basia.basia 02.08.05, 11:47 wiadomosci.onet.pl/1141618,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basia.basia Re: SB chciała stworzyć neo-Solidarność 02.08.05, 12:11 ze strony IPN: Z okazji 25 rocznicy "Solidarności" ukaże się specjalny, podwójny numer Biuletynu Instytutu Pamięci Narodowej. Tradycyjnie Biuletyn zaczyna się od rozmowy. Tym razem jest to zapis dyskusji, która odbyła się w Gdańsku i dotyczyła znaczenia "Solidarności" dla Europy. Szef Biura Edukacji Publicznej w IPN Władysław Bułhak uważa, że rozmowa jest interesująca bo odbiega od sztampy rocznicowych wspomnień. Wzięli w niej udział miedzy innymi Zbigniew Romaszewski, Kazimierz Wójcicki, Wolfgand Templin i Gabriele Lesser. Do Biuletynu dołączona jest płyta z minimonografią „Tygodnika >Solidarność< z 1981 roku. Towarzyszy jej komentarz Andrzeja Friszke. IAR 24.07.2005 r. Odpowiedz Link Zgłoś
stan.borys Przecież to ona stworzyła prześliczną pannę "S". 02.08.05, 18:11 Czy to nie trzej historyczni przywódcy Sierpnia'80 (Wałęsa, Jurczyk, Sienkiewicz) byli ... ? "Etos czuję w każdym calu swojego marzycielskiego cielska" Dornowski, 1966 Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej105 Re: Przecież to ona stworzyła prześliczną pannę " 02.08.05, 21:41 stan.borys napisał: > Czy to nie trzej historyczni przywódcy Sierpnia'80 (Wałęsa, Jurczyk, > Sienkiewicz) byli ... ? --------- chyba trzeba unieważnic te "porozumienia" gdańskie ,szczeciński i śląskie > > "Etos czuję w każdym calu swojego marzycielskiego cielska" Dornowski, 1966 Odpowiedz Link Zgłoś
pralinka.pralinka Re: SB chciała stworzyć neo-Solidarność 02.08.05, 18:28 I stworzyła. Nie udało się z nazwą Solidarność, więc powstał OPZZ. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.nikt "Co się odwlecze, to nie uciecze" 02.08.05, 21:36 "Co się odwlecze, to nie uciecze" Ot opczekali 8 latek i w 1989 powstała nowa "S", czyli "ni pies ni wydra, coś na kształt świdra". Powstała "S", którz rosci sobie prawo do spadku 1980 roku. Zwyczajni złodzieje ideii, a Wałęsą na czele Odpowiedz Link Zgłoś
ponury.zniwiarz Jennifer Aniston niedobrą przyjaciółką 02.08.05, 21:23 film.onet.pl/0,0,1141884,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Jennifer Aniston niedobrą przyjaciółką 02.08.05, 21:32 Tez z SB miala kontakty? Popatrz pan co ci SBecy na tym swiecie nawyrabiali:( Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Leper cos wie 02.08.05, 22:16 www.geocities.com/kurpieldariusz2000/LEPERsolidaru.swf Odpowiedz Link Zgłoś
ksiundz Jest taka powieść Łysiaka stareńka - Lepszy, chyba 02.08.05, 22:18 o Kapciowym, jako głównym bohaterze :))))), osnowa mniej więcej oparta na cytowanym pomyśle :))))) Jedna z lepszych produkcji Łysiakowych Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Ignorant 03.08.05, 00:56 Dlatego, ze nie udalo sie jej doprowadzic do powstania kontrolowanego przez wladze zwiazku ogloszono jesienia 1982 r. rozwiazanie "S" i przystapiono do organizowania OPZZ. To homosiu takie ABC najnowszej historii. Ty chyba tkwisz w sredniowieczu. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus bezmyślny brak roztropności 03.08.05, 01:06 Jeśli tkwię w średniowieczu, to usznuj moje doswiadczenie i zdobycze umysłowe. I nie okazuj łatwowierności ,która momentami każe się nazywać totalną bezmyślnoscią. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot sredniowieczne zabobony 03.08.05, 01:17 Pewnie jestes wprawny w egzorcyzmach, guslach i dziadach. To homosiu przezytek. Dzis, w dobie podboju kosmosu, bardziej sie jednak ceni nauke i empiryczne doswiadczenie. Ty dalej uwazasz, ze koty sa towarzyszami wiedzm? Odpowiedz Link Zgłoś
www.nasznocnik.pl To stary przesąd - nowoczesny zabobon głosi, że... 03.08.05, 01:21 ...koty to towarzysze towarzyszy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus [...] 03.08.05, 01:28 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot oswiecenie dawno przeminelo - nieuku 03.08.05, 01:38 Czyzbys czytal "Jesien sredniowiecza"? No to jestem pozytywnie zaskoczony:) A od sraczy to sobie wypraszam. Nie musisz w co drugim poscie potwierdzac opinie zes jest forumowym chamem. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: oswiecenie dawno przeminelo - nieuku 03.08.05, 14:20 leszek.sopot napisał: > Czyzbys czytal "Jesien sredniowiecza"? No to jestem pozytywnie zaskoczony:) > Trzeba rozumieć słowo JESIEŃ > A od sraczy to sobie wypraszam. Nie musisz w co drugim poscie potwierdzac > opinie zes jest forumowym chamem. Niestety, drogi "sopocianinie" potwierdzać muszę, ponieważ zalezy mi na tym żeby forumowicze, ci inteligentni i oczytani do,których, niwątpliwie, zaliczyć trzeba Ciebie,, pamiętali o tem, żem cham . Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: oswieceniowe bzdury 03.08.05, 01:47 W jaki sposób mierzysz ów dorobek intelektualny? Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus jak i czym mierzyć dorobek intelektualny epok 03.08.05, 14:14 humbak napisał: > W jaki sposób mierzysz ów dorobek intelektualny? > 1-Mierzyć należy wyłącznie przez porównanie dorobku intelektualnego różnych epok kultury europejskiej. Wśród historyków filozofii panuje zgoda co do tego, że wiek XIII-sty(sam środek Średniowiecza)uwazany jest za najwspalniajszy okres w rozwoju kultury europejskiej. Cywilizacja przybrała nowe formy, powstały wtedy najpiękniejsze koścuiołyeuropejskie, żył i pisał Dante, ideał rycerski doszedł do szczytu, ogólne podniesienie dobrobytu, rozkwit mist, powstanie szkół i pradów politycznych, społecznych i religijnych, to tylko wyraziste symptomy "złotego XIII-stego wieku", wieku w którym miara rozwoju intelektualnego (jest nią wg, wielu, FILOZOFIA) osiagnęła poziom znany tylko wspaniałym starożytnym Grekom. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: jak i czym mierzyć dorobek intelektualny epok 03.08.05, 14:54 Podział na epoki uwazględniający Oświecenie dotyczy chyba jeszcze jedynie Europy. Zapominasz jednak że dorobek intelektualny to nie tylko filozofia, ale także nauki ścisłe, a tu średniowiecze chyba jednak nie podskoczy oświeceniu i odrodzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo honoru! 03.08.05, 15:01 humbak napisał: > Podział na epoki uwazględniający Oświecenie dotyczy chyba jeszcze jedynie Europ > y. > Zapominasz jednak że dorobek intelektualny to nie tylko filozofia, ale także na > uki ścisłe, a tu średniowiecze chyba jednak nie podskoczy oświeceniu i odrodzen > iu. > Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:05 Mogę Ci wierzyć, ale zdaje mi się że bardziej praktyczne niż osiągnięćia filozofii są twierdzenia Newtona i d'Alemberta;) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:14 Nie byłoby Newtona, gdyby nie sw.Albert zwany Wielkim, żyjacy własnie w XIII- stym w. ,który ciemnej europie zachodniej nie "dał" ARYSTOTELESA- Ojca wszech nauk. :) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:32 Zaczynasz szukać dziury w całym. Nauka w każdej epoce zależy od epok poprzednich, to naturalne. Wczoraj wygrzebałemnawet informacje, że w średniowieczu jakiś koleś w średniowieczu badał zależności między prędkością a przyspieszeniem. Chodzi tylko o to, że Oświecenie wcale nie ejst przereklamowane, a wielkie okrycia z dziedziny fizyki, częsciowo matematyki, miały miejsce później. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:39 humbak napisał: > Zaczynasz szukać dziury w całym. Nauka w każdej epoce zależy od epok poprzednic > h, to naturalne. Wczoraj wygrzebałemnawet informacje, że w średniowieczu jakiś > koleś w średniowieczu badał zależności między prędkością a przyspieszeniem. Cho > dzi tylko o to, że Oświecenie wcale nie ejst przereklamowane, a wielkie okrycia > z dziedziny fizyki, częsciowo matematyki, miały miejsce później. Własciwie nie wiem co Ci odpowiedzieć.Nie czujesz zmęczenia? Może pogadamy o pogodzie? Leje u Was? U nas ,nie leje, ale chmury deszczowe zbierają się na nieboskłonie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Filozofia była i jest KRÓLOWĄ nauk. Słowo hon 03.08.05, 15:42 Zmęczenia? Hmmmm... mam wiercić dziury w ściania i zbieram się do tego już z godzinę... można powiedzieć że niedobór tlenu w powietrzu szkodzi mi na pracowitość... Chmury są, ale nie wylgądają zbyt solidnie. Może z czasem się to zmieni. Wolę zimę:) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 15:47 humbak napisał: > Mysokie chmury masz na owym nieboskłonie? Nie. Niskie.Deszczowe.Może i burzowe.Będą wyładowania będzie ozon.Zmęczenie minie. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Aneks 03.08.05, 15:49 Jeżeli temperatura spadnie to pewnie tak. Przy upale robi się czasem efekt szklarni:/ Ale cóż, trzeba być dobrej myśli. Odrobina ozonu dobrze robi. Byle nie za duża odrobina;) Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 16:18 Słucham "Its yur life". Smokie w akcji.Lubię wyjatkowo ten kawałek. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Aneks 03.08.05, 16:29 Oldboy hehe:) U mnie dziś dominuje KMFDM, bom się dowiedział że przyjeżdżają w listopadzie do Wawy na koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 16:43 Kolega z W-wy? Gamoń ze mnie, że się wczesniej nie domyśliłem. Myslałem bowiem ,ze z Kazimierza co nad Wisłą lezy. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Aneks 03.08.05, 16:46 Nie, nie z Wawy, ale do Wawy bliżej niż do powiedzmy Berlina. Odpowiedz Link Zgłoś
homosovieticus Re: Aneks 03.08.05, 16:52 rozumiem. Jestem w takim razie z Paryża, bo do Paryza blizej jak do Irkucka. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Aneks 03.08.05, 16:56 Irkucka... hmmm... musiałbym na mapę spojrzeć. Dystanse w Rosji zawsze mnie przerażały. Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Eeee. Jakieś mało to szczególne :)... 03.08.05, 16:45 U mnie powtórka z twórczości "faszystów" z Laibacha ;). Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Eeee. Jakieś mało to szczególne :)... 03.08.05, 16:48 Ale Laibach do nas nie przyjeżdża. Siedzą w swojej Słowenii bezczele. Zresztą KMFDM jest bardziej radosny, a to mnie bierze:) Odpowiedz Link Zgłoś
mmkkll Mało radosny?! 03.08.05, 16:51 Widziałeś jakieś ich teledyski, szczególnie z lat 80? Takiego kiczu nie da się robić na poważnie :). Sprawdź np. ich wersję "Life is life". Koncert był jakiś czas temu. Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Mało radosny?! 03.08.05, 16:57 Ależ ja o brzmieniu mówię. Kiczu w tym nurcie wogóle mnóstwo. Aż dziw że jakoś to nie razi:) Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Oh Carol czyż nie brzmi radośnie? 03.08.05, 17:00 Hmmm... przyznaję że musiałbym się dopiero zapoznać. Smokie nie jest mi zbytnio znane. Wogóle rzeczy starsze niż ~10 lat znam wybiórczo bardzo. Po prostu czasu za mało żeby to wszystko poznać:/ Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Dziękuję tymczasowo 03.08.05, 17:08 za dyskusję obu Panom. Może jednak uda mi się zrobić dziurę w całym:) Odpowiedz Link Zgłoś
kropekuk I basia.basia sie do niej zapisala :)))))))))))) 03.08.05, 01:06 Bo - jak zawsze _ nie wiedziala i dala sie "wypuscic" Odpowiedz Link Zgłoś
iza.bella.iza A ty skąd to wiesz? 03.08.05, 01:11 Sama pisałaś te ubeckie raporty i donosy? Czy tylko lubisz jęzor strzępić? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 11:53 Treść: Nowy numer „Biuletynu IPN” – nr 7-8 (54-55) – lipiec–sierpień 2005 Ukazał się nowy numer „Biuletynu IPN”. Do lektury serdecznie zapraszamy (cena 7.50 zł). Spis treści: Rozmowy Biuletynu: * „Polacy i Niemcy a »Solidarność«” – dyskusja z udziałem Gabriele Lesser, Zbigniewa Romaszewskiego, Kazimierza Wóycickiego, Wolfganga Templina i Jerzego Eislera, moderator – Piotr Semka Komentarze historyczne: * Bogusław Kopka – „Burza na partyjnym zebraniu” * Andrzej Friszke – „»Tygodnik Solidarność« 1981” * Agnieszka Dębska – „Czas wolnych poetów” * Przemysław Zwiernik – „Konflikt w Lubogórze” * Grzegorz Majchrzak – „Próba stworzenia »neo-Solidarności«” * Paweł Piotrowski – „»Solidarność Walcząca« w świetle materiałów Służby Bezpieczeństwa” * Agnieszka Łuczak – „Wesołych Świąt życzy Komuna” Dokumenty: * Sławomir Cenckiewicz – „Kalendarium Sierpnia ’80. Wypisy źródłowe z dokumentów MO i SB” * Tomasz Danilecki – „Rozpracowanie podziemnych struktur. Region Białystok NSZZ »Solidarność«” Relacje i wspomnienia: * Paweł Nowacki – „»Zapis«. Spotkania i potyczki z Kuroniem” Recenzje: * „Historie stare i nowe” 02.08.05 Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 11:59 Dziwny ten numer. Nie rozumiem dlaczego w rocznicowym numerze dyskusja otwierajaca jest temat: wplyw "S" na Niemcow, czy tez wplyw Niemcow i Polakow na "S", a moze wplyw "S" na Niemcow i Polakow. Po co ci Niemcy w rocznice "S"? Ciekawe moga byc chyba tylko tekst Majchrzaka i dokumenty zebrane przez Cenckiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
lisekrudy Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 12:13 leszek.sopot napisał: > Ciekawe moga byc chyba tylko tekst Majchrzaka i dokumenty zebrane przez > Cenckiewicza. A historia "Tygodnika Solidarnosc" piora Andrzeja Friszke to nie? Jest tym ciekawsza, ze Biuletynowi towarzyszy plyta CD z facsymiliami wszystkich numerow TS z rocznika 1981. Tekst Piotrowskiego o "Solidarnosci Walczacej" tez zapowiada sie ciekawie. L. Odpowiedz Link Zgłoś
nurni Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 12:44 > Tekst Piotrowskiego o "Solidarnosci Walczacej" tez zapowiada sie ciekawie. Ten twekst jest juz dostepny (nie chcialbym zelgac -od jakiegos czasu) na stronach SW. www.sw.org.pl/sb-o-sw.html Odpowiedz Link Zgłoś
leszek.sopot Re: Jest już nowy biuletyn IPN 04.08.05, 15:27 lisekrudy napisał: > leszek.sopot napisał: > > > Ciekawe moga byc chyba tylko tekst Majchrzaka i dokumenty zebrane przez > > Cenckiewicza. > > A historia "Tygodnika Solidarnosc" piora Andrzeja Friszke to nie? Jest tym > ciekawsza, ze Biuletynowi towarzyszy plyta CD z facsymiliami wszystkich numerow > > TS z rocznika 1981. > > Tekst Piotrowskiego o "Solidarnosci Walczacej" tez zapowiada sie ciekawie. > > L. Przegapilem informacje o plytce CD z reprodukcjami. Tak bardzo nie interesuje mnie historia tygodnika, ale duzo bardziej oryginalne teksty z tamtego czasu. Niestety w swoim archiwum mam tylko trzy tygoniki. Caly komplet gdzies mi wsiakl:( Szczerze mowiac ja oczekiwalem, ze w okolicznosciowym numerze beda przedstawione inne tematy. Interesuje mnie na przyklad przedstawienie sporow wokol koncepcji "Samorzadnej Rzeczypospolitej", ktora zostala w koncu przedstawiona na zjezdzie. Sam obecnie pracuje nad tematem wplywu papieza i polskiego kosciola na rodzaca sie "S" - szkoda, ze o tym nic nie ma. A przeciez ten wplyw byl decydujacy - chocby np. w przypadku wydarzen marcowych 1981 r. a takze na niekonfrontacyjna postawe "S". Z kolei "Solidarnosc Walczaca" - to juz stan wojenny, a wiec jakby inny temat. Swoja droga na stronie internetowej SW jest bardzo ciekawy material - Mateusza Morawieckiego "Geneza i pierwsze lata „Solidarności Walczącej”" (Praca magisterska, Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego, 1992), link: www.opcja.pop.pl/sw/mat-a.html Nie spodziewam sie by Piotrowski napisal o wielu nieznanych sprawach. Brakuje mi takze ciagle materialu, ktory szeroko przedstawilby reakcje obozu panstw socjalistycznych na wydarzenia w Polsce. Mamy ciagle tylko fragmentaryczne informacje, porozrzucane po roznych tekstach, o tym jak zachowywali sie bratni przywodcy, ale zbiorczego opracowania chyba brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
olo1033 Re: SB chciała stworzyć neo-Solidarność 09.08.05, 08:29 >>>ciekawe bo dotychczas nic mi o tym nie było wiadomo na ten temat.Dlatego śledzę posty i nie zabieram na razie głosu . Odpowiedz Link Zgłoś