Dodaj do ulubionych

Polska panstwem katolickim ???

IP: 212.33.74.* 10.11.04, 08:46
przynajmniej tak twierdzi prezes PSS Spolem Marian L. z Radomia.
prosze mi zatem wytlumaczyc dlaczego w katolickim panstwie :
katuje sie,a nawet morduje malenkie Dzieci ( np. wczoraj w Bialymstoku za
znecanie sie nad 2-latkiem zapadl wyrok wiezienia dla jego matki i
konkubenta )?
dlaczego po polskich drogach jezdza tysiace pijanych mordercow ?
dlaczego zywe zwierzeta trafiaja do oparzarek ?
dlaczego ci ktorzy maja to panstwo godnie reprenzetowac jada chlac za
granice ?
etc. etc. etc.
Obserwuj wątek
    • sanctum.officium Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 08:54

odpowiedź jes prosta:

-ludzie popełniający przytoczone przez ciebie przestępstwa są złymi katolikami
      (albo nie są nimi w ogóle)

PS

kto to jest Marian L. z Radomia?
    • Gość: radca Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: 213.25.179.* 10.11.04, 08:56
      Polska nie jest państwem katolickim.Polska jest państwem wyznaniowym.
      • sanctum.officium Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 09:00
        tak, państwem wyznania postkomunistrycznego(już nie długo)

Gość portalu: radca napisał(a):

> Polska nie jest państwem katolickim.Polska jest państwem wyznaniowym.
        • Gość: antybydle Już niedługo... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.11.04, 09:46
          waszej samowoli czarna sotnio.Rydzykowi tez sie ktoś do dupy dobierze.
          • djbunio AZ CIARKI PRZECHODZA... 10.11.04, 11:26
            ....kiedy widze tlumy ludzi podczas niedzielnej mszy. A dzien pozniej te same
            osoby nie potrafiace udzielic pomocy zwyklemu zagubionemu czlowiekowi.
            Chodzenie do kosciola jest teraz modne dla tych ludzi po prostu.
            • Gość: irka Re: AZ CIARKI PRZECHODZA... IP: 195.* / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 12:38
              chodzenie do kościoła jest teraz modne???!!!
          • Gość: Terry Szybciej tobie ... IP: 5.5R6D* / 217.153.50.* 10.11.04, 17:15
            ... do dupy się jakiś pedał dobierze ...
      • roman_helper Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 17:35
        "Niech umarli grzebią umarłych swoich, a ty idź i naśladuj Mnie" -Jezus
        Chrystus"
    • Gość: ELka Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 11:10
      No własnie dlatego, że to państwo katolickei. Gdyby Polacy byli chrześcijanami
      a nie po prostu katolikami a zamiast religijni, byli po prostu wierzący inaczej
      by wszystko wyglądało.
      • magni-nominis-umbra Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 11:33
        Zgoda!
        W stwierdzeniu " dobry katolik, złychrześcijanin", tkwi tylko pozorna sprzeczność.
        katolikiem dość łatwo być, chrześcijaninem, to bardzo skomplikowana sprawa, bardzo...
        • Gość: jaga Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 11:51
          zgadzam się.Jestem młodym człowiekiem-w kościele czuję się jak na placu boju-
          ksiądz podczas kazania stiwerdził kiedyś ,że cytuję:"marzeniem wszytskich
          młodych dziewczyn jest bycie prostytutką w rosji.bo po co miec większe
          ambicje"nie pociąga mnie koścół jako instytucja.dla moich dzieci chciałabym
          naprawdę wolności od tego pseudokatolickiego zakłamania.Wierzę w Boga,wierzę w
          dobro.Musi mi to wystarczyć.
          • magdzior2 Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 13:59
            Ja też tak uważam. Wierzę w Boga, natomiast w instytucję kościoła katolickiego
            coraz mniej. Za dużo w kościele polityki, obłudy i nietolerancji. Tak samo
            wśród tych, którzy nazywają siebie prawdziwymi katolikami. Przecież wystarczy
            być dobrym człowiekiem, nie krzywdzić innych ludzi, w myśl przysłowia "nie czyń
            drugiemu, co tobie niemiłe". To przecież proste, ale jakie trudne do wykonania.
            • Gość: titt Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.botany.gu.se 10.11.04, 17:12
              Nie wystarczy. (Albo zapytam, do czego wystarczy?) Z nauki Jezusa wynikalo by
              raczej: "Czyn drugiemu co tobie mile". To dopiero trudne :-)
              Pozdrawiam
        • Gość: sara Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.crowley.pl 10.11.04, 16:04
          zupelnie sie zgadzam. Polacy sa bardzo dumni ze sa katolikami a nawet nie
          koniecznie wiedza co to oznacza. w praktyce to nie bardzo sie przyjawia. tylko
          teoretycznie...
    • Gość: Marian L. Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.dip.t-dialin.net 10.11.04, 12:13
      Gość portalu: a1 napisał(a):

> przynajmniej tak twierdzi prezes PSS Spolem Marian L. z Radomia.
      > prosze mi zatem wytlumaczyc dlaczego w katolickim panstwie :
      > katuje sie,a nawet morduje malenkie Dzieci ( np. wczoraj w Bialymstoku za
      > znecanie sie nad 2-latkiem zapadl wyrok wiezienia dla jego matki i
      > konkubenta )?
      > dlaczego po polskich drogach jezdza tysiace pijanych mordercow ?
      > dlaczego zywe zwierzeta trafiaja do oparzarek ?
      > dlaczego ci ktorzy maja to panstwo godnie reprenzetowac jada chlac za
      > granice ?
      > etc. etc. etc.

To wszystko sprawka tych 4 niewierzacych procentow...
    • Gość: wierzacy 19-latek Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.amg.gda.pl 10.11.04, 12:49
      Fakty sa takie: 58% Polakow chodzi co niedziele do kosciola. Przynajmniej raz w
      roku spowiada sie 80% (sic!) Polakow. Wsrod mlodych ludzi (szkolne rekolekcje,
      presja ze strony starszych - rodzicow, dziadkow)choc brzmi to zaskakujaco te
      liczby sa jeszcze wyzsze. I co z tego?! Ciagle slyszymy o przesladowaniu
      rowiesnikow w gimnazjach i liceach, napadach, zlodziejstwie itd. Problem tylko
      ze uczestnictwo w praktykach nie ma ZADNEGO wplywu na postepowanie w zyciu. I
      to jest najwiekszy dramat. Sakramenty sa po prostu przyjmowane
      mechanicznie, "BO WYPADA", "BO TAK TRZEBA". To wszystko co widzimy wokol nas
      jest KLESKA Kosciola i 14-letniej katechizacji, ktora przeszly miliony
      doroslych Polakow. Ksieza i 'katoliccy" politycy mowia tylkov
      o "moralnosci", "uczciwosci", "tradycyjnych wartosciach", itd. Tylko po
      zobaczeniu nienawisci w oczach Jaroslawa Kaczynskiego lub ojca Rydzyka wiemy ze
      to zwykle OSZUSTWEO i OBLUDA.
      • Gość: Q Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: 195.20.110.* 10.11.04, 13:04
        Bo oprócz tego, że sie mowi na kazaniach to jeszcze trzeba dawać dobry
        przykład, a tych co daja zły przykład NATYCHMIAST trzena skrytykować i
        potępić...
        Tylko jak potępiać tych, którzy sie mienią autorytetami ???
        Tak więc społeczeństwo czerpie te przykładne postawy autorytetów - fałsz i
        obłudę...
        • Gość: Luteranin Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.wsip.com.pl 10.11.04, 13:13
          Hmmm, czy nawet w Polsce trzeba KONIECZNIE i WYŁĄCZNIE nazywać się katolikiem,
          aby być chrześcijaninem??
          • Gość: wierzacy 19-latek Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.amg.gda.pl 10.11.04, 13:24
            Teorertycznie nie. Jednak brak wiedzy jest tak porazajacy, ze
            wiekszosci "prawdziwych" Polakow-katolikow wydaje sie ze chrzescijanami sa
            wylacznie katolicy... Wiem, ze to dziwnie brzmi ale taka jest prawda. Jerzy
            Buzek, Adam Malysz, Jerzy Pilch - Boze, daj nam wiecej takich Polakow!!!
            • Gość: Luteranin Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.wsip.com.pl 10.11.04, 13:33
              To prawda. Co gorsza religia w Polsce jest niestety często upolityczniana...stąd
              i jakieś obłędne wartościowanie na "lepszych" i "gorszych" Polaków (czyli
              "superkatolików" i tych, którzy ich widzenia świata nie podzielają, a już
              zwłaszcza protestantów) w czym celują ludzie, którzy już dorobili się złośliwej
              -ale celnej - etykiety "Prawdziwków"...
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 13:11
      te straszne patologoie które dotykają nasz kraj to suktek odejscia znacznej
      części Polakow od zasad moralnych od chrześcijaństwa i uwiedzeniu prez lewaków
      • Gość: polskojezyczny Witaj Rydzyczy oszołomie... IP: *.p.lodz.pl 10.11.04, 13:42
        ... jakbyś ruszył swym leniwym mózgiem, to byś zobaczył, ze głownym centrum
        nienawiści pod sztandarami Boga jest twe ukochane Radyjko Maryja. Własnie wy
        jestescie uwiedzeni przez lewaków, sojalistów narodowym i innego sortu
        wyznawców totalitaryzmu. Najchętniej postawilibyście stosy każdemu, kto nie
        myśli ideami wielebnego Rydzyka, łacznie z duchownymi, którzy zachowują
        rozsądek. Nienawidzicie nawet księży (abp Życiński, Gocłowski, Pieronek, śp.
        ks. Tischner itd.), którzy nie zgadzajasię z wami. wy chcecie TOTALITARYZMU ze
        stosami pod sztandarami Boga. Nieszczęsny pomiocie Tomasza de Torquemady.
        (chyba wiesz o kim mówię), przestań niszczyć chrześcijaństwo i Kościół katolicki
      • venus99 Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 14:37
        oszoł,powiem ci prawdę, jesteś naprawdę i prostacki i głupi.
    • Gość: Protestantka Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:19
      Katolicyzm...to wdg.mnie mitologia europejska.
      Jeszcze do niedawna byłam katoliczką, ale się nawróciłam i wybrałam protestantyzm(ale jednak byłam i jest chrześcijanką)..Jakie to dziwne, ksiądz na religii powiedział"TO TA innowierczyni, Faryzeuszka" powiedział to o pewnej koleżance protestantce. To ma być wierność, tolerancja, miłość do bliźniego?Jak jst taka zła to niech ją spróbuje nawrócić, to głównie jego rola, a nie potępianie czy osądzanie, od tego jest najwyższy i spr. sędzie: BÓG. Przecież jest tak jak on chrześcijanką,i wierzy w tego samego, jedynego Boga!
      Polacy do kościoła chodzą tylko z dwóch względów:
      -tradycja
      - dla znajomych i środowiska w którym egzystują(podpasowanie się mu, przypododbanie), przecież to zwykły i tak jawny konformizm.
      * Oczywiście te wnioski są poparte głównie obserwacjami, a nie argumentami czy danymi statystycznymi.
      • Gość: janicek Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 10.11.04, 13:26
        Masz rację, nie powinien ten ksiądz tak powiedzieć, ale też my nie jesteśmy od
        osądzania.

Do kościoła chodzą także ludzie wierzący, którzy oddali Jezusowi swoją wolę i
        proszą go o prowadzenie przez życie. Ci, którzy kochają Boga. Oni się zajmują
        sprawami Boga, a Pan Bóg zajmuje się ich sprawami. Może ich mało, a może po
        prostu nie są widoczni na pierwszy rzut oka.
    • Gość: janicek Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 10.11.04, 13:19
      Jezus was kocha!
      • Gość: Protestantka Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:23
        Jezus nas kocha jeśli chcemy być jego dziećmi. On jest dobry i miłosierny,ale wymaga od nas bezwzględnej wiary i zaufania. Nie pozwala czcić innych bożków i bałwanów( większość ludzi wierzy w horoskopy,zabobony, wróżby. Są bałwochwalacami) Jezusowi to się nie podoba, on za nas cierpi,ale pragnie też miłosierdzia dla nas, lecz my też tego musimy chcieć.
        • Gość: janicek Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.uci.agh.edu.pl / *.uci.agh.edu.pl 10.11.04, 13:31
          masz racje!

Jezus nas kocha, chce być blisko nas, wie, że to jest jedyne dla nas szczęście i
          radość. Wie co dla nas jest dobre. Ale nikogo nie zmusi do swojej miłości.
          Odejdzie jak amant odrzucony, czekając w ciszy kościoła, aż do niego wrócimy.
          Nigdy nas nie przestanie kochać i zawsze będzie czekać aby nas obdarować
          radością, miłością. I obdarowuje!
          • Gość: niekatolik Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.gizycko.mm.pl 10.11.04, 13:41
            Wiara w boga to dzicz i wieś .Co widac i slychać . A Polska jest krajem
            NORMALNYM ,sami chodzicie do kosciolow, nikt was nie zmusza .
            • Gość: Protestantka Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:48
              O nie, to już szczyt wszystkiego. Wiara w Boga to dzicz i wieś, to właśnie TY robisz dzicz etc. Wskazuje na to twoja postawa. Co masz na myśli mówiąć,że Polska jest krajem normalnym, i co jest wdg.ciebie nienormalne, bo ja nie oceniam Polski wdg. norm normalności i nienormalności, bo nie wiem co w tych granicach się mieści? Jeśli możesz mi na to pytanie odp. to odp. i proszę o konstruktywną opinię popartą jakimiś dosłownymi argumentami. I czasem zastanow się zanim coś powiesz lub napiszesz.
              • Gość: Stauffenberg Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.wsip.com.pl 10.11.04, 14:00
                Daj spokój - to młodociany obrazoburca w wieku od lat 15 do 18. Jeśli jest
                starszy, to znaczy, że dojrzewanie nieco spóźnione:)))Albo sam dojdzie do Boga,
                albo Pan się kiedyś o niego upomni...I zgadnij - co wtedy będzie?
                Pozdrawiam
                Luteranin (Stauffenberg)
    • Gość: aspołeczny typ Nie ma na świecie żadnej religii!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 13:46
      Jeżeli rozumować w tych kategoriach to dojdziemy do przekonania że nie ma na
      świecie żadnej religii jako takiej. Nie ma katolickiej Polski, muzyłmańskiego
      Iraku, Buddyjskiego Nepalu, hinduskich Indii, prawosławnej Rosji. To, że jakiś
      baran siada za kierownicą po kieliszku, ktoś morduje dzieci nie świadczy
      jeszcze o braku religijności w społeczeństwie czy narodzie. Owszem, świadomość
      że do takich zbrodni doszło jest przerażająca. Ale nie uogólniajmy. To jest
      najgorsze co może być. Idąc tą ścieżką dojdziemy do wniosku że każdy Arab to
      terrorysta z Al-Kaidy, kazdy Żyd to morderca Palestyńczyków, czy chociazby
      złodziej i oszust, a kazdy Polka to bezbożny morderca dzieci. To jest jakas
      paranoja.
      Ale jesli chodzi panu/pani o to że Polska nie jest państwem wyznaniowym to
      tylko mozna to chwalić. Chociaz ostatnio miałem takie wrażenie, gdy w jednym z
      pomieszczeń w budynku szkoły średniej na ścianie wisiał krzyż, ale godłą juz
      zabrakło. No cóż... było to niedopatrze nie mam nadzieję a nie celowe
      działanie. Chociaż z drugiej strony panstwo wyznaniowe było by moze jakimś
      biczem na ten deficyt moralności w społeczeństwie.
      • saganek Re: Nie ma na świecie żadnej religii!! 10.11.04, 14:23
        której wyznawcy-oszłomy wchodząc do domów maluczkich w buciorach lub boso i
        głoszą tzw. wartości które niby porawią ich los.W imię Boga czy Buddy walka o
        władze i mamonę.To nie deficyt moralności to podwójna moralność biednych
        spłeczeństw ukształtowana przez tych co to znają prawdę,głoszą prawdę i każą
        sobie za tę misję słono płacić.
    • Gość: Vortex Sklep religijny & & #35; 8211; najlepszy towar typu ... IP: *.eranet.pl 10.11.04, 14:35
      ... DOKONAĆ/DOKONANE.

Współczesny pielgrzym, uciekając z Miasta Destrukcji, dotarł do jasno oświetlonego budynku z dumnie widniejącym na fasadzie napisem - „Sklep religijny – najlepszy towar typu DOKONAĆ/DOKONANE”. Znając potrzebę swego serca, jaką była prawdziwa religia, pielgrzym wszedł do środka.

Wyjaśnił obsłudze sklepu, czego poszukuje. Właściciel sklepu szybko wskazał korzyści, jakie daje wiele z oferowanych przez niego wyrobów. Jako pierwszą przedstawiono pielgrzymowi starożytną religię Wschodu, zaskoczyła go wielość bóstw, które mu zaprezentowano.

- Korzyść płynąca z hinduizmu jest taka – poinformował sprzedawca – religia ta oferuje nie tylko jednego boga, lecz tysiące lub nawet miliony bóstw. Niektóre z nich mogą wydawać się dziwne, lecz każde z nich oferuje swoją własną formułę na życie, która tłumaczona jest poprzez nauki guru – ludzi poświęcających swoje życie na medytację pokoju ducha. Jest to jeden z najlepiej sprzedających się obecnie towarów, ponieważ zdołała zainteresować przedstawicieli cywilizacji zachodu.

- Czy religia ta daje mi pewność zbawienia? – zastanawiał się pielgrzym.

- Och, tak. Jeden z naszych bóstw mówi, że jeżeli wybierzesz się w podróż, aby odwiedzić najświętsze miejsce w Indiach, ogolisz wszystkie włosy na głowie i wrzucisz je do rzeki, otrzymasz milion lat w niebie za każdy włos.

„Jest nadal jest coś, co muszę zrobić” - pomyślał pielgrzym, będąc łysym nie odnalazł zbyt wiele pocieszenia w tej obietnicy - Jakie jeszcze religie oferujecie?

- Posiadamy na składzie dobrą, nowoczesną religię, która została stworzona głównie na wschodzie, lecz obecnie jest dostępna również dla obywateli państw zachodnich. Zawiera ona nawet starożytną wiarę, że ludzie mogą stać się bóstwami, została sprzedana w Ameryce w bardzo atrakcyjnym opakowaniu. Narodziła się w dość nieoczekiwany sposób, jej założyciel sięgnął po wiele okultystycznych praktyk, lecz obecnie osiągnęła wielki posłuch i szacunek.

- Czego oczekuje ode mnie ta religia? – zaciekawił się pielgrzym.

- Po wstępnym przekonaniu się do urzędu proroczego, reprezentowanego przez Joseph’a Smith’a, musisz jedynie poddać się różnym rytuałom inicjacji i żyć zgodnie z nimi.

- Czy daje mi ona pewność nieba?

- Lepiej, sam staniesz się bogiem i wraz z wieloma żonami staniesz się ojcem duchowego potomstwa, które zasiedli światy, nad którymi ty będziesz sprawował nadzór.

- Brzmi interesująco. Czy religia ta rozwiązuje problem grzechu, który mnie prześladuje?

- Grzech Adama został odkupiony przez ofiarę Jezusa Chrystusa, lecz ty musisz odkupić własne grzechy.

- Czy nie macie niczego, co naprawdę rozprawia się z grzechem?

- Cieszę się, że o to zapytałeś, ponieważ najlepsze zachowałem na koniec. Religia ta posiada piękny sposób radzenia sobie z grzechem, zaczyna się, gdy jesteś jeszcze dzieckiem. Rytuał inicjujący nazywany jest chrztem, powoduje on przebaczenie grzechu pierworodnego, oraz jeżeli jesteś dorosłym, wszelkie grzechy, które mogłeś popełnić.

- Oznacza to, że mogę mieć pewność pójścia do nieba?

- Cóż, niekoniecznie. Widzisz, z wiekiem popełniasz kolejne grzechy, lecz nie martw się, religia ta radzi sobie również n nimi.

- W jaki sposób?

- Istnieje siedem sakramentów, jeden z nich nazywa się „pokuta”, pozwala ci ona wyspowiadać się z grzechów przed Bogiem za pośrednictwem człowieka, którego on wyznaczył. To uwalnia cię od grzechu, daje rozgrzeszenie.

- Oznacza to, że jestem pewny pójścia do nieba?

- Cóż, niekoniecznie. Nadal istnieje kara za grzechy, które zostały ci wybaczone. Lecz religia ta daje rozwiązanie również tego problemu. Możesz zapobiec karze wykonując dobre uczynki, odmawiając pewne modlitwy oraz samemu doznając cierpienia.

- Czy jeżeli zrobię ich dostatecznie dużo, mogę mieć pewność pójścia do nieba?

- Cóż, niekoniecznie. Nigdy naprawdę nie wiesz czy już zadbałeś o wszystko, lecz religia ta pomaga ci na różne sposoby osiągnąć zbawienie.

- Jakiego rodzaju jest to pomoc?

- Cieszę się, że to pytasz. Pozwól, że otworzę mój zestaw prezentacyjny, abyś sam mógł widzieć wszelkie korzyści płynące z wyznawania tej religii, pomagające ci dostać się do nieba. Czy widzisz niewielki kawałek tkaniny z przytroczonymi sznurami? To jest szkaplerz. Wielu katolickich nauczycieli uczy, że Maryja obiecała, że jeżeli będziesz nosił go na sobie w chwili twej śmierci, nie pójdziesz do piekła. Oferuje ci na również szybkie uwolnienie z czyśćca.

- Tak, więc wówczas będę pewien, że idę do nieba?

- Cóż, niekoniecznie. Musisz być pewnym, że nosisz ten szkaplerz we właściwy sposób, lecz jeżeli nie jesteś pewien, że zdobiłeś wystarczająco dużo, możesz zrobić dużo więcej.

Sprzedawca wskazał pielgrzymowi wiele cudownych rzeczy, znajdujących się w zestawie prezentacyjnym zwanym „Rzymski Katolicyzm”. Były tam różańce, błogosławione dłonie, popioły, święcona woda, modlitwy do Serca Niepokalanej, Serce Uświęcone, Święta Twarz Jezusa oraz rana w boku Chrystusa. Były tam ekscytujące historie świętych, którzy poprzez swoją cnotę poszli do nieba pozostawiając jej nadmiar grzesznikom, pomagając im w ten sposób w drodze ku niebu. Byli tam pielgrzymi, stacje Drogi Krzyżowej, cotygodniowe msze, błogosławieństwo kościoła dla twego małżeństwa oraz nawet relikty świętych, pozostawione po ich śmierci, które pomogą ci w osiągnięciu zbawienia.

- Mógłbym pokazać ci jeszcze dużo więcej – powiedział sprzedawca – lecz to daje ci mały przykład wielkiej mocy kościoła w radzeniu sobie z problemem grzechu oraz zapewnieniu dostępu do nieba”.

- Gdy już wykorzystam wszelką pomoc, którą mi zaprezentowałeś, czy mogę być pewny nieba?

- Cóż, niekoniecznie. Lecz posiadamy świadectwo jednego z uczonych kościoła. Nazywał się on Tomasz z Akwinu, był on odpowiedzialny za główną tajemnicę kościoła zawartą w mszy oraz przeistoczeniu..

- Przeistoczenie? Co to jest?

- Och, zapomniałem o tym wspomnieć. Jest to jedna z najcenniejszych pereł religii Rzymsko Katolickiej. Widzisz, jej kapłani otrzymują moc wypowiadania pewnych słów w trakcie cotygodniowych obchodów religijnych, które w rzeczywistości zmieniają okrągły kawałek opłatka w Boże Ciało, Krew oraz Duszę Jezusa Chrystusa, Zbawiciela. Następnie, gdy kapłan złoży z niego ofiarę, przekazuje ją ludziom, aby wzięli w niej udział tak, więc możesz mieć komunię/społeczność z Jezusem Chrystusem.

- Teraz już na pewno będę w niebie.

- Cóż, niekoniecznie. Lecz to wszystko pomaga.

- Skąd mogę być pewny, że praca składająca się na moje zbawienie, jest zakończona?

- Wracając do Tomasza z Akwinu głosił on równość wszystkich elementów, możesz mieć moralną pewność nieba nawet, jeżeli musisz przejść przez czyściec, gdzie odkupisz resztę swoich grzechów.

- Cóż, uciekłem z Miasta Destrukcji, ponieważ odczuwałem ogrom moich grzechów, oraz, jako ograniczona śmiertelna istota ludzka, bez możliwości nadziei na dokończenie własnego odkupienia. Czy w całym tym wielkim sklepie nie macie jednej religii, która nie wymagałaby ode mnie robienia czegokolwiek, aby dostać się do nieba, lecz zapewniałaby dające pewność środki do osiągnięcia tego celu?

- Tak, mamy ten staroświecki sposób, lecz jestem pewien, że jesteś zbyt inteligentny, aby się nim zainteresować.

- Opowiedz mi proszę o nim – prosił pielgrzym.

- Dobrze, jeżeli nalegasz … lecz muszę cię przestrzec, jeżeli zdecydujesz się na tę religię, będziesz uważany przez wszystkich dookoła za dziwaka, byli tutaj, zapłacili duże pieniądze za religię tego wieku, nie wspominając milionów tych, którzy urodzili się jako jej wyznawcy i są zupełnie usatysfakcjonowani pozostaniem w stanie, w jakim są. Ta religia może nawet spowodować, że będziesz zmuszony do konfrontacji z niektórymi z nich. Dlatego też wahałem się, aby ci o niej powiedzieć. Dzisiaj wszyscy zmierzamy do braterstwa, nie do konfrontacji.

- Jeżeli zapewni przebaczenie mo
      • Gość: Vortex Re: Sklep religijny - najlepszy towar... Cd. IP: *.eranet.pl 10.11.04, 14:37
        - Cóż, uciekłem z Miasta Destrukcji, ponieważ odczuwałem ogrom moich grzechów, oraz, jako ograniczona śmiertelna istota ludzka, bez możliwości nadziei na dokończenie własnego odkupienia. Czy w całym tym wielkim sklepie nie macie jednej religii, która nie wymagałaby ode mnie robienia czegokolwiek, aby dostać się do nieba, lecz zapewniałaby dające pewność środki do osiągnięcia tego celu?

- Tak, mamy ten staroświecki sposób, lecz jestem pewien, że jesteś zbyt inteligentny, aby się nim zainteresować.

- Opowiedz mi proszę o nim – prosił pielgrzym.

- Dobrze, jeżeli nalegasz … lecz muszę cię przestrzec, jeżeli zdecydujesz się na tę religię, będziesz uważany przez wszystkich dookoła za dziwaka, byli tutaj, zapłacili duże pieniądze za religię tego wieku, nie wspominając milionów tych, którzy urodzili się jako jej wyznawcy i są zupełnie usatysfakcjonowani pozostaniem w stanie, w jakim są. Ta religia może nawet spowodować, że będziesz zmuszony do konfrontacji z niektórymi z nich. Dlatego też wahałem się, aby ci o niej powiedzieć. Dzisiaj wszyscy zmierzamy do braterstwa, nie do konfrontacji.

- Jeżeli zapewni przebaczenie moich grzechów, jest ona tym, czego potrzebuję.

- Obawiam się, że nie potrafię wyjaśnić tego zbyt dobrze, pozwól, więc że odnajdę książkę, która mówi wszystko o tej religii. Hm, nie widziałem jej od pewnego czasu, lecz pewien jestem, że jeżeli przeszukam te zakurzone półki, na pewno ją znajdę, gdzieś tu musi być.

Sprzedawca krzątał się wokół zakamarków swojego sklepu znajdując wreszcie książkę, którą wręczył swojemu klientowi-pielgrzymowi.

- Morze to być właśnie to, czego szukasz, przyjacielu, lecz jeżeli okaże się, że nie, wróć, mam jeszcze wiele do zaoferowania.

Pielgrzym wyszedł ze sklepu i otworzył księgę. Odczytawszy kolejne strony, ogarniać zaczęła go światłość Boża (Psalm 119:130). W pełni zrozumiał swój grzech oraz swoją potrzebę, gdy Duch Święty wziął Słowa Boże i wypisał je na jego sercu niczym w kamieniu. Przeczytał następnie błogosławioną historię Kalwarii oraz odpowiedział na wezwanie Ducha Bożego, zawierzając tylko Chrystusowi swoje zbawienie.

Następnie kontynuował czytając, a każde cenne słowo podkreślało dzieło Chrystusa, które wykonał On dla niego. Znając cudowne Boże zbawienie, poczuł chęć odwiedzenia swoich przyjaciół i opowiedzenia im Dobrej Nowiny. Opowiedziano mu o wielu religijnych rzeczach, których mógłby DOKONAĆ, lecz Bóg pokazał mu działo, które zostało DOKONANE.

Czy jesteś takim pielgrzymem? Czy zaufasz dokonanemu (DOKONANE) dziełu, czy też to ty próbujesz DOKONAĆ tego dzieła? Czy opowiadasz innym tę błogosławioną nowinę?
    • Gość: Vortex Czym jest Chrześcijaństwo? IP: *.eranet.pl 10.11.04, 14:45
      Nie jest religią (Katolicyzmen, Buddyzmem czy inną). Jest ono efektem przeistoczenia myślenia człowieka, doznania prawdy, duchowej relacji z Panem Jezusem Chrystusem. Stając się dzieckiem Boga, poprzez wiarę w Zbawiciela, reprezentujemy jego rodzinę. Stajemy się Jego ambasadorami tu, na ziemii. Chrześcijaństwo nie jest religią, jest natomiast potrzeba serca, aby podążać za nauką tego, który dał wierzącym życie wieczne i radość w Duchu Śiętym. Pzdr.
      • Gość: Zbychu Re: Czym jest Chrześcijaństwo? IP: 80.51.255.* 10.11.04, 16:46
        Vortex co Ty bajdurzysz,jaka jedność z Jezusem.Bardzo,bardzo znaczna część
        Polaków katolików KPI sobie z Jezusa.Popatrz:spowiedź w 1min.,dłubanie w nosie
        w czasie podniesienia,wykonywanie pokuty jako bzdurnej rzeczy,znak krzyża to
        poklepywanie się po piersiach.Pisać dalej.
        Ale tak musi być kiedy do niby wiary zmusza się na wszystkie możliwe sposoby.
        Miejcie milion wiernych,prawdziwych wiernych.A macie stado ogłupionych waszą
        bezsensowną indoktrynacją niby wiernych.Po co wam to?No po co?Chyba dla kasy.
        Bądź pozdrowiony.
        • Gość: Vortex Re: Czym jest Chrześcijaństwo? IP: *.eranet.pl 10.11.04, 17:07
          Hey Zbychu, właśnie ... trafiłeś w samo sedno. Miliony zmusznych przez otoczenie, tradycję, et. do wiary ludzi, którzy nie mają zielonego pojęcia o co w tym wszystkim chodzi! To Prawda! Polecam ci:
          Rzymian 10:9  Jeżeli więc ustami swoimi wyznasz, że Jezus jest Panem, i w sercu swoim uwierzysz, że Bóg Go wskrzesił z martwych - osiągniesz zbawienie.
          Rzymian 10:10  Bo sercem przyjęta wiara prowadzi do usprawiedliwienia, a wyznawanie jej ustami - do zbawienia.
          To wszystko. Lecz kto o tym słyszał na mszy w niedzielę? Lepiej jest łudzić ciemny lud religią, dobrymi uczynkami, etc.

Pzdr.
        • Gość: titt Re: Czym jest Chrześcijaństwo? IP: *.botany.gu.se 10.11.04, 17:18
          Bardzo proste wyjasnienie: NIE SA CHRZESCIJANAMI! Czrzescijanin = uczen (taki
          jak np. u rzemieslnika) Chrystusa, innymi slowy nasladowca, zwolennik. Jak
          mozna byc nasladowca kogos kogo sie nie zna?
          Nie kazdy kto mowi ze jest chrzescijaninem, nie kazdy kto byl ochszczony, nie
          kazdy ktory chodzi do kosciola, ba, nie kazdy ktory wiezy w Boga (demony tez
          wierza) jest chrzescijaninem.
    • bigstrand Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 15:26
      a nawet jesli by byla panstwem katolickim to co?
      ale polacy jako narod wschodni pojmuja wiare po przetworzeniu jej na swoj poganski sposob. Bo w Polsce katolik to zwierze rodzinne i tlumaczy to ze kradnie i oszukuje itp itd tym ze przeciez robi to dla dobra swojej rodziny a to jak wiemy wg wschodnio poganskiej interpretacji wiary usprawiedliwia wszelkiego rodzaju podlosci. takze np korupcja uprawiana w imie milosci do swoich potomkow jest w Polsce cnota za ktora pojda prosto do nieba i z ktorego uczynku nawet spowiadac sie nie trzeba.
      Polak katolik pyta: A gdzie jest napisane ze jazda po pijanemu to grzech? w ktorym przykazaniu?
      Urzednik mowi: wezme ta lapowke a za nia dziecko na studia posle -czyz to nie czyn wspanialy?
      Prorektor Uniwersytetu Gdanskiego: to ze sklamalem przed sadem usprawiedliwia mnie bo gdybym powiedzial prawde to trzeba by wywalic pol uniwersytetu a gdzie oni wszyscy znajda prace??? - wspaniala polska soldarnosc i do tego wallenrodyzm ktorego i kmicic by sie nie powstydzil
      itp itd
      • lauriane Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 16:04
        Eh te Dzikie Pola.....
        J.C.
    • Gość: Dziadek Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: *.kom / *.kom-net.pl 10.11.04, 17:00
      Każdy człowiek zdeterminowany jest miejscem urodzenia i często nie on decyduje
      o swoim wyznaniu. Katolik staje się wyznawcą religii z chwilą jego ochrzczenia,
      najczęściej w wieku kilku miesięcy, gdy jego świadomość istnienia na tym
      świecie nie jest jeszcze ugruntowana. Niestety nie może on wtedy dokonywać
      wyboru - za niego decydują rodzice. A później w wieku dojrzewania i
      uświadomienia sobie kim się jest "niebo staje w płomieniach". Duża ilość ludzi
      przyjmuje z pokorą swoje naznaczenie religijne i podporządkowuje się obyczajom
      wynikającym z wyznawania wiary. Część zaczyna szukać innych dróg i określa się
      według innych reguł. Odstępuje od kościoła katoliciego i szuka nowego, dla
      niego bardziej przyjaznego wyznania. Są i tacy, którzy całkowicie odrzucają
      religijny światopogląd i wybierają ateizm, który jest poniekąd wyznaniem wiary
      w wartości uniwersalne. Duża ilość ludzi wyznaje swą wiarę powierzchownie i
      zalicza tylko swoje obecności na obrzędach religijnych. Z uwagi na konserwatyzm
      kościoła katolickiego nie może się on zreformować w kierunku zdobywania
      wyznawców na drodze świadomego ich wyboru i deklarowania swoje wyznania w wieku
      pełnoletnim. A przecież siła kościoła tkwi w jego wyznawcach. Niestety, zbyt
      mało jest zaangażowanych, gotowych bronić swojego credo religijnego. I tak
      toczy się światek.
      • Gość: Terry Re: Polska panstwem katolickim ??? IP: 5.5R6D* / 217.153.50.* 10.11.04, 17:18
        Konserwatyzm kościoła katolickiego polega na braku zgody na zabijanie dzieci
        nie narodzonych, rozwody, tzw.: "małżeństwa" zboczeńców, itp. Zawsze można się
        zapisać do religii "róbta co chceta" i napędzac jakiejś sekcie dochodu.
    • Gość: Terry Ja bym poszerzył ten pakiet pytań IP: 5.5R6D* / 217.153.50.* 10.11.04, 17:15
      Dlaczego coraz głośniejsze jest lobby homoseksualistów,
      dlaczego opluwa się katolików,
      dlaczego nie rozliczono komuchów z zagrabionego majątku.
      Ktos może coś dołożyć ?
      • bigstrand Re: Ja bym poszerzył ten pakiet pytań -oto one 10.11.04, 17:29
        Gość portalu: Terry napisał(a):

> Dlaczego coraz głośniejsze jest lobby homoseksualistów,
        > dlaczego opluwa się katolików,
        > dlaczego nie rozliczono komuchów z zagrabionego majątku.
        > Ktos może coś dołożyć ?
        dlaczego coraz glosniej o homoseksualizmie i pedofilii wsrod ksiezy?
        dlaczego ksieza nie placa podatkow?
        dlaczego parafie nie prowadza jawnej ksiegowosci? moze piora brudne pieniadze mafii?
        dlaczego w polsce nie toleruje sie homoskesualistow ale toleruje sie homoseksualizm ksiezy?
        moze ktos jeszcze cos doda?
    • nowy.oszolom.z.radia.maryja Re: Polska panstwem katolickim ??? 10.11.04, 17:43
      tak powinno być..to model docelowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka