assia74 24.03.03, 13:59 w cenniku za usługi pocztowe w obrocie zagranicznym , podana jest usługa dotycząca przekazów zagranicznych.Proszę powiedzieć ,które urzędy przyjmują przekazy do zagranicy ?Takiej informacji nie uzyskałam w żadnym urzędzie. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naczelnik_forum_pocztowego Re: przekazy pocztowe 24.03.03, 14:29 assia74 napisała: > w cenniku za usługi pocztowe w obrocie zagranicznym , podana jest usługa > dotycząca przekazów zagranicznych.Proszę powiedzieć ,które urzędy przyjmują > przekazy do zagranicy ?Takiej informacji nie uzyskałam w żadnym urzędzie. Odpowiedź jest taka: żadne ) Rozdział IV Cennika usług pocztowych w obrocie zagranicznym jest czysto teoretyczny (nie raz zastanawiałem się po co w ogóle jest, jak sądzę po to, by było gdzie zapisać pozycję: "Wydanie w lokalu placówki oddawczej nadesłanego z zagranicy przekazu adresowanego poste restante - 1,10 zł"). Obrót z zagranicą w zakresie przekazów pocztowych wygląda tak, że Poczta Polska wypłaca adresatowi nadane w innym kraju kwoty pieniężne na podstawie przekazu pocztowego, nie przyjmuje natomiast przekazów pocztowych do wypłacenia w innym kraju. Być może kiedyś usługa ta zacznie być świadczona (w cenniku jest zapis "Usługa świadczona na zarządzenie (do wszystkich krajów, z którymi istnieje wymiana przekazów)", pewnie do tej pory będzie jeszcze kilka edycji cenników. A szkoda, można by na tym też zarabiać (najprostsza metoda - zawrzeć umowę z jakimś bankiem - niekoniecznie BP SA - i świadczyć usługę w jego imieniu). Odpowiedz Link
assia74 Re: przekazy pocztowe 24.03.03, 14:51 usługa nie istnieje, a w cenniku jest nawet podana kwota za przyjęcie takiego przekazu).To trochę myli klientów.( Odpowiedz Link
fenriss Re: przekazy pocztowe 24.03.03, 14:58 naczelnik_forum_pocztowego napisał: > A szkoda, można by na tym też zarabiać (najprostsza metoda - zawrzeć umowę z > jakimś bankiem - niekoniecznie BP SA - i świadczyć usługę w jego imieniu). > Haha, podejrzewam, ze jest jednak "koniecznie z BP SA". A samo BP SA nie jest zainteresowane, nie moze, nie umie... Tak jak z cash procesingiem: mozna zarobic, ale PP nie moze tego swiadczyc jako PP. Moglaby, ale w imieniu BP SA, ale bank nie wykazuje widac inicjatywy. Odpowiedz Link