Dodaj do ulubionych

Jeżyc(i)e

11.05.26, 23:17
W niedzielę można sobie było spacerować środkiem jezdni wielu ulic. Oczywiście zwracając uwagę na wskazania policji. Na przykład na radiowóz pilotujący tramwaj.

Wings for Life World Run

Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Jeżyc(i)e 12.05.26, 08:53
      I spacerowałeś? 😉
      • carte_2026 Re: Jeżyc(i)e 12.05.26, 09:03
        Przez środek skrzyżowania - o tego waśnie co jest "za zdjęciem", za przystankiem.
        • borsuczyca.klusek Re: Jeżyc(i)e 12.05.26, 09:15
          Moja mama raz miała brać w tym udział, ale w końcu nie pamiętam czy poszła
          • carte_2026 Re: Jeżyc(i)e 12.05.26, 09:27
            Ja nie brałem udziału. W moim przypadku to by było Wings for Death :)
            Nawet wcześniej o tym wydarzeniu nie wiedziałem - przypadkiem trafiłem.
    • carte_2026 System kaucyjny czyli specjana dedykacja dla Lezia 15.05.26, 15:13
      Tak się miło składa, że najbliższy płaz ma taki mały kaucjomat.
      Odkąd się nauczyłem go obsługiwać to za każdym razem oprócz opakowań tego, co aktualnie kupuję - dorzucam 2 z zapasów. Już mnie znają, nie robią problemu - choć nie wszystkie u nich kupowałem.
      I właśnie tak zrobiłem, poszedłem ładować koszyk.

Tymczasem przyszła dziewczyna z 2 "standardowymi" workami na śmieci. Nie wiem ile tam miała. Też ją znają - jak to na zadupiu - ale już kasjerka się jej pytała: nie możesz z tym iść do owada? No jest taki niedaleko.
      - E, nie chce mi się.
      - Jak mi przepełnisz worek to idziesz ze mną na zaplecze i go wymieniasz.

Kurtyna.

• carte_2026 Re: Ferdek Kiepski mawiał: Piwo to nie alkoho. 30.05.26, 11:44
      Przechodziłem wczoraj koło sklepu

Wina i alkohole

Ergo: wino to też nie alkohol!
    • carte_2026 Borsi... 30.05.26, 17:24
      Znaszli takie piwo?

Mamy tu knajpę o nazwie Zwierzyniec, co to piwo podaje. Nie - to nie jest lokal tego browaru.
      To lokal z widokiem na Stare ZOO. Tak sobie umyślili!

• carte_2026 Lezio... 30.05.26, 17:29
      To tak wygląda wasze oznaczenie butelki zwrotnej? A taki sklep tu mamy.
      Ciekawostka - pfandu sobie liczą 1,5 zł. Spokojnie - u nich można oddać :)
      Czyli - jest interes do zrobienia .)

• leziox Re: Lezio... 30.05.26, 22:21
        Dokładnie tak wygląda niemieckie oznaczenie flaszek kaucjonowanych.
        Ale jest haczyk.
        W kodzie paskowym jest zakodowany numer kraju.
        Może to być interes Zabłockiego.
        • leziox Re: Lezio... 30.05.26, 22:22
          Albo jest jakiś inny haczyk - oni też nie są głupi.
          Chyba.
    • carte_2026 Ruda... 30.05.26, 22:06
      No i co? Pokazuję zdjęcia z jeżyckich "podróży" - zero zainteresowania od nikogo.
      Oj zrobię sobie przerwę...
      • a74-7 Re: Ruda... 30.05.26, 22:22
        chwilunia, co sie pan jezysz ? ;)
        Ogladamy, posmakowac nie mozemy ,
        ale moze bys tak slowko w temacie smaku tego bursztynowego cuda, c'nie?
        Bo ja przyznam , ze przy okazji jakiejs wizyty w pubie juz nawet nie probuje ich lokalnych , a maja tego pelno i nawet serwuja samples; zawsze wybieram ulubione ... byle nie ale ...
        • a74-7 Re: Ruda... 30.05.26, 22:25
          A kaucje za butelki zupelnie mnie nie interesuja , byc moze juz wprowadzili , naprawde nie wiem .
          • leziox Re: Ruda... 30.05.26, 22:37
            A mnie interesuje, bo jest z tego kasa leżąca na ulicy.
            :D
          • carte_2026 Re: Ruda... 30.05.26, 22:51
            a74-7 napisał:

> A kaucje za butelki zupelnie mnie nie interesuja , byc moze juz wprowadzili , n
            > aprawde nie wiem .

No mnie interesują. U nas jak tylko pamiętam był rozsądny system za butelki od piwa - od stycznia wprowadzili kompletnie zebany na puszki i butelki po napojach. Uwaga - nie dotyczy na przykład mleka. :D
        • carte_2026 Re: Ruda... 30.05.26, 22:48
          a74-7 napisał:

> chwilunia, co sie pan jezysz ? ;)

Jak jeżysz jak jerzycjujesz? :D

> Ogladamy, posmakowac nie mozemy , ale moze bys tak slowko w temacie smaku tego bursztynowego cuda, c'nie?

Spoko. To nie jest piwo zwane w Czechach rezanym, u nas robią podobne bursztynowe.
          Zwykły lager, ale nie koncerniak. Stąd ten solidny kolor. Dla mnie na początku zbyt chmielony. Ale jak wjechał na stół zapiekany camembert z sosikiem borówkowo jakimś tam - o to siadło idealnie.

> Bo ja przyznam , ze przy okazji jakiejs wizyty w pubie juz nawet nie probuje ich lokalnych , a maja tego pelno i nawet serwuja samples; zawsze wybieram ulubione ... byle nie ale ...

To ja mam odwrotnie. To co lubię to sobie kupuję znacznie taniej w sklepach. Jak już płacę za żarcie to dołożę do piwa, którego nie znam.
          • a74-7 Re: Ruda... 31.05.26, 21:57
            Well, byl kiedys u nas system zwrotny , postawili automaty , wrzucalo sie tam z podzialem na kolory szkla , wypluwalo to jakis bilecik chyba ile roszy czy punktow otrzymywales , mozna bylo spieniezyc przy kasie w
            supermarkecie. Automaty zapychaly sie , albo dla sobie znanych powodow byly 'out of order'
            - az wreszcie zniknely sprzed supermarketow.
            Ale dzieki wam ( senkju:-)) wlasnie dowiedzialam sie , ze tsystem kaucyjny za butelki ( ok 20p za sztuke)
            wejdzie dopiero (uwaga !) 1 pazdziernika 2027 :).
            Zaczne wiec oblatywac kilka ulic regularnie w poszukiwaniu szkla ;)
            Mam wiec troche czasu :D.
            • a74-7 Re: Ruda... 31.05.26, 21:57
              *ile groszy .
            • carte_2026 Re: Ruda... 31.05.26, 22:43
              a74-7 napisał:

> Well, byl kiedys u nas system zwrotny , postawili automaty , wrzucalo sie tam z
              > podzialem na kolory szkla , wypluwalo to jakis bilecik chyba

U nas od wielu lat "na podwórkach" są śmietniki na białe i kolorowe szkło.

> Automaty zapychaly sie , albo dla sobie znanych powodow byly 'out of order'

Dzisiaj byłem w polskim "płazie", no wiesz, oficjalna nazwa zaczyna się od Ż. Nie wrzucaj bo wór pełen!
              Spoko, zabiorę do domu, mam blisko i innym razem...
              Zrobiłem swoje zakupy... Poczekaj. Babka otworzyła automat, potrząsła worem - to co tam masz? Powrzucała - tadam, kaucja rozliczona.
              Bo z ludźmi trzeba rozmawiać

> Ale dzieki wam ( senkju:-)) wlasnie dowiedzialam sie , ze tsystem kaucyjny za butelki ( ok 20p za sztuke)
              > wejdzie dopiero (uwaga !) 1 pazdziernika 2027 :).

O, czyli są jakieś zalety Braxitu :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka