Dodaj do ulubionych

Po co nam premier skoro mamy kanclerza ?

20.02.26, 06:05
Tygodnik Die Zeit opublikował powody dla których Niemcy powołują grupę E6. Wprowadzą mianowicie wspólne w unii podatki, wspólne wydatki na zbrojenia, wspólną zagraniczną politykę gospodarczą i parę innych drobiazgów. Oczywiście decydować o kierunkach zmian unijnych decydować będzie Berlin. Nie do końca rozumiem dlaczego nie będzie wspólnej polityki zdrowotnej i oświaty bo wtedy zupełnie zbędne okazałyby się rządy krajowe (oprócz niemieckiego rzecz jasna). Tak czy siak nie można się spodziewać po naszym rządzie, że cokolwiek oprotestuje ( ten paniczny strach w oczach Tuska gdy przy kanclerzu Fryderyku napomknął o reparacjach). Dobrze, że chociaż USA się nie boimy i zawsze możemy im "nastukać".
Obserwuj wątek
    • marecky81 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 06:49
      To chyba dobrze, no nie?
      • planeta_plonie Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 09:59
        Odpowiem ci tak - Masz kierowcę, który kilka razy wjechał na drzewo i postaw sobie pytanie czy chcesz z nim, jako kierowcą, jechać samochodem ?. Czy to dobrze, że ma prawo jazdy ?.
        • k.e.g.2 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 21:23
          Ale Niemcy pieprzą idee.Ich interesuje interes swojego biznesu i wzrost eksportu.
          Przy nich PiS to pieknoduchy, idealiści.Nic nie robiąc,mogą sobie na to pozwolić.
    • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 08:27
      "Oczywiście decydować o kierunkach zmian unijnych decydować będzie Berlin."

Widać pewien schemat:
      - o wszystkim chce decydować Trump: jasne, to dobry pomysł, niech Nawrocki się zapisuje.
      - o wszystkim chce decydować Berlin: nie, to zły pomysł, żeby Berlin decydował o naszych sprawach.
      • prze.nick Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 08:34
        Zastanawiam się jak można ufać Niemcom bardziej niż Amerykanom. Owszem Ruzwelt sprzedał nas kacapom ale tę wojnę rozpoczęły szwabku z kacapami.
        Do niedawna szwabki tańczyli kacapom na rurze NS2 a teraz dojcze donek udaje atykacapa. Śmieszne/ niebezpieczne.
        • marecky81 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 09:45
          Lubię Niemców :)
          • planeta_plonie Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 09:54
            To źle postawiony problem - Nie czy ty lubisz Niemców ale czy oni lubią ciebie .
            • stefan4 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 10:52
              planeta_plonie:
              > To źle postawiony problem - Nie czy ty lubisz Niemców ale czy oni lubią ciebie

Wielu ludzi na świecie mnie lubi, niektórzy mnie nie lubią. Ale nie zauważyłem żadnej korelacji tej cechy z ich krajem pochodzenia.

- Stefan
              • planeta_plonie Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 11:54
                Czym innym jest stosunek do Niemców jako pojedynczych ludzi czym innym o Niemcach jako kraju. Niemcy jako grupa są bardzo podatni na indoktrynację - lubią ulegac przemocy.
                • x2468 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 12:29
                  I ty to wiesz. Sam to odkryłeś czy ta wiedze dostarczył ci Kreml za pośrednictwem PRL?
                  • j-k sa, to wiem, bidoto... 20.02.26, 21:22
                    x2468 napisał:
                    > I ty to wiesz. Sam to odkryłeś czy ta wiedze dostarczył ci Kreml za pośrednictw
                    > em PRL?

sa, to wiem, bidoto... ( z grzecznosci nie napisze, ze "islamska")

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J.K.

45 lat w Reichu.
                    • x2468 Re: sa, to wiem, bidoto... 21.02.26, 14:35
                      Pewnie 45 lat w domu opieki społecznej, skoro jest ci tam tak źle to czego tam szukasz. Cierpisz za grzechy czy umartwiasz się sieroto po PZPR? Jesteś gorszy od psa, nawet pies nie gryzie ręki która daje mu żreć.
                • stefan4 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 12:36
                  planeta_plonie:
                  > Czym innym jest stosunek do Niemców jako pojedynczych ludzi czym innym
                  > o Niemcach jako kraju.

Czyli Niemcy nie lubią mnie jako kraj? — ciekawe, że nigdy tego nie zauważyłem...
                  A jakie mogą być objawy tego nielubienia mnie jako kraj? Na co mam zwrócić uwagę przy następnej okazji?

Wiesz, walka z nieistniejącym smokiem jest pracochłonna i niewdzięczna. Możesz mu pracowicie ucinać głowę za głową, możesz całego wysłać do nicości, a nic się w wyniku tego wysiłku nie zmieni, nadal będzie ział ogniem...

- Stefan
          • boggi_dan Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 10:10
            marecky81 napisał(a):

> Lubię Niemców :)
            >
            To się wprowadź do nich.
            • x2468 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 12:32
              2 miliony Polaków się wyprowadziło do Niemców. Nie wystarczy? Tylko nie plącz że jest nas coraz mniej.
              • j-k bzdury 20.02.26, 21:24
                x2468 napisał:

> 2 miliony Polaków się wyprowadziło do Niemców. Nie wystarczy?

nie .
                to nie Polacy - muvia po polsku

aa tylko Slowianie.
                • x2468 Re: bzdury 21.02.26, 14:39
                  Według takich jak ty Volksdeutsche. Wiesz to z własnego doświadczenia.
                  • negativum Re: bzdury 21.02.26, 21:24
                    x2468 napisał:

> Według takich jak ty Volksdeutsche. Wiesz to z własnego doświadczenia.

Pewnie wie… :)
            • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 21:18
              boggi_dan napisał:

> marecky81 napisał(a):
              >
              > > Lubię Niemców :)
              > >
              > To się wprowadź do nich.

Ale oni go nie lubią…
            • asia-loi Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 13:46
              boggi_dan napisał:
              > >
              > To się wprowadź do nich.

A ty dlaczego u nich pracujesz?
              A nie np. u przyjaciela Putina - Orbana (to też niestey UE). Ano dlatego, że Niemców nienawidzisz, a euro ci pasi. U Orbana byś nie zarobił. I pracowałeś u Niemców kiedy w Polsce rządził PiS.
              • negativum Jeśli o mnie chodzi, to pracuję na bliskich… 21.02.26, 14:01
                asia-loi napisała:

> boggi_dan napisał:
                > > >
                > > To się wprowadź do nich.
                >
                > A ty dlaczego u nich pracujesz?
                > A nie np. u przyjaciela Putina - Orbana (to też niestey UE). Ano dlatego, że N
                > iemców nienawidzisz, a euro ci pasi. U Orbana byś nie zarobił. I pracowałeś u N
                > iemców kiedy w Polsce rządził PiS.

A nie na Niemców…
                • asia-loi Re: Jeśli o mnie chodzi, to pracuję na bliskich… 21.02.26, 14:24
                  negativum napisał:

> asia-loi napisała:
                  >
                  > A nie na Niemców…
                  >
                  W doopie miał że podatki płaci w Niemczech. Ważne że ci "wstrętni Niemcy" dali mu tyle zarobić, ile by mu nigdy nie dali zarobić ci, kórych wielbi i popiera. Kasa najważniejsza.
                  • negativum Re: Jeśli o mnie chodzi, to pracuję na bliskich… 21.02.26, 21:07
                    asia-loi napisała:

> negativum napisał:
                    >
                    > > asia-loi napisała:
                    > >
                    > > A nie na Niemców…
                    > >
                    > W doopie miał że podatki płaci w Niemczech. Ważne że ci "wstrętni Niemcy" dali
                    > mu tyle zarobić, ile by mu nigdy nie dali zarobić ci, kórych wielbi i popiera.
                    > Kasa najważniejsza.

Polska Herr Donalda popiera Niemcy bezkrytycznie.
                    To po co mamy utrzymywać parlament?
                    Do szparagów!!!
        • stasi1 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 10:07
          Ale teraz Trump też nas chce sprzedać i wy pisowcy bijecie za to brawo. Więc jaki problem?
          • planeta_plonie Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 11:57
            Trump zablokował MERCOSUR podpisując traktat z Argentyną. On realizuje swoje, amerykańskie interesy a one są częściej zbieżne z naszymi niż Niemieckie.
            • x2468 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 12:36
              Tramp dal pieniądze i bomby Żydom aby zbombardowali Palestynę. Teraz chce abyśmy zapłacili za jej odbudowę. Cieszysz się i oczywiście popierasz Trampa.
              • j-k bzdury 20.02.26, 21:26
                x2468 napisał:

> Tramp dal pieniądze i bomby Żydom aby zbombardowali Palestynę.

bzdury

to zrobili Izraeli - z wlasnej kasy.

• x2468 Re: bzdury 21.02.26, 14:45
                  "Stany Zjednoczone zapewniają Izraelowi rekordowe wsparcie wojskowe, wynoszące blisko 18 miliardów dolarów w ciągu ostatniego roku (po 7 października 2023), co jest najwyższą kwotą w historii
                  . Roczna pomoc (ok. 3,3–3,8 mld USD) obejmuje finansowanie zakupów broni, systemy obrony powietrznej oraz wspólne ćwiczenia"
                  Skąd ty sklerotyku możesz to wiedzieć? Gdybyś nie był durnowaty to byś milczał.
            • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 15:40
              "Trump zablokował MERCOSUR podpisując traktat z Argentyną. On realizuje swoje, amerykańskie interesy a one są częściej zbieżne z naszymi niż Niemieckie."

Celem Trumpa jest osłabienie pozycji gospodarczej Europy jako całości i UE w szczególności. Gdzie tu widzisz zbieżność interesów?
              • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 21:26
                sverir napisał:

> "Trump zablokował MERCOSUR podpisując traktat z Argentyną. On realizuje swoje,
                > amerykańskie interesy a one są częściej zbieżne z naszymi niż Niemieckie."
                >
                > Celem Trumpa jest osłabienie pozycji gospodarczej Europy jako całości i UE w sz
                > czególności. Gdzie tu widzisz zbieżność interesów?

Ponoć nie jesteśmy według KOwców Europejczykami, więc według niech problemu nie ma.
                • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 19:35
                  " Ponoć nie jesteśmy według KOwców Europejczykami, więc według niech problemu nie ma."

Nie interesuje mnie, co jest ponoć wg Ciebie. Interesuje mnie, gdzie jest zbieżność polskich interesów z amerykańskimi w osłabianiu Europy właśnie.
                  • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 20:01
                    sverir napisał:

> " Ponoć nie jesteśmy według KOwców Europejczykami, więc według niech problemu n
                    > ie ma."
                    >
                    > Nie interesuje mnie, co jest ponoć wg Ciebie. Interesuje mnie, gdzie jest zbież
                    > ność polskich interesów z amerykańskimi w osłabianiu Europy właśnie.
                    >

To są interesy.
                    Proponuję produkować nowe rozwiązania, rodzime. A nie kupować złom z Niemczech. Tylko jak taki generał za Herr Donalda się postawi, to wyleci…
                    • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 22:45
                      " To są interesy."

Ale ja pytam o zbieżność polskich i amerykańskich interesów w osłabieniu gospodarczym Europy. To chyba nietrudne, żeby to wytłumaczyć?
                      • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 22.02.26, 00:54
                        sverir napisał:

> " To są interesy."
                        >
                        > Ale ja pytam o zbieżność polskich i amerykańskich interesów w osłabieniu gospod
                        > arczym Europy. To chyba nietrudne, żeby to wytłumaczyć?

Przecież Niemcy mogą kupować u Niemców…
                        • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 22.02.26, 00:55
                          " Przecież Niemcy mogą kupować u Niemców…"

Nie jesteś w stanie obronić tezy, że mamy wspólnie z Amerykanami interesy w osłabianiu gospodarczym Europy?
                          • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 22.02.26, 01:08
                            sverir napisał:

> " Przecież Niemcy mogą kupować u Niemców…"
                            >
                            > Nie jesteś w stanie obronić tezy, że mamy wspólnie z Amerykanami interesy w osł
                            > abianiu gospodarczym Europy?

To trzeba jakoś dodatkowo osłabiać UE?
                            Ursula już dba o to ETSem…
                            • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 22.02.26, 14:02
                              "To trzeba jakoś dodatkowo osłabiać UE?
                              Ursula już dba o to ETSem…"

ETS można znieść, Ty natomiast popierasz trwałe szkody dla europejskiej gospodarki.
              • taki-sobie-nick Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 20:28
                Gdzie tu widzisz zbieżność interesów?
                >
                Kogo ty pytasz? Faceta, którego głównym zajęciem na forum jest pisanie "Herr Donald"?
                • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 20:36
                  taki-sobie-nick napisała:

> Gdzie tu widzisz zbieżność interesów?
                  > >
                  > Kogo ty pytasz? Faceta, którego głównym zajęciem na forum jest pisanie "Herr Do
                  > nald"?

Herr Donald… :)
                  • taki-sobie-nick Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 20:56
                    negativum napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
                    >
                    > > Gdzie tu widzisz zbieżność interesów?
                    > > >
                    > > Kogo ty pytasz? Faceta, którego głównym zajęciem na forum jest pisanie "H
                    > err Do
                    > > nald"?
                    >
                    > Herr Donald… :)

Aha, uważasz, że mi dowaliłeś. Nie - dowiodłeś jedynie, że jesteś nudnym, upierdliwym facetem.

ps. NIE głosuję na PO. Wiem, że nie mieści ci się to w głowie.
                    • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 21:03
                      taki-sobie-nick napisała:

> negativum napisał:
                      >
                      > > taki-sobie-nick napisała:
                      > >
                      > > > Gdzie tu widzisz zbieżność interesów?
                      > > > >
                      > > > Kogo ty pytasz? Faceta, którego głównym zajęciem na forum jest pisa
                      > nie "H
                      > > err Do
                      > > > nald"?
                      > >
                      > > Herr Donald… :)
                      >
                      > Aha, uważasz, że mi dowaliłeś. Nie - dowiodłeś jedynie, że jesteś nudnym, upier
                      > dliwym facetem.
                      >
                      > ps. NIE głosuję na PO. Wiem, że nie mieści ci się to w głowie.

OK :)
                      • boggi_dan Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 22:50
                        negativum napisał:

> taki-sobie-nick napisała:
                        >
                        > > negativum napisał:
                        > >
                        > > > taki-sobie-nick napisała:
                        >
                        > > >
                        > > > Herr Donald… :)
                        > >
                        > > Aha, uważasz, że mi dowaliłeś. Nie - dowiodłeś jedynie, że jesteś nudnym,
                        > upier
                        > > dliwym facetem.
                        > >
                        > > ps. NIE głosuję na PO. Wiem, że nie mieści ci się to w głowie.
                        >
                        > OK :)
                        >
                        > Jest w porzo. Mimo, że mnie wygasiła. Ale znam przez jakie problemy przechodzi.
          • j-k ale kto chce PL kupic ? 20.02.26, 21:25
            stasi1 napisał:
            > Ale teraz Trump też nas chce sprzedać

ale kto chce PL kupic ?
        • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 15:36
          "Zastanawiam się jak można ufać Niemcom bardziej niż Amerykanom"

Myślę, że to kwestia raczej zaufania u Trumpa, u którego poniedziałkowe stanowisko może nie przetrwać do wtorku.
          Spotkał się z Kurdami, obiecał im wsparcie. Tydzień później dał zielone światło Turcji na bombardowanie pozycji kurdyjskich.
          Intensywnie negocjował z talibami opuszczenie Afganistanu przez wojska amerykańskie - po zrealizowaniu porozumienia przez Bidena Trump uznał to za błąd.
          Mamy cła - w poniedziałek wysokie, we wtorek się z nich wycofuje.

Serio - ufasz takim deklaracjom?
      • planeta_plonie Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 09:52
        No cóż - USA nie mają interesu w tym, żeby nas kopać a Niemcy owszem mają - ich największy sąsiad na wschodzie to Rosja !. Niemcy również wykazali się już pomysłami na skalę europejską - tak zgruzować własną gospodarkę tylko oni potrafią.
        • stefan4 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 10:58
          planeta_plonie:
          > No cóż - USA nie mają interesu w tym, żeby nas kopać

Interesu nie, ale niektórzy MEGAmonie (np. niejaki Trump Donald) mają zamiłowanie do kopania nas, czyli Europę. Robi to bez przerwy mimo tego, że cierpią na tym usawskie interesy.

planeta_plonie:
          > a Niemcy owszem mają - ich największy sąsiad na wschodzie to Rosja !.

Co tam Rosja, ich jeszcze większym sąsiadem na wschodzie są Chiny. Jak szaleć, to szaleć.

- Stefan
          • planeta_plonie Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 11:55
            Ten tekst z Rosją to cytat z polityków niemieckich o Chinach nic nie mówią :).
            • stefan4 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 13:41
              planeta_plonie:
              > Ten tekst z Rosją to cytat z polityków niemieckich

Poproszę o źródło tego cytatu. Kogo cytowałeś, z jakiej partii i jakimi słowami on to wyraził. Może być w języku oryginalnym, w dzisiejszych czasach to nie problem.

- Stefan
        • x2468 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 12:43
          Tak zgruzowali ze maja 4,6 biliona dolarów dochodu narodowego a my aż 1 bilion. Oni dostają kredyty na 2,5% a wy braliście na 6,5 - 8%. Dlaczego wy nie zgruzłowacieć podobnie swojej pisiej gospodarki?
        • sverir Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 15:34
          "No cóż - USA nie mają interesu w tym, żeby nas kopać[...]"

Pardon, ale mają interes, żeby nas kopać - wystaw sobie na przykład, że pewnego pięknego dnia chcielibyśmy nawiązać bardzo deal z Chinami. Myślisz, ze USA to przyjmą i ogłoszą, że nie mają nic przeciw? O ile w przypadku uzbrojenia naturalnym jest, że nie chcą współpracować z krajem, który uzbraja się u wroga, o tyle co będzie, jeśli chcielibyśmy porzucić jakiś amerykański surowiec na rzecz chińskiego?
    • boggi_dan Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 10:12
      Tusk namiestnikiem Niemiec. Ja o tym wiedziałem, ale nie chciałem o tym mówić.
      • x2468 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 14:50
        Twoja wiedza jest mniej więcej na poziomie wiedzy tresowanej pijawki.
    • to.ja.pies.na.czarnych Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 12:22
      https://pbs.twimg.com/media/HBicbiNWcAAOkWd?format=jpg&name=medium
    • mazala2 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 20.02.26, 21:20
      Od bogactwa głowa nie boli.
      • boggi_dan Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 23:17
        mazala2 napisał:

> Od bogactwa głowa nie boli.
        >
        Że mamy namiestnika z Niemiec. Dziękuję za takie bogactwo. Trochę przesadziłeś.
        • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 22.02.26, 00:52
          boggi_dan napisał:

> mazala2 napisał:
          >
          > > Od bogactwa głowa nie boli.
          > >
          > Że mamy namiestnika z Niemiec. Dziękuję za takie bogactwo. Trochę przesadziłeś.

Jego jest z Watykanu. Zdążył się przyzwyczaić.
    • x2468 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 12:53
      Niemcy mają Kanclerza i Prezydenta- nie-durnia sutenera.
      • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 14:10
        x2468 napisał:

> Niemcy mają Kanclerza i Prezydenta- nie-durnia sutenera.

Przeprowadzać się do Niemiec…
        Twoje problemy się skończą.
        • x2468 Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 14:52
          Ja do Niemiec, ty do Mińska. Tam zrobisz karierę.
          • negativum Re: Po co nam premier skoro mamy kanclerza ? 21.02.26, 20:03
            x2468 napisał:

> Ja do Niemiec, ty do Mińska. Tam zrobisz karierę.

Sugerujesz Unię Litewsko-Polską?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka