Dodaj do ulubionych

Market zamiast boiska

26.09.09, 12:07
Na kościelnym terenie znajduje się jedyne w okolicy boisko dla miejscowych dzieci. Ksiądz postanowił sprzedać ziemię. Parafianie protestują, ksiądz się na razie wstrzymał, ale nie z powodu protestów, gmina obiecała dofinansowanie remontu kościoła i... pomoc w podwyższeniu ceny sprzedawanego gruntu!!! Do tej pory była to ziemia rolnicza, teraz gmina ściąga inwestora, który zbuduje tam budynki handlowo-mieszkalne!

polskalokalna.pl/news/ksiadz-chce-sprzedac-parafianie-mowia-nie,1373985
Fajny rozdział Koscioła od państwa.
Obserwuj wątek
    • brumbak111 Re: Market zamiast boiska 27.09.09, 19:41
      strikemaster napisał:

> Na kościelnym terenie znajduje się jedyne w okolicy boisko dla miejscowych dzie
      ci. Ksiądz postanowił sprzedać ziemię. ...
      > Fajny rozdział Koscioła od państwa.
      --------
      Panstwo robi to samo
      - w okolicy gdzie mieszkam władze miejskie
      wyraziły zgodę na m.in
      likwidacje stadionu o ponad 60 letniej tradycji wraz z przyległymi
      obiektami sportowymi i rekreacyjnymi
      powstał supermarket

- pełnowymiarowe boisko piłkarskie przy szkole - na market
      • strikemaster Przedstawiłem tu 3 problemy. 28.09.09, 20:15
        1. Postępowaniu urzędów w zakresie przekształcania terenów w działki pod zabudowę handlowo-usługową. Jak widać z tego, co napisałeś, urzędnicy sprawy społeczeństwa w tym zakresie mają głęboko schowane. Jedynym wyjściem by było patrzenie im na ręce i weryfikowanie. Ale to by oznaczało pojawienie się społeczeństwa obywatelskiego, kiedyś już zostałem za takie niepoprawne marzycielstwo wyśmiany.
        2. Postępowanie Kościoła. Jeszcze ktoś ma jakieś wątpliwości odnośnie motywów postępowania kleru? Kasa się liczy. Ch... z boiskiem, ważne żeby drogo sprzedać ziemię.
        3. Serwilistyczna postawa urzędników samorzadowych wobec Koscioła. Wątpię, czy jako obywatel świecki mógłbym liczyć na darmowe doradztwo w zakresie wyceny ziemii, szybką i fachowa pomoc przy przekwalifikowaniu. Jakoś nie wyglada mi to na rozdział Kościoła od państwa.
        • Gość: kieprze_paczynsch Re: Przedstawiłem tu 3 problemy. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.09.09, 21:56
          >szybką i fachowa pomoc przy przekwalifikowaniu.

Jeśli w miejscowym planie zagospodarowanie grunt jest ujęty jako rolny, to jest
          on niemal bezwartościowy. Jako obywatel możesz sobie wnioskować o zmianę
          przeznaczenia, a radni(to oni uchwalają takie plany) mogą Ci całe lata
          odpowiadać "nie". Natomiast jednym zapisem, jedną kreską na mapie rada może
          zwiększyć wartość gruntu nawet 1000 razy. Wcale nie potrzeba jakiejś fachowości.
          Procedura "odralniania", taka jak w aferze gruntowej tak na prawdę jest długa i
          bardzo kosztowna. Lepiej właśnie od "zakrustii". Jest tu pole do kokosowych
          interesów na szczeblu lokalnym.
          • strikemaster Re: Przedstawiłem tu 3 problemy. 28.09.09, 23:25
            Wiem, widziałem przekwalifikowania ciągnące się latami. Jak widać ksiądz ma w tym względzie specjalne przywileje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka