Dodaj do ulubionych

SKAZANA za BIEDE

13.03.04, 12:31
info.onet.pl/885601,11,item.html
" Sędzia skazała kobietę za biedę

"Fakt": Sędzia Sądu Rejonowego w Zabrzu wtrąciła do więzienia bezrobotną
matkę trojga dzieci, która nie spłaciła na czas 480-złotowej grzywny. Nie
pomogły tłumaczenia, że razem z mężem nie mają pracy, sprzedali wszystko, co
mieli, i ich dzieci chorują.

Wszystko zaczęło się w 1996 roku. Maria K. zrobiła debet na koncie w
wysokości 5 tys. zł - jak tłumaczy - żeby ratować oczy syna, który ma poważną
wadę wzroku. W 1997 r. Sąd Rejonowy w Zabrzu uznał, że celowo przywłaszczyła
pieniądze banku i skazał ją na rok więzienia w zawieszeniu. Zobowiązał do
spłacenia debetu i obciążył grzywną w wysokości 750 zł - informuje dziennik.

Komornik zajął pensję męża. Co było wartościowego, rodzina oddawała do
lombardu, debet spłaciła co do złotówki. Grzywna zmniejszyła się do 480 zł,
ale wtedy mąż pani Marii stracił pracę. Sędzia Magdalena Sikorska z Sądu
Rejonowego w Zabrzu nasłała komornika, ten jednak już nie miał czego zająć. W
2001 r. sędzia zamieniła grzywnę na areszt. W ub.r. Maria K. zaproponowała,
że odpracuje resztę grzywny, jednak sędzia nie zgodziła się. Argumentowała,
że stan zdrowia skazanej nie pozwala na podjęcie pracy społecznie użytecznej.
Zażądała kategorycznie: "Albo pieniądze, albo odsiadka" - relacjonuje "Fakt".

- ladne numery sie dzieja w polskim " WYMIARZE NIESPRAWIEDLIWOSCI"
biednego to sedzia chetnie zalatwia - bo kto sie za takim moze wstawic ?

radca
Obserwuj wątek
    • basia.basia Re: SKAZANA za BIEDE 13.03.04, 12:39
      radca napisał:

> info.onet.pl/885601,11,item.html
      > " Sędzia skazała kobietę za biedę
      >
      >
      >
      > "Fakt": Sędzia Sądu Rejonowego w Zabrzu wtrąciła do więzienia bezrobotną
      > matkę trojga dzieci, która nie spłaciła na czas 480-złotowej grzywny. Nie
      > pomogły tłumaczenia, że razem z mężem nie mają pracy, sprzedali wszystko, co
      > mieli, i ich dzieci chorują.
      >
      > Wszystko zaczęło się w 1996 roku. Maria K. zrobiła debet na koncie w
      > wysokości 5 tys. zł - jak tłumaczy - żeby ratować oczy syna, który ma poważną
      > wadę wzroku. W 1997 r. Sąd Rejonowy w Zabrzu uznał, że celowo przywłaszczyła
      > pieniądze banku i skazał ją na rok więzienia w zawieszeniu. Zobowiązał do
      > spłacenia debetu i obciążył grzywną w wysokości 750 zł - informuje dziennik.
      >
      > Komornik zajął pensję męża. Co było wartościowego, rodzina oddawała do
      > lombardu, debet spłaciła co do złotówki. Grzywna zmniejszyła się do 480 zł,
      > ale wtedy mąż pani Marii stracił pracę. Sędzia Magdalena Sikorska z Sądu
      > Rejonowego w Zabrzu nasłała komornika, ten jednak już nie miał czego zająć. W
      > 2001 r. sędzia zamieniła grzywnę na areszt. W ub.r. Maria K. zaproponowała,
      > że odpracuje resztę grzywny, jednak sędzia nie zgodziła się. Argumentowała,
      > że stan zdrowia skazanej nie pozwala na podjęcie pracy społecznie użytecznej.
      > Zażądała kategorycznie: "Albo pieniądze, albo odsiadka" - relacjonuje "Fakt".
      >
      >
      >
      > - ladne numery sie dzieja w polskim " WYMIARZE NIESPRAWIEDLIWOSCI"
      > biednego to sedzia chetnie zalatwia - bo kto sie za takim moze wstawic ?
      >
      > radca

Nie rozumiem jak to się mogło stać. Czy wiadomo Ci coś więcej?
      Czy ta kobieta już siedzi czy dopiero pójdzie siedzieć. Jestem
      tak wkurzona, że sama bym zapłaciła temu sądowi te 480 zł.
      Albo może zrobilibyśmy akcję na forum i posłali po 10 zł od osoby
      na adres tego sądu ze wskazaniem tej sędziny oraz odpowiednim,
      uzgodnionym tekstem pod jej adresem - do wpisywania na poleceniu
      przelewu. A może jakieś inne pomysły?
      • leszek.sopot Potrzebny adres! 13.03.04, 13:16
        Deklaruję wpłacić 10 zł i więcej, ale potrzebny jest jakiś kontakt.
        Może ktoś z Zabrza podałby jakieś namiary?
        Sprawa jest tak wkurwiająca, przecież kobieta chciała odpracować.
        Sąd potraktował ją jak złodziejkę, która celowo okradła bank. Przecież ona
        spłacała dług...
        Pomóżmy jej, mężowi i dzieciakom!
        • Gość: Ja też Re: Potrzebny adres! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 14:24
          Chętnie wpłacę 10 złoty, żeby uzbierac na grzywnę zasądzoną przez zwyrodniałą
          sędzię. Tylko komu?
          Przestępcy zachowują majątki, biednych karze sie z całą surowością prawa.
          Zacznijmy się wreszcie bronić przed mafia sadowniczą - dzisiaj kobieta ze
          Śląska, wczoraj dziennikarze, być może jutro już my!

• Gość: Zrzutka SAD REJONOWY ZABRZE - SEDZIA SIKORSKA IP: *.proxy.aol.com 13.03.04, 14:44
            Moze Gazeta pomoze w ustaleniu danych biednej kobiety?
            Popieram zrzutke, pokazmy, ze przypadkowi ludzie potrafia sie ujac za biedna
            osoba.
            Sedzia Sikorska - na pania pracuja podatnicy, powinna pani miec to na uwadze.
            Z czego ma zaplacic osoba, kiedy jest potworne bezrobocie.
            Syty glodnego nie zrozumie.

• henrykreuz Re: SAD REJONOWY ZABRZE - SEDZIA SIKORSKA 13.03.04, 15:49
              Jestem za.

Sędzia wyszła zapewne z założenia, że małych złodziei należy karać surowo, bo
              wielcy jej za to płacą.
              • radca Re: SAD REJONOWY ZABRZE - SEDZIA SIKORSKA 13.03.04, 21:23
                henrykreuz napisał:

> Jestem za.
                >
                > Sędzia wyszła zapewne z założenia, że małych złodziei należy karać surowo, bo
                > wielcy jej za to płacą.

- ja tez sie wlacze i dam

radca
      • radca Re: SKAZANA za BIEDE 13.03.04, 21:21
        basia.basia napisała:

> Nie rozumiem jak to się mogło stać. Czy wiadomo Ci coś więcej?
        > Czy ta kobieta już siedzi czy dopiero pójdzie siedzieć. Jestem
        > tak wkurzona, że sama bym zapłaciła temu sądowi te 480 zł.
        > Albo może zrobilibyśmy akcję na forum i posłali po 10 zł od osoby
        > na adres tego sądu ze wskazaniem tej sędziny oraz odpowiednim,
        > uzgodnionym tekstem pod jej adresem - do wpisywania na poleceniu
        > przelewu. A może jakieś inne pomysły?

- jestem za i rowniez sie doloze

radca
    • oszolom.z.radia.maryja Re: SKAZANA za BIEDE 13.03.04, 15:28
      w kraju złodzieji i barbarzyńców bycie biednym to przestępstwo
      • Gość: chala lepiej jezdzic mercedesami i krasc jak rydzyk IP: *.rdu.bellsouth.net 13.03.04, 17:53
        on nie biedny, a nic nie robi
        • oszolom.z.radia.maryja lepiej jezdzic mercedesami i korumpować jak Rywin 13.03.04, 21:45
    • basia.basia ALERT !!! 13.03.04, 17:49
      Na onecie trwa akcja, daję link:

info.onet.pl/1,15,11,5066854,15166693,936054,150,forum.html
      Sądzę, że w poniedziałek lub wtorek zostanie podany nr konta,
      na który będzie można wpłacać pieniądze dla tej rodziny:
      na zapłacenie grzywny i na inne ich potrzeby. Forumowicze onetu
      zdobędą też namiary na ten sąd rejonowy w Zabrzu oraz namiary
      na tę durną sędzinę. Trzeba jej też jakieś słowne "wyrazy uznania"
      przesłać:)
      • Gość: marcee Re: ALERT !!! IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 13.03.04, 17:53
        ja sie 10 zl dorzuce, nie ma sprawy , jak Ty Basiu mowisz ze warto to ja
        wchodze w to w ciemno, ze tak powiem
    • Gość: babariba do mgr 'Goleni' bolącej trzeba słać listy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.04, 19:27
      ...bo to jest akurat sytuacja, która zasługuje na prezydencki akt łaski.
      Zrzutka społeczna rozzuchwali tylko takich różnych, którym kolesie dali prawo
      orzekania o życiu innych.
      Piszmy do magistra (mco)
      • inaww Re: do mgr 'Goleni' bolącej trzeba słać listy... 14.03.04, 18:56
        Chętnie się dołożę do tej składki, jak znajdę adres dokąd wysłać pieniądze, ale
        nie podzielam totalnej nienawiści do Prezydenta. Przecież on nie wydaje wyroków
        i niczego nie może nakazać sądowi! Może tylko wtedy interweniować, kiedy
        wpłynie do niego pismo o ułaskawienie. Może więc jakiś prawnik DARMO udzieli
        fachowej pomocy tej rodzinie? Od obrażania wszystkich "jak leci" nic się nie
        poprawi, a rozgrzeszanie kogokolwiek za przestępstwo (przywłaszczenie cudzych
        pieniędzy przez te matkę) - to nieetyczne. Współczując jej nie pochwalam jednak
        kradzieży. Inna sprawa, że (chyba?) sąd mógł umorzyć resztę należności, skoro
        zasadniczy dług spłaciła i tu sędzia wykazała się bezdusznością. Ale jeśli mamy
        walczyć o poszanowanie prawa, o prawo jednakowe dla wszystkich, to nie łamaniem
        prawa. Nasze sądownictwo wymaga reformy i usprawnienia. Trzeba wyczyścić
        tę "stajnię Augiasza", ale bez udziału uczciwych prawników nikt z zewnątrz temu
        zadaniu nie sprosta. Tylko gdzie ci uczciwi prawnicy? Na pewno nie w
        korporacjach prawniczych które powinny utracić swoje nadmierne przywileje.
        Zamiast na oślep strzelać wyzwiskami do wszystkich - wpływajcie, Forumowicze,
        na prawników jakich macie w rodzinach i wśród znajomych. Miejcie odwagę
        krytykować ich bezpośrednio "twarzą w twarz", a nie ukrywając się za nickami na
        forum! Każdy prawnik (i urzednik w aparacie sprawiedliwości) żyje przecież w
        jakimś mieście, rodzinie, wśród znajomych - społeczna presja na nich dałaby
        znacznie lepsze rezultaty niż "psioczenie"...

Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym /Heraklit/
        • leszek.sopot wpływ na sąd 14.03.04, 19:24
          Widocznie sędzina przejęła się hasłami o zaostrzeniu kar i surowym traktowaniu
          przestępców. Na pewno nie wolno ich wszystkich potępiać, a jedynie tych którzy
          wybrali zawód sędziego bo niedostali się na aplikację adwokacką.

Ciekawe czy znajdzie się jakiś adwokat czy inny prawnik co za darmo i bez
          podawania swego nazwiska do publicznej wiadomości pomoże tej rodzinie?

Apelujesz o wywieranie wpływu społecznego na sędziów. Wzywasz więc do
          przestepstwa. A Sądy są i maja być ponoć niezależne.
    • basia.basia Re: SKAZANA za BIEDE 14.03.04, 09:21
      up
      • radca Re: SKAZANA za BIEDE 14.03.04, 11:05
        dajcie tylko znac - gdy pojawia sie jakies namiary - gdzie wyslac pieniadze

radca
        • janosik6 babariba w tym przypadku NIE bylo kamer i micro 14.03.04, 18:02
          tak ze goleniowe nie mosialy sie tam taszczyc, bo po co ?
          jak nie ma fleszy ?
          jak nie ma kamer ?
          jak nie ma mocro do pierdzielenia glupot ?
          Bolek z Lolkiem tarzaja sie ze smiechu .....
          • radca zrobmy SKLADKE i zadeklarujmy sie 14.03.04, 18:10
            ja juz deklaruje ze swej strony ;

- 100 zlotych

radca
            • Gość: Warszawiak Re: zrobmy SKLADKE i zadeklarujmy sie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.03.04, 19:04
              A ja myślę, że ta zbiórka przyniesie sporo pieniędzy i ktoś będzie musiał zająć
              się ich rozdziałem. A może zebrane sumy zapoczątkują utworzenie funduszu na
              pomoc finansową dla prześladowanych przez polski wymiar niesprawiedliwości.
              Nic nie wskazuje na to, że w najbliższym czasie coś się zmieni.

Jakiś czas temu opisywano tu na Forum przypadek jakiegoś starszego faceta ze
              Śląska, który nie odbierał wezwań na rozprawy sądowe bo był chyba poza miejscem
              zamieszkania, jak się pojawił w miejscu zamieszkania, to go zapakowano do
              aresztu i też zrobiono jakąś straszną aferę, bo przez kilka dni nie rozliczał
              pobranych jako zaliczka bodajże 300 złotych. Też dostał jakiś drakoński wyrok
              • basia.basia Re: zrobmy SKLADKE i zadeklarujmy sie 15.03.04, 00:48
                Gość portalu: Warszawiak napisał(a):

> A ja myślę, że ta zbiórka przyniesie sporo pieniędzy i ktoś będzie musiał
                zająć
                >
                > się ich rozdziałem. A może zebrane sumy zapoczątkują utworzenie funduszu na
                > pomoc finansową dla prześladowanych przez polski wymiar niesprawiedliwości.
                > Nic nie wskazuje na to, że w najbliższym czasie coś się zmieni.
                >
                > Jakiś czas temu opisywano tu na Forum przypadek jakiegoś starszego faceta ze
                > Śląska, który nie odbierał wezwań na rozprawy sądowe bo był chyba poza
                miejscem
                >
                > zamieszkania, jak się pojawił w miejscu zamieszkania, to go zapakowano do
                > aresztu i też zrobiono jakąś straszną aferę, bo przez kilka dni nie rozliczał
                > pobranych jako zaliczka bodajże 300 złotych. Też dostał jakiś drakoński wyrok

Może nie aż tak (chyba rok w zawieszeniu) ale w obydwu wypadkach wyrok jest
                niewspółmierny do przewinienia. Ja nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego w
                tych dwóch przypadkach nie umorzono sprawy ze względu na małą szkodliwość
                społeczną. W przypadku tego emeryta została uruchomiona machina sądowa z powodu
                300 zł (które oddał po 3 dniach)! To jakaś paranoja!
                • mn7 . 15.03.04, 17:13
                  basia.basia napisała:

> Może nie aż tak (chyba rok w zawieszeniu) ale w obydwu wypadkach wyrok jest
                  > niewspółmierny do przewinienia.

Z tego co pamiętam, w wypadku tego zaopatrzeniowca, który "zabalował" i
                  przepuścił pieniądze na zakupy dla Domu Dziecka wyrok był bardzo łagodny. W
                  żadnym wypadku nie można tu mówić o niewspółmierności do "przewinienia". 7,5
                  tysiąca grzywny za przywłaszczenie 50 tysięcy to niewspółmierna kara Twoim
                  zdaniem??? A jaka byłaby współmierna? Pogrożenie palcem? To, że w obu wypadkach
                  sprawcy w końcu oddali przywłaszczone pieniądze nie jest specjalnie mocnym
                  argumentem, bo kara kryminalna nie zwalnia z oddania przywłaszcznego. Innymi
                  słowy: łaski nie robili - i tak musieliby przecież oddać.

> Ja nie jestem w stanie zrozumieć dlaczego w
                  > tych dwóch przypadkach nie umorzono sprawy ze względu na małą szkodliwość
                  > społeczną.

Chyba Ci się żarty trzymają. Przywłaszczenie 50 tysięcy miałoby być uznane za
                  czyn znikomo społecznie szkodliwy? Jakim cudem?

> W przypadku tego emeryta została uruchomiona machina sądowa z powodu
                  > 300 zł (które oddał po 3 dniach)!

Po 3 dniach to on wrócił z wypadu w Polskę.

Ciekaw jestem jednego. Ilu jest tu w tej dyskusji ludzi, którzy na codzień
                  głoszą hasłą o obcinaniu złodziejom rąk i zachłystywali się pomysłami
                  Kaczyńskiego. Gdyby te paranoiczne pomysły weszły trzy lata temu w życie
                  (niewiele do tego brakowało), to nasi biedni oskarżeni dostaliby prawdopodobnie
                  rok bezwzględnej i półtora roku bezwzględnej.
                  Co innego, kiedy się dyskutuje na wysokim poziomie abstrakcji, a co innego,
                  kiedy się widzi tego konkretnego sprawcę - osobę zazwyczaj niewydolną
                  społecznie, biedną, uzależnioną od alkoholu. Generalizacje nie przekładają się
                  na konkret. Ci sami ludzie równocześnie nawołują, żeby sądy były jeszcze
                  surowsze niż dziś, a w konkretnych wypadkach żal im się robi konkretnych
                  sprawców.
    • basia.basia Re: SKAZANA za BIEDE 15.03.04, 09:51
      z onetu:

"Mam pomysł! niech kkos z Zabrza postara się o nr sprawy i numer konta tego

Mili Państwo, prosze mnie żle nie zrozumieć, ale tak będzie chyba najuczciwiej
      wobec nas wszystkich. Upieram sie nadal, by peniądze wysłac bezpośrednio na
      konto Sądu albo na adres domowy tej Pani. Przecież na jej koncie trzyma rękę
      komornik i on najpierw policzy sobie za usługę, a my chcemy pomoc tej Pani a
      nie jemu. Śledzę cały czas Wasze wypowiedzi i sądzę, że damy sobie radę :-)
      Pozdrawiam"

~Kris, 2004-03-14 09:17

"Mam pomysł! niech kkos z Zabrza postara się o nr sprawy i numer konta tego

Romsiw - śledzę cały czas dyskusję i tez czekam na adres tej Pani K. W Fakcie
      juz wiedzą o tym wielkim zainteresowaniu Jej sprawą, więc może też bedzie
      jakis odzew. Pozdrawiam"

~kris, 2004-03-14 21:30
      ---------------------------------------------------------------------------

Czuwajcie:)
    • Gość: Sentencius rachunek sumienia.. IP: *.introweb.nl 15.03.04, 16:56
      Abstrahujac juz od tragedii,ktora spotkala ta kobiete pozwole sobie zapytac
      wszystkich tu zlorzeczacych na kogo glosowali w ostatnich wyborach
      prezydenckich i do Sejmu?Jezeli jaskiernia przywrocil cale to sadowe
      talatajstwo z okresu PRL-u do pracy to macie teraz takie wyniki.Nowe wybory
      blisko ,radze uwazac na roznego rodzaju POpluczyny,ktore wracaja niby
      bumerang ,zeby znowu Polak po szkodzie madrym nie byl.
      • Gość: marcee Re: rachunek sumienia.. IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 15.03.04, 17:18
        no to juz nie wiem Baska czy ja mam slac te kase czy nie i komu i ile i co w
        tresci pisac?
        i caluski)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka