Dodaj do ulubionych

Enigma na bruku...

19.12.13, 09:03
www.naszdziennik.pl/polska-kraj/62886,enigma-na-bruku.html
Muzeum Techniki istnieje od 1955 r., gromadzi i przechowuje unikalne zbiory. Wśród eksponatów są m.in. maszyna szyfrująca Enigma, lotnia Lilienthala czy ford T.

Od dwóch lat placówka nie ma pieniędzy na utrzymanie. W ubiegłym roku od stycznia do maja pracownikom nie wypłacano pensji, brakowało na czynsz i stałe opłaty.
Obserwuj wątek
    • mariner4 Bo muzeum jednego plakatu jest ważniejsze. 19.12.13, 10:23
      W Polsce małpa na drucie skacząca ku uciesze gawiedzi jest ważniejsza od wybitnego inżyniera.
      Już pisałem o tym. To jest ta przeklęta tradycja romantyzmu. Byle aktorzyna mądrzy się w TV, a tych co rzeczywiście coś stworzyli się nie zaprasza.
      M.
      • humbak Re: Bo muzeum jednego plakatu jest ważniejsze. 19.12.13, 10:28
        Na szczęście powoli się to zmienia. Zabytki myśli technicznej zyskują na popularności i finansowaniu. Zobacz na przykład:
        fabrykasilesia.pl/
        • mariner4 Słabo się zmienia. 19.12.13, 10:34
          Na przykład.
          W Polskiej encyklopedii O Helenie Modrzejewskiej, aktorce jest duży tekst. Jej synowi, inżynierowi, projektantowi Golden Gate poświęcono zaledwie wzmiankę. W Websterze jest dokładnie odwrotnie.
          M.
          • humbak Re: Słabo się zmienia. 19.12.13, 10:43
            Wydawnictwa może reagują z opóźnieniem, ale uwierz mi że świadomość rośnie, a w okół zabytków techniki dzieje się coraz więcej. Przybywa obiektów udostępnionych dla turystów, część jest naprawdę fajnie zorganizowana. Górnictwo, kolejnictwo, hutnictwo... nadal uwagi się im poświęca mniej niż należy, ale jet coraz lepiej.
            Trochę to bawi w sumie. W moich rodzinnych okolicach (kieleckie) łatwo jest trafić do domów różnych literatów (powiedzmy sobie szczerze- marna atrakcja), ale żeby trafić do Boborzy, trzeba wiedzieć że coś tam jest. A jest to obiekt istotny zarówno inżynieryjnie, jak i przemysłowo, oraz historycznie.
            • mariner4 Jako dzieciak regularnie zwiedzałem 19.12.13, 10:55
              Muzeum Techniki i mam do niego ogromny sentyment.
              Ja wiem że stosunek do zabytków tego typu się zmienia, ale mnie chodzi o co innego. O rolę techniki w kulturze, mediach i priorytetach.
              "Ja nie mam zdolności do matematyki, bo jestem humanista" wypowiedziane z debilowatą miną, nadal należy do dobrego tonu.
              M.
              • absurdello A mnie w Muzeum Techniki mierzi, że 19.12.13, 11:05
                odkąd pamiętam to jest Mauzoleum Techniki - totalny bezruch i znudzone panie pilnujące.

Masa modeli, które powinny działać i zachęcać ludzi do przychodzenia czy interakcji zamarła chyba jeszcze przed włączeniem do prądu.

Nawet pajęczyn na oknach nie ma kto wytrzeć (stan z tego roku), a to już WSTYD dla placówki w Stolicy.

• humbak Re: A mnie w Muzeum Techniki mierzi, że 19.12.13, 11:09
                  Zrobili Centrum Nauki Kopernik, to Muzeum Techniki już nie trzeba modernizować. Za to walną jeszcze parę muzeów dotyczących naszych licznych wojen i powstań. A potem będzie jęk, że ludzi do nauki nie ciągnie, że innowacyjności brak itd.
                  • absurdello A po co ma ciągnąć do techniki ... 19.12.13, 17:48
                    przecież Chińczyk zrobi taniej, mamy być konsumentami a nie producentami, to od lat widać w podejściu naszych włodarzy do całokształtu ...

- Panie Pierwszy Sekretarzu, a w tym dziale wytwarzamy półprzewodniki ...
                    - ..aa a kiedy rozpoczniecie produkcję całych przewodników ???

i nic się nie zmieniło w temacie :(((
                • mariner4 Moje wspomnienia są sprzed wielu 19.12.13, 14:29
                  lat. Nie wiem jak jest teraz. Ale uważam, że Muzeum Techniki jest potrzebniejsze od kolejnego muzeum jakiejś tam martyrologii.
                  M.
    • nazimno To jest skandal. 19.12.13, 10:41
      Wystarczy wybrac sie do Niemiec i zobaczyc jak tam funkcjonuja podobne muzea.
      I sa one pelne mlodziezy - wlasciwie wszystkie grupy wiekowe sa tam widoczne.

Ludzie, ktorzy nie rozumieja czym jest swiadomosc ciaglosci procesu rozwoju techniki
      i technologii udowadniaja tym samym brak jakichkolwiek kompetencji.

To jeszcze jeden sposob, by wychowac kolejne pokolenie idiotow.

• humbak Re: To jest skandal. 19.12.13, 10:47
        Na zachodzie też miewają problemy z rozumieniem takich rzeczy. Ostatnio kumpel mi mówił że Angole zastanawiali się poważnie nad zamknięciem muzeum kolejnictwa w Yorku, gdzie stoją choćby Latający Szkot i Mallard.
        • nazimno Kilkaset kilometrow od Warszawy: 19.12.13, 11:15

www.sdtb.de/Startseite.63.0.html
          • humbak Re: Kilkaset kilometrow od Warszawy: 19.12.13, 11:20
            W dziale kolejowy... deportacja Żydów. Taaaa...
            Ale generalnie bardzo ciekawie się zapowiada. Dzięki. Z Wrocławia mam blisko.
            • nazimno Do Krakowa tez masz latwy dojazd (A4!): 19.12.13, 11:23

www.muzeumlotnictwa.pl/
              • humbak Re: Do Krakowa tez masz latwy dojazd (A4!): 19.12.13, 11:25
                Byłem w czasie studiów... ale tam remont potem był.
              • nazimno A potem do: 19.12.13, 11:27

www.mhm-gatow.de/
                www.deutsches-museum.de/flugwerft
                www.fliegerweb.com/museen/reportagen/reportage.php?show=reportage-70
                • humbak Re: A potem do: 19.12.13, 11:37
                  A urlop będę kupował na czarnym rynku;)
                  • nazimno Jak sie cos lubi, to sie wszystko da zrobic, aby.. 19.12.13, 11:43
                    • humbak Re: Jak sie cos lubi, to sie wszystko da zrobic, 19.12.13, 11:46
                      Jasne, tyle że bez zwiedzania efektownych muzeów w kraju i za granicą, można zobaczyć mnóstwo arcyciekawych obiektów. Choćby w obrębie Górnego Śląska, Sudetów, dawnego COP, Mazur itd.
                    • humbak Re: Jak sie cos lubi, to sie wszystko da zrobic, 19.12.13, 11:49
                      Poza tym, jak już linkowałeś coś z Krakowa, to warto dodać
                      www.mimk.com.pl/
                      Dupy może nie urywa, ale fajne całkiem jest.
    • grba Re: Enigma na bruku... 19.12.13, 11:29
      Muzeum Techniki... jedźcie do Monachium tamtejsze Deutsches Museum ma takie zbiory techniczne... 3 dni w nim spędziłem i ledwie z grubsza zapoznałem się z tym co zgromadzili... Warszawa?
    • asteroidalny Rząd realizował zobowiązania konkordatowe, 19.12.13, 12:02
      a to jest niemało pieniędzy. W takiej sytuacji brakuje kasy i na naukę i na służbę zdrowia i na inne potrzeby społeczeństwa.
    • calun_torunski kasa poszla Centrum Mysli Jana Pawla II i na kosci 19.12.13, 16:02
      kosciol w ksztalcei wyciskaczki do cytryn w Wialnowie

na Enigme nie starcza

a w wolnej chwili zawsze możesz poczytać:

www.nauczaniejp2.pl/
      • chasyd_z_czerskiej Re: kasa poszla Centrum Mysli Jana Pawla II i na 19.12.13, 22:59
        I na Muzeum Żydów ... :)
        • calun_torunski kasa poszla Centrum Mysli Jana Pawla II i na kosci 20.12.13, 01:31
          > I na Muzeum Żydów ... :)

a nie widzisz roznicy ??

wolisz wypierać fakt istnienia przez setki lat bogatej kultury na naszej ziemi ??
          • chasyd_z_czerskiej Re: kasa poszla Centrum Mysli Jana Pawla II i na 20.12.13, 10:02
            > wolisz wypierać fakt istnienia przez setki lat bogatej kultury na naszej ziemi

wolisz wypierać fakt istnienia przez setki lat bogatej kultury chrześcijańskiej na naszej ziemi ?

--
            www.naszdziennik.pl/mysl/63045,od-agenta-do-ministra.html
            • humbak Re: kasa poszla Centrum Mysli Jana Pawla II i na 20.12.13, 10:06
              Myśl Jana Pawła Drugiego to wielusetletnia kultura na naszej ziemi?
              • calun_torunski kasa poszla Centrum Mysli Jana Pawla II i na kosci 20.12.13, 10:46
                > Myśl Jana Pawła Drugiego to wielusetletnia kultura na naszej ziemi?

z pewnoscia opozniona o wieleset lat
    • douglasmclloyd I bardzo dobrze 19.12.13, 16:15
      Cały świat wie, że za rozpracowaniem Enigmy stali Anglicy.
      • absurdello Właśnie ... 19.12.13, 17:52
        a urządzenia techniczne to wymysł diabła i lepiej je smarować krwią wołu a nie wiedzieć co jest w środku ;) ;(
    • calun_torunski Enigma to niemiecka maszyna, podobnie z lotnia 20.12.13, 10:50
      zas Ford T jest amerykański

w Polsce nie traci się czasu na takie rzeczy, wymysla się nowe modlitwy i piesni religijne, jako lek na serce wymyślono różaniec, dla par bezpłodnych jest naprotechnologia, dla par rozwiązłych wiezienie

i o co więcej chodzi ??? prawdziwe cuda techniki budowlanej można sledzic w nowoczesnych polskich kościołach - Lichen, Wilanow, Torun

cala reszta jest zbyteczna
    • pis_da_deby Re: Enigma na bruku... 20.12.13, 10:52
      chasyd_z_czerskiej napisał:

> www.naszdziennik.pl/polska-kraj/62886,enigma-na-bruku.html
      > Muzeum Techniki istnieje od 1955 r., gromadzi i przechowuje unikalne zbiory. Wś
      > ród eksponatów są m.in. maszyna szyfrująca Enigma, lotnia Lilienthala czy ford
      > T.
      >
      > Od dwóch lat placówka nie ma pieniędzy na utrzymanie. W ubiegłym roku od styczn
      > ia do maja pracownikom nie wypłacano pensji, brakowało na czynsz i stałe opłaty

A ja sie ciesze, ze muzeum techniki zniknelo z polskich fabryk i ulic.
    • aniechto.only Re: Enigma na bruku... 20.12.13, 12:23
      chasyd_z_czerskiej napisał:

> rel="nofollow">www.naszdziennik.pl/polska-kraj/62886,enigma-na-bruku.html
      > Muzeum Techniki istnieje od 1955 r

...i nic sie od tego czasu nie zmieniło. Albo przejdzie matamorfoze albo zaniknie- pies z kulawą tam nie zajrzy: nudno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka