Dodaj do ulubionych

J Kaczorek!

29.10.05, 10:46
GW: Platforma miała prawo do wysunięcia Komorowskiego.

JK- Miała prawo, ja oczywiście temu prawu nie przeczę. Tylko myśmy nie mieli
obowiązku na takiego kandydata głosować.

Obserwuj wątek
    • loppe Re: J Kaczorek! 29.10.05, 10:51
      Albo to o silnej Samoobronie i Lepperze wicemarszałku (że niby dziś sie wzięli
      i dzieki PiSowi jest w prezydium):

JK: To my proponowaliśmy rozbicie starego układu i budowę nowego państwa. I
      byliśmy uznawani za oszołomy. Więc dziś niech się wstydzą ci, którzy do takiej
      Polski doprowadzili, a nie ci, którzy teraz w bólach próbują to zmienić.
    • kataryna.kataryna Re: J Kaczorek! 29.10.05, 10:55
      Bardzo ciekawy wywiad, choć Kaczyński mógłby mówić bardziej otwarcie a
      dziennikarki mogłyby niektóre tematy pociągnąć.
      • loppe Re: J Kaczorek! 29.10.05, 11:02
        :) nie opowiadaj Kataryna, to jest bardzo otwarty wywiad genialnego polityka,
        spójrz tylko na to:

Rozmowy (przed II turą prezydenckich)wyglądały tak, że Rokita prowadzi
        dywagacje, co z nim dalej będzie po wyborach prezydenckich. Jest przekonany, że
        wygra Tusk, więc dosyć pesymistycznie widzi swoją przyszłość.

Rokita obawiał się, że zwycięstwo Tuska zaszkodzi jego osobistej karierze?

- Że może nawet nie być wicepremierem. Mówi nam, tak naprawdę to można
        rozmawiać dopiero po wyborach. I mówi, że on w ogóle nie wie, co będzie dalej
        (...)

Wreszcie w ostatni powyborczy poniedziałek otrzymujemy 21 postulatów Rokity.
        Gdyby to traktować poważnie, oznaczałoby, że myśmy wygrali wybory, ale rządzi
        Platforma i jeszcze jest realizowany jej program, a nie nasz.

I jednocześnie pojawiał się ten dziwny problem bezpieczeństwa - że my nie
        możemy mieć ministra spraw wewnętrznych, ministra sprawiedliwości - prokuratora
        generalnego i koordynatora służb specjalnych. Wcześniej nie było o tym mowy.
        SLD miała swego czasu te wszystkie resorty i jakoś nikt z PO się tym nie
        przejmował.
        • kataryna.kataryna Re: J Kaczorek! 29.10.05, 11:14
          loppe napisał:

> :) nie opowiadaj Kataryna, to jest bardzo otwarty wywiad genialnego polityka,
          > spójrz tylko na to:
          >
          > Rozmowy (przed II turą prezydenckich)wyglądały tak, że Rokita prowadzi
          > dywagacje, co z nim dalej będzie po wyborach prezydenckich. Jest przekonany,
          że
          >
          > wygra Tusk, więc dosyć pesymistycznie widzi swoją przyszłość.
          >
          > Rokita obawiał się, że zwycięstwo Tuska zaszkodzi jego osobistej karierze?
          >
          > - Że może nawet nie być wicepremierem. Mówi nam, tak naprawdę to można
          > rozmawiać dopiero po wyborach. I mówi, że on w ogóle nie wie, co będzie dalej
          > (...)

To tylko jeden z bardzo zaskakujących dla mnie wątków. I właśnie szkoda, że nie
          dopytały co Rokita mówił. Czy to była kwestia jego osoby po wyborach, czy
          kwestia koalicji. Faktem jest jednak, że koalicja najwyraźniej wcale nie
          rozbiła się o Komorowskiego. Niestety, wcale nie jest łatwo to zrozumieć bo
          wszyscy mówią półsłówkami, aluzjami. Dziwi mnie ten brak ciekawości u
          dziennikarek, Gazeta wałkowała tygodniami sprawę Jaruckiej, wplątywała w nią
          Miodowicza, a teraz jak Kaczor mówi, że to Miodowicz z Brochwiczem utkali
          sprawę Jaruckiej dziennikarki nawet nie dopytują co miał na myśli. I tak jest z
          wieloma innymi wątkami w tym wywiadzie.
          • loppe Re: J Kaczorek! 29.10.05, 11:18
            Oczywiście że koalicja się nie rozbiła o Komorowskiego.

Skoro nie pytały dalej o sprawę pulkownicy-Jarucka to chyba przyjęły jak
            wszyscy że była to prowokacja mająca zaszkodzić Cimoszewiczowi a nie prowokacja
            mająca mu pomóc - tylko w tym drugim przypadku byłoby ciekawie i byłoby o co
            pytać.
            • loppe Re: J Kaczorek! 29.10.05, 11:25
              Words of wisdom: Życie jest takie, że jeżeli ktoś się spodziewa - w ogóle w
              życiu, a już w szczególności polityce - że będzie zawsze tak, jak on chce, to
              będzie nieustannie sfrustrowany i pogrążony w ciężkim bólu.

• loppe Re: J Kaczorek! 29.10.05, 11:15
        No może ten passuss rzeczywiście niejasny, nie bardzo rozumiem o co chodzi (?):

Rozmawiał Pan we wtorek w nocy na temat służb specjalnych z Donaldem Tuskiem?

- Głównie tego dotyczyła rozmowa. Ale ja jestem w dosyć trudnej sytuacji, bo w
        polityce czasem trudno rozróżnić to, co ma charakter prywatny i o czym nie
        powinno się mówić publicznie, od tego, co publiczne. Generalnie rzecz biorąc,
        koledzy mi mówili, że ja wiem, o co chodzi.

Może straszyliście ich kiedyś? Że im jakieś sprawy powyciągacie?

- Nigdy niczym żeśmy ich nie straszyli ani razu, w żadnej rozmowie.

Rokita do tej pory się tak nie zachowywał. Pytał Pan o to Rokitę?

- Pytałem. Odpowiedź była następująca: sam wiesz, o co chodzi.
        • kataryna.kataryna Re: J Kaczorek! 29.10.05, 11:16
          loppe napisał:

> No może ten passuss rzeczywiście niejasny, nie bardzo rozumiem o co chodzi
          (?):

Właśnie to miałam na myśli. Być może trzeba ten fragment czytać razem z
          wywiadem Żakowskiego z Komorowskim, tam gdzie Żakowski wspomina coś z
          SuperEkspresu.
    • loppe Re: J Kaczorek! 29.10.05, 11:27
      No i cos dla miłośników wzrostu gospodarczego:

Jeśli Polska nie złamie tego chorobliwego układu, to po prostu Polska będzie
      się w dalszym ciągu rozwijała w tempie czasem 5 proc., później 2 proc., później
      1 proc. na rok.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka