotowania czegos innego, pieczenia rowniez, ale mam inne gary
ale jest w moim ulubionym kolorze..

to juz podpada pod kolekcjonerstwo :P
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 20:15
      A masz specjalny garnek do szparagów?
      • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 20:18
        nie mam :) szparagi albo pieke albo 'gotuje' na parze
        specjalnego garnka do spageti tez nie mam :P

z kruseta gara do pieczenia chleba czy tadzina tez nie mam zamiaru kupowac ale ten garnczek no kurde, no :P
        • borsuczyca.klusek Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 20:41
          Skoro nie masz specjalnego garnka do szparagów to jeszcze nie jest z tobą tak źle.
          A ten jest bardzo ładny, jak masz miejsce to kupuj 😉
          • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 20:51
            wlasnie z miejscem troche juz kiepsko :P
    • e-zybi Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 20:37
      Zawsze warto podarować sobie odrobinę luksusu. Najwyżej zajmie poczytne miejsce w kolekcji ;-)
      • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 20:52
        tylko tym sie tlumacze :P
        • a74-7 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 21:47
          W sumie to podziwiam cie mysiulku , jak targasz te gary z nadzieniem ,to juz na silke nie musisz , pelikany same sie zlikwiduja :D
          Bierz garnuszek , fajny rozmiar :)
          • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 22:07
            bo o to chodzi, o krzepe! w przyjemnym wydaniu, 2x1 :)
    • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 22:26
      tylko czerwony czy niebieski?

osiolkowi w zlobie dano :P

czerwony kruseta to moj ulubiony kolor, ale mam mieszanke kolorow - zwykle o kolorze decyduje cena w promocji ;) a tu sa dwa do wyboru :P
      w tym odcieniu niebieskiego nie mam nic ze zlomu
      • borsuczyca.klusek Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 22:32
        Ten niebieski jest cudowny 😱

W ogóle z garnkiem się nie kojarzy... I nie wiem czy to dobrze czy źle 🤔
        • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 22:34
          dobrze 🙃

czerwony jest taki oczywisty a ten nie i to mnie tez rozdziera 😋
          • a74-7 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 22:43
            Niebieski , bedzie urozmaicenie , o ile mozna o urozmaiceniu w garach mowic :D
            Zeby nie waga tych garow, tez bym kolekcje zalozyla :)
            • borsuczyca.klusek Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 22:46
              Ja zupełnie nie mam miejsca na gary i wielbię system ingenio z odpinaną rączką. Ale też po prawdzie ja takich cudów nie pikę i nie gotuję.
              • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 23:38
                z krusetem i mna to bylo tak, ze przy okazji przeprowadzki odnowialam park maszynowo/garowy i bylam nawet w sklepie kruseta ale sprzedawca zarzekal sie, ze nie ma mowy o myciu garow w zmywarce, jak nie zmywarka to ja nie kupie, wie skonczylo sie zestawem stalowym tefala - zalezalo nam na wywaleniu z kuchni teflonu, glownie przy obrobce cieplnej
                a pozniej trafilam na watas na ematce, ze jednak moze byc zmywarka, akurat byl jakis cyber i nabylam okragla, spora, plaska brytfanke, no i jakos tak poszlo 🙃 tym bardziej, ze jednak jest roznica w smaku i trybie gotowania, np wreszcie wychodza chrupiace placki ziemniaczane, zarabisty chleb, pieczona ryba czy kurczak a mistrzowstwo jest przy robieniu twarozku, fakt, tu juz do wlozenia 6 litrowego gara do piekarnika celem procesu tworzenia twarogu i potem wyjecia, posilkuje sie meska reka 😋

zreszta moi faceci nagle przy zeliwnym zlomie poczuli, ze jednak lubia gotowac 😎 i calkiem niezle tym zlomem sie posluguja

a foremki do pieczenia sa zajebiste 😝
                • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 10.04.25, 23:39
                  to tak jak z herbata, dopoki nie sprobujesz tej dobrej z wysokiej polki, nie poczujesz roznicy 😋
                • borsuczyca.klusek Re: kuchennie, dylemat 11.04.25, 00:08
                  A tak z ciekawości, ile takie cudo na promocji kosztuje? Ja bym mogła sobie kupić jeden na próbę, ale naprawdę nie mam miejsca 😒
                  • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 11.04.25, 00:32
                    a to zalezy, u mnie teraz wyprzedz od -30 do - 50 %

gary z reguly -30, bywa ze i -50

foremki przy dobrych wiatrach i - 60 % sie trafiaja

www.lecreuset.pl

tylko, tez jak zaczynalam zbieractwo to ceny wyjsciowe byly nizsze niz teraz

ten garnczek teraz u mnie

www.lecreuset.cl/product/cocotte-every-18cm/01tTG000007ze9NYAQi

okolo 540 pln

wczesniej nie byl dostepny zreszta

z tym, ze jesli chcesz na probe, to i lidla mozesz wyprobowac, ponoc sie ciezsze i jakosc nie ta ale cos za cos
                    • borsuczyca.klusek Re: kuchennie, dylemat 11.04.25, 01:16
                      A prawda jest jeszcze Lidl, ostatnio nawet miałam przebłysk, żeby Lidlomixa sobie kupić, ale uwaga nie mam miejsca na takie koromysło 😆
                      • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 11.04.25, 01:39
                        mnie sie miejsce na blatach i szafkach/szufladach konczy a kuchni malej to ja nie mam 🙃

jakos TM czy inne specjalnie mnie ruszaly, ale trafil companion tefala/moulinexa w okazyjnej wyprzadazy (70%) to kupilam, co bylo dobrym ruchem, bo pozbylam sie parowara, malaksera i mulikukera, ktory zreszta byl uzyty tylko raz ( gratis do kupionej lodowki ) i uzywam glownie w opcji podgrzewanej misy do robienia mas/bezy/kremow i jako malakser, tylko, ze to jest mniejsze niz TM ale za pelna cene to bym sie nie zdecydowala
    • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 11.04.25, 03:37
      no to kupilam niebieski, jak mi sie nie spodoba to bedzie na Was :P
      • e-zybi Re: kuchennie, dylemat 11.04.25, 04:16
        Brawo! Powiem tak, niebieski to mój ulubiony kolor, ale stawiam zawsze na czerwony...samochód ;-)
        • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 11.04.25, 04:30
          nie znosze czerwonych samochodow, a szczegolnie takich 'ferrari' ( jakie to jest cholernie niewygodne) wyjatek to tylko solidny kredens typu dinozaur czyli volvo 245 😋🤣
          • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 22:11
            na jutro zapowiadaja brak pradu 10.30-16.30 wiec na obiad bedzie ryżyk z czyms tam, moze risotto z grzybami, bo akurat mam takiego 'gotowca'
      • a74-7 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 21:20
        Jak sie nie dopasuje do reszty - przyslij mi go natychmiast !
        :-D;D
        Ja pieklam dzis ulubione skrzydelka dziecka w jakims lidlowskim cast iron garze , tez dobrze wychodza :D
        • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 22:07
          a guzik, dopasowal sie idealnie :) kolor cudny jest

u mnie z zeliwa emaliowanego nie mam za bardzo wyboru albo kruset albo jakas chinszczyzna niewiadomego pochodzenia
          zywy cast iron ma wieksdzy wybor ale to opcja po moim trupie, mialam jedna patelnie, nigdy wiecej! zywego zeliwa!
    • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 20:21
      doszlyyyyy :)

super, ze pomoglyscie wybrac niebieski a wlasciwie granatowy 😘

prz okazji kupilam solniczek, ktora mnie zauroczyla juz dawno ale dopiero teraz miala w miare :P przyzwoita cene i 'pokrywke' siatkowa, mam nadzieje, ze pozyje dluzej niz ikeowska i podobne

ten absolutnie uroczy czerwony rondelek jest do zwrotu, bylby juz trzecim o srednicy 18cm, tylko o troche innym ksztalcie wiec rozsadek bierze gore ;) a, ze potrzebuje malego garneczka to sie bede nadal czaic na kokote 16cm :P

jutro ryz na obiad :P
      • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 20:21
        *solniczke
      • borsuczyca.klusek Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 20:57
        Są cudne. Normalnie aż się chce coś ugotować 😊
        • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 21:38
          dokladnie tak :)
          dlatego nawet nie oponuje jak wspoldomownicy chca pichic :P

okazalo sie, ze kruset dal ciala, jak okazalo, kupilam rondelek 16cm a zafakturowali i przyslali 18cm 😤😡🤬
          wymiana to bedzie wyzwanie 😤
          • a74-7 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 21:57
            Te dwa cm robia az taka kolosalna roznice ,ze warto bawic sie w zwracanie ?
            • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 22:01
              tak, tym bardziej, ze mam juz rondelek 18cm i ten do ryzu tez jest 18cm, trzeci mi nie jest potrzebny a poza tym, to oni pomylili sie w zamowieniu wiec tak czy inaczej trzeba odkrecac
        • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 21:53
          🤣
          ostatnia fota to wnetrze szafki, swiatlo slabe

jest jeszcze czajnik model zen i frenchpres
          • a74-7 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 21:59
            Ze sie wyraze : polki sie uginaja ...
            :D:D
            • mysiulek08 Re: kuchennie, dylemat 14.04.25, 22:03
              wygina sie tylko lekko ta plastkowometalowa z tylu, nie ma kiedy dociac drewnianej, wymiar szafy taki, ze gotowce z ikei nie pasuja

pozostale polki zostaly wzmocnione :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka