negativum 15.11.25, 14:55 Niemiec, Moskal nie osiędzie, gdy jąwszy pałasza, hasłem wszystkich zgoda będzie i ojczyzna nasza. Warto by ją dodać. Była. A nie ją wykreślać. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: Zapomniana zwrotka Hymnu 15.11.25, 15:11 negativum: > jąwszy pałasza, hasłem wszystkich zgoda będzie > i ojczyzna nasza.[/i][/b] > > Warto by ją dodać. Była. A nie ją wykreślać. Protestuję przeciwko śpiewaniu czegoś tak raniącego polszczyznę. I Ty też poczytaj sobie, co to są imiesłowy i jak ich nie należy używać. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Masz coś do Kaszubów?… 15.11.25, 15:21 stefan4 napisał: > negativum: > > jąwszy pałasza, hasłem wszystkich zgoda będzie > > i ojczyzna nasza.[/i][/b] > > > > Warto by ją dodać. Była. A nie ją wykreślać. > > Protestuję przeciwko śpiewaniu czegoś tak raniącego polszczyznę. I Ty też pocz > ytaj sobie, co to są imiesłowy i jak ich nie należy używać. > > - Stefan > Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Masz coś do Kaszubów?… 15.11.25, 16:18 negativum: > Masz coś do Kaszubów?… Nie mam. Do Ślazaków również nie mam. Ani do Czechów, ani do Finów, ani do Bawarczyków. Do żadnej lokalnej społeczności. Czasem mam coś do pojedynczych osób i wcale nie to, że pochodzą w jakiejś lokalnej społeczności. Tego Twojego gniota nie stworzyli ,,Kaszubi'', tylko jeden pojedynczy szlachciura, Wybicki, pochodzący z Danii, brat czterech zakonnic i jednego księdza, wychowanek stryja-proboszcza i archidiakona, dygnitarz na dworze królewskim. I o to pochodzenie nie mam do niego pretensji, bo nikt sam sobie nie wybiera ani sióstr ani stryja. Mam do Wybickiego tylko średnią pretensję, że napisał tak straszliwie grafomański wierszyk. Ale do jego następców mam wielką pretensję, że zrobili z tego gniota hymn państwowy. Trudno o coś bardziej zakompleksionego i żałosnego niż ta Polska, co, uff... jeszcze ledwo żyje, ale póki co żyje. Rozumiem, że pod rozbiorami dobre było i tyle, ale w takim razie należało tego koszmarka złożyć do archiwum i zamknąć na klucz w 1918, natychmiast po ogłoszeniu niepodległości. Z dwojga złego, jeśli uroczysty hymn musi być pogryziony do bólu zębem czasu, to już Bogurodzica jest lepsza. Ale nie przejmuj się. Hymn francuski (Marsylianka) jest nowszy, ale jeszcze obrzydliwszy — z tą nieczystą krwią, która ma podlać nasze rowy (qu'un sang impur abreuve nos sillons ). - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Stefek, odwal sie. 15.11.25, 15:30 stefan4 napisał: > Protestuję przeciwko śpiewaniu czegoś tak raniącego polszczyznę. Stefek, odwal sie. Hymn polski powstal na Obczyznie - wiec zrozumiale, ze i j. polski jest w nim kulawy.. ___________________________ Obczyzna - druga Ojczyzna Kto sie do tego przyzna ? Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 15:35 j-k napisał: > stefan4 napisał: > > Protestuję przeciwko śpiewaniu czegoś tak raniącego polszczyznę. > > > Stefek, odwal sie. > > Hymn polski powstal na Obczyznie - wiec zrozumiale, ze i j. polski jest w nim k > ulawy.. > > ___________________________ > Obczyzna - druga Ojczyzna > > Kto sie do tego przyzna ? W tej zwrotce jest wszystko. Dlatego Napoleon ją wykreślił :) Zgoda i ojczyzna nasza. O którą, należy walczyć, gdy jest taka potrzeba. Po prostu życie Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 16:35 negativum: > W tej zwrotce jest wszystko. [...] > Zgoda i ojczyzna nasza. I pałasz, wymuszający tą zgodę. I rym gramatyczny, czyli częstochowski. I kompletny brak sensu. Na pierwszy rzut ucha jasne jest, że spłodził to żołdak, co to nie patrzy, tylko płodzi. negativum: > Dlatego Napoleon ją wykreślił Jeden krwawy szwej wykreślił zwrotkę kumplowi, innemu krwawemu szwejowi? Tylko że to nieprawda. Ostatnim zmartwieniem Napoleona była wojskowa grafomania jednego z jego podkomendnych. Ta zwrotka została cichcem opuszczona przez następne pokolenia Polaków, bo przekraczała granice dobrego smaku nawet u osób bardzo niewyrobionych kulturalnie. Ty pewnie również nie chciałbyś, żeby ludzie wymiotowali z obrzydzenia w trakcie śpiewania hymnu, prawda? No widzisz. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 15:47 j-k napisał: > Hymn polski powstal na Obczyznie - wiec zrozumiale, ze i j. polski jest w nim k > ulawy.. Ta zwrotka została napisana II wieki temu. Polszczyzna też się zmienia. Stefek IV jest jak robot. Nie analizuje. Działa wyłącznie jak go zaprogramowano. Coś jak pralka. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 15:58 negativum napisał: > Ta zwrotka została napisana II wieki temu. Polszczyzna też się zmienia. Stefek > IV jest jak robot. Nie analizuje. Działa wyłącznie jak go zaprogramowano. Coś j > ak pralka. dobrze, że nie ma nagrań audio z króla Jagiełły bo Stefek czwarty apopleksji by dostał i trzeba by go leczyć w szpitalu właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 16:02 perla.roztocza napisał(a): > negativum napisał: > > > Ta zwrotka została napisana II wieki temu. Polszczyzna też się zmienia. S > tefek > > IV jest jak robot. Nie analizuje. Działa wyłącznie jak go zaprogramowano. > Coś j > > ak pralka. > > dobrze, że nie ma nagrań audio z króla Jagiełły bo Stefek czwarty apopleksji by > dostał i trzeba by go leczyć w szpitalu właśnie. Wadliwą pralkę, albo się reklamuje lub kupuje nową. Starą zwracając. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Tez sie boje... 15.11.25, 16:40 negativum napisał: Stefek IV jest jak robot. Nie analizuje. Działa wyłącznie jak go zaprogramowano. - Tez sie boje, co zu nami wszystkimi zrobi ta Sztuczna Inteligencja... Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 18:09 negativum: > Ta zwrotka została napisana II wieki temu. Bardziej dwa i pół wieku temu. Naprawdę, wściekle przestarzała ramota. negativum: > Polszczyzna też się zmienia. Bzdurzysz. Imiesłowy od czasów starożytnych pełniły zawsze tą samą funkcję. Niezależnie od tego, czy w łacinie, czy w językach słowiańskich. A ten cały Wybicki otrzymał wykształcenie i zapewne umiał mówić poprawnie po polsku. Ale cienias nie potrafił poradzić sobie z rytmem w wierszu, więc poszedł w przypadkowe zestawienia słów. negativum: > Stefek IV jest jak robot. Nie analizuje. Działa wyłącznie jak go zaprogramowano. Gdybyś Ty, robocie, zanalizował ten cały tekst, to byś go przestał wielbić. Ale najwyraźniej zaprogramowano Cię nie do analizowania, a tylko do przestrzegania zarządzenia, żeby ,,świętości nie szargać''. Więc zamiast analizować, klasyfikujesz rzeczywistość na ,,świętość'', ,,zgroza'', ,,świętość'', ,,dwie zgrozy'', itp. Gdyby ten spułkownik naprawdę chciał zgody wszystkich, a nie napuszczania jednych na drugich, to mógł tą Twoją ulubioną zwrotkę o pałaszach i zgodzie sformułować na przykład tak: Niechaj ludy i narody skrwawione pałasze na złom pieprzną, bo do zgody rwie się serce nasze. Ale on wolał jątrzyć. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Stefek, Pasyfisto, 15.11.25, 18:26 stefan4 napisał: > Ale on wolał jątrzyć. A mial wyjscie, Pasyfisto ? wszakze to rzecz rzadka w historii - gdzie dwoch sasiadow dogadalo sie w/s rozbioru Rzeczpospolitej. PS. Nie jestem anty-rosyjski, wiem, ze Rosja uczynila to pod namowa Prusactwa. dlatego z radoscia wspominam decyzje Aliantow z roku 1947 o likwidacji Panstwa Pruskiego i wymazaniu nazwy "Prusy/Preußen/" z historii ludzkosci. - bylo to qorewskie Panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Stefek, Pasyfisto, 15.11.25, 20:01 j-k napisał: > stefan4 napisał: > > Ale on wolał jątrzyć. > > > A mial wyjscie, Pasyfisto ? > > wszakze to rzecz rzadka w historii - gdzie dwoch sasiadow dogadalo sie w/s rozb > ioru Rzeczpospolitej. > > PS. Nie jestem anty-rosyjski, wiem, ze Rosja uczynila to pod namowa Prusactwa. > > dlatego z radoscia wspominam decyzje Aliantow z roku 1947 o likwidacji Panstwa > Pruskiego > > i wymazaniu nazwy "Prusy/Preußen/" z historii ludzkosci. - bylo to qorewskie P > anstwo. Amen(T). Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 jak to z Prusami było 15.11.25, 20:56 j-k: > Stefek, Pasyfisto Znowu sadzisz ortografy, aż do kompletnego zeszmacenia własnego tekstu. Jeśli posądzasz mnie o ciągłe wstrzymywanie się od licytacji w brydżu, to odzywka ,,passe '' ma mieć podwójne ,,s''. Jeśli myślisz, że pochodzę z Pasymia, to głęboko się mylisz. A jeśli nie możesz się pogodzić z tym, że noszę pasek przy spodniach, to masz rację, ale co Ci do tego? j-k (o niejakim Wybickim): > A mial wyjscie Miał. Nie wypowiadać się mową wiązaną, skoro tak bardzo mu to nie szło. Ale skoro już się, skórkowaniec, wypowiedział, to jeszcze potomni mieli wyjście: starannie zebrać całą jego tfurczość i w porządnych paczkach dostarczyć do składnicy makulatury, pilnując, żeby nic nie pozostało na później. j-k: > z radoscia wspominam decyzje Aliantow z roku 1947 o likwidacji Panstwa Pruskiego > i [b]wymazaniu nazwy "Prusy/Preußen/" z historii ludzkosci. Nie mam żadnego sentymentu dla Prus, w szczególności dla końcowych lat ich świetności. Ale jak już zamachujesz się na historię ludzkości, to przypomnij sobie, przed kim i dokąd uciekał polski król Stanisław Leszczyński w 1734. Dla ułatwienia ja Ci przypomnę, że schronił się w niemiecko-polskim Gdańsku przed wojskami rosyjsko-austriacko-saskimi; tam na próżno oczekiwał na pomoc od zaprzyjaźnionej strony francusko-szwedzkiej; a kiedy Gdańsk padł (a właściwie trochę wcześniej), uciekł w przebraniu chłopskim do pruskiego Królewca. Tam dostał od ochronę na tyle skuteczną, że mógł potem zwiać do Francji i zostać władcą Lotaryngii. Czyli Prusy chroniły polskiego króla (jednego z dwóch, bo drugim był równocześnie August III, Sas), narażając się na międzynarodowe nieprzyjemności ze strony Rosji, Austrii i Saksonii... Jak widać, tempora mutantur et eorum fata incerta sunt . Prusy były wtedy niezależne od Polski od niecałych 80 lat, ale nie wykazywały w stosunku do niej zaborczości. W przeciwieństwie do Saksonii. Oczywiście niebawem to się zmieniło. Ale Rzesza Niemiecka, w której Prusy wodziły rej, powstała dopiero pod koniec wieku XIX, ok. 1870. - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Nie belkocz, Stefcio... 15.11.25, 22:43 motorem rozbioru Rzeczpospolitej byly Prusy i- to od roku 1700 , - a nie Saksonia. Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K. 43 lata w Reichu w tym 3 lata w bylych Prusach. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 18:32 Jeszcze Polska nie zginęła póki kura w garnku jak się kura ugotuje zjemy po kawałku. Tylko dla Zarządów Spółek Skubania Kury , tfu Skarbu Państwa. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 18:44 boggi_dan napisał: > Tylko dla Zarządów Spółek Skubania Kury , tfu Skarbu Państwa. z tym skubaniem kury to i inna historia jest. Piłsudzkiemu przypisuje się słowa - wam kury szczać prowadzać, a nie politykę robić. Z tego co kiedyś słyszałem to on powiedział "skubać" ale z litewskim akcentem i ktoś to źle przetłumaczył. Z kolei Marii Antoninie przypisuje się słowa - jak nie mają chleba to niech jedzą ciastka. Rzecz tylko w tym, że ona tego nie powiedziała właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Stefek, odwal sie. 15.11.25, 20:21 boggi_dan napisał: > Jeszcze Polska nie zginęła póki kura w garnku > jak się kura ugotuje zjemy po kawałku. > > Tylko dla Zarządów Spółek Skubania Kury , tfu Skarbu Państwa. Dobre. Chcieli nas wyeliminować na wiele sposobów. 1. Czuję się wrocławianinem. 2. Następnie czuję się Ślązakiem, może nie jak Kohut, bo to jawna anarchia. 3. Czuję się Polakiem. Te trzy wartości łączą się w całość. Jestem dumny z Wrocławia i Śląska, a przez to i Polski. Polska daje mi swobodę. Choćby poruszania. Kochając Polskę (3) kocham (2 i 1). Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: Zapomniana zwrotka Hymnu 15.11.25, 18:24 Piękna i jakże prawdziwa zwrotka. Powinna być przywrócona. Odpowiedz Link Zgłoś
negativum Re: Zapomniana zwrotka Hymnu 15.11.25, 18:59 boggi_dan napisał: > Piękna i jakże prawdziwa zwrotka. > Powinna być przywrócona. Mało kto pamięta o Włochach. pl.wikipedia.org/wiki/Cmentarz_%C5%BBo%C5%82nierzy_W%C5%82oskich_we_Wroc%C5%82awiu Odpowiedz Link Zgłoś