Dodaj do ulubionych

Czystość rasowa w LPR!!!!!

09.11.04, 11:14

Pocieranie oczu na nic się zdało, to nie podły sen, ale marnej jakości jawa.
Czystość rasowa w LPR budzi moc skojarzeń. Poczytajcie, artykuł krótki, tu w
całości.

"LPR tylko dla Polaków
Joanna Pszon, Opole 09-11-2004, ostatnia aktualizacja 09-11-2004 08:22

Jakie mam szanse na członkostwo w LPR z babcią Czeszką żydowskiego
pochodzenia? - Nie chcę wyjść na antysemitę. Proszę więc napisać, że chcemy w
partii tylko i wyłącznie Polaków - mówi szef Ligi Polskich Rodzin w Opolu
Tomasz Banaszewski
W wyborach do europarlamentu LPR zdobyła na Opolszczyźnie drugi wynik - 14,7
proc. Na garnących się ochoczo do partii nowych członków w Opolu czeka nie
tylko deklaracja, ale też załącznik, gdzie w punkcie pierwszym należy
oświadczyć, jakiej jest się narodowości "od pokoleń".
Kolejne siedem punktów to pytania o imiona i nazwiska (także rodowe) małżonka,
rodziców i czwórki dziadków.
Dopiero potem punkty dotyczą karalności czy współpracy z tajnymi służbami.
Ankietę kończą pytania o poglądy.
Tomasz Banaszewski, szef opolskiej LPR, spytany, czy mogłabym starać się o
członkostwo w partii, gdyby moja babka była Niemką, natychmiast wyjaśnił: -
Akurat wie pani, że jesteśmy partią antyniemiecką, szczególnie po ostatnich
wysuwanych przez Niemców roszczeniach o zwrot majątków. Na razie przyglądamy
się, czy sprawy te nie zakończą się w Strasburgu i z jakim efektem. Takie
pochodzenie odpada.
- A gdyby babcia była Czeszką?
- To wszystko zależy od indywidualnej rozmowy. Nie da się tak od razu
odpowiedzieć - uchyla się Banaszewski. Kiedy pytam o swe szanse na członkostwo
z babcią Czeszką żydowskiego pochodzenia, szybko ucina: - Nie chcę wyjść na
antysemitę. Proszę więc napisać, że chcemy w partii tylko i wyłącznie Polaków.
Banaszewski wyjaśnia, że kryteria doboru członków ustalają sobie struktury
powiatowe. - My postanowiliśmy posłużyć się takimi, by w naszych szeregach
znaleźli się jedynie Polacy, bo tylko oni są w stanie pomóc krajowi. Wyciągnąć
go z oszustw, korupcji, zastoju - wylicza.
Jak daleko kandydat musi sięgnąć wstecz, by wykazać swą polskość, i czy po
samych nazwiskach da się tej polskości dowieść? - To naprawdę indywidualne
sprawy. Wszystko wychodzi podczas rozmowy - zapewnia Banaszewski.
Nie odpowiedział też na pytanie, czy ktoś taką rozmową kwalifikacyjną został
urażony. - Niech to pozostanie wewnętrzną sprawą partii. Pani wie, że ludzie
są różni - zakończył.
Edward Rycharski, szef LPR w regionie
Pierwszy raz słyszę i mam nadzieję, że to dowcip. Jeszcze dziś to z prezesem
Banaszewskim wyjaśnię.
Zenon Tyma, poseł LPR z Opolszczyzny (wcześniej Samoobrona)
Pierwszy raz to słyszę, ode mnie nikt nie żądał podawania pochodzenia, kiedy
wpisywałem się do partii. Ja też takiego kryterium bym nie stosował, ponieważ
najważniejsze są poglądy, a nie pochodzenie - rzecz zupełnie drugorzędna.
Przecież znamy wiele osób obcego pochodzenia, czujących się Polakami, którzy
dla kraju więcej zrobili niż Polacy z dziada pradziada. Dlatego ja nie byłbym
taki restrykcyjny wobec obywateli chcących wstąpić do LPR."

źródło:
artykul
Obserwuj wątek
    • czarek1 Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 09.11.04, 12:48
      Wyglada na to, ze "Ustawy Norymberskie" zaczynaja obowiazywac w LPR. Ale gwoli
      uczciwosci, musze stierdzic, ze czytalem jakis rok temu wywiad z mlodym
      Giertychem, w ktorym on stweirdzil, ze "wsrod czlonkow LPR jest kilka osob
      wyznania mojzeszowego". Nie odczuwam do pana Romana jakiejkolwiek sympatii,
      ale cytuje,to, co neigdys przeczytalem i co mnie bardzo zdziwilo.Ale na wszelki
      wypadek, nie chcialbym dozyc dnia, w ktorym LPR sprawuje wladze w Polsce. brrr!

Homo sum et humani nihil a me alienum esse puto
      • ijaw Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 09.11.04, 20:07
        czarek1 napisał:

> ze czytalem jakis rok temu wywiad z mlodym Giertychem, w ktorym on stweirdzil,
        ze "wsrod czlonkow LPR jest kilka osob wyznania mojzeszowego". Nie odczuwam do
        pana Romana jakiejkolwiek sympatii, ale cytuje,to, co neigdys przeczytalem i co
        mnie bardzo zdziwilo.

Może to bylo dawno i panu R.G. potrzebne były dodatkowe głosy poparcia. DZiś
        zasiada w komisjach różnych, jest na topie, nie musi liczyć się z wyborcą
        wyznania mojżeszowego, i wręcz może pokazać mu palcem fora ze dwora.
        Trochę ironizuję. Naprawdę jestem głęboko zaniepokojona poczynaniami
        prawicowców, w tym partii LPR.
        Zrobi czystkę, najpierw w partii pod kątem aryjskości, a potem w Polsce?
        Niearyjczykom paszoł won z Polski, co nam to przypomina? Był już w historii
        świata malarz pokojowy, aryjczyk z urojenia, po ktorym jeszcze wiele milionów
        ludzi liże się z ran psychicznych i fizycznych także.
    • mr_pope Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 10.11.04, 05:18
      Szkoda, że nie zacytowałaś wypowiedzi starego Giertycha, Rycharskiego czy Tyma.
      Nie wiem czy wynika to z Twojej bulwersacji problemem i niemożnością
      obiektywnego spojrzenia na problem, czy z przyczyn technicznych, bo o
      manipulację Cię nie posądzę.

"No cóż, w terenie są różne osoby, mogą coś kombinować. Jeśli się okaże, że to
      prawda, to wyciągniemy wobec nich konsekwencje"
      M. Giertych

"Pierwszy raz słyszę i mam nadzieję, że to dowcip. Jeszcze dziś to z prezesem
      Banaszewskim wyjaśnię."
      E. Rycharski

"Ja też takiego kryterium bym nie stosował, ponieważ najważniejsze są poglądy, a
      nie pochodzenie- rzecz zupełnie drugorzędna."
      Z. Tyma
      • ijaw Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 10.11.04, 11:25
        Mr_pope, pozwól, że zacytuję:

"Na garnących się ochoczo do partii nowych członków w Opolu czeka nie
        tylko deklaracja, ale też załącznik, gdzie w punkcie pierwszym należy
        oświadczyć, jakiej jest się narodowości "od pokoleń".
        Kolejne siedem punktów to pytania o imiona i nazwiska (także rodowe) małżonka,
        rodziców i czwórki dziadków.
        Dopiero potem punkty dotyczą karalności czy współpracy z tajnymi służbami."

Czy to mało? Masz rację, nie manipuluję, i nikt nie manipuluje. Z takimi
        wymaganiami jak wyżej, mówienie o manipulacji jest bardzo mocno naciągane. I
        zaskoczenie pana Tyma, czy Rycharskiego jest w tej sytuacji delikatnie mówiąc
        zdumiewające. Mówmy szczerze, ktoś statut partii i rozmaite punkty
        załącznikowe stworzył i akceptował. Palcem wskazywać nie mogę, bo nie mam
        pojęcia nawet kto partię założył. Mr_pope, panowie Tym, Rycharski, Giertych
        nawet jeśli nie twórcami "wspaniałych" pro-narodowych punktów, to bez wątpienia
        przez nie sami przejść musieli, a więc obce im nie są. I teraz to mogą się
        dziwić, bo ja też się dziwię.

Dziwię się do jakich granic możliwa jest obłuda.
        • mr_pope Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 11.11.04, 12:16
          > Mr_pope, panowie Tym, Rycharski, Giertych nawet jeśli nie twórcami "wspaniałych"
          > pro-narodowych punktów, to bez wątpienia przez nie sami przejść musieli, a więc
          > obce im nie są.

Pan Tym przeszedł niedawno z Samoobrony do LPRu. Jak sam powiedział, żadnego
          testu czystości rasowej przechodzić nie musiał. Widocznie nie tylko obłuda, ale
          kłamstwo i niewiedza także. W końcu zapierają się, że tak być nie powinno i gdy
          tylko będzie możliwość to zmienią ten stan rzeczy. Swoją drogą ciekawe, że
          dopiero po 3 latach funkcjonowaniu LPRu nagle wypłynął ten załącznik. Byłaby to
          chyba pierwsza sytuacja, że dziennikarze "GW" nie odkryli czegoś natychmiast, bo
          najwyraźniej wg Ciebie wszystko to trwa od samego początku tej partii.

> Mówmy szczerze, ktoś statut partii i rozmaite punkty załącznikowe stworzył i
          > akceptował. Palcem wskazywać nie mogę, bo nie mam pojęcia nawet kto partię
          > założył.

Nie znasz statutu partii i dyskutujesz o nim? Bardzo nieładnie postępujesz.

• czarek1 Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 11.11.04, 12:47
            Bez względu na to, czy formularz taki jest w użyciu od dawna, czy niedawna, czy
            obowiązuje w całej Polsce, czy tylko w pewnych regionach, z chwila ogłoszenia o
            czymś takim w mediach (a nie wyobrażam sobie, żeby to GW z palca wyssała),
            gdyby LPR miała „czyste” sumienie, NATYCHMIAST powinna była publicznie
            zareagować, odciąć się od haniebnej ankiety. Nic takiego się nie stało.
            Nie trzeba nikogo chyba przekonywać o sposobie „dbania o rasę” uprawianym przez
            polityków związanych z LPR, Radiem Maryja i Naszym Dziennikiem. Świetnie
            pamiętam, jak kilka lat temu J.R.Nowak dowodził, że „wyborcy maja prawo znać
            pochodzenie kandydatów” na stanowiska wybieralne. A słowa te wypowiedziane były
            WLASNIE w odpowiedzi na zarzut antysemityzmu. Tak, więc pochodzenie bynajmniej
            LPR NIE jest obojętne.
            • ijaw Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 11.11.04, 21:01
              czarek1 napisał:

> Bez względu na to, czy formularz taki jest w użyciu od dawna, czy niedawna,
              czy obowiązuje w całej Polsce, czy tylko w pewnych regionach, z chwila
              ogłoszenia o czymś takim w mediach (a nie wyobrażam sobie, żeby to GW z palca
              wyssała), gdyby LPR miała „czyste” sumienie, NATYCHMIAST powinna była publicz
              > nie zareagować, odciąć się od haniebnej ankiety.

Wyobrażasz sobie sądne dni w mediach, gdyby GW wyssała to z palca? Która partia
              zniosłaby takie pomówienia? Minęło kilka dni media w temcie milczą. Wniosek
              jednoznaczny, ankieta jest świetnie znana przywódcom partyjnym i przez nich
              akceptowana.
              • czarek1 Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 11.11.04, 22:28
                ijaw napisała:

>
                > Wyobrażasz sobie sądne dni w mediach, gdyby GW wyssała to z palca? Która
                partia
                > zniosłaby takie pomówienia? Minęło kilka dni media w temcie milczą. Wniosek
                > jednoznaczny, ankieta jest świetnie znana przywódcom partyjnym i przez nich
                > akceptowana.

Wyorazic sobie latwo po wrzawie, jaka powstala gdy tylko napisano o sledztwie
                toczacym sie w sprawie ks. Jankowskiego. Ze teraz NIE zaprotestowal nikt, nie
                zdementowal niczego, ze wszyscy uszy po sobie, daje wiele do myslenia...
                >
                >
          • ijaw Re: Czystość rasowa w LPR!!!!! 11.11.04, 14:20
            Mr_pope napisał:

>W końcu zapierają się, że tak być nie powinno i gdy
            > tylko będzie możliwość to zmienią ten stan rzeczy. Swoją drogą ciekawe, że
            > dopiero po 3 latach funkcjonowaniu LPRu nagle wypłynął ten załącznik.

Więc sam widzisz, jeśli nie było, to zmienią. Myślę, że załącznik był cały czas,
            a pytanie dlaczego teraz odkryty? Pewnie nadeszła pora na wyciąganie
            niespodzianek z rękawa.
            Zarzucasz mi, że nie znam statutu. Zgoda, nie znam, i też nie dyskutuję o nim,
            jedynie wskazałam, że ktoś stworzył tenże i za niego jest odpowiedzialny. Trudno
            by nie wiedzieli sami założyciele jakie złożenia programowe ma ich partia,
            chyba, że teraz udają niewiniątka, co spotykane jest nierzadko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka