Dodaj do ulubionych

Miasta Polski - Poznań

28.07.25, 19:33
Ponieważ w innym wątku "lud się domaga" - zakładam.
Teraz kwestia, która tam powstała, ale w razie dalszych pytań chętnie odpowiem.
Obserwuj wątek
    • carte_blanche_2025 Gwara 28.07.25, 19:37
      Na początek "pomnik" Starego Marycha", człowieka, który w pewnym momencie propagował poznańską gwarę.
      Następnie macie Jego nagranie. Nie wiem, czy wszystkie słowa będę potrafił wyjaśnić - ale słychać tu właśnie ten poznański "zaśpiew".

https://radiopoznan.fm/kdCmsAssets/render/id/46161/file_name/stary_marych_i_jego_fan1.JPG

• carte_blanche_2025 Potencjał na wątki odpryskowe 28.07.25, 19:49
        Popatrzcie kto jeszcze stał przy Marychu kiedyś. Gość z miasta
        a) w którym też byłem
        b) zrobiono z niego małpę w polityce - kolejny temat
        c) niedawno zmarł i nagle są sprawy w prokuraturze
        d) o których było od dawna wiadomo, ale niewiele robiono - czyli mamy też wejście do tematu patostreamów
        e) memiki typu "Do Choroszczy? Tak. Na stałe? Nie - na badania. "
        f) czy muszę wspominać, że w Choroszczy też byłem? Nie na badania, nie w szpitalu tylko w Pałacu Branickich?
        d) disclaimer - pod posesją Konona NIE byłem.

Tak powstaje lawina, gdy coś nieopatrznie ruszysz...

• a74-7 Re: Potencjał na wątki odpryskowe 28.07.25, 20:51
          filmik z Marychem obejrze pozniej , ale czy blubry to obecnie znane bla,bla bla ?
          • carte_blanche_2025 Re: Potencjał na wątki odpryskowe 28.07.25, 20:59
            Owszem, z tym, że niekoniecznie zupełnie pejoratywnie. na zasadzanie - a co my niby robimy na tym forum jak nie "bla bla"? Rozwiązujemy jakieś problemy świata, albo chociaż ustalamy zasady działania tego forum?
            No i tak samo tam Marych blubra swoją historię, kto chce - posłucha.

• carte_blanche_2025 Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 09:00
            Jaki clickbait z Dodą :D
            • borsuczyca.klusek Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 09:02
              Wiesz niekoniecznie, wielu ludziom właśnie z tym konfliktem się dzisiaj głównie kojarzą
              • carte_blanche_2025 Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 09:50
                borsuczyca.klusek napisała:

> Wiesz niekoniecznie, wielu ludziom właśnie z tym konfliktem się dzisiaj głównie
                > kojarzą
                >

Oczywiście. To teraz jeszcze raz spójrz na miniaturkę.

Dlaczego Grupa Operacyjna zniknęła raz na zawsze?
                Konflikt z Dodą!

To jest modelowy przykład clickbaitu - kto wcześniej sprawy nie znał to poleci oglądać z wypiekami na twarzy jak ich Doda wykończyła :)
                Bo prawda jest banalnie prosta. Sprzedaż zaczęła siadać bo większość ludzi już nie chciała słuchać w kółko tego samego utworu tylko z innymi tekstami...
                • borsuczyca.klusek Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 09:57
                  Z materiału też wynika, że chłopaki po prostu dojrzeli i pewnie nie chcieli robić za 40letnich raperów grających po dożynkach. Bo jakby chcieli to na pewno by mogli (patrz Norbi)
                  • carte_blanche_2025 Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 10:12
                    No i tu szacun, bo niewielu jest takich co potrafili zejść ze sceny niepokonani, czy jak to szło.
                    Natomiast stawianie przy nich Norbiego to już jakaś potwarz jest :D

Za to jak jesteśmy przy scenie rapowej w wątku o Poznaniu to by wypadało obgadać Peję...
                    • borsuczyca.klusek Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 10:16
                      No sorry Norbi mi pierwszy przyszedł do głowy, ogólnie słabo ogarniam raperów, pseudo raperów i rapero podobnych 🙄
                      • carte_blanche_2025 Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 10:37
                        Ale serio nie widzisz, że to sztuczny produkt koncernów do dziś brylujący w TV i nie tylko?
                        W 1977 debiutuje hitem jak niżej a już rok później łapie Fryderyka za wg wiki: Album roku – dance & techno.
                        No i co w ogóle to miało wspólnego z kulturą rap/hip-hop? Ot letni przebój a że facet śpiewać nijak nie umie, to poszli w melorecytację...

• borsuczyca.klusek Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 10:42
                          No spoko, to daj inny przykład 🙄
                          • carte_blanche_2025 Re: Potencjał na wątki odpryskowe 29.07.25, 11:07

> No spoko, to daj inny przykład 🙄
                            >

No to już sama GO jest takim przykładem. Sami powoli się rozpychali na rynku...
                            Ale spoko, zara przemyślę Peję czyli wrócimy do Poznania a nawet konkretnie ne Jeżyce.

• carte_blanche_2025 Poznań, rap, Peja 29.07.25, 12:13
      Przy okazji pewien paradoks...
      Wiadomo, Poznań a nawet same Jeżyce to spory teren, więc nie da się wszystkich znać.
      Dodatkowo między nami jest taka różnica rocznikowa, że nie dało się go spotkać w jakiejś szkole.
      Ale wg mapsów z mojego domu rodzinnego do ulicy o której poniżej rapuje jest jakieś 600-700 metrów i to nie w linii prostej, bo tak się nie da przejść.
      Wtedy nikt z naszej części się tam bez potrzeby nie zapuszczał - bo to był całkiem inny świat. No nie aż tak, jak Peja to poniżej podkręcił dla "artystycznego wyrazu". Przynajmniej za dnia. Bo faktycznie w nocy to już było "strzeż się tych miejsc".
      Potencjalnych turystów uspokajam - od dawna tam już tak nie wygląda.

A - uwaga. To już "twardy" rap więc lecą brzydkie słowa.

• carte_blanche_2025 Re: Poznań, rap, Peja 29.07.25, 13:41
        I teraz nawiązując do ciągle tego samego muzycznie utworu w wykonaniu GO - inny Peja. Tym razem pop/dance/techno - cokolwiek. A GO tłukła zawsze to samo. No cóż, nie każdy potrafi być Twórcą... No dobrze, wielka litera T może na wyrost, bo Peja to nie jest jakiś Mozart czy inny klasyk. Choć... ale dobra, nie analizujmy już za dużo na raz, bo... forum.gazeta.pl/forum/w,277599,179208248,179208248,Impuls_z_biblioteki.html

• iryska2604 Re: Poznań, rap, Peja 29.07.25, 20:58
          Osobiście to wolę słuchać Starygo Marycha . Kocham go. Kiedys ,w zamierzchłych czasach często bywałam w Poznaniu .Siostra wyszła za mąż za rodowitego poznaniaka i często ich odwiedzałam, własnie na Jeżycach. Osłuchałam się gwary ,szwagier mnie podszkolił i rozumiem wszystko. Fajnie tam było tylko szczególnie w niedzielę trzeba okna było zamykać bo na Szamarzewskiego jeśt kościól ,chyba garnizonowy i ksiądz dawał przez głosniki na całą ulicę i okolice.A my prawie na przeciwko. Szwagier zmarł ,siostra się przeniosła w rodzinne strony i nie ma do kogo jeżdzić - a Jeżyce ponoć wypiękniały i już nie są be....
          • carte_blanche_2025 Re: Poznań, rap, Peja 30.07.25, 08:17
            O ile dobrze pamiętam, to po stronie kościoła na rogu z Kraszewskiego był duży rzeźnik (sklep mięsny jakby inni co innego sobie wyobrazili), a po "Twojej" stronie też duży sklep sportowy.
            Okolica już od dawna pięknieje. Tam zawsze było wielu studentów (Jowita i nie tylko), kiedyś biednych; teraz już niekoniecznie. Tak samo innym się finansowo poprawiało, powstało sporo różnych knajpek, były pieniądze na remonty prywatnych kamienic. Pełno gości - biznesowych (MTP i nie tylko) oraz turystów. Dla bogatszych jest Merkury (dziś sieć Mercure :) ) a nawet od pewnego czasu hoho Sheraton; dla innych sporo hosteli. Okolica "od zawsze" była pełna linii tramwajowych; na dworzec PKP a nawet do samego ratusza z koziołkami można spokojnie dojść spacerkiem przez ciekawe okolice.
            Więc wracając do zwiedzania - jak ktoś sobie chce przyjechać do Poznania na kilka dni, spokojnie pozwiedzać, wieczorem blisko miejsca noclegu posiedzieć w jakiejś knajpce - to właśnie fyrtel (innym wyjaśniam: najbliższa okolica) wokół Rynku Jeżyckiego wydaje się być idealny.
      • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 30.07.25, 08:53
        Grałem kiedyś...
        Wskaż konkretną klatkę to może coś dopowiem o obiekcie.
        Na razie tyle: wspomniany "plac obok 2 krzyży" to Plac Adama Mickiewicza, tam też stoi znacznie starszy pomnik Mickiewicza, naprzeciw reprezentacyjnej siedziby Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza (UAM). Po drugiej stronie Zamek Cesarski. Wszystko to w ciągu ulicy Święty Marcin (taka jest oficjalna nazwa - nie Marcina). Tak czy siak chodzi o tego Marcina związanego z rogalami świętomarcińskimi.

• iryska2604 Re: Miasta Polski - Poznań 30.07.25, 20:58
          faajna miejscówka kiedyś była - czy jeszcze jest?
          • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 31.07.25, 06:49
            Pod adresem ze zdjęcia piszą, że klub został zamknięty ale też "To nie jest oficjalna strona klubu Pod Pretekstem."
            Więcej nie wiem, ale adres wskazuje na zamek a tam to czasem chodziliśmy tylko do Dublinera.
    • carte_blanche_2025 Małgorzata Musierowicz 31.07.25, 08:07
      czyli Jeżycjada. W sumie aż dziwne, że nikt dotąd tematu nie poruszył. Pora nadrobić.

Poniżej macie współczesny mural oraz film z 1986 roku, czyli darmową wycieczkę na Jeżyce jeszcze w czasach PRL.

https://s.inyourpocket.com/img/text/poland/poznan/fwqnn6n77kmbc1rzlx4gioqzppy8jvagqeibgfd1-maciej.jpg

• borsuczyca.klusek Re: Małgorzata Musierowicz 31.07.25, 08:08
        Nie jestem jakaś fanką murali, ale ten jest cudny.
        • carte_blanche_2025 Re: Małgorzata Musierowicz 31.07.25, 08:25

> Nie jestem jakaś fanką murali, ale ten jest cudny.
          >

Zapewne znowu to zależy od definicji. Dla mnie muralem jest wartościowe dzieło na ślepej ścianie budynku jak w tym wypadku, albo na jakimś gównianym betonowym płocie. A nie mazaniem sprejem podpisu jakiegoś "artysty" we własnym tylko mniemaniu.
          O, zaraz coś dorzucę do Głogowa.
          • iryska2604 Re: Małgorzata Musierowicz 31.07.25, 19:53
            Trochę zboczę z tematu, Mam abonament w Legimi (na czytanie) i w bardzo już dojrzałym wieku przeczytałam wszystkie tomy Jeżycjady. Super się czytało.
            • carte_blanche_2025 Re: Małgorzata Musierowicz 01.08.25, 05:32
              Sam nigdy nie czytałem, za to słyszałem, że z biegiem czasu wielu krytykowało, że już ciągnięte na siłę itp. Coś takiego znalazłem - co sądzisz?

lubimyczytac.pl/aktualnosci/17449/malgorzata-musierowicz-dwie-strony-jezycjady
    • borsuczyca.klusek Re: Miasta Polski - Poznań 03.08.25, 19:03
      A tu chłop hejtuje Poznań:

www.youtube.com/shorts/bwTGVmIYOhM
      • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 03.08.25, 20:10

> A tu chłop hejtuje Poznań:

W zabawny sposób - sobota 12 to właśnie godziny szczytu. Ludzie jadą na lub wracają z zakupów itp. I co to znaczy "przejechać Poznań"? Skąd dokąd i dlaczego przez centrum?
        • borsuczyca.klusek Re: Miasta Polski - Poznań 03.08.25, 20:16
          Możesz mu napisać, że jest gupi 🙄
          • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 03.08.25, 20:55

> Możesz mu napisać, że jest gupi 🙄
            >

Ale nie jest. Doskonale wiedział co powiedzieć, by wzbudzić wyświetlenia.
            Jakby powiedział, że przejechał Poznań w 9 minut darmowym odcinkiem autostrady to nikt by się nie zainteresował.

• a74-7 Re: Miasta Polski - Poznań 03.08.25, 22:45
      Mural Jezycjady piekny , takie wlasnie w Polsce lubie.

Pamietam tylko stacje Poznan Glowny przy okazji jazdy na wakacje ,na wies ,w wieku lat5-6ciu,
      gdzie pociag czekal chyba 15- 30 min ...
      A ja co chwile pytalam : Jak jeszcze dlugo i daleko ...
      • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 03.08.25, 23:08
        No to z pociągu i tak nie widziałaś dawnego świetnego przykładu modernizmu.

https://codziennypoznan.pl/wp-content/uploads/2023/04/FefcrZ6oNifrUgiKpyw6.jpg

Ale i tak się ciesz, że nie widziałaś tego, co teraz robi za halę odjazdów.
        Ostrzegam - nie zwracam za raka oczu, dodam, że lokalnie toto nosi miano chlebaka. Ewentualnie rolady.
        A, za dnia to jeszcze ujdzie ale po nocy to wali po całości różnokolorowymi diodami. Czyli "cała dyskoteka tańczy i śpiewa".

maps.app.goo.gl/aZ18X1J2Gs96QkY67
        • a74-7 Re: Miasta Polski - Poznań 08.08.25, 13:44
          He,he, wyglada jakby zdarli skore z naszego londynskiego Ogorka po calosci :D;)
          • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 08.08.25, 13:57
            a74-7 napisał:

> He,he, wyglada jakby zdarli skore z naszego londynskiego Ogorka po calosci :D;
            > )

Ke?
            • a74-7 Re: Miasta Polski - Poznań 08.08.25, 14:20
              No ,
              https://thumbs.dreamstime.com/b/og%C3%B3rek-londy%C5%84ski-niesamowita-wie%C5%BCa-w-londynie-wygl%C4%85da-jak-du%C5%BCy-253564304.jpg
              • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 08.08.25, 14:51
                Ale co to ma wspólnego z dawnym dworcem Poznań Główny? Czy chodziło Ci o współczesny "chlebak"? To ten nie wygląda na obdarty, tylko przewrócony :D

https://www.urbanity.pl/photos/98/56/99856.jpg?v=1517998386
        • bywalec.hoteli Re: Miasta Polski - Poznań 18.08.25, 13:21
          carte_blanche_2025 napisał:

> No to z pociągu i tak nie widziałaś dawnego świetnego przykładu modernizmu.
          >
          > https://codziennypoznan.pl/wp-content/uploads/2023/04/FefcrZ6oNifrUgiKpyw
> 6.jpg
          >
          > Ale i tak się ciesz, że nie widziałaś tego, co teraz robi za halę odjazdów.
          > Ostrzegam - nie zwracam za raka oczu, dodam, że lokalnie toto nosi miano chleba
          > ka. Ewentualnie rolady.
          > A, za dnia to jeszcze ujdzie ale po nocy to wali po całości różnokolorowymi dio
          > dami. Czyli "cała dyskoteka tańczy i śpiewa".
          >
          > maps.app.goo.gl/aZ18X1J2Gs96QkY67

Fajne zdjęcie. Pamiętam ten dworzec, ale nie kojarzę by te neony w środku działały. I na suficie żeby tyle lamp kreskowych było.
          • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 18.08.25, 13:52
            bywalec.hoteli napisał:

> Pamiętam ten dworzec, ale nie kojarzę by te neony w środku dział
            > ały. I na suficie żeby tyle lamp kreskowych było.

Jak to mawia pewien komentator sportowy "nie ulega żadnej wątpliwości", że to jest fota tuż po oddaniu obiektu do użytku, ewentualnie po większym remoncie.
            Osobiście też nie pamiętam, by kiedykolwiek aż tak dobrze to wyglądało.
            Za to pamiętam, że zawsze tam było mnóstwo kas jak i miejsca do posiedzenia czekając na pociąg.
            W obecnym rozwiązaniu to jest raptem kilka kas zagubionych w jakimś przejściu. Tu dramatu nie ma - bo i tak zdecydowana większość ludzi kupuje bilety przez internet.
            Ale posiedzieć to już tam sobie można chyba wyłącznie w galerii handlowej - czym właśnie de facto nowy "dworzec" jest.
            • bywalec.hoteli Re: Miasta Polski - Poznań 18.08.25, 14:13
              Właśnie stary dworzec był brzydki i obskurny, ale był bardziej funkcjonalny.
              • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 18.08.25, 14:26
                No nie zgodzę się, że był WTEDY brzydki, nadal był ciekawym przykładem nowoczesnej architektury. I mówi Ci to mieszkaniec historycznych Jeżyc - tuż koło dworca. Co do funkcjonalności to pełna zgoda.
                I patrz co oni "teraz" (październik 2024) z niego zrobili. Nawet nie mam zamiaru tam osobiście podejść...

• bywalec.hoteli Re: Miasta Polski - Poznań 18.08.25, 15:24
                  Brzydki był w ten sposób, że szary i brudny - jak warszawski Dworzec Centralny (który wraz z korytarzami podziemnymi są czymś bardzo ciekawym ale i funkcjonalnym), teraz to faktycznie ruina. Tam był moment, że stoiska z jedzeniem typu "foodtruck" były w środku. Już tego nie ma?
                  • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 19.08.25, 09:37
                    bywalec.hoteli napisał:

> Brzydki był w ten sposób, że szary i brudny - jak warszawski Dworzec Centralny

Tu jest taka różnica, że nasz miał tylko jedno przejście podziemne "na przestrzał" pod peronami, bo wszystkie były już na powierzchni i tam się zatrzymywały pociągi. Więc nawet przy mocno ograniczonych środkach to przejście było utrzymywane we względnej czystości i nigdy nie śmierdziało tam moczem, jak w wielu zakamarkach Centralnego.

> Tam był moment, że stoiska z jedzeniem typu "foodtruck" były w środku. Już tego nie ma?

W przejściu podziemnym nigdy niczego nie było, no może jakaś jednoosobowa działalność gospodarcza "piwko, piweeerko" :) A w budynku to nawet nie wiem - myśmy nigdy tego tam nie szukali. Do pociągu własna wałówa a potem prosto do domu. Nawet pieszo - jakieś 20 minut.
    • carte_blanche_2025 Domy Towarowe Alfa 08.08.25, 13:11
      czyli nawiązanie do wątku warszawskiego.

Na zachętę pierwsze zdjęcie, w linku dużo więcej. Nadal stoją, ale teraz to głównie biurowce banków, jakiś hotel...

https://cyryl.poznan.pl/content/uploads/2021/11/BANER_CYRYL_104_0_0_2_0035.jpg

cyryl.poznan.pl/kolekcja/alfa-domy-towarowe-centrum-1965-1973-zbiory-anny-misiak-fot-zdzislaw-nowicki/
    • carte_blanche_2025 Pilne! 15.08.25, 12:26
      Dobrze, że mamy tam nie było... Bo mogła być. Nie znamy dnia ani godziny.

tvn24.pl/poznan/poznan-dabrowskiego-fragment-budynku-spadl-na-jezdnie-st8599342
    • carte_blanche_2025 W nawiązaniu do rozmowy o "starym" dworcu 18.08.25, 14:39
      na marginesie - no nie aż tak stary, mamy starszy "Dworzec Zachodni" tuż koło Głównego - ale nie o nim mowa.

Macie tu inny obiekt postawiony na fali nowoczesności PRL. Oj chodziło się tam często. Potem mocno podupadł, do tego stopnia, że nie było wiadomo co dalej. Właśnie przywrócono go do życia. Oczywiście dostosowano do potrzeb gospodarki rynkowej - ale zachowano nie tylko zewnętrzną formę ale w pewnym stopniu - pierwotne przeznaczenie. Tam to kiedyś pójdę.

tvn24.pl/poznan/poznan-do-domu-ksiazki-wrocily-ksiazki-mozna-tez-cos-zjesc-st8486204
    • borsuczyca.klusek Re: Miasta Polski - Poznań 21.08.25, 20:12
      Ze Spottted Poznań. Zna ktoś Marlenę? 😅
      • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 24.08.25, 15:37

> Ze Spottted Poznań. Zna ktoś Marlenę? 😅

No tak się akurat składa, że żadnej Marlenki z Poznania nie znam. Ale to chyba dobrze :)

• carte_blanche_2025 Jeżyce zanikające 25.08.25, 11:14
      Za moimi plecami na focie - też "odwieczny" serwis/komis RTV/AGD. Jeszcze stoi ale już oblepiony kartkami "w likwidacji". Coś mi wygląda, że wkrótce cały ten fyrtel pójdzie do likwidacji, wjedzie tam jakiś dewloperuch i pieprznie bloki okno w okno.

Cieszcie oczy starymi Jeżycami - żeby nie było, że uj wie gdzie: kilka kroków od Rynku Jeżyckiego.

• mama_duzych_dzieci Re: Jeżyce zanikające 26.08.25, 13:29
        Może ja coś wrzucę, byłam w sobotę, miałam ochotę zobaczyć trykające koziołki. Bardzo podoba mi się Ostrów Tumski ( we Wrocławiu tak samo się nazywa) oraz Zamek Cesarski. Parkowałam przy tym kościele, pięknie odnowiony, akurat był ślub to nie wiem jak w środku wygląda.
        • carte_blanche_2025 Re: Jeżyce zanikające 26.08.25, 14:14
          mama_duzych_dzieci napisała:

> Może ja coś wrzucę, byłam w sobotę, miałam ochotę zobaczyć trykające koziołki.
          > Bardzo podoba mi się Ostrów Tumski ( we Wrocławiu tak samo się nazywa)

Prawdopodobnie w każdym większym mieście i nie tylko jakiś taki będzie: ostrów = wyspa/teren na połączniu szlaków wodnych a tum = katedra/kolegiata.

> oraz Zamek Cesarski

A tak, ostatni cysorz niemiecki walnął, jako symbol ich dominacji nad tymi terenami. W czasach 2 wojny to była oficjalna siedziba hitlera - ale on tam chyba nigdy nie był na dłużej.
          Też potem były w Poznaniu głosy, żeby to zburzyć, ale ostatecznie zrobiono z tego Centrum Kultury Zamek, jest chyba nadal kino, wystawy itp - budynek się przydaje społecznie.

> Parkowałam przy tym kościele, pięknie odnowiony, akurat był ślub t
          > o nie wiem jak w środku wygląda.

Jak jest w katedrze to wiem - polecam
          Obecnie jest jakaś awantura o pewne przyległe tereny, bo miasto chce je sprzedać znowu jakiemuś deweloperuchowi.

• mama_duzych_dzieci Re: Jeżyce zanikające 26.08.25, 13:30
        i jeszcze kawał historii - płyta upamiętniająca gdzie Mieszko I zaczął budować Katedrę, oraz ten mały kościół niedaleko Ronda Śródka.
        • carte_blanche_2025 Re: Jeżyce zanikające 26.08.25, 14:18
          O tak, Śródka od wielu lat piękniała. Kiedyś to było "strzeż się tych miejsc".
          Dawno też nie byłem, to może kiedyś...
    • carte_blanche_2025 Jeżyce - żywe 26.08.25, 14:48
      Ciągle jeszcze mieszkając tam możecie swobodnym krokiem pozałatwiać sprawy finansowe w PKO czy ZUS.
      Wiadomo - żadne osiągnięcie - bo akurat oni są tak potężni, że wyprowadzą się już dopiero po całkowitym upadku okolicy.

• carte_blanche_2025 Kraszewskiego 12 27.08.25, 11:13
      Sprawa była w ogólnopolskich mediach.
      W nocy z 24 na 25 sierpnia 2024 roku doszło do pożaru i eksplozji w kamienicy przy ulicy Kraszewskiego 12 w Poznaniu.
      Na parterze był punkt naprawy/regeneracji różnych akumulatorków do wkrętarek/wiertarek itp. Od lat - i od lat niby służby to kontrolowały.
      Jak już pieprzło to:
      Podczas akcji gaśniczej zginęło dwóch strażaków. Rannych zostało 11 kolejnych oraz trzy inne osoby. W zgliszczach znaleziono ponad trzy tony baterii i akumulatorów.

Dziś wygląda to tak:

• e-zybi Re: Kraszewskiego 12 27.08.25, 11:16
        Przyjemny widok ;)
        • carte_blanche_2025 Re: Kraszewskiego 12 27.08.25, 11:23
          Sperdalaj - wyobraź sobie, że pół życia tam mieszkałeś, alarmowałeś służby a teraz zostałeś bez dachu nad głową i większości dorobku życia.
          I co? Teraz już nie jest tak śmiesznie chyba.

• carte_blanche_2025 Na dziś wreszcie trochę jeżyckiej kultury 29.08.25, 13:37
      Przepraszam za jakość zdjęć, bo nagle! znów pogoda stałą się ujowa i nawet już mi się nie chciało odpowiednio kadrować. Tylko szybkie foty "z biodra" i powrót do mamy pod dach.

Oba obiekty istnieją tam od kiedy tylko pamiętam. Odcinek ulicy Dąbrowskiego między Rynkiem Jeżyckim a Mostem Teatralnym.

• borsuczyca.klusek Re: Na dziś wreszcie trochę jeżyckiej kultury 29.08.25, 13:52
        Piękny ten pierwszy budynek i ten błękit w oknach pasuje do elewacji
        • carte_blanche_2025 Re: Na dziś wreszcie trochę jeżyckiej kultury 29.08.25, 14:53
          Ten "błękit w oknach" to po prostu chyba odbicie nieba co po drugiej stronie jeszcze było bez chmur. Kiedyś w końcu trafię na pełne słoneczko :D
          Tutaj szybka ciekawostka. Ten teatr ma też wejście z drugiej strony, tam jest mniejsza sala. Chyba nawet oficjalnie ta uliczka nazywa się Zaułek Krystyny Feldman.
          No już jak kultura wyższa to nie mówmy o babce kiepskiej...

https://fwcdn.pl/fpo/05/40/110540/6929276_1.3.jpg
    • a74-7 Re: Miasta Polski - Poznań 30.08.25, 16:46
      Poznan ma ladna kolekcje secesyjnych kamienic, wystarczy zadrzec nos do gory i ogladac :)
      Budynek teatru dosc ciekawy ,ma dyskretne zdobienia ,ale to szachulcowe wykonczenie gory , to niespodzianka , zupelnie nie wiedzialam do jakiego stylu go zaliczyc :)
      Efekt z oknami bardzo fajnie wyszedl na zdjeciu :)
      • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 30.08.25, 17:29
        a74-7 napisał:

> Poznan ma ladna kolekcje secesyjnych kamienic, wystarczy zadrzec nos do gory
        > i ogladac :)

Będzie ładna pogoda, będą ładne zdjęcia.

> Budynek teatru dosc ciekawy ,ma dyskretne zdobienia ,ale to szachulcowe wykonc
        > zenie gory , to niespodzianka

Niespodzianka? Przecież to nic innego jak "mur pruski".
        Teatr "znajduje się w secesyjnej kamienicy wzniesionej w latach 1906–1907." [wiki]
        A kto wtedy przed Powstaniem Wielkopolskim (1918) rządził Poznaniem (pardą - Posen) jak nie Niemcy?

• a74-7 Re: Miasta Polski - Poznań 30.08.25, 18:43
          czyli zaznaczyli swoja dominacje tym szachulcowym wykonczeniem dachu ?
          Bo secesja to styl architektoniczny ( art nouveau )znany ze zdobien , a mur pruski to styl budowania .Nie maja wiele wspolnego ...byc moze macie tam wiecej tak budowanych kamienic ?Dla mnie niespodzianka :)
          • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 30.08.25, 19:04
            Ja to widzę inaczej - mur pruski JEST ich stylem - architektonicznym/budowlanym od dawna. Popularnym aż tak, że wszedł do języka polskiego. Jakoś "raptem" 20 parę lat temu będąc u nich widziałem, że w bardziej zabytkowych miejscowościach - jak taki prywatny budynek już się kompletnie sypie - to można sobie zbudować kompletnie nowoczesny - ale musi być zachowana od strony ulicy oryginalna ściana zamocowana do nowego. I ten nowy nie może zza niego wystawać - od strony ulicy.
            Więc mi się wydaje, że oni wtedy w "Posen" po prostu sobie do tej kamienicy dodali taki element dla własnej przyjemności.
            Jak już wcześniej pisałem symbolem ich dominacji nad tymi terenami był Zamek Cesarski, budowany w latach1905-1910.

• carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 30.08.25, 19:09
            a74-7 napisał:

> .byc moze macie tam wiecej
            > tak budowanych kamienic ?

Czekaj no...
    • carte_blanche_2025 Mur pruski dla A74 i nie tylko 30.08.25, 19:18
      Nie badałem jeszcze historii tego budynku, stał tam jak tylko pamiętam. W burzliwych latach przemian gospodarczych w pewnym momencie wyglądał już tak, że pójdzie do wyburzenia. Potem wreszcie ktoś kupił, wyremontował i wygląda tak. Znajduje się dokładnie na ulicy między Rynkiem a Teatrem.

• bywalec.hoteli Re: Mur pruski dla A74 i nie tylko 30.08.25, 20:34
        Kart Blansz, a wytłumacz borsuczce czy poznaniacy są skąpi

Bo mi to zawsze zarzuca
        • borsuczyca.klusek Re: Skąpi Poznaniacy 30.08.25, 21:52
          bywalec.hoteli napisał:

> Kart Blansz, a wytłumacz borsuczce czy poznaniacy są skąpi
          >
          > Bo mi to zawsze zarzuca

Nie wiem jak inni, ale ty na pewno. Sam się chwaliłeś, że napiwku nie dałeś 🙄

--
        • carte_blanche_2025 Re: Mur pruski dla A74 i nie tylko 31.08.25, 07:54
          bywalec.hoteli napisał:

> Kart Blansz, a wytłumacz borsuczce czy poznaniacy są skąpi
          >
          > Bo mi to zawsze zarzuca

Już kiedyś na forum pisałem co to za zjawisko, ale w sumie Borsi sama wszystko wyjaśniła: skąpstwem jest brak napiwku. Pora się zmienić - już dziś dam napiwek kasjerce w sklepie.
          • bywalec.hoteli Re: Mur pruski dla A74 i nie tylko 31.08.25, 17:32
            carte_blanche_2025 napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
            >
            > > Kart Blansz, a wytłumacz borsuczce czy poznaniacy są skąpi
            > >
            > > Bo mi to zawsze zarzuca
            >
            > Już kiedyś na forum pisałem co to za zjawisko, ale w sumie Borsi sama wszystko
            > wyjaśniła: skąpstwem jest brak napiwku. Pora się zmienić - już dziś dam napiwek
            > kasjerce w sklepie.

Ale ja napiwki daje, nie dałem w barze gdzie akurat kupuje się i płaci w barze
            • borsuczyca.klusek Re: Mur pruski dla A74 i nie tylko 31.08.25, 18:36
              bywalec.hoteli napisał:

> Ale ja napiwki daje, nie dałem w barze gdzie akurat kupuje się i płaci w barze

Ale twój kolega jakoś dał radę ogarnąć napiwek 🙄
            • carte_blanche_2025 Re: Mur pruski dla A74 i nie tylko 31.08.25, 21:42
              bywalec.hoteli napisał:

> Ale ja napiwki daje, nie dałem w barze gdzie akurat kupuje się i płaci w barze

Ja też czasem daję, nawet raz barmanowi - ale on tak rozkręcił w klubie atmosferę "z niczego" - no że po prostu mu się należało. Choć nie sądzę, żeby on był zatrudniony na głodowych warunkach jak student-kelner.
              A tak to sorki, ale co mnie obchodzi kto za ile się zgodził pracować?
    • carte_blanche_2025 Re: Miasta Polski - Poznań 12.09.25, 18:02
      A co to? Że z tramwaju (po naszemu - bimby) foty nie można cyknąć?
      Można!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka