Dodaj do ulubionych

Oszolom i aborcja

23.10.03, 15:59
Oszolomie, male pytanie do ciebie i twoich wspolpartyjnych - jesli
hylomorficzna koncepcja czlowieka Sw. Tomasza z Akwinu jest nadal
obowiazujacym dogmatem, to dlaczego Kosciol jakos o tym nie chce pamietac? .
Nie mowiac juz o was - fundamentalistach? Twierdzenie o odrebnosci ciala i
duszy do dzis jest herezja! I tylko nie powtarzajcie banalow o postepie
naukowym, bo ten akurat nijak sie nie ma do dogmatow.
Obserwuj wątek
    • gemara Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 11:00
      Oszolomie, nieladnie kobiecie nie odpowiadac na jasno postawione pytanie, w
      dodatku z teologii, w ktorej powinienes byc kompetentny.
    • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 12:02
      o czym dokładnie mówi ta koncepcja? Wydaje mi się że albo źle zrozumiałeś
      świętego albo wyjąłeś jakiś fragment jego wypowiedzi z szerszego kontekstu i
      dokonałeś manipulacji słowami świętego!
      • Gość: Bongo Re: Oszolom i aborcja IP: *.it-net.pl 24.10.03, 12:12
        oszolom.z.radia.maryja napisał:

> o czym dokładnie mówi ta koncepcja? Wydaje mi się że albo źle zrozumiałeś
        > świętego albo wyjąłeś jakiś fragment jego wypowiedzi z szerszego kontekstu i
        > dokonałeś manipulacji słowami świętego!

aaaa... znowu jedziemy ze starą radiomaryjną śpiewką. Jak ktoś palnie bzdurę i
        ktoś to wywlecze to nalezy powiedzieć, że to fragment wyrwany z kontekstu i
        dokonano manipulacji. Nadal nie wyjaśniłeś mi jakie znaczenie miało to, że
        Agnieszkę na cmentarz w Dalikowie przywiózł ojciec, powiedziałeś tylko, że to
        wynika z szerszego kontekstu. A nie wynika!

A co do bierzącej kwestii to o ile dobrze pamiętam św Augustyn (bodaj że, nie
        jestem pewien) stwierdził, że ludzki płód uzyskuje dusze dopiero w 40 dniu od
        poczęcia. Ponieważ to, co odróżnia człowieka od zwierząt to dusza więc płód nie
        mając duszy nie jest człowiekiem. Nie ma zatem przeszkód by dokonać aborcji.

Czy możesz mi wyjaśnić jak umieszczenie tego stwierdzenia "w szerszym
        kontekście" zmieniłoby jego sens?

• oszolom.z.radia.maryja Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 12:36
          Gość portalu: Bongo napisał(a):

> oszolom.z.radia.maryja napisał:
          >
          > > o czym dokładnie mówi ta koncepcja? Wydaje mi się że albo źle zrozumiałeś
          > > świętego albo wyjąłeś jakiś fragment jego wypowiedzi z szerszego kontekstu
          > i
          > > dokonałeś manipulacji słowami świętego!
          >
          >
          > aaaa... znowu jedziemy ze starą radiomaryjną śpiewką. Jak ktoś palnie bzdurę
          i
          > ktoś to wywlecze to nalezy powiedzieć, że to fragment wyrwany z kontekstu i
          > dokonano manipulacji. Nadal nie wyjaśniłeś mi jakie znaczenie miało to, że
          > Agnieszkę na cmentarz w Dalikowie przywiózł ojciec, powiedziałeś tylko, że to
          > wynika z szerszego kontekstu. A nie wynika!
          >
          > A co do bierzącej kwestii to o ile dobrze pamiętam św Augustyn (bodaj że, nie
          > jestem pewien) stwierdził, że ludzki płód uzyskuje dusze dopiero w 40 dniu od
          > poczęcia. Ponieważ to, co odróżnia człowieka od zwierząt to dusza więc płód
          nie
          >
          > mając duszy nie jest człowiekiem. Nie ma zatem przeszkód by dokonać aborcji.
          >
          > Czy możesz mi wyjaśnić jak umieszczenie tego stwierdzenia "w szerszym
          > kontekście" zmieniłoby jego sens?
          >
          >
          -to twierdzenie pojedeyńczego świętego które zostało skorygowane po jednym z
          soborów kościoła
          • oszolom.z.radja.maryja Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 12:50
            ach zapomnialem dodac ze tan Augustyn to jakis arab z afryki byl, i sie nie
            liczy. I nie bajeruj mi 6tu ! nie wolno to nie wolno i koniec. i nie wywlekaj
            mi tu filozoffii bo sie na tym nie znam i tylko mi sie miesza. nie za todostaje
            kase
            z Bogiem
      • gemara Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 16:29
        Oszolomie, wstyd, jako katolik takie rzeczy powinienes wiedziec. Tomasza z
        Akwinu hylomorficzna koncepcja czlowieka (bedaca zreszta rozwinieciem mysli
        Arystotelesa) zaklada, ze czlowiek to jednosc - elementu materii pierwszej
        (potencjalnosc)i formy substancjalnej (sprawczosc). Te dwa elementy lacza sie
        czlowieka nierozdzielna istote duchowa i i cielesna. W nieukszaltowanym na
        poczatku embrionie najpierw gosci dusza wegetatywna, potem zastepuje ja
        zwierzeca a na koncu dopiero dana z zewnatrz, rozumna.Hylomorfizm dotyczy
        takze Chrystusa, ktory jest jednoczesnie duchowy i cielesny. Hylomorficzna
        koncepcja czlowieka zostala uznana dogmatem wiary katolickiej na Soborze
        wiedenskim w 1312 roku. Czy szacowni jego uczestnicy bylo manipulantami?
        Zastanawiajace, dlaczego inne dogmaty sa ochoczo przywolywane a ten jakos nie.
        i tylko nie mow o postepie w nauce, bo ta jako zywo pojeciem duszy sie nie
        posluguje. Fakty mozesz znalezc w kazdej historii filozofii chrzescjanskiej. No
        wiec co ty na to? I ucz sie troche wiecej a nie tylko czytaj ND.
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 16:33
          jak zauważyłś dusza także podlega przekształceniom. Podobnie jak larwa motyla
          która przekształca się w niego właśnie albo kijanka z której z czasem powstaje
          żaba..jakoś nikomu na mysl nie przychodzi by zabić dokonać aborcji na kijance
          czy larwie motyla..niekt nie powie ze z larwy nie powstaje motyl ani też że z
          kijanki nie będzie żaby
          • gemara Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 16:40
            Przytoczylam (jestem kobieta, prosze to respektowac w gramatyce!)Sw. Tomasza.
            Zaby nie maja duszy rozumnej, przynajmniej wg niego. A co ty miales z biologii?
            Jak to sie ma do ludzkosci - zaby i motyle:)))) dzieki, bo mnie rozsmieszyles
            bardzo
            • Gość: ciekawski Re: Oszolom i aborcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 16:43
              Przestańcie zadawać trudne pytania bo się chłop zwinie i wszyscy będziemy
              tęsknić.
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 16:45
              gemara napisała:

> Przytoczylam (jestem kobieta, prosze to respektowac w gramatyce!)Sw. Tomasza.
              > Zaby nie maja duszy rozumnej, przynajmniej wg niego. A co ty miales z
              biologii?
              >
              > Jak to sie ma do ludzkosci - zaby i motyle:)))) dzieki, bo mnie rozsmieszyles
              > bardzo

- no to moze płód krowy bardziej do ciebie przemówi w końcu krowa podobnie jak
              człowiek są ssakami i są żyworodne. Nikomu na mysl nie przyszło jak do tej pory
              by zrobić krowie aborcję..tak więc człowiek jest gorzej traktowany niż zwierzęta
              takie to czasy ludzkie rawa dla zwierząt i nieludzkie dla ludzi
              • gemara Re: Oszolom i aborcja 24.10.03, 16:56
                Sluchaj, ty naprawde tak myslisz, czy tylko udajesz? To znaczy, ze skoro nie
                robi sie krowom aborcji (robi sie robi, bo cielecina podobno niezwykle smaczna -
                a co myslisz o zabijaniu krow w ciazy, to tez sie robi) to mozna tez jesc
                ludzi? Skoro krowy sie je (ja akurat jestem wegetarianka, wiec mnie nie
                dotyczy) ale nie abortuje, to ludzi mozna jesc, ale nie abortowac ...Zabijac,
                szlachtowac, podawac w sosie, byle nie spedzac plodu.To naprawde jakies
                kompletne glupoty, wybacz.Pierwszy raz slysze taki argument i tylko pusty
                smiech.
                • oszolom.z.radia.maryja Ludzie!! mdleję!! pomocy!!! 24.10.03, 17:08
                  Gemara myśli że cielęcinę robi się z krowiego płodu??? ja pierdole przy tobie
                  Anita Błochowiak i kurwiki to male pikusie..buchachachacha...ojeju>.bo zaraz
                  pęknę ze śmiechu..aaaaaaaaa!!!!!! O Jezu kochany dostałem ataku
                  smiechu...buchachcacha......oj..

• Gość: Hans Re: Ludzie!! mdleję!! pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:11
                    Już biegnę! Jak mogę Ci pomóc? Ja siedzę na Starym Rynku, to daleko od Ciebie???
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: Ludzie!! mdleję!! pomocy!!! 24.10.03, 17:13
                      Gość portalu: Hans napisał(a):

> Już biegnę! Jak mogę Ci pomóc? Ja siedzę na Starym Rynku, to daleko od
                      Ciebie??
                      > ?

-już nie musisz..atak śmiechu minął mi..odpowiedz i ty na pytanie które zadałem
                      ciekawskiemu..z czego otrzymujemy cielęcinę?
                      • Gość: Hans Re: Ludzie!! mdleję!! pomocy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:16
                        No jak? Przecież wiadomo z czego! Z miesięcznych płodów krowich! Prawie jak
                        karakuły, tylko trochę wcześniej trzeba "skrobać"!
                        • oszolom.z.radia.maryja Jak to jest z tą cielęciną 24.10.03, 17:26

> No jak? Przecież wiadomo z czego! Z miesięcznych płodów krowich! Prawie jak
                          > karakuły, tylko trochę wcześniej trzeba "skrobać"!

- ty chyba nie mowisz poważnie..no dobra powme bo widzę ze w temacie hodowla
                          bydła jesteście kompletnymi zerami. Cielęcinę otzymujemy z cielaków już
                          urodzonych. Wychoiwywałem się w dzieciństwie u babci z estrony mamy. Babcia
                          miała i ma nadal całkiem niezłe stadko krów. sam asystowalem przy kilku
                          egzekucjach..przyznam sie ze raz słabo mi się zrobilo..od tej pory nie jadam
                          już cielęciny teraz w ogóle po aferze z BSE zrezygnowałem z wolowiny. na
                          cielęcinę przeznacza sie zwykle cielaczki klikunastotygodniowe nie starsze niż
                          sześciomiesięczne...brzmi to okrutnie ale niestety prawidziwie...żadne tam płody
                  • gemara Re: Ludzie!! mdleję!! pomocy!!! 24.10.03, 17:12
                    Sluchaj glupku! Nie uzywam slow z reguly, ale teraz nie wytrzymalam. Doskonale
                    wiem, z czego jest cielecina. Bywalam w rzezni i wiem. Wiem tez, ze karakuly
                    robi sie wlasnie z owiec wyjmowanych przed urodzeniem z brzucha. Rozmawialismy
                    o czyms zupelnie innym. Wiec juz nie gadaj glupot, tylko idz sie wyspowiadac.
                    Glupota jest (niekanonicznie) grzechem ciezkim!
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: Ludzie!! mdleję!! pomocy!!! 24.10.03, 17:17
                      gemara napisała:

> Sluchaj glupku! Nie uzywam slow z reguly, ale teraz nie wytrzymalam.
                      Doskonale
                      > wiem, z czego jest cielecina. Bywalam w rzezni i wiem. Wiem tez, ze karakuly
                      > robi sie wlasnie z owiec wyjmowanych przed urodzeniem z brzucha.
                      Rozmawialismy
                      > o czyms zupelnie innym. Wiec juz nie gadaj glupot, tylko idz sie wyspowiadac.
                      > Glupota jest (niekanonicznie) grzechem ciezkim!

- nie tłumacz się bo się pogrążasz.. twoja agresja aby tylko pogarsza sytuację
                      w której żeś się znalazła..a co do głupoty zrób sobie sama rachunek sumienia..
                      napisałaś ze wiesz z czego jest cielęcina ale odpowiedzi jakoś nie
                      widać...czyzbyś potrzebowała czasu na konsultacje z ekspertami? haha..już dawno
                      mnie nikt tak nie rozbawil jak ty..hi hi hi hi..
              • Gość: Hans Oszolom jajcarz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:00
                Wydaje mi się (jestem pewien właściwie!), że padliście ofiarą niezwykle
                wyrafinowanego i konsekwentnego jajcarza jakim jest ktoś podpisujący się
                Oszołom. Działa w stylu Pomarańczowej Alternatywy!

Wdajecie się w poważne dyskusje, a najlepsze jest to, że on właśnie szydzi z
                LPRaków i rydzykofili (wiele osób kopletnie tego nie "łapie"!). Czytam sobie te
                jego wpisy i odkryłem, że nie jest taki twardy i czasami też mu puszcza
                dyscyplina i przegina w stronę zbyt intelektualnej humoreski!

Oszołku! Podziwiam Cię i gratuluję koncepcji jaką pryjąłeś w darciu łacha z
                popaprańców gierychiczno-rydzykalnych! Jeszcze większe gratulacje za to, że
                chce Ci się być na bierząco z tym co ta banda faszyzujących posrańców wyprawia!

Pozdawiam z Poznania!
                • Gość: ciekawski Re: Oszolom jajcarz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:10
                  Ja tak daleko idącego wniosku jeszcze nie wyciągam, ale jestem blisko
                  • oszolom.z.radia.maryja kontrolne pytanie do Ciekawskiego 24.10.03, 17:12
                    z czego otrzymujemy cielęcinę
                    • Gość: ciekawski Re: kontrolne pytanie do Ciekawskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:14
                      O cielęcinie dyskutujesz z Gamarą. Mnie cielęcina nie interesuje. Mnie
                      interesują skarpetki twojego syna
                      • oszolom.z.radia.maryja Re: kontrolne pytanie do Ciekawskiego 24.10.03, 17:18
                        Gość portalu: ciekawski napisał(a):

> O cielęcinie dyskutujesz z Gamarą. Mnie cielęcina nie interesuje. Mnie
                        > interesują skarpetki twojego syna

-kiedy ja jestem jeszcze kawalerem i nawet nie wiem czy w ogóle się
                        ożenię..myślę o wstap[ieniu do zakonu ale waham się...
                        • Gość: Hans A co z Zuzanną??? n/txt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:20
                          • oszolom.z.radia.maryja A z którą Zuzanną? 24.10.03, 17:29
                            • Gość: Hans Re: A z którą Zuzanną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:32
                              Podobno miałeś narzeczoną - Zuzkę? To plotka? No bo chyba wolisz jednak kobitki
                              od facetów?
                              • oszolom.z.radia.maryja Re: A z którą Zuzanną? 24.10.03, 17:37

> Podobno miałeś narzeczoną - Zuzkę? To plotka? No bo chyba wolisz jednak
                                kobitki
                                >
                                > od facetów?

-owsemi nadal ją mam ..jedna nawet mi tak tego zaczęła zazdrościć że zaczęła
                                się pod moją kobeitę poszywać...ba! ukradła jej nicka! ubzdurało sobie babsko
                                że jest moją narzeczoną a potem zaczęła publicznie sie żalić że ją zawiodłem na
                                dodatek zaczęła ślepo wierzyć uzurpatorowi który sie pode mnie podszywał
                                (ostatnio znów dał o sobie zalogował się jako ja pisząc słowo radia przez j..)
                                • Gość: Hans Re: A z którą Zuzanną? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:39
                                  Kurna, że ja na to "j" nie wpadłem pierwszy... Fatalnie!
                  • Gość: Hans Ciekawski! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:14
                    Czytaj uważnie Oszoła... ostatnio często puszcza takie numery, że TYLKO moja
                    koncepcja może być prawdziwa! No przecież z tą cielęciną mnie zupełnie rozwalił!
                • oszolom.z.radia.maryja Gemara to dopiero jest ..hm..jajcarka? jajcara? 24.10.03, 17:11

> Wydaje mi się (jestem pewien właściwie!), że padliście ofiarą niezwykle
                  > wyrafinowanego i konsekwentnego jajcarza jakim jest ktoś podpisujący się
                  > Oszołom. Działa w stylu Pomarańczowej Alternatywy!
                  >
                  > Wdajecie się w poważne dyskusje, a najlepsze jest to, że on właśnie szydzi z
                  > LPRaków i rydzykofili (wiele osób kopletnie tego nie "łapie"!). Czytam sobie
                  te
                  >
                  > jego wpisy i odkryłem, że nie jest taki twardy i czasami też mu puszcza
                  > dyscyplina i przegina w stronę zbyt intelektualnej humoreski!
                  >
                  > Oszołku! Podziwiam Cię i gratuluję koncepcji jaką pryjąłeś w darciu łacha z
                  > popaprańców gierychiczno-rydzykalnych! Jeszcze większe gratulacje za to, że
                  > chce Ci się być na bierząco z tym co ta banda faszyzujących posrańców
                  wyprawia!
                  >
                  > Pozdawiam z Poznania!
                  - nawet gdybym był jajcarzem to i tak nigdy bym w tym nie dorównał twojej
                  koleżance Gemarze poczytaj sobie
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=8669002&a=8690130
                  - mama nadzieję ze ty nie uważasz ze cielęcinę wyrabia się z krowiego płodu co?
                  • gemara Re: Gemara to dopiero jest ..hm..jajcarka? jajcar 24.10.03, 17:17
                    Posluchaj glupku oszolomiony! Jestem stara i troche zmeczona, ale nie
                    wytrzymuje. Rozmawialismy o powaznym problemie - usuwanie ciazy uczyniles
                    grzechem glownym tego swiata zgodnie z fanatycznymi pogladami twoich
                    parteigenossen. Kiedy ja uzywam powaznych argumentow zwiazanych z mysla
                    teologiczna chrzescjanstwa, ty pieprzysz jak potluczony o zabach i wazkach. A
                    potem robisz sobie jaja z mojego tekstu o cielecinie. Byc moze nadmiar miesa
                    legl ci na mozg. Jestes wstydem wszystkich nowmalnych katolikow. Ale przychylam
                    sie do twierdzenia Hansa - nie mozesz byc naprawde, podejrzewam, ze dalam sie
                    omotac geniuszowi zgrywy. Wiec chyle czola - udalo ci sie wyprowadzic mnie z
                    rownowagi swoim podstepnym udawaniem fundamentalistycznego glupka!
                    • oszolom.z.radia.maryja Re: Gemara to dopiero jest ..hm..jajcarka? jajcar 24.10.03, 17:19
                      gemara napisała:

> Posluchaj glupku oszolomiony! Jestem stara i troche zmeczona, ale nie
                      > wytrzymuje. Rozmawialismy o powaznym problemie - usuwanie ciazy uczyniles
                      > grzechem glownym tego swiata zgodnie z fanatycznymi pogladami twoich
                      > parteigenossen. Kiedy ja uzywam powaznych argumentow zwiazanych z mysla
                      > teologiczna chrzescjanstwa, ty pieprzysz jak potluczony o zabach i wazkach. A
                      > potem robisz sobie jaja z mojego tekstu o cielecinie. Byc moze nadmiar miesa
                      > legl ci na mozg. Jestes wstydem wszystkich nowmalnych katolikow. Ale
                      przychylam
                      >
                      > sie do twierdzenia Hansa - nie mozesz byc naprawde, podejrzewam, ze dalam sie
                      > omotac geniuszowi zgrywy. Wiec chyle czola - udalo ci sie wyprowadzic mnie z
                      > rownowagi swoim podstepnym udawaniem fundamentalistycznego glupka!

-kto ci podyktował ten tekst? Tylko mi nie mówi ze to ty go napisałaś..za
                      glupia jesteśna coś takiego..haha..
                    • Gość: Hans Gemara! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:19
                      Fantastyczny jest, co Gemara?! Chylę czoła przed konsekwentnym stylem działania!
                      • gemara Re: Gemara! 24.10.03, 17:22
                        Geniusz ci on jest! Twoja teoria musi byc prawdziwa, bo tylko konsekwencja
                        prowadzi do takich wynikow. Czekam na eskalacje, bo ten okres kiedy tylko
                        linkowal do ND byl, przyznasz, malo tworczy.
                        • Gość: Hans Re: Gemara! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:30
                          Fakt, ale z drugiej strony to gdyby nie on, to ja nigdy w życiu bym nie uwierzł
                          w te banialuki które oni w tym ND wypisują!

Jak przeanalizowałem do jakich tekstów linkował, to okazuje się że mieliśmy "na
                          stół" podane gotowe, precyzyjnie wybrane najwększe głupoty jakie tam się
                          ukazywały i ukazują!
    • oszolom.z.radia.maryja Jak to jest z tą cielęciną.. 24.10.03, 17:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=8669002&a=8690593
      • gemara Re: Jak to jest z tą cielęciną.. 24.10.03, 17:29
        Jak to jest z hylomorfizmem?
        • oszolom.z.radia.maryja Re: Jak to jest z tą cielęciną.. 24.10.03, 17:34
          gemara napisała:

> Jak to jest z hylomorfizmem?

-sam bym chciał wiedzieć chyba pójdę do biblioteki i wypozyczę sobie dzieła św
          Tomasza z Akwinu tylko podaj no tytuł tego dzieła z którego ponoć wzięłaś te
          ekstra wyszuklane pojęcie w wyszukiwarce w onecie ukazało mi się o coś takiego
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=8669002&a=8690593
          poza tym nie myśl że uda ci się zwieść mnie od poprzedniego watku w którym żeś
          się wyłożyła jak długi..albo raczej jak długa... Dzidka w tym miejscu zaczęła
          by bachać.o tak : Bach! bach!
          • Gość: Hans Słodziutki jest Oszoł!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.03, 17:38
            Oszoł? A może mnie trochę podszkolisz w zawiłościach rydzycznych, dasz mi hasło
            na swój login i ja też będę pisał za Ciebie kiedy ty nie możesz???
            • oszolom.z.radia.maryja Re: Słodziutki jest Oszoł!!! 24.10.03, 19:46

> Oszoł? A może mnie trochę podszkolisz w zawiłościach rydzycznych, dasz mi
              hasło
              >
              > na swój login i ja też będę pisał za Ciebie kiedy ty nie możesz???

-jeden uzurpator w zupełności mi wystarczy..ostatnio uzurpator pisze słowo
              radio przez j...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka