Dodaj do ulubionych

Żenujące "rachunki" Morawieckiego

26.01.17, 16:21
Stopa wzrostu PKB w kolejnym roku to:

S(n+1) = [PKB(n+1)/PKB(n) -1] * 100%

Skoro statystyczne PKB = ZdrowePKB + ChorePKB
to Morawiecki tak "koryguje" (w rzeczywistości fałszuje) stopę wzrostu:

S(n+1) = {ZdrowePKB(n+1)/[ZdrowePKB(n)+ChorePKB(n)]-1} * 100%

a powinien liczyć:

S(n+1) = [ZdrowePKB(n+1)/ZdrowePKB(n)-1] * 100%

Gdyby stosował ostatni (prawidłowy) wzór, to mógłby otrzymać wielkość minimalnie mniejszą od podanej przez GUS, ale też równie dobrze trochę większą - to zależy czy wyłudzenia rosły szybciej czy wolniej od pozostałej części statystycznego PKB. Efekt, o którym mówi Morawiecki mógłby ewentualnie okazać się znaczący w jakimś jednym roku.

Ten historyk po prostu nie zna się na liczbach, nie ma pojęcia o prostych rachunkach. Popełnia szkolny błąd, demonstruje żenujący brak rozeznania. Delikatnie, uprzejmie tracąc czas na te idiotyczne bzdury, zwracał mu na to uwagę prof. Orłowski. To wszystko jednak jak grochem o ścianę, nadal brnie ośmieszając się coraz bardziej.

Ciekawe co na to tatuś męża opatrznościowego wolskiej ekonomii? Jako z zawodu fizyka (w dodatku niezłego) tego rodzaju "rachunki" powinny go wręcz porazić. Co jak co, ale zmyślony wzór to dla fizyka przecież monstrualna hańba.
Obserwuj wątek
    • ukos Nikogo głupoty Morawieckiego nie obchodzą? 26.01.17, 19:31
      Może sobie bezkarnie chlapać gównem?
      • eiran Re: Nikogo głupoty Morawieckiego nie obchodzą? 26.01.17, 19:36
        Nie każdy miał możliwość słuchania jego występów - ja na ten przykład nie wiem o co chodzi.
        • ukos Re: Nikogo głupoty Morawieckiego nie obchodzą? 26.01.17, 19:46
          eiran napisał:

> nie wiem o co chodzi.

Morawiecki zakwestionował wysokość wzrostu PKB podawanego przez GUS za rządów Platformy twierdząc, że do PKB wlicza się także kwoty wyłudzonego zwrotu VAT. Tylko odejmuje te wyłudzenia jedynie w roku, w którym oblicza wzrost PKB, a w roku poprzednim nie odejmuje podobnej wielkości. To po prostu nonsens metodologiczny, absurdalnie idiotyczny.
          Innymi słowy "odkrył", że (A-C)/B < A/B.
          Żenująca nieporadność rzekomego geniusza ekonomicznego.
          • eiran Re: Nikogo głupoty Morawieckiego nie obchodzą? 26.01.17, 20:27
            Ta historia z rzekomym wpływem wyłudzeń VAT za fikcyjny eksport na tempo wzrostu PKB (które miało być w ten sposób zawyżone w poprzednich latach) wygląda mi na sklecone naprędce usprawiedliwienie tego, że w tym roku wzrost będzie dużo niższy od obiecanego przez Morawieckiego juniora.Wtedy to Morawiecki oświadczy, że tak naprawdę wzrost PKB jest dużo wyższy, bo baza wyjściowa powinna być niższa. Coś w rodzaju - po raz pierwszy wzrost PKB jest uczciwie liczony, a nie sztucznie nadmuchiwany za pomocą wynajętych przez rząd PO oszustów podatkowych.
            • ukos Re: Nikogo głupoty Morawieckiego nie obchodzą? 26.01.17, 21:26
              eiran napisał:

> wygląda mi na sklecone naprędce usprawiedliwienie tego,
              > że w tym roku wzrost będzie dużo niższy od obiecanego
              > przez Morawieckiego juniora.Wtedy to Morawiecki oświadczy,
              > że tak naprawdę wzrost PKB jest dużo wyższy, bo baza wyjściowa powinna być niższ
              > a. Coś w rodzaju - po raz pierwszy wzrost PKB jest uczciwie liczony,
              > a nie sztucznie nadmuchiwany za pomocą wynajętych przez rząd PO oszustów podatkowych.

Jeśli PKB było jakoś zawyżone, to we wszystkich latach, co nie ma większego wpływu na stopę wzrostu. Ja nie myślę, że ten gość tylko manipuluje. On naprawdę wierzy, że ten wzrost był niższy. A wierzy, bo nie umie liczyć, chociaż był prezesem banku.
              • sverir Re: Nikogo głupoty Morawieckiego nie obchodzą? 27.01.17, 08:06
                Jako prezes banku nie był odpowiedzialny za liczenie, tylko za strategiczne decyzje. Od wyliczania miał asystentów i asystentki, którzy przygotowywali mu prezentacje na potrzeby spotkań zarządu i sprawozdań dla rady nadzorczej.
    • inocom ChorePKB(n) < 0 ? :) 27.01.17, 08:18
      ukos napisał:
      > Skoro statystyczne PKB = ZdrowePKB + ChorePKB
      > to Morawiecki tak "koryguje" (w rzeczywistości fałszuje) stopę wzrostu:
      >
      > S(n+1) = {ZdrowePKB(n+1)/[ZdrowePKB(n)+ChorePKB(n)]-1} * 100%
      >
      > a powinien liczyć:
      >
      > S(n+1) = [ZdrowePKB(n+1)/ZdrowePKB(n)-1] * 100%
      >
      > Gdyby stosował ostatni (prawidłowy) wzór, to mógłby otrzymać wielkość minimalni
      > e mniejszą od podanej przez GUS

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka