kathy83 08.04.06, 15:15 Baczyński był Żydem www.midrasz.pl/2000/gru/gru00_3.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leszab Pożądnych Żydów w Polsce było wielu ale tych innyc 08.04.06, 15:34 Pożądnych Żydów w Polsce było i jest wielu ale tych innych też trochę było i jest ale o tych innych nie wolno nic mówić bo zostaje się nagle okropnym i przebrzyłym antysemitą. Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Do antysemitów 08.04.06, 15:40 "Antysemityzm" taki, który u nas występuje, nie polega na programowym nienawidzeniu Żydów. Polega on na tym, że jeśli stawiasz komuś jakieś zarzuty (słusznie bądź nie) i nagle okaże się, że ten ktoś ma żydowskie pochodzenie, albo po prostu jest Żydem, to z automatu zostajesz "antysemitą", bez względu na to czy masz rację czy nie, bez względu na to czy masz dowody na potwierdzenie swoich zarzutów czy nie. To jest ten słynny polski "antysemityzm". Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Nie wytykaj zydowskiego pochodzenia to od 08.04.06, 15:45 antysemitow nikt ci wrzucac nie bedzie - nie bedzie powodu:) Odpowiedz Link Zgłoś
t-800 Re: Nie wytykaj zydowskiego pochodzenia to od 08.04.06, 15:47 Wytykać nie mam w zwyczaj. A jeśli Żyd się wstydzi tego, że jest Żydem to to jest jego problem, a nie mój. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Odezwała sie zwalczajaca antysemityzm 08.04.06, 16:16 kalksteinow juz tu wypisywałas n razy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Ewentualne zydowskie pochodzenie kogokolwiek 08.04.06, 16:31 tylko antysemitom moze przeszkadzac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Ewentualne zydowskie pochodzenie kogokolwiek 08.04.06, 16:34 Powtarzasz ubeckie bzdury ale pokoj z toba. sporczyk.webpark.pl/ - zainteresuj sie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Admin! Wez tego cwaniaka z darmowa reklama:) 08.04.06, 16:39 Ze zdrowiem psychicznym problemow nie mam - Polakow z megalomanii lecze:))) Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 sa wyjatki 08.04.06, 15:51 np. stawianie zarzutow Dornowi, Wassermanowi albo Wildsteinowi nie jest "antysemityzmem". Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: sa wyjatki 08.04.06, 15:52 A stawianie zarzutów Madzi Buczek jest srogo karanym antykalekizmem... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil jakie zarzuty stawiasz M. Buczek? 08.04.06, 15:57 peer2 napisał: > A stawianie zarzutów Madzi Buczek Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: jakie zarzuty stawiasz M. Buczek? 08.04.06, 15:58 Że gada głupoty... I że występuje u "uczciwego inaczej". Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: jakie głupoty? 08.04.06, 16:00 O potrzebie modlitwy, o różańcowych kółkach podwórkowych, o małych pielgrzymach, o dobrym ojcu Tadeuszu itp... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wy prosci ludzie zawsze jestescie nietolerancyjni 08.04.06, 16:04 jesli czegos nie rozumiecie nazywacie to głupotami peer2 napisał: > O potrzebie modlitwy, Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: wy prosci ludzie zawsze jestescie nietoleranc 08.04.06, 16:10 Problem w tym, że ja rozumiem co Magda Buczek stara się przekazać, a dalej uważam to za głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil rozumiesz potrzebę modlitwy? 08.04.06, 16:11 peer2 napisał: > Problem w tym, że ja rozumiem co Magda Buczek stara się przekazać, a dalej > uważam to za głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: rozumiesz potrzebę modlitwy? 08.04.06, 16:18 Rozumiem dlaczego niektórzy mają taką potrzebę, ale samą potrzebę uważam za głupią. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil dlatego wlasnie prosci ludzie sa tacy irytujacy 08.04.06, 16:25 sa dogłebnie przekonani ze wiedza wszystko najlepiej sens życia: zjesc, wypic, pokopulowac, pospac i od nowa potrzeba transcendencji zaspokajana poprzez czytanie horoskopów i ksiażek o religiach Wschodu peer2 napisał: > e samą potrzebę uważam za głupią. Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: dlatego wlasnie prosci ludzie sa tacy irytuja 08.04.06, 16:27 Aleś mi dowalił, ale ja i tak dalej stoję na stanowisku, że zamiast się pomodlić, lepiej pomyśleć. A swoją drogą horoskopy uważam za bujdę, a te religie Wschodu i inne takie voodoo jakoś mnie nie pociągają... Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Tylko w katolicyzmie ludowym modlitwa to cos jak 08.04.06, 16:42 magia: wyprosic Pana Boga i swietych by cos nam zalatwili, co nam samym zalatwic sie nie chcialo. W bardziej rozwinietych formach kultu to chwalenie Pana za to, co nam dal, nawet i to zle, bo musial miec w tym jakis zamiar. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil wypowiadasz sie o rzeczach o których nic nie wiesz 08.04.06, 16:59 kropek_oxford napisał: > wyprosic Pana Boga i swietych by cos nam zalatwili, co nam samym > zalatwic sie nie chcialo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Wiem. I mam racje. Wiem chocby po polskiej 08.04.06, 17:08 tesciowej, z polskich katolikow z dziada pradziada. Wiem takze, co moj kosciol odrzucil z katolicyzmu i dlaczego:) Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil może to zła kobieta była? 08.04.06, 17:12 kropek_oxford napisał: >Wiem chocby po polskiej tesciowej, Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford PS: To tez nie jest moja halucynacja - to wasze 08.04.06, 17:10 modlitwy i piesni modlitewne: "Pod Twa obrone podnosim blaganie, Ojczyzne wolna racz nam zwrocic Panie..." Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: PS: To tez nie jest moja halucynacja - to was 08.04.06, 17:39 pl.wikipedia.org/wiki/God_Save_the_Queen :-))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Klepanie rozanca to taka sama"transcendencja" jak 08.04.06, 16:37 krecenie mlynkiem modlitewnym - to wlasnie jest typowa "MODLITWA" DLA LUDU (lud mlynek modlitewny kreci, gdy lama transcendetnie rozmysla). Nie sprzedawaj nam tutaj jako glebi mistyczno-filozoficznej tego, co jest zsakralizowana MAGIA:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly2 Re: kropek, a co powiesz o kwaniu się 08.04.06, 17:30 przed Ścianą Płaczu? Papież też się kiwał. Tak na marginesie, moja sygnaturka to specjalnie dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford O kwakanie to sie Kaczory pytaj:))) 09.04.06, 00:03 A o religiach niechrzescijanskich mam metne pojercie, nie mialem jak ty babci Zydowki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford U polskich katolikow modlitwa ma szczegolny status 08.04.06, 16:34 To nie jest CHWALENIE PANA, jak w Biblii i u pierwszych chrzescijan, to taka magia proszalna czy cos w tym rodzaju:))) ja tez takiej modlitwy nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil to ze nie rozumiesz nie znaczy ze cos jest głupie 08.04.06, 16:56 kropek_oxford napisał: >ja tez takiej modlitwy nie rozumiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Wlasnie ze znaczy: na ciemnocie ludu wiele dotad 08.04.06, 17:07 nie zbudowano. Poza majatkami KK rzecz jasna;) Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Ze odmawianie rozanca zbawi swiat.Co to niby jest? 08.04.06, 16:32 Madrosc ludowa? Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 15:43 co najlepsze w Polsce to żydowskie... Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford W literaturze ponad wszelka watpliwosc. 08.04.06, 15:44 Dodaj i Lema. I - zapewne - i Mickiewicza, matka ponoc z karaimow. Odpowiedz Link Zgłoś
soma.sema No i Rydzyk, Wildstein, Hitler, Piasecki 08.04.06, 15:47 Bracia Laudańscy z Jedwabnego... Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Wildstein i Hitler maja zydowska krew, ale Rydzyk? 08.04.06, 17:06 Jakos nie slyszalem:))) Odpowiedz Link Zgłoś
b467 Re: W literaturze ponad wszelka watpliwosc. 08.04.06, 16:17 kropek_oxford napisał: > Dodaj i Lema. I - zapewne - i Mickiewicza, matka ponoc z karaimow. Dodaj tez Sharona Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: W literaturze ponad wszelka watpliwosc. 08.04.06, 16:52 A ten to co napisał? Odpowiedz Link Zgłoś
kropek_oxford Tyle,ile wiedzial:czego chcesz od "ciemnego luda"? 09.04.06, 00:05 Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 15:52 > co najlepsze w Polsce to żydowskie... Dlatego powinnismy popierac min. Dorna i Wassermana, a takze Bronka Wildsteina. Odpowiedz Link Zgłoś
buffalo_bill Dorn mógłby się wreszcie ochrzcić 08.04.06, 15:55 Lutek Dorn vel. Szmul Dornbaum tak często występuje ostatnio na konferencjach Episkopatu, że wypadałoby mu się już ochrzcić i porzucić bigamię. Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 15:55 Nie napisałem, że zydowskie jest najlepsze, ale, że najlepsze jest żydowskie. Pełnego przełożenia niestety nie ma.... (co Wasserman z Dornem potwierdzają). Odpowiedz Link Zgłoś
michal00 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 16:04 >Nie napisałem, że zydowskie jest najlepsze, ale, że najlepsze jest żydowskie. Przyjecie takiego zalozenie prowadzi do zabawnych konsekwencji :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 16:09 To stary problem z dziedziny naszego niedoskonałego języka: Zdanie "najlepsze jest A" na ogół rozumie się jako: wszystko co najlepsze należy do zbioru A. A zdanie "A jest najlepsze" na ogół rozumie się jako: wszystko co jest w zbiorze A jest najlepsze. Niby mała różnica (a nawet różniczka), ale zawsze jakaś jest. Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 16:18 Słowacki, Norwid, Mickiewicz, Herbert i setki innych to jednak Polacy. Nie byli żydami wiec są kiepscy. nowy antypolonizm? Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 16:20 Mickiewicz to ponoć też jakaś tam żydowska siódma woda po kisielu. A z tych których wymieniłeś to żaden jakoś mi się nie podoba (ze szczególnym uwzględnieniem Norwida!), chyba Słowacki z nich najlepszy, ale znowu nie aż tak, żeby mnie porywał. Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 PS Nowy antypolonizm? 08.04.06, 16:22 To tak jakby to: czy pisarstwo Lema Ci się podoba lub nie, rozpatrywać w kategoriach antysemityzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: PS Nowy antypolonizm? 08.04.06, 16:37 Nie ja pisałem ze tylko co zydowskie jest dobre... oczywiscie kazdy sobie moze myslec co chce - Hitler tez sobie myślał i tez mu sie tylko Niemcy podobali. Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: PS Nowy antypolonizm? 08.04.06, 16:44 Nie napisałem, że "tylko żydowskie jest dobre", ale, że "żydowskie jest najlepsze", bo dla mnie nic lepszego w literaturze naszej ojczytej od Lema i Tuwima nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: PS Nowy antypolonizm? 08.04.06, 16:47 Wróć! Właściwie to napisałem "najlepsze jest żydowskie". Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil ile mozna stosowac te hitlerowskie kryteria 08.04.06, 16:27 peer2 napisał: > Mickiewicz to ponoć też jakaś tam żydowska siódma woda po kisielu. i wg. Ciebie kwalifikuje sie pod Ustawy Norymberskie? Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: ile mozna stosowac te hitlerowskie kryteria 08.04.06, 16:29 A dlaczegóż to wysunąłeś taki wniosek? Ponoć Michael Jackson to Murzyn, a nikt jakoś go nie zapędza na pole bawełny... Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 16:36 Twoi faworyci równiez kiepscy - moze poza Lesmanem i Lemem. Mickiewicz jednak nie był Żydem - Żydom znowu sie we łbach poprzewracało. Odpowiedz Link Zgłoś
peer2 Re: Tuwim, Brzechwa, Leśmian, Lem także Żydzi... 08.04.06, 16:42 Co do Mickiewicza, napisałem podobno. Pojawiały się jakieś informacje, że któraś tam z jego babek pochodziła z rodziny frankistowskiej, ale jak było napewno nie wiem. Szczerze mówiąc nie zadałem sobie trudu, żeby to weryfikować. A mi się Brzechwa i Tuwim akurat podobają i dla mnie są the best. Odpowiedz Link Zgłoś
zwykly2 Re: Do antysemitów 08.04.06, 15:54 Wnuki "żydokomuny" Michał: Często słyszymy, że kwestii pokolenia żydowskich komunistów nie należy dziś w Polsce poruszać. Ten temat, wstydliwy dla Żydów, jest pomijany w większości publicznych wypowiedzi członków naszej społeczności. Zapominając o nim, prowadzimy z Polakami dialog oparty na wyznaniach winy jedynie z polskiej strony: Polacy przepraszają za antysemityzm lat '30, za bierność w czasie Holocaustu czy za marzec '68. My natomiast jesteśmy dumni z naszej wspaniałej przeszłości - przeszłości ofiar. Odwołujemy się również do innej historii - do tradycji wybitnych naukowców i twórców kultury. Czołowy polski żydowski historyk Marian Fuks pisze w zeszłorocznym "Kalendarzu Żydowskim" o tym, że w świecie nauki stanowimy "imponujący odsetek, który budzi szacunek i zadziwia". Dalej tworzy swoisty ranking "żydowskich naukowców", wśród których znajdziemy Freuda, Bohra, Husserla i Tarskiego. Jesteśmy więc dumni z naszego narodu, włączając do naszego grona nawet tych, którzy sami za Żydów się nie uważali. Jeśli jesteśmy dumni z Freuda, to jak powinniśmy traktować Bermana? Czy, jak pisze Stanisław Krajewski, musimy się z tego powodu za niego wstydzić? Czy "imponujący odsetek" wśród przywódców polskiego ruchu komunistycznego ma zostać wstydliwie przemilczany? Czy mamy prawo być selektywni co do historii naszego narodu? Interesująca dyskusja Żydów Polskich forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=39962034 Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil Freudem nie ma co sie szczycic - to naukowy oszust 08.04.06, 15:59 zwykly2 napisał: > Jeśli jesteśmy dumni z Freuda, Odpowiedz Link Zgłoś
reakcjonista1 Antysemitów raczej nie uswiadczysz wielu 08.04.06, 16:15 ale co chcesz udowodnic tym postem? Mickiewicz tez juz był żydem ale nikt jakos tej jego żydowskosci nie potrafił udowodnic. Odpowiedz Link Zgłoś
gauche Bo co? bo Natan Gross tak sugeruje nie 08.04.06, 16:15 podajac żadnych powaznych dowodów..? Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Bo co? bo Natan Gross tak sugeruje nie 08.04.06, 16:28 Takie są fakty - matka KKB - Stefania była z Zielenczykow, spolonizowanej rodziny zydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaax Re: Bo co? bo Natan Gross tak sugeruje nie 08.04.06, 18:10 taaa.a moze cos blizej..i moze tez jakies źródelko..? Odpowiedz Link Zgłoś
kathy83 Re: Bo co? bo Natan Gross tak sugeruje nie 08.04.06, 18:22 Pisze też o tym Wieslaw Budzynski, znany biograf KKB. Odpowiedz Link Zgłoś
pink.freud Re: Do antysemitów 08.04.06, 16:15 Nie manipuluj:))))) Nie chodzi o antysemityzm a o rasizm żydowski, ustalający 2 kategorie ludzi żydów i gojów. Wobec tych drugich moralność nie obowiazuje i mozna stosować wszystki brudne numery, m.in. oskarzanie o antysemityzm niezależnie czy krytyka oskarżającego była słuszna czy nie. Mało prawdopodobne by Baczyński był Żydem, podobnie było z Mickiewiczem, do którego Zydzi zaczęli się raptem przyznawać. Jak historycy głębiej zbadali sprawę okazało się, że nie ma nic z Żydami wspólnego. A już porównywanie Baczyńskiego z taką kreaturą jak Miłosz to hucpa mozliwa tylko w midraszu. Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Do antysemitów 08.04.06, 16:30 Ty chyba wogole nie masz pojecia o co chodzi z tym polskim "antysemityzmem". Ostempluje sie nim delikwenta tylko w przypadkach gdy ten dowodzi machlojek, kryminalnych powiazan gospodarczych, podejrzanego sponsoringu, tworzenia wszelakiego rodzaju lobby w panstwach, przez osoby pochodzenia zydowskiego wzglednie uwzgledniar racje innych jak Palestynczykow w konflikcie z Izraelem czy panstwami arabskimi. Wtedy jak kanony wiary musi byc przyjmowany jako poprawny tylko zydowski punkt widzenia. Przynjecie innego punktu jest rownoznaczne z antysemityzmem. Nazwanie kogos judejczyk, warszawiak, czy monachijczyk jest obrazliwe? Okazuje sie, ze tak. Super poprawni i bojazliwi boja sie wtedy nawet zyda nazwac zydem. Tu tkwi problem zydowskiej definicji antysemityzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
asienka32 I co w zwiazku z tym? 08.04.06, 16:44 kathy83 napisała: > Baczyński był Żydem Odpowiedz Link Zgłoś
nefil Re: Do antysemitów 08.04.06, 16:50 Wielu polskich poetów miało żydowskie korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorny8 Re: Do antysemitów 08.04.06, 17:55 Polska jest krajem tolerancyjnym nikt nie czepia się ludzi którzy mają godność i czyny haniebne są im obce. Prezydentem może zostać osoba pochodzenia żydowskiego i innej nacji. Historia ocenia ludzi najlepiej, a jaka jest to chyba nie potrzeba tłumaczyć. Prezydent Kwaśniewski jest najlepszym przykładem słowo godność dla niego nie ma wartości, najważniejsze dla niego są pieniądze, przysłowie żydowskie mówi, że "trzy rzeczy są najważniejsze na świecie - pieniądze, pieniądze i pieniądze.” Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Do antypolakow 08.04.06, 18:26 kathy83 napisała: > Baczyński był Żydem I nie byl antypolakiem! Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Do antysemitów 08.04.06, 23:43 kathy83 napisała: > Baczyński był Żydem > > www.midrasz.pl/2000/gru/gru00_3.html No i świeć Panie nad jego duszą. Tak czy owak jest to mój ulubiony poeta. Odpowiedz Link Zgłoś
freemason Ściślej biorąc miał matkę żydowskiego pochodzenia 08.04.06, 23:50 ... ojciec był zdaje się Niemcem (niedobre z punktu widzenia "prawdziwych Polaków" połączenie). Żydami byli też Stanisław Piasecki (matka de domo Silberfeld) i Adolf Neuwert- Nowaczyński (obaj słynni antysemici). Jak również Jan Kiepura (żydowska matka, ukrywana przez ss. nazaretanki podczas II w. św. na Kielecczyźnie) czy polski noblista Tadeusz Reichstein. Co do żydowskiego pochodzenia Mickiewicza to sprawa ta została ostatecznie wyjaśniona przez Białorusinów - matka Mickiewicza nie wywodziła się z frankistów jak utrzymywał np. Artur Sandauer... Odpowiedz Link Zgłoś
gildarius Re: Do antysemitów 09.04.06, 00:31 kathy83 napisała: > Baczyński był Żydem > > www.midrasz.pl/2000/gru/gru00_3.html No i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś