Dodaj do ulubionych

Odważna kobieta

10.05.06, 01:49
"Zrobił się skandal, bo oni mnie nienawidzą" – skarży się dziennikarzowi "The
New York Times" Szczuka, odnosząc się do słuchaczy Radia Maryja, którzy mieli
jakoby domagać się podjęcia przez polskie władze akcji przeciwko
niej. "Nienawidzą mnie, ponieważ jestem feministką, jestem Żydówką – przede
wszystkim dlatego, że jestem feministką" – cytuje Szczukę gazeta.

Zazdroszczę jej odwagi.. Ja bałbym się przyznać do swojego pochodzenia nawet
na łamach lokalnej gazetki niskonakładowej...

Cóż, takie czasy...
Obserwuj wątek
    • nie_trawie_glupcow Szymek, ja cie oskalpuje:))) n/t 10.05.06, 01:50

• maymonides Re: Szymek, ja cie oskalpuje:))) n/t 10.05.06, 02:18
        nie_trawie_glupcow napisał:

Polacy to wspaniały naród (zwłaszcza jego kobieca część ;), ale polski
        antysemityzm naprawdę nie jest wymysłem Żydów. Młode pokolenia Polaków są
        prawie całkowicie wolne od uprzedzeń, co jednak systematycznie ulega zmianie
        wskutek procesów politycznych, źle pojmowanego hurra-patriotyzmu, odkurzaniu
        tradycji pseudoendeckich, utożsamiających dbałość o Polskę z dzikim
        antykomunizmem, ksenofobią, nietolerancją dla odmienności i nacjonalizmem. A
        powoływanie takich ludzi jak Giertych na ministrów edukacji tylko pogorszy
        sytuację.. Nawet gdybym nie miał żydowskiego pochodzenia, bałbym się Giertycha -
        jako lewicowiec (nie mylić z socjalistą!) i człowiek myślący w kategoriach
        zdrowego rozsądku...

Jednak jeśli chodzi o antysemickie uprzedzenia, to przodują w nich pokolenia
        Polaków, którzy osiągnęli dojrzałość w PRL, a nawet wcześniej... I naprawdę
        antysemityzm tej grupy ludzi nie jest makiawelicznym wymysłem Żydów. Każdy kto
        twierdzi inaczej, kłamie...

I jeszcze jedno.. Giertych chce powrotu do polski narodowej, polski endeckiej -
        czyli tej Polski, której nigdy nie było. Ideologia państwa narodowego narodziła
        się w XX wieku, a jej najgłośnieszym przejawem w Polsce było zamordowanie
        polskiego prezydenta...

Polska powinna powracać do tradycji konstytucji 3 maja, Rzeczpospolitej
        Szlacheckiej, a nie do nacjonalistycznych urojeń endeckich frustratów, którzy
        na szczęście nigdy nie zdobyli w Polsce władzy...

Piłsudzki - ojciec narodu - dobrze wiedział, czym skończyłoby się dla Polski
        oddanie władzy w ręce Dmowskiego...
    • wesoly.5 Re: Odważna kobieta 10.05.06, 01:53
      ty magalygas
      a gdzie tu odwaga ????
      w klamstwie ???
      • agata1120 Re: Odważna kobieta 10.05.06, 02:14
        A wlasnie, ze jest to odwaga. W momencie przyznania sie do swojego pochodzenia,
        Szczuka juz w oczach niektorych jest "tylko Zydowka", ktora "zagraza interesom
        Polski" i "wartosciom chrzescjanskim" (cokolwiek to znaczy)
        • wesoly.5 Re: Odważna kobieta 10.05.06, 03:27
          nie rozsmieszaj mnie dzidzia
    • lux_et_veritas [...] 10.05.06, 02:36
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • agata1120 Re: Odważna kobieta 10.05.06, 03:18
        To potwierdza moja teza, Szczuka juz jest znizczona. A o tobie powinno sie
        pisac, "zakompleksiony Polaczek"
        • marouder Re: Odważna kobieta 10.05.06, 03:20
          Szczuki, jako jakiegokolwiek autorytetu nigdy NIE BYLO! To medialny balon..wlasnie przekluty:)

agata1120 napisała:

> To potwierdza moja teza, Szczuka juz jest znizczona. A o tobie powinno sie
          > pisac, "zakompleksiony Polaczek"
        • maymonides Re: Odważna kobieta 10.05.06, 03:26
          agata1120 napisała:

> "zakompleksiony Polaczek"

Jestem Polakiem żydowskiego pochodzenia i nie mam z tego powodu kompleksów.
          • blyskawica11 [...] 10.05.06, 03:30
          • agata1120 Re: Odważna kobieta 10.05.06, 05:32
            Nie mowie, ze Ty masz jakies kompleksy, ale dla wielu “prawdziwych Polakow” nie
            istnieje cos takiego jak Polak pochodzenia zydowskiego”. Swiat jest podzielony
            na zlych (czytaj Zydow) i dobrych (czytaj: niezydow). Uwazam, ze jest to jakis
            kompleks, bardzo trudny do wytlumaczenia.
            Uzylam slowa “Polaczek” celowo, moze ktos dojdzie do wniosku ze
            okreslenie “Zydek” etc jest obrazliwe.
        • lux_et_veritas Re: Odważna kobieta 10.05.06, 04:21
          agata1120 napisała:

> To potwierdza moja teza, Szczuka juz jest znizczona. A o tobie powinno sie
          > pisac, "zakompleksiony Polaczek"

Oczywiście można, niemniej nie jest to zgodne z prawdą.
          • blyskawica11 [...] 10.05.06, 04:25
      • ave_duce Re: Odważna kobieta 10.05.06, 04:53
        lux_et_veritas napisał:

> Biedna, głupia i zakompleksiona Żydzinka. I nic ponadto :-)

Ach, jakiż pełen miłości bliźniego język katosqu...ela...

;)
    • marouder Re: Odważna kobieta wg wikipedii 10.05.06, 03:13
      Kazimiera Szczuka

Kazimiera Szczuka (ur. 22 czerwca 1966 w Warszawie) - historyk literatury, krytyk literacki, działaczka ruchów kobiecych, feministka, członkini partii Zieloni 2004. Córka Stanisława Szczuki, znanego adwokata, broniącego oskarżonych w procesach politycznych w PRL. Uczennica Marii Janion.

Za swoją pracę magisterską została wyróżniona nagrodą im. Jana Józefa Lipskiego. Pracuje w Instytucie Badań Literackich PAN i wykłada Gender studies w Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego. Publikowała między innymi w następujących periodykach: Gazeta Wyborcza, Res Publica Nowa, Teksty Drugie, Zadra, Biuletyn OŚKi.

Jest jedną z założycielek warszawskiej Manify 8 marca. Wydana w 2004 książka Kazimiery Szczuki Milczenie owieczek dotyczy prawa do aborcji, antykoncepcji i edukacji seksualnej.

Obecność w mediach

Występowała w TVP - w magazynach kulturalnych "Dobre książki" (od 30 kwietnia 2001 roku z Witoldem Beresiem i Tomaszem Łubieńskim) i "Pegaz". Sądzi się, że z "Pegaza" została zwolniona z powodu użycia 20 marca 2003 podczas wywiadu z Manuelą Gretkowską kilku słów uważanych za niecenzuralne; według innych domysłów do zwolnienia przyczyniło się też pocałowanie w dłoń w programie z 6 lutego 2003 ówczesnego szefa TVP1 Sławomira Zielińskiego.

W marcu 2004 zadebiutowała w roli prowadzącej teleturniej wiedzy ogólnej "Najsłabsze ogniwo" w TVN. Od 12 listopada 2004 prowadzi wraz z Krzysztofem Kłosińskim program poświęcony książkom i literaturze "Wydanie II poprawione" w TVN 24.

Za emisję programu Kuba Wojewódzki z 26 lutego 2006, w której Szczuka naśladowała głos Magdaleny Buczek (prezenterki z Radia Maryja), Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji nałożyła na Polsat karę pieniężną w wysokości 500 000 złotych. Zdaniem KRRiT, w programie prześmiewczo odnoszono się do osób niepełnosprawnych oraz modlitw. Kazimiera Szczuka wyjaśniła, że nie wiedziała o niepełnosprawności Magdaleny Buczek oraz przeprosiła ją po fakcie.

Publikacje książkowe
      Kopciuszek, Frankenstein i inne, eFKa, Warszawa 2001 ISBN 8391546004
      recenzja
      Milczenie owieczek, W.A.B., Warszawa 2004 ISBN 8389291363
      fragment książki
      recenzja

marouder napisał:

> W niej jest tyle zydowskosci co w I-szej lepszej kozie.
      > Nikt jej tez nie sekowal za feminizm.
      > Miala kilka programow w TV...no, ze wszystkiem potrafila utopic, to raczej zasl
      > uga jej profesjonalizmu.
      > Biedna, niedojrzala frustratka o niewielkich i na dodatek ubogich w rodzaje dos
      > wiadczeniach spolecznych.
      > Jak wiesz, nie jestem admiratorem Radyja, ale wysmiewanie sie 40-letniego, nied
      > ojrzalego babulca z mlodej kobiety ciezko doswiadczonej choroba wystawilo jej s
      > wiadectwo wystarczajace, a pomysl by leciec na skarge do gazety, przy tym skarz
      > yc nieprawdziwie ostatecznie Kazie pograzyl..
      > Stara a niedorozwinieta spolecznie dupa, nie zas przesladowana feministka i Zyd
      > owka!!
      >
      > lux_et_veritas napisał:
      >
      > > Biedna, głupia i zakompleksiona Żydzinka. I nic ponadto :-)
      >
      >
    • zablokowany Oleję Ciebie za Twoje głupoty 10.05.06, 03:14
      Szkoda, że nie znasz Jej osobiście...Nawet gdyby to miało być 20 lat temu...ale
      ludzie zmieniają się...Tylko bolszewicka pisowska hołota pozostaje przy swoich
      paranoidalnych pomysłach...
      • marouder Re: Oleję Ciebie za Twoje głupoty 10.05.06, 03:18
        Alez znam te nadeta pimpoline, wiec wiem co mowie. Raz ja spotkalem w wydawnictwie feministycznym Zadra w Krakowie, innym razem na spotkaniu na festiwalu Progressteron...wiec mi nie plumkaj tu o jej dojrzalym spojrzeniu na rzeczywistosc spoleczna i jeszcze dojrzalszym osobistym zywocie:))

zablokowany napisał:

> Szkoda, że nie znasz Jej osobiście...Nawet gdyby to miało być 20 lat temu...ale
        >
        > ludzie zmieniają się...Tylko bolszewicka pisowska hołota pozostaje przy swoich
        > paranoidalnych pomysłach...
    • marouder Ty molnia powinienes pisac proze..albo nie, 10.05.06, 03:49
      powinienes niczego nie pisac a w zamian za te zasluge powinienes byc podniesiony do rangi pierwszego forumowicza na FK, poslugujacego sie jezykiem migowym:))

blyskawica11 napisała:

> Psalom mejku czekamy za wujkiem Bin Ladinem niedlugo bedzie nam czytal bajke
      > jak kot palil fajke a kocica nie chciala i Usa wyruchala.
      • blyskawica11 [...] 10.05.06, 03:54
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka