Dodaj do ulubionych

Europejczyk, Niemiec, lobbysta

20.01.07, 10:42
Czyli pragmatyzm po Niemiecku.
Popatrzcie Polacy i uczcie sie jak to sie robi.

Jestem waszym sojusznikiem

Oczywiście Polska ma prawo ubiegać się o stanowisko szefa Komisji Spraw Zagranicznych. Tyle że zmiana wcale nie musi być w interesie Polski. Moja dotychczasowa działalność dowodzi, że jestem waszym sojusznikiem. Krytykowałem Rosję za nałożenie embarga na polskie mięso i naciskałem, żeby Unia Europejska was poparła. Moskwa ewidentnie postąpiła tutaj niezgodnie z prawem. Jestem również przeciwnikiem rurociągu pod dnem Bałtyku. Musimy się starać wciągać Rosję w orbitę krajów demokratycznych, ale nie może się to odbywać kosztem bezpieczeństwa Europy. A bezpieczeństwo energetyczne zapewnia tylko dywersyfikacja dostaw. Nawet w czasie interwencji w Iraku, kiedy poparliście Amerykanów, krytykowałem ówczesnego kanclerza Gerharda Schrödera za zbyt stanowczy sprzeciw wobec polityki Stanów Zjednoczonych. Domagałem się natomiast, by oprócz strategii wejścia została opracowana również strategia wyjścia z Iraku. Ale podkreślam, że stosunki z USA są podstawą bezpieczeństwa Unii. Dlatego potrzebujemy konstytucji europejskiej, która ściślej zwiąże nas z NATO.

not. lor

Elmar Brok

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070120/druga_strona_a_4.html
Obserwuj wątek
    • kaczysta Re: Europejczyk, Niemiec, lobbysta 20.01.07, 10:44
      A teraz pan Elmar Brok od podszewki.

Wobec polskich interesów zajmuje stanowisko ambiwalentne. Potrafił skrytykować ostrzelanie w październiku ubiegłego roku niemieckiego statku wycieczkowego uciekającego przed polskimi celnikami z portu w Świnoujściu, ostrzegając, że ten incydent zaciąży nie tylko na stosunkach polsko-niemieckich, ale też na atmosferze między Warszawą a Brukselą. - Polski rząd za pomocą takich incydentów próbuje odwrócić uwagę od niekorzystnych dla niego sondaży - mówił wtedy. A w lipcu zeszłego roku narzekał na "przerażającą koalicję", która trzyma władzę w Polsce.

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070120/druga_strona_a_4.html
      • kruder76 Re: Europejczyk, Niemiec, lobbysta 20.01.07, 10:47
        kaczysta napisał:

> A teraz pan Elmar Brok od podszewki.
        >
        >
        > Wobec polskich interesów zajmuje stanowisko ambiwalentne. Potrafił skrytykować
        > ostrzelanie w październiku ubiegłego roku niemieckiego statku wycieczkowego uci
        > ekającego przed polskimi celnikami z portu w Świnoujściu, ostrzegając, że ten i
        > ncydent zaciąży nie tylko na stosunkach polsko-niemieckich, ale też na atmosfer
        > ze między Warszawą a Brukselą. - Polski rząd za pomocą takich incydentów próbuj
        > e odwrócić uwagę od niekorzystnych dla niego sondaży - mówił wtedy. A w lipcu z
        > eszłego roku narzekał na "przerażającą koalicję", która trzyma władzę w Polsce.
        >
        > <a
        href="www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070120/druga_strona_a_4.html"
        target="_blank">www.rzeczpospolita.pl/dodatki/druga_strona_070120/druga_strona_a_4.html</a>

To już wiemy, czemu Jaruś chce go załatwić. Nie chodzi o żaden interes Polski,
        tylko o osobistą urazę. Typowe.
        • www.nasznocnik.pl Re: Nie chodzi o żaden interes Polski 20.01.07, 14:23
          Kiedy już zniechęci do Polski wszystkich jej ew. sympatyków bedzie mógł
          powiedzieć z satysfakcją: "A nie mówiłem ? Wszyscy są przeciwko nam" ;-)
      • bubba49 Re: Europejczyk, Niemiec, li już nie pasuje pisowi 20.01.07, 11:03
        Wczorajszy atak kuchcińskiego,putry[zgolił by te wąsy bo wygląda
        śmiesznie]itakiego z czerwonym nosem.potwierdził teorię,że pis nie ma zielonego
        pojęcia o polityce,a zajmuje się fobiami panów kaczyńskich a wiec antyunijnośc,i
        antyniemieckośc.W myśl zasady T.K.M.po nas już nic nie może byc.Nie wazny jest
        interes POLSKI,liszy się tylko jak dokopac PO i Niemcom,i czekac kiedy Jacuś
        zabierze głos.
        • daktylek Re: Europejczyk, Niemiec, li już nie pasuje pisow 20.01.07, 11:12
          Czyżby PiS przewidywał, że jak Komisja budżetu da większą kasę dla Polski, to
          oni nie zdołają jej wydać, więc na wszelki wypadek niech tej kasy nie będzie,
          ino prestiż z komisji SZ?
    • belkot_belkot_belkot Europejczyk, Niemiec, lobbysta, kaczysta 20.01.07, 10:47
      4 w jednym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka