Dodaj do ulubionych

Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkenau

05.05.05, 08:25
miejmy nadzieje ze narod polski i zydowski laczyly beda coraz lepsze stosunki a ludzie bo obu stronach zajma sie swoimi fanatykami ktorzy psuja coraz lepsze kontakty miedzy Polska i Izraelem. My powinnismy zajac sie naszymi antysemitami a Zydzi "antypolakami". Jak znikna jedni i drudzy nie bedzie podstawy aby pojawiali sie kolejni
Obserwuj wątek
    • bogalfa Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 08:39
      Strasznie to jest bolesne, co ludzie potrafili zrobić ludziom. Trzeba
      absolutnie trzebić antysemityzm wśród Polaków, a obywatele Izraela oby coraz
      lepiej rozumieli, że Palestyńczycy to też ludzie, i że w interesie zarówno
      Izraelczyków jak i Palestyńczyków leży pokojowa współpraca i obopólne dobro.
      • hegemon72 MARSZ ŻYWYCH TRUPÓW? 05.05.05, 19:19
        a tak na marginesie to zastanawia mnie ile te wszystkie blazenady beda trwaly?

czczenie ofiar II wojny Swiatowej itp?

tak dlugo jak zyja ofiary?

tak dlugo jak istnieja "kombatanci" ?? juz predzej

życzę sobie aby moje wnuki nie musiały już tego oglądać, i niemam tu na myśli tylko tego marszu, przeciwko ktoremu nic niemam

chodzi mi o rozne tego rodzaju happeningi

może potrzebna jest III wojna światowa?? i nowi kombatanci? ale tacy prawdziwi a nie te udawane złodzieje
        • kichote1 Re: MARSZ ŻYWYCH TRUPÓW? 05.05.05, 20:02
          Dla Ciebie to blazenada? Po prostu brak mi slow...
          • cziriklo Gratuluje, hegemonie. Pokazales klase swoimi 05.05.05, 20:15
            plwocinami. Pewnie i wnuki takie jak ty.
            • hegemon72 MARSZ ŻYWYCH TRUPÓW? 05.05.05, 22:16
              po prostu zadałem pytanie?

jak dlugo te happeningi będą się odbywały?

50lat? 100? do końca świata? czy może jeden dzień dłużej?

bo to głupie obchodzić taką uroczystość powiedzmy w roku 2087?

tylko gdzie jest ta granica?

w końcu nieobchodzimy dawniejszych tragedii(sprzed II wojny Swiatowej), tak uroczyscie, poza tym ze pamietamy, piszemy w ksiazkach do historii

i tyle, starczy

z tym też trzeba już skonczyć, każdy kto sie urodzil po wojnie, dlugo po wojnie ma to W DUPIE

tak samo sie tym przejmuje jak powstaniem listopadowym jak i warszawskim

milo poczytac w ksiazkach do historii ze byly jakies tam romantyczne(zwal jak zwal) zrywy i styka

wiecej niepotrzeba hipokryci
              • y.y [...] 06.05.05, 00:03
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • verbaveritatis Hegemon72 czy prowokuje? 06.05.05, 11:10
                Rocznice powstan narodowych obchodzi się i dzisiaj, choc minęło sporo,sporo
                lat...Trochę patriotyzmu, szczeniaku! Kto Cię tak wychował? Ulica? Dom?
                • hegemon72 to powiedz mi dziadku gdzie ? 06.05.05, 14:57
                  sie obchodzi rocznice powstan styczniowych? listopadowych?

konkretne przyklady prosze, daty, miejscowosci

szczeniaku
        • aniaczepiel Re: MARSZ ŻYWYCH TRUPÓW? 06.05.05, 20:56
          Zgadzam się.
    • demokratus SZEDŁEM W ZESZŁYM ROKU. Wzruszające, nieza- 05.05.05, 08:58
      pomniane przeżycie. Płakałem jak wszyscy uczestnicy, pogrążeni w bólu i
      nostalgi za kulturą, którą zamordowano, tu, na ziemi tak przyjaznej zdawałoby
      się plemieniu mojżeszowemu. Nie ma dzisiaj już Sztetl. Odeszły wraz z dymem
      spalonych stodół, męczeńską śmiercią niewinnych. Trudno się pisze o tak ważnych
      sprawach, dotykających istoty człowieczeństwa. Niech nasze łzy będą nagrodą dla
      tych co mówić już nie mogą... [']['][']
      • ogromnejadra DZIWNE. Ja też maszerowałem i jakoś Polaków tam 05.05.05, 13:48
        nie widziałem.
    • darekwu Jestem z Wami 05.05.05, 09:15
      Nie ma badziej przerażającej zbrodni w całej historii świata.
      Shalom!
      • ogromnejadra Nie ma większej... A my dołożyliśmy Kielce 47 05.05.05, 09:57
        i Marzec 68. Smutno mi się robi...
        • maciej48 Re: Nie ma większej... A my dołożyliśmy Kielce 47 05.05.05, 10:41
          Synu Kielce46 /po pierwsze znaj datę/ to była prowokacja sowietów i UB,które
          przelewem żydowskiej krwi załatwiły sobie obsmarowanie gównem
          niepodległościowych ugrupowań i partyzantki antykomunistycznej,a 1968 to może
          już pamiętasz, że była to robota Moczara / tow Diomko-bodajże/i Gomuły, i
          rozszalałych na ich rozkaz jak zwykle postępowych dziennikarzy, to i Narodu
          Polskiego w te łajdactwa nie mieszaj. Co do Marszu Żywych to szolem alejchem i
          wszstkiego najlepszego, pamiętajmy bo pamięć rodzi życie!
          • amhu Re: Nie ma większej... A my dołożyliśmy Kielce 47 05.05.05, 16:03
            Jakos jednak ochoczo znaczna czesc owego Narodu w owych prowokacjach
            uczestniczyla. Przedwojnie, wojna, powojnie - nie za duzo tych "zbiegow
            okolicznosci" i "prowokacji"?
            • fritz.fritz Re: Nie ma większej... A my dołożyliśmy Kielce 47 05.05.05, 16:50
              amhu napisał:

> Jakos jednak ochoczo znaczna czesc owego Narodu w owych prowokacjach
              > uczestniczyla. Przedwojnie, wojna, powojnie - nie za duzo tych "zbiegow
              > okolicznosci" i "prowokacji"?

Jakos przypadkiem, kiedy Narod ten byl niepodlegly, stanowil miejsce ucieczki
              wszystkich Zydow z calej Europy. Dzieki temu Narodowi Zydzi mogli stworzyc tak
              wielka spolecznosc, chyba najwieksza na swiecie. Izrael zawdziecza swoje
              istnienie wlasnie Zydom z Polski, a wiec Narodowi, ktory dal im schronienie i
              umozliwil rozwoj wlasnej kultury, nie mordujac ich i przepedzajac jak to robili
              Hiszpanie czy Niemcy ( nie jeden raz, moze dlatego Zydzi tak kochaja
              Niemcow), czy tez Wlosi zamykajac Zydow w Gettach. Inne kraje, narody, rowniez
              nie obchodzily sie lepiej z Zydami. Wyjatkiem byli wlasnie Polacy i Polska. Coz
              to za przypadek.

Do poczatkow 19.wieku w Polsce nie bylo pogromow. Stosunki w tamtejszej Polsce
              naszkicowal prof. Tazbir,historyk, w artykule z Polityce "Heretyk w moim domu",
              chyba przed 3 laty.

A potem Polska przestala istniec.

Pogromy zaczely sie naprawde na Ukrainie, wtedy byle polskie tereny wschodnie,
              po powstaniu styczniowym, 1863, kiedy zniknely resztki polskiej panstwowosci.

Tez przypadek.

Prawdopodobnie pojecie Czarnej Sotni jest ci znane. To nie byla organizacja
              polska. Mozna powiedziec, wrecz przeciwnie.

Pod koniec 19. wieku i na poczatku 20. wieku Zydzi bardzo aktywnie wystepowali
              przeciwko powstaniu niepodleglej Polski. Zydzi dazyli do stworzenia panstwa
              zydowskiego w scislej wspolpracy i w oparciu o Niemcy. Jednym z elementow
              kampani w tym celu bylo stworzenie polskiego antysemityzmu.

Przypadek oczywiscie. Nie bylo antysemityzmu. Powstal antysemityzm.

Mielismy docznienia z zydowska antypolskoscia. Z armia czerwona w 1919
              maszerowala rowniez Polska Partia Komunistyczna. Zgadnij, jakiej przewazne
              narodowosci byli czlonkowie tej partii?

Naprawde, Polacy w Polsce miedzywojennej mieli duzo powodow odnosic do
              obywateli zydowskich z duza doza nieufnosci.

W kontekscie jawnej dzialalonosci antypolskiej Zydow brak negatywnej reakcji
              bylby czyms nienormalnym.

Oczywiscie istniala grupa, zdaje sie nie wieksza nie 5% zydowskiej populacji,
              ktora byla nalezal do polskich Zydow, czy tez Zydow Polskich: to byli Polacy
              bedacy rownoczesnie Zydami, bedacy takimi samymi patriotami polskimi
              jak "rdzenni" Polacy. Niestety, nie bylo ich duzo.

W tym czasie Wielki Narod Niemiecki, goraco kochany przez Zydow, stworzyl w
              Europie podwaliny nowoczesnego podejscia do sprawy zydowskiej. Mlode panstwo
              polskie uczylo sie dopiero cywilizacji. Oczywiscie bylo rowniez pod wplywem
              wielkiej cywilizacji niemieckiej. Nawet powstaly organizacje endeckie. Tylko ze
              naprawde, one nic nie byly warte. Nie udalo im sie powtorzyc Nocy Krysztalowej,
              ani stworzyc zadnych obozow wychowawczych na ksztalt duzego mistrza
              niemieckiego.

Ale w obecnej perspektywie zydowskiej organizacja endecka jest wrecz gorsza od
              NSDAP i obozow koncentracyjnych.

Tez zapewne przypadek.

Przynajmniej to sugeruja odwiedziny w muzeum zydowskim w NY. Nikt nie mowi o
              Polakach, ale staje sie jasne, ze tylko dzieki Polakom bylo mozliwe
              zamordowanie 3 mln Zydow w Polsce.

To jest oczywiscie tez przypadek.

• fritz.fritz Re: Nie ma większej... A my dołożyliśmy Kielce 47 05.05.05, 16:09
            To nie byly tylko Kielce. Problem polega na tym, ze we wszystkich tych
            pogromach byly, jak napisales, widoczne "raczki" bezpieki. Dalszym problemem
            jest to, ze bezpieka w tamtych czasach byla obsadzona przez Zydow.

W wyniku tych pogromow Zydzi, ktorzy byli w tym czasie w Polsce, zaczeli masowo
            emigrowac do Izraela. Antysemitami zostali oczywiscie Polacy.

Z tamtejszego aparatu bezpieczenstwa sporo ludzi jeszcze zyje i to w Izraelu.
            Dlaczego nie zostalo dotychczas przeprowadzone normalne sledztwo wyjasnijace
            kulisy pogromow, kto je przeprowadzil i w jakim celu?

A moze i przeprowadzono, tylko wladze z oczywistych powodow nie publikuja
            wynikow.

Mam nadzieje, ze rowniez te sprawy zostana wkoncu wyjasnione.

• wmaker Z USA nie wyrywali się do budowania Izraela 05.05.05, 17:32
              Z Rosji Żydzi nie mieli możliwości wyjechać , coś w tym jest .
              I jeszcze Polsko-Żydowska SB była umoczona w różne zbrodnie stalinowskie , a tu odwilż polityczna , to
              zapewne również powodowało chęć szybkiej ewakuacji , bo to nie wiadomo co to bedzie , może sądzić
              zaczną .
        • remekk Kielce - UB owska prowokacja . DOŁOZYLIŚCIE ! 06.05.05, 09:35
          KTO MIAŁ TAK NAPRAWDE MOC DECYZYJNA W UB ?
          • bladatwarz Zydzi 06.05.05, 19:12
            3/4 ubecji na kierowniczych stanowiskach obsadzali w Polsce zydzi.
        • eres2 Nie tylko Kielce '47 i "marzec '68" 06.05.05, 22:52
          O.: i Marzec 68. Smutno mi się robi...

eres: Bezgraniczny smutek i grozę budzą okrutne masowe mordy dokonane na
          ludności żydowskiej przez ich nie-żydowskich współobywateli w Radziłowie,
          Jedwabnem i ok. dwudziestu innych miejscowości Polski północno-wschodniej.
      • dawid.kingloff nie ma? jesli juz tak lubisz rekordy.. 06.05.05, 07:30
        to oczywiscie ten pobil stalin. zamienil cala wschodnie ukraine w oboz
        koncentracyjny. 7 -10 mln. ofiar w JEDEN rok.
      • bladatwarz Malo wiesz 06.05.05, 19:10
        Wiecej ludzi stracili Kambodzanczycy i Burkowie.
    • 18261826www Polacy i Zydzi byli ofiarami tej wojny. 05.05.05, 09:21
      Nie dajmy sie poroznic przez antysemickie ,badz antypolskie elementy.
      To co nas laczy to wspolny los w tragedii i cierpieniu.
      • ciupazka Re:Polacy i Zydzi byli ofiarami.Módlmy się za nich 05.05.05, 09:28
        Kadish

Ejl male rachamim, schochen bamromim, hamcej menucha, nechonah tachat kanfej
        haschchinah.
        Bemaalot keduschim uthorim kezohar harakija mazhirim et nischmot banejnu
        ubnotejnu mordej hagitaot: bewarsche, bialistok, tschenstochow, braclav,
        kermenec, neschwiertz,wechuleh, anschei hamachteret bekrakov, wilno, minsk
        umenot acherim hamordim bemachanot hahaschmada betreblinka, sobibor,
        ojschitz,janow, fort teschii, babi jar, hapartizanim migeto wilno, bialystok,
        behol rachawei polin uwrit hamoacot wehuleh, hachajalim becawa hapolani,
        haisraeli, hasowjeti, haamerikani, habriti, hacarfati, hakanadi, habrigada
        hajehudit wechuleh, schechejrefu nafschot behaganam al kewod amam wenaflu
        chalal besade hakraw al kidusch haschem wekidusch haam.
        Baawur anu maskirim et miaschmatam, began eden tehe menuchatam.
        lachein baal harachamim jastiram beseter kanfaw leolamim wejitzror bitzror
        hachajim et nischmotam, Adonaj hu nachalatam, wejanuchu beschalom al
        mischkawam, wenomar amen.

Modlitwa za poległych bohaterów Shoah.

Boże pełen miłosierdzia, zasiadający na wysokościach, pozwól by znalazły
        wytchnienie pod skrzydłami Boskiej obecnosci, na wyniosłościach świętych i
        czystych niczym swiatłość firmamentu niebieskiego, dusze synów i córek
        naszych, powstancow z gett Warszawy, Bialegostoku, Braclawia, Krzemienca,
        Nieswieża i innych, dusze uczestników walk w Krakowie, Wilnie, Mińsku oraz
        setek innych partyzantów – w obozach zagłady w Treblince, Sobiborze,
        Oświecimiu, Janowie, Forcie IX, Babim Jarze, - partyzantów z gett Wilna i
        Białegostoku, a i całego obszaru Polski, Unii Sowietów czy innych terenów.
        Dusze żołnierzy walczących w wojsku polskim, rosyjskim,amerykańskim,
        brytyjskim, francuskim i kanadyjskim; w Brygadzie Zydowskiej i innych –
        którzy poswięcili siebie w obronie honoru swego ludu i zginęli na polach walk
        za świętość Imienia Twego i imienia ludu swego.
        Wspominamy ich dusze aby znalezli odpoczynek w rajskim ogrodzie Edenu.
        Dlatego o Panie, pelen miłosierdzia, skryj ich w cieniu Swych skrzydeł na
        wieki i zwiąż wezłem życia ich dusze, bo Pan jest ich dziedzictwem.
        Niechaj odpoczywają w pokoju na swych łożach.
        Amen.
      • meylec Tak, historia zatoczyła koło. W TVN 24 widziałem 05.05.05, 22:35
        uczestnika uroczystości w Oświęcimiu z Izraela, który wspominał jak jako
        więzień szukał jedzenia w śmietniku. Później przechodziłem obok śmietnika przy
        swiom bloku i kogo w nim zobaczyłem? Polaka, jak jadł to co w nim znalazł. Masz
        rację 18261826www pisząc - "To co nas łączy to wspolny los w tragedii i
        cierpieniu. "

• buszek2 [...] 05.05.05, 09:33
      • maciej48 Re: wniosek do prokuratury o zatrzymanie Szarona 05.05.05, 10:45
        Przestań mącić wrzaskliwy pupku, Szaron terrorów leje i dobrze, a że
        wrzeszczysz to znaczy, że leje mocno, to i lepiej. Panie Szaron tak trzymać.
        • kochajacyinaczej BIĆ ANTYSEMITÓW. Nie mogę na to spokojnie patrzeć 05.05.05, 11:41
          Psują opinię Polsce, i nam, Polakom. Teraz antysemityzm, jutro homofobia i
          hemofilia.
          • vitmik [...] 05.05.05, 12:01
            • kochajacyinaczej Jad nienawiści sączy się z polskiego kołtuna. Jak 05.05.05, 12:07
              bardzo brakuje nam teraz autorytetów na miarę Kuronia czy Miłosza widać gołym
              okiem. Nie wszyscy Polacy zrozumieli ich przesłanie tolerancji. Całe szczęście,
              że wypowiedzi takie jak vitmika to margines.
              • arahat1 [...] 05.05.05, 22:23
              • meylec Ja, właśnie że ja rozumiem to przesłanie. 05.05.05, 23:01
                Totalna tolerancja i radosna promocja dla kochających inaczej, twórcze
                rozwijanie i pełne zaspokajanie potrzeb mniejszości narodowych, oraz Polacy w
                kolejkach przy kotłach z darmową zupką.
    • polonic To jednak istnieje podział na Żydów i Polaków? 05.05.05, 09:38
      A ja myslałem ze wszyscy jestesmy tacy sami i mowienie ze ktos jest Żydem jest
      antysemityzmem...
      • maciej48 Re: To jednak istnieje podział na Żydów i Polaków 05.05.05, 10:46
        A mówienie, że ktoś jest murzynem jest antymurzynizmem, ludzie skończcie z
        kretynizmem!
      • mangoid Re: To jednak istnieje podział na Żydów i Polaków 05.05.05, 11:08
        Czy to znaczy, że używanie słowa ŻYD jest politycznie niepoprawne? Czy
        narodowość jest nieważna? Ciekawe czy Żydzi zgodzą się ze stwierdzeniem, że
        większość zamordowanych w auschwitz to byli Polacy - tak było naprawdę,
        większość ofiar holocaustu miała obywatelstwo polskie.
        • kochajacyinaczej Byli żydami, i to wyjaśnia dlaczego ich zabijano. 05.05.05, 12:03
          A my zamiast pomagać - okradaliśmy, wydawaliśmy i podpalaliśmy
          • bladatwarz Chyba w Twojej rodzinie 05.05.05, 12:27
            kochajacyinaczej napisała:

> A my zamiast pomagać - okradaliśmy, wydawaliśmy i podpalaliśmy

Chyba w Twojej rodzinie.
            I nie smy. Pisz o sobie.
            • kochajacyinaczej MY. Całe szczęście, że Nasz Prezydent przeprosił. 05.05.05, 12:31
              A i to za mało aby naprawić krzywdy.
              • polonic A polskie krzywdy ze strony zydowskiej kto naprawi 06.05.05, 14:30
            • minimum1 łaska późnych narodzin... 05.05.05, 13:55
              wielu z piszących na tym forum z pewnością
              przyłożyłoby swą rękę do zbrodni,
              gdyby tylko urodziło się wcześniej...
              • bladatwarz Pewnie nalezeliby do grupy donosicieli na Polakow 06.05.05, 19:17
          • beobachter Powinniście pójść do więzienia, jak tak robiliście 05.05.05, 12:37
            • demokratus Ba, ale kto teraz za to beknie? Jaki sąd ich skaże 05.05.05, 12:40
        • pyzol1 Re: To jednak istnieje podział na Żydów i Polaków 05.05.05, 14:29
          Wiekszosc zamordowanych w Auschwitz to nie byli Polacy, ani nawet polscy Zydzi
          w Auschwitz gineli glownie Zydzi zwozeni tam z calej okupowanej przez Niemcow
          Europy. Polscy Zydzi gineli w gettach, w zbiorowych egzekucjach i w nast.
          obozach zaglady:

Belzec - przeszlo pol miliona Zydow z dystryktow: lubelskiego,galicyjskiego,
          krakowskiegoi radomskiego ( plus ca 80 tys. Zydow niemieckich, austriackich,
          oraz z terenu b. Czechoslowacji).

Sobibor - 155.ooo ( z dystryktow lubelskiego i galicyjskiego) oraz ca 100 00 z
          innych krajow

Treblinka - 763,200 plus ca 30 tys z innych krajow

Chelmno - 152 000 ( w tym 11 tys. Zydow z Niemiec, Austrii, Czech i Luksemburga)

( za "Nazistowskie obozy zaglady" Michala Marandy)

Czesc Ich Pamieci!

Kaska

• czlowiek4 Re: STOP - nie dzielmy pomordowanych na kategorie 05.05.05, 19:44
            Temat jeszt bardzo ciezki. Z artykulu, roznych wypowiedzi "odczuwam", ze
            staramy sie dzielic miliony bestialsko pomordowanych ISTOT LYDZKICH na
            kategorie: Zydzi i inni. NIE - miliony pomordowanych byli ludzmi, oddajmy hold
            wszystkim.

Chce sie podzielic moimi "odczuciami".
            Osobiscie, ogromnie mnie boli ta cala polemika. Jestem POLAKIEM, dzieki decyzji
            rodzicow - KATOLIKIEM. Jako dziecko bylem wiezniem Oswiecimia, wyzwolone 27
            stycznia 1945 w wieku 4 lat i 10 dni!!! Bez rodzicow, bez rodzenstwa.

Po raz pierwszy bylem w Oswiecimiu w dniu 27.1.2005 - 60 letnia rocznica.
            Wymagalo duzo trudu aby dostac "oficjalne" zaproszenie na obchody. W ostniej
            chwili udalo mi sie zarezerwowac miejsce w samolocie , kierunek Warszawa (8
            godzin drogi z 3 przesiadkami). Potem pociag kierunek Krakow, i autobus
            kierunek Oswiecim. Podroz te odbywalem sam, tak jak znalazlem sie "sam" w
            styczniu 1945.
            Wladze Muzeum Oswiecimskiego bardzo cieplo sie mna zajely. Poznalem dzieci
            wspolwiezniow - ex-malych Polakow i Polki.
            Usilowalem nawiazac kontakt, przez mala rozmowe w ex-malymi ludzmi religi
            hebrajskiej, ktorzy dzielili los ze mna, moimi zamordowanymi rodzicami, bracmi.
            Mimo, ze wladam biegle paroma jezykami, nie udalo mi sie nawiazac zadnego
            pozytywnego kontaktu z ex-wiezniami religii hebrajskiej. Czulem jakas ogroma
            przepasc miedzy mna - Polakiem, katolikiem i tymi innymi. Pisze innymi, bo tak
            to odczulem. Szkoda, bowiem chcialem bardzo wykorzystac moja szanse "abysmy sie
            poznali Polacy i ludzie z Israela". Nie mialem tej szansy, pradopodobnie z
            mojej winy - albo sie zle zabralem do "szansy", albo przepasc miedzy narodem
            Polskim i Israelskim jest tak gleboka, ze nie ma szansy na POZNANIE SIE.

Wrocilem do kraju gdzie mieszkam, czulem sie jakby mi ktos przywalil obuchem w
            glowe. Po paru tygodniach wrocilem do Warszawy, jestem w trakcie kupna
            mieszkania, i planuje byc czesciej w Polsce.

Bede sie staral dolozyc wszelkich mozliwych staran do stworzenia "szans" w
            poznaniu sie naszych dwuch spoleczenstw. Ciagle wierze, ze jest to mozliwe.

W dniu dzisiejszym jestem smutny, nikt nie powiadomil mnie o "Marszu Zywych"
            2005. Jako ex-wiezien -dziecko Oswiecimia, chetnie bym uczestniczyl. Ciagle
            nogi mnie sprawnie nosza po ziemi. Wyczytalem w wczoraj w prasie angielskiej i
            bylo za pozno "zlapac" samolot.
            Znowu stracilem szanse na "poznanie sie".

Bedac i czujac sie Polakiem - nie moge sie zgodzic, ze pomordowane miliony
            ludzi, dzieci, starcow, kalek, kobiet - WSZYSTKICH WYZNAN, sa zalicane na
            KATEGORIE. Jednego dnia jest Marsz Zywych ofiar Holocaustu, innego dnia bedzie
            Marsz Zywych protestantow (bo tacy tez byli wsrod pomordowani), innego dnia
            Marsz Zywych ateistow (podejrzewam, ze tez byli wsrod pomordowanych), no i na
            koncu Marsz Zywych pomordowanych Polakow-katolikow!!!!

Wszystkie miejsca, gdzie niemieccy-hitlerowscy oprawcy mordowali ludzi - sa
            WLASNOSCIA TYCH POMORDOWANYCH, bez wzgledu na religie, narodowosc , plec,
            poglady polityczne, kolor skory.

STOP - nie dzielmy pomordowanych na kategorie.

To co powyzej napisalem, jest dla upamietnienia pamieci mojej zamordowanej w
            bestialski sposob rodziny, POWOD: POLACY, KATOLICY, WALCZACY W POWSTANIU
            WARSZAWSKIM.

Z powazaniem
        • y.y Re: To jednak istnieje podział na Żydów i Polaków 06.05.05, 00:11
          Weź człowieku nie pieprz bzdur jak nie masz o tym pojęcia. Pojedź sobie np. do
          majdanka debilu jeden i zobaczysz gdzie te towje wiekszość, skoro 25 tysięcy to
          polacy, a ponad 100 to żydzi kretynie jeden.
        • bladatwarz Re: To jednak istnieje podział na Żydów i Polaków 06.05.05, 19:15
          > Czy to znaczy, że używanie słowa ŻYD jest politycznie niepoprawne? Czy
          > narodowość jest nieważna? Ciekawe czy Żydzi zgodzą się ze stwierdzeniem, że
          > większość zamordowanych w auschwitz to byli Polacy - tak było naprawdę,
          > większość ofiar holocaustu miała obywatelstwo polskie.

Po obejrzeniu wczorajszych wiadomosci z Marszu Zywych mama wrazenie, ze zadni
          Polacy nie zgnieli w Aschwitz.
          Zydzi zawladneli wszystkimi ofiarami.
          Romom od czasu do czasu oddaja czesc.
          Polakom? Wcale.
          To juz zaczyna byc nienormalne.
          Niedlugo powiedza Polakom, ze im sie tylko wydaje, ze byli w Auschwitz a numery
          na rekach sami sobie wytatuowali.
    • szerszen039 Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 10:49
      65 lat minely,
      gdy tryby okrucienstwa stanely,
      gdy na Euroope nadeszlo zlo,
      oprawcy mieli oczy zimne jak szklo,
      spadaly na ludzi we dnie i nocy,
      wyzwolone sily ciemnej mocy,
      ludzi przywozili w bydlecych wagonach,
      rozdzial do zycia czy smierci,
      wstrzasajace sceny na peronach,
      potem,kto do meki,kto do krematorium,
      przy rechotach,nienawisci,SS audytorium,
      dzis idzie marsz zywych,
      po tych popiolach prawdziwych,
      ida polacy,zydzi,rosjanie,romowie,
      jakby w cichej wspolnej zmowie,
      tego co tam sie dzialo,te dzisiejsza cisze,
      zadne ludzkie slowo tego nie opisze,
      mozna wyjmowac watki,mowic 1000 lat,
      a moze,dokad bedzie istnial swiat,
      ten pochod zywych ludzi,
      co roku pamiec na nowo zbudzi,
      zeby nigdy zla nie bylo,
      tego ktore wtedy rzadzilo,
      aby starcy,dzieci,mlodzi,
      spali spokojnie bez trwogi,
      do takiej bestialskiej zaglady
      dopuscic nie wolno,
      pochylone glowy nad jedna,wielka trumna,
      pochylone glowy nad tym morzem nieszczesc,
      mysl jedna;Nigdy! Nigdy!Wiecej.
      • oscar62 Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 11:06
        szerszen039 napisała:

> 65 lat minely,
        > gdy tryby okrucienstwa stanely,
        > gdy na Euroope nadeszlo zlo,
        > oprawcy mieli oczy zimne jak szklo,
        > spadaly na ludzi we dnie i nocy,
        > wyzwolone sily ciemnej mocy,
        > ludzi przywozili w bydlecych wagonach,
        > rozdzial do zycia czy smierci,
        > wstrzasajace sceny na peronach,
        > potem,kto do meki,kto do krematorium,
        > przy rechotach,nienawisci,SS audytorium,
        > dzis idzie marsz zywych,
        > po tych popiolach prawdziwych,
        > ida polacy,zydzi,rosjanie,romowie,
        > jakby w cichej wspolnej zmowie,
        > tego co tam sie dzialo,te dzisiejsza cisze,
        > zadne ludzkie slowo tego nie opisze,
        > mozna wyjmowac watki,mowic 1000 lat,
        > a moze,dokad bedzie istnial swiat,
        > ten pochod zywych ludzi,
        > co roku pamiec na nowo zbudzi,
        > zeby nigdy zla nie bylo,
        > tego ktore wtedy rzadzilo,
        > aby starcy,dzieci,mlodzi,
        > spali spokojnie bez trwogi,
        > do takiej bestialskiej zaglady
        > dopuscic nie wolno,
        > pochylone glowy nad jedna,wielka trumna,
        > pochylone glowy nad tym morzem nieszczesc,
        > mysl jedna;Nigdy! Nigdy!Wiecej.

JAKIE CIEZKIE I ZARAZEM Z SERCA PLYNACE SLOWA. DZIEKI SZERSZEN I SCISKAM TWOJA
        DLON.
        POZDROWIENIA OD IZRAELSKIEGO ZYDA.
        • szerszen039 Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 12:33
          Oscar 62;
          dziekuje,pozdrawiam
        • aldo59 Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 14:12
          dzięki i od Ślązaka
          my też opłakujemy naszych sąsiadów, znajomych i przyjaciół - Żydów.
          Bez nich nasze miasto nie jest już takie same.
    • b-52 EU -ZMIJA SYMBOLICZNA I JEJ ZNACZENIE 05.05.05, 11:02
      Dzis moge wam zakomunikowac,ze cel nasz jest juz o kilka
      krokow od nas !
      Pozostaje niewielka przestrzen ,by cala droga ,
      ktora odbylismy
      zwarla sie w krag Zmii Symbolicznej,
      wyobrazajacej nasz narod !
      Kiedy krag ow zamknie sie, wszystkie panstwa europejskie
      beda ujete jak gdyby w potezne obcegi !
      • logic Re: EU -ZMIJA SYMBOLICZNA I JEJ ZNACZENIE 05.05.05, 17:07
        A leki bierzesz?
    • szczypiorkowski Sharon przejdzie 3 km? 05.05.05, 11:06
      Patrząc na opasłego Szarona, który z trudnością robi kilka kroków nie wierzę,
      że przejdzie on 3km trasę Marszu Żywych.
      Wyobrażam sobie ponadto jakie środki bezpieczeństwa stworzono wokół tego terenu
      i wokół Szarona - pewnie każda much zostanie rozstrzelana w locie. Jest jednym
      z najbardziej znienawidzonych liderów na świecie, bezwzględny morderca, który
      n.b. owinął prezydenta USA wokół swego brudnego palca.
      • oscar62 Re: Sharon przejdzie 3 km? 05.05.05, 11:09
        szczypiorkowski napisał:

> Patrząc na opasłego Szarona, który z trudnością robi kilka kroków nie wierzę,
        > że przejdzie on 3km trasę Marszu Żywych.
        > Wyobrażam sobie ponadto jakie środki bezpieczeństwa stworzono wokół tego
        terenu
        >
        > i wokół Szarona - pewnie każda much zostanie rozstrzelana w locie. Jest
        jednym
        > z najbardziej znienawidzonych liderów na świecie, bezwzględny morderca, który
        > n.b. owinął prezydenta USA wokół swego brudnego palca.

POGARDA I WSTYD DLA TAKICH JAK TY W DNIU GDY NASZE RANE OTWIERAJA SIE NA NOWO.
        • jkammer Re: Sharon przejdzie 3 km? 06.05.05, 08:33
          Przypominam
          Dla Sharona mord na 6 mln Żydach był ludobójstwem,
          natomiast wcześniejszy mord 1,5 mln Ormian przez Turków już nim był.
          Dlatego stracił u mnie cały szacunek i nie ma moralnego prawa uczestniczyć w
          czymś takim jak Marsz Żywych.
          Ot polityczna poprawność.
      • jkammer Re: Sharon przejdzie 3 km? 06.05.05, 12:52
        Przepraszam, miałem napisać -

"Przypominam
        Dla Premiera Izraela Ariela Sharona mord na 6 mln Żydach był ludobójstwem,
        natomiast wcześniejszy mord 1,5 mln Ormian przez Turków już nim NIE był.
        Ot tak polityczna poprawność w imię politycznych interesów.
        Dlatego stracił u mnie cały szacunek i nie ma moralnego prawa uczestniczyć w
        czymś takim jak Marsz Żywych."
    • gosc.z.korony RACJA MARCUSIE! RACJA! 05.05.05, 11:11
      Tylko szkoda, że trzeba wykładać rzeczy tak oczywiste.
      pozdr
      P.S.: Marcusie, coś ostatnio częściej zaglądasz na forum ,,kraj''. Czyżby
      przesyt ,,światowych'' spraw?
    • b-52 [...] 05.05.05, 11:17
    • abhaod Człowiek człowiekowi Bogiem ? 05.05.05, 11:44
    • vitmik bez przesad 05.05.05, 11:58
      juz mam dosc tych marszow. ciagle tylko wypomina sie nam ze to nasza wina za
      niemieckie obozy , niemieckie pacyfikacje, wydawanie zydow niemcom, mordy itp
      itd.
      naczytalista sie w koszernej reportazy dziennikarzy pochodzenia niepolskiego i
      niepolskich pisarzy i kazdy jeden ma teraz traume ze jego rodacy zabili na
      jakiejs wiosce 200 zydow, ktorzy po wkroczeniu czerwonej armii wiwatowali na
      jej czesc i wydawali polska inteligencje w rece nkwd.
      w glowach wam sie wszystkim pomieszalo od tej zakichanej poprwnosci politycznej
      kazde stwierdzenie ze jakas osoba pochodzenia zydowskiego i ze jakas rzecz
      zrobila zle (czytaj nie po jej mysli) nasuwa od razu oskarzenia o antysemityzm.
      lecz nie ma sie czemu dziwic znajac fakty. jak myslicie, czy przywodcy rewolty
      68 w niemczech, francji ba i w polsce byli francuzami,niemcami i polakami?
      odpowiedz mozecie sprawdzic sobie wpisujac ich nazwiska w
      wyszukiwarce:michnik,modzelewski, cohn-bendit
      nie wiem czy zauwazyliscie ze zydzi wszedzie na swiecie zakladali komunizm i
      socjalizm tylko nie u siebie,dziwne prawda?
      kazdy narod, nie tylko zydzi mial swoj wlasny holokaust,czasem niejszy czasem
      wiekszy ale zawsze byl on kierowany planowym zamordowaniem narodu.
      chcialbym zeby ludzie pamietali o tym a nie traktowali tego jak malo znaczacy
      epizodzik.
      i prosze mi nie pisac ze jestem antysemita, arabow lubie a co, moge nie?
      eh szkoda dalej pisac bo zostane jeszcze namierzony przez mossad
      • gosc.z.korony Myślę, że Mossad Kolegi nie namierzy, bo 05.05.05, 12:12
        to, jak się zdaje, poważna agencja która nie zajmuje się pierdołami.
        Gdyby tak na przykład Kolega bombę jakąś rzucił to... (ale Broń Boże nie
        namawiam, bo to złe).
        Nie nazwę też Kolegi ,,antysemitą'', bo żeby być antysemitą trzeba znać
        znaczenie słów, i historycznych uwarunkowań, którymi Kolega niestety dość
        nieopatrznie szermuje.
      • minimum1 Jesteś Niemcem? 05.05.05, 12:14
        vitmik napisał:
        "juz mam dosc tych marszow. ciagle tylko wypomina sie nam ze to nasza wina za
        niemieckie obozy , niemieckie pacyfikacje, wydawanie zydow niemcom, mordy itp
        itd."
        jeśli nie,to nie szczekaj nad grobem miliona ludzi

• bladatwarz Jestem Polka 05.05.05, 12:32
          I szczerze powiedziawszy juz mam dosc tych marszow.
          One mialy sluzyc pojednaniu, a niczemu nie sluza.
          A to, ze jest z nimi oprawca Szaron tylko pokazuje hipokryzje idei marszu.
      • aldo59 Re: bez przesad 05.05.05, 14:54
        masz kłopoty z językiem polskim
        długo na obczyźnie?
      • kichote1 Re: bez przesad 05.05.05, 20:15
        vitmik napisał:
        > nie wiem czy zauwazyliscie ze zydzi wszedzie na swiecie zakladali komunizm i
        > socjalizm tylko nie u siebie,dziwne prawda?

Slyszales o kibucach? Funkcjonowaly w idealnej zgodzie z zasadami gloszonymi
        przez komunistow. Uwierz mi, zdobywanie wiedzy nie boli.
    • legwan77 1939r upadek Rzeczpospolitej 05.05.05, 12:12
      Wiadomości, jakie nas dochodziły "z tamtej strony", zdawały się to potwierdzać.
      Słyszeliśmy z radia o masowych rozstrzeliwaniach w naszych prowincjach
      zachodnich, dowiedzieliśmy się wreszcie o aresztowaniu profesorów Uniwersytetu
      Jagiellońskiego i o ich wywiezieniu do obozu koncentracyjnego. Ta ostatnia
      wiadomość oczywiście podziałała na nas jak piorun. Za nią płynęły już bez
      przerwy audycje radiowe o rozbiciu wszelkich ośrodków kulturalnych, o
      metodycznym niszczeniu bibliotek i archiwów, wszystkich śladów naszej
      przeszłości historycznej. Choć łudziliśmy się jeszcze nadzieją, że to nie może
      być wszystko prawdą, że choć część tych wiadomości należy kłaść na karb
      propagandy antyhitlerowskiej, to jednak w przeciwieństwie do tego przyznać było
      trzeba, że Sowieci okazywali poszanowanie dla nauki i kultury, które zapewne
      pozwoli wiele uratować. Wrażenie to jeszcze się utrwaliło, gdy uniwersytet
      został naprawdę otwarty. "Wszyscy mają wykładać normalnie", brzmiało polecenie.
      Zabraliśmy się więc do roboty, jak gdyby nigdy nic. Wykładałam i ja. Zespół
      słuchaczy był dość osobliwy. Polskiej młodzieży męskiej nie było ani śladu,
      ukrywała się, uczniowie przychodzili pojedynczo do naszych mieszkań po książki
      i po wskazówki do dalszej pracy. Na wykłady chodziły dawne słuchaczki, które
      twierdziły, że godziny spędzone ze mną ułatwiały im jakoś przetrwanie, oraz
      słuchacze nowi, narodowości niepolskich, przysłani przez nowe władze. Ponieważ,
      według dawnego planu, wykładałam najspokojniej w świecie malarstwo sieneńskie
      XIV wieku, biedni ci przybysze odsiadywali godziny bezradnie, wpatrzeni nie w
      przezrocza na ekranie, tylko w pustkę gdzieś przed siebie. A przychodzić
      musieli, bo kontrolowano nas wszystkich ściśle. Nieraz zasypiali i
      akompaniowali mojemu wykładowi rytmicznym chrapaniem, podczas gdy ja starałam
      się tłumaczyć, kim był Simone Martini, przyjaciel Petrarki...

• ratatatam Obecność zbrodniarza Szarona uwłacza pamięci ofiar 05.05.05, 12:18
      Co tam robi zbrodniarz Szaron? co robi tam "rzeźnik Libanu", czym ten
      człowiek , na którego rękach jest tyle niewinnej krwi dzieci i kobiet różni się
      od hitlerowskich oprawców? Jego obecność to zniewaga pamięci wszystkich
      niewinnie pomordowanych w Auschwitz
    • me-e SPOGLADAJCIE W PRZYSZLOSC... 05.05.05, 12:29
      ...pospacerujcie ulicami w-wy...gdanska...stancie na przystanku trawajowym-
      porazmawiajcie z ludzmi...idzcie do kina na polski film...moze do muzeum...a
      nie ciagle w tych wspomieniach zbrodni nazizmu...biezcie przyklad z gornika
      kopalni ...wujek...
    • b-52 [...] 05.05.05, 12:36
      • bladatwarz Re: PRZYSZEDL CZAS NA POJEDNANIE 05.05.05, 12:40
        Moze wystosujemy list do obydwu stron, zeby sie mogly pojednac.
      • me-e [...] 05.05.05, 12:42
        • b-52 [...] 05.05.05, 12:52
          • ogromnejadra Do SS nie tylko Niemcy wstępowali. Prawie milion 05.05.05, 12:55
            naszych europejskich braci zasiliła szeregi zbrojnego ramienia Europy w walce z
            komunizmem. To była krucjata...
          • ratatatam Re: PRZYSZEDL CZAS NA POJEDNANIE 05.05.05, 13:08
            hehe bo roznica nie jest w tym CO sie robi , tylko KTO to robi - :D
            nie widzisz ze w swiecie obowiazuja podwojne standarty? inne dla zydow a inne
            dla reszty?
      • demokratus My już pojednaliśmy się z Ukraińcami, z UPA i SS 05.05.05, 12:42
        Galizien. Myślę, że to dobry pomysł.
      • ratatatam Re: PRZYSZEDL CZAS NA POJEDNANIE 05.05.05, 12:49
        Żydzi pojednali się już z Niemcami!!! - nie mogą sie pojednać tylko z
        Polakami - ponieważ od Polakow doświadczyli dużo wiecej zła niż od hitlerowców -
        to chyba oczywiste
        • me-e Re: PRZYSZEDL CZAS NA POJEDNANIE 05.05.05, 12:53
          ratatatam napisał:

> Żydzi pojednali się już z Niemcami!!! - nie mogą sie pojednać tylko z
          > Polakami - ponieważ od Polakow doświadczyli dużo wiecej zła niż od
          hitlerowców
          > -
          > to chyba oczywiste

...czywista to jest twa ...glupota...nikt tak zydow nie piescil jak polska
          ziemia...zreszta wystarczy spojzec na ilosc drzewek w jeruzalem...a w polsce na
          ilosc kamienic...z opcja do oddania
        • ogromnejadra Kwestia polskich zbrodni na żydach nie ulega dysku 05.05.05, 12:54
          sji. Ale może nam wybaczą. Nie załamujmy rąk.
          • bladatwarz Kwestia zydowskich zbrodni na Polakach 05.05.05, 12:58
            tez nie ulega dyskusji.

• ratatatam [...] 05.05.05, 13:01
            • ratatatam Re: Kwestia zydowskich zbrodni na Polakach 05.05.05, 13:33
              no prosze moderatorzy z GW usuneli moj post gdzie cytowalem talmud - czyzby w
              redakcji obok agentow SB (Lesław Maleszka) pracowali także antysemici??
          • ratatatam Re: Kwestia polskich zbrodni na żydach nie ulega 05.05.05, 12:59
            ja tez na to licze , ze kiedys moze nam wybacza ogrom zbrodni - ktory w
            zasadzie jest niewybaczalny - tylko wczesniej musimy zaspokoic ich roszczenia
            majatkowe- no i moze jakis kawalek ziemi uczynic eksterytorialny w ramach
            pokuty - bo wielka jest nasza wina :(
            • ogromnejadra Majątki zagrabione przez komunę należy natychmiast 05.05.05, 13:07
              oddać. Dziwię się, że Sejm, rząd, czy Nasz Prezydent jeszcze nie zrobili tego.
              Naprawienie krzywd to podstawa, fundament. Na bazie tego możemy budować wspólną
              tożsamośći pojednanie. Tak uważam.
              • ratatatam [...] 05.05.05, 13:10
                • ogromnejadra Zbyt radykalne moim zdaniem. Uznanie swoich niewąt 05.05.05, 13:16
                  pliwych win to jedno. Pokuta to drugie. Teraz uderzmy się w nasze winne piersi
                  i oddajmy co zagrabiliśmy. Masowe samobójstwo nie jest "trendy" (ups, "jazzy").
                  Ja proponuję, i myślę, że wielu się zgodzi, aby oddać co zagrabione i ...
                  dołożyć na zaś, tak byśmy mogli wewnętrznie się oczyścić. Taka narodowa zbiórka
                  na rzecz pojednia i wyrównywania krzywd. To będzie przeczyszczające, niczym
                  rycyna.
              • remekk Nawet "wyszukana" histeria kończy sie majatkami .. 05.05.05, 13:36
                ... o to tak naprawde chodzi .
                Zerknijcie na "ROSZCZENIA - CZY TYLKO ZWYKŁA CHCIWOŚĆ" ... .
              • polonic Błąd, powinien oddac Izrael. 06.05.05, 14:39
                Skoro Izrael upomina sie o zydowskie mienie to ja upominam sie o polskie mienie
                znacjonalizowane przez zydokomunę z Hilarym Mincem na czele. Zyd znacjonalizował
                polską własnosc. Czy mamy prawo domagac sie odszkodoań od Izraela?
              • bladatwarz Przede wszystkim niech sie rozlicza z Polakami 06.05.05, 19:19
                nie tylko zydowskiego pochodzenia, i w calosci za mienie zostawione na kresach.
          • remekk Kwestia MASOWEGO udziału wzbrodniach na Kresach 05.05.05, 13:07
            ... tych , którzy dzis opluwaja bohaterskie pokolenie jest rzecza bezdyskusyjną
            podobnie ze zbrodnaimi UB .
            JEDNAK KIEDY JUZ SPROSTUJECIE I PRZEPROSICIE ZA KAMPANIE PLUGAWEGO
            ANTYPOLONIZMU ORAZ ZA ZŁODZIEJSKIE ROSZCENIA byc moze wybaczymy wam - pod
            warunkiem , że w dyskusjach na ten temat nie bedziecie udawac "Polaków" oraz
            dziesiatków innych nacji ... .
            • remekk O swoich NIEROZLICZONYCH zbrpdniach nie chcą mówić 05.05.05, 13:38
              ...natomiast wszsytkie pomówienia wykorzystuja do ataku na Polaków , kórzy
              rozliczali kolaborantów juz od samej wojny począwszy ... .
          • mangoid Re: Kwestia polskich zbrodni na żydach nie ulega 05.05.05, 18:52
            a żydowskich na polakach?
            • remekk O zbrodniach na Polakach wola nie mówić ... . 05.05.05, 18:59
              Podwójna "etyka" po prostu ... .
    • remekk Pamięc ofiar wymaga sprostowania antypolonizmów .. 05.05.05, 13:01
      ...dot rzekomej współodpowiedzialnosci bohaterskiego pokolenia .
      Inaczej będzie to po pierwsze przyzwolenie na opluwanie tych , któzy bronic sie
      nie moga , po drugie bdzie to swoisty kicz pojednania - podobbnie jka dawniej
      ze Zwiazkiem Sowieckim ... .
      • ratatatam Re: Pamięc ofiar wymaga sprostowania antypolonizm 05.05.05, 13:04
        bo swiat juz taki jest kiczowaty - a pojednanie polsko zydowskie tez powinno
        przebiegac wg kiczowatego schematu z filmow samurajskich - "zeby udowodnic
        swoje dobre intencje wobec zydow wszyscy polacy powinni popelnic harakiri"
        wtedy bedziemy prawdziwie pojednani
        • remekk Re: Pamięc ofiar wymaga sprostowania antypolonizm 05.05.05, 13:10
          > bo swiat juz taki jest kiczowaty - a pojednanie polsko zydowskie tez powinno
          > przebiegac wg kiczowatego schematu z filmow samurajskich - "zeby udowodnic
          > swoje dobre intencje wobec zydow wszyscy polacy powinni popelnic harakiri"
          > wtedy bedziemy prawdziwie pojednani

Ale przed tym musimy przepisac cały swój majatek na tych "zatroskanych" żeby w
          i imie II wojny nie musieli teraz wlaczyć z Niemcami o polskie mienie ... .
          • ratatatam Re: Pamięc ofiar wymaga sprostowania antypolonizm 05.05.05, 13:13
            no cóż bycie europejczykiem zobowiązuje...
            • remekk Re: Pamięc ofiar wymaga sprostowania antypolonizm 05.05.05, 13:26
              JEWREJO - PEJS to za mało . My mamy byc awangarda światowego serwilizmu .
              PS Czy zwróciłes uwage jak "wysprzątali" Forum Kraj na dziesiejszy dzień .
              Najbardziej szkoda tych ostów , które pokazywały ich prawdziwa naturę .
              Ale na szczęście porobiłem duzo wydruków , które pokazuje tym , którzy ich
              jeszcze nie poznali - efekt jest doprawdy piorunujacy ... .
              • wielki.inkwizytor Re: Pamięc ofiar wymaga sprostowania antypolonizm 05.05.05, 15:35
                remekk napisał:
                > JEWREJO - PEJS to za mało . My mamy byc awangarda światowego serwilizmu .
                > PS Czy zwróciłes uwage jak "wysprzątali" Forum Kraj na dziesiejszy dzień .

Widac nie wysprzatali wystarczajaco dokladnie, skoro sie takie wypociny remekka
                paletaja. Przynosisz wstyd Polakom.
                • remekk Re: Pamięc ofiar wymaga sprostowania antypolonizm 06.05.05, 08:54
                  > Widac nie wysprzatali wystarczajaco dokladnie, skoro sie takie wypociny
                  remekka
                  > paletaja. Przynosisz wstyd Polakom.
                  >
                  W Palestynie to ci dopiero sprzatają .
                  A może byście tam wyjechali polskojęzyczni i nie wracali nad Wisłe nawet kiedy
                  tam was jak zwykle prędzej czy później pogonią ... .
                  • wielki.inkwizytor A niby w jakim jezyku Ty piszesz? 06.05.05, 09:28
                    remekk napisał:
                    > A może byście tam wyjechali polskojęzyczni i nie wracali nad Wisłe

Co to znaczy 'polskojęzyczni'? To określenie dotyczy również Ciebie.
                    Chyba, że Twoim językiem nie jest polski... W takim razie kim jesteś i dlaczego
                    kompromitujesz prawdziwych Polaków?
                    • remekk Nie zrozumiałeś tak czytelnej aluzji biedaku ? 06.05.05, 15:11
                      No cóz na to nie ma lekarstwa . Za to na twoja "wyjatkową" wyobraźnie jest -
                      udaj sie po prostu z wizyta do psychiatry ... .
                      • wielki.inkwizytor Re: Nie zrozumiałeś tak czytelnej aluzji biedaku 06.05.05, 16:19
                        Jestes rownie zalosny jak twoja OKLEPANA od lat "aluzja".
                        Powiedz mi jedno - czy ty wszystkich, ktorzy mysla inaczej niz ty uwazasz za
                        "polskojezycznych"? Czy to tego stopnia brakuje ci argumentow, ze wrzucasz ludzi
                        do wymyslonego worka i myslisz, ze to zalatwia sprawe?
                        • remekk Re: Nie zrozumiałeś tak czytelnej aluzji biedaku 06.05.05, 20:15
                          woje "arbitralne" oceny specjalnie mnie nie interesuja . Ale jesli w ten sposób
                          wywietrzysz swoje frustracje to nie krepuj się .
                          Zasłuzyłeś na to okreslenie przykro mi . Ale samo okreslenie sprawy nie
                          załatwia dlatego dyskutuję . Dzięki owocom tej dyskusji mozna wyciągnąc wnioski
                          nt prawdziwego oblicza polskojęzycznych . Ludziom nieprzekonanym pokazuje
                          wydruki z tego forum - robi to naprwde wrażenie ... .
    • aldo59 patrzę na zdjęcia 05.05.05, 13:15
      patrzę teraz na zdjęcia żydowskich dzieci z mojego miasta, które trafiły do
      komór gazowych w Birkenau.Często myslę, jak wyglądały ostatnie chwile ich
      krótkiego życia.
      Mamy moralny obowiązek przypominać ich imiona. Mieszkały w tym samym mieście.
      Bawiły się na tych samych podwórkach. Chodziły do tych samych szkół. Są nam
      bardzo bliskie.

Oto niewinne ofiary ludzkiego bestialstwa:
      Lina Zoellner zginęła w roku 1942. Miała 6 lat.
      Janek Lewald zginął w 1942 roku. Miał 6 lat.
      Lotte Weissler zginęła w maju 1942 roku. Miała 9 lat
      Maksymilian Weissler zginął w maju 1942 roku. Miał 7 lat
      bliźniacy Eli i Józio Weissler zginęli w maju 1942 roku. Mieli po 5 lat
      ich najmłodsza siostra zginęła na rękach mamy. Miała 4 miesiące
      Miriam Weissler zginęła w maju 1942 roku. Miała 6 lat
      Michał Weissler zginął w maju 1942 roku. Miał 4,5 roku
      Rutka Weissler zginęła w 1942 roku. Miała 9 lat
      Herman Königstein zginął w 1943 roku. Miał 14 lat.
      Alfred Königstein zginął w 1943 roku. Miał 9 lat
      Rutka Königstein zginęła w 1943 roku. Miała 5 lat.

Tylko kamień by nie zapłakał nad ich losem.
      • ratatatam widzialem w TV jak gineły palestyńskie dzieci 05.05.05, 13:24
        czy mam teraz przytoczyc imiona i nazwiska palestyńskich dzieci zamordowanych
        bestialsko przez reżim Szarona?? swiat od zarania dziejow jest pełen
        okrucienstwa i zbrodni do ktorych ludzi popycha szaleństwo . zadna zbrodnia nie
        jest bardziej godna potepienia od innej i zadna ofiara nie jest godna
        wiekszego wspolczucia niz inna , holokaust nie jest osia dziejow swiata ,
        historia nie dzieli sie na czas do holokaustu i po nim , jest to tragiczne
        wydarzenie z krwawej historii ludzkosci jakich wiele, ani mniej znaczace ani
        wiecej od innych - jest natomiast umiejetnie wykorzystywane dla osiagniecia
        celow politycznych i ekonomicznych, polecam lekture ksiazki autorstwa
        zydowskiego historyka Normana Finkelsteina "Przesiębiorstwo Holokaust"
        • aldo59 odpowiedź 05.05.05, 14:05
          chociaż twój post nie jest tego wart jednak dla dobra sprawy odpowiem:
          1. czekam na informacje, dokąd w Izraelu Szaron przywozi palestyńskie dzieci
          pociągami (po 2-5 tysięcy dzieci na raz) i gdzie są komory gazowe, w których
          uśmierca te dzieci? Gdzie pali ich zwłoki? Co Szaron robi z ubrankami tych
          dzieci i ich zabawkami? Czy już udało mu się wymordować 2.500.000 dzieci czy
          jeszcze nie?
          2.Większość dzieci palestyńskich, które straciły życie, jest ofiarą własnych
          rodziców i własnego narodu - który uczy te dzieci nienawiści. Przekonać
          nastolatka, by wysadził się w powietrze uśmiercając przy tym dzieci innego
          narodu - może być tylko dziełem szatańskim.
          Naród, który nie kocha własnych dzieci, jest zagrożony w swoim biologicznym
          bycie.
          3. Holocaust jest osią dziejów XX wieku. Jest kwintesencją zła, nienawiści i
          pogardy a jego skala i bezmiar nieszczęścia z nim związanego nie mają
          odpowiednika w żadnym innym momencie dziejów ludzkości.
          Mnie nie musisz wierzyć. Mądrzejsi ode mnie mówili to samo wielokrotnie. Na
          przykład Jan Paweł II. Być może nasz Ojciec Święty nie jest jednak dla ciebie
          autorytetem bo wypowiadasz się jak przedstawiciel innej religii (myślę o
          islamie w wersji fundamentalistycznej).
          4. Czytam wielokrotnie na forum porównania martyrologii narodów polskiego i
          żydowskiego. Tego nie można porównywać i licytować się, kto bardziej ucierpiał.
          Każda tragedia ma wymiar jednostkowy. Jest jednak różnica i to zasadnicza.
          Wyjaśnię ci to na przykładzie mojego miasteczka.
          W czasie wojny ginęli moi współmieszkańcy różnych narodowości: Polacy, Żydzi i
          Niemcy. Ale dzieci ginęły tylko żydowskie. Dzięki Bogu, życia nie straciło ani
          jedno dziecko polskie czy niemieckie.
          Polacy ginęli w przeważającej większości dlatego, że podejmowali bohaterską
          walkę z okupantem. Dzisiaj czcimy ich pamięć i wybór, którego dokonali.
          Żydzi nie dokonywali żadnych wyborów, zabijano ich planowo, systematycznie i
          dokładnie wyłącznie dlatego, że byli ZYDAMI. Trzeba dużo złej woli, aby nie
          dostrzec tej różnicy.
          5. A może i ty poszukaj śladów społeczności żydowskiej w swoim mieście? Może
          odnajdziesz jakieś zdjęcia i dokumenty? Może wtedy - spojrzawszy w twarze na
          zdjęciach - poczujesz, że byli LUDŹMI? Może zobaczysz zdjęcia z rodzinnych
          uroczystości pełne radosnych dziecięcych buzi - i wtedy pomyślisz jak te dzieci
          szły zapłakane, kurczowo trzymając się swoich mam, przerażone wściekłymi
          okrzykami oprawców i ujadaniem psów - jak szły do komór gazowych?
          6.Przeczytałem tak wiele książek, ze nie sądzę aby dziełko Finkelsteina mogło
          zmienić moje poglądy na temat Holocaustu. Tez mogę zaproponować ci dziesiątki
          lektur ale daruję sobie - twoich poglądów to też nie zmieni.
          Niestety.
          • ratatatam Re: odpowiedź 05.05.05, 14:25
            dzieki za ten post - tak obszerny i tak demaskatorski . ci ktorzy jeszcze nie
            wiedzieli na czym polega wyjatkowsc zydowskiego ( i w gruncie rzeczy
            rasistowskiego ) widzenia swiata i historii - napewno po jego lekturze juz
            wiedza. tym bardziej, po raz kolejny zachecam czytelnikow do lektury "dzielka"
            Finkelsteina "Przedsiebiorstwo Holkaust"
          • ratatatam Re: odpowiedź 05.05.05, 14:32
            btw , przy tym porownaniu zbrodni hitlerowcow i zydowskich szowinistow chodzi
            ci o roznice ilosciowe? nie jakosciowe ? dobrze zrozumialem? - to z tym jestem
            sklonny sie zgodzic. naprawde nie slyszales o gazach bojowych uzywanych przez
            armie izraelska przeciwko palestynczykom? albo o obozach koncentracyjnych na
            pustyni negev?? o wymyslnych torturach fizycznych i psychicznych ? to moze
            czytaj wiecej niz jedna "prawomyslna" gazete..
            • aldo59 Re: odpowiedź 05.05.05, 14:36
              jesteś chorym człowiekiem
              udaj się do psychiatry
              i nie odbieraj tego jako złośliwość
              naprawdę dobrze ci życzę
              • ratatatam Re: odpowiedź 05.05.05, 14:39
                za zyczenia dziekuje - ale wg mnie to odpowiedz czlowieka ktoremu brak
                argumentow
              • ratatatam Re: odpowiedź 05.05.05, 14:42
                przy okazji przymniales mi ze jest taka "Mydlana Lady" niejaka Lipstadt -
                (chyba nie musze mowic skad sie wziela jej ksywa) ktora pol swojego zycia
                poswiecila na zalegalizowanie psychuszek dla kazdego kto nie jest filosemita i
                podwaza skale zbrodni dokonanych na zydach :D

• pyzol1 Re: widzialem w TV jak gineły palestyńskie dzieci 05.05.05, 14:36
          Przytocz.

• remekk Mamy moralny obowiazek nie pozwalac wykorzystywac 05.05.05, 14:01
        tragedii dla złodziejskich roszczeń oraz kampanii plugawego antypolonizmu !
        • aldo59 Re: Mamy moralny obowiazek nie pozwalac wykorzyst 05.05.05, 14:06
          a masz co do oddania?
          • remekk Zlodzieje ukradna wszystyko jak w Palestynie ... 05.05.05, 14:09
            "Roszczenia - czy tylko chciwośc " - tam temat potraktowany jest w bardziej
            pogłębiony sposób , nie będe sie powtarzał ... .
      • katlia Re: patrzę na zdjęcia 06.05.05, 19:05
        Dziekuje Ci za ten komentarz. To jest naprawde wstrzasajace - te imiona,
        wiek... L'hiem.
    • witomir Polityczne konsekwencje rewizjonizmu "Holocaustu" 05.05.05, 13:15
      Dlaczego wyznawcy Holoreligii boją się rewizjonistów?
      www.geocities.com/CapitolHill/Senate/8844/PolitKonsRewiz.html
    • langston I HAD A DREAM... 05.05.05, 14:32
      I hope that none of the participans ever uses the term "polish concentration camps". Supposing England was left by all her allies and the Germans built the concentration camps in England would you call them "english concentration camps".
      The camps were built by nazi-Germans. During the WWII about 6mln of polish
      citizens were killed-half of them of Jews.
      Unlike lot of other european countries Poland never had any government that
      colaborated with Hitler. Poland was the only country in Europe were for helping the Jews there was a death penalty for the whole helping family.
      Poles and Jews used to live for centuries together like a family. It is our
      enemies that would like us to argue.
      Shalom!
      • ratatatam Re: I HAD A DREAM... 05.05.05, 14:34
        amen!
      • czlowiek4 Re: To Langstom - I HAD A DREAM... 05.05.05, 19:56
        I hope too. Myself, I'm very unhappy to hear that certyain people still inisits
        to use the term " POLISH CONCENTRATION CAMPS".

Thank you, to remind that 6 (six) milions of Polish citizens of all religions,
        were MURDERED (not killed) by GERMAN-NAZIS.
        Why I do not agree to "clasify" all of those murdered into different
        cathegories.

Dziekuje, nie zapomnijmy, starajmy sie zyc w pokoju, szanujmy pamiec WSZYSTKICH
        pomordowanych , nawet jezeli nie byli Zydami.

Amen - Shalom
      • pele12 Re: I HAD A DREAM... 06.05.05, 04:21
        "I HAD A DREAM..." Was is a wet one?
    • ogromnejadra Marsz Żywych dotarł do Birkenau. Posuwają się do 05.05.05, 14:53
      przodu. Czyli dobrze jest, nie ma antysemickich ekscesów. Ulga.
    • tristantrzesowski Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 15:06
      Tego typu imprezy raczej szkodza Polsce niz jej pomagaja w budowaniu wizerunku
      na swiecie . Ci mlodzi Zydzi nie wiedza nic o historii oprocz propagandowych
      sloganow o antysemityzmie , mialem sie o tym okazje przekonac mieszkajac 10 lat
      w USA - prawdziwej ojczyznie Izraela . Jesli Polska byla kiedykolwiek krajem
      szczegolnie antysemickim to co powiedziec o innych panstwach ? Potrzebujemy
      ludzi w Hollywood ktorzy beda robic filmy o Polakach ratujacych Zydow ,jak
      narazie to Niemcy nas zdecydowanie wyprzedzaja jako zbawcy Izraela . Agresywna
      postawa wobec Zydow wynika czesto poczucia niesprawiedliwosci a nie z
      antysemityzmu .
      • aldo59 Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 15:20
        coś ci się pomyliło:
        1.a chciałbyś zabronić Marszu Żywych?
        Dobrze się czujesz? To nie te czasy, pewnie pamiętasz tylko Polskę komunistyczną
        2. Młodzi Izraelczycy nie przyjeżdżają wyłącznie do Auschwitz - zwiedzają przez
        kilka dni Polskę, poznając swoich równieśników.To jest najlepszy sposób na
        wzajemne zrozumienie i poznanie.
        Mlodziez polska na szczęście w niewielkim stopni ulega antysemickim
        szczekaczom. Widzę to na przykladzie swoich synów. Mam nadzieję, że wyrośnie
        nam pokolenie wolne od nienawiści i uprzedzeń.

A filmy o ratowaniu Zydów przez Polaków mozna oczywiście robić w każdej chwli.
        Nie zapominając o pokazywaniu w filmach także tysięcy szmalcowników,
        denuncjatorów i zwykłych złodzieji. Czarno-biały obraz swiata jest nieprawdziwy.
        Rozmawiałem niedawno z naocznym świadkiem wydarzeń w Jedwabnem. Ta pani
        opowiedziała mi jak Polacy, nie czekając na aż zostaną wymordowani Żydzi,
        wprowadzali sie do ich mieszkań i dzielili majątkiem.

Róznie zachowywali się Polacy wtedy. Róznie zachowują się dzisiaj
        Na forum tez widać, ze Polacy to naród niejednorodny. Sa tu i mądrzy ludzie i
        durnie, i sympatyczni i chamowaci.
        Taki jest ten dziwny świat.
        • langston ZACHOWAJ PROPORCJE!!!!!!!! 05.05.05, 15:33
          Jasne!
          Ale ilu bylo tym bandytow w Jedwabnem?
          5? 10? moze 20?
          ...a nie miliony jak w Niemczech, Francji i innych panstwach europejskich
          Francuski rzad Vichy deportowal ok.200tys Zydow, a przyznal to dopiero w 1995-Chirack:
          www.bbc.co.uk/history/war/genocide/jewish_deportation_01.shtml
          Polski Panstwo Podziemne za szmalcownictwo karalo smiercia!

Marek Edelmann (ostani zyjacy dowodca Powstania w Gttcie warszawskim)
          w jednym z wywiadow opowiadal mu jak znajomy niemiecki lekarz pytal go co zrobic bo w domu znalazl woreczek zloty zebow, bo jego ojciec czy dziadek byl w SS!!!!!

Nie porownuj zachowania Polski i Polakow do tego bydla!
          • aldo59 ZACHOWAJĘ PROPORCJE 05.05.05, 15:43
            Uderzać się należy zawsze we własne piersi, nie cudze.
            Niemcy też nie wszyscy byli jednakowi.
            A Jedwabne to tylko przykład
            Kiedy więźniowie obozu zaglady Sobibór w akcie desperacji ostatecznej
            podnieśli bunt i wydostali się na wolność - znaczną część z nich wyłapali
            Polscy chłopi i wydali Niemcom albo sami zatłukli na śmierć. Większość nawet
            nie dla nagrody ale ot, tak - uważali, że czynią rzeczy dobre i miłe Bogu.
            Smutne ale prawdziwe.
            A od prawdy nie wolno uciekać.
            • langston Re: ZACHOWAJĘ PROPORCJE 05.05.05, 15:52
              Ja tego nie neguje.
              Nie mozna jednak stawiac znaku rownowsci miedzy akcjami bandytow
              a zorganizowanymi dzialaniami calych panstw.

Pamietaj jednak ze Polska byla jedynym krajem w Europie gdzie za pomoc Zydom
              (nawet szklanka wody) na smierc skazywana byla cala rodzina.
              Czasem zarzuca sie Polakom ze wspolnie z Zydami nie wywolali Powstania wczasie
              Powstania w Gettcie. To jest tak jaby ktos zarzucal mi ze wspolnie z nim nie
              popelniam samobojstwa.Tragiczne.Tak.
              ...ale to somobojstwo Polska popelnila juz w 1944r w czasie Powstania Warszawskiego. Nie zostal kamien na kamieniu...
              • langston PAMIETAJ ROWNIEZ "ALDO59" ZE... 05.05.05, 15:56
                ...byly liczne przypadki haniebnego zachowania Zydow na Kresach Wschodnich
                po wkroczeniu tam Armi Sowieckiej w 1939r, gdy wielu Zydow wydawalo Polakow
                w sowiecka niewole.
                Ale to temat na inna okazje.

"...prawda was wyzwoli..."
                • bladatwarz Re: PAMIETAJ ROWNIEZ "ALDO59" ZE... 05.05.05, 18:34
                  > ...byly liczne przypadki haniebnego zachowania Zydow na Kresach Wschodnich
                  > po wkroczeniu tam Armi Sowieckiej w 1939r, gdy wielu Zydow wydawalo Polakow
                  > w sowiecka niewole.
                  > Ale to temat na inna okazje.
                  >
                  > "...prawda was wyzwoli..."

Wlasnie to mialam napisac.
                  O wydawaniu Polakow przez zydow sowietom.
              • aldo59 Re: ZACHOWAJĘ PROPORCJE 05.05.05, 16:17
                nie stawiam "znaku rownosci miedzy akcjami bandytow a zorganizowanymi
                dzialaniami calych panstw".
                Winni są zawze konkretni ludzi a nie państwa.
                Niemcy chcieliby obarczyć winą za Holocaust niechciane rzekomo przez nich
                państwo - III Rzeszę. Ale to im się nie uda. Byli Niemcy, ktorzy odmawiali
                udziału w mordowaniu Żydów. I nic im się nie stało. Dlatego ci, którzy
                mordowali, nie mają żadnego wytłumaczenia.
                Polecam lekturę: Christopher R. Browning
                "Zwykli ludzie. 101 Policyjny Batalion Rezerwowy i "ostateczne rozwiązanie" w
                Polsce"
                winni są zawsze ludzie mający imię i nazwisko
                jeżeli jednak jakieś zachowania są częste (by nie rzec powszechne) to o tym tez
                nalezy mówić, wskazując na skalę zjawiska
                Dlatego wśród winnych zagłady są też:
                1. Ukraińcy bo Ukraińscy strażnicy obozów zagłady stanowili większość załóg
                obozowych i wykazywali wyjątkowe okrucieńsstwo
                2. Litwini bo bez żadnego udziału Niemców wymordowali prawie wszystkich
                litewskich Żydów
                W niektórych środowiskach i społecznościach trudno byloby znaleźć nawet 10
                tylko sprawiedliwych i odważnych, którzy przeciwstawiali się złu.
                I groźba represji nie jest wytłumaczeniem.
                Człoowiekiem nalezy byc zawsze i bez względu na okoliczności.
                • langston Re: ZACHOWAJĘ PROPORCJE 05.05.05, 16:24
                  To bardzo piekne co napisales/napisalas.
                  Ufam ze nasze "czlowieczenstwo" nie bedzie juz sprawdzane
                  w tak dramatycznych okolicznosciach.
              • czlowiek4 Re: ZACHOWAJĘ PROPORCJE-do Langstona 05.05.05, 20:07
                Cos wiem na temat "zbrodni" warszawiakow, ktorzy bohatersko zdecydowali wywolac
                Powstanie Warszawskie. Dla mojej rodziny kierunek byl: Oswiecim. Szczescie mi
                dopisalo, i jako 4 letnie dziecko zostalem wyzwolony 27.1.1945. Zostalem sam
                jak palec.
                Dziekuje Ci, ze przypominasz, ze w Polsce za pomoc Zydom - byla kara smierci, i
                mimo tego, tysiace, powtarzam tysiace Polakow pomagalo Zydom. Gdyby nie
                pomagali, liczbe pomordowanych powiekszylaby sie do 11 milionow.

W koncu nie o to chodzi.
                Chodzi o PAMIEC dla wszystkich pomordowanych, bez wzgledu na religie, plec,
                narodowosc, kolor skory, itd. Wszyscy pomordowani przez Niemcow-hitlerowcow
                byli LUDZMI, poczetymi, urodzonymi w identyczny sposob, jak my zyjacy.
                Roznica - oni zostali bestalsko pomordowani, a my mamy szanse na bardziej
                elegancka, humanistyczna smierc. Ci pomordowani, nie mieli tej szansy!!!!

Nie zapomnijmy, pamietajmy, przekazyjmy dzieciom, wnukom - to wszystko co bylo
                wykonywane rekami NIEMIECKICH mordercow na naszej POLSKIEJ ZIEMI.
        • langston DEAR YOUNG JEWISH FRIENDS 05.05.05, 15:47
          Did anybody tell you that comming to Poland you come to the country that
          -was the first to oppose Hitler
          -lost 6millions (6000000) of its citizens - half of the your ancestors-Jews
          -lost about 75% of its coltural heritage
          -every third teacher was killed
          -was the only country in Europe where for helping(even a galass of water) a Jews-naziGermans introduced a death penalty on the spot for the whole helping family.
          -where Poles where ofen hunted on the streets like animals and shoot on the spot.

Please to not use term "polish concentration camps" as you would disrespect
          a holy memeory of your ancestors who were killed there by naziGermans.
          Supposing England was left by all her allies and the Germans built the concentration camps in England would you call them "english concentration camps"?

• bladatwarz Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 05.05.05, 18:45
          > 1.a chciałbyś zabronić Marszu Żywych?
          > Dobrze się czujesz? To nie te czasy, pewnie pamiętasz tylko Polskę
          komunistyczn
          > ą

Uwazam, ze juz najwyzsza pora skonczyc z marszami.

> 2. Młodzi Izraelczycy nie przyjeżdżają wyłącznie do Auschwitz - zwiedzają
          przez
          >
          > kilka dni Polskę, poznając swoich równieśników.To jest najlepszy sposób na
          > wzajemne zrozumienie i poznanie.

No cos podobnego?
          W planach zydowskich wycieczek nie ma punktu - spotkania z mlodzieza polska. O
          antysemityzmie sa informowani przez swoich zydowskich (przeszkolonych przez Yad
          Vashem) przewodnikow. Ostatnio byl artykul na ten temat w Rzepie. A co do
          zrozumienia i uprzedzen, to wybarc, ale nie mam zrozumienia dla wrzeszczacych
          wyroskow z Izraela, ktorzy smieca, halasuja, nie potrafia chodzic po
          chodnikach, przelaza przez ulice jak stado.
          Z cala pewnoscia nie naleza do kultury europejskiej!

> Mlodziez polska na szczęście w niewielkim stopni ulega antysemickim
          > szczekaczom. Widzę to na przykladzie swoich synów. Mam nadzieję, że wyrośnie
          > nam pokolenie wolne od nienawiści i uprzedzeń.
          >

Zeby tylko dobrze znali historie. To juz wystarczy.

> A filmy o ratowaniu Zydów przez Polaków mozna oczywiście robić w każdej
          chwli.
          > Nie zapominając o pokazywaniu w filmach także tysięcy szmalcowników,
          > denuncjatorów i zwykłych złodzieji. Czarno-biały obraz swiata jest
          nieprawdziwy

Ja bym zrobila film o getcie warszawskim, o tym kto tam zycie organizowal, kto
          byl w policji, kto pilnowal zydow.
          U mnie w filmie pojawilby sie z pewnoscia zyd donosiciel, ktory wydawal
          polskich zolnierzy sowietom. A takich byly tysiace.

> Rozmawiałem niedawno z naocznym świadkiem wydarzeń w Jedwabnem. Ta pani
          > opowiedziała mi jak Polacy, nie czekając na aż zostaną wymordowani Żydzi,
          > wprowadzali sie do ich mieszkań i dzielili majątkiem.

Tak, tak.
          • neceser [...] 05.05.05, 20:06
          • aldo59 dlaczego ci odpisuję, sam nie wiem 06.05.05, 09:44
            jest zasada: nie wiem, to nie piszę.
            Młodzi Izraelczycy mają spotkania z polską młodzieżą. Do mojego miasta
            przyjedzie ich w poniedziałek 200 osób. Będą spotkania, rozmowy, odwiedzanie
            miejsc związanych ze społecznością żydowską
            Zacietrzewienie prostuje fałdy kory mózgowej, więc uważaj na siebie
            • bladatwarz Re: dlaczego ci odpisuję, sam nie wiem 06.05.05, 14:07
              > jest zasada: nie wiem, to nie piszę.

Wyznaje taka sama.

polecam watek z forum swiat
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22865661
              i artykul z Rzepy (niestety juz odplatny, ale wrto go przeczytac.
              www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_050418/kraj/kraj_a_3.html
        • zdr1 Re: Marsz Żywych przejdzie z Auschwitz do Birkena 06.05.05, 11:12
          aldo59 napisał:

> Mam nadzieję, że wyrośnie
          > nam pokolenie wolne od nienawiści i uprzedzeń.

Gdzie, w Polsce czy w Izraelu?

>Czarno-biały obraz swiata jest nieprawdziwy

Powiedz to hollywodzkim zydom.

> Rozmawiałem niedawno z naocznym świadkiem wydarzeń w Jedwabnem. Ta pani
          > opowiedziała mi jak Polacy, nie czekając na aż zostaną wymordowani Żydzi,
          > wprowadzali sie do ich mieszkań i dzielili majątkiem.

Opowiadala ci tez, jak stawiali bramy triumfalne sowieckim wojskom, i jak
          zydowscy komunisci wydawali Polakow sowietom?

• ratatatam PRZEDSIĘBIORSTWO HOLOKAUST 05.05.05, 16:26
      Norman Finkelstein, "Przedsiębiorstwo holokaust", 2001, ISBN: 83-7233-106-5
      Wydawnictwo: Volumen - czytajcie , czytajcie - bardzo pouczajaca lektura, jej
      autora - żydowskiego historyka ;) trudno oskarzyc o antysemityzm...

• aldo59 Re: PRZEDSIĘBIORSTWO HOLOKAUST 05.05.05, 16:40
        to jakieś pocieszne wydawnictwo ten Volumen. Nie można znaleźć adresu - może
        maja tylko skrytkę pocztową? Albo mieszczą się na XI piętrze w jakimś
        mieszkaniu w bloku?
        tjest wolność działalności gospodarczej
        każdy może mieć wydawnictwo
        i wydawać na co ma ochotę
        byle mu się udało sprzedać
        przeciez nie wszystkie egzemplarze wykupi ratatam?

a w ogóle to wygląda na kryptoreklamę i książki i wydawnictwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka