Dodaj do ulubionych

Wolność słowa

20.09.12, 11:55
Czy stalo by sie cos zlego gdyby wprowadzic calkowita wolnosc slowa ? Czyli mozna by bylo bezkarnie kazdego obrazac, oczerniac, "obrazac uczucia" itd...

Moim zdaniem wolnosc jest wazniejsza od glupiej dumy... Teraz za wyrazenie opinii czlowiek naraza sie na kare, a np. klamac (wprowadzac w blad) mozna bezkarnie do woli, byle nie narazac tym bezposrednio na szkode finansowa, a i wtedy bardzo czesto uchodzi to plazem...
Obserwuj wątek
    • lidka449 Re: Wolność słowa 20.09.12, 18:19
      słowem gorzej zranisz niż czynem, a u niektórych sztuka ta urosła do perfekcji.
      • Gość: inkwizytor Re: Wolność słowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 19:46
        lidka449 napisała:

> słowem gorzej zranisz niż czynem

Niekoniecznie.
        Na przykład: groźba uduszenia a faktyczne uduszenie....
        Chcesz się przekonać empirycznie?:)))
        • lidka449 Re: Wolność słowa 20.09.12, 21:53
          wszystkiego doświadczać ? :)
          niekoniecznie,pozdrawiam Inkwizytorze :)
          • Gość: inkwizytor Re: Wolność słowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 22:01
            idka449 napisała:

>pozdrawiam Inkwizytorze :)

Ja też gorąco Cię pozdrawiam, piękna nieznajomo...
    • Gość: ka_p_pa Re: Wolność słowa IP: *.interwan.pl 20.09.12, 20:09
      >Teraz za wyrazenie opinii czlowiek naraza sie na kare

Nie, jeśli to będzie opinia.
      • seth.destructor Re: Wolność słowa 20.09.12, 20:26
        Zgadzam się! Dlatego bardzo ważne jest zaznaczenie, że to jest opinia. Z "uważam, że Jezus miał żonę i trójkę dzieci" można polemizować, bo jest to prywatna opinia. Z "Jezus miał żonę i trójkę dzieci" już nie, gdyż jest to przedstawiane jako bezwzględny fakt. Dlatego właśnie Ayrault (premier Francji) powiedział, że jak ktoś czuje się urażony tym obrazkiem, który ukazał się we francuskiej gazecie, to niech idzie do sądu.
        Chociaż sam pracuję z muzułmanami, kilkakrotnie doszło do rozmów na tematy religijne, to jednak przez zaznaczenie, że mam taką a nie inną opinię, uniknąłem linczu.
        • qqazz Re: Wolność słowa 20.09.12, 20:31
          Opinia musi byc na czyms oparta, samo gadanie niczym nie poparte opinia byc nie może.

pozdrawiam
        • Gość: ka_p_pa Re: Wolność słowa IP: *.interwan.pl 20.09.12, 20:55
          seth.destructor napisał:

> Zgadzam się! Dlatego bardzo ważne jest zaznaczenie, że to jest opinia. Z "uw
          > ażam, że
          Jezus miał żonę i trójkę dzieci" można polemizować, bo jest to pry
          > watna opinia. Z "Jezus miał żonę i trójkę dzieci" już nie, gdyż jest to przedst
          > awiane jako bezwzględny fakt.

:D
          W mojej opinii, ale nie jest to całkiem prywatna opinia, gdyż opieram się na argumentach i opiniach specjalistów historyków, Jezus nie jest postacią historyczną, co nie znaczy, że nie możemy dyskutować ile miał dzieci, tak jak możemy analizować charakter Bohuna czy Skrzetuskiego. Mogę też wyrazić swoją opinię na temat Jezusa w formie jednoznacznego twierdzenia, bez zastrzeżenia, że to wyłącznie moja opinia. Jeśli Jezus czuje się obrażony może mnie pozwać. Ale mniejsza z tym.
          W poprzednim poście nieco uprościłem.
          Nie mogę napisać bez narażenia się na proces o zniewagę, że ktoś w mojej opinii jest sku...synem czy cichodajką. Opinia, nawet negatywna, nie może zawierać zwrotów czy określeń w oczywisty sposób obraźliwych.
          Z drugiej strony- moja opinia, że powiedzmy burmistrz mojego miasta jest szkodnikiem nie zawiera określeń oczywiście obraźliwych, ale lepiej bym wyraził swoją opinię nieco inaczej- uważam że działania burmistrza mojego miasta są szkodliwe.
    • qqazz Mylisz wolnosc ze swawolą 20.09.12, 20:12
      Wolność słowa to prawo do głoszenia prawdy i uzasadnionych sadów a nie do bezkarnego głoszenia oszczerstw i kłamstw.

pozdrawiam
    • seth.destructor Re: Wolność słowa 20.09.12, 20:37
      Obrażanie się, to domena małych dziewczynek i osób na podobnym poziomie. Widać to na przykładzie tych wszystkich fanatyków, którzy nie mogą znieść odmiennego zdania i co robią? Zamiast jak w cywilizowanym świecie iść do sądu, oni organizują jakieś lincze, demonstracje, ataki na ambasady. Włączam tu zarówno tych zdziczałych muzułmanów w Libii i Jemenie, jak i naszych polskich moherów. Ci ludzie nie dorośli do innego ustroju niż jakiś prymitywny, w którym konflikty rozwiązywało się waleniem po głowie, zemstą rodową do entego pokolenia. Wywieźć ich na jaką grecką wyspę i niech sobie tam żyją, jak zwierzęta, bo to jest ich poziom.
      Jak mnie ktoś obraża, mówiąc jakąś nieprawdę na mój temat, to przyjmuję to spokojnie i proszę o uzasadnienie, którego najczęściej nie ma, bo ludzie mówią głupoty bez zastanowienia. Dzieci też mówią głupoty. Prawdziwa cnota krytyk się nie boi.
    • bimota Re: Wolność słowa 20.09.12, 21:19
      Ale przeciez nie raz trudno stwierdzic czy ktos wyraza opinie, czy mowi z pelnym przekonaniem. Mozna wyrazac opinie bez slow typu "uwazam"... Mozna tez przyjac, ze praktycznie wszystko co mowimy to opinia... Nie raz tez mowi sie prawde, ale nie ma mozliwosci udowodnienia tego... i kara...

Ja nie wiem czy obrazanie kogos jest takie szkodliwe... Np jak mnie ktos nazwie np. debilem, to wiadomo ze tak naprawde to on pokazuje, ze jest debilem i nie ma sie specjalnie czym przejmowac...

I tak jak wspomnialem, jesli zakazywac, to w pierwszej kolejnosci wprowadzania w blad, to tez bardzo czesto powoduje rzeczywiste szkody, a takze np. psychiczne...

Jesli juz karac, to na zasadzie, ze to poszkodowany musi udowodnic, ze powiedziano nieprawde...

Dla mnie zalosne sa te ciagle procesy o to, ze ktos cos powiedzial...
      • Gość: ka_p_pa Re: Wolność słowa IP: *.interwan.pl 20.09.12, 21:27
        > Jesli juz karac, to na zasadzie, ze to poszkodowany musi udowodnic, ze powiedzi
        > ano nieprawde...

Jest tu kilku takich, którzy za błysk inteligencji uznają wezwanie do udowodnienia nieistnienia. A to krasnoludków, a to boga, a to że nie robisz komuś laski pod mostem. Jak byś się do takiego udowadniania zabrał?
        • Gość: inkwizytor Re: Wolność słowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 22:05
          Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):

> Jest tu kilku takich, którzy za błysk inteligencji uznają wezwanie do udowodnie
          > nia nieistnienia.

Jest tu taki jeden, co ni w ząb niczego nie kapuje...chociaż ka_p_pa dali mu na chrzcie...:)
          • Gość: ka_p_pa Re: Wolność słowa IP: *.interwan.pl 20.09.12, 22:16
            Bardzo cenną uwagę wnieśliście do rozmowy inkwizytorze, robi wrażenie.
            Może pomożecie bimocie?
            • Gość: inkwizytor Re: Wolność słowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 22:29

> Może pomożecie bimocie?

Jemu już nic nie pomoże...
              Ale mam gromnicę, mogę pożyczyć...
              • Gość: ka_p_pa Re: Wolność słowa IP: *.interwan.pl 20.09.12, 22:44
                Macie jakąś gonitwę myśli, inkwizytorze. A oczopląs?
                • Gość: inkwizytor Re: Wolność słowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 22:52

> Macie jakąś gonitwę myśli, inkwizytorze.

Znowu nie kapujesz? Typowe...
                  • Gość: ka_p_pa Re: Wolność słowa IP: *.interwan.pl 20.09.12, 22:58
                    Ni w ząb:) Zapewne powinienem?
                    Jak zauważyłeś, nie mam problemów z przyznaniem, że nie kapuję. Czekam na oświecenie z twojej strony.

PS a co z oczopląsem?
                    • Gość: inkwizytor Re: Wolność słowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 23:04

> Ni w ząb:) Zapewne powinienem?
                      > Jak zauważyłeś, nie mam problemów z przyznaniem, że nie kapuję. Czekam na oświe
                      > cenie z twojej strony.

Nic z tego.

> PS a co z oczopląsem?

A pląsa sobie na tarasie...
                      • Gość: ka_p_pa Re: Wolność słowa IP: *.interwan.pl 20.09.12, 23:16
                        Gość portalu: inkwizytor napisał(a):

> Gość portalu: ka_p_pa napisał(a):
                        >
                        > > Ni w ząb:) Zapewne powinienem?
                        > > Jak zauważyłeś, nie mam problemów z przyznaniem, że nie kapuję. Czekam na
                        > oświe
                        > > cenie z twojej strony.
                        >
                        > Nic z tego.

Nie to nie. Sam wiem, że jakby wlać całą wodę z ze wszystkich móż i ze wszystkich oceanów w jedną rurkę o średnicy jednego centymetra, to taka rurka byłaby długa że ojacieperdole.
                        • Gość: inkwizytor Re: Wolność słowa IP: *.warszawa.vectranet.pl 20.09.12, 23:38

> Sam wiem, że jakby wlać całą wodę z ze wszystkich móż i ze wszystkich
                          > oceanów w jedną rurkę o średnicy jednego centymetra, to taka rurka byłaby
                          > długa że ojacieperdole.

Dobre. Nawet z podkreślonym przeze mnie bykiem ortograficznym...
                          W ramach rewanżu, cytuję Marcina Dańca:

Gdyby... Gdyby wszystkie morza w jedno morze się zlały,
                          Co by to za morze było!
                          Gdyby wszystkie drzewa jednym drzewem się stały,
                          Co by to za drzewo było!
                          Gdyby wszystkie topory w jeden topór się zrosły,
                          Gdyby jeden miał człowiek siłę wszystkich dorosłych,
                          Gdyby chwycił ten topór i to drzewo nim zrąbał,
                          Gdyby drzewo to wpadło w to morze jak bomba -
                          Wszystkie mózgi na świecie w jeden zrośnięte mózg,
                          Nie odgadłyby,
                          jaki by to straszny był plusk!

Dobranoc
      • bimota Re: Wolność słowa 20.09.12, 23:31
        Ja bym sie wcale nie zabieral... ale moze masz racje...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka