Dodaj do ulubionych

Inteligencja wyborców

10.10.11, 10:00
Takie pytanie zadała "błyskotliwa" dziennikarka jednemu z polityków w debacie powyborczej. " Czy nie wierzy pan w inteligencję wyborców?". :))). Nie bardzo się na tym znam ale nie słyszałem, żeby ktoś próbował ustalić inteligencję tłumu. Słyszałem tylko niepochlebne wypowiedzi o zachowaniach mas ludzkich ale czy ktoś próbował ustalić IQ tłumu ??. Wydaje mi się, że mówienie o inteligencji jako kryterium dokonywania wyborów jest nieporozumieniem. Wyborca przede wszystkim powinien dbać (i dba) o swój interes i swojej grupy. Interes kraju najczęściej jest stawiany na ostatnim miejscu. Nic dziwnego - bliższa koszula ciału. Dokonywałem kiedyś na FK wyliczeń ile głosów dało PO zatrudnienie tysięcy urzędników (średnio ich liczba razy 3-4) do tego dochodzą głosy już pracujących urzędników (pewnie ok. 70 -80 % z nich). Tak na prawdę wypada cieszyć się ze zwycięstwa POpaprańców, bo oznacza ono, że w kraju mamy dobrobyt !. Na rządzącą partię głosowali wyborcy zadowoleni i zamożni. Więc żyjemy w szczęśliwym i pewnym swego jutra państwie. Pozdrawiam :).
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka