Dodaj do ulubionych

Expose Sikorskiego.

26.02.26, 18:55
Poświęciłem godzinę czasu, żeby wysłuchać ministra. Opinie na jego temat są tak rozbieżne, że z ciekawości wytrzymałem. Minister poświęcił lwią część wystąpienia ... wyjściu Polski z UE. Nie bardzo wiem na co to była reakcja bo jakoś nie słyszałem, żeby ktoś ostatnio postulował polexit. Bąknął coś o reformie UE ale bez żadnych konkretów. Pozostaje to w rażącej sprzeczności np z wystąpieniem prezydenta na uniwersytecie Karola w Pradze. Tam padły konkrety i jakieś recepty. Może lekarstwo serwowane przez prezydenta było takie sobie ale diagnoza owszem ciekawa (od tego czasu rozróżniana jest w internetowej narracji federalizację od centralizacji). Sikorski nie zauważa tego, że to nie sama Unia jest problemem ale rządzący Unią. Nie spostrzega też, że od powstania UE stała się zupełnie inną organizacją niż ta sprzed 40, 20 czy nawet 10 lat. Broni bizantyjskiego rozpasania unijnych elit i ich oderwania od rzeczywistości. Całkowicie pomija też słowa kanclerza Niemiec o tym, że Niemcy są stworzeni do przewodzenia UE i że ich największym sąsiadem jest ... Rosja (trudno mówić o pomyłce bo to dość powszechna fraza w niemieckiej polityce). Już pomijam fakt, że zdaniem Merza 2wś trwała 4 lata :)))). Dość namiétnie wzbudza strach przed agresją rosyjską nie podając żadnych konkretów (tylko Pistorius - znowu Niemiec - czymś konkretnie postraszył). Zachował się tak jakbyśmy nie mieli żadnego wywiadu i żadnych własnych źródeł informacji i bazowali tylko na tym co nam powiedzą w Europie. Nie żebym lekceważył szaleństwo Ruskich ale grożenie wojną to poważna sprawa i warto podać lepsze powody do wojny niż słowa niemieckiego ministra. Jak na ponadgodzinne wystąpienie wiało nudą. Zaspokoiłem swoją chęć poznania Sikorskiego - ministra z przekonaniem, że to jednak przeciętniak bez żadnego sznytu właściwego dyplomatom z górnej czy tylko średniej półki - strasznie niezgrabnie wypowiadał się o USA przy ich ambasadorze obecnym w sejmie. Taka srednia trója.
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Expose Sikorskiego. 26.02.26, 19:31
      Expose słyszałam tylko fragmenty, ale mam nagrane i odsłucham całość.
      Przed chwilą Sikorski skończył odpowiadać na zarzuty opozycji do expose.
      I tak, TVP Info, TVN24, Polsat News Polityka przerywają swoje programy i transmitują odpieranie zarzutów na żywo.
      Natomiast Republika, Trwam, wPolsce24 - zero transmisji. W tym czasie pokazują reklamy i swoje programy.
      Taką sytuację widziałam po raz enty. Katolicko- pisowskie szczujnie pokazują tylko kłamstwa polityków PiS. Pokazują "racje" tylko jednej strony. Nigdy nie pokazują kontry na kłamstwa. Natomiast TVN, Polsat, TVP Info - pokazują racje dwóch stron.
      • planeta_plonie Re: Expose Sikorskiego. 26.02.26, 19:44
        TV nie oglądam od czasu zmiany systemu nadawania - nie chciało mi się kupować dekodera - i jakoś nie żałuję. Stronniczość mediów nie jest niczym nowym i jak ktoś powiedział "poważny komentator nie ogląda polskich mediów" :). Dlatego trudno mi porównać te kanały o których piszesz.
        • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 27.02.26, 07:10
          planeta_plonie napisał:

> TV nie oglądam od czasu zmiany systemu nadawania - nie chciało mi się kupować d
          > ekodera - i jakoś nie żałuję. Stronniczość mediów nie jest niczym nowym i jak k
          > toś powiedział "poważny komentator nie ogląda polskich mediów" :). Dlatego trud
          > no mi porównać te kanały o których piszesz.
          To wszystko, łącznie z TV masz przecież w internecie.
        • albwu Re: Expose Sikorskiego. 18.03.26, 20:57
          nie trzeba było kupować - był dawany za darmo. Wystarczyło pójść do sklepu z elektroniką i podać numer Pesel
          • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 26.03.26, 06:00
            albwu napisał:

> nie trzeba było kupować - był dawany za darmo. Wystarczyło pójść do sklepu z el
            > ektroniką i podać numer Pesel

A Ty z kosmosu przyleciałeś?
    • boggi_dan Re: Expose Sikorskiego. 26.02.26, 19:58
      Co on ma z tym służeniem Niemcom. Pamiętacie jak głosił że Niemcy mają wziąć odpowiedzialność za całą Europę - no to biorą.

Ważne jest czy SAFE będzie dobrze służyć Polsce? Żaden prezydent, premier, kanclerz czy ajatollach nie może równać się z Sikorskim 🙈
      Zasługuje na Oskara albo Złotą Malinę.
      • asia-loi Re: Expose Sikorskiego. 26.02.26, 20:08
        boggi_dan napisał:

> Co on ma z tym służeniem Niemcom.

A dlaczego ty, tak chcesz być pod ruskim butem?
      • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 27.02.26, 07:11
        boggi_dan napisał:

> Co on ma z tym służeniem Niemcom. Pamiętacie jak głosił że Niemcy mają wziąć od
        > powiedzialność za całą Europę - no to biorą.
        W 1939 Niemcy też wzięły odpowiedzialność za Europę.
        Sorry ale teraz wcale nie musi być inaczej. Może metody będą inne....
      • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 26.03.26, 06:00
        boggi_dan napisał:

> Co on ma z tym służeniem Niemcom. Pamiętacie jak głosił że Niemcy mają wziąć od
        > powiedzialność za całą Europę - no to biorą.
        Czy Niemcom, czy kiedyś Rosji to metoda na trzymanie z silniejszymi ale tradycyjnie żle obstawił.
    • moingeal Re: Expose Sikorskiego. 26.02.26, 20:12
      Co wy chcecie od Sikorskiego. To było genialne Expose. Gdybym był Niemcem to bym mu dał wysoką premię i medal za te słowa.
    • no-popis Re: Expose Sikorskiego było dobre 27.02.26, 15:44
      Mam na myśli jego wymowę, dramaturgię czy erystykę.
      Co do treści merytorycznej się nie zgadzam ale to inna sprawa bo to oczywiste, że gra skrzypce w zespole niemieckim z Tuskiem nienawidząc wolnej Polski.
      • poznaniak.jeden Re: Expose Sikorskiego było dobre 25.03.26, 17:13
        no-popis napisała:

> Mam na myśli jego wymowę, dramaturgię czy erystykę.
        > Co do treści merytorycznej się nie zgadzam ale to inna sprawa bo to oczywiste,
        > że gra skrzypce w zespole niemieckim z Tuskiem nienawidząc wolnej Polski.

No tak to prawdziwy problem. Ludzie sprawujący władzę w Polsce: Kaczyński, prezydent, premier, marszałkowie sejmu i senatu nie działają na rzecz pojednania.
        Czekamy aż wybuchnie wojna? Nie ma żadnej alternatywy?
        • no-popis Re: Expose Sikorskiego było dobre 26.03.26, 05:59
          poznaniak.jeden napisał(a):

> no-popis napisała:
          >
          > > Mam na myśli jego wymowę, dramaturgię czy erystykę.
          > > Co do treści merytorycznej się nie zgadzam ale to inna sprawa bo to oczyw
          > iste,
          > > że gra skrzypce w zespole niemieckim z Tuskiem nienawidząc wolnej Polski.
          >
          > No tak to prawdziwy problem. Ludzie sprawujący władzę w Polsce: Kaczyński, prez
          > ydent, premier, marszałkowie sejmu i senatu nie działają na rzecz pojednania.
          > Czekamy aż wybuchnie wojna? Nie ma żadnej alternatywy?
          Nie, po prostu rząd Tuska upadnie a PiS nie ma szans na samodzielne rządy i będzie nieco lepiej.
          Liderzy rządu Tuska z nim na czele pójdą do więzień za łamanie prawa.
    • stasi1 Re: Expose Sikorskiego. 27.02.26, 16:34
      To masz plus że poświęciłeś godzinę czasu aby go wysłuchać. W życiu dobrowolnie w telewizji nie słuchał bym żadnego polityka. Bez względu na jego opcje.
      • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 26.03.26, 06:31
        stasi1 napisał:

> To masz plus że poświęciłeś godzinę czasu aby go wysłuchać. W życiu dobrowolnie
        > w telewizji nie słuchał bym żadnego polityka. Bez względu na jego opcje.
        Stąd Twoja tik tokowa świadomość nt polityki spraw.
    • sverir Re: Expose Sikorskiego. 28.02.26, 18:13
      "Nie bardzo wiem na co to była reakcja bo jakoś nie słyszałem, żeby ktoś ostatnio postulował polexit."

No tak, Braun ostatnio na jakiś czas zmienił program i wykreślił z niego opuszczenie "eurokołchozu":)
    • no-popis język tego expose 03.03.26, 05:56
      Język tego expose to język więzienny, to język Murańskiego.
      Przykładowo użycie określenia "frajerzy" co było komentowane krytycznie w mediach zagranicznych.
      • x2468 Re: język tego expose 03.03.26, 19:25
        "Mordy zdradzieckie" i "element animalny" dla buraka to szczyt kultury.
        • no-popis Re: język tego expose 04.03.26, 06:06
          x2468 napisał:

> "Mordy zdradzieckie" i "element animalny" dla buraka to szczyt kultury.
          Nie, znerwicowany trollu.
          Jedno i drugie to prostactwo ale jednak mowa tu nie o pośle, polityku ale o MINISTRZE SPRAW ZAGRANICZNYCH w dodatku nie w jego wpisie na X w piątek o 23.00 ale podczas expose w parlamencie. Nie wiem czy Wy Murański zauważycie tę różnicę.
    • no-popis Sikorski powiedział 03.03.26, 18:44
      Powiedział : tam gdzie przestają obowiązywać prawa boskie i ludzkie tam jest destrukcja i upadek.
      No to wypisz wymaluj Unia Europejska
    • no-popis Polexit to jak "element antysocjalistyczny" 18.03.26, 06:00
      planeta_plonie napisał:

> Poświęciłem godzinę czasu, żeby wysłuchać ministra.
      Nie bardzo wiem na co to była reakcja bo jakoś nie słyszałem, żeby ktoś ostatnio postulował polexit.
      Ci co o tym piszą, o polexit, czy mówią, posługują się jezykiem PrOpagandy PRL lub Putina.
      Konkretny pzykład.
      Panowie opozycjoniści z KSS KOR byli w latach 70th określani jako elementy antysocjalistyczne co było wtedy powodem do powszechnej krytyki a nawet represji.
      Wyjaśnię, żę KORowcy to, jak np : Jacek Kuroń czy Michnik, w większości marksiści więc gdzież im do "elementów antysocjalistycznych" oczywiście chodziło o zmylenie obywatela i ustawienie KOR jako wroga systemu.
      Podobnie jest z Polexit.
      Putin, podobnie jak trolle Tuska na tym forum, zaatakował Ukrainę na podstawie tezy o walce z faszyzmem.
    • pro-patriotka Re: Expose Sikorskiego. 18.03.26, 19:17
      Po tym, jak napisałeś, że spadek akcji Rheinmetall był skutkiem weta Nawrockiego, które ogłosił dwa dni po załamaniu kursu, nie warto czytać twoich wypowiedzi.
      • pro-patriotka Re: Expose Sikorskiego. 18.03.26, 19:28
        Ty chyba specjalnie kompromitujesz prawdziwą prawicę
      • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 24.03.26, 14:49
        pro-patriotka napisała:

> Po tym, jak napisałeś, że spadek akcji Rheinmetall był skutkiem weta Nawrockieg
        > o, które ogłosił dwa dni po załamaniu kursu, nie warto czytać twoich wypowiedzi
        > .
        Napisałem o fakcie. Wysłać Ci obrazek niemoto?
        • adam.eu Re: Expose Sikorskiego. 24.03.26, 14:59
          "Napisałem o fakcie. Wysłać Ci obrazek niemoto?"

Mnie wyślij, jeżeli możesz.
          • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 24.03.26, 15:10
            adam.eu napisał:

> "Napisałem o fakcie. Wysłać Ci obrazek niemoto?"
            >
            > Mnie wyślij, jeżeli możesz.
            Po co? Przecież nie masz o tym bladego pojęcia.
            • adam.eu Re: Expose Sikorskiego. 24.03.26, 20:45
              no-popis napisała:

> adam.eu napisał:
              >
              > > "Napisałem o fakcie. Wysłać Ci obrazek niemoto?"
              > >
              > > Mnie wyślij, jeżeli możesz.
              > Po co? Przecież nie masz o tym bladego pojęcia.

Nie wysłałeś, bowiem nie ma korelacji między data orędzia Batyra, a spadkiem ceny niemieckiego Rheinmetall.
              Na początek, kiedy było orędzie?
              • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 25.03.26, 12:22
                adam.eu napisał:

> no-popis napisała:
                >
                > > adam.eu napisał:
                > >
                > > > "Napisałem o fakcie. Wysłać Ci obrazek niemoto?"
                > > >
                > > > Mnie wyślij, jeżeli możesz.
                > > Po co? Przecież nie masz o tym bladego pojęcia.
                >
                > Nie wysłałeś, bowiem nie ma korelacji między data orędzia Batyra, a spadkiem ce
                > ny niemieckiego Rheinmetall.
                > Na początek, kiedy było orędzie?
                Obejrzyj notowania i poczytaj niemiecką prasę z tego okresu.
                Spadek notowań następował systematycznie w miarę rosnącego niezadowolenia w Polsce z tuskowego der SAFE.
                Kluczem są prognozy sprzedaży Rheinmetall, które wpierw uwzględniały dostawy do Polski w ramach der SAFE a następnie , po spadku szans na der SAFE zarżad Rheinmetall skorygował prognozy dokładnie o wartość zakupów z Polski.
                • adam.eu Re: Expose Sikorskiego. 25.03.26, 16:50
                  "Kluczem są prognozy sprzedaży Rheinmetall, które wpierw uwzględniały dostawy do Polski w ramach der SAFE a następnie , po spadku szans na der SAFE zarżad Rheinmetall skorygował prognozy dokładnie o wartość zakupów z Polski."

Nawet się nie błaźnij jeszcze bardziej. Mieszasz pewne rzeczy, które faktycznie mogą mieć miejsce z faktami, których ani nie ma, ani chyba jeszcze nigdy nie zaistniały.
                  • no-popis Re: Expose Sikorskiego. 26.03.26, 05:57
                    adam.eu napisał:

> "Kluczem są prognozy sprzedaży Rheinmetall, które wpierw uwzględniały dostaw
                    > y do Polski w ramach der SAFE a następnie , po spadku szans na der SAFE zarżad
                    > Rheinmetall skorygował prognozy dokładnie o wartość zakupów z Polski."

>
                    > Nawet się nie błaźnij jeszcze bardziej. Mieszasz pewne rzeczy, które faktycznie
                    > mogą mieć miejsce z faktami, których ani nie ma, ani chyba jeszcze nigdy nie z
                    > aistniały.
                    Udowodnij to a nie tylko hejtuj.
                    Taki hejt :
                    >"Mieszasz pewne rzeczy, które faktycznie
                    > mogą mieć miejsce z faktami, których ani nie ma, ani chyba jeszcze nigdy nie z
                    > aistniały.
                    Można zamieścić pod każdym postem.
                    ...i kto tu się błażni :)
    • adam.eu Re: Expose Sikorskiego. 18.03.26, 20:28
      A ja poświęciłem kilka chwil na przeczytanie Twojego postu o wystąpieniu Sikorskiemu

"jakoś nie słyszałem, żeby ktoś ostatnio postulował polexit"

Wiele lat temu też nikt nie słyszał, aby Wielka Brytania chciała wyjść z UE.

"Pozostaje to w rażącej sprzeczności np z wystąpieniem prezydenta na uniwersytecie Karola w Pradze."
      ,
      W jednym z wywiadów prof. Jacek Czaputowicz mocno skrytykował to wystąpienie Batyra w Czechach, ze nie wie, co mówi, czy coś podobnego. Bardzo mocno też mocno krytykował za wypowiedzi o Ukrainie.

"Dość namiétnie wzbudza strach przed agresją rosyjską nie podając żadnych konkretów "

No i wszystko jasne, Niemce Panie to wrogowie, Niemce i tylko Niemce, żadne Rosjanie, bo to Słowianie.

Jeszcze możesz dodać tak jak Trumpek, że nie ma żadnego globalnego ocieplenia spowodowanego działalności człowieka.
    • no-popis Sikorski to ruska onuca lub debil 24.03.26, 13:05
      To Sikorski zaproponował, jak minister spraw zagranicznych w rządzie Tuska, aby przyjąć Rosję do NATO.
      Po prostu debil czy ruska onuca? * niepotrzebne skreślić :)
      • adam.eu Re: Sikorski to ruska onuca lub debil 24.03.26, 13:26
        "To Sikorski zaproponował, jak minister spraw zagranicznych w rządzie Tuska, aby przyjąć Rosję do NATO.
        Po prostu debil czy ruska onuca? * niepotrzebne skreślić :-)"

W którym roku to było? No pacz pan, któż wtedy w Rosji rządził?
        Upłynęło kupę lat i Trumpek jakoś tam pisze, że łatwiej dogadać się z Putinem niż z członkami NATO, miałby kumpla w sojuszu.
        • no-popis Re: Sikorski to ruska onuca lub debil 24.03.26, 14:18
          adam.eu napisał:

> W którym roku to było? No pacz pan, któż wtedy w Rosji rządził?
          > Upłynęło kupę lat i Trumpek jakoś tam pisze, że łatwiej dogadać się z Putinem
          > niż z członkami NATO, miałby kumpla w sojuszu.
          To było w roku 2010. To było po najeździe Rosji na Gruzję a w Rosji rządził czlowiek (cytat z Tuska) "o podobnych standardach co ja" wg Tuska czyli Putin.
          • adam.eu Re: Sikorski to ruska onuca lub debil 24.03.26, 14:39
            "To było w roku 2010. To było po najeździe Rosji na Gruzję a w Rosji rządził czlowiek (cytat z Tuska) "o podobnych standardach co ja" wg Tuska czyli Putin."

Tak, również w 2010 r, było mówione, że Rosja mogłaby by przyjęta do NATO, gdyby spełniła odpowiednie warunki.
            Osobiście to odebrałem, jako przesadzona propozycja. Nawet o tym już gdzieś pisałem.

A teraz pacz Pan, mamy rok 2026, od 4 lat trwa wojna Rosji z Ukrainą. Węgry są antyukraińskie, dzięki Węgrom Polska nie otrzymała 2 mld złotych? Węgry przeciwstawiają się pomocy Ukrainie.
            A TY chwalisz Batyra, który udziela jawnego poparcie Orbanowi i jest prorosyjski.
            • no-popis Re: Sikorski to ruska onuca lub debil 24.03.26, 14:48
              adam.eu napisał:

> "To było w roku 2010. To było po najeździe Rosji na Gruzję a w Rosji rządził
              > czlowiek (cytat z Tuska) "o podobnych standardach co ja" wg Tuska czyli Putin.
              >
              "
              >
              > Tak, również w 2010 r, było mówione, że Rosja mogłaby by przyjęta do NATO, gdyb
              > y spełniła odpowiednie warunki.
              > Osobiście to odebrałem, jako przesadzona propozycja. Nawet o tym już gdzieś pi
              > sałem.
              No właśnie o przesadzonej propozycji :)
              Jest kilka dowcipów o "przesadzonych" działaniach.
              > A teraz pacz Pan, mamy rok 2026, od 4 lat trwa wojna Rosji z Ukrainą.
              Ta wypowiedż miała miejsce dwa lata po słynnej i zapisanej w historii wypowiedzi Lecha Kaczyńskiego, za którą to wypowiedż, debil lub ruska onuca, Sikorski określał Kaczyńskiego rusofobem....i kto miał rację?
              > A TY chwalisz Batyra, który udziela jawnego poparcie Orbanowi i jest prorosyjsk
              > i.
              Masz rojenia. Wyroiłeś sobie chwalenie przeze mnie Nawrockiego z powodu jego poparcia dla Orbana.
              • adam.eu Re: Sikorski to ruska onuca lub debil 24.03.26, 15:04
                "Masz rojenia. Wyroiłeś sobie chwalenie przeze mnie Nawrockiego z powodu jego poparcia dla Orbana".

Prawdziwe rojenia to miałbym, gdybym dostrzegł u Ciebie potępianie Batyra za poparcie Orbana.
                • no-popis Re: Sikorski to ruska onuca lub debil 24.03.26, 15:09
                  adam.eu napisał:

> "Masz rojenia. Wyroiłeś sobie chwalenie przeze mnie Nawrockiego z powodu jeg
                  > o poparcia dla Orbana"
                  .
                  >
                  > Prawdziwe rojenia to miałbym, gdybym dostrzegł u Ciebie potępianie Batyra za po
                  > parcie Orbana.
                  >
                  Masz prawdziwe rojenia bo nawet nie rozumiesz co napisałeś a napisałeś , "że pochwaliłem Nawrockiego"- czyli, jak każdy troll, jak brakuje mu argumentów to łże jak Tusk.
    • niegracz Re: Expose Sikorskiego. 24.03.26, 15:38
      Gdy w 2008 roku J. Kaczyński napisał list otwarty do europejskich parlamentarzystów o postępującej militaryzacji i zagrożenia ze strony Rosji, nadmiernemu uzależnianiu się Europy od Rosyjskich surowców - R. Sikorski szydził z Kaczyńskiego "czy prezes był na proszkach" gdy to pisał.
    • no-popis Cyniczny karierowicz 01.04.26, 18:59

Był w rządzie PiS a następnie wyrzynał watahę.
      Był wielkim antykomunistą a teraz jest w rządzie, który przywrócił wysokie emerytury dla komunistycznych esbeków i współpracuje z Czarzastym.
      Dzisiaj krytykuje Orbana a jeszcze 4 lata temu za udział w imprezach propagandowych Orbana wziął wynagrodzenie około 15 000 euro.
    • no-popis NieodPOwiedzialny Minister Spraw Zagranicznych 02.04.26, 06:52
      Ten dzieciak w krótkich majteczkach nadający się może na sołtysa wsi Chobielin ale na pewno nie na Ministra Spraw Zagranicznych POpełnił gimnazjalny dowcip na X-ie informując, że prezydent zatwierdził wszystkie nominacje ambasadorskie w tym Klicha w USA.
      Ktoś może powiedzieć, że tylko idiota dałby się na to nabrać i potraktować serio tę publikację ale w środowisku PO idiotów jest cała masa i tymczasem TVP POdała to jako wiarygodną informację serwisową. Widać twitty Tuska i Sikorskiego są w TVP traktowane jako publikacja w Dzienniku Ustaw czy Monitorze Rządowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka