qqazz 10.03.11, 21:54 Wszędzie niemal w cywilizowanym swiecie wodę mozna pic prosto z kranu tylko nie u nas, skad to się bierze? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shir-ker Re: Woda z kranu 10.03.11, 21:57 U mnie, w Polsce, jest bardzo dobra. :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Woda z kranu 10.03.11, 22:01 Kamień sie nie osadza w czajniku? Jak nie to masz sporo szczęscia bo ja takiej jeszcze w Polsce nie widziałem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shir-ker Re: Woda z kranu 10.03.11, 22:05 Kamień się osadza po bardzo odległym czasie. Źródlana też tak ma. Naprawdę mam dobrą wodę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Woda z kranu IP: *.warszawa.mm.pl 10.03.11, 22:10 Przepraszam ale w której dzielnicy? Napewno nie na Bielanach gdzie woda jest okropna, śmierdząca, niesmaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
shir-ker Re: Woda z kranu 11.03.11, 06:13 Słowem się o Warszawie nie zająknęłam. :) Gość portalu: aaa napisał(a): Przepraszam ale w której dzielnicy? Na pewno nie na Bielanach gdzie woda jest okropna, śmierdząca, niesmaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Woda z kranu 11.03.11, 15:37 Przestań, w Szkocji czy Holandii czajnik nawet po latach uzywania nie nosi oznak kamienia u nas po kilku dniach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
shir-ker Re: Woda z kranu 11.03.11, 18:12 W Holandii nie byłam, ale po sąsiedzku ze Dzkocją leży sobie Anglia i tam mają paskudna wodę. Dlaczego mam przestać, skoro ' moja ' woda jest dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Woda z kranu 10.03.11, 22:16 Jasne, nie osadza się po destylowanej, ale ona jest trująca. U nas można pić wodę z kranu (chyba, że masz pompę i ciągniesz ze studni). W wodociągach stale jest monitorowana, ale nie na zawartość mikroelementów - np. wapnia (twój kamień) ale bakterii czy metali ciężkich. Możesz spokojnie pić. Jak masz wątpliwości zadzwoń sobie do SANEPIDu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Woda z kranu 11.03.11, 15:38 Wapń osadza się na biało a nie na rdzawo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Woda z kranu IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.11, 22:38 ka_p_pa napisał: > Powinien się osadzać. Często robię badanie właściwości wody. Wymagają tego moi podopieczni:D Średnie wyniki to: 7,5 - 8,5 pH 20 - 24 TWO. Zwłaszcza ten drugi wynik powoduje tworzenie się zawiesiny na powierzchni w zbiornikach na wodę odstałą, a po kilkakrotnym używaniu takiego zbiornika wyczuć można drobinki kamienia na dnie zbiorników. TWARDA WODA = KAMIEŃ. Widocznie takie są właściwości naszych wód. Dlatego POWINIEN. Jednak spotkałem się z wodą, która po dwuletnim użytkowaniu czajnika elektrycznego nie zanieczyściła grzałki nawet w śladowych ilościach. Dwuletnia grzałka - jak nówka! W Irlandii. Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Woda z kranu 10.03.11, 22:57 > Jednak spotkałem się z wodą, która po dwuletnim użytkowaniu czajnika elektryczn > ego nie zanieczyściła grzałki nawet w śladowych ilościach. > Dwuletnia grzałka - jak nówka! > W Irlandii. Demineralizowana. Tak działają niektóre filtry. Niezdrowo i niesmacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Woda z kranu IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.11, 23:07 ka_p_pa napisał: > Demineralizowana. Tak działają niektóre filtry. Niezdrowo i niesmacznie. A ja myślałem, ze to oczyszczona deszczówka:D Tam woda jest tzw. dobrem narodowym, na wzgórzach często widać ogromne zbiorniki, a ciśnienie równe jest ciśnieniu wody wypływającej pod własnym ciężarem i nie podlega opłacie. (przynajmniej tak było dopóki nie wróciłem) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_p_pa Re: Woda z kranu 10.03.11, 23:12 > > A ja myślałem, ze to oczyszczona deszczówka:D Czyli destylowana. Jeszcze lepiej. > Tam woda jest tzw. dobrem narodowym, A ja myślałem, że wiecznym problemem. Jaki procent roku tam nie pada? Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: Woda z kranu 11.03.11, 02:43 lucusia3 napisała: > Jasne, nie osadza się po destylowanej, ale ona jest trująca. no jasne , jak wrzucisz do niej trucizny ... l Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Woda z kranu IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 18:23 ka_p_pa napisał: > A ja myślałem, że wiecznym problemem. Jaki procent roku tam nie pada? Gdzieś tam słyszałem, że pada tylko 199 dni w roku:) Sam nie sprawdzałem, nie liczyłem. Problemem i to dużym... Dzień przed moim wyjazdem było następne urwanie chmury, (lipiec). Padało tak mocno, że jadąca za mną Irlandka nie zauważyła że hamuję i wjechała na mnie:D Czyli na moje auto. Bilet na prom zabukowany, wszystkie sprawy uregulowane, mieszkanie zdane z pozwoleniem na jeszcze jedno (tylko) przenocowanie...Lekko się wkurzyłem. Okazało się jednak, że bagażnika mi nie pomniejszyła:D mogłem się zapakować i wracać:D Sprawy z ubezpieczeniem załatwiałem już z Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Woda z kranu 11.03.11, 08:38 To zależy gdzie w Irlandii. W północnych dzielnicach Dublina woda jest twarda a w południowych miękka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rossdarty Re: Woda z kranu IP: *.dynamic.chello.pl 11.03.11, 17:58 bling.bling napisał: > To zależy gdzie w Irlandii. W północnych dzielnicach Dublina woda jest twarda a > w południowych miękka > Jasne że za całą Irlandię nie mogę twierdzić autorytatywnie. Ja byłem w North-West. Przykład z czajnikiem, który podałem zaskoczył mnie. Kupiłem na początku mojej bytności, służył mi ponad dwa lata, dopóki współlokator go nie sfajczył, tak że miałem nawet grzałkę w ręku, by dokładniej się przyjrzeć:D Zero kamienia. Jedyna zmiana to kolor z niklu na zielonkawy, taki, jaki "wychodzi" na miedzianych rurkach. I nie wiem, czy nie był to efekt przegrzania. Dla porównania - w Polsce widać osad po niecałym tygodniu użytkowania. w południowych miękka I to by się zgadzało. Do południowych dzielnic sprowadzana była prawdopodobnie z gór Wiklow. Północne raczej płaskie, więc łatwiej było się dowiercić do wód głębinowych, choć nie wiem, co mogło "wzbogacić" wodę w minerały... Lawa wulkaniczna?:D Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Woda z kranu 11.03.11, 11:26 > Kamień sie nie osadza w czajniku? 1. Twardość wody nie ma nic wspólnego z zanieczyszczeniem wody 2. Pij prosto z kranu, nie będzie ci się osadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77 Re: Woda z kranu 11.03.11, 08:00 Bierze się to stąd, że w Polsce wodę czerpie się z rzek, a za granicą (tam gdzie woda zdatna do picia bez przegotowania) ze studni położonych w miejscach specjalnie chronionych. Odpowiedz Link Zgłoś
bling.bling Re: Woda z kranu 11.03.11, 08:32 Nie czerpie się z rzek tylko z warstw wodonośnych, które również znajdują się pod rzekami. I za granicą i w Polsce warstwy wodonośne (aquifer) podlegają ochronie podobnie jak i same ujęcia wody. Czasem wodę czerpie się z górskich potoków tam gdzie nie występuje naturalny aquifer ale potem przepuszcza się przez warstwy piasku w celu oczyszczenia. Woda taka jest całkowicie bezpieczna do spożycia bez potrzeby gotowania. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Woda z kranu 11.03.11, 15:40 Ja bym jednak nie ryzykował, bo skad w niej tyle kamienia? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Woda z kranu 11.03.11, 08:30 U mnie już podobno można: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9235663,Gonimy_Europe__w_Warszawie_mozna_juz_pic_wode_z_kranu.html Ale nie zaryzykuję. "Zapach" tej wody jednak mnie odstrasza... Skąd to się bierze? Filtry warszawskie działają dość sprawnie. Ale wody w Wiśle się tak szybko nie wymieni. Zanieczyszcza ją z ćwierć Polski... S. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Woda z kranu 11.03.11, 08:32 Ale gwoli sprawiedliwości dodam, że moi rodzice, mieszkający pod Łodzią, wodę mają chyba najlepszą w Polsce - sam zawsze piłem ją prosto z kranu gdy z nimi mieszkałem. Bo pochodzi ze studni głębinowych... S. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: Woda z kranu 11.03.11, 15:40 Warszawskiej to nawet po przegotowaniu nie da się pić, trzeba najpierw przefiltrować. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Woda z kranu 11.03.11, 19:40 > trzeba najpierw przefilt > rować. Już domyślam się, czym się zawodowo zajmujesz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
strikemaster Re: Woda z kranu 11.03.11, 19:40 Zaraz ćwierc Polski, to tylko kilka kopalń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalka Re: Woda (z) kranu IP: *.range86-135.btcentralplus.com 11.03.11, 15:56 z rury qqazziu, z rury. ps zanim nie odpowiesz; (powiem tylko) ze przejrzalam wszystkie odpowiedzi na Twoje pytanie. zadna (odprocz piwiego) nie byla jednoznaczna. wodolejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
voxave Re: Woda (z) kranu 11.03.11, 18:43 moja woda jest z gór---ale nie piję surowej boje sie ameby albo co Odpowiedz Link Zgłoś