Dodaj do ulubionych

Białe dzikuszy z POLSKI

IP: *.telimeny / 192.168.0.* 05.06.02, 21:35
Polska wciąż uchodzi w Europie za "dziecko specjalnej troski", kraj źle
przygotowany do członkostwa w Unii Europejskiej, krnąbrny i arogancki w
dochodzeniu swoich racji. Takie opinie odnotował Instytut Spraw Publicznych,
który pytał o Polskę mieszkańców siedmiu krajów UE. Polska jawi się
Europejczykom przede wszystkim jako kraj nieznany. Jego obraz jest rozmyty,
niejasny i ambiwalentny - aż połowa badanych nie posiadała o Polsce żadnej
wyrobionej opinii. Według badań Polska jest krajem dzielnym, ale wiecznie
cierpiącym, średnio tolerancyjnym i silnie proamerykańskim.

Wśród Europejczyków dominuje przekonanie, że w Polsce olbrzymią rolę odgrywa
Kościół, a Polacy są skorumpowani. Zdaniem mieszkańca UE jesteśmy mili i
sympatyczni, ale żyjemy w zapóźnionym i zacofanym kraju.

Wizerunek Polaka i Polski miał być poprawiony i wzmocniony - obiecywali to
urzędnicy odpowiedzialni za negocjacje z Unią Europejską - czyżby żadnych
efektów nie dała ta "wytężona praca"?

JEŚLI KTOŚ TWIERDZI ŻE UE TO NASZ PARTNER TO JEST GŁUPI ALBO KŁAMIE

Obserwuj wątek
    • Gość: pedestri Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.mtnet.com.pl 06.06.02, 18:16
      Cóż to za odkrycie? najpierw sami zapytajmy siebie jak postrzegamy nasz kraj,
      jak postrzegamy współplemieńców, a później pytajmy się jak nas postrzegają
      inni. Z drugiej strony, dbałość o wizerunek Polski za granicą praktycznie nie
      istnieje. Jak mają nas postrzegać np. Amerykanie, gdy w ciągu ostatnich lat,
      jedyną szerszą informacją o Polsce w publicznej telewizji, był reportaz z
      zastrzelenia weterynarza zamiast tygrysa.
      • Gość: Jaceq Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.szeptel.net.pl 06.06.02, 20:29
        Gość portalu: pedestri napisał(a):

>Z drugiej strony, dbałość o wizerunek Polski za granicą praktycznie nie
        > istnieje. Jak mają nas postrzegać np. Amerykanie, gdy w ciągu ostatnich lat,
        > jedyną szerszą informacją o Polsce w publicznej telewizji, był reportaz z
        > zastrzelenia weterynarza zamiast tygrysa.

A dla wielu jedynimi szerzej znanymi postaciami są Wałęsa i Moskal.

I wyobrażam sobie, jakie 'wrażenie' o Polsce wyrabia za granicą Polonia (nie cała, oczywiście,
        a ta wrzaskliwa jej część) - po niektórych wpisach tu na forum sądząc.
        • Gość: hystero Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: 5.2.1R1D* / *.n.club-internet.fr 06.06.02, 20:36
          Nie jestem "polonia", jestem Polka mieszkajaca poza Polska. Nikogo nie
          interesuje co reprezentuje, poza soba sama. Polske "reprezentuja" Polacy
          zamieszkujacy na stale w kraju, w tym i to, co pisza na tym i innych
          forach.Obraz nedzy i rozpaczy.
          • Gość: t Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 20:57
            Gość portalu: hystero napisał(a):

> Nie jestem "polonia", jestem Polka mieszkajaca poza Polska. Nikogo nie
            > interesuje co reprezentuje, poza soba sama. Polske "reprezentuja" Polacy
            > zamieszkujacy na stale w kraju, w tym i to, co pisza na tym i innych
            > forach.Obraz nedzy i rozpaczy.

A to czemu "obraz nędzy i rozpaczy"? Należalo by to jakoś uzasadnić.
            • Gość: brzytwa Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.pcz.czest.pl 07.06.02, 09:41
              Gość portalu: t napisał(a):

> A to czemu "obraz nędzy i rozpaczy"? Należalo by to jakoś uzasadnić.

Jak to dlaczego, niezgodne z wyuczonymi postepowymi formulkami.
          • Gość: Jaceq Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.szeptel.net.pl 06.06.02, 21:55

> Nie jestem "polonia", jestem Polka mieszkajaca poza Polska. Nikogo nie
            > interesuje co reprezentuje, poza soba sama. Polske "reprezentuja" Polacy
            > zamieszkujacy na stale w kraju, w tym i to, co pisza na tym i innych
            > forach.Obraz nedzy i rozpaczy.

Błąd. Nikogo nie interesuje (za granicą) to, co sobie tu wypisujemy.
            Interesuje za to:
            - zachowanie,
            - głoszone/ wyznawane poglądy,
            - sposób życia.

A z tym bywa różnie.
            • Gość: hystero Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: 5.2.1R1D* / *.n.club-internet.fr 06.06.02, 22:55
              To, co bywa wypisywane na forum to przeciez wlasnie poglady. A tak jak ja je
              czytam czytaja je i setki innych "skadkolwiek" i na ich podstawie wyobrazaja
              sobie ogol Polakow. No i jaki waszym zdaniem jest obraz, jaki sobie tworza?
              • Gość: Ania Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.upc.chello.be 06.06.02, 23:03

> To, co bywa wypisywane na forum to przeciez wlasnie poglady. A tak jak ja je
                > czytam czytaja je i setki innych "skadkolwiek" i na ich podstawie wyobrazaja
                > sobie ogol Polakow. No i jaki waszym zdaniem jest obraz, jaki sobie tworza?

Ale wg prowokata to wina UE ,ze jestesmy jacy jetesmy.
                • Gość: prowokat Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.telimeny / 192.168.0.* 07.06.02, 09:02
                  a gdzie to napisałem
    • Gość: GMR Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 06.06.02, 21:43
      Polski biały murzyn to ja to ja to ja....!!!!!!!!
      • Gość: zyx nie obrazaj murzyna porownaniem z soba. RASISTO! IP: *.rdu.bellsouth.net 06.06.02, 23:58
        Gość portalu: GMR napisał(a):

> Polski biały murzyn to ja to ja to ja....!!!!!!!!

• Gość: GMR Re: nie obrazaj murzyna porownaniem z soba. RASISTO! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 11:49
          Ja tylko zacytowałem fragment piosenki popularnej w latach 80-tych..niestety
          nie pamiętam nazwy tego zespołu (Rezerwa? Oddział Zamknięty? Daab?)
      • Gość: R Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: 217.153.34.* 07.06.02, 08:54
        Gość portalu: GMR napisał(a):

> Polski biały murzyn to ja to ja to ja....!!!!!!!!

Po wstapieniu do Unii bedziemy traktowani duzo gorzej niz Murzyni, gdyz Murzyni
        ciesza sie w UE cala masa przywilejow i specjalnych praw stworzonych z uwagi na
        ich kolor skory. My niestety jestesmy biali i dlatego bedzie sie nas
        wykorzystywac i eksploatowac bez milosierdzia.
        • Gość: brzytwa Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.pcz.czest.pl 07.06.02, 09:39
          Gość portalu: R napisał(a):

> Po wstapieniu do Unii bedziemy traktowani duzo gorzej niz Murzyni, gdyz Murzyni
          >
          > ciesza sie w UE cala masa przywilejow i specjalnych praw stworzonych z uwagi na
          >
          > ich kolor skory. My niestety jestesmy biali i dlatego bedzie sie nas
          > wykorzystywac i eksploatowac bez milosierdzia.

A do tego mamy jeszcze opinie antysemitow!
          • Gość: saba Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 07.06.02, 10:38
            W telewizji Nimieckiej jest zaskakujaco duzo programow o Polsce, zwlaszcza tych kulturalnych, m.in. wizerunki
            miast (i to nie tylko tych niegdys niemieckich, Wroclawia czy Gdanska...), sytuacji, ludzi, nawte sama sie dziwie.
            Sa pokazywane czesto polskie filmy, ktorych nawet ja w Polsce nigdy nie widzialam albo sie na pokazanie ich
            w telewizji nie zalapalam (Np;;PAnna Nikt" albo, "Osmy dzien tygodnia"). Nie wiem czy to w ramach wstapienia
            POlski do EU robi sie POlsce wten sposob wizytowke czy tez nie, pewnie troche tak. Natomiast, o zdaniu na temat
            Polakow tutaj decyduja jeszcze niestety stereotypy...ale zaczyna sie to poprawiac, chciaz tzw. Polonia glownie
            w swej wiekszej czesci te stereotypy potwierdza...niestety...
            • Gość: brzytwa Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.pcz.czest.pl 07.06.02, 10:59
              Gość portalu: saba napisał(a):

> Nie wiem czy to w ramach wstapienia
              > POlski do EU robi sie POlsce wten sposob wizytowke czy tez nie, pewnie troche
              > tak.

Nie wizytowke, ale propagande. Tutaj jest to samo na temat Niemcow,
              (tylko nie wspominajmy o wojnie). Nazywa sie to "przelamywaniem
              stereotypow i uprzedzen". Tak naprawde chodzi o dzialania lobby
              globalistycznego, ktore ma swoj interes w rozszerzaniu UE.
              Coz, postepowe media sa tak zaprawione w propagandzie, ze pewnie
              niedlugo niemiecka tluszcza zacznie miec kompleksy w stosunku
              do Polakow. Akurat to jest pozytywny aspekt tej calej hecy,
              bo ogolna opinia o kraju, rzutuje takze na ocene np. towarow z tego
              kraju.
              • Gość: Crotalus Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: 157.25.121.* 07.06.02, 11:22
                Wizerunek Polski na zachodzie jest taki; reklamówka z Discovery - bloki prosto
                z Radomia, ulica wiodąca przez pola przez którą jedzie rospadający się Żuk,
                łysy, wąsaty, kiepsko ubrany taksówkarz.
              • Gość: saba Re: Białe dzikuszy z POLSKI IP: *.Herder.Uni-Marburg.DE 07.06.02, 11:39
                Gość portalu: brzytwa napisał(a):

> Gość portalu: saba napisał(a):
                >
                > > Nie wiem czy to w ramach wstapienia
                > > POlski do EU robi sie POlsce wten sposob wizytowke czy tez nie, pewnie tro
                > che
                > > tak.
                >
                > Nie wizytowke, ale propagande. Tutaj jest to samo na temat Niemcow,
                > (tylko nie wspominajmy o wojnie). Nazywa sie to "przelamywaniem
                > stereotypow i uprzedzen". Tak naprawde chodzi o dzialania lobby
                > globalistycznego, ktore ma swoj interes w rozszerzaniu UE.
                > Coz, postepowe media sa tak zaprawione w propagandzie, ze pewnie
                > niedlugo niemiecka tluszcza zacznie miec kompleksy w stosunku
                > do Polakow. Akurat to jest pozytywny aspekt tej calej hecy,
                > bo ogolna opinia o kraju, rzutuje takze na ocene np. towarow z tego
                > kraju.

W ten sposob mozna powiedziec ze kazdy program jest nie programem informacyjnym tylko propagandowym.
                Wydaje mi sie to troche przesadzone ale cos w tym pewnie jest.
                Jednak duza czesc NIemcow (w wiekszosci starsze pokolenie) jesli wyraza zainteresowanie Polska to czesto
                przynajmniej geograficznie - terenami kiedys niemieckimi, niemniej jednak jadac w te tereny maja kontakt z Polakami, i
                ich zdanie na temat Polakow jest wbrew pozorom - bardzo pozytywne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka