Dodaj do ulubionych

🍨 Sierpień 🍨 i urlop

01.08.26, 11:01
Jakimś cudem dożyłam do urlopu. Ledwo... Mam wrażenie, że z każdym rokiem jest ciężej 🙄
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 11:36
      no to do zyczen doloze : many happy returns !
      :D
    • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 17:39
      W tym miesiącu ślub mojego chrześniaka. Cóż - lata lecą. Zaraz zobaczycie jak bardzo:)
      Ślub jest w takiej odległości od Poznania, że nawet samochodem mama tam nie da rady.
      Przygotowaliśmy więc taką kartkę:

• borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 17:51
        Bardzo ładna. Ja też się zawsze staram coś od serca napisać
        • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 18:32
          Kartka ładna - w końcu sam wybierałem :) Od serca to napisał ojciec, ja chyba tak nie umiem.
          Ech, chłop się urodził dużo za wcześnie. Przypominam, że miał też niezłe oko do fotografii. Więc gdyby się urodził w okolicach 2000 to mógłby dziś robić kasę na blogach, utubach itp społecznościówkach.
          No ale wtedy to ja bym miał dziś kilka latek. No w sumie nie wiem co bym wybrał, gdybym mógł wybierać :)
          • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 22:34
            Ile do karteczki trzeba wrzucić? ;)
            • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 01.08.26, 23:50
              ile kto ma i uważa za słuszne 😉
              • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 11:19
                Eee...ponoc ta 'ilosc' jest troszke juz ustalona ,' tyle' na chrzciny, 'tyle' na wesele, tyle na inna okazje ....jak sie bawic to sie bawic ;):)
                • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 11:25
                  Tu moj bida nail varnish , bede dzis jakis drink wznosila ,wiec musze pazy maznac ...;)KOloru oczywiscie nie widac ...
                  I wczorajsze pyfko ;) Za wasze ...!:)
                  • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 13:17
                    Piękne pazy. Jak na moje oko to kolor szampański 🥂
              • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:21
                borsuczyca.klusek napisała:

> ile kto ma i uważa za słuszne 😉
                >

15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno zostało mi to wręcz wyrzygane, że za mało.
                Ot, taki mały spór był i się czlowiek choć co dowie po latach :)
                • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:44
                  ruda.replay napisała:

> 15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno został
                  > o mi to wręcz wyrzygane, że za mało.

A po co się spierać? W ramach załagodzenia sytuacji trzeba było zaprosić do domu na obiad.
                  A po jedzonym spokojnie zapytać - a gdzie koperta za tależyk?

Kuwa ludziom coś się pojebało, zapomnieli PO CO się organizuje wesela/stypy itp. Wielu się wydaje, że to ma być olśniewająca impreza - na koszt gości.
                  To niech se zrobią wstęp biletowany :D
                  • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:11
                    carte_2026 napisał:
                    > A po co się spierać? W ramach załagodzenia sytuacji trzeba było zaprosić do dom
                    > u na obiad.
                    > A po jedzonym spokojnie zapytać - a gdzie koperta za tależyk?
                    >
                    > Kuwa ludziom coś się pojebało, zapomnieli PO CO się organizuje wesela/stypy itp
                    > . Wielu się wydaje, że to ma być olśniewająca impreza - na koszt gości.
                    > To niech se zrobią wstęp biletowany :D

To by bylo juz za dużo na mnie, usiąść przy stole z wredniakami. Może myśleli, że wyskoczę z kasy i dołożę jeszcze :D
                    Na tamte czasy, to uważam, ze ten tysiąc był akuratny. No, widzisz, jak to jest.
                    Wesele ma sie zwrócić i jeszcze coś zostać :)

• carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:18
                      Ty mamusia jesteś miła kobieta, co by kto nie mówił na forum :)
                      Nie poznałaś chyba smaku zemsty...

- Smakowało? To gdzie koperta?!
                • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 18:54
                  ruda.replay napisała:

>
                  > 15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno został
                  > o mi to wręcz wyrzygane, że za mało.
                  > Ot, taki mały spór był i się czlowiek choć co dowie po latach :)

Wyrzygujący sam sobie wystawił świadectwo. 1000 zł 15 lat temu to było dużo pieniędzy
                  • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:15

> ruda.replay napisała:
                    >
                    > >
                    > > 15 lat temu do karteczki wrzuciłam chrześnicy 1000pln. Calkiem niedawno
                    > został
                    > > o mi to wręcz wyrzygane, że za mało.
                    > > Ot, taki mały spór był i się czlowiek choć co dowie po latach :)
                    >
                    >
                    > Wyrzygujący sam sobie wystawił świadectwo. 1000 zł 15 lat temu to było dużo pie
                    > niędzy

Byłam sama, bo mąż nie dał rady przylecieć na wesele, ale pojawił się na święta i do kieszonki wsunął. Zerwałam całkowicie kontakt po tym wszystkim. Od tego czasu minął juz rok.
                  • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:23
                    Jak sprawdzałem to wtedy było trochę mniej od ówczesnej minimalnej na rękę.
                    Dość podobnie teraz my damy chrześniakowi. Za parę. Jak Ruda dała za 1 tależyk - to faktycznie dużo dała.

I powtarzam - takich imprez NIE liczy się czysto finansowo. Jak już ktoś myśli po takim kierunku (a nie zwykłe ugoszczenie) - to niech ma na uwadze, że takie spotkanie niosą wartość dodatkową w postaci budowania kontaktów. Nigdy nie wiesz, jak taki "przypadkowy" kontakt może zaowocować za x lat.
                    • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:33
                      carte_2026 napisał:

> Jak sprawdzałem to wtedy było trochę mniej od ówczesnej minimalnej na rękę.
                      /.../
                      Tyle lat żyłam w przeświadczeniu, że "krzywdy" nie zrobiłam, a tu taki cymesik mi zafundowali :)
                      I to na grillu, w obecności innych ludzi.
                      No, nie przetrawiłam tego jeszcze i już nie przetrawię.
                      • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:48
                        Ale ci inni ludzie też sobie pomyśleli swoje i to nie o tobie tylko o wypominających mendach.
                        • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 20:21

> Ale ci inni ludzie też sobie pomyśleli swoje i to nie o tobie tylko o wypominaj
                          > ących mendach.
                          >

Ja zawsze dobrą minę do złej gry, a że znam te osoby bardzo dobrze od lat, to obciachu az takiego nie odczułam, ale swoje pomyślałam i nawet wyraziłam głośno. Przestała mi wtedy smakować karkówka z karmelizowaną czerwoną cebulą : ))
            • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 16:57
              ruda.replay napisała:

> Ile do karteczki trzeba wrzucić? ;)

Do takiej okrągłe 0. Przecież mama tam nie będzie, nie będzie miała "jedzone i pite". Wystarczy, że zapłaciła za kartkę. I sama pomyślała o wierszu. Jak im się spodoba, to to będzie "wartość niematerialna".
              • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:23
                Prawidłowo. Unikam takich spędów, jak mogę.
                • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 17:41
                  No pomijając fakt, że do chrześniaka jednak "wypada" pojechać - to jak się chce unikać, to przecież zawsze się można wymówić poważną chorobą. To przecież w naszym wieku wcale nie musi być całkiem zmyślone...

Ja się generalnie nie wymawiam - bo dla mnie jest to okazja do poznania nowych ludzi. Przykładowo pannę młodą to już od jakiegoś czasu znam - ale jej rodziców wcale.
                  • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:20
                    Powiem Ci tak...wesel coraz mniej, chyba w etap styp juz weszłam. Kiedyś owszem, jakieś weselicho, chrzciny, komunie...
                    Zapylalam w butach szpilkach :D
                    Dzis na "płasķo" zdecydowanie.
                    Lat przybywa, Jasiu, siły juz nie te, co kiedyś :))

• carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:35
                      U mnie raczej film
                      Czasem słońce (wesele) czasem deszcz (pogrzeb)

Też bym wolał
                      4 wesela i (tylko 1) pogrzeb

Z tym, że nie jest źle, stypa u nas to też okazja spotkania się rodziny rozproszonej po Polsce. Można się czegoś nowego dowiedzieć o zmarłej osobie, można odnowić kontakty.
                      • ruda.replay Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 20:59
                        Na stypie, to o polityce, co gdzie kogo łupie, o wszystkim i o niczym...;)
                        Czasem jakieś wspominki, typu - a pamiętasz...
                        Taka nasiadówka, kto pali, ten się od stołu na chwilę ewakuuje ;)
    • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 18:56
      Kugel czyli babka ziemniaczana z policzkami wołowymi i buraczkami. Wybitnie dobre danie
      • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 18:57
        A jestem tutaj. Może ktoś zgadnie gdzie to:
        • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:09
          Ponieważ to są moje ulubiene klimaty, to bez pomocy google lens bym nie zgadł, że byłem tam - z tej perspektywy nie widziałem:
          Kościół Świętej Trójcy

Prawda, czy google mnie oszukało?
          • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 02.08.26, 19:13
            Akurat prawda 😀
            • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 10:44
              Wyglada na male miesteczko , gdzie czas uplywa leniwie ... bez turystow, spokoj ,cisza...;)
              • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 16:25
                Akurat turystów było sporo i do knajpy trzeba było stać w kolejce 😀
                • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 10:06
                  A to było focone w niedzielę? Może jeszcze jakiś odpust był?

Normalnie w lecie to i tak sporo turystów - mieszkańców raptem 2 tys. a zabytków sporo...

• carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 13:52
              To co w Białym zamierzasz zobaczyć?
              • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 15:27
                Pewnie sprawdzi standard w Golebiewskim ;)
              • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 16:26
                Będę na żubra polować 🙄
                • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 17:43
                  W Bialowiezy bylam jako szkolna mlodziez .Z tego co pamietam byl tam naprawde rezerwat przyrody , drzewa zmruszale,pokryte mchem , dzika natura pozostawiona sama sobie .I tezubry , ; podprowadzili nas do jakiegos ogrodzenia, wydawalo by sie ze poza dzika zielenia nic tam sie nie czai...gdy niespodziewanie mlody zuberek wystawil duzy leb z wysokich traw i parsknal w naszym kierunku ...emocje byly ,oj byly :D
                  Zuberek troche capil i glosno sapal .
                  Na pamiatke kazde dziecko dostalo wlos zubra Wojtusia ,ktory dlugo przechowywalam w jakiejs ksiazce .Wlos zostal w Polsce, nie emigrowal ze mna ...
                  No, zeby nie bylo, ze nigdzie nie bylam w kraju ;):D

• a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 18:05
                    Aaaa i jeszcze jakies trawki nam dali , wlasnie te o specyficznym zapachu , ktorymi podobno zubry sie karmia ...Duzo pozniej zalazlam specimen tej trawy w naszym Kew Gardens , ten sam scent :)
                    • mysiulek08 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 19:08
                      najlepsza zubrowka jest z trawka obsikana przez zubra :P
                      to suchar, ktorym zawsze karmimy fanow zubrowki ;)
                  • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 20:33
                    Jutro jedziemy do rezerwatu pokazowego i liczę, że chociaż tam będą mieli dyżurnego zwierza na pokaz, bo
                    • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 20:34

> Jutro jedziemy do rezerwatu pokazowego i liczę, że chociaż tam będą mieli dyżur
                      > nego zwierza na pokaz, bo
                      >

Na razie lipa i jedyne co udało się upolować to swojska krowa to:
                      • mysiulek08 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 16:15
                        no jak nie ma ja sa😛
                        wiadomosci.gazeta.pl/polska/7,198073,32949477,grozne-spotkanie-z-zubrem-w-puszczy-bialowieskiej-ekspert.html
                        • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 16:21
                          Właśnie przeczytałam o tym po powrocie z puszczy 😳
                          • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 16:22
                            A tu żubr pamiątkowy:
                            • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:43

Trofeum zaliczone :D.
                              Zdziwilam sie, ze jeszcze robia pamiatki na kawalku rogu ;
                              mam gdzies "prawie "100letnia szarotke na takim rogu :) z jakiejs gorskiej wycieczki rodzinnej .
                              • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:53
                                Prawdziwego żubra też zaliczyłam. Nawet całą rodzinę żubrów, ale takich za zagrodą:
                • carte_2026 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 10:12

> Będę na żubra polować 🙄
                  >

Dostępny w żabach za 3,20 sztuka w stadach po 6 sztuk .)
    • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 16:25
      A dzisiaj kartacz z jeleniem:
      • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 17:31
        O, salatke bym zjadla ;):)Jelenia srednio ;D
      • mysiulek08 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 19:08
        bym zjadla
    • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 22:05
      Dzis bylo 35st. Mam nadzieje, ze to juz ostatnie w tym roku..Dzis byl sok ananasowy i figi sasiada (te dojrzale juz zjedzone.)
      • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 03.08.26, 23:03
        Wow jakie pazy super! Metaliczne?
        • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:47
          borsia, zwykly cheap £1.50 o szumnej nazwie "Cosmic Chrom "
          Po cichutku przyznam sie , ze boje sie tych wszystkich hybryd czy gelow, boje sie ze zdejme je pozniej ,ale z paznokciem ...ot, taka fobia . A te old fashion- szast prast i mozna od nowa sie bawic .;).
          • borsuczyca.klusek Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 18:55
            Ja też wychodzę z założenia, że lepsze jest wrogiem dobrego i używam tylko lakierów klasycznych zmywanych zwykłym acetonem.
    • a74-7 Re: 🍨 Sierpień 🍨 i urlop 04.08.26, 19:09
      W 2018 roku tez nam tak wysuszylo Tamize ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka