05.08.06, 22:22
Widziałem dzisiaj na ulicy Roomstera na dolnoslaskich tablicach. jakiś
firmowy był, bo oklejony (ale nic związanego ze skodą). ciekawe gdzie to
kupili, bo przeca u nas jeszcze nie sprzedają. IMHO na żywca wypada lepiej
niż na zdjęciach.
Obserwuj wątek
    • sherlock_holmes Re: Roomster 05.08.06, 22:43
      Jeśli jakość będzie wypadała równie imponująco jak Fabii ojca, życzę szybkiego bankructwa.
      Przypomnę - Fbia ma 5 lat, 62 tys.km i jest jeżdżona bardzo spokojnie (np. klocki wymienione dopiero teraz po raz pierwszy). Do wspomnianych kiedyś chyba 7 łączników stabilizatora, prztarcia wiązki w drzwiach, usterki centrlnego, wymiany całego stabilizatora (uszkodzone gumy drążka), wymiany czujnika skrętu (700zł z oddaniem starego!), wymiany wydechu (oba tłumiki przepalone od środka), wymiany 5 żarówek H7, włącznika świateł stopu doszły niedawno 2 przednie łożyska i ...regeneracja przekładni kierowniczej, bo lała tak, że auto nie przeszło przeglądu. A - i podobno amory z przodu leją, a górne mocowania też nie najlepsze.
      Dodam jeszcze, że po 60 tys. km tapicerka w środku wygląda jakby auto miało z 300 tys. km, włącznie z przetarciem na wylot pszycia fotela kierowcy. Wcześniej ojciec miał 4 Skody, a teraz - jak już wspominałem - zaczyna rozglądac się za czymś "made in Japan", chociaż ...nie wyklucza czego innego, byle nie "vw group".
      W sumie jedyne, na co nie można narzekać w Fabii to silnik - ale to jeszcze stara czeska konstrukcja, w której VW nie zdążył nic spieprzyć.
      PS. Po załądowania ok. 150kg płytek do bagażnika ...urwały sie odbojniki amortyzatorów z tyłu. W Felicii w 5 osób i z 2 workami ziemniaków (150kg) w bagażniku auto nawet nie jęknęło...
      • typson Re: Roomster 05.08.06, 23:31
        eee, a plawskiego EjdżTiPi ma sie bardzo dobrze. Co prawda cos sie tam lało z
        silnika i oczywiscie jakis debil wymyslił taką fajną pokrywe rozrzadu albo
        czegos, ze jest to jeden elemen z zawieszeniem silnika, pokrywa, olana pompy
        oleju, etc az na sam dol do miski. Wiec odkrecenie tego i dowalenie silikonu
        bylo klopotliwe. Ale zasadniczo wszystko smiga, prawda plawski?
        • plawski Re: Roomster 07.08.06, 10:12
          Prawda. 78.ooo km. Jedna końcówka drążka. Wymiana jeszcze niekonieczna.
          Mechanicy się pytali, co juz robiłem w zawieszeniu. Odpowiedź - Nic. O innych
          kłopotach pisałem kiedyś SH. Generalnie ok.
        • plawski Re: Roomster 07.08.06, 10:23
          Lało sie z silnika, owszem - zasługa ASO Skody. A miskę olejową przykręcili albo
          za silnie albo zużytymi kluczami, bo żeby odkręcić śruby - trzena było klucz
          młotkiem nabijać. Hmmm, tapicerka wygląda jak nowa, nie wiem, co trzeba z nia
          robić, żeby ją zniszczyć.
          • bassooner Re: Roomster 07.08.06, 10:26
            Wpuść typsona...on wozi na siedzeniach maślankę mrągowską lekko zakręconą.
            • typson Re: Roomster 07.08.06, 13:57
              racja, choc wieksze spustoszenie sieje moj sierscuch na tylnej kanapie
      • frax1 Re: Roomster 06.08.06, 02:01
        Odpuść sobie made in japan. Aktualne corolle i avensisy są naprawdę tragiczne
        pod względem awaryjności - nie wspominając już o nissanie. Do tego dochodzi
        znacznie gorsze wykonanie niż w europejskich autach. To smutna prawda ale chyba
        dobre auta skończyły się pare lat temu. Co ciekawe uznawany za badziewiastego
        opel jest moim zdaniem chyba jednym z najlepiej wykonanych aut.
        Pozdrawiam
        • sherlock_holmes Re: Roomster 06.08.06, 10:06
          Ale poprzednie generacje japońców maja sie całkiem nieźle... Bo wiem, że np. poprzednie Civiki sedan (tzn. te, które jescze sa w sprzedaży, bo już sie pojawił następca) produkowane u kebabów miały poważne problemy z układem hamulcowym i na gwarancji wymieniano setki pomp i modulatorów ABS.
          Co do Opla - też to zauważyłem - i malo co a ojciec zostałby szczęśliwym (?) posiadaczem Astry II w wersji 100 (limitowana na 100-lecie Opla), ale silnik 1.8 to za dużo jak na jego potrzeby.
        • edek40 Re: Roomster 07.08.06, 12:57
          Zdanie powinno brzmiec: odpusc sobie auta made in Europe z rodowodem japonskim. Japonskie nadal sa OK.
        • franek-b Re: Roomster 07.08.06, 13:29
          > Odpuść sobie made in japan. Aktualne corolle i avensisy są naprawdę tragiczne
          > pod względem awaryjności - nie wspominając już o nissanie. Do tego dochodzi

A ile km przejechales np nowym avensisem?
          • pap10 Re: Roomster 08.08.06, 07:29
            120 tys i dalej jezdze :)

Problemu z usterkami skonczyly sie kiedy skonczylem serwisowac sie w ASO...

Pozdrowka,
            Pap :)
            • pap10 Re: Roomster 08.08.06, 07:30
              no tak, ale to stara buda jeszcze (koniec roku 2002)
              • franek-b Re: Roomster 08.08.06, 09:59
                > no tak, ale to stara buda jeszcze (koniec roku 2002)

Ze stara buda mam doczynienia poprzez ojca ktory zrobil nim 180k km, obecnie od
                niecalych 3 lat jezdzi nowym, wlasnie stuknelo jemu 100k km i do tej pory w
                serwisie byl raz z powodu czujnika deszczu - pioro wycieraczki wycieralo
                niedokladnie, wiec naprawa to byla wymiana piora:-) oraz przy ostatnim
                przegladzie 90k km wymienili mu z tylu wachacze (czy cos w tym stylu). Srodek w
                ave 2 bez porownania lepszy od 1, wykonczenie i jakosc materialow wyzsza od
                porownywalnego passata, o wyposazeniu jakie jest dostepne od najprostrzych
                wersji to nawet nie ma co sie znecac nad volkswagenem...
                • pap10 Re: Roomster 09.08.06, 07:26
                  "Srodek w
                  ave 2 bez porownania lepszy od 1,"

Hm, niezupelnie., Byly 2 Ave przed face liftingiem 1997-2000 i 2001-2002. Ta
                  przed face liftingiem byla w srodku faktycznie kiepsciunia, ale ta po juz
                  calkiem fajna :)

Pozdrowka,
                  Pap
      • 1realista Re: Roomster 06.08.06, 13:10
        Widzisz bo kiedys skody to były skody a teraz to skłądanka z vw wiec i jakość im siadła ;-))). Co do tapicerki sie zgodzę bo widziałem fabie po 100 tys i kiepsko a felicji to widziałem kilka po przebiegach i 100 i 200 tys. a lepiej wyglądała.
    • typson Re: Roomster 06.08.06, 00:09
      powinna sie nazywac Hamster
    • marekatlanta71 Re: Roomster 06.08.06, 00:51
      Widzialem Roomstera w Arkadia Mall w Wawie - co za badziewie... Cos a'la
      produkty Citroena z lat 70'tych.
      • bassooner Re: Roomster 06.08.06, 15:05
        Ale co by nie gadać Czesi mają rodzimą,w miarę przyzwoitą markę...ba nawet Rumuni.
        • marekatlanta71 Re: Roomster 06.08.06, 15:11
          Hitlerowcy planowali ze PL bedzie krajem pastuchow i rolnikow. No i po 50 latach
          wyglada na to ze im sie udalo...
          • bassooner Re: Roomster 06.08.06, 15:30
            Rolników to raczej ubywa,za komuny było chyba z 10 mln ale mieliśmy większego
            brata do wykarmienia.
    • rapid130 Re: Roomster 07.08.06, 13:34
      Wygląda jak połączenie samolotu z akwarium.

Słyszałem też opinię:
      "...jakby Cessna piz*g*nęła w stodołę".

A w środku plastikers, jak wszystkie inne.
      • krakus.mp Re: Roomster 07.08.06, 20:03
        Mnie się spodobał.Miałem okazję zapoznać się z najbogatszą wersją i zrobił na
        mnie pozytywne wrażenie.Jego wymiary mnie troszkę rozczarowały,bo wszędzie
        piszą o konkurencji dla Berlingo i Kangoo.Romster jest tak samo wysoki jak mój
        Focus kombi, co czyni go ciut ciasnym w środku w stosunku do Citroena Berlingo.
        Natomiast materiały wykończeniowe są niezłe i w wersji z dwukolorową deską
        rozdzielczą wyglądają fajnie.
        • rapid130 Re: Roomster 07.08.06, 23:12
          krakus.mp napisał:
          > bo wszędzie piszą o konkurencji dla Berlingo i Kangoo.

Nie, nie, nie!
          To porównania gazetowe, z założenia błędne.
          Marketingowcy Skody reagują na nie z piskiem bólu. ;)

Roomster ma być konkurentem dla kombi o podobnej długości, ale broń Boże dla
          Kangoo, czy Berlingo.
          • bassooner Re: Roomster 08.08.06, 11:33
            Gdyby jeszcze zmienili nazwę na Roomburak albo Roomcajs.
            • typson Re: Roomster 08.08.06, 11:49
              zgodnie z nazewnictwem forum A-M jesli jest Super B to powinno byc Room B
    • pap10 Re: Roomster 10.08.06, 07:18
      Bylem wczoraj na przegladzie auta w Skodzie i ogladnalem sobie Roomstera.
      Mi (pomimo sentymentu do skody) sie nie podobal nic a nic :( Tragedia jak dla
      mnie...

Pozdrowka,
      Pap
    • fanfan1 Re: Roomster 10.08.06, 09:34
      Też wybrałem się wczoraj aby zobaczyć to dzieło braci Czechów (wspomaganych
      przez braci Niemców). Wnętrze ma dużo mniej miejsca od Kangoo i Berlingo i
      jeżeli ktoś liczy na pojemność, to tego nie kupi. Najbardziej raziły mnie
      plastiki we wnętrzu i ... cena samochodu, z którą mocno przesadzili. Za taką
      cenę (mówię o bogatszych wersjach) ok. 70 tyś. zł, to nie widzę kolejek za tym
      samochodem - 20 tyś. zł mniej i będzie się sprzedawał. Wygląd - można się
      przyzwyczaić. DS21 też budził negatywne emocje, a i tak jest jednym z
      najładniejszych samochodów w historii.
      • typson Re: Roomster 10.08.06, 10:25
        po to sa wysokie ceny, by czesc sie wykupila a gdy juz przestanie żrec to wtedy
        bedzie super okazja - obnizka o 10%

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka