Dodaj do ulubionych

SB chciała stworzyć neo-Solidarność

02.08.05, 11:47
wiadomosci.onet.pl/1141618,11,item.html
Obserwuj wątek
    • basia.basia Re: SB chciała stworzyć neo-Solidarność 02.08.05, 12:11
      ze strony IPN:

Z okazji 25 rocznicy "Solidarności" ukaże się specjalny, podwójny numer
      Biuletynu Instytutu Pamięci Narodowej. Tradycyjnie Biuletyn zaczyna się od
      rozmowy. Tym razem jest to zapis dyskusji, która odbyła się w Gdańsku i
      dotyczyła znaczenia "Solidarności" dla Europy. Szef Biura Edukacji Publicznej w
      IPN Władysław Bułhak uważa, że rozmowa jest interesująca bo odbiega od sztampy
      rocznicowych wspomnień. Wzięli w niej udział miedzy innymi Zbigniew Romaszewski,
      Kazimierz Wójcicki, Wolfgand Templin i Gabriele Lesser. Do Biuletynu dołączona
      jest płyta z minimonografią „Tygodnika >Solidarność< z 1981 roku. Towarzyszy jej
      komentarz Andrzeja Friszke. IAR 24.07.2005 r.
      • stan.borys Przecież to ona stworzyła prześliczną pannę "S". 02.08.05, 18:11
        Czy to nie trzej historyczni przywódcy Sierpnia'80 (Wałęsa, Jurczyk,
        Sienkiewicz) byli ... ?

"Etos czuję w każdym calu swojego marzycielskiego cielska" Dornowski, 1966
        • andrzej105 Re: Przecież to ona stworzyła prześliczną pannę " 02.08.05, 21:41
          stan.borys napisał:

> Czy to nie trzej historyczni przywódcy Sierpnia'80 (Wałęsa, Jurczyk,
          > Sienkiewicz) byli ... ?
          ---------
          chyba trzeba unieważnic te "porozumienia" gdańskie ,szczeciński i śląskie
          >
          > "Etos czuję w każdym calu swojego marzycielskiego cielska" Dornowski, 1966
    • pralinka.pralinka Re: SB chciała stworzyć neo-Solidarność 02.08.05, 18:28
      I stworzyła. Nie udało się z nazwą Solidarność, więc powstał OPZZ.
      • pan.nikt "Co się odwlecze, to nie uciecze" 02.08.05, 21:36
        "Co się odwlecze, to nie uciecze"

Ot opczekali 8 latek i w 1989 powstała nowa "S", czyli "ni pies ni wydra, coś
        na kształt świdra".
        Powstała "S", którz rosci sobie prawo do spadku 1980 roku.
        Zwyczajni złodzieje ideii, a Wałęsą na czele
    • ponury.zniwiarz Jennifer Aniston niedobrą przyjaciółką 02.08.05, 21:23
      film.onet.pl/0,0,1141884,wiadomosci.html
      • pies_na_czarnych Re: Jennifer Aniston niedobrą przyjaciółką 02.08.05, 21:32
        Tez z SB miala kontakty? Popatrz pan co ci SBecy na tym swiecie nawyrabiali:(
        • trouble_maker To na pewno przez... 02.08.05, 21:51
          ...Jennifer Lopez ! ;-)
          • pies_na_czarnych Leper cos wie 02.08.05, 22:16
            www.geocities.com/kurpieldariusz2000/LEPERsolidaru.swf
    • ksiundz Jest taka powieść Łysiaka stareńka - Lepszy, chyba 02.08.05, 22:18
      o Kapciowym, jako głównym bohaterze :))))),
      osnowa mniej więcej oparta na cytowanym pomyśle :)))))
      Jedna z lepszych produkcji Łysiakowych
    • homosovieticus SB chciała stworzyć neo-Solidarność i stworzyła! 03.08.05, 00:45
      • leszek.sopot Ignorant 03.08.05, 00:56
        Dlatego, ze nie udalo sie jej doprowadzic do powstania kontrolowanego przez
        wladze zwiazku ogloszono jesienia 1982 r. rozwiazanie "S" i przystapiono do
        organizowania OPZZ.
        To homosiu takie ABC najnowszej historii. Ty chyba tkwisz w sredniowieczu.
        • homosovieticus bezmyślny brak roztropności 03.08.05, 01:06
          Jeśli tkwię w średniowieczu, to usznuj moje doswiadczenie i zdobycze umysłowe.
          I nie okazuj łatwowierności ,która momentami każe się nazywać totalną
          bezmyślnoscią.
          • leszek.sopot sredniowieczne zabobony 03.08.05, 01:17
            Pewnie jestes wprawny w egzorcyzmach, guslach i dziadach. To homosiu przezytek.
            Dzis, w dobie podboju kosmosu, bardziej sie jednak ceni nauke i empiryczne
            doswiadczenie.
            Ty dalej uwazasz, ze koty sa towarzyszami wiedzm?
            • www.nasznocnik.pl To stary przesąd - nowoczesny zabobon głosi, że... 03.08.05, 01:21
              ...koty to towarzysze towarzyszy ;-)
            • homosovieticus [...] 03.08.05, 01:28
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • leszek.sopot oswiecenie dawno przeminelo - nieuku 03.08.05, 01:38
                Czyzbys czytal "Jesien sredniowiecza"? No to jestem pozytywnie zaskoczony:)

A od sraczy to sobie wypraszam. Nie musisz w co drugim poscie potwierdzac
                opinie zes jest forumowym chamem.
                • homosovieticus Re: oswiecenie dawno przeminelo - nieuku 03.08.05, 14:20
                  leszek.sopot napisał:

> Czyzbys czytal "Jesien sredniowiecza"? No to jestem pozytywnie zaskoczony:)
                  >

Trzeba rozumieć słowo JESIEŃ

> A od sraczy to sobie wypraszam. Nie musisz w co drugim poscie potwierdzac
                  > opinie zes jest forumowym chamem.

Niestety, drogi "sopocianinie" potwierdzać muszę, ponieważ zalezy mi na tym
                  żeby forumowicze, ci inteligentni i oczytani do,których, niwątpliwie, zaliczyć
                  trzeba Ciebie,, pamiętali o tem, żem cham .
              • humbak Re: oswieceniowe bzdury 03.08.05, 01:47
                W jaki sposób mierzysz ów dorobek intelektualny?
                • homosovieticus jak i czym mierzyć dorobek intelektualny epok 03.08.05, 14:14
                  humbak napisał:

> W jaki sposób mierzysz ów dorobek intelektualny?
                  >
                  1-Mierzyć należy wyłącznie przez porównanie dorobku intelektualnego różnych
                  epok kultury europejskiej.
                  Wśród historyków filozofii panuje zgoda co do tego, że wiek XIII-sty(sam środek
                  Średniowiecza)uwazany jest za najwspalniajszy okres w rozwoju kultury
                  europejskiej.
                  Cywilizacja przybrała nowe formy, powstały wtedy najpiękniejsze
                  koścuiołyeuropejskie, żył i pisał Dante, ideał rycerski doszedł do szczytu,
                  ogólne podniesienie dobrobytu, rozkwit mist, powstanie szkół i pradów
                  politycznych, społecznych i religijnych, to tylko wyraziste symptomy "złotego
                  XIII-stego wieku", wieku w którym miara rozwoju intelektualnego (jest nią wg,
                  wielu, FILOZOFIA) osiagnęła poziom znany tylko wspaniałym starożytnym Grekom.
                  • humbak Re: jak i czym mierzyć dorobek intelektualny epok 03.08.05, 14:54
                    Podział na epoki uwazględniający Oświecenie dotyczy chyba jeszcze jedynie Europy.
                    Zapominasz jednak że dorobek intelektualny to nie tylko filozofia, ale także nauki ścisłe, a tu średniowiecze chyba jednak nie podskoczy oświeceniu i odrodzeniu.
                    • homosovieticus Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo honoru! 03.08.05, 15:01
                      humbak napisał:

> Podział na epoki uwazględniający Oświecenie dotyczy chyba jeszcze jedynie
                      Europ
                      > y.
                      > Zapominasz jednak że dorobek intelektualny to nie tylko filozofia, ale także
                      na
                      > uki ścisłe, a tu średniowiecze chyba jednak nie podskoczy oświeceniu i
                      odrodzen
                      > iu.
                      >
                      • humbak Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:05
                        Mogę Ci wierzyć, ale zdaje mi się że bardziej praktyczne niż osiągnięćia filozofii są twierdzenia Newtona i d'Alemberta;)
                        • homosovieticus Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:14
                          Nie byłoby Newtona, gdyby nie sw.Albert zwany Wielkim, żyjacy własnie w XIII-
                          stym w. ,który ciemnej europie zachodniej nie "dał" ARYSTOTELESA- Ojca wszech
                          nauk. :)
                          • humbak Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:32
                            Zaczynasz szukać dziury w całym. Nauka w każdej epoce zależy od epok poprzednich, to naturalne. Wczoraj wygrzebałemnawet informacje, że w średniowieczu jakiś koleś w średniowieczu badał zależności między prędkością a przyspieszeniem. Chodzi tylko o to, że Oświecenie wcale nie ejst przereklamowane, a wielkie okrycia z dziedziny fizyki, częsciowo matematyki, miały miejsce później.
                            • homosovieticus Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:39
                              humbak napisał:

> Zaczynasz szukać dziury w całym. Nauka w każdej epoce zależy od epok
                              poprzednic
                              > h, to naturalne. Wczoraj wygrzebałemnawet informacje, że w średniowieczu
                              jakiś
                              > koleś w średniowieczu badał zależności między prędkością a przyspieszeniem.
                              Cho
                              > dzi tylko o to, że Oświecenie wcale nie ejst przereklamowane, a wielkie
                              okrycia
                              > z dziedziny fizyki, częsciowo matematyki, miały miejsce później.
                              Własciwie nie wiem co Ci odpowiedzieć.Nie czujesz zmęczenia?
                              Może pogadamy o pogodzie?
                              Leje u Was?
                              U nas ,nie leje, ale chmury deszczowe zbierają się na nieboskłonie.
                              • humbak Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:42
                                Zmęczenia? Hmmmm... mam wiercić dziury w ściania i zbieram się do tego już z godzinę... można powiedzieć że niedobór tlenu w powietrzu szkodzi mi na pracowitość... Chmury są, ale nie wylgądają zbyt solidnie. Może z czasem się to zmieni. Wolę zimę:)
                              • humbak Aneks 03.08.05, 15:44
                                Mysokie chmury masz na owym nieboskłonie?
                                • homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 15:47
                                  humbak napisał:

> Mysokie chmury masz na owym nieboskłonie?

Nie. Niskie.Deszczowe.Może i burzowe.Będą wyładowania będzie ozon.Zmęczenie
                                  minie.
                                  • humbak Re: Aneks 03.08.05, 15:49
                                    Jeżeli temperatura spadnie to pewnie tak. Przy upale robi się czasem efekt szklarni:/ Ale cóż, trzeba być dobrej myśli. Odrobina ozonu dobrze robi. Byle nie za duża odrobina;)
                                    • homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 16:18
                                      Słucham "Its yur life". Smokie w akcji.Lubię wyjatkowo ten kawałek.
                                      • humbak Re: Aneks 03.08.05, 16:29
                                        Oldboy hehe:) U mnie dziś dominuje KMFDM, bom się dowiedział że przyjeżdżają w listopadzie do Wawy na koncert.
                                        • homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 16:43
                                          Kolega z W-wy?
                                          Gamoń ze mnie, że się wczesniej nie domyśliłem.
                                          Myslałem bowiem ,ze z Kazimierza co nad Wisłą lezy.
                                          • humbak Re: Aneks 03.08.05, 16:46
                                            Nie, nie z Wawy, ale do Wawy bliżej niż do powiedzmy Berlina.
                                            • homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 16:52
                                              rozumiem. Jestem w takim razie z Paryża, bo do Paryza blizej jak do Irkucka.
                                              • humbak Re: Aneks 03.08.05, 16:56
                                                Irkucka... hmmm... musiałbym na mapę spojrzeć. Dystanse w Rosji zawsze mnie przerażały.
                                        • mmkkll Eeee. Jakieś mało to szczególne :)... 03.08.05, 16:45
                                          U mnie powtórka z twórczości "faszystów" z Laibacha ;).
                                          • humbak Re: Eeee. Jakieś mało to szczególne :)... 03.08.05, 16:48
                                            Ale Laibach do nas nie przyjeżdża. Siedzą w swojej Słowenii bezczele. Zresztą KMFDM jest bardziej radosny, a to mnie bierze:)
                                            • mmkkll Mało radosny?! 03.08.05, 16:51
                                              Widziałeś jakieś ich teledyski, szczególnie z lat 80? Takiego kiczu nie da się
                                              robić na poważnie :).
                                              Sprawdź np. ich wersję "Life is life".
                                              Koncert był jakiś czas temu.
                                              • humbak Re: Mało radosny?! 03.08.05, 16:57
                                                Ależ ja o brzmieniu mówię. Kiczu w tym nurcie wogóle mnóstwo. Aż dziw że jakoś to nie razi:)
                                            • homosovieticus Oh Carol czyż nie brzmi radośnie? 03.08.05, 16:54
                                              • humbak Re: Oh Carol czyż nie brzmi radośnie? 03.08.05, 17:00
                                                Hmmm... przyznaję że musiałbym się dopiero zapoznać. Smokie nie jest mi zbytnio znane. Wogóle rzeczy starsze niż ~10 lat znam wybiórczo bardzo. Po prostu czasu za mało żeby to wszystko poznać:/
                                              • humbak Dziękuję tymczasowo 03.08.05, 17:08
                                                za dyskusję obu Panom. Może jednak uda mi się zrobić dziurę w całym:)
    • kropekuk I basia.basia sie do niej zapisala :)))))))))))) 03.08.05, 01:06
      Bo - jak zawsze _ nie wiedziala i dala sie "wypuscic"
      • iza.bella.iza A ty skąd to wiesz? 03.08.05, 01:11
        Sama pisałaś te ubeckie raporty i donosy? Czy tylko lubisz jęzor strzępić?
    • maaax przecież udało sie w 1989, prawda? 03.08.05, 14:23

• basia.basia Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 11:53
      Treść:

Nowy numer „Biuletynu IPN” – nr 7-8 (54-55) – lipiec–sierpień 2005

Ukazał się nowy numer „Biuletynu IPN”. Do lektury serdecznie zapraszamy (cena
      7.50 zł).

Spis treści:

Rozmowy Biuletynu:

* „Polacy i Niemcy a »Solidarność«” – dyskusja z udziałem Gabriele Lesser,
      Zbigniewa Romaszewskiego, Kazimierza Wóycickiego, Wolfganga Templina i Jerzego
      Eislera, moderator – Piotr Semka

Komentarze historyczne:

* Bogusław Kopka – „Burza na partyjnym zebraniu”
      * Andrzej Friszke – „»Tygodnik Solidarność« 1981”
      * Agnieszka Dębska – „Czas wolnych poetów”
      * Przemysław Zwiernik – „Konflikt w Lubogórze”
      * Grzegorz Majchrzak – „Próba stworzenia »neo-Solidarności«”
      * Paweł Piotrowski – „»Solidarność Walcząca« w świetle materiałów Służby
      Bezpieczeństwa”
      * Agnieszka Łuczak – „Wesołych Świąt życzy Komuna”

Dokumenty:

* Sławomir Cenckiewicz – „Kalendarium Sierpnia ’80. Wypisy źródłowe z dokumentów
      MO i SB”
      * Tomasz Danilecki – „Rozpracowanie podziemnych struktur. Region Białystok NSZZ
      »Solidarność«”

Relacje i wspomnienia:

* Paweł Nowacki – „»Zapis«. Spotkania i potyczki z Kuroniem”

Recenzje:

* „Historie stare i nowe”

02.08.05
      • leszek.sopot Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 11:59
        Dziwny ten numer. Nie rozumiem dlaczego w rocznicowym numerze dyskusja
        otwierajaca jest temat: wplyw "S" na Niemcow, czy tez wplyw Niemcow i Polakow
        na "S", a moze wplyw "S" na Niemcow i Polakow. Po co ci Niemcy w rocznice "S"?
        Ciekawe moga byc chyba tylko tekst Majchrzaka i dokumenty zebrane przez
        Cenckiewicza.
        • lisekrudy Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 12:13
          leszek.sopot napisał:

> Ciekawe moga byc chyba tylko tekst Majchrzaka i dokumenty zebrane przez
          > Cenckiewicza.

A historia "Tygodnika Solidarnosc" piora Andrzeja Friszke to nie? Jest tym
          ciekawsza, ze Biuletynowi towarzyszy plyta CD z facsymiliami wszystkich numerow
          TS z rocznika 1981.

Tekst Piotrowskiego o "Solidarnosci Walczacej" tez zapowiada sie ciekawie.

L.
          • nurni Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 12:44
            > Tekst Piotrowskiego o "Solidarnosci Walczacej" tez zapowiada sie ciekawie.

Ten twekst jest juz dostepny (nie chcialbym zelgac -od jakiegos czasu) na
            stronach SW.

www.sw.org.pl/sb-o-sw.html
          • leszek.sopot Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 15:27
            lisekrudy napisał:

> leszek.sopot napisał:
            >
            > > Ciekawe moga byc chyba tylko tekst Majchrzaka i dokumenty zebrane przez
            > > Cenckiewicza.
            >
            > A historia "Tygodnika Solidarnosc" piora Andrzeja Friszke to nie? Jest tym
            > ciekawsza, ze Biuletynowi towarzyszy plyta CD z facsymiliami wszystkich
            numerow
            >
            > TS z rocznika 1981.
            >
            > Tekst Piotrowskiego o "Solidarnosci Walczacej" tez zapowiada sie ciekawie.
            >
            > L.

Przegapilem informacje o plytce CD z reprodukcjami. Tak bardzo nie interesuje
            mnie historia tygodnika, ale duzo bardziej oryginalne teksty z tamtego czasu.
            Niestety w swoim archiwum mam tylko trzy tygoniki. Caly komplet gdzies mi
            wsiakl:(
            Szczerze mowiac ja oczekiwalem, ze w okolicznosciowym numerze beda
            przedstawione inne tematy. Interesuje mnie na przyklad przedstawienie sporow
            wokol koncepcji "Samorzadnej Rzeczypospolitej", ktora zostala w koncu
            przedstawiona na zjezdzie. Sam obecnie pracuje nad tematem wplywu papieza i
            polskiego kosciola na rodzaca sie "S" - szkoda, ze o tym nic nie ma. A przeciez
            ten wplyw byl decydujacy - chocby np. w przypadku wydarzen marcowych 1981 r. a
            takze na niekonfrontacyjna postawe "S".
            Z kolei "Solidarnosc Walczaca" - to juz stan wojenny, a wiec jakby inny temat.
            Swoja droga na stronie internetowej SW jest bardzo ciekawy material - Mateusza
            Morawieckiego "Geneza i pierwsze lata „Solidarności Walczącej”" (Praca
            magisterska, Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego, 1992), link:
            www.opcja.pop.pl/sw/mat-a.html
            Nie spodziewam sie by Piotrowski napisal o wielu nieznanych sprawach.
            Brakuje mi takze ciagle materialu, ktory szeroko przedstawilby reakcje obozu
            panstw socjalistycznych na wydarzenia w Polsce. Mamy ciagle tylko
            fragmentaryczne informacje, porozrzucane po roznych tekstach, o tym jak
            zachowywali sie bratni przywodcy, ale zbiorczego opracowania chyba brakuje.
    • olo1033 Re: SB chciała stworzyć neo-Solidarność 09.08.05, 08:29
      >>>ciekawe bo dotychczas nic mi o tym nie było wiadomo na ten temat.Dlatego
      śledzę posty i nie zabieram na razie głosu .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka