Dodaj do ulubionych

Histrionicy na politycznej scenie

10.01.12, 02:02
katastrofa smoleńska i opowieści polityków zwanych prawicowymi o poległych bohaterach, zdradzie, krwi na rękach Tuska.

marsze pod Pałac, Marsz Niepodległości i hasła, że Polska nie jest niepodległa, śpiewy błagalne, by wolną ojczyznę Pan zwrócił.

p. Graś mówi, że pacjenci mają prawo domagać się od lekarza prawidłowo wypisanej recepty, a p. Palikot na to, że Graś to skur...l i namawia pacjentów do bicia lekarzy po ryju, a u M. Olejnik się wzburza i prawie krzyczy, że Graś namawia do donosów, gdy przypomina, że pacjenci mają prawo poskarżyć się u rzecznika praw pacjenta.

pułkownik, prokurator wojskowy organizuje konferencję prasową, by spektakularnie postrzelić się w policzek.

politycy tzw. prawicy komentując postrzelenie się pana pułkownika robią mocno zatroskane minki i opowiadają, że ludzie masowo giną samobójczo za rządów Tuska i to podejrzane jest mocno.

etc., etc.

oj dużo w Polsce ludzi histrionicznych i borderline.
powinni iść na terapię albo zabiegać o angaż w teatrze, by na scenie móc grać.
no i scenę wybrali, tyle, że polityczną, niestety.
Obserwuj wątek
    • eurofuturo Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 02:04
      najszczesliwsza katastrofa polski.
    • jola.iza1 Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 03:01
      olga_w_ogrodzie napisała:
      ...> pułkownik, prokurator wojskowy organizuje konferencję prasową, by spektakularni
      > e postrzelić się w policzek...
      Jesteś pewna?
      • olga_w_ogrodzie Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 03:16
        Jolu.
        dość aktywna się dziś stałaś, ale nieco powtarzasz się.
        gdzie indziej pytałaś mnie czy się znam na samobójstwach oraz oficerach.
        tak, znam się na samobójstwach i oficerach bardzo dobrze.
        umiem też słuchać ze zrozumieniem tego, co mówi lekarz zajmujący się tym pacjentem.
        a mówi o tym, iż ów się postrzelił w policzek.

wracając do głównego tematu wątku, jak dla mnie, pan pułkownik, to kolejna osoba z cechami osobowości histrionicznej - dołącza do wielu innych aktorów-polityków.
        • jola.iza1 Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 03:41
          Olgo, skoro tak uważasz to wytłumacz: zakaz informowania mediów, i wszystko natentychmiast wiadomo, hę? A aktywna jestem z przyczyn prozaicznych, Alzheimer czasyma tak ma:)
          • olga_w_ogrodzie Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 11:34
            jola.iza1 napisała:

> Olgo, skoro tak uważasz to wytłumacz: zakaz informowania mediów, i wszystko n
            > atentychmiast wiadomo, hę?

mówisz tak, że ja za bardzo nie wiem o co Ci chodzi i co konkretnie mi każesz tłumaczyć.

A aktywna jestem z przyczyn prozaicznych, Alzheim
            > er czasyma tak ma:)

masz na myśli Alzheimera ?
            odnoszę wrażenie, iż jest inny powód.
    • dirloff mydło-powidło... 10.01.12, 03:45
      Pomieszanie z poplątaniem. Mydło-powidło...

I oczywiście - czym cechują się wyborcy określani mianem "leminga" - winę za powyższe zwalasz na PiS i prawicowe media. Pomimo tego, że od kilku lat władzę sprawuje PO, Tusk ma pod kontrolą wszystkie służby i całą mundurówkę oraz poparcie większości mainstreamu (poza Rzepą i URze, które jeszcze, jako tako się uchowały).

Graś nieudolnie próbuje ratować wizerunkowo cały ten cyrk, za który nikt inny nie odpowiada, jak - kolejno - Tusk, Kopacz, koalicja rządowa i - last but not least - Arłukowicz. Natomiast Palikot w ten sposób wyraża emocje wielu Polaków. Jakoś jego chamstwo wam dotąd nie przeszkadzało, bo było skierowane stricte przeciwko braciom Kaczyńskim i partii PiS, czyż nie?

To, że podczas rządów PO zaistniało jakieś nazdzwyczajne prawo serii odnośnie "samobójstw", zwłaszcza tych około-smoleńskich, to fakt. Lista obecnie opiewa na jakieś 20 nazwisk i ciągle rośnie... I nie uogólniaj, że krokodyle łzy nad tym prokuratorem wylewają wyłącznie zwolennicy PiSu, bo to nie jest prawdą. Wielu z nich - w tym i ja - od uzyskania świadomości, że facet i żyje, i do tego jest przytomny (sic!), nabrało dystansu do tego "aktu" i zaczęło artykułować wątpliwości, podejrzenia...

Skoro tak interesujesz się "teatrem", to przypominam mistrzynię nad mistrzyniami i jej oscarową rolę - posłankę Sawicką!. Dla przypomnienia - z PO, nie PiS... ;-)
      • olga_w_ogrodzie Re: mydło-powidło... 10.01.12, 03:49
        mówię o zjawisku.
        dotyczy ludzi z każdej opcji.
        dlaczego histrioniczni są głównie ci z tzw. prawicy ?
        • dirloff Re: mydło-powidło... 10.01.12, 03:58
          A dlaczego sądzisz, iż głównie prawicowcy? "Histrioniczni", a raczej histeryczni, bywają wszyscy - i prawacy, i lewacy. Wszystko zależne od naszej interpretacji i poglądów. Od tego, jaki mamy światopogląd i kogo lubimy/popieramy. Skoro Ty zajęłaś się prawicą, to ja pozwolę sobie się zająć lewicą. Np. środowisko gejowskie jest histerycznie odnośnie rzekomej homofobii. Feministki rzekomego maskulanizmu. Ateiści - zwłaszcza ci spod znaku Palikota - rzekomej katolickiej teokracji i prześladowania "nie-katolików" przez katolską większość. Michnikowszczyzna histerycznie wszędzie i we wszystkim widzi antysemityzm i faszyzm, co tylko wywołuje silniejszy opór drugiej strony i dopiero kreuje poglądy żydowsko-spiskowe. Etc., etc.
          • olga_w_ogrodzie Re: mydło-powidło... 10.01.12, 11:04
            dirloff napisał:

> A dlaczego sądzisz, iż głównie prawicowcy? "Histrioniczni", a raczej histeryczn
            > i,

nie.
            nie "raczej histeryczne".
            nie o histerii mówię lecz o zaburzeniach lub cechach osobowości histrionicznej.

>bywają wszyscy - i prawacy, i lewacy.

no przecież to wyżej napisałam :

dotyczy ludzi z każdej opcji.

Wszystko zależne od naszej interpretac
            > ji i poglądów.

niekoniecznie.
            można nie mieć żadnych sympatii politycznych ale dostrzec sztuczność
            i przesadę tam, gdzie to ewidentne.

Od tego, jaki mamy światopogląd i kogo lubimy/popieramy. Skoro T
            > y zajęłaś się prawicą, to ja pozwolę sobie się zająć lewicą.

najwięcej tam właśnie - wśród ludzi tzw. prawicy owych histrionicznych jednostek i to one stanowią najbardziej spektakularne przykłady, bo trudno przeskoczyć pana Waszczykowskiego wołającego "Nie zabijajcie nas !" , opowieści PiS o Polsce, która straciła niepodległość czy przedstawienie pt. "Pan Kaczyński jako miły, koncyliacyjny starszy pan z pianinem i serwetą dzierganą ręcznie w tle."
            ale i o tzw. lewicy wspominałam - J. Palikot.

Np. środowisko gej
            > owskie jest histerycznie odnośnie rzekomej homofobii. Feministki rzekomego mask
            > ulanizmu. Ateiści - zwłaszcza ci spod znaku Palikota - rzekomej katolickiej teo
            > kracji i prześladowania "nie-katolików" przez katolską większość. Michnikowszcz
            > yzna histerycznie wszędzie i we wszystkim widzi antysemityzm i faszyzm, co tylk
            > o wywołuje silniejszy opór drugiej strony i dopiero kreuje poglądy żydowsko-spi
            > skowe. Etc., etc.

to prawda, że tak też bywa.
            pamiętasz może konkretne wypowiedzi konkretnych polityków ?
            możesz przytoczyć ?
        • ponte_aronte a dlaczego płk. Przybyła przypisujesz tzw prawicy? 10.01.12, 05:17
          on jest jednym z tych, którzy postawili się Ziobrze za IV RP
          • olga_w_ogrodzie Re: a dlaczego płk. Przybyła przypisujesz tzw pra 10.01.12, 11:05
            ponte_aronte napisał:

> on jest jednym z tych, którzy postawili się Ziobrze za IV RP

a gdzie go przypisałam tzw. prawicy ?
    • jot-es49 Olgo! 10.01.12, 06:37
      Choć tezy interesujące to diagnoza nie tak jednoznaczna.
      Owszem w wielu przypadkach mamy do czynienia z histrionikami (głównie centryści - jeśli za takich przyjąć PO i lewicowcy z SLD oraz skrajna pseudo-lewica od Palikota) ale dużo wyraźniej widoczne są zachowania paranoiczne. I choć czysto klinicznymi przypadkami są panowie J.K. i A.M. indukujący swoją paranoję wokół siebie to zachowanie się np. pana pułkownika jest niczym innym, moim zdaniem, niż paranoicznym. Jak bowiem inaczej określić człowieka, który widzi dookoła wrogów czyhających na jego życie (konieczność posiadania pistoletu dla samoobrony), obrażających jego honor (dziennikarze) podczas gdy jest to jedynie efekt jego, nie do końca etycznego postępowania?
      Takie paranoiczne zachowania widoczne są obecnie w wielu zachowaniach i choć prym dzierży PiS to pozostałe środowiska nie są od nich wolne.
      Najmniejsza krytyka, zwrócenie uwagi na niewłaściwe zachowania, nieetyczne postępki stawiają krytyka w pozycji wroga z którym należy walczyć, którego należy poniżyć i wdeptać w błoto.
      A wrażenie, że dwie strony walczą ze sobą w zbożnym celu dla dobra naszego i naszej Ojczyzny jest złudne i nieprawdziwe.
      Na "ringu" mamy zatem i histrioników ale i bardziej niebezpiecznych, od tych ostatnich, paranoików...
      • olga_w_ogrodzie Re: Olgo! 10.01.12, 11:29
        jot-es49 napisał:

> Choć tezy interesujące to diagnoza nie tak jednoznaczna.
        > Owszem w wielu przypadkach mamy do czynienia z histrionikami (głównie centryści
        > - jeśli za takich przyjąć PO i lewicowcy z SLD oraz skrajna pseudo-lewica od P
        > alikota)

szukałam w pamięci konkretnych, powtarzających się zachowań wyglądających na histrioniczne u polityków PO, SLD, RP, PSL i nie mogłam znaleźć za bardzo.
        może "dobrze rokuje" w tej kwestii pan Armand Ryfiński, niezły był też G. Napieralski, niekiedy R. Sikorski wydaje mi się sztuczny z lekka.
        a Ty potrafisz podać przykłady polityków tych w/w opcji i ich konkretne wypowiedzi ?

ale dużo wyraźniej widoczne są zachowania paranoiczne. I choć czysto k
        > linicznymi przypadkami są panowie J.K. i A.M. indukujący swoją paranoję wokół s
        > iebie

ci dwaj panowie to klasyka osobowości o cechach histrionicznych.
        w niczym to nie przeszkadza posiadać jeszcze rysy paranoiczne.
        przeciwnie, takie cechy się wzajem uzupełniają i podkręcają :
        paranoicznie węszy się zagrożenie ze strony Niemców, Rosjan, a potem daje spektakl histrioniczny o utracie niepodległości przez Polskę i kondominium.

to zachowanie się np. pana pułkownika jest niczym innym, moim zdaniem, ni
        > ż paranoicznym. Jak bowiem inaczej określić człowieka, który widzi dookoła wrog
        > ów czyhających na jego życie (konieczność posiadania pistoletu dla samoobrony),
        > obrażających jego honor (dziennikarze) podczas gdy jest to jedynie efekt jego,
        > nie do końca etycznego postępowania?

na temat etycznego czy nie postępowania pułkownika za mało wiem, by się wypowiadać.
        co do widzenia wrogów i noszenia pistoletu, to się nie dziwę, jeśli prawdą jest, iż uszkadzano mu parę razy samochód, napadano na mieszkanie.
        jeśli chodzi o oskarżanie dziennikarzy, oskarżanie prokuratora krajowego już za to choćby, że wszczęto w prokuraturze wojskowej kontrolę, to, jak dla mnie, jest to pieniaczenie się i próba obrony z użyciem ataku.
        natomiast to postrzelenie się, to, moim zdaniem, objaw niedojrzałości emocjonalnej, tendencji do histrionicznego zachowania, dziecinada .

> Takie paranoiczne zachowania widoczne są obecnie w wielu zachowaniach i choć pr
        > ym dzierży PiS to pozostałe środowiska nie są od nich wolne.
        > Najmniejsza krytyka, zwrócenie uwagi na niewłaściwe zachowania, nieetyczne post
        > ępki stawiają krytyka w pozycji wroga z którym należy walczyć, którego należy p
        > oniżyć i wdeptać w błoto.
        > A wrażenie, że dwie strony walczą ze sobą w zbożnym celu dla dobra naszego i na
        > szej Ojczyzny jest złudne i nieprawdziwe.
        > Na "ringu" mamy zatem i histrioników ale i bardziej niebezpiecznych, od tych os
        > tatnich, paranoików...

jak już powiedziałam, jedno absolutnie nie wyklucza drugiego.
        nie ma ścisłych kryteriów diagnostycznych : różne cechy mogą się na siebie nakładać, mieszać.
    • p.heniu Ale my się nie bojamy, gdyż nad wszystkim czuwa 10.01.12, 08:03
      gospodarz domu, nie da on krzywdy zrobić nikomu. Wszystkim pomoże, o każdej porze, mój Boże!
    • calun_torunski jedyna nadzieja w Gontarczyku 10.01.12, 08:55
      niech jak najszybciej napisze o tym ksiazke

ona wyjasni wszystki watpliwosci
    • man_sapiens Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 10:21
      Spodziewam się, że pan pułkownik dziś / jutro (jak go policzek przestanie boleć) powie, że to był nieszczęśliwy wypadek, bawił się pistoletem i ten wystrzelił raniąc go, na szczęście, powierzchownie. To będzie terapia dla tych wszystkich, których wymieniasz.
      • marek26iv Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 10:52
        w Korei Płn na masową skalę poddani to uprawiają
    • remik.bz Groźny to jest niekompetentny i leń 10.01.12, 11:08
      Histrionnicy wśród polityków nie sa dla społeczeństwa aż tak groźni jak niekompetentni, lenie, wierzący we wasna propagandę i na dodatek będący u władzy.
      • calun_torunski prezes pis gorzny ?? dla kogo ?? 10.01.12, 11:28
        > Histrionnicy wśród polityków nie sa dla społeczeństwa aż tak groźni jak niekomp
        > etentni, lenie, wierzący we wasna propagandę i na dodatek będący u władzy.

na szczescie ta wladza ogranicza sie do partii tracacej czlonkow i szanse na przejecie wladzy w kraju i spraowanie jakiejkowliek funkcji - moze poza honorowym konsulem Wegier
        • remik.bz Przeciez PO rządzi 10.01.12, 11:59
          calun_torunski napisał:

> > Histrionnicy wśród polityków nie sa dla społeczeństwa aż tak groźni jak n
          > iekomp
          > > etentni, lenie, wierzący we wasna propagandę i na dodatek będący u władzy
          > .
          >
          > na szczescie ta wladza ogranicza sie do partii tracacej czlonkow i szanse na pr
          > zejecie wladzy w kraju i spraowanie jakiejkowliek funkcji -

Przeciez PO rządzi od 5 lat, więc jak moga przejąć władzę (skoro ja maja)- coś Ci się pomylilo.
      • olga_w_ogrodzie Re: Groźny to jest niekompetentny i leń 10.01.12, 11:36
        remik.bz napisał:

> Histrionnicy wśród polityków nie sa dla społeczeństwa aż tak groźni jak niekomp
        > etentni, lenie, wierzący we wasna propagandę i na dodatek będący u władzy.

masz rację.
        ale już niekompetentni paranoicy histrioniczni, ktorzy do władzy prą za wszelką cenę, to groźne też.
        • p.heniu To te świry, które straszyły kaczo-faszyzmem, 10.01.12, 11:48
          i urządzały błękitne marsze w obronie demokrajci?
          Faktycznie niektórzy z nich są nieźle szurnięci.
          • dupetek Re: To te świry, które straszyły kaczo-faszyzmem, 10.01.12, 13:01
            Słusznie straszono przed kaczo(kato)/faszyzmem!!!!! Nadal należy chronić Polaków przed tymi świrami!
            • p.heniu Re: To te świry, które straszyły kaczo-faszyzmem, 10.01.12, 13:23
              Faszyści są tak wredni, tak bardzo wredni, że oddali władzę, jak napisała obraza.
              Co palisz?
      • obraza.uczuc.religijnych Groźni są również kłamcy 10.01.12, 12:07
        tacy jak ty, którzy np. kłamią, że PO zrobiła z Sawickiej świętą.
    • olga_w_ogrodzie Re: Histrionicy na politycznej scenie 10.01.12, 13:52
      a co do teatru pana Przybyła, to spektakl staje się coraz bardziej żenujący.
      już by zamilkł ten pan lepiej i nie ośmieszał się dalej, ale nie.
      tuż po tym, jak rzekomo chciał się zabić, zero depresji, zero załamki, tylko dalej kontynuacja przedstawienia :
      - Jestem taki biedny, z życiem ledwiem uszedł, ale bohatersko z łoża śmierci jeszcze wołam :
      "trzeba uratować Naczelnego Prokuratora Wojskowego, gen. Krzysztofa Parulskiego" - śle światu podłemu komunikaty swe pan pułkownik.

żenada na maksa.

samobójstwo poprzez włożenie lufy w usta należy do najbardziej skutecznych.
      o ile się w gardło kieruje, a nie w policzek.
      oczywiście dobrze, że w gardło lufy nie skierował pan Przybył, ale ten jego szantaż emocjonalny jest odpychającym zachowaniem.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka