atoubaw 23.08.08, 10:45 mogą sobie poprawiacze historii pisać co chcą , ale wojska idące na Czechosłowację cieszyły się uznaniem społecznym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atoubaw Re: W 1968 nasze wosjko żegnały tłumy społeczeńst 23.08.08, 10:57 a przy okazji , propaganda o okrutnym potraktowaniu Czechosłowacji przez Armie Układu W-wskiego wygląda blado w zestawieniu liczb zginęło jak mówią 200 Czechosłowaków .Jak to ma się do liczby 700 tys wojska , które najechały naszego południowego sąsiada? Każdy potrafi wysnuć wnioski.. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Czesi nie walczyli tylko pluli na nasze wojsko :) 23.08.08, 11:03 atoubaw napisał: I nie tylko nasze. To samo robili Słowacy. Zresztą uważam, że obrali dobrą metodę. Idzie Armia i wszyscy na nią plują. Zero kwiatów tylko jeden wielki glut na mundurze. Po paru dniach większość, armii się wycofała, zostali Sowieci, a nasza armia do dziś nosi tego gluta na honorze. > a przy okazji , propaganda o okrutnym potraktowaniu Czechosłowacji przez Armie > Układu W-wskiego wygląda blado w zestawieniu liczb > zginęło jak mówią 200 Czechosłowaków .Jak to ma się do liczby 700 tys wojska , > które najechały naszego południowego sąsiada? > Każdy potrafi wysnuć wnioski.. Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 Brednie! Hanba! 23.08.08, 11:05 ,,,,„Hańba" – to słowo pojawiało się najczęściej w relacjach ludzi, których oficerowie SB pytali o stosunek do inwazji wojsk Układu Warszawskiego, w tym Wojska Polskiego, na Czechosłowację. - Zamieniliśmy hasło „za waszą i naszą wolność", na „za waszą i naszą niewolę" – czytamy w aktach. Łukasz Kamiński, historyk z IPN, nie ma wątpliwości, że wśród polskiego społeczeństwa grupa popierających inwazję była marginalna. – Te odczucia społeczne były sprzeczne z działaniem Władysława Gomułki, który był gorącym zwolennik najazdu na Czechosłowację. Zupełnie inną postawę prezentował sekretarz generalny KC Węgierskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej János Kádár, który nie chciał brać udziału w tym natarciu, a dopiero po silnych naciskach Moskwy, dostosował się do polityki Kremla – podkreśla Łukasz Kamiński.'''' www.polskieradio.pl/historia/polecamy/artykul63232.html Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: Brednie! Hanba! 23.08.08, 11:07 na pewno zachowały się filmy kręcące wiwatujące tłumy rodaków pozdrawiających naszych żołnierzy a także radzieckich Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Baranie wiesz, że wiosenny pobór 23.08.08, 11:12 atoubaw napisał: > na pewno zachowały się filmy kręcące wiwatujące tłumy rodaków pozdrawiających > naszych żołnierzy a także radzieckich Składał przysięgę na granicy? Nie mniej historia ta zostanie jedną wielką hańbą dla Polski. Rumunia odmówiła wysłania swoich wojsk.... Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: Baranie wiesz, że wiosenny pobór 23.08.08, 11:20 nie piszę czy to było słuszne czy nie , ale o reakcji społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Baranie wiesz, że wiosenny pobór 23.08.08, 12:14 atoubaw napisał: > nie piszę czy to było słuszne czy nie , ale o reakcji społeczeństwa A kto mlotku wiedzial ze idzie LWP idzie z "bratna pomoca" do Czechoslowacji.Blyskawiczna mobilizacja wojsk ukladu i wejscie do CSRR zaskoczylo wszystkich.W tym wywiad USA. Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: Baranie wiesz, że wiosenny pobór 23.08.08, 12:59 częstowano żołnierzy sucharami ,wciskano papierosy Odpowiedz Link Zgłoś
frau_pranajtis1 Re: Brednie! Hanba! 23.08.08, 11:43 atoubaw napisał: > na pewno zachowały się filmy kręcące wiwatujące tłumy rodaków pozdrawiających > naszych żołnierzy a także radzieckich No!!!!!!! Pewnie zwarta grupa walterowcow z Kuroniem i Michnikiem w tle. A potem napisali samokrytyke i obalali ustroj. :-( Odpowiedz Link Zgłoś
venus99 Re: Brednie! Hanba! 23.08.08, 11:23 jak widać do dzisiejszego dnia opinie i relacje oficerów SB cieszą się estymą.wśród niektórych.swój do swojego zawsze ciągnie. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: Brednie! Hanba! 23.08.08, 12:30 Otoz to.Dla pismatolkow,na slowie SB-eka,polegaj jak na Zawiszy.Pis to tak bardziej miekka kontynuacja PRLu Gomolki i Moczara.Klamstwem jest ze ta klika ma cos wspolnego z ruchem Solidarnosci.Oni sa zaprzeczeniem idei Solidarnosci.Tych ktorzy w tworzyli Solidarnosc,odsuneli w niebyt,lub opluwaja.Obrzucaja stekami pomowien,klamstw i innych obrzydliwosci tych ktorzy walczyli o wolnosc Polski.To co tu wypisuja pacjenci z pod znaku Rydzyka i pis,to niemal slowo w slowo to co pisal niejaki Klechta w wstepniakach Trybuny Ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Nieprawda! Małe grupy wstydziły się 23.08.08, 13:16 i oburzały. Większość albo była obojętna, albo cieszyła się, że nasi dopier.li tym pepikom. Akurat byłem wtedy na wczasach w Karkonoszach i poszliśmy na Śnieżkę. Było zimno i deszcz. Czesi wygnali naszych ze swojej "chaty" (schroniska), bo nie chcieli widzieć okupantów. Nikt jednak z naszych nie potępił najazdu, ale wszyscy oburzali się na Czechów, za brak gościnności... Odpowiedz Link Zgłoś
sobierobie a aneks zaolzia z Hitlerem to nie Polska zabawa? 23.08.08, 23:26 hanba, antysemitko! i klamczuchoo polska. donosiliscie do komuchow, stanowiliscie miliony czlonkow PZPR , SB, LWP i psiliscie sie za zaborow jak i za okupacji niemieckiej handlujac ludzmi jak szmalcem. Odpowiedz Link Zgłoś
nonno1 Re: Niestety! Głupota ludzka jest nieskończona 23.08.08, 13:11 Co i widać obecnie. Czy rydzykowcy i pisowcy to nie ta sama grupa społeczeństwa, która wtedy nienawidziła pepików i bała się Niemców z NRF, a teraz boi się UE, Niemiec, Rosji i wszystkich doookoła? Czy to nie ta sama wiara w powszechny antypolski spisek? Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: Niestety! Głupota ludzka jest nieskończona 23.08.08, 13:20 śmieszy mnie gdy jako dowód sprzeciwu społeczeństwa przeciw marszowi na CSRR podaje się przykład tego faceta co się sam podpalił i umarł. To był przypadek kliniczny . Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Ten facet jak napisałeś nazywał się Ryszard Siwiec 23.08.08, 13:38 atoubaw napisał: > śmieszy mnie gdy jako dowód sprzeciwu społeczeństwa przeciw marszowi na CSRR > podaje się przykład tego faceta co się sam podpalił i umarł. > To był przypadek kliniczny . Był lwowskim filozofem. Zaprotestował tak jak umiał. Przemyślanie i skutecznie. Pamięć o nim nie zaginie. Teraz udzielamy się w Iraku czy Afganistanie. Czyżby jego straszna śmierć była daremną? pl.wikipedia.org/wiki/Ryszard_Siwiec "Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!" Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Ten facet jak napisałeś nazywał się Ryszard S 23.08.08, 13:42 Hmm, nie korzystaj z wikipedii, posłuchaj ludzi. Owszem mamy most imienia Ryszarda Siwca, ale to nie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: Ten facet jak napisałeś nazywał się Ryszard S 23.08.08, 13:44 to był głupi i niepotrzebny protest Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: Ten facet jak napisałeś nazywał się Ryszard S 23.08.08, 13:51 Nie powiem nic, mieszkałam ponad 20 lat w Przemyślu. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Ten facet jak napisałeś nazywał się Ryszard S 23.08.08, 13:56 jola_iza napisała: > Hmm, nie korzystaj z wikipedii, posłuchaj ludzi. Owszem mamy most imienia > Ryszarda Siwca, ale to nie wszystko. Słucham. Ostatnio kilka miesięcy temu spotkałem byłego podhalańczyka. Opowiadał mi o swojej przysiędze wojskowej na granicy Polski w 1968 i płakał. Jako komandos pojechał do Czechosłowacji. Facet z Bieszczad. Nie wiem czy uciekł tam po tym co go spotkało. Faceci mogą Ci mówić wszystko, ale jeśli płaczą przy tym - wierz im. I nie wnikaj czy popełniają jakieś nieuprzejmości wobec kobiet. Często są to łzy niemożliwości. Zresztą Jolu_Izo, po co ja Ci to piszę. Nigdy nie zrozumiesz mnie. Nie czujesz tego, że protest może wypływać z serca nie z głowy. Facet, który mówi szczerze jest skarbem. Kobieta zmieni zdanie w zależności od sytuacji (poza wyjątkami np. Burką), facet nie - jeśli zdecyduje raczej zginie, niż zmieni zdanie. Dlatego Siwiec będzie zawsze dla mnie bohaterem i przykładam, choć obecnie nie zamierzam popełnić samobójstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: Ten facet jak napisałeś nazywał się Ryszard S 23.08.08, 14:01 był to incydent , który ani niczego nie zmienił , ani niczego nie wywołał .. jaki sens był odebrania sobie życia ? Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Ten facet jak napisałeś nazywał się Ryszard S 23.08.08, 14:05 atoubaw napisał: > był to incydent , który ani niczego nie zmienił , ani niczego nie wywołał .. > jaki sens był odebrania sobie życia ? "Ludzie, w których może jeszcze tkwi iskierka ludzkości, uczuć ludzkich, opamiętajcie się! Usłyszcie mój krzyk, krzyk szarego, zwyczajnego człowieka, syna narodu, który własną i cudzą wolność ukochał ponad wszystko, ponad własne życie, opamiętajcie się! Jeszcze nie jest za późno!" [...] "Kochana Marysiu, nie płacz. Szkoda sił, a będą ci potrzebne. Jestem pewny, że to dla tej chwili żyłem 60 lat. Wybacz, nie można było inaczej. Po to, żeby nie zginęła prawda, człowieczeństwo, wolność ginę, a to mniejsze zło niż śmierć milionów. Nie przyjeżdżaj do Warszawy. Mnie już nikt nic nie pomoże. Dojeżdżamy do Warszawy, pisze w pociągu, dlatego krzywo. Jest mi tak dobrze, czuję spokój wewnętrzny jak nigdy w życiu." Jeśli tego nie zrozumiesz - nie pomogę Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Niestety! Głupota ludzka jest nieskończona 23.08.08, 14:32 Wrzućcie sobie na google: "oblał się benzyną i podpalił" żeby wiedzieć, że obecnie mamy po kilka takich przypadków w ciągu roku i nikogo już nawet motyw nie interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Re: Niestety! Głupota ludzka jest nieskończona 23.08.08, 14:38 wariant_b napisał: > Wrzućcie sobie na google: "oblał się benzyną i podpalił" > żeby wiedzieć, że obecnie mamy po kilka takich przypadków > w ciągu roku i nikogo już nawet motyw nie interesuje. Kochana Marysiu, nie płacz. Szkoda sił, a będą ci potrzebne. Jestem pewny, że to dla tej chwili żyłem 60 lat. Wybacz, nie można było inaczej. Po to, żeby nie zginęła prawda, człowieczeństwo, wolność ginę, a to mniejsze zło niż śmierć milionów. Nie przyjeżdżaj do Warszawy. Mnie już nikt nic nie pomoże. Dojeżdżamy do Warszawy, pisze w pociągu, dlatego krzywo. Jest mi tak dobrze, czuję spokój wewnętrzny jak nigdy w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
wariant_b Re: Niestety! Głupota ludzka jest nieskończona 23.08.08, 15:45 hummer napisał: > Kochana Marysiu, nie płacz... Dzięki, właśnie o tym chciałem powiedzieć. Gdyby jutro ktoś się podpalił w proteście przeciwko na przykład tarczy i zostawił podobny list, to nigdy zapewne nie poznamy jego treści, a może nawet nazwiska osoby. Zdumiewające, jak przez te niespełna dwadzieścia lat zdezintegrowało się nam społeczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Faktem jest, że nikt nie lubił pepików. 23.08.08, 17:39 Bardziej wkoorwiali i śmieszyli niż budzili współczucie. Odpowiedz Link Zgłoś
trollik.morski Re: W 1968 nasze wosjko żegnały tłumy społeczeńst 23.08.08, 18:10 Autoubaw to doskonały nick dla idoty opisującego własne urojenia! W 68r społeczeństwo było zaskoczone informacją o udziale naszych wojsk w najeździe na Czechosłowację!!! Wiem, bo wówczas byłem już dorosłym człowiekiem! Odpowiedz Link Zgłoś
atoubaw Re: W 1968 nasze wosjko żegnały tłumy społeczeńst 23.08.08, 21:15 dziś próbuje się wiele spraw przedstawiać w fałszywy sposób licząc na anemię pamiętających tamte wydarzenia i na niewiedzę młodszych. Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: W 1968 nasze wosjko żegnały tłumy społeczeńst 23.08.08, 23:22 atoubaw napisał: > dziś próbuje się wiele spraw przedstawiać w fałszywy sposób licząc na anemię > pamiętających tamte wydarzenia i na niewiedzę młodszych. Nie matolku Kaczynskiego.Ludzie dowiedzieli sie ze LWP jest w CSRR.Nie ze tam idzie.. > Odpowiedz Link Zgłoś