karkowiak2plus 12.01.15, 19:13 www.biztok.pl/biznes/kopalnie-do-zamkniecia-on-chce-je-kupic_a19764 Tylko w ten sposób można się pozbyć problemu. Kopalnie będą wydobywać węgiel. Pracę stracą tylko związkowcy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mjot1 Powtórka z rozrywki 12.01.15, 20:40 Media patriotyczne i związki prawicowe alarmują, że likwidacja nierentownych kopalni niesie za sobą dramat tysięcy ludzi. By zapobiec nieuchronnej tragedii dostrzegam jeden tylko sposób. Przekażmy kopalnie firmie „Caritas Polska” należącej do trustu Kościół Katolicki Sp. z o o. Oczywiście może to nastąpić tylko na warunkach i wg odwiecznych zasad głównego dobroczyńcy, czyli cały majątek ruchomy i nieruchomy należy przekazać za tradycyjną już złotówkę. Ponieważ majątek kopalniany należy do Skarbu Państwa, czyli nas wszystkich, na wyzbycie się go musi być zgoda społeczna. Owszem spowoduje to uszczerbek w majątku narodowym, lecz czyż nie będzie wystarczającą rekompensatą widok jasnych radosnych twarzy tyyylu ludzi? Znając wrażliwość i patriotyzm narodu polskiego pokładam nadzieję ba! wiem!, że apel mój spotka się ze zrozumieniem i pozytywnym odzewem. Bo czyż nie jest wartością spokój? Zaręczam, że natychmiast wręcz cudownie znikną spontaniczne demonstracje i inne zakłócenia miru, wszak trudno sobie wyobrazić zgraję Dud i Guzikiewiczów palących opony pod siedzibą prymasa, czy też zamurowane wejścia do katedr. Ewentualny konkurencyjny pomysł by kopalnie przekazać do Torunia uważam za z góry skazany był na niepowodzenie. Toruński wielobranżowy holding prowadzony przez doktora dyrektora ojca Tadeusza nie jest przedsiębiorstwem charytatywnym i jako takie musi generować zyski. Tylko „Caritas” może dać gwarancję sukcesu, bo tu nie zysk jest celem, lecz niesienie pomocy ludziom, tu wszyscy pracują charytatywnie a zapłatą jest satysfakcja jeno i powszechna radość. Z najniższymi ukłony! i wiarą w zrozumienie M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: Powtórka z rozrywki 12.01.15, 21:23 Spoko,spoko......niedługo kościoły pójdą pod młotek. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Powtórka z rozrywki 13.01.15, 10:25 mjot1 napisał: Przekażmy kopalnie firmie „Caritas Polska” Chyba nic z tego, bo to nie my, ale Komisja Wspólna Episkopatu z Episkopatem wskazuje palcem co mamy przekazywać. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Właściwa droga 12.01.15, 20:42 hmmm,jak kupia daj znac .....narazie to zwyczajne bla-bla-bla Odpowiedz Link Zgłoś
wuzet21 Re: Właściwa droga 12.01.15, 20:46 Nie stracą - koryto odsunie się od bezczelnych pasibrzuchów ze spółek węglowych, holdingów czy innych tworów, by za nic nie robienie brać niezłą kasę. Swoją drogą - ciekawe, komu tak bardzo zależy, by następną gałąź przemysłu rozwalić ? Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: Właściwa droga 12.01.15, 21:22 Ja nie jestem ciekawy komu. Znam odpowiedź. Ty też ją znasz. A pasibrzuchy już się zaczęły bać. Bo polecą na zbity ryj. Jeśli któryś z nich ma jakieś górnicze wykształcenie i jakąś praktykę pod ziemią to jeśli mu honor pozwoli to zarobi uczciwie na życie. Specjaliści od mącenia i machlojek już są za burtą. Związkowcy też. I na marginesie jedna uwaga. Odrzucenie durnowatych pakietów CO2 to priorytet dla każdego propolskiego rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
brum.pl1 To granda w biały dzień!!!! 12.01.15, 20:52 Nie jestem ekonomistą, nie jestem też wróżbitą i nie wróżę z fusów, ale... Mocno jestem zaniepokojony czytając takie teksty: Jeden z najbogatszych Polaków chce kupić trzy z czterech zamykanych przez rząd kopalń. Krzysztof Domarecki, bo o nim mowa, jest w stanie nawet za nie zapłacić - dowiedział się Biztok.pl To kpina z nas wszystkich. Każdy z nas, jeśli chce cokolwiek kupić, musi za to zapłacić. Natomiast kopalnie mamy w prezencie. A to niby czemu? I dalej, jeszcze ładniejsze kwiatki z tej samej łączki... - W związku z uruchomieniem programu naprawczego dla Kompani Węglowej S.A. firma Universal Energy Sp z o.o. informuje że z przeznaczonych do likwidacji kopalń jest gotowa przejąć trzy następujące: KWK Brzeszcze, KWK Sośnica-Makoszowy i KWK Bobrek Centrum w celu kontynuowania działalności górniczej - głosi komunikat prasowy spółki. Universal Energy to mała spółka - zaledwie 500 tys. zł kapitału... Czyli co? Za pół miliona złotych można kupić nie jedną, nie dwie, ale trzy kopalnie w Polsce? W moim miasteczku, za pół miliona , można nabyć byle jaki dom z ogrodem. Wybacz, może ja się nie znam, tzn na pewno się nie znam, ale dla mnie jest to kolejny akt rozkradania kraju. Draństwo i sku...syństwo, delikatnie rzecz ujmując. Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: To granda w biały dzień!!!! 12.01.15, 21:16 Nie unoś się i czytaj uważnie. Tam stało jak byk,że spółkę w każdej chwili mogą dokapitalizować do wymaganej wartości. Odbędzie się to na zasadzie pożyczki udziałowca do firmy. W opisie samego Domareckiego znajdziesz informacje o jego możliwościach finansowych. Nadal uważam,że jedynym ratunkiem dla kopalń jest ich sprzedaż rodzimemu właścicielowi. Tylko prywatny jest w stanie wygenerować zysk. Odpowiedz Link Zgłoś
brum.pl1 Re: To granda w biały dzień!!!! 12.01.15, 21:25 karkowiak2plus napisał: > Nadal uważam,że jedynym ratunkiem dla kopalń jest ich sprzedaż rodzimemu właści > cielowi. > Tylko prywatny jest w stanie wygenerować zysk. Być może. Tyle tylko, że gość powinien przede wszystkim mieć forsę. I pomysł, jak kopalnią zarządzać, by przynosiła zyski. A w tym przypadku, żadne z tych kryteriów nie zachodzi. Jeśli pół bańki wystarczy, by przejąć kopalnię, to ja jestem chętny. Mogę zapłacić kilka razy więcej. Gdzie mam się zgłosić? Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: To granda w biały dzień!!!! 12.01.15, 21:36 NIE! Jeśli zapłaci rynkową wartość za kopalnie to z całą pewnością ma i pomysł i wie jak zarządzać. Tam nigdzie nie jest napisane,że kopalnie zostaną sprzedane za pół bańki. Tam jest napisane,że jak będzie się miało ku sprzedaży,to firmę się dokapitalizuje. To dość prosty mechanizm. A jeśli masz kasę i pomysł to złóż swoją ofertę. Odpowiedz Link Zgłoś
brum.pl1 Re: To granda w biały dzień!!!! 12.01.15, 21:53 karkowiak2plus napisał: > NIE! > Jeśli zapłaci rynkową wartość za kopalnie to z całą pewnością ma i pomysł i wie > jak zarządzać. Nie. Tu nie ma żadnej pewności. Są natomiast Twoje nadzieje. A to nie to samo. > Tam nigdzie nie jest napisane,że kopalnie zostaną sprzedane za pół bańki. Jest. Napisane jest, jaki kapitał ma spółka, która chce nabyć te trzy kopalnie. Przeczytaj, proszę, uważnie. I tenże kapitał wynosi tylko pół bańki, czyli tyle co nic. Inaczej mówiąc, gołodupiec z układami chce za bezcen nabyć narodowy skarb i rozpie...ć kolejną gałąź polskiej gospodarki. > A jeśli masz kasę i pomysł to złóż swoją ofertę. Przemysł wydobywczy to nie moja broszka. Nie znam się. Potrafię jednak logicznie myśleć i widzę tu zapowiedź cholerycznego przekrętu w majestacie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: To granda w biały dzień!!!! 12.01.15, 22:20 Tam jest takie zdanie: Jak mówi, kapitał jego spółki może zostać szybko podniesiony. Znaczy to,że jak się dogadają to firma zostanie dokapitalizowana. Trzeci raz staram się Ci to uświadomić. A przekrętem jest stan obecny,gdzie kopalnia przynosi straty. Dla mnie to niepojęte. Odpowiedz Link Zgłoś
brum.pl1 Re: To granda w biały dzień!!!! 12.01.15, 22:40 karkowiak2plus napisał: > Tam jest takie zdanie: > Jak mówi, kapitał jego spółki może zostać szybko podniesiony. Może... pisane z błędem jest długie, szerokie i głębokie... Moim zdaniem kolejność powinna być następująca: 1. Ustalenie rynkowej wartości omawianych kopalń, 2. Ogłoszenie przetargu, w którym mogliby wziąć udział oferenci dysponujący aktualnie odpowiednim kapitałem i konkretnym planem zarządzania kopalniami. I tylko tacy. Inaczej jest to machloja szyta grubymi nićmi. > Znaczy to,że jak się dogadają to firma zostanie dokapitalizowana. > Trzeci raz staram się Ci to uświadomić. A ja trzeci raz Ci odpowiadam, że to niewłaściwa droga. Kolejność powinna być odwrotna. Ty też startuj w przetargu i powiedz, ze jak się z Tobą dogadają, to Brum Cię dofinansuje... > A przekrętem jest stan obecny,gdzie kopalnia przynosi straty. > Dla mnie to niepojęte. I trzeba coś z tym fantem zrobić. Byle mądrze i roztropnie. A nie rozpieprzyć w drobiezgi coś, co można uratować. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: To granda w biały dzień!!!! 13.01.15, 10:39 karkowiak2plus napisał: Tam jest napisane,że jak będzie się miało ku sprzedaży,to firmę się dokapitalizuje. Nic takiego nie jest napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: To granda w biały dzień!!!! 13.01.15, 16:30 Tam jest takie zdanie: Jak mówi, kapitał jego spółki może zostać szybko podniesiony. Piwi. Nie chce mi się kopiować i wklejać fragmentów,które przeoczyłeś niechlujnie czytając. Ogarnij się. Pogadaj z byle jaką księgową od spółek prawa handlowego to Ci wytłumaczy jaki przekaz niesie takie stwierdzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: To granda w biały dzień!!!! 13.01.15, 16:39 Podnieść kapitał a dokapitalizować to są dwie różne rzeczy. I mógłbym to tu wyjaśnić na czym polega różnica, ale nie zrobię tego, bo niegrzecznie się do mnie odezwałeś. To znaczy odezwałeś się typowo po polsku, ale dla mnie było to niegrzecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: To granda w biały dzień!!!! 13.01.15, 10:36 brum.pl1 napisał: I pomysł, jak kopalnią zarządzać, by przynosiła zyski. W takich przypadkach stosuje się jeden i zawsze ten sam pomysł. Wypierdala ludzi tak długo, aż koszty będą niższe od przychodów. Nie oczekuj, że ktoś Ci takie coś w telewizji powie. Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: To granda w biały dzień!!!! 13.01.15, 16:34 Bo i tak trzeba. Kopalnia to zakład pracy a nie towarzystwo wzajemnej adoracji z własnymi ośrodkami wczasowymi i innym balastem. Kilka biurek dla administracji i ekipa pod ziemię. Reszta jest zbyteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: To granda w biały dzień!!!! 13.01.15, 16:41 karkowiak2plus napisał: Bo i tak trzeba. Każdy jest za zwalnianiem. Dopóki nie zaczną zwalniać jego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
adherent1 Minimalizowanie strat 13.01.15, 08:47 karkowiak2plus napisał: > Kopalnie będą wydobywać węgiel. > Pracę stracą tylko związkowcy. To dobre nawet dla rządzących rozwiązanie. Jednak na przestrzeni 5-10 lat energia w Polsce będzie droższa o spory procent 4-8(?) niż u któregokolwiek z sąsiadów naszego kraju. Nie jest to z "winy" węgla ale chaotycznej i nieracjonalnej polityki energetycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Minimalizowanie strat 13.01.15, 11:01 adherent1 napisał: Nie jest to z "winy" węgla ale chaotycznej i nieracjonalnej polityki energetycznej. Niekoniecznie. Na cenę prądu składa się nie tylko cena węgla, ale też produkcji energii z niego i przesłanie tej energii na odległość (ta ostatnia pozycja jest najdroższa, choć właśnie ją się w rozważaniach domorosłych marzycieli ekonomicznych najczęściej ignoruje). Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: Minimalizowanie strat 13.01.15, 19:30 Z winy fiskalizmu. Tylko i wyłącznie. Węgiel jest w cenie innych kruszyw a obkłada się go nieracjonalnymi obciążeniami skarbowymi. Odpowiedz Link Zgłoś
piwi77.0 Re: Właściwa droga 13.01.15, 10:48 Pomysł pana K. Domaradzkiego jest prosty, choć wątpie, aby przejrzał go ktoś z polskiego rządu. Pan D. Chciałby podnieść sobie kapitał, to znaczy pod kopalnie ściągnąć nieco kapitału z rynku. Wymyśli coś, żeby ten kapitał opuścil społke i kopalnie zamknie, rozparceluje i sprzeda po kawałku. One na pewno coś tam mają co jest coś warte. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek-jeden Po co nam to? 13.01.15, 14:25 Po co nam wydobywanie węgla? Węgiel jako paliwo już nie jest w modzie, poza tym strasznie zapaskudza środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
karkowiak2plus Re: Po co nam to? 13.01.15, 16:36 W modzie to są gacie,a węgiel jest surowcem energetycznym. Jak Ci zapaskudza,to wyłącz prąd i kaloryfery. Póki co to z prądu to pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś