Dodaj do ulubionych

niepolskie miasta?

10.06.17, 09:07
Piątkowa GW przynosi wyniki badań nad pochodzeniem Polaków na podstawie danych PESEL.
Komentuje Tomasz Nyczka.
Najwięcej osób "spoza Polski" zdaniem Nyczki urodziło się na Ukrainie.Natomiast jeżeli chodzi o miasta to na pierwszym miejscu jest Lwów zwany przez Nyczkę niepolskim miaste a w pierwszej dziesiątce mamy jeszcze Wilno i Stanisławów.Chciałem panu Nyczce powiedzieć,że ci ludzie urodzili się w POLSCE i w POLSKICH miastach.Nie ich winą była narzucona przez Stalina zmiana granic.
Były takie czasy,że tym ludziom pisało się w dowodach miejsce urodzenia-ZSRR,Związku Radzieckiego dawno już nie ma więc teraz niektórzy chcą im wmówić Ukrainę.
Jak widać GW uparcie brnie bezwstydnie i bezmyślnie w ukrainofilskią stronę.
Obserwuj wątek
    • eiran Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 09:16
      To niezręczność wynikająca ze swoistej poprawności politycznej.
      Gdybyś mógł wkleić fragment o "niepolskim mieście" Lwowie, to będę zobowiązany.

Nawiasem mówiąc, w Niemczech na wypowiedź w rodzaju "Breslau, Danzig, Königsberg und Stettin sind deutsche Städte wie Berlin." pozwalają sobie wyłącznie ludzie w rodzaju Udo Voigta, szefa NPD. Albo autorzy wpisów na forach internetowych, które są zwykle kasowane.
      • 99venus Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 09:29
        Tutaj mówimy o ludziach,którzy się urodzili w II RP,na polskim terytorium,w polskich miastach.Więc mówienie o nich,że ich miejscem urodzenia jest np.Lviv jest deliktnie mówiąc obłudnym kłamstwem.
        Mam pod ręką papierowe wydanie GW z piatku.Artykuł jest na str 12 i 13,Przez 12i 13 stronę biegnie mapka z miejscami skąd ludzi pochodzą i na samym dole biegnie tytuł Szczęśliwa siódemka czyli w tych NIEPOLSKICH miastach najczęściej rodzili się Polacy.Pod tytułem zdjęcia z 7 miast, w tym Iwano-Frankowsk czyli Stanisławów.
        W przypadku GW nie traktuję tego jako niezręczność tylko jako ich świadome,celowe działania czego dowodem jest fakt,że jako zagorzali ukrainofile robią to od lat.
        • eiran Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 09:38
          Ja niestety nie mam tego artykułu, a dostęp do prenumeraty mam na innym komputerze. Ale z tego co widzę w omówieniu artykułu, nie napisałeś pełnej prawdy.

Artykuł dotyczy zarówno tych, którzy urodzili się na terenach ówczesnej Rzeczypospolitej i trafili do PRL po 1945 roku (jak rodzice, a może dziadkowie samego Nyczki), a także o takich, którzy urodzili się już po wojnie na terenach ówczesnego ZSRR (czy też ZSSR, jeśli ktoś woli). Takich osób też ni brakuje, na przykład Władysław Kozakiewicz urodził się w 1953 roku w Sołecznikach.

Swoją drogą, dziwię się każdemu, kto tak gorąco nienawidzi Wyborczej, ze nie może się powstrzymać o pisania na jej forum.
          • 99venus Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 09:58
            Ja nie relacjonowałem clego artykułu tylko fragment,który mnie interesował i wyraźnie to zaznaczyłe.
            A co zmienia data urodzenia Kozakiewicza,mającego w dodatku obywatelstwo niemieckie.Jego rodzice mieszkali w Polsce,mieli polskie obywatelstwo i miejsca zamieszkania nie zmienili.To Polska zmieniła granice.
            • snajper55 Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 10:51
              99venus napisał:

> .To Polska zmieniła granice.

No właśnie, zmieniła i teraz Lwów jest miastem ukraińskim, a Wrocław - polskim. A może uważasz, że Wrocław to niemieckie miasto?

S.
              • eiran Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 11:17
                Wrocław ja Wrocław, ale Czeski Cieszyn - jak sama nazwa wskazuje - to bez wątpienia polskie miasto.
                • 99venus Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:37
                  Sugerowałbym zapoznanie się z konfliktem o Zaolzie.pl.wikipedia.org/wiki/Zaolzie
                  • eiran Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:48
                    Ja zachęcam do tego samego:

cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensko-polsk%C3%BD_spor_o_T%C4%9B%C5%A1%C3%ADnsko
                  • zoil44elwer Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 14:18
                    99venus napisał:

> Sugerowałbym zapoznanie się z konfliktem o Zaolzie.pl.wikipedia.org/wiki/Zaolzie
                    >
                    1938=PolskaZaiolzie-IIIRzeszaSudety.
              • 99venus Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:30
                Nie,nie uważam,że to jest niemieckie miasto ale uważam,że urodzeni w nim przed majem 1945 roku urodzili się Breslau.To samo dotyczy Lwowa.
                Poza tym uważam,że sytuacja obydwu miast jest całkowicie odmienna.Niemcy utracili ziemie na niemieckim wschodzi i jest to minimalna rekompensata za to co robili w latach 1939-1945.Natomiast Polska utraciła kresy wskutek kaprysu satrapy,który w 1939 roku również dokonał agresji na Polskę.Nie zmienia to faktu,że pozytywnie oceniałem,że dzieki tej zamianie pozbyliśmy się ukraińskich nacjonalistów.Niestety dzisiaj odżywają w Polsce znowu.
                • snajper55 Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:37
                  99venus napisał:

> Nie,nie uważam,że to jest niemieckie miasto

No to skoro Wrocław nie jest niemieckim miastem, to Lwów nie jest polskim miastem.

> Poza tym uważam,że sytuacja obydwu miast jest całkowicie odmienna.

Jest dokładnie taka sama. Oba miasta zmieniły przynależność państwową w wyniku II WŚ, w wyniku postanowień państw, które tę wojnę wygrały.

S.
                  • 99venus Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:39
                    Pozostaję przy swoim.
                    Też kiedyś myslałem,że Polska była w szeregach zwyciężców.
                • eiran Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:47
                  Moim zdaniem, jeśli ktoś się urodził we Wrocławiu przed 1939, to urodził się we Wrocławiu, natomiast nie mam nic przeciwko temu, żeby Niemiec mówił, że jeśli obecnie tam mieszka, to mieszka w Breslau. Breslau i Wrocław to niemiecka i polska nazwa tego samego miasta. podobnie jak Münich i Monachium albo Köln i Kolonia. A jeśli chodzi o miasta kresowe, to ich sytuacja jest różna. Inaczej jest z Wilnem, którego przypisywanie do Polski jest dyskusyjne, a inaczej z Lwowem.
            • eiran Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 11:38
              To dosyć prosta sprawa. Artykuł jest omówieniem rozkładu statystycznego miejsc urodzenia mieszkańców kilkunastu największych miast Polski. Część urodziła się w obecnym miejscu zamieszkania, część gdzie indziej. W tej drugiej kategorii uwzględniono także miasta, które obecnie są położone poza Polską. W wśród nich także takie, które przed wojną należały do II RP, jak Lwów, Wilno czy Grodno. Nie wiem jak głęboko sięgała ta analiza, ale jak rozumiem, twoim zdaniem jeśli ktoś się urodził we Lwowie (albo w Sołecznikach) przed 1939 rokiem, to urodził się w Polsce, a jeśli po 1945 - albo w Polsce, jeśli rodzice byli przed wojną polskimi obywatelami, albo na Ukrainie czy Litwie - jeśli nie mieli polskiego obywatelstwa. A nieuwzględnienie takiego podziału świadczy, że jest się zagorzałym ukraino- albo litwinofilem.
              • 99venus Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:34
                Nie mam najmniejszych wątpliwości,że jeżeli ktoś się urodził we Lwowie,Grodnie czy Wilnie przed 1945 rokiem to urodził się w Polsce.Wprawdzie pod okupacją ale w Polsce.Z prawnomiędzynarodowego punktu widzenia do Poczdamu były to terytoria polskie.
                • snajper55 Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:38
                  99venus napisał:

> Nie mam najmniejszych wątpliwości,że jeżeli ktoś się urodził we Lwowie,Grodnie
                  > czy Wilnie przed 1945 rokiem to urodził się w Polsce.Wprawdzie pod okupacją al
                  > e w Polsce.Z prawnomiędzynarodowego punktu widzenia do Poczdamu były to terytor
                  > ia polskie.

Ale żyjemy w czasach po Poczdamie i Wrocław jest miastem polskim, a Lwów - ukraińskim.

S.
                  • inocom Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 16:52
                    snajper55 napisał:

> 99venus napisał:
                    >
                    > > Nie mam najmniejszych wątpliwości,że jeżeli ktoś się urodził we Lwowie,Gr
                    > odnie
                    > > czy Wilnie przed 1945 rokiem to urodził się w Polsce.Wprawdzie pod okupa
                    > cją al
                    > > e w Polsce.Z prawnomiędzynarodowego punktu widzenia do Poczdamu były to t
                    > erytor
                    > > ia polskie.
                    >
                    > Ale żyjemy w czasach po Poczdamie i Wrocław jest miastem polskim, a Lwów - ukra
                    > ińskim.

Miasta tworzą ludzie nie państwa. Co najwyżej można mówić, że obecnie we Wrocławiu obowiązuje prawo polskie, a we Lwowie ukraińskie.
    • inocom W XXI wieku i czasach UE 10.06.17, 12:18
      Mówienie o jakiś polskich miastach jest anachronizmem.
      • eiran Re: W XXI wieku i czasach UE 10.06.17, 12:19
        Zwłaszcza, że powinno się mówić o jakichś polskich miastach.
        • inocom Zespół Aspergera? 10.06.17, 16:48
          eiran napisał:

> Zwłaszcza, że powinno się mówić o jakichś polskich miastach.

Chorobliwe przywiązanie do szczegółów i brak możliwości ogarnięcia całości?
          Na to dobrzy psychiatrzy dają żółte papiery. Wtedy życie jest bardziej kolorowe.
          • eiran Re: Zespół Aspergera? 10.06.17, 16:57
            Przywiązanie do reguł ortograficznych to raczej nie objaw choroby. A przy okazji - Zespół Aspergera to nie choroba psychiczna i nie dostaje się nań "żółtych papierów". Powód że twoje są żółte, wynika zapewne z czegoś zupełnie innego.
    • zoil44elwer Re: niepolskie miasta? 10.06.17, 13:53
      67 r/Gen de Gaulle w Zabrzu;Niech zyje Zabrze,najbardziej slaskie ze slaskicjh miast a tym samym najbardziej polskie ze wszystkich polskich miast.Nadmieniam ze ok 30 procent mieszkancow Zabrza to dzieci i wnuki repatriantow zza BUGa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka