mami7 05.02.06, 20:05 Sa takie chemiczne płyny, hydrauliki, co to oczyszcają odpływy. A czy można cos bardziej "naturalnego" zastosować, bez chloru chociaż? Notorycznie ostatnio przytykają mi się umywalki, zupełnie nie wiem dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosica37 Re: ...hydraulik ;-) 05.02.06, 22:46 Mialam podobny problem-straszliwie zatkany zlew w lazience. Lalam wrzatek- pomagalao na chwile,dwa "krety" nie pomogly. Sukcesywnie wlewalam wiadra wody i gdzies za 5 zaczelo bulgotac i poszlo-zlew odetkany!:)Moze u Ciebie rozwniez zadziala-powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
asica74 Re: ...hydraulik ;-) 05.02.06, 23:26 nie smiejcie sie, ale ja na takie rzeczy lece z octem: zapchany zlew, brzydki osad w muszli klozetowej, mycie okien... Szkopul tylko w tym, ze potrzeba czasu by sie wszytsko odetkalo, osad zniknal... Odpowiedz Link Zgłoś
mycha664 Re: ...hydraulik ;-) 06.02.06, 08:31 A może spróbuj nasypać do odpływu boraksu (do kupienia w aptece). W kosmetyce naturalnej używa się go jako emulgatora, pozwala na połączenie wody z olejami. W przepisach na domowe środki czystości pojawia się bardzo często. Używam go np.do prania dywanu oraz do usuwania osadu wapiennego z armatury. Myślę, że powinno się nasypać boraksu do odpływu i pozostawić na jakiś czas, żeby tam podziałał. Przychodzi mi jeszcze na myśl soda oczyszczona. Bardzo skutecznie czyści tłuste osady. Mycha Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: ...hydraulik ;-) 06.02.06, 11:06 Dzieki za wszystkie pomysły ;-) Niestety ocet, skąd inąd świetny odkamieniacz, nie działa, kwasek cytrynowy też nie. Popróbuję z resztą, ale kiepsko cos to wygląda. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
xiao Re: ...hydraulik ;-) 07.02.06, 16:07 coca cola to najlepszy odrdzewiacz i odkamieniacz, ale na zapchany zlew raczej nie pomoże, zależy co tam siedzi w środku :) Odpowiedz Link Zgłoś
mami7 Re: ...hydraulik ;-) 07.02.06, 20:27 Jak dla mnie to zyje tam własnym życiem ziemia wulkaniczna. Poważnie. Nic mi się w domu tak nie przytyka, za wyjątkiem umywalki w której myję się od jakiegoś czasu ziemią wulkaniczną. Oczywiście od tegoż tez czasu, non stop się przytyka... Odpowiedz Link Zgłoś
melba_piszczykowa Re: ...hydraulik ;-) 10.02.06, 11:05 Unclogging Drains Pour one half cup of baking soda and one cup vinegar down the drain, plugging the drain immediately until the foaming stops. Then rinse with hot water. tak napisali na www.creativehomemaking.com/articles/053005d.shtml jesli dobrze rozumiem trzeba pol filizanki sody i jedna filizanke octu wlac do odplywu i taka gumowa przepychaczka przepchnac jak piana opadnie? :) potem splukac ciepla woda. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: ...hydraulik ;-) 18.02.06, 11:04 Jak nam się zapycha umywalka w łazience to żadne krety nie pomagają, najprościej jest odkręcić rurki u dołu i wyciągnąć to co tam jest:) Odpowiedz Link Zgłoś