urke 22.08.06, 00:54 dlaczego niektore artykuly nie sa do dyskusji serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3558299.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
remekk Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 06:50 Przy pomocy Niemców juz wcześniej próbowali stworzyc zręby "autonomii" tylko ci "antysemiccy" Polacy nie chcieli zgodzic się na Judeopolonie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
you_bastard Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 11:10 remekk napisał: > Przy pomocy Niemców juz wcześniej próbowali stworzyc zręby "autonomii" tylko > ci "antysemiccy" Polacy nie chcieli zgodzic się na Judeopolonie ... Może pomyśl przez sekundę - jesli NAWET był ktoś z takim chorym pomysłem to PO CO nazywałby ową "autonomię" JudeoPOLONIA?? Po co by im był ten element "POLONIA" Ja ci podpowiem - bo to ładnie pasuje do twojej obsesji o Żydach rządzących Polską. JudeoGERMANIA już tak nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:11 jezus co za durna baba ta kurek.... Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:22 wujaszek_joe napisał: > jezus co za durna baba ta kurek.... Ciekawa oraz bogata argumentacja . Kilak ciekawych tez -przemilczanych do tej pory najwyraźniej poruszyła i na ten temat warto dyskutowac w barzdeij wyszukany sposób ... . Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:31 a które przemilczane tezy cie zaciekawiły? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:38 A choćby o współudziale samych Zydów . To jest temat tabu od wielu lat a skala tej kolaboracji była olbrzymia i wobec plugawych "oskarżeń" wysuwanych wobec Polaków trzeba to nagłosnić . Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:44 lubie takich bohaterów którzy tak chętnie osądzają innych. nie słyszałes nigdy o kapo? Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:49 wujaszek_joe napisał: > lubie takich bohaterów którzy tak chętnie osądzają innych. > nie słyszałes nigdy o kapo? W Polsce nie nagłasnailismy tej kwestii ale chałasliwe nagonki "bohaterów" na niebywała skalę na Polske i Polaków zmuszaja nas do tego ... . Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 18:32 wujaszek_joe napisał: > acha No tak. W nekrologach sie nie pisze że jak umierał to sie posrał. Ale jak ktoś już poruszy taki problem to można wyjasnić czy zwyczajnie w gacie czy też nosił pieluchę. Nie widzę nic złego w obnażniu "grzcznościowych" tajemnic. Czy chcialbyś żeby z litości nad biednymi zydami fałszowano ich historię? A każdy nieopisany fakt historyczny to właśnie fałszowanie historii. Jest to cos prawie jak "holocaust denial" dlatego popieram działalnośc autorki w dokumentowaniu zaszłości historii żydowskiej. żydzi mają tendencje do upiększnia swoich opowieści i spojżenie z boku jest bardzo cenne i powinni być wdzięczni że ktoś to za nich robi. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re:CHalaśliwy remekk ;((( 22.08.06, 07:58 remekk napisał: > W Polsce nie nagłasnailismy tej kwestii ale chałasliwe nagonki "bohaterów" na > niebywała skalę na Polske i Polaków zmuszaja nas do tego ... . My? Czyli KTO? Jest więcej takich antysemitów? Macie jakąś organizację? Tylko odpowiedz na pytania i nie odwracaj kota ogonem. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re:CHalaśliwy remekk ;((( 22.08.06, 08:03 ave.duce napisała: > remekk napisał: > > > > W Polsce nie nagłasnailismy tej kwestii ale chałasliwe nagonki "bohaterów > " na > > niebywała skalę na Polske i Polaków zmuszaja nas do tego ... . > > My? Czyli KTO? Jest więcej takich antysemitów? Macie jakąś organizację? > Tylko odpowiedz na pytania i nie odwracaj kota ogonem. > > ;) > No pewnie walka z antypolonizmem to ... "antizemmmiiittiiizzzzmmm" . Co prawda antypolscy oszczercy mianuja "antysemitą" kazdego kto walczy z antypolonizmem (tacy jak ty zdaja się pzryjmowac ta "maniere")ale MY Polacy specjalnie sie takowym mianowaniem nie przejmujemy a jak tak dalej pójdzie to będzie to nobilitacja . Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re:CHalaśliwy remekk ;((( Prosiłam... bez kota! 22.08.06, 08:19 Ale ty nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania. My - Polacy? A ja, wg ciebie, kim jestem? Kto dał ci prawo do występowania w imieniu WSZYSTKICH Polaków?! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re:CHalaśliwy remekk ;((( Prosiłam... bez kota! 22.08.06, 08:35 ave.duce napisała: > Ale ty nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania. My - Polacy? A ja, wg > ciebie, kim jestem? Kto dał ci prawo do występowania w imieniu WSZYSTKICH Polak > ów?! > Zdecydowana więszkość Polaków jest przeciwna ohydzie antypolonizmu . U coraz to wieskzj liczby Polaków perfidia antypolonzimu budzi szczerą i niekłamaną odraze Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re:CHalaśliwy remekk ;((( Prosiłam... bez kota! 22.08.06, 08:40 remekk napisał: > ave.duce napisała: > > > Ale ty nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytania. My - Polacy? A ja, w > g > > ciebie, kim jestem? Kto dał ci prawo do występowania w imieniu WSZYSTKICH > > Polak > > ów?! > > > Zdecydowana więszkość Polaków jest przeciwna ohydzie antypolonizmu . Jakieś badania robiono n/t., czy to twoje wolne wnioski z palca wysnute? > U coraz to wieskzj liczby Polaków perfidia antypolonzimu budzi szczerą i > niekłamaną odraze j.w. Co za słownictwo! Masz wenę tFUrczą? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Nie mieszaj w antysemityzm wszystkich Polaków 22.08.06, 08:55 Z twojego postu aż bije: kto nie z nami ten antypolak i Żyd! _______ Nieudolność i głupota PIS to wina Układu! Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus [...] 22.08.06, 08:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 08:02 remekk napisał: > A choćby o współudziale samych Zydów . > To jest temat tabu od wielu lat a skala tej kolaboracji była olbrzymia i wobec > plugawych "oskarżeń" wysuwanych wobec Polaków trzeba to nagłosnić . W oparciu az o ustawe Kneset zabronil scigania Zydow ktorzy kolaborowali i mieli nawet zbrodnie na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 08:05 tribunus napisał: > remekk napisał: > > > A choćby o współudziale samych Zydów . > > To jest temat tabu od wielu lat a skala tej kolaboracji była olbrzymia i > wobec > > plugawych "oskarżeń" wysuwanych wobec Polaków trzeba to nagłosnić . > > W oparciu az o ustawe Kneset zabronil scigania Zydow ktorzy kolaborowali i miel > i > nawet zbrodnie na sumieniu. A to ciekawe - nie słyszałem o tej ustawie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Remekk won do szkoły! 22.08.06, 08:58 remekk napisał: > A to ciekawe - nie słyszałem o tej ustawie O zbyt wielu rzeczach ty nie słyszałeś. Zamiast z uporem autystycznego dziecka odmawiać odpowiedzi na pytanie kto jest wg ciebie Polakiem ucz się! -- Nieudolność i głupota PIS to wina Układu! Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Chaim Rumkowski witajacy Reichsführera SS, 22.08.06, 08:14 H. Himmlera. www.dws.xip.pl/reich/zaglada/getto5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
trvanlive.bydlisko Tribunus Ludu znów uprawia swoje marne manipulacje 22.08.06, 08:48 A co miał zrobić Chaim Rutkowski, gdy Himmler wizytował getto? Rzucić się na niego z łyżką czy widelcem, Tribunus Ludu? Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus Prawda zawsze sie przebije wiec darauj sobie epite 22.08.06, 10:14 trvanlive.bydlisko napisał: > A co miał zrobić Chaim Rutkowski, gdy Himmler wizytował getto? Rzucić się na > niego z łyżką czy widelcem, Tribunus Ludu? Bydlisko do szkoly uzupelnic braki zanim zaczniesz obrazac tych co posiadaja wiedze. Mogl np. tak jak kpt. Raginis popelnic samobojstwo, ale do tego potrzeba odwagi. Rumkowski wolal +otaczac+ sie mlodymi zydowkami i cieszyc sie z tego ze nazywali go krolem Chaimem niz walczyc o swoj honor. Ale co na to sami Zydzi, oddajmy im glos : Z relacji E. Ringelbluma: „Przyjechał dziś, 6IX, Rumkowski z Łodzi. Nazywają go ‘król Chaim’, 70-letni starzec, człowiek o wybujałych ambicjach i trochę pomylony. Opowiadał cuda o getcie. Jest tam żydowskie państwo, mające 400 policjantów i 3 więzienia. Ma on ministerstwo spraw zagranicznych i wszelkie inne ministerstwa”. E. Ringelblum, Pisma z getta 1939-1943,Warszawa 1961, t. I s.137. Z relacji Adama Czerniakowa: „ W Łodzi Rumkowski wypuścił pono własne pieniądze ‘Chaimki’. Ma on przydomek ‘Chaim Groźny’”. Adama Czerniakowa dziennik getta warszawskiego. Oprac. M. Fuks, Warszawa 1983 s.146 „17 V 1941 w Gminie Rumkowski zdawał relację ze swojej działalności w Łodzi. Jednostka dla niego nie egzystuje. Ma Sonderkommando do spraw rekwizycji. Zbiera brylanty i futra. Nie ma biedaków na ulicach. s.183 ZRODLO www.diapozytyw.pl/pl/site/ludzie/chaim_rumkowski Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Jakie to piękne: samobójstwo i po sprawie... 22.08.06, 11:03 Sam Czerniakow do końca miał nadzieję że jakoś to będzie, że nie prowokując i idąc na współpracę z hitlerowcami uda mu się ocalić jak najwięcej Żydów. Oczywiście można powiedzieć, ze wszyscy Polacy wywiezieni na roboty do Niemiec zamiast budować III rzeszę mogli popełnić samobóstwo, ale co by to dało? _______ Nieudolność i głupota PIS to wina Układu! Odpowiedz Link Zgłoś
tribunus nie kazdy musi byc bohaterem ale i nie kolaborante 22.08.06, 12:57 inquisition napisał: > Sam Czerniakow do końca miał nadzieję że jakoś to będzie, że nie prowokując i > idąc na współpracę z hitlerowcami uda mu się ocalić jak najwięcej Żydów. Pozwolisz ze podsumuje twoj post, twoimi wlasnymi slowami +idąc na współpracę z hitlerowcami+ O tym wlasnie pisze Kurek. > > Oczywiście można powiedzieć, ze wszyscy Polacy wywiezieni na roboty do Niemiec > zamiast budować III rzeszę mogli popełnić samobóstwo, ale co by to dało? Porownanie to ma sie jak piesc do oka. A co z Zydami budujacymi III Rzesze ? > Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: Tribunus Ludu znów uprawia swoje marne manipu 22.08.06, 18:41 trvanlive.bydlisko napisał: > A co miał zrobić Chaim Rutkowski, gdy Himmler wizytował getto? Rzucić się na > niego z łyżką czy widelcem,? A popatrz jak robią ci co nie chcą kolaboracji w Palestynie i Iraku. Taki król zydowski mógłby załatwić chyba granat. I nawet sobie w tyłek wcisnąć a zawleczkę wyciągnąć jak bdzie robić "hai hitla" Wszyko można zrobić tylko trzeba chcieć. Czy on chciał ? Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Taa a w komorach w Auschwitz mieli swoją republikę 22.08.06, 08:51 Kurek udowodniła, że czytać nie umie, więc niech sobie obejży film "Pianista". Chyba że ją już starcza demencja dopadła to bym zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Taa a w komorach w Auschwitz mieli swoją republike 22.08.06, 10:15 A w krematoriach mieli swoje ambasady... Ta kurek to Kurek od ciepłej czy zimnej wody? _______ Nieudolność i głupota PIS to wina Układu! Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: Taa a w komorach w Auschwitz mieli swoją repu 22.08.06, 18:51 inquisition napisał: > A w krematoriach mieli swoje ambasady... > czy ciebie rajcuje takie znęcanie się nad zydami i pamięcią ? Odpowiedz Link Zgłoś
jack20 Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:35 To przekracza wstzelkie pojecie na co ta "dziwka"-historyk" sobie pozwala. A tu ludzie na forum sie oburzaja, ze wsrod Polakow nie ma antysemitow. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:44 jack20 napisał: > To przekracza wstzelkie pojecie na co ta "dziwka"-historyk" sobie pozwala. > A tu ludzie na forum sie oburzaja, ze wsrod Polakow nie ma antysemitow. Według Kurek w pierwszych latach okupacji najbardziej zagrożeni byli Polacy, Żydzi zaś delektowali się „autonomiami i izolacją gett. Głodnych wprawdzie i chłodnych, ale z wolną sobotą, żydowskimi tramwajami, własną pocztą, policją teatrami, restauracjami”; „na przełomie 1941/1942 roku czuli się za wzniesionymi przez siebie murami bezpiecznie i otwarcie mówili: »Nie chcemy zbratania z Polakami «”. Dziwię się, że taka wnikliwa "uczona" jak dr. (Z KROPKĄ) Kurek nie napisała, że potem Żydzi sami się wysyłali do obozów zagłady, tam sami się zgładzali, potem sami - już z zaświatów - zburzyli getta, etc., etc. Dr. Kurek to "żywy" dowód na to, że antysemityzm w Polsce ma sie very good, a nauka polska - very bad. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 07:58 Czy wiesz może ile na poczatku okupacji Niemcy dokonali na Zydach egzekucji takich jak egzekucja w Wawrze ? A co do getta to poczytaj sobie wspomnienia Perechodnika czy Bednarczyka , który kazdego dnia ryzykował zyciem sowim i swojej rodziny dla ratowania Zydów - oni także opisują jak to kolaboranci bekali z przeżarcia kiedy pod drzwiami restauracji dzieci umierały z głodu . Ciekawe tylko czy tak jak w artykule - Kurek nie rozgranicza po0między zwykłymi nieszczęsnikami stłoczonymi w getcie a kolaboranatami . Jka znam metodologię oszczerców to może byc jak w przypadku Ratajczaka , który zacytował neagcjonistów i przypisano mu poglady , które zacytował (sic!) a potam skazano go za to i totalnie opluto ... . Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 08:27 Czy ja naPiSałam gdzieś, że wśród Żydów nie bylo kolaborantów? Byli tak samo, jak wśród Polaków, Francuzów, etc. Ale to nie uprawnia tej "badaczki" do wysnuwania takich wniosków. Przeczytam jej pracę, Ratajczaka czytałam. Przypomina mi się w tym momencie forumowa kataryna.kataryna - zgadnij, dlaczego? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
remekk Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 08:33 A potrafisz bez emocji porównać skale kolaboracji wśród Polaów i wśród Zydów ? Czy uważasz iz Ratajczak został "słusznie" zniszczony ? Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 08:02 ave.duce napisała: > Dziwię się, że taka wnikliwa "uczona" jak dr. (Z KROPKĄ) Kurek nie napisała, > że potem Żydzi sami się wysyłali do obozów zagłady, tam sami się zgładzali, > potem sami - już z zaświatów - zburzyli getta, etc., etc. > > Dr. Kurek to "żywy" dowód na to, że antysemityzm w Polsce ma sie very good, > a nauka polska - very bad. > > ;) No popatrz, nie napisała a mogła napisać jeszcze, że te domki na Majdanku to se Żydzi do spółki z Rosjanami sami wybudowali. Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 08:30 jola_iza napisała: > No popatrz, nie napisała a mogła napisać jeszcze, że te domki na Majdanku to se > > Żydzi do spółki z Rosjanami sami wybudowali. > I bezczelnie je "na dziko" zasiedlili... A W Treblince to prosili wręcz niemieckich siepaczy, żeby ich załatwili spalinami. Dr Janusz Korczak jest pewnie, wg takiej Kurek, winien śmierci żydowskich dzieci! Przecież sam je zabrał do Treblinki! EOT, bo mnie coś trafi z samego rana. :PPP Odpowiedz Link Zgłoś
humbak Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 12:34 > Dr. Kurek to "żywy" dowód na to, że antysemityzm w Polsce ma sie very good, a nauka polska - very bad. Mylisz się. Mam na myśli naukę. Nie twierdzę że ma się ona dobrze, ale idiotyczne wypowiedzi, prace i badania pojedynczych naukowców nie znaczą nic. Z USA co pewien czas dochodzą głosy o badaniach tak idiotycznych że głowa pęka. Czy oznacza to że amerykańska nauka ma się źle? Ani trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 18:56 jack20 napisał: > To przekracza wstzelkie pojecie na co ta "dziwka"-historyk" sobie pozwala. > A tu ludzie na forum sie oburzaja, ze wsrod Polakow nie ma antysemitow. A ty widzisz tu jakiegoś antysemitę ? Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Sowieckie lagry zbudowali więźniowie 22.08.06, 09:16 Zarówno jedni, jak i drudzy pod batem i karabinem. Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Sowieckie lagry zbudowali więźniowie 22.08.06, 09:40 A więc "myśląc" analogicznie: Łagry i Katyń to miały być polskie enklawy. Więźniowie zbudowali sobie bezpieczne getta, podczas gdy Rosjanie byli za murami prześladowani... _______ Nieudolność i głupota PIS to wina Układu! Odpowiedz Link Zgłoś
karlin No cóż, najgorzej jak fakty 22.08.06, 09:24 zaczyna interpretować ktoś niepowołany. A już tragedią jest, jeśli niepowołanym jest powołany, który zmądrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
rejestr1 Historia wg nowych wytycznych? 22.08.06, 09:37 Zdaje się, że pani Kurek weszła ostro w dawno zapowiadane przez pisowską elitę pisanie historii na nowo. Odpowiedz Link Zgłoś
ubekubek Co robil Judernat to mozna przeczytac w innych 22.08.06, 10:53 wspomnieniach Zydów np. z getta Lublin czy Zamosc. Niech Edelman nie sciemnia. W filmie Pianista przedstawiono czastke zabaw "kulturalnych Zydów w getcie". Odpowiedz Link Zgłoś
minimal Juz kupilem 22.08.06, 12:00 poczytam wieczorem. ciekawostka z okladki. autorka nie jest jakams tam poczatkujaca pismaczka. ma na koncie sporo prac a startowala w 1985 roku w Editions Spotkania, potem prasa podziemna a po 89 roku miedzy innymi w Znaku, Gaudium i Hippocrene Books (NY) co do tresci nic na razie nie wiem bo jak wspomnalem poczytam wieczorem. tak czy siak dziekuje Gazecie Wyborczej za promocje. u Prusa na Krakowskim jeszcze pare dni temu bylo kilka sztuk, a dzis ja zlapalem ostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
w11mil ale wymogów pracy habiltacyjnej nie spełniła 22.08.06, 12:16 (jak zauważyli historycy KUL i podkreśliła Gazeta Wyborcza) moim zdaniem autorka, poruszając ten temat, wykazała się niedojrzałością a właściwie brakiem tzw. życiowej mądrości uważam, że czas skończyć z niedopowiedzeniami i należy sporządzić listę tamatów o których nie wolno głośno mówić - oszczędziłoby to wielu przykrości młodym historykom minimal napisał: > autorka nie jest jakams tam poczatkujaca pismaczka. ma na koncie sporo prac a >startowala w 1985 roku w Editions Spotkania, potem prasa podziemna a po 89 >roku miedzy innymi w Znaku, Gaudium i Hippocrene Books (NY) Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: ale wymogów pracy habiltacyjnej nie spełniła 22.08.06, 19:10 w11mil napisała: > (jak zauważyli historycy KUL i podkreśliła Gazeta Wyborcza) > moim zdaniem autorka, poruszając ten temat, wykazała się niedojrzałością > a właściwie brakiem tzw. życiowej mądrości nie daj mi boże bronborz skosztować tak zwanej zyciowej madrości. cos mi tu pachnie próbą korupcji albo zastraszenia. > uważam, że czas skończyć z niedopowiedzeniami i należy sporządzić listę tamatów > o których nie wolno głośno mówić - oszczędziłoby to wielu przykrości młodym > historykom a ja uwżam że nalezy wykazać logiczny bezsens słowa antysemityzm. Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Jak ktoś czytać nie umie to mu film proponuję 22.08.06, 12:16 Ty byś pewnie chciał by ślepemu dawac lornetkę... I nie wykręcaj kota ogonem bo właśnie to postulujesz w swoim zapisie! Odpowiedz Link Zgłoś
coprawda Re: Jak ktoś czytać nie umie to mu film proponuję 22.08.06, 18:55 inquisition napisał: > Ty byś pewnie chciał by ślepemu dawac lornetkę... I nie wykręcaj kota ogonem bo > właśnie to postulujesz w swoim zapisie! czy uwążasz że horror o Drakuli jest nieco gloryfikacją ludobujstwa czy też za mało oddje męczarnie na palu. do jakich gatunków horror, dramat, dokument, film muzyczny, zaliczasz ten film? Odpowiedz Link Zgłoś
inquisition Tacy "polacy" jak ty bardzo chętnie kolaborowali 22.08.06, 12:21 Byle tylko temu żydostwu dokopać, przejąć ich majątek jeśli się da ale najważniejsze to komuś dokopać, odreagować wszystkie swoje ułomności i kompleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
s.k.i.n Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 16:11 to fakt//a więźnaimi kapo tez byli zydzi w większosci przypadków..Żydzi Żydom zgotowali ten los Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna-enta Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 17:24 Mam nieodparte wrażenie,że ujawnienie akurat teraz rewelacji Ewy Kurek akurat teraz jest odpowiedzią na książkę J.T Grossa o masowym antysemityżmie Polaków i ich rzekomym masowym morderstwom popełnianych na Żydach. Nie po raz pierwszy obie strony próbują zafałszować fakty i interpretować historie wg własnego widzimisię. Jest to podłe nadużycie. Najpodlejsze u tej pani jest ocenianie tych Żydów,którzy zmuszeni byli pracować w sonerkomando przy komorach gazowych.Nie wiem jakim trzeba być człowiekiem,żeby osądzać tych ludzi,którzy wykonywali najgorszą robotę. A to,że w gettach ludzie zachowywali się róznie,że jedni się bawili, a inni umierali z głodu nie ma nic nadzwyczajnego -ludzie chcieli po prostu żyć, ztym,że jedni umieli sobie radzić nawet w tak skrajnej sytuacji,a inni od razu się poddali. Tak dzieje się wszędzie. Jeżeli tacy ludzie jak Gross,albo pani Kruk będą wypisywać takie rzeczy do końca świata Polacy i Żydzi będą się oskarżać i licytować kto jest gorszy. Głupie to i do niczego nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz_polna5 Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 17:39 Odpowiem scisle na tytylowe zdanie. Getto, bylo czescia miasta obronna lub przymusowo wyznaczona jako miejsce zamieszkania dla mniejszosci narodowej lub religijnej. Takim miejscem w Warszawie byl rejon ulic w kwadracie dzisiejszego Nowolipek i Nowolipia. W czsie IIWS, PRZYMUSOWO zamknieto te zydowska czesc miasta, i podporzadkowano ja szczegolnie represyjnemu prawu hitlerowskiemu. Wczesniej bylo to tez miejsce, srodowisko odizolowane, ale nie zamkniete ~ rzadzace sie wlasnymi prawami. Srodowisko niechetne ludziom z zewnatrz. Takim miejsc jest obecnie na swiecie wiele. Zwlaszcza w czsci miast wielu metropolii. Odpowiedz Link Zgłoś
qwardian Re: Kurek: Getta zbudowali Żydzi 22.08.06, 19:08 Rumkowski organizując getto w Łodzi wynegocjował od Niemców żeby zabronić używania języka polskiego na terytorium getta. Jego nienawiść do Polaków przekraczała wszelkie wyobrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
zgryzik1 Re: Kurek: 22.08.06, 19:13 do jakiej partii należy ta spasiona glizda ? Odpowiedz Link Zgłoś