Gość: Winnetou IP: *.rasserver.net 04.10.03, 17:44 Polaczki jak zwykle - przodownicy w sluzalczosci hameryce.. przedtem ZSRR.. oczywiscie z ta sama ekipa u steru rzadow.. Wstyd mi tutaj czasami na emigracji za Polske. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: |v|rowa Afera wokół rakiet Roland IP: *.tc3.rnktel.net 04.10.03, 17:46 "Polski premier i szef MSZ Włodzimierz Cimoszewicz byli w Rzymie bardzo zdenerwowani podczas konferencji prasowej po sesji otwarcia konferencji międzyrządowej." "szef MON Jerzy Szmajdziński wydał specjalne oświadczenie z wyrazami ubolewania. Zarządził też śledztwo, kto doprowadził do rozpowszechnienia tej informacji bez zgody ministra i Sztabu Generalnego." Wielu naszych czolowych politykow najpierw robi co moze, aby burdel w polskich wladzach, bron Boze, nie oslabl (mam podac przyklady?), bo moze to nieopatrznie doprowadzic do uwidocznienie lewych interesow ich samych oraz ich "znajomych" (wiadomo, w metnej wodzie sie najlepiej ryby lowi), a potem naszym liderom nerwy puszczaja, gdy ten burdel obraca sie przeciw jego tworcom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bobi Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.30-151.libero.it 04.10.03, 20:37 winetu jestes tu , to sluchaj jestes buc i lykaj dalej zaby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wuja Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 01:25 Pamietam ja ten zasrany Chirac wyrażał się o nas, a teraz każe się przepraszać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaa Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.musicport.sopot.pl 05.10.03, 01:43 Pan Chirak porozmawia stanowczo - no nie mogę, jak najszybciej trzeba paść na kolana i prosić o przebaczenie, CI Wspaniali Francuzi Na Swych Latających Maszynach.. Mdło się robi jak wielolicowy rząd Francji zgrywa silnych i twardych wodzów świata, w rzeczywistości natomiast żadne umowy czy deklaracje, zobowiązania, nie mają dla nich żadnej wartości , są pustymi słowami. Z łatwością natomiast potrafią franc. politycy wygłaszać poniżające wobec Polski opinie i dawać rady ( pamiętamy " mieliśmy-Polacy- okazje siedzieć cicho ... " - też Chirak ), teraz też ON przywoła nas do porządku skoro nawet nie umiemy czytać a nasi żołnierze to półanalfabeci. Cóż za poziom i zadufanie , jaka wiara we własną wyższość, nawet z pkt. widzenia miernej dyplomacji Chirak nie przebiera w słowach. Przyznam, że przestałem czuć sentyment do Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAL9000 Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 09:58 Mogę tylko złożyć hołd kunsztowi twojej wypowiedzi . Od wielu lat cholera mnie bierze, kiedy słyszę utrzymane w "mocarstwowym" tonie wypowiedzi władz francuskich. Oni cały czas szczycą się dokonaniami kilkuset ludzi, mającymi miejsce ponad 100 lat temu. Nie są w stanie przyjąć do wiadomości kilku faktów: a) większość z tych ludzi została zgilotynowana ("Francji nie są potrzebni badacze") b) nauka (poza francuską) wie znacznie więcej niż to, że tlen istnieje c) jedynymi (praktycznie) pozostałymi pod kontrolą Francji koloniami są kolonie tamtejszych skautów d) wszyscy (prócz Francji) widzą ten kraj/państwo jako wielce podstarzałą kurtyzanę z pretensjami - ani wdzięku, ani kapitału. Produkcja faktów prasowych pt. "Program nuklearny Francji" wprawia w dziki obłęd nie tylko ludzi - sieci krystaliczne uranu również dostają spazmów śmiechu. e) Arianne (nie jestem pewien pisowni) == katastrofa Na zakończenie ćwiczenie z logiki formalnej (dla Polaków, bo Francuzom mogłoby się coś złego przydarzyć w mózgu; o ile to jeszcze możliwe): jakie motywy kierowałyby autorami fałszerstwa daty produkcji rzeczonych na kadłubach ? W Iraku nie ma małp, które machając na oślep stemplami wybiłyby całkiem świeżą datę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orsza do Wui, kaa, HALa i innych... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 12:44 ...podobnie myślących. "Chirac może nas zrugać, my go nie..." Naprawdę nie widzicie różnicy? Nie bronię, rzecz jasna, aroganckich komentarzy p. Chiraca w przeszłości (to dyletant, któremu zdaje się, że jest de Gaullem), ale jest różnica między arogancją a oszczerstwem. Jeśli nie ujawnią się jeszcze jakieś nowe okoliczności w tej sprawie, to skończy się ona niezłą kompromitacją i obniżeniem wiarygodności Polski wobec całego NATO, z USA na czele. W Ameryce pojawią się nowe "Polish jokes"... I jeszcze jedno. Poniżej jest post gościa, który podpisał się "gloubiboulga" i lży Polskę w trzech językach. Występuje jako Francuz, ale jego IP jest amerykański a poprawność francuszczyzny budzi wątpliwości. Awantury z "gloubim" zdominowały wczoraj ten wątek. Tych, którzy chcieliby te awantury kontynuować, zachęcam do rzucenia okiem na znajdujacy się sporo niżej post podpisany "jojo" i wysłany 4. października o godz. 22:31. Jojo przyznaje się, że "gloubi" to on. Ten Jojo wystepuje na forach "Wyborczej" już od wielu miesięcy, jako amerykański Żyd niby, zawsze lżąc Polaków. Teraz lży pod inną ksywą. Nie dajmy się robić w konia psycholom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: do Wui, kaa, HALa i innych... IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 14:12 no i co? nikt tu nie chce z toba dyskutowac biedaku z wawy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orsza Re: do Wui, kaa, HALa i innych... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.10.03, 16:13 Gość portalu: jojo napisał: > no i co? nikt tu nie chce z toba dyskutowac biedaku z wawy? -------------- Ja nie pod dyskusję swój głos poddałem, ale pod rozwagę. Dyskusji na tych forach jest mało, przeważa pyskówka. Chodzi o to, by nie dać się głupio prowokować. Może powiesz mi, Jojo, kim ty naprawdę jesteś? Że nie jesteś Francuzem, to jasne. Ale czy faktycznie jesteś Żydem, jak to wynikałoby z innych twoich postów? A może jesteś jakimś nazistą, co poczuł misję pokłócić Polaków z Francją, Żydami, wszystkimi naokoło? Przebiegła z ciebie sztuka, ale tym razem pokpiłeś sprawę. Skoro już zacząłeś prowokować jako Gloubi, trzeba było grać tę rolę do końca, nie przyznawać się. A tak z pewnością paru rolowanych przez ciebie dotąd Polaków zmądrzeje i zrozumie, czym jest forum internetowe i jak należy na nim inteligentnie rezonować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fritz Tylko ze Chirac ma w tym przypadku racje ! IP: *.solnet.ch 05.10.03, 15:06 prawdopodobnie jednemu z oficerow z nowu odbila szajba i chcial sie popisac. Tego typa powinni odrazu wylac na zbita buzie. Jest abslutnie niezrozumiale, dlaczego rakiety zostaly zniszczone. Jezeli to wszystko jest przypadkiem, dlatego, ze polscy oficerowie nie pomysleli, to tez trzeba ich zdegradowac, i poslac do kuchni za debilizm. Jestem gotow sie zalozyc, ze sa to nie sa profesionalni oficerowie tylko oficerowie z zaciagu SLD: Miller i Kaczmarka. Kiedy wreszcie ci idioci zrozumieja, ze idioci na takich stanowiskach sa olbrzymim niebezpieczenstwem dla nich samych, dla interesow polskich, a za tym nie tylko dla nich samych, tylko rowniez dla calej SLD i paru innych Polakow. ******* **** NARESZCIE POLOZYC ZAPORE DLA SLDowskich IDIOTOW na odpowiedzialnych **** miedzynarodowych stanowiskach!!! ******* Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bas Re: ?? IP: *.bredband.skanova.com 05.10.03, 18:23 Alez nie ma. Nie wiem czy rzeczywiscie na tego typu " produktach" umieszcza sie date waznosci czy gwarancji. A ze 2003 widnialo na wszystich nie ulega watpliwosci. Wydaje mi sie,ze te francuskie tlumaczenia sa nie do przyjecia. Po prostu bzdura. Czy ktos widzial np. czolg z data waznosci na pancerzu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 23:18 Duzo tego nastukales, i jezeli nawet masz racje to polacy zebrza o wejscie do EU a nie odwrotnie, i niestety musimy tak tanczyc jak tego chca w Moskwie, Berlinie, Paryzu, Londynie i za wielka woda tyz masz jeszcze pytania??? Bylo kiedys inaczej??? Pozostalo sie tylko polityczne onanizowanie bitwa pod Grunwaldem i Plowcami, acha i jeszcze mazowiecka sloma wychadzaca spod butow. Trzymano do nastepnej zadymy dyplomatycznej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antyk Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.biz.net.pl 06.10.03, 13:10 Nie chrzan glupot propagandowych jakiejs oblakanej ultraprawicowej partyjki. Nie musimy nic zebrac, bo traktat akcesyjny podpisany. A juz z pewnoscia nie u Moskwy. Tyle tylko, ze trzeba bylo najpierw dokladnie zbadac znalezisko a nie natychmiast oglaszac. Zreszta cos duzo tych francuskich i rosyjskich rakiet sie znajduje, cos za duzo, zeby to byly jakies stare, kilunastoletnie skladowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek z Kanady Za co przepraszac Francuzow? IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 06.10.03, 05:36 O ile dobrze zrozumialem to rzecznik mleczak dwukrotnie powtorzyl, ze zlalezione rakiety zrobiono we Francji w to w roku 2003. Prosze wi wyjasnic dlaczego to mamy niby Francje za te fakty przepraszac? P. Mleczak nie stwierdzil, ze Francja zaostarczyla je Irakowi, prawda? A Chirac niech nas najpierw przeprosi za Wrzesien 1939. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DBD Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.waw.cdp.pl / *.waw.cdp.pl 06.10.03, 18:56 a jednak coś w tym jest - na rakietach nie drukuje się daty gwarancji ;) tyle, że to za słaby dowód, by móc publicznie stwierdzić, że Francja dozbrajała Irak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.proxy.aol.com 06.10.03, 08:39 Nie wiem jak duzy byl ten sentyment ale pod pacha go chyba nie nosiles. Jak wiekszosc motlochu mieszasz pojecia narodu, kulutry z gawedami politykow. Nie twoja to wina , w koncu te slogany po ta sa zebys w cos wierzyl... Slowa w dyplomacji sa dobierane na wymiar przeciwnika. Jak dotad wszystkie polityczne ruchy i deklaracje twojego rzadu Polske osmieszaja. To juz nie kon ulanski ale definitywnie osiol trojanski ktory twoim i tobie podobnych cimnogrodczan emblematem zostanie. Gadajcie glupstwa, moze wam papiez rozgrzeszy obawiam sie ze historia bedzie mniej lagodna. Powodzenia w nastepnej burdzie wszelako zycze - Europa chrzescjanska ponoc wam sie widzi a moze i maszyna do powrotu de sredniowiecza - ostrzegam tam jeszcze Wujka z Hameryki nie ma !!! Na pozegnanie wsadz swoja dume teraz w dupe i szykuj sie do sluzenia nowym panom z Hameryki dopoki historia sie nie obroci i pan ze wschodu po kase nie przyjdzie. PS. Co mnie pociesza ze jestes ty i tobie podobni mniejszoscia w porownaniu z oswiecona czescia rodakow. Houston 1:17AM 6-Oct Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adan Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 17:19 i wyrazil sie slusznie palancie. jesli wszyscy tu szczekacie na unie to nie powinno byc tam dla was miejsca. Niech unia wprowadzi takie szykane wizowe jak USA. To dupolizacze ameryki zmiekna i zaczna inaczej cwierkac. najgorzej to chamstwo jak rownego traktowac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.dialup.rjo.infolink.com.br 06.10.03, 01:35 a tak prawde mowiac to nie rozumie o co tyle krzyku na nas. Jesli to francuskie rakiety, to dlaczego nie mozemy o tym mowic? Co z tego ze oni moga miec klopoty - mogli wczesniej o tym myslec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onyks Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.future-net.pl 06.10.03, 14:01 Szanowny Kuba chyba czegos nie zrozumiał w tym całym zamieszaniu! To nie oni beda mieli kłopoty tylko my juz je mamy, jakby nam brakowało problemów w Rzymie i nie tylko.Wszystkie wypowiedzi są agresywne i pełne złości, bo niestety Francuzi maja 100% racji, a Polacy znowu wyszli na głupków,a większość "patriotów" potrafi wyłącznie szukać winy w innych,ale broń Boze w sobie! Kompleksy i jeszcze raz kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciej Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: 212.160.137.* 06.10.03, 10:38 A na pytanie, dlaczego Polacy nie kontaktowali się z Francuzami zaraz po tym, jak znaleźli te rakiety, odpowiedź jest prosta - bo Francuzów nie ma w Iraku, a Polacy tam są... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAREK Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 13:04 WRZUĆCIE NA PRZEGLADARCE (GOOGLE) HASŁO "ROLAND KND 2002" BĘDZIECIE MIELI DUŻO UCIECHY Przy okazji: przed chwilą znikły komentarze internautów na temat dzisiejszej konferencji prasowej Odpowiedz Link Zgłoś
ping-pong Re: Chirac może nas zrugać, my go nie 06.10.03, 16:03 Gość portalu: Maciej napisał(a): > A na pytanie, dlaczego Polacy nie kontaktowali się z Francuzami zaraz po tym, > jak znaleźli te rakiety, odpowiedź jest prosta - bo Francuzów nie ma w Iraku, > a Polacy tam są... Amerykanie nie dali komorek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: Chirac może nas zrugać, my go nie IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.03, 14:53 No właśnie, chuj w dupę chiracowi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 23:09 Jak to sie nazywa polska dyplomacja to "Guten Nacht Polen" taka mozesz robic w Wachocku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redactor Polska to kraj COMPLETNYCH DEBILI. IP: *.31.203.49.Dial1.Tampa1.Level3.net 05.10.03, 18:40 To jasne to jest kraj COMPLETNYCH DEBILI.......... To zaczynalo byc jasne ze Polska staje sie krajem idiotow. Ale teraz jestem pewien ze to jest kraj COMPLETNYCH DEBILI. ======================================================== Awantura na konferencji międzyrządowej o francuskie rakiety znalezione przez polskich żołnierzy w Iraku - Polska przeprasza w Rzymie Francję. Jacques Chirac zażądał w sobotę w Rzymie od premiera Leszka Millera wyjaśnień, dlaczego Polska nie skonsultowała z Paryżem informacji o znalezieniu francuskich rakiet w Iraku. Kilka godzin później szef MON Jerzy Szmajdziński wydał specjalne oświadczenie z wyrazami ubolewania. Zarządził też śledztwo, kto doprowadził do rozpowszechnienia tej informacji bez zgody ministra i Sztabu Generalnego. www.adwokatura.org.pl/aktualnosci_swiadczenie_7802.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rybak Re: Polska to kraj COMPLETNYCH DEBILI. IP: *.l / *.gdynia.mm.pl 06.10.03, 10:44 Moze i masz racje. Ale cos mi sie wydaje,ze przyganial kociol garnkowi,debilu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Polak RAKIETY TO FRANCUSKI PROBLEM IP: *.odnxx7.adsl.tele.dk 05.10.03, 20:27 Dziwie sie reakcjom naszych polityków - rakiety byly francuskie - Pierwszym pytaniem i problemem powinno byc: CO ONE TAM ROBILY??? Czy dlatego, ze francuzi sprzedaja rakiety dla rezimów nie chcieli uczestniczyc w wojnie w Iraku? Ile jeszcze broni z Niemiec i Francji zostanie znalezionych w Iraku, w Palestynie i u innych terrorystow??? To sa wlasciwe problemy ! Natomiast nasi politycy zachowuja sie tak jakby tam zostaly znalezione polskie rakiety przez francuzów... Chyba, ze to jest zagrywka przed spotkaniem w Rzymie... Gdyby to dobrze rozegrac to bylby to strzal w 10-tke: "o ile bedzie blokowac polskie interesy - to my tez potrafimy wam za to "podziekowac"... Tylko czy w tej calej sluzalczosci dla bruxeli (nie jestem euro-sceptykiem) ktos u nas jeszcze samodzielnie mysli?... a powinien i mam nadzieje, ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: RAKIETY TO FRANCUSKI PROBLEM IP: *.proxy.aol.com 06.10.03, 08:50 Trzeba ci przypomniec (smarkaczu?) ze w latach 80tych wszyscy sie pchali w slad USA do Iraku ze sprzetem zeby bronic Cywilizacje - i jej potencjalnie rope - przed zagrozeniem Iranskiej revolucji . Pamitetasz Ayatolah Khomeni i jego harcerzy. Sam Rumsfeld sie tam z Sadamem calowal i mu tania bron sprzedawal. Pamiec krotka .. a jezyk dlugi Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Onyks Re: RAKIETY TO FRANCUSKI PROBLEM IP: *.future-net.pl 06.10.03, 14:07 Czy Szanowny Jan Polak zapomniał ile broni sprzedaliśmy Irakowi. Równiez w latach dziewięćdziesiątych! Odpowiedz Link Zgłoś
ping-pong Co tam robil Rumsfeld 06.10.03, 16:07 Gość portalu: Jan Polak napisał(a): > Dziwie sie reakcjom naszych polityków - rakiety byly francuskie - Pierwszym > pytaniem i problemem powinno byc: CO ONE TAM ROBILY??? A co tam ronil Rumsfeld? www.cnn.com/2002/US/09/30/sproject.irq.regime.change/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: STEVE Afera wokół rakiet Roland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 17:49 Obciach. Szkoda, że funkcjonariusze MON tak słabo znają angielski. Francuzi powinni wykazać troszkę więcej zimnej krwi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 17:57 Jestem Francuzem, naturalizowanym w 1970 r. Urodzilem sie w Polsce w 1952 r. Nigdy jeszcze nie widzialem takiej bandy polskich SKURWYSYNOW jak na forum dotyczacym tej afery. Teraz pisze po francusku, bo juz mam dosc tego zasranego, polskiego jezyka. Bande de cons, vous n'êtes qu'une poignée d'ordures, de poivrots. On vous a bien dit de ne pas boire à jeûn. Qu'est-ce que c'est, ces conneries, hein? Vous êtes où? Bande de "polnische schweine"? Wymawiac od zabojadow ludziom, ktorzy niczego nikomu nie zrobili. Banda polskich skurwysynow!!!!!!!!!!!!!! Zamiast kleczec i sie modlic, baranki boze, budujcie lepiej autostrady!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.elartnet.pl 04.10.03, 18:01 Te, łatwo było spierdolić za granicę.... takich to my tu nie chcemy...... a kogo w zamian za wizę, obywatelstwo itp wsypałeś, komu opowiedziałeś.... Spadaj i siedź we FR, ewentualnie zasuwaj z Legion Etrangere pilnować interesów V Republiki (tzn mordować, gwałcić, nabijać na pal itd - niepotrzebne skreślić) w CZadzie, Nigrze, Algerii itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gloubi Re:gloubi IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 18:23 Mialem 14 lat, jak wyjechalem za czerwonych, zasrany Warszawiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsawaw1@gazeta.pl zasrany... IP: *.elartnet.pl 04.10.03, 18:53 zasrany... może, Warszawiak - bo ja wiem - wygląda na to, że w Paryżu po raz pierwszy byłem przed tobą (bo pod koniec lat 60- tych), parokrotnie w osiemdziesiątych i dziewiędziesiątych.... jest parę sympatyczniejszych krajów na świecie i w Europie, że nie wspomnę o Beneluksie, Włochach i Niemcach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poke Re: zasrany... IP: *.gdynia.mm.pl 04.10.03, 19:12 Daj spokoj, co bedziesz rozmaiwac z gowniarzem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: zasrany... IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 04.10.03, 19:22 Masz rację, jednak czasem należy nosa przytrzeć..... tak profilaktycznie, zanim znowu tym tu przyjedzie i będzie gadał teksty typu "bo u nas we Francji......" Pozdr. MMSAWAW1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: zasrany... IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 05.10.03, 13:09 Demokracja demokracją :-) ale uważam że jednak Gazeta powinna jakoś panować nad wulgarnymi wypowiedziami obłąkańców (Glaubi...coś tam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: zasrany... IP: *.telia.com 04.10.03, 19:58 Gość portalu: Gloubi napisał(a): > i Polska....... ---------------- Czlowieku nie rozgrzewaj sie tak bardzo, bo Ci te wszystkie wiszace woreczki z dynamitem wybuchna.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna DO MMSAWAW1 IP: 62.39.205.* 04.10.03, 22:57 ************************************************ ... w takim razie, mozesz mi powiedziec, dlaczego wracales tam kilkakrotnie? mnie, jak sie cos nie podoba, nie wracam do tego, bo po co? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAL9000 Re: DO MMSAWAW1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 10:07 Szczerze gratuluję. Logiki. Wielokrotnie bywam w różnorakich wielce ważnych urzędach z konieczności a nie uwielbienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re:gloubi IP: *.104.203.62.dial.bluewin.ch 04.10.03, 20:44 Cuz to znaczyloby nie wyjechalem, tylko rodzice mnie wywiezli. A co do czerwnych, to trafiles od czerwonych do czerwonych. Gość portalu: Gloubi napisał(a): > Mialem 14 lat, jak wyjechalem za czerwonych, zasrany Warszawiaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *<:o\ A mówili mi, że Francuzi to kulturalny naród.... IP: *.acn.pl 04.10.03, 21:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re:gloubi IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 22:34 powyzej to ja....wasz jojeczko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok_Wawelski A ty niby co zbudowałeś dupku?? NIC, bo spierd_łeś IP: *.n4u.krakow.pl / *.n4u.krakow.pl 04.10.03, 22:45 stąd jak tchórzliwe żabojady przed Niemcami. To naród cykorów, zdrajców i brzydkich kobiet, howgh! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: A ty niby co zbudowałeś dupku?? NIC, bo spier IP: *.fe.internet.bosch.de / *.fe.bosch.de 06.10.03, 08:36 z tym ostatnim to nie trafiles Odpowiedz Link Zgłoś
old.european Re: Afera wokół rakiet Roland 04.10.03, 23:45 Gość portalu: mmsawaw1@gazeta.pl napisał(a): > Te, łatwo było spierdolić za granicę.... Co ty wiesz... Gowno wiesz. OE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bum Re: Afera wokół rakiet Roland IP: 5.3.1R2D* / *.ihug.com.au 05.10.03, 07:42 Oto dyskusja na poziomoe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAL9000 Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 10:04 Do: mmsawaw1@gazeta.pl Po prostu - olej fiuta. On najzwyczajniej jest przekonany, że nawiać z "pola walki" to gierojstwo. To takie francuskie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.elartnet.pl 04.10.03, 18:02 Aha, jeszcze sprawa Ben Barki i Rainbow Warrio, dalej mam kontynuować..... Marszałek Petain, de facto dezerter de Gaulle, Napoleon był Korsykaninem....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubi Re: gloubi IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 18:25 a Narodowe Sily Zbrojne to co ? Ministranci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsawaw1@gazeta.pl NSZ - nie rozumiem IP: *.elartnet.pl 04.10.03, 18:55 Może tak pełnym zdaniem złożonym (jeśli nie przerasta to zdolności) - o co chodzi z NSZ i dlaczego..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubi Re: NSZ - nie rozumiem IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 19:51 o "przeszlosc" chodzi, panie z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: NSZ - nie rozumiem IP: *.telia.com 04.10.03, 19:56 Gość portalu: gloubi napisał(a): > o "przeszlosc" chodzi, panie z Warszawy. ------------- Miales pisac po francusku! Nie piszesz, bo byc moze znasz ten jezyk rownie zle jak polski! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek No stary troche przesadziles IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.10.03, 20:00 Stary ja kocham Francje i Francuzow. I mowie to serio. Mieszkam w Niemczech od 3 lat i w tym czasie bylem 14 razy we Francji. Super kraj i super ludzie. Ostanie 70-80 lat nie moga byc jednak we Francji przedmiotem dumy. Nie wiem jak mozesz porownywac polski margines w postaci NSZ do francuskiej kolaboracji z Hitlerem w czasie II wojny. Notabene NSZ nigdy oficjalnie nie wspolpracowal z Niemcami, tak jak robil to marszalek Petain i cale rzesze Francuzow. Przy calym szacunku dla twego obecnego kraju. Polecam kilka ksiazek o okupacji w Polsce i we francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubi Re: No stary troche przesadziles IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 12:04 Dziekuje, panie Marku.Mam ksiazke Leslawa JUREWICZA: Zbrodnia czy poczatek wojny domowej. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: No stary troche przesadziles IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.10.03, 18:24 A o historii Francji okresu II wojny co masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: No stary troche przesadziles IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 23:34 "O takich dwoch co ukradli ksiezyc) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POLAK MAŁY ZAMILCZCIE O NSZ !!! IP: *.cg.shawcable.net 05.10.03, 06:07 W DYSKUSJACH O "ROLANDACH" NIE UŻYWAJCIE ARGUMENTÓW Z TEMATU "NSZ". ZARÓWNO WY WSZYSCY, JAK I TEN DEBIL "GLOUBI", WIE NA TEMAT "NSZ"-u TYLE, CO GOŁA DUPA NA TEMAT ŻEGLUGI PAROWEJ. NASZA KOCHANA FRANCJA, TO W DZIEDZINE POLITYKI MIĘDZYNARODOWEJ, MOŻE POZA OKRESEM NAPOLEONA, JEST ŚLICZNĄ DZIEWCZYNĄ DO "TYCH RZECZY" I NIC WIĘCEJ. JEJ POLITYKA MIĘDZYNARODOWA, ZAWSZE SZMATŁAWA. NOUS N'ALLONS PAS MOURRIR POUR PARIS, QUAND MEME! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *<:o\ Eee, gloubi teraz to się skompromitowałeś... IP: *.acn.pl 04.10.03, 21:11 A MYŚLAŁEM, ŻE SE JAJA ROBISZ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAL9000 Re: gloubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 10:15 Jasssssne. Twoje rozumowanie kojarzy mi się (tylko mi ?) z mentalnością Kalego. Oraz: "Poniewasz som zbrodniasze w POlszcze, to nasze sbrodniasze som usprawiedlifione. Mocno przepraszam za muj polski i logika w wywodachhhh bomm daffno w Polszce nie był". I psychiatry nie odwiedzał - to tak dla ułatffffienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel A wlasnie Roland - ciekawostka IP: *.104.203.62.dial.bluewin.ch 04.10.03, 20:52 Dodalbym samego Rolanda tego "od piesni" i rakiet. Zginal wcale nie rak muzulmanskich Maurow (jak "w piesni"), tylko chrzescijanskich Baskow. I slusznie: bo im spalil Pampelune (z kobietami i dziecmi) taki sobie zbrodniaz wojenny z 9 wieku, ktoremu dorobiono legende. Baskowie byli w zasadzie po tej samej stronie - bardzo religijni wlaczyli jak mogli z muzulmanami. Gość portalu: mmsawaw1@gazeta.pl napisał(a): > Aha, jeszcze sprawa Ben Barki i Rainbow Warrio, dalej mam > kontynuować..... Marszałek Petain, de facto dezerter de Gaulle, > Napoleon był Korsykaninem....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LUDA Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 16:14 Hej mmsawaw. ty jestes napewno ksztalcony,co ty wszystko wiesz.A moze bys sobie przypomnial kto to w ostatnich dniach wlasna bron sprzedawal ,skradzione radia, to byli napewno FRANCUZI.Jak polglowki nie umieja czytac, tylko wode chlac i krasc to trzeba ich wyslac jako reprezentantow do Iraku. Jako mocarstwo jestescie juz znani, ale w czym to sprobuj sobie mmsawaw sam odpowiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.z251-93-67.customer.algx.net 04.10.03, 18:32 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Jestem Francuzem, naturalizowanym w 1970 r. Urodzilem sie w > Polsce w 1952 r. > Nigdy jeszcze nie widzialem takiej bandy polskich SKURWYSYNOW > jak na forum dotyczacym tej afery. Teraz pisze po francusku, bo > juz mam dosc tego zasranego, polskiego jezyka. > Bande de cons, vous n'êtes qu'une poignée d'ordures, de > poivrots. On vous a bien dit de ne pas boire à jeûn. Qu'est-ce > que c'est, ces conneries, hein? Vous êtes où? Bande > de "polnische schweine"? Wymawiac od zabojadow ludziom, ktorzy > niczego nikomu nie zrobili. Banda polskich > skurwysynow!!!!!!!!!!!!!! Zamiast kleczec i sie modlic, baranki > boze, budujcie lepiej autostrady!!!!!! Wyraznie widac ze dluzszy pobyt we Francji pozytywnie odbil sie na twoim, niewatpliwie obszernym, zapleczu wiedzy, kultury i uroku charakteru. Niepozostaje nic, tylko pozazdroscic Francji pozyskania tak wspanialego obywatela w twojej osobie. Przekonany jestem ze Francja na ciebie zasluguje, i na odwrut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubi Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 18:41 Na "odwrot", panie Andrzeju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAL9000 Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 10:25 Czyszpys francuskom mentalnosciom byllll tak zauroczony, że nie jestes w stanie dostrzec ironii ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Chowający się Goubi IP: *.elartnet.pl 04.10.03, 18:50 A, i co się ukrywasz za proxy dostawcy amerykańskiego..... gdzie jesteś.... w Polsce i się wstydzisz.... rozumiem, we Francji nie ma narodowych dostawców internetowych, trzeba korzystać z amerykańskich, a proxy to po to, by trudniej było złapać gdy komuś szpiegujesz lub oglądasz pedofilię..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gloubiboulga Re: Chowający się Goubi IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 19:48 Pan jest godnym potomkiem Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HAL9000 Re: Chowający się Goubi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 10:28 Wyluzuj. Oni wcześniej uważali minitele za szyt cywilizacji, kiedy inni nie mieli o tym pojęcia a teraz zdania o tych minitelach nie zmienili, choć cały świat przestał już nawet uważać je za śmiesczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 18:55 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Jestem Francuzem, naturalizowanym w 1970 r. Urodzilem sie w > Polsce w 1952 r. > Nigdy jeszcze nie widzialem takiej bandy polskich SKURWYSYNOW > jak na forum dotyczacym tej afery. Teraz pisze po francusku, bo > juz mam dosc tego zasranego, polskiego jezyka. > Bande de cons, vous n'êtes qu'une poignée d'ordures, de > poivrots. On vous a bien dit de ne pas boire à jeûn. Qu'est-ce > que c'est, ces conneries, hein? Vous êtes où? Bande > de "polnische schweine"? Wymawiac od zabojadow ludziom, ktorzy > niczego nikomu nie zrobili. Banda polskich > skurwysynow!!!!!!!!!!!!!! Zamiast kleczec i sie modlic, baranki > boze, budujcie lepiej autostrady!!!!!! Et de quoi tu parles, toi? Tu n'aimes pas les Polonais - fous le camp d'ici! Les Français se comportent comme des idiots depuis le début de l'affaire irakiennie. Tu as déjà oublié les propos de Chirac concernant les pays qui ont signé "la lettre de huit"? Qu'est-ce c'était que cette fanfaronnade?? La France a ses propres lubies et ses rêves de grande puissance, mais pourquoi il faudrait qu'on paye pour ça, nous? Qu'est-ce les Français ont fait pour nous, dernièrement? Est-ce qu'ils sont enthousiastes pour nous accepter dans l'Union Européenne? Pas du tout. La société française est l'une de plus scéptique en Europe et maintant ils veulent limiter notre influence au sein de l'UE. Avec qui s'associent-ils sur la scène internationale? Avec l'Allemagne et la Russie - on a bien droit d'être inquiets. Ils détestent nos amis américains et j'ai l'impression qu'ils seraient capables de sacrifier le projet européen au nom de cet anti-américanisme primaire. Non...La France ne mérite pas qu'on la traite avec trop d'égards. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmsawaw1@gazeta.pl Re: C'est quoi ... Bravo Nath !!! IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 04.10.03, 19:26 Gratulacje za spokój i rzeczowość. Dziękujemy koledze z Kanady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gloubi Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 19:53 Je suis à REIMS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: ????? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 21:03 Je savais bien que tu habites la France. Ce que je voulas dire c'est que si tu es allérgique aux Polonais tu n'es pas obligé de lire les forums polonais... Mais, à vrai dire, je ne suis même pas si sûre que tu n'aimes pas les Polonais. Tu n'a pas oublié la langue :) Odpowiedz Link Zgłoś
ojejku68 Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? 04.10.03, 20:32 Nath, czy bylabys taka mila i przetlumaczyla swoj post na polski? Wprawdzie znam kilka jezykow - m.in. angielski, hiszpanski, rosyjski - lecz francuski ani w zab. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 20:40 Nic tam takiego waznego nie bylo. Pisalam po francusku zeby Gloubiemu udowodnic ze nie jest taki madry (bo zna francuski) :) Powiedzialam mu ze jak nie lubi Polakow to droga wolna, nikt go tu nie trzyma ;) (to co on napisal o Polakach po francusku bylo bardzo agresywne) Poza tym napisalam, ze Francja ostatnio nic dla nas nie zrobila. Spoleczenstwo francuskie jest nieprzychylnie nastawione wobec rozszerzenia. Rzad francuski sprzymierza sie z Niemcami i Rosja co nas moze niepokoic. A przez swoja antyamerykanskosc moze podzielic Europe. Jeszcze przypomnialam to co Chirac powiedzial po podpisaniu przez Polske listu osmiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ojejku68 Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? 04.10.03, 22:14 Dziekuje. I na marginesie: oczywiscie,ze Francja nic dla Polski nie zrobila, ani w przeszlosci, ani obecnie. Do dzisaj nie moge sie nadziwic jakim to cudem ten kraj egocentrykow, mitomanow, patologicznych egoistow, najzwyklejszych oportunistow i kolaborantow otrzymal status "mocarstwa" uczestniczacego w ksztaltowaniu powojennego ladu w Europie. Co najmniej polowa Francji powinna byc poddana denazyfikacji na ksztalt Niemiec, nie zas zasiadac w gronie "wielkiej czworki".Jesli juz ktos zasluzyl na zasiadanie w tym gronie to Polska,czy tez Jugoslawia a nie Francja! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekspeert Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.arcor-ip.net 05.10.03, 00:50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: espert Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.arcor-ip.net 05.10.03, 00:52 ojejku68 napisał: > Dziekuje. I na marginesie: oczywiscie,ze Francja nic dla Polski nie zrobila, > ani w przeszlosci, ani obecnie. Do dzisaj nie moge sie nadziwic jakim to cudem > ten kraj egocentrykow, mitomanow, patologicznych egoistow, najzwyklejszych > oportunistow i kolaborantow otrzymal status "mocarstwa" uczestniczacego w > ksztaltowaniu powojennego ladu w Europie. Dzieki wujkowi JOe zwanemu rowniez Stalinem. To on b nalegal, zeby Francja zpstala moc arstwem. Co najmniej polowa Francji powinna > byc poddana denazyfikacji na ksztalt Niemiec, nie zas zasiadac w > gronie "wielkiej czworki".Jesli juz ktos zasluzyl na zasiadanie w tym gronie to > > Polska,czy tez Jugoslawia a nie Francja! Odpowiedz Link Zgłoś
klausdietmar Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? 06.10.03, 20:25 Nath napisał: > [...] > Rzad francuski sprzymierza sie z Niemcami i Rosja > co nas moze niepokoic. > [...] Boze - z Niemcami sprzymierzeli sie Francuzi juz od kilku lat (1955 ...). I co o Unii Europejska, gdzie kilkunastu krajow sprzymierza sie (miedzy innymi Niemcy i Polska). Co w tym moze niepokoic Polakow? Klaus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. W IP: 68.117.210.* 04.10.03, 21:55 Skopiuj i wklej tekst na babelfish.altavista.com i przetlumacz sobie na angielski. Bylem zaskoczony, jak dokladnie ten automat przetlumaczyl te wypowiedz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: W IP: *.chello.pl 04.10.03, 22:19 Gość portalu: M. napisał(a): > Skopiuj i wklej tekst na babelfish.altavista.com i przetlumacz sobie na > angielski... -------------- Właśnie to zrobiłem. Rezultat raczej jednak dość groteskowy, jak zawsze w babelfiszu: Load of cretins, you are only one handle of refuse, soaks. One said you well not to drink with jeûn. What is they, these conneries, hein? You are where? "polnische schweine bandages"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: 68.117.210.* 04.10.03, 21:51 Podobalo mi sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 18:09 je suis daccord avec toi - la France ne merite pas egard; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 19:44 Ja tez mieszkam na zachodzie a Ty dupku,lizesz dupe francuzon.Jestes skurwysynem bo sie wyrzekasz ojczystego jezka.Jestes zerem bo nie jestes dumny z Polski,ty dupku...Jak bede cie widzial w Paryzu to cie opluje,dupku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: C'est quoi ton probl& egrave;me? IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 06.10.03, 02:40 To wszystko bardzo ladnie...Tylko jezeli tak kochasz ojczysty jezyk to powinienes sie przynajmniej postarac o jakies urozmaicenie w inwektywach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad [...] IP: *.socantel.net 04.10.03, 19:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubi Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 19:54 Nie jestem obrzezany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.telia.com 04.10.03, 20:01 Gość portalu: gloubi napisał(a): > Nie jestem obrzezany. -------------- Wszystko w swoim czasie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wlodek Re: C'est quoi ton ....CO TO ZA SMIESZNY JEZYK !!! IP: *.whro.net 04.10.03, 22:24 Wypraszam sobie na tym forum uzywania jakichs dialektow z 3-go swiata !! Jezeli ktos nie zna polskiego to prosze pisac w swiatowym jezyku jakim jest jezyk ANGIELSKI !!!!! Wlodek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mike Re: Do gloubiego IP: 130.76.42.* 06.10.03, 19:57 Moze nie jestes obrzezany, ale to wcale nie zmienia faktu ze jestes kutas... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.socantel.net 04.10.03, 19:35 poczytaj moje wypowiedzi pod 'SASKA AFERA" i poprzednią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baaa ! WIWAT FRANCJA !!! IP: *.amacom.pl / *.gazeta.pl 04.10.03, 20:02 uspokój sie...ci ci piszą obrzydlistwa o Francji...to są na etacie jako specjalisci od wojny psychologicznej i wojennej propagadny....WIĘKSZOŚĆ Polaków jest PRZECIW wojnie z Irakiem...a zakochanych we Francji MNÓSTWO !!!! TO tak jakby utożsamiać z BUSHEM całą Amerykę, ćałe USA.....WIWAT FRANCJA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: WIWAT FRANCJA !!! IP: *.104.203.62.dial.bluewin.ch 04.10.03, 20:55 Zakochanym to mozna byc w podlotku czy w damie w zarozumielej k... europy troche ciezko. Gość portalu: baaa ! napisał(a): > uspokój sie...ci ci piszą obrzydlistwa o Francji...to są na > etacie jako specjalisci od wojny psychologicznej i wojennej > propagadny....WIĘKSZOŚĆ Polaków jest PRZECIW wojnie z > Irakiem...a zakochanych we Francji MNÓSTWO !!!! TO tak jakby > utożsamiać z BUSHEM całą Amerykę, ćałe USA.....WIWAT FRANCJA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *<o\ Z Francji najbardziej lubię czerwone wytrawne wino IP: *.acn.pl 04.10.03, 21:17 Niestety nie idzie się z Francuzami dogadać, bo nawet jak mówią po angielsku, to i tak wychodzi francuski... Tępota jakaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czesiek Re: WIWAT FRANCA !!! ...PISZE ZABA !!!!!!!!!!!!!!! IP: *.whro.net 04.10.03, 23:07 To ze mieszkancy tego afrykanskiego panstewka onanizuja sie wlasna niby-wielkoscia nie oznacza ze kulturalne narody tego swiata tez zwariowaly !!! Czesiek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Wiwat Francja? A niby z jakiej racji? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.10.03, 10:47 Skąd pochodzą dane o tym, że większość Polaków jest przeciwna polskiej obecności w Iraku, skąd pochodzą dane o tym, że większość Polaków opowiada się za francuskim stanowiskiem? Francja to taka niespełniona polska miłość. Polacy zawsze wielbili Francję i pokładali w niej różne nadzieje - ale _nigdy_ Francuzi dla Polaków i Polski nie zrobili absolutnie _nic_. Obecnie w Unii Europejskiej musimy się bronić przed tym, żeby nie stała się to unia francusko-niemiecka, w której my nie mamy nic do powiedzenia. Dlatego tak istotna jest obrona Niceii - i nie puszczanie płazem takich wyskoków Chiraca jak ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Super DidzeJ Heniu Re: Wiwat Francja? A niby z jakiej racji? IP: *.freeway.pl / *.freeway.pl 05.10.03, 16:28 Zakładając że Napoleon nie był Francuzem to rzeczywiście nie było tego wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel No i co, ze Napoleon... IP: *.51.202.62.dial.bluewin.ch 06.10.03, 00:10 Nawet zakladajac, ze byl to dalej nie spelniona milosc. Napoleonowi zawdzieczamy wyslanie pierwszych legionow na Haiti, to ze dalismy mu pol miliona zolnierzy, czesc z nich byla do ostaniej chwili, zywilismy cala armie... Jedyny rezultat to, zmienione granice zaborow, na korzysc Rosji. Obecne ziemie Polskie po zaborach byly pod wladza Austriacka i Pruska (Warszawa). W sumie obaj zaborcy byli lepsi od Rosjan. Gość portalu: Super DidzeJ Heniu napisał(a): > Zakładając że Napoleon nie był Francuzem to rzeczywiście nie było tego wiele... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubi Re: WIWAT FRANCJA !!! IP: *.proxy.aol.com 05.10.03, 12:09 Dzieki, baaa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.31.171.66.subscriber.vzavenue.net 04.10.03, 20:04 Oooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale sie przestraszylem! Francja jak zwykle gora, zwycieska i niepokonana. Wielkie mocarstwo od siedmiu bolesci. Kupa smiechu. Zamiast opluwac swoj stary kraj, zajmij sie interesikami swojego prezydenta: a to mieszkanko, a to co innego. A moze zabralbys sie za odklamanie kolaboracji z Vichy, albo za pokojowe eksplozje atomowe na Pacyfiku. Albo za powiedzmy podejmowanie Mugabe jak najwiekszego wodza afrykanskiego. Albo za akcyjki wywiadu w polowie Afryki. My mamy tu swoje problemy, ale akurat nie jest nim sojusz z prawdziwym mocarstwem. Wy, Francuzi jestesci tak samo pelni gowna jak cala reszta, a moze nawet i bardziej. Usta pelne frazesow o pokoju i przyjazni... Amerykanie przynajmniej nie ukrywaja, ze jak ktos im nasral do buta, to bedzie zalowal do konca zycia. W tej oslepiajacej i ogluszajacej nienawisci i zazdrosci gotowi jestescie sie sprzymierzyc z Kimem i Talibami, zaprzeczyc milionom ofiar Saddama (w koncu stary sojusznik), byle tylko mozna bylo kopnac Wuja Sama w kostke (bo przeciez wyzej nie siegniecie) i pokazac, ze Francja nadal wielka i wazna. A jak ich potrzebowalismy w 1939 to strach byl tak wielki, ze nikt sie nie wazyl ruszyc z bunkrow. Gdyby nie ich impotencja, moze my bysmy nie musieli uczyc sie Lenina. Nie chcieli umierac za Gdansk, musieli potem umrzec za Paryz. Szczesliwie umieranie nie trwalo dlugo. Mniej wiecej tyle samo co nasze, tyle ze teren do zajecia byl ze trzy razy wiekszy. Niemieckie czolgi chyba nie schodzily z trzeciego biegu, jak zajmowaly to mocartwo, ha, ha, ha. Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Jestem Francuzem, naturalizowanym w 1970 r. Urodzilem sie w > Polsce w 1952 r. > Nigdy jeszcze nie widzialem takiej bandy polskich SKURWYSYNOW > jak na forum dotyczacym tej afery. Teraz pisze po francusku, bo > juz mam dosc tego zasranego, polskiego jezyka. > Bande de cons, vous n'êtes qu'une poignée d'ordures, de > poivrots. On vous a bien dit de ne pas boire à jeûn. Qu'est- ce > que c'est, ces conneries, hein? Vous êtes où? Bande > de "polnische schweine"? Wymawiac od zabojadow ludziom, ktorzy > niczego nikomu nie zrobili. Banda polskich > skurwysynow!!!!!!!!!!!!!! Zamiast kleczec i sie modlic, baranki > boze, budujcie lepiej autostrady!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andreas Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.pool.mediaWays.net 05.10.03, 01:54 Sorry, ale nie bede pisac o zbrodniach amerykanskich (hiroshima, Vietnam, Korea, Chile itd.), najlepszego przyiaciola polskiego. Jestem Niemcem, studiowalem w Krakowie ale nie spotykalem wiele Polakow, ktory chcialy zeby polskie chlopcy ginely w Iraku. Ale to jest chyba cena amerykanskiego przyiaciolstwa i dollarow. Mam nadzieje ze nie bedzie zadnych ofiar, bo lubie ten narod i jezyk, ale to chyba jest illuzia. Ale mam tez nadziei, jak beda ofiary polskie, Polacy beda protestowac jak gornicy w Warszawie. Bo Bardzo dziwne bylo w Polsce, ze nie protestowali przeciwko illegalnej woiny w Iraku bez rezolucii ONZ, bez zadnych doswiadcien o broni masowego poradzenia albo stosunek Saddama z Al Qaida. Teraz jestescie w Irakie, waszy chlopcy sa w Irakie, i najliepsza polityka polska bylaby zeby ONZ dostalaby rozkaz w Iraku a za chwyle Irakijczyki z polska pomoca, bo nie ma wiele narodow w Europie ktory znaja lepiej, jak to jest, byc krajem okupowanym!!! Sorry za bledy, pozdrowienia Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.fe.internet.bosch.de / *.fe.bosch.de 06.10.03, 09:06 Czesc Andreas, To mile, ze sa tacy jak ty. Moze kiedys ludzie zrozumieja, lepiej jest sie cieszyc tym co pozytywne, niz skakac sobie do oczu i rozdrapywac stare rany. Przykre jest tez to, ze konflikty tam na "gorze", gdzie elyty walcza tylko o swoje interesy, odbijaja sie takim echem i zatruwaja zycie ludziom, ktorzy najprawdopodobniej nie chcieli by miec z nimi nic wspolnego. Widac wyraznie jak przy okazjio odzywaja stare animozje i zaczyna sie koncert na wyciaganie brudow i "udowadnianie" dlaczego ci sa zli a tamci niedobrzy. Jezeli info o rakietach jest prawda, to rzad Francuski ma problem, jezeli nie, to trzeba przeprosic i sprawa zalatwiona. Moze lepiej jest troche po swiecie pojezdzic, poznac ludzi, koncentrowac sie na tym co laczy, na tym co jest pozytywne? Chamstwo i glupota nie potrzebuja niczyjej pomocy - poradza sobie same, czy nie lepiej pomagac przetrwac temu co laczy a nie dzieli? Pozdrownienia ze Stuttgartu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Apasz Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.nd.e-wro.net.pl 04.10.03, 20:05 Juz nie czytaj tego co my tu piszemy ! tak spierdalaj zjadac zaby !! I finansuj ze swojego podatku armie francuska niech zabijaja murzynow w afryce !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fr Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.sntafe01.nm.comcast.net 04.10.03, 20:48 Sam jestes parszywym skurwysynem. Zamknij morde ty podrabiany Francuzie. > Jestem Francuzem, naturalizowanym w 1970 r. Urodzilem sie w > Polsce w 1952 r. > Nigdy jeszcze nie widzialem takiej bandy polskich SKURWYSYNOW > jak na forum dotyczacym tej afery. Teraz pisze po francusku, bo > juz mam dosc tego zasranego, polskiego jezyka. > Bande de cons, vous n'êtes qu'une poignée d'ordures, de > poivrots. On vous a bien dit de ne pas boire à jeûn. Qu'est-ce > que c'est, ces conneries, hein? Vous êtes où? Bande > de "polnische schweine"? Wymawiac od zabojadow ludziom, ktorzy > niczego nikomu nie zrobili. Banda polskich > skurwysynow!!!!!!!!!!!!!! Zamiast kleczec i sie modlic, baranki > boze, budujcie lepiej autostrady!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z US Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.nyc.rr.com 04.10.03, 20:50 Wszawe gowno. Dobrze, ze sie neutralizowal i nie jest juz Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toto Ciekawe, że nikt nie potrafi odczytać oznaczeń na IP: 2.5.STABLE* / *.ghnet.pl 06.10.03, 10:09 rakietach? Czy francuzi nie znaja francuskiego, a irakijczycy też nie pamietaja swoichj oznaczeń?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc z US Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.nyc.rr.com 04.10.03, 20:52 Wszawe gowno. Dobrze, ze sie neutralizowal i nie jest juz Polakiem. Przez duze "P". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUSH BUSZOWSKI Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 04.10.03, 21:43 A SWOJA DROGA WYPRASZAM SOBIE UBLIZANIE MATKOM POLKOM !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
geruestaw Re: Afera wokół rakiet Roland 04.10.03, 22:04 Twój ojciec w 1968r. miał takie kiepełe i przypomniał sobie że jego przodkowie byli starozakonni. Hmm, pewnie obrzezanie to wielka przyjemność. A swoją drogą to jesteś Bydlakiem. W taki sposób nie powinieneś mówić o kraju, w którym się urodziłeś, o kraju swoich przodków. Moi przodkowie też posiadali obywatelstwo francuzkie (o wiele dłużej od ciebie). Niektórzy z nich nigdy Polski nie widzieli lecz większość po wojnie w różnych okresach czasu powróciła do Polski. Ciebie mogą już nie wpuścić. Natomiast Francuzi nigdy Polaków nie uznawali za partnerów. W 1939r. pomimo porozumień sprzedali nas Niemcom. Za przykład może służyć marszałek Petain i jego współpraca z Hitlerem. Francuzi to porąbany naród, zboczeńcy i falszywcy. Teraz znowu weszli w układ z Niemcami i na Traktacie Nicejskim chcą nas wyrolować. Historia lubi się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: Afera wokół rakiet Roland IP: 2.4.STABLE* / *.bosmal.com.pl 06.10.03, 08:42 "No i masz Babo" rakiety Roland. A tak prawdę mówiąc to kto ze zdrowym rozsądkiem we łbie próbuje jakichkolwiek układów z hipernacjonalistycznymi francuzami. Chyba tylko wariat, albo Wojownik - Niemiec który zna Francuza jak my Rusa. Pierwsze francuzowi przychwali, poskrobie po jajach, da mu pobłaznować, a potem wyd..... i do garów. I nareszcie będzie - "Niemcy, Niemcy ponad wszystko, Niemcy, Niemcy ponad Świat" A francuzy do garów. Polacy do łopaty. Alles gut! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.03, 22:07 od czasu pamiętnego wystąpienia Chiraca jakoś nie przepadam za nim i jego wyborcami. nie uważam wszystkich Francuzów za idiotów, więc oszczędź sobie inwektyw, strzel piwko (lub winko) i idź spać. szkoda nerwów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędrzej Re: "Bande de cons" IP: *.chello.pl 04.10.03, 22:10 Gość portalu: gloubiboulga napisał(a): > Jestem Francuzem, naturalizowanym w 1970 r. Urodzilem sie w > Polsce w 1952 r. > Nigdy jeszcze nie widzialem takiej bandy polskich SKURWYSYNOW [... i dalej w tym stylu, stek obelg w trzech językach pod adresem Polski] ----------- Zastanów się gloubi, kto znieważał twój kraj a komu ty się rewanżujesz i w jaki spopsób. Masz podobno 51 lat, a zachowujesz się jakbyś miał 15. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojti Re: "Bande de cons" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.03, 01:16 wy wszyscy jestescie pooooojebani !!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.proxy.aol.com 04.10.03, 22:31 powyzej to moj poscik :) Wasz Jojo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lord Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.sympatico.ca 04.10.03, 23:08 francuski pedal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.klc.vectranet.pl / *.klc.vectranet.pl 04.10.03, 23:14 bardzo zabolało"żabojady"??! Biedny mały człowieku!!nie jesteś ani Polakiem, ani Francuzem. I to jest TWÓJ problem.Chyba ,że takim Francuzem jak "kochani" przez Le Pena przybysze z polnocej Afryki i całego świata islamskiego.Dlatego można zrozumieć twoje frustracje......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek z Kanady Gabriela po francusku?... IP: 5.5D* / *.vc.shawcable.net 05.10.03, 00:25 Taki z ciebie Francuz jak z koziej dupy traba. Sam piszesz ,ze "neutralizowales" majac 18 lat. A za obrazanie Polakow nalezy ci sie strzal z trepa w ryj. Niech zyje Polska! Won z zabojadami ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fibo Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.cpe.quickclic.net 05.10.03, 03:48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fibo Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.cpe.quickclic.net 05.10.03, 03:50 Wiesz wstydzilbys sie wogole zabierac glos na tym forum, jak mwszyscy francuzi jestes zapatrzony w siebie. Myslicie ze wy jestescie najmadrzejsi , a reszta to jest banda matolow. Moj drogi wlasnie jest odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuba Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.157.21.198.Dial1.SaltLakeCity1.Level3.net 05.10.03, 06:46 Soim komentarzem potwierdzasz tylko swoje kompleksy. Nie denerwuj sie napij sie wina, przeczytaj dobra ksiazke, obejrzyj dobry film. I prosze Ci nie czytaj wiecej polskich gazet. Zyj sobie spokojnie w Twojej ukochanej Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: Afera wokół rakiet Roland IP: 5.2.* / *.sap-ag.de 05.10.03, 11:50 No bardzo ladnie. Duzo dobrego to Pan sie w tej Francji nie nauczyl-na pewno nie kultury jezyka. A tak w ogole to Polska gazeta i jak sie cos pisze to trzeba pisac po Polsku, tak zeby wszyscy zrozumieli. Chyba, ze Pan nie ma dosc odwagi?!Francja to piekny kraj, ale ludzie sa zbyt wyniosli i zadufani w sobie, a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PL dumny jak napo i leon IP: *.ipt.aol.com 05.10.03, 18:37 who gave you the right to judge your own nation. say no more you are worthless naturalized French citizen and just happen to be polish born. fuck napoleon and you too. I am proud to be Polish to the bone. pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.dip.t-dialin.net 05.10.03, 23:28 drogi Tabaluga mialo byc na temat a piszac zachowojesz sie tak jak polscy politycy uprawiajacy tzw. dyplomacje. A feee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Afera wokół rakiet Roland IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 06.10.03, 09:25 Jestem Polakiem mieszkajacym we Francji i mimo calej mej sympatii do Tego "kraju" nie moge niestety jej przelac na tutejszych autochtonow przez jednych jak to prozaicznie zwane zabami. Coz nie jest to podstawowe danie tej kuchni. Co do Gloubiego/Jojo czy innego tam "con" jak to ladnie mowi o nas Polakach, moge tylko rzec Gloubii wyp... z Tego forum, bo jak lzysz narod, ktorego byles kiedys obywatelem, to juz nie stanowisz jego czesci i wara ci od Polskich forow. Polecam ci odpowiedni temat dla takiego jak ty "polaczka" odpowiedni dyskusja prawdziwych jak Ty francuzow o eutanazji, ktora dla Ciebie bylaby jak mi sie wydaje zbawienna, polecam figaro.concileo.com/user/non-frames/list.asp?forumid=216 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walerian Re: Afera wokół rakiet Roland IP: 192.6.61.* 06.10.03, 10:10 Tresc i ton twojego listu jest dokladnie taka sama(wulgarna) jak zdecydowana wieszkosc pisana na temat tej afery.Twoja wulgarnosc i nienawisc do swoich korzeni mozna porownac do osobnikow ktorzy zmieniajac swoja religie na religje muzulmanska staja sie zajadlymi wrogami tej pierwszej.We Francji spodkalem podobnych do ciebie, Francuzi nie lubia sluzalcow takich jak ty. Odnosnie twojego francuskiego (33 lata we Francji ??) to wiedz, ze : on dit à jeun (sans accent) et le jeûne ou jeûner (avec accent). Francuz ktory nie zapomnial swoich korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rhonda Re: Odpowiedz dla gloubi... IP: 130.76.42.* 06.10.03, 19:05 Cale szczescie ze uwolniles Polske od swojej obecnosci. Gdyby wszyscy tobie podobni wyjechali z Polski to byloby tutaj calkiem dobrze. Ciesze sie tez ze Francuzi maja ciebie za swojego obywatela, zasluzyli na to az nadto. Prezentujesz sie na tym forum jak prymitywny osobnik ktorego stac tylko na ordynarne wyzwiska i nic wiecej. Widac ze rozsadna argumentacja przerasta twoje mozliwosci intelektualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rhonda Re: gloubi... IP: 130.76.42.* 06.10.03, 19:49 C'est une bonne chose pour la Pologne que vous n'habiterez plus en Pologne. Et je pense que la France mérite de vous avoir en tant qu'un de leurs citoyens. Vos possibilités intelectual doivent être plutôt basses considérant le niveau du langage du lequel vous vous servez sur ce forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad [...] IP: *.socantel.net 04.10.03, 18:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Spadaj antysemito... IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 18:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: erad [...] IP: *.socantel.net 04.10.03, 19:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Otoz jestes antysemita matolku.... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.10.03, 20:28 Smutne, ze taki narodowiec jak Ty, nie zna jezyka polskiego. To, ze Arabowie rowniez naleza do narodow semickich nie ma tu nic do rzeczy. Slownik jezyka polskiego PWN podaje: "antysemita: czlowiek wrogo usposobiony wzgledem Zydow". Obok slownika jezyka polskiego proponuje poczytac polska historie. Wtedy zrozumiesz lepiej jak wygladaly stosunki polsko- zydowskie na przestrzeni wiekow. I Rzeczpospolita byla panstwem wielonarodowym. Rzadzili Polacy i Litwini. Administrowali w duzym stopniu Zydzi. Jezeli uwazasz, ze I Rzeczpospolita nie byla sukcesem to podaj mi przyklady innych europejskich panstw w ostatnim tysiacleciu, ktore na tak olbrzymim obszarze przetrwaly prawie 250 lat, i ktore wytworzyly struktury demokratyczne. Rowniez Ci Zydzi, ktorych tak opluwasz mieli w tamtym czasie rodzaj "parlamentu". Ale zeby to wiedziec to trzeba przeczytac pare madrych ksiazek, a nie tylko Mein Kampf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Otoz jestes antysemita matolku.... IP: *.104.203.62.dial.bluewin.ch 04.10.03, 21:00 Co wiecej, w zasadzie sami Zydzi nie sa pewni pochodzenia etmicznego Zydow Aszkenazyjskich. Etmicznie mogli w duzym stopniu (80%?) pochodzic od Chazarow (ich imperium siegalo do 9 wieku po Kijow, a judaimz byl religia pastwowa - w sumie fascynujacy kawalek historii). Gość portalu: Marek napisał(a): > Smutne, ze taki narodowiec jak Ty, nie zna jezyka polskiego. > To, ze Arabowie rowniez naleza do narodow semickich nie ma tu > nic do rzeczy. Slownik jezyka polskiego PWN > podaje: "antysemita: czlowiek wrogo usposobiony wzgledem Zydow". > Obok slownika jezyka polskiego proponuje poczytac polska > historie. Wtedy zrozumiesz lepiej jak wygladaly stosunki polsko- > zydowskie na przestrzeni wiekow. I Rzeczpospolita byla panstwem > wielonarodowym. Rzadzili Polacy i Litwini. Administrowali w > duzym stopniu Zydzi. Jezeli uwazasz, ze I Rzeczpospolita nie > byla sukcesem to podaj mi przyklady innych europejskich panstw > w ostatnim tysiacleciu, ktore na tak olbrzymim obszarze > przetrwaly prawie 250 lat, i ktore wytworzyly struktury > demokratyczne. Rowniez Ci Zydzi, ktorych tak opluwasz mieli w > tamtym czasie rodzaj "parlamentu". Ale zeby to wiedziec to > trzeba przeczytac pare madrych ksiazek, a nie tylko Mein Kampf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nath Re: Otoz jestes antysemita matolku.... IP: *.97-200-24.mtl.mc.videotron.ca 04.10.03, 21:08 Czy ta hipoteza o Kazarach jest jakos udowodniona? Bo ja gdzies czytalam ze robiono testy DNA na Zydach. Wyszlo na to ze owszem sa spokrewnieni z populacjami ktore obecnie zamieszkuja Bliski Wschod ale nie do konca. Te geny ktore przekazuje sie po linii zenskiej byly inne. Tak jakby czesto brali sobie zony wsrod ludow ktore zamieszkiwali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obcy Chazarowie IP: 5.2.1R1D* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 05.10.03, 00:47 Bardzo chetnie bym Ci to przypomnial, ale czasy, kiedy sie o tym dowiedzialem to 30 lat temu. Z tego co pamietam to rosyjscy archeolodzy w dolinie Wolgi znalezli pozostalosci kultury, ktora posiadala ogromne zdolnosci i wiedze w technolpgii obrobki naprzyklad zlota (potrafili lepic kulki o srednicy kilkudziesieciu mikronow ze zlota, jak rowniez barwic szklo - naprzyklad), ta technika zostala odtworzona dopiero w 18 wieku w europie. Wiadomo, ze mieli ogromny wplyw na Rus Kijowska i niejako przyczynili sie do jej nad podziw wysokiej cywilizacji. Wiadomo, ze ich religia byl Judaizm, stad przypuszczenia, ze to zydzi po wygnaniu z Rzymu przekroczyli Kaukaz i przez kilka stuleci, gdy reszta swiata byla demolowana przez Brabarzyncow dobrze sobie zyli az do czasow Batu Chana, kiedy to wszystkie cywilizacje za Wolga zniknely bezpowrotnie i w dzisiejszych podrecznikach to biala plama, to samo spotkalo Bulgarow nadwolzanskich i panstwa o ludnosci ugrofinskiej, ktore tez tam istnialy tysiac lat temu. Zwiedzajac muzea rosyjskie nie sposob nie natknac sie na bizuterie i wyroby z tego okresu. Z rakieta Roland to ma tyle wspolnego, ze trudno sie domyslic czyja to prowokacja i moze tylko GW wie w jaki sposob naglosnilo sie te nonsensy, zebysmy znowu wyszli na glupkow, no ale sie nie udalo. Pozdrowienia z Ontario. Piotrek.