borsuczyca.klusek 01.08.26, 11:01 Jakimś cudem dożyłam do urlopu. Ledwo... Mam wrażenie, że z każdym rokiem jest ciężej 🙄 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 11:36 no to do zyczen doloze : many happy returns ! :D Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 17:39 W tym miesiącu ślub mojego chrześniaka. Cóż - lata lecą. Zaraz zobaczycie jak bardzo:) Ślub jest w takiej odległości od Poznania, że nawet samochodem mama tam nie da rady. Przygotowaliśmy więc taką kartkę: Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 17:51 Bardzo ładna. Ja też się zawsze staram coś od serca napisać Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 18:32 Kartka ładna - w końcu sam wybierałem :) Od serca to napisał ojciec, ja chyba tak nie umiem. Ech, chłop się urodził dużo za wcześnie. Przypominam, że miał też niezłe oko do fotografii. Więc gdyby się urodził w okolicach 2000 to mógłby dziś robić kasę na blogach, utubach itp społecznościówkach. No ale wtedy to ja bym miał dziś kilka latek. No w sumie nie wiem co bym wybrał, gdybym mógł wybierać :) Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 22:34 Ile do karteczki trzeba wrzucić? ;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 23:50 ile kto ma i uważa za słuszne 😉 Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 11:19 Eee...ponoc ta 'ilosc' jest troszke juz ustalona ,' tyle' na chrzciny, 'tyle' na wesele, tyle na inna okazje ....jak sie bawic to sie bawic ;):) Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 11:25 Tu moj bida nail varnish , bede dzis jakis drink wznosila ,wiec musze pazy maznac ...;)KOloru oczywiscie nie widac ... I wczorajsze pyfko ;) Za wasze ...!:) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 13:17 Piękne pazy. Jak na moje oko to kolor szampański 🥂 Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:21 borsuczyca.klusek napisała: > ile kto ma i uważa za słuszne 😉 > 15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno zostało mi to wręcz wyrzygane, że za mało. Ot, taki mały spór był i się czlowiek choć co dowie po latach :) Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:44 ruda.replay napisała: > 15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno został > o mi to wręcz wyrzygane, że za mało. A po co się spierać? W ramach załagodzenia sytuacji trzeba było zaprosić do domu na obiad. A po jedzonym spokojnie zapytać - a gdzie koperta za tależyk? Kuwa ludziom coś się pojebało, zapomnieli PO CO się organizuje wesela/stypy itp. Wielu się wydaje, że to ma być olśniewająca impreza - na koszt gości. To niech se zrobią wstęp biletowany :D Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:11 carte_2026 napisał: > A po co się spierać? W ramach załagodzenia sytuacji trzeba było zaprosić do dom > u na obiad. > A po jedzonym spokojnie zapytać - a gdzie koperta za tależyk? > > Kuwa ludziom coś się pojebało, zapomnieli PO CO się organizuje wesela/stypy itp > . Wielu się wydaje, że to ma być olśniewająca impreza - na koszt gości. > To niech se zrobią wstęp biletowany :D To by bylo juz za dużo na mnie, usiąść przy stole z wredniakami. Może myśleli, że wyskoczę z kasy i dołożę jeszcze :D Na tamte czasy, to uważam, ze ten tysiąc był akuratny. No, widzisz, jak to jest. Wesele ma sie zwrócić i jeszcze coś zostać :) Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:18 Ty mamusia jesteś miła kobieta, co by kto nie mówił na forum :) Nie poznałaś chyba smaku zemsty... - Smakowało? To gdzie koperta?! Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 18:54 ruda.replay napisała: > > 15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno został > o mi to wręcz wyrzygane, że za mało. > Ot, taki mały spór był i się czlowiek choć co dowie po latach :) Wyrzygujący sam sobie wystawił świadectwo. 1000 zł 15 lat temu to było dużo pieniędzy Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:15 borsuczyca.klusek napisała: > ruda.replay napisała: > > > > > 15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno > został > > o mi to wręcz wyrzygane, że za mało. > > Ot, taki mały spór był i się czlowiek choć co dowie po latach :) > > > Wyrzygujący sam sobie wystawił świadectwo. 1000 zł 15 lat temu to było dużo pie > niędzy Byłam sama, bo mąż nie dał rady przylecieć na wesele, ale pojawił się na święta i do kieszonki wsunął. Zerwałam całkowicie kontakt po tym wszystkim. Od tego czasu minął juz rok. Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:23 Jak sprawdzałem to wtedy było trochę mniej od ówczesnej minimalnej na rękę. Dość podobnie teraz my damy chrześniakowi. Za parę. Jak Ruda dała za 1 tależyk - to faktycznie dużo dała. I powtarzam - takich imprez NIE liczy się czysto finansowo. Jak już ktoś myśli po takim kierunku (a nie zwykłe ugoszczenie) - to niech ma na uwadze, że takie spotkanie niosą wartość dodatkową w postaci budowania kontaktów. Nigdy nie wiesz, jak taki "przypadkowy" kontakt może zaowocować za x lat. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:33 carte_2026 napisał: > Jak sprawdzałem to wtedy było trochę mniej od ówczesnej minimalnej na rękę. /.../ Tyle lat żyłam w przeświadczeniu, że "krzywdy" nie zrobiłam, a tu taki cymesik mi zafundowali :) I to na grillu, w obecności innych ludzi. No, nie przetrawiłam tego jeszcze i już nie przetrawię. Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:48 Ale ci inni ludzie też sobie pomyśleli swoje i to nie o tobie tylko o wypominających mendach. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 20:21 borsuczyca.klusek napisała: > Ale ci inni ludzie też sobie pomyśleli swoje i to nie o tobie tylko o wypominaj > ących mendach. > Ja zawsze dobrą minę do złej gry, a że znam te osoby bardzo dobrze od lat, to obciachu az takiego nie odczułam, ale swoje pomyślałam i nawet wyraziłam głośno. Przestała mi wtedy smakować karkówka z karmelizowaną czerwoną cebulą : )) Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 16:57 ruda.replay napisała: > Ile do karteczki trzeba wrzucić? ;) Do takiej okrągłe 0. Przecież mama tam nie będzie, nie będzie miała "jedzone i pite". Wystarczy, że zapłaciła za kartkę. I sama pomyślała o wierszu. Jak im się spodoba, to to będzie "wartość niematerialna". Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:23 Prawidłowo. Unikam takich spędów, jak mogę. Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:41 No pomijając fakt, że do chrześniaka jednak "wypada" pojechać - to jak się chce unikać, to przecież zawsze się można wymówić poważną chorobą. To przecież w naszym wieku wcale nie musi być całkiem zmyślone... Ja się generalnie nie wymawiam - bo dla mnie jest to okazja do poznania nowych ludzi. Przykładowo pannę młodą to już od jakiegoś czasu znam - ale jej rodziców wcale. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:20 Powiem Ci tak...wesel coraz mniej, chyba w etap styp juz weszłam. Kiedyś owszem, jakieś weselicho, chrzciny, komunie... Zapylalam w butach szpilkach :D Dzis na "płasķo" zdecydowanie. Lat przybywa, Jasiu, siły juz nie te, co kiedyś :)) Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:35 U mnie raczej film Czasem słońce (wesele) czasem deszcz (pogrzeb) Też bym wolał 4 wesela i (tylko 1) pogrzeb Z tym, że nie jest źle, stypa u nas to też okazja spotkania się rodziny rozproszonej po Polsce. Można się czegoś nowego dowiedzieć o zmarłej osobie, można odnowić kontakty. Odpowiedz Link
ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 20:59 Na stypie, to o polityce, co gdzie kogo łupie, o wszystkim i o niczym...;) Czasem jakieś wspominki, typu - a pamiętasz... Taka nasiadówka, kto pali, ten się od stołu na chwilę ewakuuje ;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 18:56 Kugel czyli babka ziemniaczana z policzkami wołowymi i buraczkami. Wybitnie dobre danie Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 18:57 A jestem tutaj. Może ktoś zgadnie gdzie to: Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:09 Ponieważ to są moje ulubiene klimaty, to bez pomocy google lens bym nie zgadł, że byłem tam - z tej perspektywy nie widziałem: Kościół Świętej Trójcy Prawda, czy google mnie oszukało? Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 10:44 Wyglada na male miesteczko , gdzie czas uplywa leniwie ... bez turystow, spokoj ,cisza...;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 16:25 Akurat turystów było sporo i do knajpy trzeba było stać w kolejce 😀 Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 10:06 A to było focone w niedzielę? Może jeszcze jakiś odpust był? Normalnie w lecie to i tak sporo turystów - mieszkańców raptem 2 tys. a zabytków sporo... Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 13:52 To co w Białym zamierzasz zobaczyć? Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 15:27 Pewnie sprawdzi standard w Golebiewskim ;) Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 17:43 W Bialowiezy bylam jako szkolna mlodziez .Z tego co pamietam byl tam naprawde rezerwat przyrody , drzewa zmruszale,pokryte mchem , dzika natura pozostawiona sama sobie .I tezubry , ; podprowadzili nas do jakiegos ogrodzenia, wydawalo by sie ze poza dzika zielenia nic tam sie nie czai...gdy niespodziewanie mlody zuberek wystawil duzy leb z wysokich traw i parsknal w naszym kierunku ...emocje byly ,oj byly :D Zuberek troche capil i glosno sapal . Na pamiatke kazde dziecko dostalo wlos zubra Wojtusia ,ktory dlugo przechowywalam w jakiejs ksiazce .Wlos zostal w Polsce, nie emigrowal ze mna ... No, zeby nie bylo, ze nigdzie nie bylam w kraju ;):D Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 18:05 Aaaa i jeszcze jakies trawki nam dali , wlasnie te o specyficznym zapachu , ktorymi podobno zubry sie karmia ...Duzo pozniej zalazlam specimen tej trawy w naszym Kew Gardens , ten sam scent :) Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 19:08 najlepsza zubrowka jest z trawka obsikana przez zubra :P to suchar, ktorym zawsze karmimy fanow zubrowki ;) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 20:33 Jutro jedziemy do rezerwatu pokazowego i liczę, że chociaż tam będą mieli dyżurnego zwierza na pokaz, bo Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 20:34 borsuczyca.klusek napisała: > Jutro jedziemy do rezerwatu pokazowego i liczę, że chociaż tam będą mieli dyżur > nego zwierza na pokaz, bo > Na razie lipa i jedyne co udało się upolować to swojska krowa to: Odpowiedz Link
mysiulek08 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 16:15 no jak nie ma ja sa😛 wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32949477,grozne-spotkanie-z-zubrem-w-puszczy-bialowieskiej-ekspert.html Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 16:21 Właśnie przeczytałam o tym po powrocie z puszczy 😳 Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:43 Trofeum zaliczone :D. Zdziwilam sie, ze jeszcze robia pamiatki na kawalku rogu ; mam gdzies "prawie "100letnia szarotke na takim rogu :) z jakiejs gorskiej wycieczki rodzinnej . Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:53 Prawdziwego żubra też zaliczyłam. Nawet całą rodzinę żubrów, ale takich za zagrodą: Odpowiedz Link
carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 10:12 borsuczyca.klusek napisała: > Będę na żubra polować 🙄 > Dostępny w żabach za 3,20 sztuka w stadach po 6 sztuk .) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 16:25 A dzisiaj kartacz z jeleniem: Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 17:31 O, salatke bym zjadla ;):)Jelenia srednio ;D Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 22:05 Dzis bylo 35st. Mam nadzieje, ze to juz ostatnie w tym roku..Dzis byl sok ananasowy i figi sasiada (te dojrzale juz zjedzone.) Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 23:03 Wow jakie pazy super! Metaliczne? Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:47 borsia, zwykly cheap £1.50 o szumnej nazwie "Cosmic Chrom " Po cichutku przyznam sie , ze boje sie tych wszystkich hybryd czy gelow, boje sie ze zdejme je pozniej ,ale z paznokciem ...ot, taka fobia . A te old fashion- szast prast i mozna od nowa sie bawic .;). Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:55 Ja też wychodzę z założenia, że lepsze jest wrogiem dobrego i używam tylko lakierów klasycznych zmywanych zwykłym acetonem. Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 19:09 W 2018 roku tez nam tak wysuszylo Tamize .... Odpowiedz Link
borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 05.08.26, 12:09 Pierożki pielmieni w sosie maślanym: Odpowiedz Link
a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 05.08.26, 17:06 A te "uszka";) pewnie juz w Hajnowce :) To czarny sezam czy czarnuszka na nich ? Odpowiedz Link