Dodaj do ulubionych

Ślub cywilny z Rumunem

08.05.12, 22:14
Witam wszystkich serdecznie.Wiem,że te sprawy były już poruszane,ale dość dawno i może coś się zmieniło.Mój problem wygląda tak.Mój chłopak jest Rumunem.Jesteśmy razem kilka lat i postanowiliśmy wziąć ślub cywilny.Do ślubu potrzebny jest akt urodzenia którego mój chłopak nie może otrzymać ani w Rumuni ani w konsulacie gdyż oni otrzymują tylko jeden akt na całe życie.Pani w USC mówi,że musi dostarczyć akt urodzenia lub ewentualnie może go z tego zwolnić sąd.Proszę wszystkich którzy mieli taka sytuację o poradę czy może jest inny sposób na rozwiązanie tego problemu.Jeśli trzeba to załatwić droga sądową to ile się płaci i ile czeka.Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • k_a_p_p_a Re: Ślub cywilny z Rumunem 08.05.12, 22:42
      >.Do ślubu potrzebny jest
      > akt urodzenia którego mój chłopak nie może otrzymać ani w Rumuni ani w konsula
      > cie gdyż oni otrzymują tylko jeden akt na całe życie

A jak zgubi to nigdy ślubu nie weźmie? Ktoś cię robi w trąbę.
    • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 08.05.12, 22:50
      Dodam ,że sprawa jest dla nas bardzo trudna.zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa pobraliśmy z Warszawy już na początku kwietnia.Mija już miesiąc i boję się że taka sprawa w sądzie potrwa jeszcze z dwa - trzy miesiące a teraz wyczytalam na internecie że ten dokument z Warszawy może być ważny 3 miesiące.Pani z USC mówi ,że "chyba" 6.Boję się,że nie wyrobimy się z tym sądem i dokument z Warszawy straci ważność ;-( A nie był to tani dokument bo 450zł.Pomóżcie bo przez to wszystko tylko płakać mi się chce.
      • lidka449 Re: Ślub cywilny z Rumunem 08.05.12, 23:14
        przylaczam sie do slow Kappy ,dowiedz sie lepiej,bo moze ktos celowo
        robi Cie w konia,a Ty jestes bezradna.
        • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 08.05.12, 23:27
          Gdyby zgubił lub ktoś mu ukradł to oczywiście by mu wydali drugi akt urodzenia ,ale to już by musiał jechać do Rumuni a to trochę jednak zbyt daleka droga by jechać po świstek.
          • yoma Re: Ślub cywilny z Rumunem 08.05.12, 23:30
            Cóż to za miłość, której za daleko do Rumunii...

Czyżby kolega był w Polsce nielegalnie, hę?
            • Gość: Yag Re: Ślub cywilny z Rumunem IP: *.play-internet.pl 08.05.12, 23:52
              A przepraszam ze sie wtrace Yomo ale co Ci do tego czy czemu mu sie do Rumunii nie chce jechac i czy jest legalnie?! Jakie to w ogole ma znaczenie w tej sytuacji droga wscibska forumowiczko? :-)
              • yoma Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 10:21
                Dla mnie, droga niezalogowana, żadne, ale dla autorki może mieć, jak jej męża deportują albo jak się okaże, że wielka miłość służyła tylko zalegalizowaniu pobytu.
                • lepian4 Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 16:50
                  Rumunia jest juz w Unii Europejskiej, deportacja juz nie jest mozliwa. Niby z jakiego tytulu?
                  • yoma Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 17:01
                    Faktycznie, zapomniałam :) No to tym bardziej - co za problem pojechać na ojczyzny łono?

Poza tym coś mi tu nie gra. Jak dają tym Rumunom jeden akt urodzenia na całe życie i nie chcą mu dać drugiego, to znaczy, że jeden już wykorzystał. Do czego? Ktoś tu ściemnia.
                    • Gość: ka_p_pa Re: Ślub cywilny z Rumunem IP: *.interwan.pl 09.05.12, 18:57
                      yoma napisała:

>
                      > Poza tym coś mi tu nie gra. Jak dają tym Rumunom jeden akt urodzenia na całe ży
                      > cie i nie chcą mu dać drugiego, to znaczy, że jeden już wykorzystał. Do czego?
                      > Ktoś tu ściemnia.

Nie wiem jak obecnie, ale za moich czasów, czyli ćwierć wieku temu też tak było. Do celów matrymonialnych wydawany był akt urodzenia tylko jeden raz, z adnotacją w urzędzie stanu cywilnego, że takowy już został wydany. Drugiego ot tak sobie dostać nie można było. Ale to przecież tylko papier, można zgubić, zniszczyć czy też rozmyślić się tuż przed ślubem. Zapewne jest jakaś droga prostowania takich komplikacji.
                      • yoma Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 20:05
                        > . Do celów matrymonialnych wydawany był akt urodzenia tylko jeden raz, z adnota
                        > cją w urzędzie stanu cywilnego, że takowy już został wydany. Drugiego ot tak so
                        > bie dostać nie można było

No właśnie :)
                        • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 20:12
                          yoma napisała:

> > . Do celów matrymonialnych wydawany był akt urodzenia tylko jeden raz, z
                          > adnota
                          > > cją w urzędzie stanu cywilnego, że takowy już został wydany. Drugiego ot
                          > tak so
                          > > bie dostać nie można było
                          >
                          > No właśnie :)
                          Że niby co no właśnie ?
                    • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 20:04
                      Ludzie dajcie spokój.Ściemnia nie sciemnia,zaraz go deportują i czemu nie ma wizy?Co za głupoty.A nie łatwiej jest zrozumieć że nie każdy po pierwsze ma czas żeby jechać po dokument specjalnie tyle kilometrów a po drugie nie każdy może sobie pozwolić na wydanie tyle pieniędzy na drogę.To nie jest Kraków czy Warszawa ,że wsiadam w pociąg i za kilka godzin jestem na miejscu.Więc stanowczo lepiej jest ta sprawe załatwić w sądzie,żeby mu wydali zwolnienie z obowiązku dostarczenia takiego aktu.I nie jest tak ,że ten oryginalny akt już wykorzystał.Ma go ale jest już podniszczony.W końcu ma go od urodzenia, a kobieta w USC mówi ,że musi być nowy.
                      • yoma Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 20:06
                        I dlatego mowię: co to za miłość, co ma do Rumunii za daleko? :P
                      • k_a_p_p_a Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 20:16
                        I nie jest tak ,że ten oryginalny akt już wykorzystał.Ma g
                        > o ale jest już podniszczony.W końcu ma go od urodzenia, a kobieta w USC mówi ,ż
                        > e musi być nowy.

A, nie:)
                        do celów matrymonialnych potrzeby jest tak zwany skrócony akt urodzenia brany w USC specjalnie w tym celu(matrymonialnym) tak było za danych czasów i nie przypuszczam, by się zmieniło.
            • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 08.05.12, 23:59
              Nie yoma.Całkiem legalnie.Mieszka i pracuje w Polsce od dwóch lat.i wybacz ale daleko a raczej drogo.W Polsce żeby załatwić jakiekolwiek papierki musimy się nieźle najeźdźić i przy okazji wydać trochę kasy.Prosiłam o konkretną radę kogoś kto miał taki sam problem więc nie bardzo rozumie po co pisze ktoś kto nie ma o tym pojęcia.
              • lepian4 Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 04:38
                Papierek za 450 zl nie nalezy tez do najtanszych Pomine sprawy sadowe i cala ta reszte formalnosci. Niech ksiaze wsiada na rumaka i popierdziela do swego ksiestwa. Gdyby mu na tobie zalezalo, nie musialbys sie tymi pie...mi zajmowac
              • yoma Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 10:23
                No wiesz - naprawdę myślisz, że na tym forum siedzi milion osób, które miały problemy z aktem urodzenia Rumuna? Odpowiadają biedne ludzie, jak mogą, nie rzucaj się :)

No to pytanie następne. Skoro kolegi nie stać na wyjazd w celu pobrania dokumentu niezbędnego do ślubu, to z czego on zamierza rodzinę utrzymać?
                • Gość: Yag Re: Ślub cywilny z Rumunem IP: *.play-internet.pl 09.05.12, 23:26
                  Nie moge czytac Twoich wpisow. Nie dosc ze wypisujesz dyrdymaly nie majac bladego pojecia na poruszany wyzej temat to jeszcze wtykasz swoj ciekawsji nos w zycie nieznajomych Ci osob. A co Cie to interesuje za co chlopak Autorki bedzie utrzymywal rodzine?! Jakie tow ogole ma znaczenie?
                  • lepian4 Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 09:23
                    Tak na spokojnie. Luby od lat pracuje uczciwie w Polsce. Zakladam, ze dorobil sie juz na tyle, by dojechac do Rumunii w celach formalnnych. Jest wielce prawdopodobne, ze juz wczesniej odwiedzal swych bliskich. Zwykle na wesele zjezdza rodzina. Mlodego jednak nie stac dzis , by do nich zajchac, ich tym bardziej chyba nie bedzie stac zwalic sie cala rodzina na wesele. Jednoczesnie stac go na sprawe sadowa.
                    Moim skromnym zdaniem gosciu kombinuje. Pytanie jest dlaczego?

Tak dla porownania, moj kolega z piaskownicy swego czasu wyjechal do Norwegii. Tez nie wraca do Polski- wierzyciele ciagle go pamietaja, ot co!
                    • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 11:43
                      Do lepian4

Jest tu kilka osób które starały się przynajmniej coś mi napisać w tym temacie.Szkoda jednak ,że są takie osoby jak Ty które nie mają o tym zielonego pojęcia jednak nie wiadomo po co i na co piszą żeby tylko pisać.Tylko po to by wnerwiać ludzi.A tak dla Twojej wiadomości taka rozprawa może się zamknac w 500zł a wyjazd do Rumuni jednak trochę drożej mógłby kosztować no nie.Napewno też zajął by więcej czasu.To po pierwsze po drugie a co Ciebie i niektórych podobnych wogóle interesuje czy on chce wyjechać czy nie chce czy go stać czy nie.Pytałam konkretnie czy ktoś miał taka sprawę w sądzie i coś wie na jej temat. Nie to po co tu piszesz.A co do dorobienia się to faktycznie bardzo łatwo i szybko się tu można w naszym kraju czegoś dorobić.Ty też zapewne masz zajebista pracę,uskladana kupę pieniędzy i stać Cię w każdej chwili by brać urlop i jechać do innego kraju.Jeśli tak jest to gratuluję bo nie każdego na to stać.A gdybyś czytal dokładnie co ktoś pisze to byś może zauważył,że pytam o ślub cywilny,więc póki co ani nie robimy wesela ani nie zjeżdża się cała rodzina.Do widzenia.Nie piszcie więcej bo nie ma to sensu.
                      • lepian4 Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 12:46
                        Najwyrazniej nie rozumiesz istoty forum- ono jest wlasnie do pogadania.
                        Twoje losy i poczynania twojego ukochanego tez sa mi obojetne. Dla przypomnienia, ty, z wlasnej i nieprzymuszonej woli dzielisz sie swoimi rozterkami. Przykro mi, ze zawiodlem twoje oczekiwania
                        Jedno jest pewne: ode mnie dostalby skopa w dupe, gdyby nie chcialo mu sie zalatwic samemu formalnosci zwaiazanych ze slubem. Takich problemow nie maja nawet przybysze z krajow, gdzie wogole nie wystawia sie metryk urodzenia. W wielu krajach dopiero od niedawna to czynia. Dlatego np. wiekosc Turkow ma w metrykach date urodzin 01. stycznia, wiek jest tez szacowany, albo wpisywany wedlug uznania osoby ubiegajacej sie o metryke.
                        jakos nie maja takich problemow, jak wy, szczesliwi nowozency.

No ale w Polsce jest cholernie ciezko trafic do rumunskiego konsulatu. Polska to jest taka dzicz nad Wisla i niedzwiedzie dupa mowia dobranoc.
                        • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 13:17
                          Do lepian4

Bardzo łatwo trafic do konsulatu.Gdybyś chociaż raz przeczytał co napisałam to może byś wyczytal ,że już tam bylismy i nam powiedzieli ,że właśnie odpisów aktu urodzenia nie wydają gdyż wydają jeden na całe życie.Miłego dnia życzę i mniej złośliwości :-)
                          • 4her Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 14:47
                            W konsulacie wprowadzili Was w błąd. Odpis aktu urodzenia można dostać na każde żądanie.
                            Tak jest w całej Europie.
                            • lepian4 Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 15:38
                              Naszej szanownej forowiczce USC pomylil sie z konsulatem. Ostatecznie taniej jest tez pojechac do Rumunii, niz blakac sie po sadach. Mozna tez na miejscu kogos upowaznic do zalatwienia formalnosci prawnych... Duzo mozna, trzeba tylko chciec. Koncze moje zlosliwosci
              • lepian4 Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 16:51
                Konkretna rade otrzymasz w rumunskim konsulacie. Na forum mozesz sobie o tym podyskutowac.
    • Gość: Yag Re: Ślub cywilny z Rumunem IP: *.play-internet.pl 08.05.12, 23:58
      Obawiam sie ze Twoj chlopak bedzie musial udac sie do Rumunii i wyciagnac odpis aktu urodzenia (da sie jak najbardziej) oczywiscie oryginal zostaje w miejscu w ktorym sie urodzil. Wiem ze na podstawie odpisu mozna zawzec malzenstwo. O drodze sadowej niestety nic nie wiem wiec Ci nie moge pomoc.
      • 2sarenka28 Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 00:04
        Gość portalu: Yag napisał(a):

> Obawiam sie ze Twoj chlopak bedzie musial udac sie do Rumunii i wyciagnac odpis
        > aktu urodzenia (da sie jak najbardziej) oczywiscie oryginal zostaje w miejscu
        > w ktorym sie urodzil. Wiem ze na podstawie odpisu mozna zawzec malzenstwo. O dr
        > odze sadowej niestety nic nie wiem wiec Ci nie moge pomoc.

Hej.a miałeś konkretnie do czynienia z takim przypadkiem albo słyszałeś ,że się da ?
        • Gość: Yag Re: Ślub cywilny z Rumunem IP: *.play-internet.pl 09.05.12, 00:43
          Tak, mialam stycznisc z dokladnie takim samym przypadkiem, bliska mi osoba obcokrajowiec wyszla za maz w Polsce a pozniej przyszlo mi wyciagac odpis jej aktu urodzenia z Polskiego juz urzedu aby wyslac go do innego panstwa (byl potrzebny do kolejnego slubu). Stad wiem ze tak sie da. Mysle jednak ze Twoj chlopak bedzie musial pojawic sie w urzedzie w Rumunii. Drogi sadowej jak juz wczesniej wspomnialam nie znam i nie mialam z nia stycznosci. Prosciej chyba byloby napisac upowaznienie dla jego bliskich ktorzy mogilny to wyciagnac z Rumunii a wyslac Wam poleconym, tak mi sie wydaje. Nie wiem jak sprawa wyglada mw ojczyznie Twojego chlopaka ale w urzedzie pl wystarczyla zwykle upowaznienie bliskiego, oczywiscie musza sie tam znalezc wszystakie dane. Pozdrawiam
    • 4her Re: Ślub cywilny z Rumunem 09.05.12, 10:30
      Trzeba przedlozyc akt urodzenia oryginal i tlumaczenie, zaswiadczenie o tym ze przyszly maz jest kawalerem, kopie paszportu, wizy, pozwolenie na pobyt w Polsce i gdy chłop nie rozmawia po polsku, to oczywiscie tlumacz przysiegly z jezyka ktorym narzeczony mówi.
      • Gość: ka_p_pa Re: Ślub cywilny z Rumunem IP: *.interwan.pl 09.05.12, 14:11
        Ty, a po co "pozwolenie na pobyt"?
    • andrzej256 Konsulat i forum o Rumunii 09.05.12, 21:27
      2sarenka28 napisała:

> Witam wszystkich serdecznie.Wiem,że te sprawy były już poruszane,ale dość dawno
      > i może coś się zmieniło.Mój problem wygląda tak.Mój chłopak jest Rumunem.Jeste
      > śmy razem kilka lat i postanowiliśmy wziąć ślub cywilny.Do ślubu potrzebny jest
      > akt urodzenia którego mój chłopak nie może otrzymać ani w Rumuni ani w konsula
      > cie gdyż oni otrzymują tylko jeden akt na całe życie.Pani w USC mówi,że musi do
      > starczyć akt urodzenia lub ewentualnie może go z tego zwolnić sąd.Proszę wszyst
      > kich którzy mieli taka sytuację o poradę czy może jest inny sposób na rozwiązan
      > ie tego problemu.Jeśli trzeba to załatwić droga sądową to ile się płaci i ile c
      > zeka.Z góry dziękuję.

W Polsce tez nie dostaje sie aktu urodzenia tylko ODPIS. Oryginal jest zawsze w urzedzie. Zadzwoncie do konsulatu Rumunii w PL. Na 100% mozna dostac taki dokument w Rumunii, jesli go zgubil wczesniej, albo nie mial. Na pewno takie sprawy reguluja tez przepisy unijne, nie pozowliliby chyba wejsc Rumunii do Unii, jesliby Rumunia miala takie przepisy. Dzwoncie do konsulatu. Albo pytajcie na forach o Rumunii, to forum nie jest najlepszym miejscem na takie pytania.
      • 2sarenka28 Re: Konsulat i forum o Rumunii 09.05.12, 22:03
        Do andrzej256
        Tak widzę że to forum nie jest najlepsze,ale zrobiłam to z rozpędu.Muszę się przenieść ;-) Byliśmy w konsulacie.Powiedzieli że odpisów nie dają.Tak jest w ich kraju.dzwonilismy jeszcze potem i mówią to samo.Nie dajemy odpisów !Nie ma to nic do rzeczy ,że jesteśmy w Unii.Mam znajoma Polke,bierze ślub ze Słowakiem (też są w Unii) i oni akt dostali ale za to ich kraj nie wydaje zaświadczenia o zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa i musieli to właśnie załatwiać sądownie.My ten papierek dostaliśmy bez problemu.Ale problem jest Akt.No cóż.Co kraj to obyczaj.
        • andrzej256 Re: Konsulat i forum o Rumunii 09.05.12, 23:20
          2sarenka28 napisała:

> Do andrzej256
          > Tak widzę że to forum nie jest najlepsze,ale zrobiłam to z rozpędu.Muszę się pr
          > zenieść ;-) Byliśmy w konsulacie.Powiedzieli że odpisów nie dają.Tak jest w ic
          > h kraju.dzwonilismy jeszcze potem i mówią to samo.Nie dajemy odpisów !Nie ma to
          > nic do rzeczy ,że jesteśmy w Unii.Mam znajoma Polke,bierze ślub ze Słowakiem (
          > też są w Unii) i oni akt dostali ale za to ich kraj nie wydaje zaświadczenia o
          > zdolności prawnej do zawarcia małżeństwa i musieli to właśnie załatwiać sądowni
          > e.My ten papierek dostaliśmy bez problemu.Ale problem jest Akt.No cóż.Co kraj t
          > o obyczaj.

A gdzie sie urodzil?
        • 4her Re: Konsulat i forum o Rumunii 10.05.12, 11:56
          Zacznij od początku, czyli od Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego.
          kodeks-cywilny.org/kodeks-rodzinny-i-opiekunczy/I-malzenstwo/zawarcie-malzenstwa
          • 2sarenka28 Re: Konsulat i forum o Rumunii 10.05.12, 12:16
            Dzięki.czytałam już to wcześniej.
            • 4her Re: Konsulat i forum o Rumunii 10.05.12, 12:18
              Może łatwiej zawrzeć związek małżeński w Rumunii?
              W każdym razie życzę powodzenia i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia.
    • Gość: 402 kropki Czterysta dwie kropki IP: 66.90.73.* 10.05.12, 11:54
      ...........................................................................................................................................................
      ...........................................................................................................................................................
      ............................................................................................
      • 2sarenka28 Re: Czterysta dwie kropki 10.05.12, 12:14
        Hi hi :-)
    • bling.bling Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 18:35
      pięć minut z googlami pozwoliło mi na znalezienie informacji w jaki sposób dostać kopię aktu urodzenia w Rumunii. Nie różni się to niemal niczym od tego jak się to robi w Polsce
      romania.usembassy.gov/acs/vital_records.html
      www.ehow.com/how_7454690_certified-copy-romanian-birth-certificate.html
      a wygląda on tak:
      traductorrumano.yolasite.com/resources/246792-x_Certificat_de_nastere_-jpg.jpg
      Jak chcesz to dowiem się od znajomej osoby z Rumunii jak to się załatwia. Tylko po co skoro narzeczony też powinien to wiedzieć
      • 4her Re: Ślub cywilny z Rumunem 10.05.12, 19:46
        Bling gratuluję umiejętności i chęci.
        Odciski stópek urocze.
        Akt urodzenia trzeba oczywiście przetłumaczyć na polski.
    • Gość: aanitkkaa Re: Ślub cywilny z Rumunem IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.07.12, 20:56
      kochana podaj mi swoj email to pogadamy ja tez mam taka sytuacje
    • do.wiwatu Ambasada 12.07.12, 14:11
      Ambasada Rumunii w Rzeczypospolitej Polskiej w Warszawie

Ul. Fr. Chopina 10, 00-559 Warszawa

Sekretariat:
      Tel: 0048-22-621.59.83 / 0048-22-628.31.56
      Fax: 0048-22-628.52.64
      E-mail: office@roembassypl.org
      Website: varsovia.mae.ro/
      Godziny urzędowania: poniedziałek - piątek: 08.30 - 17.00
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się