Dodaj do ulubionych

Deklaracja

23.07.13, 21:55
Niniejszym uroczyście deklaruję że:
Jeżeli leming oznacza kogoś, kto uważa że Polska idzie w dobrym kierunku
to jestem lemingiem.
Jeżeli leming to jest ktoś kto uważa że pod Smoleńskiem wydarzyła sie po prostu tragiczna katastrofa lotnicza i nie wierzy w worki trotylu, sztuczne mgły i inne biniendy
to jestem lemingiem.
Jeżeli leming to jest ktoś kto sądzi że minister Rostowski pomimo światowego kryzysu rozsądnie prowadzi politykę finansowa państwa
to jestem lemingiem.
Jeżeli leming to jest ktoś kto uważa że "wysępienie" przez Tuska imponującej kasy z UE to jest sukces i jego, i nasz
to jestem lemingiem.
Jeżeli leming to jest ktoś kto jest przekonany że Donald Tusk jest dziś jedynym znanym polskim politykiem który - pomimo swioich wad - jest w stanie kierować państwem
to jestem lemingiem.
Jeżeli leming to jest ktoś komu Prezydent Bronisław Komorowski wydaje sie być właściwym człowiekiem na właściwym miejscu
to jestem lemingiem.
Jeżeli leming to jest ktoś kto jest przekonany że powierzenie steru państwa polskiego Jarosławowi Kaczyńskiemu skończy się katastrofą gospodarczą, wprowadzeniem autorytarnych rządów graniczących z bezprawiem (czego początki juz mieliśmy okazję obserwować) oraz izolacją Polski w Europie
to jestem lemingiem.

Jeżeli wszystkie te kryteria spełniam to możecie ,drogie pisiorki, nazywać mnie lemingiem, flamingiem, rieslingiem czy nawet paradontozą - wisi mi to i powiewa. Grunt, że trzecia kadecja Donalda Tuska jest wysoce prawdopodobna.

Niemłody, nieźle wykształcony szczecinianin z rodowodem gdańskim i lwowskim.
Obserwuj wątek
    • camille_pissarro [...] 23.07.13, 22:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • nazimno Jarzabek, to Wy jeszcze zyjecie ????? 23.07.13, 22:01
      ?????????

Zawsze mieliscie konskie zdrowie....Jarzabek,....zawsze....
    • alistair-p Re: Deklaracja 23.07.13, 22:01
      Ciekawe ile durnych i obrazliwych uwag zaraz zaczniesz zbierać.Zwolennicy Jarkacza nie potrafią inaczej jak tylko chamstwem i pomówieniami reagowac na wpisy przeciwników.
      • camille_pissarro Re: Deklaracja 23.07.13, 22:03
        Jak wyżej :)))))
      • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:25
        alistair-p napisał:

> Ciekawe ile durnych i obrazliwych uwag zaraz zaczniesz zbierać.Zwolennicy Jarka
        > cza nie potrafią inaczej jak tylko chamstwem i pomówieniami reagowac na wpisy p
        > rzeciwników.
        My chuliganów przemożem
        w mordę ich, i nożem.
      • wiosnaludzikow Re: Deklaracja 23.07.13, 23:06
        alistair-p napisał:

> Ciekawe ile durnych i obrazliwych uwag zaraz zaczniesz zbierać.Zwolennicy Jarka
        > cza nie potrafią inaczej jak tylko chamstwem i pomówieniami reagowac na wpisy p
        > rzeciwników.
        Ha ha ha
      • porcell [...] 23.07.13, 23:45
      • samantha.1 Re: Deklaracja 24.07.13, 17:00
        alistair-p napisał:

> rzeciwników.

Pewnie tyle ile wyrzuca każdego dnia z siebie etta,ryj itd...mozna tylko godnie naśladować
        twoich kolegów&koleżanki!
    • alistair-p A nie mówilem ?? :-)) n/t 23.07.13, 22:02

• cookies9 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:14
      Super deklaracja leminga. Brawo:-))) Dodałeś skrzydeł wszystkim lemingom.
      • nazimno Lemingi nie maja skrzydekl i nigdy nie mialy. 23.07.13, 22:22
        Dowod:

www.google.de/search?q=lemmus+lemmus+picture&sa=X&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=-OXuUfn9HonUtQb_q4HgCA&ved=0CDcQsAQ&biw=1600&bih=775
        • sclavus Re: Lemingi nie maja skrzydekl i nigdy nie mialy. 23.07.13, 22:33
          Pelikany natomiast - mają... Nie wiedzą tylko po co!
          Jako te kiwi-biedactwa... :D:D:D
          • nazimno Pelikany maja skrzydla !!! 23.07.13, 22:41
            Maja tez uzyteczny dziob z workiem na zakupy i sa idywidualistami.

W tym kontekscie sa znacznie bardziej uniezaleznione od otoczenia, niz lemingi
            zyjace w stadzie i posluszne stadnym zachowaniom.

www.google.de/search?q=pelikan&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=nOnuUeqLDceotAa__IFg&sqi=2&ved=0CFYQsAQ&biw=1600&bih=732
            • sclavus Re: Pelikany maja skrzydla !!! 23.07.13, 22:44
              ... na zimno rzecz biorąc, mógłbyś(!) mieć rację, ale dlatego, że na zimno - absolutnie jej nie masz...
              Tym niemniej - niezły z ciebie pelikan!!
              • nazimno Zgadzam sie. 23.07.13, 23:02
                W pewnym sensie mam cos wspolnego z pelikanem.
                Chodzi o pioro.
                Wspaniale stare pioro wieczne "Pelikan"

www.pelikan.com/pulse/Pulsar/en_US_INTL.CMS.displayCMS.91652./the-striped-pelikan-fountain-pen
                • sclavus Re: Zgadzam sie. 23.07.13, 23:15
                  ... a jesteś pewien, że potrafisz się nim posługiwać???
                  Nie każdy, kto sobie wsadzi dzwonko śledzia w doopę ... będzie syreną... nawet, gdyby chciał tylko taką udawać :D:D:D
                  • nazimno Dlatego nia nie jestes. 24.07.13, 08:09
                    .
                    • sclavus Re: Dlatego nia nie jestes. 24.07.13, 09:45
                      piękny sposób argumentacji: odgryzanie się :D:D:D (czyli zabawa w psa)
                      • nazimno ...a sledziowi i tak wszystko jedno.... 24.07.13, 10:54
                        (szkoda rybki...)

PS
                        Gdy zas chodzi o stado obszczekujacych i gryzacych sie prawdziwych psow, to FK
                        jest wrecz wzorcem takich wlasnie metod argumentacji, wystarczy poczytac.

Ja tu bywam incydentalnie i z reguly nasmiewam sie z idiotow, bo to jest tutaj wyjatkowo
                        rozrywkowym zajeciem.

A i Tobie mozna poradzic, bys czasem przeczytal wlasne posty.
                        Zaczynasz bowiem gryzc wlasny ogon.

• sclavus Re: ...a sledziowi i tak wszystko jedno.... 24.07.13, 20:53
                          ... powiedział ci ten śledź???
                          PeeS - od dawna postrzegam FK, jako gnojowisko - bywam rzadziej acz dostosowuję się w pewnej mierze... (narkotyk :D)
                          PeeS2 - część twoich postów - nieszczególna... czego przykładem, choćby, nasza dyskusja tutaj...
                          PeeS3 - nie wiem jak długo ty (może pod kilkoma nickami?) bo mnie już strzela dziewiąty roczek na FK... i pamiętam dobrze poziom z tamtych czasów!!
                          • nazimno Nie zrozumiales... 24.07.13, 21:17
                            ... z tym sledziem...pomysl, to zrozumiesz.

FK od samego poczatku dziala tylko wg jedngo z gory zdefiniowanego schematu.
                            Tym schematem jest udzial stalych (wynajetych?) dyskutantow, ktorzy z definicji reprezentuja
                            konkretny profil pogladow oparty na wyznaczonych zadaniach moderacyjnych.

Tak wiec sa tutaj funkcyjni roznych opcji politycznych, opcji opartych na konkretnych
                            modelach interpretacji historii, modelach konfliktowania grup etnicznych,...

W zasadzie nie chce mi sie juz pisac o tym bagienku.
                            Domysl sie, dlaczego mi sie nie chce.

Pozdr.
                            • sclavus Re: Nie zrozumiales... 24.07.13, 21:42
                              Bzdura!!!
                              Znam zbyt wielu, szczególnie spośród tych o niezamienialnych nickach... popałętałem się po różnych prywatnych forach (sam miałem takież) a tam się ludzie w dużym stopniu znali (a nawet bywali u siebie) - nie masz zatem racji
                              Czy to twoja wina???
                              • nazimno Nie do konca ...bzdura...nie do konca... 24.07.13, 22:33
                                Tak czy inaczej: jesli tak wlasnie uwazasz, to wierz w to.
                                Wszak wiara...

(przy okazji: nie tylko ja mam takie zdanie o tym forum)

A niech sobie robia, co chca.
                                Zaklinanie rzeczywistosci nic nie daje.
                                Ona istnieje takze bez zaklinaczy.

Jesli interesuja cie metody to poczytaj sobie:

www.proto.pl/PR/Pdf/Praca_dyplomowa/rozdzial_1.pdf
                                www.proto.pl/PR/Pdf/Praca_dyplomowa/rozdzial_2.pdf
                                www.proto.pl/PR/Pdf/Praca_dyplomowa/rozdzial_3.pdf
                                www.proto.pl/PR/Pdf/Praca_dyplomowa/rozdzial_4.pdf

• sclavus Re: Nie do konca ...bzdura...nie do konca... 24.07.13, 22:51
                                  Za dużo tego - nie będę... en plus - za stary jestem i nie do zmanipulowania już...
                                  Ani nie do zindoktrynowania...
                                  dalszej części nie będzie bo - jak widzę - okopywalibyśmy się tylko na własnych pozycjach i nic by to nie dawało... żadnego efektu...
                                  Zatem - pa!
                                  PeeS - niewierzący jestem, stąd - posługuję się rozumem :)
    • etta2 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:16
      A ja się pod Twoją deklaracją podpisuję! Mam tak samo, uważam tak samo i myslę tak samo! No! To jest nas dwa!
      • jotkajot49 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:21
        Już trzy!
      • cookies9 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:26
        etta2 napisała:

> A ja się pod Twoją deklaracją podpisuję! Mam tak samo, uważam tak samo i myslę
        > tak samo! No! To jest nas dwa!

Jestem o jeden wpis wcześniej - leming ze 'skrzdłami':-) Popieram deklarację, Jest super:-)
      • wiosnaludzikow Re: Deklaracja 23.07.13, 23:08
        Odpowiadasz na:
        etta2 napisała:

> A ja się pod Twoją deklaracją podpisuję! Mam tak samo, uważam tak samo i myslę
        > tak samo! No! To jest nas dwa!
        Eee tam dwa ! Jeszcze miętowe loczki, Czan- dra, Poranna kawa itd itp
    • porcell [...] 23.07.13, 22:28
    • veglie Re: Deklaracja 23.07.13, 22:31
      Niezły odlot.Crack a może grzybki halucynogenne?:D
      • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:33
        veglie napisał:

> Niezły odlot.Crack a może grzybki halucynogenne?:D
        Trener J.Wójcik ująłby to inaczej. :-)
        • porcell [...] 23.07.13, 22:38
    • chateau Re: Deklaracja 23.07.13, 22:44
      > Jeżeli leming oznacza kogoś, kto uważa że Polska idzie w dobrym kierunku
      Szału nie ma. Mam wrażenie, że Polska idzie w kilku kierunkach. Jedne są dobre, a inne złe.

> Jeżeli leming to jest ktoś kto uważa że pod Smoleńskiem wydarzyła sie po prostu tragiczna > katastrofa lotnicza i nie wierzy w worki trotylu, sztuczne mgły i inne biniendy
      Jestem lemingiem.

> Jeżeli leming to jest ktoś kto sądzi że minister Rostowski pomimo światowego kryzysu
      > rozsądnie prowadzi politykę finansowa państwa
      Nie znam się.

> Jeżeli leming to jest ktoś kto uważa że "wysępienie" przez Tuska imponującej kasy z UE to > jest sukces i jego, i nasz
      Jestem lemingiem. Choć czasem wydatkowanie tej kasy woła o pomstę.

> Jeżeli leming to jest ktoś kto jest przekonany że Donald Tusk jest dziś jedynym znanym
      > polskim politykiem który - pomimo swioich wad - jest w stanie kierować państwem
      Mam nadzieję, że nie jest.

> Jeżeli leming to jest ktoś komu Prezydent Bronisław Komorowski wydaje sie być właściwym > człowiekiem na właściwym miejscu
      Jestem lemingiem. W sumie to bym sam siebie o to nie podejrzewał, ale z biegiem czasu zmieniłem opinię.

> Jeżeli leming to jest ktoś kto jest przekonany że powierzenie steru państwa polskiego
      > Jarosławowi Kaczyńskiemu skończy się katastrofą gospodarczą, wprowadzeniem
      > autorytarnych rządów graniczących z bezprawiem (czego początki juz mieliśmy okazję
      > obserwować) oraz izolacją Polski w Europie
      Jestem lemingiem.
      • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:46
        Ale Ci się porobiło. :-)
        • chateau Re: Deklaracja 23.07.13, 22:55
          A co takiego mi się porobiło?
          • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 22:59
            chateau napisał:

> A co takiego mi się porobiło?
            Do niedawna słowo "leming" kojarzyło mi się z futerkowymi zwierzątkami, które masowo skaczą ze skały do morza. Zaś słowo "hipster" ze "Skowytem" Ginsberga: "Widziałem najlepsze umysły mego pokolenia zniszczone szaleństwem (), anielogłowych hipstersów". W ciągu ostatnich dwóch-trzech lat oba te słowa nabrały nowych znaczeń, tak silnych, że obecnie trudno bez ich użycia opisać warszawskich 20- i 30-latków z klasy średniej.
            • chateau Re: Deklaracja 23.07.13, 23:04
              Nie kumam. Nie jestem zwierzęciem futerkowym ani hipsterem, a warszawskim 30-latkiem byłem krótko po zmianie ustroju.
              • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 23:09
                chateau napisał:

> Nie kumam. Nie jestem zwierzęciem futerkowym ani hipsterem, a warszawskim 30-la
                > tkiem byłem krótko po zmianie ustroju.
                Zdeklarowałeś się jako leming.
                "Lemingi w poduszki w kawiarniach się nie zapadają, bo ciągle pracują. Wieczorami zjeżdżają do Miasteczka Wilanów, gdzie młodzi pracownicy korporacji masowo kupowali mieszkania za kredyt we frankach szwajcarskich. Ponadto lemingi można spotkać w galeriach handlowych, w salonach spa albo w nowoczesnych siłowniach, gdzie ze słuchawkami na uszach depczą na stepperach, by zachować smukłość."
                • chateau Re: Deklaracja 23.07.13, 23:11
                  Trzymałem się narracji.
                  Czyli "jestem lemingiem" oznaczało w moim poście "zgadzam się z przedmówcą."
                  • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 23:16
                    chateau napisał:

> Trzymałem się narracji.
                    > Czyli "jestem lemingiem" oznaczało w moim poście "zgadzam się z przedmówcą."
                    Jeżeli leming to jest ktoś kto jest przekonany że Donald Tusk jest dziś jedynym znanym polskim politykiem który - pomimo swioich wad - jest w stanie kierować państwem?
                    • chateau Re: Deklaracja 23.07.13, 23:21
                      Chyba nadal nie rozumiesz. Mam cytować swój post czy sam znajdziesz fragment o PDT?
                      • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 23:24
                        chateau napisał:

> Chyba nadal nie rozumiesz. Mam cytować swój post czy sam znajdziesz fragment o PDT?
                        Mam nadzieję, że nie jest.

• chateau Re: Deklaracja 23.07.13, 23:30
                          I co w tym niejasnego?
                          • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 23:32
                            chateau napisał:

> I co w tym niejasnego?
                            Nie pisałem, że coś jest niejasne. Raczej - dziwne. Ale de gustibus ...
                            • chateau Re: Deklaracja 23.07.13, 23:40
                              Nigdy nie ukrywałem, że lubię i szanuję Tuska.
                              I muszę przyznać erte2 rację - na dziś nie ma polityka mogącego go zastąpić.
                              • remez2 Re: Deklaracja 23.07.13, 23:44
                                chateau napisał:

> Nigdy nie ukrywałem, że lubię i szanuję Tuska.
                                > I muszę przyznać erte2 rację - na dziś nie ma polityka mogącego go zastąpić.
                                I tego będziemy się trzymać.
                                • chateau Re: Deklaracja 24.07.13, 00:03
                                  Ja się na razie trzymam. Do wyborów jeszcze trochę. Choć nie oczekuję rewelacji - ani ze strony PO, ani ze strony konkurentów.
    • wiosnaludzikow Re: Deklaracja 23.07.13, 23:05
      To prawda. Jesteś lemingiem.
    • man_sapiens Re: Deklaracja 23.07.13, 23:05
      > Jeżeli wszystkie te kryteria spełniam to możecie ,drogie pisiorki, nazywać mnie
      > lemingiem, flamingiem, rieslingiem czy nawet paradontozą
      To ja wybieram (oprócz nieuniknionego leminga) - riesling. Bardzo wytrawny, najlepiej znad Mozeli. Parodontozę zostawmy pisiorom. I - nasypali piasku.
    • olga_w_ogrodzie Re: Deklaracja 23.07.13, 23:21
      erte2 napisał:

> Niniejszym uroczyście deklaruję że:
      > Jeżeli leming oznacza kogoś, kto uważa że Polska idzie w dobrym kierunku
      > to jestem lemingiem.
      /.../

dawno żaden tu tekst tak mi się nie spodobał bardzo.
      spokojnie, logicznie napisane - dobrze się mi czytało.

/większość postów w odpowiedzi - poziom mułu./
      • olga_w_ogrodzie Re: Deklaracja 23.07.13, 23:23
        p.s.
        przepraszam.
        spojrzałam raz jeszcze - nie ma większości, gdy idzie o poziom mułu.
        to dobrze.

• wujcio44 Re: Deklaracja 23.07.13, 23:36
      Rieslingiem to chętnie, ale najlepiej alzackim.
      • erte2 Re: Deklaracja 24.07.13, 00:51
        wujcio44
        Riesling to było w latach '60. najtańsze wino gronowe, tzw. "studenckie". Koszowało całe 32. złote i było kwaśne jak cholera, ale jeśli nie chciałeś pić jabola to się męczyłeś z rieslingiem.
        Kawiarnia w "Żaku", Probiernia przy Piwnej, "Kwadratowa"....To se ne vrati....
    • corastara To komplement byc lemingiem 24.07.13, 00:42
      tak zdefiniowanym. Jetstem wiec lemingiem.
    • tojajurek Re: Deklaracja 24.07.13, 00:53
      Bardzo trafiona deklaracja. Popieram i przyłączam się, bo to co zawiera - to oczywista oczywistość. Trzeba umieć dostrzec i docenić to co się ma, choćby miało mankamenty, aby nie wpadać w paranoję i nie dać sobie bełtać w głowie wielkopyskim demagogom żądnym władzy, ani ich lizusowskim klakierom.
      • indeed4 A gdzie Ryj?! 24.07.13, 01:00
        brakuje tu jeszcze tylko Ryja z jego "my szczęśliwe lemingi musimy się jednoczyć" - uwielbiam FK :-)))

Pa.
    • indeed4 Ty?! Odpowiem ci, jak w tym kawale o gejach: 24.07.13, 00:55
      Synu, ty wzorcowy antypisowski beton jesteś, nie żaden leming! 100% talib, mentalnie taki sam jak mohery, tylko platformerski :-)))

A poza tym zwyczajnie za stary jesteś chłopie na MWzWM, czyli leminga ;-)

Dobranoc.
      • erte2 Re: Ty?! Odpowiem ci, jak w tym kawale o gejach: 24.07.13, 09:33
        indeed4
        Ojczulku, oczywiście że jestem antypisowski - może nawet i beton. A zaawansowany wiek ma swoje wady, ale i zalety. Np. doświadczenie wynikające z przeżytych lat, pamięć (póki co całkiem jeszcze dopisująca) i dystans z którego widzi się więcej bo ogarnia się całość. Nie bez kozery przez tysiąclecia funkcjonowały takie ciała jak choćby Rady Starszych.
        I to właśnie doświadczenie i pamięć o niezbyt dawnej (jak dla mnie ) przeszłości każe mi widzieć w Jarosławie Kaczyńskim sobowtór Władysława Gomułki z jego wszystkimi obsesjami, fochami i chęcią omnipotencji
        Kiedyś w którymś z wywiadów Jarosław Kaczyński wyznał że od dziecka chciał być premierem i rządzić Polską. Otóż jestem głęboko przekonany że zdecydowanie bardziej marzył o byciu I Sekretarzem, bo w czasach jego dzieciństwa i wczesnej młodości ( a jesteśmy w podobnym wieku) prawdziwą władzę miał właśnie on, a nie premier. Każdy wiedział że wszelkie ważne decyzje podejmuje apodyktyczny towarzysz Wiesław, a premier czy przewodniczący Rady Państwa to jest tylko dekoracja. Natomiast ówczesny premier - Józef Cyrankiewicz - doskonale zdawał sobie z tego sprawę i sprawowanie władzy ograniczał do "zaliczania" coraz to nowych panienek i kolekcjonowania luksusowych aut. Zważywszy zaś że JK do dziś nie zrobił prawa jazdy, a i z panienkami mu jakoś nie po drodze - tekst o marzeniu bycia premierem wydaje mi się cokolwiek naciągany.
        I to właśnie mając na względzie jestem rzeczywiście zdecydowanie antypisowski, przynajmniej tak długo jak na czele tej partii stoi Jarosław Kaczyński w otoczeniu włazidupów typu Hofman czy Suski, nawiedzonych fanatyków w rodzaju Macierewicza czy cynicznych chamów takich jak Brudziński.
        Lata 2005 - 2007 dobitnie tę paralelę pokazały, gdyż natychmiastowe zawłaszczenie mediów, ręczne sterowanie wymiarem sprawiedliwości, pokazówy policyjno-sądowe i utworzenie policji politycznej (bo taka właśnie pod rządami Kamińskiego była CBA) oraz prześladowanie przeciwników politycznych (Blida, szukanie "haków" na Kwaśniewskiego, medialna nagonka na Wałęsę przy pomocy posłusznego Kurtyki) jako żywo przypominały lata '60.
        Więc mając to wszystko na względzie jestem głęboko przekonany że powrót Kaczyńskiego do władzy oznaczałby przekształcenie Polski w państwo opresyjne o cechach policyjnego, gdyż te wszyskie obsesje i fobie, wzmocnione na dodatek Smoleńskiem są nieomalże gwarantem takiego rozwoju sytuacji. Więc broń nas Boże przed Kaczyńskim a przed wszystkim brońmy sie sami.

P.S. Jeśli "syn" ma swoje szesciesiąt parę lat - to ile lat może mieć "tatuś" ?
    • mariner4 A ja powiem krótko Wszystko, tylko nie PiS 24.07.13, 08:48
      M.
      • ave.duce Re: A ja powiem krótko Wszystko, tylko nie PiS 24.07.13, 09:04
        & co.
        • mariner4 Re: A ja powiem krótko Wszystko, tylko nie PiS 24.07.13, 17:00
          Ltd
          M.
    • gat45 Re: Deklaracja 24.07.13, 08:58
      A ja jestem lewicująca - czyli w aktualnej sytuacji politycznej w Polsce praktycznie bezrobotna, niestety - ale także pragmatyczna. I z większością tego, co napisał Erte2, się zgadzam : w danych warunkach ciśnienia i temperatury jest właśnie tak. Miałabym sporo zarzutów tak do tego, co obecny rząd robi, jak i do sposobu, w jaki to robi. Ale absolutnie nie widzę alternatywy.
      • jot-es49 Wyjęłaś mi to z klawiatury wprost! 24.07.13, 09:29
        A jako, że lemingi przypisane zostały do PO mogę być nawet szkorbutem zwany.
        A z wieloma określeniami Erte2 jest mi po drodze.
        No ale z twoimi bardziej!;)
      • erte2 Re: Deklaracja 24.07.13, 11:33
        gat45 napisała:

... A ja jestem lewicująca
        Co rozumiesz przez "lewicująca " ? Tzw. "lewicowość" czy "prawicowość" dziś praktycznie nie oznaczają niczego konkretnego poza deklaracjami. "Prawicowa" partia zwana żartobliwie Prawo i Sprawiedliwość jest dziś wspierana przez związek zawodowy będący z założenia organizacja lewicową. I odwrotnie, serwilizm który okazywał będąc przy władzy "lewicowy" SLD wielkim polskim biznesmenom czy kościelnym hierachom ma się nijak do słynnego "serca po lewej stronie" miłośnika markowych zegarków i dobrych trunków A. Kwaśniewskiego.
        A obie te partie prześcigają sie w populiźmie, obietnicach mleka i miodu w kranach, powszechnej i wiecznej szczęśliwości oraz pół litra dla każdego.
        Do takiego poplątania z pokręceniem przyczyniły się lata PRL-u, w deklaracjach lewicowego, a w praktyce - ???? Rozbudzone apetyty, przekonanie że "mnie sie należy", słowa z wysokich trybun niemające nic wspólnego z rzeczywistością, a jednocześnie zupełny brak utożsamiania się większości społeczeństwa z "socjalistyczną Ojczyzną robotników i chłopów" co skutkowało totalnym negowaniem legitymizacji ówczesnej władzy do jej sprawowania. To jest nasz garb, to pokutuje do dziś w naszej mentalności i obawiam się że jeszcze długo będzie - przynajmniej dopóty, dopóki nie wymrze pokolenie wychowanych w PRL-u Guzikiewiczów, Dud czy innych takich.
        Ergo - trudno dziś określić różnice między lewicą a prawicą, między populizmem a racjonalnym wymogiem przestrzegania podstawowych praw obywatelskich, między prawem do własności a prawem do godnego życia.
        Powiem szczerze i bez kręcenia - nie jestem w stanie sam siebie zakwalifikowac do jakiejś grupy. Bo jesli chodzi o obyczajowość to bardziej jestem Kidawą-Błońska niż Gowinem, jako agnostyk od lat wielu jestem za oddzieleniem wiary od spraw państwa (łącznie z wycofaniem religii ze szkół) ale palikotowe heppeningi są mi obce; jako niegdysiejszy wieloletni pracownik najemny a dziś emeryt powinienem być jak najbardziej roszczeniowy i lewicowy, ale jaki człowiek jako tako myslący wiem że kasa nie bierze się znikąd, a jedynym gwarantem zrabiania tejże są prywatne srodki produkcji. Itd.
        Dzis w Polsce pojęcia "l" i "p" są juz przeżytkiem. Liczy się racjonalizm, logika, przedsiębiorczość i prawo.
        • gat45 Re: Deklaracja 24.07.13, 11:48
          Widzisz, właśnie przy takich rozważaniach najbardziej czuję, żem Polskę opuściła we wiośnianym wieku początkującej nastolatki i całe dorosłe zycie zaliczyłam gdzie indziej. Ja też w Polsce nie widzę lewicy i wiem, że piętno PRL-u pozostawiło ślady tak w pojęciach, jak i w słownictwie.
          Sama zdefiniowałam siebie keidyś jako socjalistkę prymitywistyczną : jestem obywatelką uczciwie płacącą podatki i za to wymagam od państwa zaspokojenia kilku moich podstawowych potrzeb, które niekoniecznie muszą się odnosić do mnie osobiście. Domagam się mianowicie możliwości korzystania ze spokojnym sumieniem z tego, co mi po uiszczeniu podatków zostaje. A sumienia spokojnego nie mogę mieć, jeżeli obok mnie egzystuje ktoś, kto jest głodny lub nie ma dachu nad głową, nie może kształcić dziecka z powodów finansowych albo z braku pieniędzy nie może się leczyć. Jak widzisz, udało mi się połączyć ogień z wodą, to znaczy egoizm z altruizmem :). W kraju, w którym mieszkam i płacę podatki, moje dezyderata są priorytetem dla ugrupowań lewicowych. I tyle.
          • erte2 Re: Deklaracja 24.07.13, 12:27
            gat45
            Bardzoś to pieknie wywiodła, ale wybacz szczerość - nieco naiwnie. Bowiem w kraju w którym mieszkasz (jak zreszta w każdym innym na świecie) są tacy którzy "opływaja" i tacy którym nie starcza. Oczywiście wszystko jest względne i zależne od punktu odniesienia, ale kloszardzi to nie jest polski wynalazek a z kolei na Lazurowym wybrzeszu nie stoją favele.
            Powtarzam - dziś XIX-wieczny podział na lewicę i prawicę nie ma sensu, bo nawet już w wieku XX w kraju w którym mieszkasz "patriotyczna i bogoojczyniana" prawica bez gadania pdporządkowała sie okupantowi (Petain), a lewica stawiała mu zaciekły opór (Komunistyczna partyzantka). I to akurat odwrotnie niż u nas.
            Dziś pojęcia "p" i "l" stały sie po prostu anachroniczne i w żaden sposób nie tłumaczące poglądów i intencji.
            • gat45 Re: Deklaracja 24.07.13, 13:02
              Jak zwał, tak zwał. Nie jestem przywiązana do etykietek i dlatego zawsze na początku rozmowy (poważnej) upewniam się, czy wszyscy jej uczestnicy to samo rozumieją pod podstawowymi terminami mającej się odbyć dysputy. To bardzo upraszcza sprawę, a ilu zaskakujących rzeczy można się dowiedzieć przy takim ustalaniu terminologii, tego ludzkie słowo nie wypowie.
              Naiwnie : owszem. Nauki społeczne i ekonomiczne nigdy mnie szczególnie nie pasjonowały, a z drugiej strony nie zwykłam udawać bardziej wykształconej niż jestem w rzeczywistości. Czyli moje wywody w tej materii zawsze będą tchnąć dyletantyzmem.
              Podsumowując : możesz mnie nazwać jak chcesz, ja swoje credo wyłuszczyłam szczerze. I nigdy nie chodziło mi o urawniłowkę (bezdomni*) i wille na Cote d'Azur), tylko o zaspokojenie potrzeb, które ja uważam za podstawowe.

*) Nie kloszardzi - kloszard to był świadomy wybór, taki sposób na życie. Pewnie ciągle jest trochę prawdziwych kloszardów. Moje uczucia polityczne ranią tylko ci, którzy na bruku znaleźli się nie z wasnej woli.
              • jot-es49 Z przyjemnością czytam! 24.07.13, 13:49
                Podoba mi się wasza dyskusja. Serio!
                Lubię czasem prowokować do takiej wymiany poglądów, która czasem pozwala zrozumieć punkt widzenia drugiej osoby (co wcale nie oznacza zgody - każdy może pozostać przy swoim - taki swoisty "konsensus"). Niestety ostatnio nie da się tak dyskutować na FK.
                No ale wracając do tego - lewica - prawica. Wszystkie definicje modyfikują się z czasem same.
                I w rzeczy samej nie przywiązywałbym do tego zbyt wielkiej wagi.
                Każdy niech się określa tak jak sam to odczuwa.
                A wartości o których pisze Gat powinny być uniwersalne - dla wszystkich i z lewa i z prawa sceny politycznej.

Uważam, że powinniśmy wszyscy szukać tej trzeciej drogi pomiędzy kapitalizmem a socjalizmem.

Tylko czy jest to możliwe w dzisiejszej Polsce?
              • remez2 Re: Deklaracja 24.07.13, 13:54
                Dziś nie ma lewicy ani prawicy, są tylko ludzie o mentalności otwartej, liberalnej, chłonnej, zwróconej w przyszłość, oraz ludzie o mentalności zamkniętej, sekciarskiej, ciasnej, zwróconej w przeszłość. R. Kapuściński
    • jot-es49 Czyżby na FK wracała normalność? 24.07.13, 09:34
      Gratuluję Erte!
      Okazuje się, że można kulturalnie, choć złośliwie nieco podejść do otaczającej rzeczywistości.
      Kurdesz! Nawet mnie nie zawsze się to udaje!
      A można!
      Biorąc za wzór twoją deklarację - obiecuję poprawę!
      A ponieważ nie jestem katolikiem a ateistą danego słowa postaram się dotrzymać!
      • remik.bz Re: Czyżby na FK wracała normalność? 24.07.13, 22:27
        jot-es49 napisał:

> Gratuluję Erte!
        > Okazuje się, że można kulturalnie, choć złośliwie nieco podejść do otaczającej
        > rzeczywistości.
        > Kurdesz! Nawet mnie nie zawsze się to udaje!
        > A można!
        > Biorąc za wzór twoją deklarację - obiecuję poprawę!
        > A ponieważ nie jestem katolikiem a ateistą danego słowa postaram się dotrzymać!

A w imię czego tak uczynisz? z przekory?
    • zapijaczony_ryj Tez się deklaruje jako Leming 24.07.13, 11:04
      Szczęśliwy leming w szczęśliwym i idącym we właściwym kierunku kraju i cieszę się , ze zyję i mieszkam w fantastycznie rozwijajacej się stolicy tego kraju.
      I nawet przyzwyczaiłem już się do folkloru kazdego 10 go miesiaca, kiedy to SS pod wodzą NI robi comiesięczna zadymę!
    • wlodzimierz.iljicz Jeżeli nie widzisz katastrofy budżetowej to jesteś 24.07.13, 11:12
      lemingiem...

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14327002,Klopotek__Duet_Tusk_Rostowski_powinien_odejsc__A_atmosfera.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt
      • cookies9 Re: Jeżeli nie widzisz katastrofy budżetowej to j 24.07.13, 16:53
        wlodzimierz.iljicz napisał:

> lemingiem...
        >
        > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14327002,Klopotek__Duet_Tusk_Rostowski_powinien_odejsc__A_atmosfera.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt

Kłopotek - profesjonalista ,finansista,zna się na wszystkim,szczególnie na gęsiach:-)
        • ave.duce Re: Jeżeli nie widzisz katastrofy budżetowej to j 24.07.13, 16:57
          I na tym, jak urządzić krewnych-i-znajomych królika, ups! - Kłopotka ;)
    • widz102 Re: Deklaracja 24.07.13, 12:32
      Jestem zdecydowanie lemingiem... I DLATEGO uważam, że Rostowski musi odejść! Bo domagając się likwidacji progów ostrożnościowych nieodwracalnie psuje finanse Państwa, a likwidując OFE - nieodwracalnie psuje ład konstytucyjny w Polsce.
      • jot-es49 Daj spokój! 24.07.13, 13:36
        Zarówno progi ostrożnościowe i sanacyjne jak i twór zwany OFE są czymś co w normalnym państwie istnieć nie powinno.
        W przypadku progów zakłada się a priori, że ekonomiści to kretyni, którym trzeba postawić zapory ograniczające swobodę działania. Wcześniej (może poza tzw. "dziurą Bauca" - choć i ona okazała się bzdurą skrzętnie i skutecznie wykorzystaną przez SLD w wygranych wyborach) nie było realnych zagrożeń. A pewnych działań finansowych nie powinno się nagłaśniać. Może to bowiem spowodować zupełnie niezamierzony skutek dla Państwa.
        Jeśli chodzi zaś o OFE - od samego początku było wiadomo, że rentierami ich będą zarządzający a nie emeryci. Takie rozwiązanie jest robieniem wałka na pieniądzach płatników i budżetu. Z ładem konstytucyjnym niewiele ma wspólnego.

Nie lubię Rostowskiego ale nie uważam go za idiotę. Nie widzę również lepszego na obecne czasy.

No ale to jest moje zdanie na ten temat...
        • erte2 Re: Daj spokój! 24.07.13, 16:36
          ot-es49
          Z checia Ci odpowiem, ale nieco później. Teraz zaś idę zdechnąć wziąwszy dwa ibupromy bo mnie migrena dopadła i muszę ja przeczekać (męczy mnie cholera jedna juz pół wieku z okładem).
        • porcell Re: Daj spokój! 24.07.13, 17:07
          Minister Rostowski mistrz świata ma 9 zastępców oraz według najnowszych danych Eurostatu, od początku rządów PO Rostowski pożyczył aż 389 mld zł, czyli zwiększył dług publiczny o 73,5 proc. w stosunku do poziomu, jaki zastał w listopadzie 2007 r. Geniusz normalnie.
    • 4jajajakberety Re: Deklaracja 24.07.13, 18:05
      Ja też się zapisuję do tych tam lemurów czy jak im tam i mam w du....żym poważaniu co o mnie gadać będą!
      • smutas13 Re: Deklaracja 24.07.13, 18:07
        Też podpisuję.
      • nazimno Niektorzy myla lemury z malpami. 24.07.13, 19:37
        To dlatego chcesz sie do nich zapisac?
        • 4jajajakberety A inni lemingi ze szczurami! 25.07.13, 05:36
          Nie rozumiem co ci się nie podoba u lemurów?
          Szczególnie takich:
          • nazimno To jest scena alegoryczna. 25.07.13, 07:59
            Przedstawia ona alegoryczne dopieszczanie najwazniejszych przedstawicieli spoleczenstwa
            przez przyjazne im media.

Stad obiekt dopieszczania osiaga stan nirwany.
            ...do czasu, do czasu....
            • jot-es49 Chyba masz rację! 25.07.13, 10:46
              Choć fajny jest ten lemurek-pieszczoszek!

To o czym nieśmiało napisałeś ja sklasyfikowałem nieco inaczej!
    • losiu4 Re: Deklaracja 24.07.13, 21:17
      zamiast tylu literek napisałbyś jedno krótkie zdanie:
      jeśli leming oznacza kogoś kto nie myśli samodzielnie i łyka jak gęś kluski każde twierdzenie wybiórczej, salonu czy ryzych - to jestem lemingiem :)

Pozdrawiam

Losiu
      • ave.duce Re: Deklaracja 24.07.13, 22:31
        Zmień programistę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka