kulawekolano 21.06.25, 02:42 1) kulawekolano Ciekawe czy ktoś się jeszcze wpisze na listę? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xstefciax Re: Lista głupich 21.06.25, 19:38 Uczę się angielskiego, bo chce być mądra. Trochę mi przeszkadza to, ze znam biegle francuski. Odpowiedz Link
kulawekolano Re: Lista głupich 21.06.25, 19:48 xstefciax napisała: > Uczę się angielskiego, bo chce być mądra. Trochę mi przeszkadza to, ze znam bie > gle francuski. Bardziej przydatny w dzisiejszych czasach byłby ukraiński. Ale jeśli pamiętasz ze szkoły rosyjski, to z Ukraińcami się dogadasz bez problemu. Odpowiedz Link
qqbek Re: Lista głupich 22.06.25, 22:11 kulawekolano napisał: > Bardziej przydatny w dzisiejszych czasach byłby ukraiński. > Ale jeśli pamiętasz ze szkoły rosyjski, to z Ukraińcami się dogadasz bez proble > mu. Ja miałem przymusowo rosyjski do końca podstawówki (klątwa "późnego 7 w PESEL-u") i bez tłumacza w telefonie nie podchodzę do rosyjskiego najczęściej (no dobra, sporo zrozumiem, przynajmniej z codziennego słownictwa, ale najczęściej i tak się "posiłkuję") Za to po ukraińsku się dogadam bez problemu, czy też przeczytam coś ze zrozumieniem bez problemu. Tak więc - jedyne co mi dała nauka rosyjskiego w szkole to codzienna komunikacja, ale przede wszystkim alfabet, dzięki któremu sprawnie czytam po ukraińsku. Ukraiński, a nie surżyk, jest dużo bliższy polskiego, niż rosyjskiego. Odpowiedz Link
kulawekolano Re: Lista głupich 23.06.25, 17:10 O, z auto-moto kogoś tu przygnało. Fajnie ale jeden wystarczy. Odpowiedz Link