zaba_pelagia 11.10.06, 14:38 zdaje się, ze wg Kaczyńskeigo warchoł oznacza po prostu cenionego zaufanego, cenionego i cennego wspólpracownika chyba też po swojemu rozumie słowo cham i chamstwo... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Re: co to znaczy warchoł (wg premiera)? 11.10.06, 14:42 troche wariat, troche chochol ? Odpowiedz Link Zgłoś
indris To co u innego premiera... 11.10.06, 14:42 ...który nazywał się Piotr Jaroszewicz. "Warchoł" na wschód od Łaby od dawna oznacza kogoś, kto sprzeciwia się aktualnej władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gat45 Chcieli nas podzielic. Nazywali nas warchlami 11.10.06, 14:45 Takimi slowy mlody wowczas Walesa rozpoczal swoje przemowienie na czerwcowej uroczystosci odsloniecia pomnika Ofiar Pazdziernika w roku 1981. Tak, tak, WARCHLAMI, to nie literowka Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: Chcieli nas podzielic. Nazywali nas warchlami 11.10.06, 16:20 Być może Wałęsa miał na myśli warchlaka. Warchoł i warchlak to przecież tak podobnie brzmiące słowa, iż zapewne sądził, że mają takie same znaczenie. Od Lecha Wałęsy nie można zbyt dużo wymagać, w końcu nie na darmo chełpił się, że przeczytał w życiu jedną książkę. Odpowiedz Link Zgłoś
indris Jedna książka 11.10.06, 16:25 O tym,ze przeczytał w życiu tylko jedną książkę mówił też Fiodor Dostojewski. Ta ksiązką była wg niego Biblia. Wydaje mi się, że Dostojewski więcej z przeczytanej książki zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
cics Re: co to znaczy warchoł (wg premiera)? 11.10.06, 15:21 To mial być warhoł. Taki skrót od "wart hołubienia" Odpowiedz Link Zgłoś
karol113 Re: co to znaczy warchoł (wg premiera)? 11.10.06, 15:24 Ja mam tlumaczenie dla Kuchcinskiego. Chodzi o Andyego Warhola, ze on taki artysta jest niepokorny. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa8a Re: co to znaczy warchoł (wg premiera)? 11.10.06, 16:30 karol113 napisał: > Chodzi o Andyego Warhola, ze on taki artysta jest niepokorny. I o to najprawdopodobniej w tym określeniu chodziło. Co za przejrzysta, logiczna kompozycja myślowa ! Od razu mi się przypomniała scenka z licealnych czasów, gdy matematyk nie wytrzymał i syknął na przepytywaną właśnie przy tablicy koleżankę – siadaj krowo ! Na drugi dzień, gdy przyszła z matką do szkoły, powiedział lekko zmieszany – ja tak powiedziałem ? Ależ skądże, ja powiedziałem – siadaj królowo. Odpowiedz Link Zgłoś
hochsztapler-przestepca Re:co to znaczy chamstwo! chamstwo! (wg premiera)? 11.10.06, 16:03 Semantycznie oznacza kurduplstwo a nawet podwojne wg. Pana Premiera Andrzeja Leppera! Odpowiedz Link Zgłoś
henryk_log Re: co to znaczy warchoł (wg premiera)? 11.10.06, 16:10 Towarzysz wzajemnej adoracji przy korycie? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Warchol w/g kaczora to koalicjant 11.10.06, 16:13 Wedlug koalicjanta koalicjantem jest cham. Ale jakos znajda wspolny jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
wannassermann Premier Jaroszewicz uzyl tego slowa w 1976 roku 11.10.06, 16:23 w czerwcu 1976 w Radomiu. W stosunku do protestujacych robotnikow. Szymon Majewski uzyl tego dowcipnie nazywajac kolege Jaroslawa - Andrzeja Leppera Andrew Warcholem.... Odpowiedz Link Zgłoś
goniacy.pielegniarz Re: co to znaczy warchoł (wg premiera)? 11.10.06, 16:32 To stan pośredni między wrogiem a koalicjantem. Odpowiedz Link Zgłoś