Dodaj do ulubionych

10 irańskich pytań

26.09.07, 21:32
Rektorzy irańskich uczelni wystosowali list do rektora uniwersytetu Columbia Lee Bollingera. List zawiera 10 pytań.

Ciekawe, czy doczekają się odpowiedzi.

Iranian University Chancellors Ask Bollinger 10 Questions

www.farsnews.com /English/newstext.php?nn =8606300370

TEHRAN (Fars News Agency)- Seven chancellors and presidents of Iranian universities and research centers, in a letter addressed to their counterpart in the US, Colombia University, denounced Lee Bollinger's insulting words against the Iranian nation and president and invited him to provide responses to 10 questions by Iranian academics and intellectuals.

The following is the full text of the letter:

Mr. Lee Bollinger, Columbia University President

We, the professors and heads of universities and research institutions in Tehran, hereby announce our displeasure and protest at your impolite remarks prior to Iranian President Mahmoud Ahmadinejad's recent speech at Columbia University.

We would like to inform you that President Ahmadinejad was elected
directly by the Iranian people through an enthusiastic two-round poll in which almost all of the country's political parties and groups participated. To assess the quality and nature of these elections you may refer to US news reports on the poll dated June 2005.

Your insult, in a scholarly atmosphere, to the president of a country with a population of 72 million and a recorded history of 7,000 years of civilization and culture is deeply shameful.

Your comments, filled with hate and disgust, may well have been influenced by extreme pressure from the media, but it is regrettable that media policy-makers can determine the stance a university president adopts in his speech.

Your remarks about our country included unsubstantiated accusations that were the product of guesswork as well as media propaganda. Some of your claims result from misunderstandings that can be clarified through dialogue and further research.

During his speech, Mr. Ahmadinejad answered a number of your questions and those of students. We are prepared to answer any remaining questions in a scientific, open and direct debate.

You asked the president approximately ten questions. Allow us to ask you ten of our own questions in the hope that your response will help clear the atmosphere of misunderstanding and distrust between our two countries and reveal the truth.

1- Why did the US media put you under so much pressure to prevent Mr.
Ahmadinejad from delivering his speech at Columbia University? And why have American TV networks been broadcasting hours of news reports
insulting our president while refusing to allow him the opportunity to respond? Is this not against the principle of freedom of speech?

2- Why, in 1953, did the US administration overthrow Iran's national
government under Dr Mohammad Mosaddegh and go on to support the Shah's dictatorship?

3- Why did the US support the blood-thirsty dictator Saddam Hussein during the 1980-88 Iraqi-imposed war on Iran, considering his reckless use of chemical weapons against Iranian soldiers defending their land and even against his own people?

4- Why is the US putting pressure on the government elected by the
majority of Palestinians in Gaza instead of officially recognizing it? And why does it oppose Iran's proposal to resolve the 60-year-old Palestinian issue through a general referendum?

5- Why has the US military failed to find Al-Qaeda leader Osama Bin Laden even with all its advanced equipment? How do you justify the old friendship between the Bush and Bin Laden families and their cooperation on oil deals? How can you justify the Bush administration's efforts to disrupt investigations concerning the September 11 attacks?

6- Why does the US administration support the Mujahedin Khalq Organization (MKO) despite the fact that the group has officially and openly accepted the responsibility for numerous deadly bombings and massacres in Iran and Iraq? Why does the US refuse to allow Iran's current government to act against the MKO's main base in Iraq?

7- Was the US invasion of Iraq based on international consensus and did international institutions support it? What was the real purpose behind the invasion which has claimed hundreds of thousands of Iraqi lives? Where are the weapons of mass destruction that the US claimed were being stockpiled in Iraq?

8- Why do America's closest allies in the Middle East come from extremely undemocratic governments with absolutist monarchical regimes?

9- Why did the US oppose the plan for a Middle East free of unconventional weapons in the recent session of the International Atomic Energy Agency Board of Governors despite the fact the move won the support of all members other than Israel?

10- Why is the US displeased with Iran's agreement with the IAEA and why does it openly oppose any progress in talks between Iran and the agency to resolve the nuclear issue under international law?

Finally, we would like to express our readiness to invite you and other scientific delegations to our country. A trip to Iran would allow you and your colleagues to speak directly with Iranians from all walks of life including intellectuals and university scholars. You could then assess the realities of Iranian society without media censorship before making judgments about the Iranian nation and government.

You can be assured that Iranians are very polite and hospitable toward their guests.
Obserwuj wątek
    • warmi2 Re: 10 irańskich pytań 26.09.07, 21:44
      Po co odpowiadac na list ktory byl opracowany i zatwierdzony przez
      tajna sluzbe Iranu ?

• cepekolodziej Re: 10 irańskich pytań 26.09.07, 23:53
        Masz dowody, że tak własnie jest? Że rektorów uczelni irańskich nie stać na ułozenie takiego listu?

Masz wgląd w pracę specsłużb Iranu?

Zatwierdzenie przez irański MSZ -
        • misterpee Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 00:23
          Sam fakt ze na Columbi zebrali sie wybrani przez sionistow krzykacze
          od rektorra uniwersytetu poczawszy, podobni do Pelusiakow, sprawia
          ze to widowisko musialo bycx takie jakie bylo. Najlepiej ocenil to
          Izraelski dziennik Haaretz - ocenili to wystapienie prezydenta
          Iranu bylo przegrana Izraelskiej propagandy. Niewatpliwie mialo sie
          wrazenie ze jest tam banda huliganow , a sam poziom tych pytan
          dowodzil o ich prawdziwie goebelsowskich korzeniach.
          Dla sparwiedliwosci trzeba dodac ze byly tam rowniez oklaski dla
          Prezydenta w moemcie kiedy mowil o losie Palestynczykow.
          • splitme Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 00:39
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48452&w=69557917
            ===================================================================

Sam fakt ze na Columbi zebrali sie wybrani przez sionistow krzykacze
            od rektorra uniwersytetu poczawszy ,...
        • warmi2 Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 05:12
          Nie, ale wiem jak to bylo w PRL a Iran bedac podobnym rezimem , nie
          pozwoli aby tego rodzaju "pytania" wychodzily bez kontroli.
          • cepekolodziej Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 06:58
            Szanowny,

w takim kontekście politycznym, w każdym kraju treść tego rodzaju dokumentu byłaby co najmniej konsultowana z MSZ-em. W taki czy inny sposób. Ale byłaby.

Mecze ping-ponga USA-Chiny były kontrolowane z obu stron przez wszystkie możliwe służby.

I to nie jest kwestia reżimu irańskiego, to kwestia sytuacji, w jakiej ten kraj asię znalazł - w obliczu nieustannych nacisków i gróźb, w obliczu realnego zagrożenia wojną.

A co się robi z wypowiedziami Ahmadineżada, to już przechodzi pojęcie. Facet mówi, z grubsza: "u nas w Iranie nie ma takich homoseksualistów JAK W WASZYM KRAJU" (mając na myśli małpio-bezczelnych uczestników róznych szwancparad zwanych dla niepoznaki gaypride paradami), w tłumaczeniu jest już tylko "w Iranie nie ma homoseksualistów".

O słynnym przekręcie z tłumaczeniem, na którego końcówce pojawiła się fraza o "wymazywaniu Izraela z mapy świata", już nie będę wspominał.

W tej sytuacji nie dziwiłoby mnie, gdyby nad listem irańskich rektorów do Bollingera deliberowali przedstawiciele irańskiego MSZ-u, służb, urzędu prezydenckiego oraz lingwiści. To, że tak z pewnością było, nie odbiera znaczenia pytaniom zawartym w liście.

Jednoz nich: gdzie są dowody, że Irak zgromadził zapasy broni masowej zagłady? Po tych kilku latach okupacji już należałoby coś znaleźć ---
            • warmi2 Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 17:42
              Jak zwykle ... 50 lat temu "intelektualisci" uparcie bronili
              Stalina , ktory przeciez "budowal nowy swietlisty system" i co z
              tego ze "kilka ofiar" przy tym sie trafilo.

Teraz podobnie, Iran to dla nich normalny kraj pomimo tego ze
              homoseksualisci sa skazywani na smierc a kobiety ktore przespaly sie
              z jakims facetem kamieniowane publicznie.
              • cepekolodziej Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 19:10
                Nie bylo mowy o Stalinie ani o żadnym "świetlistym systemie". Jest mowa o dziesięciu pytaniach skierowanych przez rektorów uczelni irańskich do rektora amerykańskiego Uniwersytetu Columbia. Pytania dotyczą zasadności amerykańskiej polityki na Bliskim Wschodzie.

Potrafisz to zrozumieć?
                • cepekolodziej Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 19:19
                  Żeby lepiej dotarlo:

potrafisz zrozumieć, że ktoś mógł/może mieć krytyczny stosunek do Sadama Husajna -
                  • splitme Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 19:34
                    Apropo's tych masowych zbrodni z pominieciem masakry Kurdow gazem
                    (nie wybielam dziada) gdzie te masowe groby ktore nam obiecano ???

Czekam na nie jak na obiecane WMD sklady ,...
                    Że zbrodnie Husajna nie usprawiedliwiają zbrodniczej nieudolności
                    planistów i strategów, ktorzy wpakowali Amerykę, Irak i kawałek
                    świata w bagno?
                • warmi2 Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 20:19
                  Nie tak szybko kolego.

To byla odpowiedz na twoj post gdzie twierdziles , ze prasa oczernia
                  i przekreca to co powiedzial ten gosciu i wogole Iran jest
                  przedstawiany jako zbrodnicze rezim.

Odpowiedzialem ci na to , ze bardzo podobne zarzuty stawiano
                  przeciwnikom Stalina 50 lat temu a ty znowu wyskakujesz z tymi
                  pytaniami.
                  • cepekolodziej Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 20:45
                    Ależ oczywiście, że prasa przekręca. Masz wątpliwości? Jeśli tak, to jesteś jakiś niedokształcony.

Nie wyskakuję. Zerknij jeszcze raz na tytułwątku. Tu własnie chodzi o te pytania.
                    • warmi2 Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 22:15
                      Prasa przekreca .. bo to sa ludzie i popelniaja bledy.

Z drugiej strony rzad Iranu ma problem zupelnie innej natury -
                      czasami tez popelniaja bledy i prawda wychodzi na wierzch.
      • new_me13 Re: 10 irańskich pytań 27.09.07, 03:06
        no widzisz, niewygodne pytania, to najlepiej zdyskredytoeac ich
        zrodlo. czy to wazne, kto zatwierdzil, kto ulozyl? a gdzie
        odpowiedzi? shalom, warmi.
        • absztyfikant Bajki byly, teraz fakty 27.09.07, 03:16
          www.terrorismawareness.org/islamic-mein-kampf/
          • goldbaum007 he he he "fakty" :-) 28.09.07, 14:54
            ... na miare fucksztyfikanta :-)

Takie "fakty" przerabialismy juz w latach 50-tych w peerelu.
    • cs137 Re:Mam dla Bollingera propozycję, jak odpowiedzieć 27.09.07, 03:48
      • cs137 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 03:50
        W komuniżmie swietnie działało, te Persy tez powinny sie od niego odczepić. Cały
        list powiniem wygladac tak:

PANIE!!!!! CZY TO JA Z "AURORY" STRZELAEM!?????
        • cepekolodziej Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 06:38
          cs137 napisał:

> W komuniżmie swietnie działało, te Persy tez powinny sie od niego odczepić. Cał
          > y
          > list powiniem wygladac tak:
          >
          > PANIE!!!!! CZY TO JA Z "AURORY" STRZELAEM!?????

Jeśli tak, to może raczej:

PANIE!!!!! CZY TO JA ZZA KRZAKA STRZELAŁEM!?????
          • dana33 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 18:46
            widzisz, cepele, jak to ladnie z ciebie wychodzi?
            juz nie biedni palestynczycy i podli israelczycy, ktorzy ukradli im
            ziemie, wode i piach, ale jeszcze kieruja wiatry nie w ich strone..
            to juz nie loz biednego muhmada, co to nigdy nie atakowal i nie
            zabijal zydow, a teraz zydzi zabijaja mu dziecko... to juz nie swiete
            oburzenie tego jedynego sprawiedliwego wsrod polakow, ktory wlosy
            sobie z glowy wyrywa na widok bestialstwa zoldakow israelskich i
            bezdusznosci israelskich rzadow przez ostatnie 60 lat a moze i
            dluzej.... tutaj, jak za czasow konferencji teheranskiej, nasz cepele
            broni achmadacustam.... tego, co to oglasza od miesiecy o swojej
            ochocie wymazania israela z mapy swiata.... poparcie dla terrorysty,
            bo przeciez achmadzik oplaca terror arabski, ktory spedza sen z oczu
            cepelka... a jak dojdzie do polski ten terror arabski, to cepele
            bedzie mial okazje do nastepnych pretensji do israela i zydow....
            nu, cepele... ja stoje na strazy... ja ci wtedy przypomne, jak ty od
            lat popierasz tych terrorystycznych sqrwieli....

ale przyznaje: jestes konsekwentny, nie zmieniasz linii poparcia i
            obrony... i tak trzymac, cepele, tak trzymac...
            • cepekolodziej Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 19:06
              Twoje pomówienia znam już na pamięć. Więc sobie oszczędź. Bo to zwyczajne propagandowe prostactwo.

A gadki o tym, że była mowa o "wymazaniu Izraela z mapy świata" zostaw dla naiwniaków.

Żegnam
              • dana33 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 21:04
                caly swiat jest naiwny, nie?
                zegnaj, zegnaj.... ja cie sledze... :))))
              • warmi2 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 22:17
                "A gadki o tym, że była mowa o "wymazaniu Izraela z mapy świata"
                zostaw dla naiwniaków. "

Sa dwie mozliwosci .. albo znasz Farsi albo twoje zrodla pochodza z
                prasy ( ktora podobno klamie jak sam pisales i ktorej nie nalezy
                ufac.)

• dana33 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 23:08
                  eee, to taki folklor cepowski.... on lubi zaprzeczac temu, co
                  wszyscy wiedza... :)))
                  wg niego ahmi nie powiedzial nic o wymazaniu israela z mapy swiata..
                  tak samo jak wg niego nikt nie wyrzucal zydow w 68....
                  tak samo, jak wg niego israel nie ma granic...
                  on lubi na przekor... tak juz ma... :))))
            • splitme Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 19:29
              Jesli to prawda , a nie jest , (czytalem tlumaczenie tego speach)
              to jest to wasz problem waszego rezimu i moze rezimow jak Saudies ,
              a nie jak nam to upychacie , problemem swiata ,...
              ====================================================================
              ... tutaj, jak za czasow konferencji teheranskiej, nasz cepele
              broni achmadacustam.... tego, co to oglasza od miesiecy o swojej
              ochocie wymazania israela z mapy swiata....

Do niedawna posadzaliscie o to Saddama , pozniej Saudies , a po
              zlojeniu wam dupy w Libanie przez hezbollah'ow , Ahmi przejmuje
              te role , ba , na dokladke bomba mu sie marzy :))) ,...
              poparcie dla terrorysty, bo przeciez achmadzik oplaca terror
              arabski, ktory spedza sen z oczu cepelka...

Grand finale , postraszyc Polakow :))) Ciucius , a coz to Polakom
              czy US grozi ze strony Ahmiego ??? ,... Na marginesie , wbrew temu
              co nam upychacie , Iran od ponad 200-tu lat zyje zgodnie z krajami
              z ktorymi graniczy , nikogo nie napadl , nikogo nie okupuje i nie
              zaczal wyscigu zbrojen na Bliskim Wschodzie ,...
              a jak dojdzie do polski ten terror arabski, to cepele bedzie mial
              okazje do nastepnych pretensji do israela i zydow....

• dana33 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 21:13
                ujjj, rozlupaniec..... nie znalazles zadnej informacji o tych
                grobach???? nie umiesz wrzucic pytanka w googla????
                www.state.gov/g/drl/rls/27000.htm
                news.bbc.co.uk/1/hi/world/middle_east/1813203.stm
                www.usaid.gov/iraq/legacyofterror.html
                web.amnesty.org/report2004/irq-summary-eng
                itd
                itd
                itd

a najbardziej, zlotko, to mi sie spodobalo twoje pieszczotliwe
                nazwanie tego sqrwiela terrorystycznego.... ahmi.... oh, oh, oh...
                po prostu genialne....
                wiesz, ze hitlera nazywano pieszczotliwie adi?
                buzka, rozlupaniec... :))))
                • splitme Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 23:37
                  Co na upychasz , "dowody" paru miejsc gdzie zanalezli gdzie w jednym
                  znalezli az kikanascie cial ??? Przed inwazja byla mowa o setkach
                  tysiecy a nawet ponad milionie ,... Gdzie sa ??? Nie upychaj mi tu
                  kitu rzadowych zrodel , w takich sprawach wiarygodne sa tylko dowody
                  poparte przez komisje miedzynarodowa , a tej nawet nie powolano , bo
                  nie bylo do czego ,...

Jeszcze raz podkreslam , nie bronie sku..ela , ale nie jestem na
                  tyle idiota zeby brac wasza czy nasza propagande za dobra monete ,.
                  Over one million Iraqis are believed to be missing in Iraq as a
                  result of executions, wars and defections, of whom hundreds of
                  thousands are thought to be in mass graves.

• warmi2 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 22:31
                "Na marginesie , wbrew temu
                co nam upychacie , Iran od ponad 200-tu lat zyje zgodnie z krajami
                z ktorymi graniczy , nikogo nie napadl , nikogo nie okupuje i nie
                zaczal wyscigu zbrojen na Bliskim Wschodzie ,...
                "

No oprocz tego ze finansuje i steruje Hezbollah, ktore bylo miedzy
                innymi odpowiedzialne za doprowadzenie Libanu do ruiny.
                • splitme Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 23:19
                  Broni swojej strefy wplywow jak my na zachodniej polkuli - Chile ,
                  Nicaragua , Granada , Salvador , Panama , etc , etc ,...
                  No oprocz tego ze finansuje i steruje Hezbollah,

Bullshit !!! Zanim zio-ludek nie zaczal macic , Liban byl Szwajcaria
                  Bliskiego wschodu ,...
                  ktore bylo miedzy innymi odpowiedzialne za doprowadzenie Libanu do
                  ruiny ,...
                  • dana33 Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 27.09.07, 23:26
                    hahahahahaha..... ale ubaw... :))))))
                    nie ma to jak rozlupaniec i jego "wiedza"... :)))))
                    • z_daleka Re:czesc i nie czepiaj sie... 28.09.07, 00:00
                      ten tu nie przychodzi, zeby wiedze przekazywac... ino rozladowac ten bol co go nyje.
                      "to wszystko żydowska robota"
                      • absztyfikant Re:czesc i nie czepiaj sie... 28.09.07, 01:34
                        Ciekawa diagnoza Z_daleka... Mysle, ze prawdziwa. Masz podejrzenia
                        co do przyczyn tego bolu?
                        • zbalansowany Re:czesc i nie czepiaj sie... 28.09.07, 02:03
                          O ile wiem to w zeszlym tygodniu Olmert obiecywal wymazanie Iranu z
                          mapy swiata.
                          • absztyfikant Re:czesc i nie czepiaj sie... 28.09.07, 02:06
                            Olmert, hahahaha:)
                          • z_daleka Re:czesc i nie czepiaj sie... 28.09.07, 14:06
                            zabalansowany pisze: "o ile wiem..."
                            Chopie...ty nie wiesz...uwierz w to wreszcie.
                    • mieczsilver Re:Wysłałem za wcześnie - dokończenie: 30.09.07, 21:07
                      dana33 napisała:

> hahahahahaha..... ale ubaw... :))))))
                      > nie ma to jak rozlupaniec i jego "wiedza"... :)))))

Może zatem z tej innej imperialnej iwybranej wiedzy będzie można się dowiedzieć
                      jakie były warunki powstania Izraela po II wojnie światowej?
    • goldbaum007 a tak sie odgrazali ze nie wychyla nosa 28.09.07, 14:56
      zza muru swojego getta pt. "erec srael"....

Ciasno im czy co?
      • z_daleka Re: a tak sie odgrazali ze nie wychyla nosa 28.09.07, 15:35
        my jestesmy harcowniki
        na goldbaumow kladziem wnyki...
    • mieczsilver Re: 10 irańskich pytań 28.09.07, 15:40
      Czy jest żródło gdzie pytania są przetłumaczone na język polski?Z mojej wiedzy
      to obie strony i żydowska i palestyńska nie dotrzymała warunków pierwotnych.Czy
      to jest podstawa aby kolejnym szulerstwem tworzyć podstawy do konfliktu
      cywilizacyjnego na skalę globalną?!
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka