Dodaj do ulubionych

Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki

IP: *.sheraton / 148.223.194.* 04.02.05, 16:55
Wczoraj ogladalem na fox tv relacje z Wadowic. Bo byl dzien sw. Blazeja
patrona chorych na gardlo i wiele ludzi poszlo tam do kosciola modlic sie o
zdrowie naszego papieza.Jakiez bylo moje zdziwienie jak zobaczylem te wasze
polskie kobiety tam w kosciele. Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki
a druga polowa w moherowych beretach jak 20 lat temu kiedy bylem jeszcze w
Polsce. Dlaczego wy ciagle tak??? Nic tam u was sie nie zmienia???

info.onet.pl/1,15,11,9434612,28210270,1450887,0,forum.html
Obserwuj wątek
    • Gość: mila Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.tvteletronik.pl 04.02.05, 18:16
      ubiór nie ma nic do rzeczy, kobiety moga byc bardzo mądre a ubierac sie
      tradycyjnie.
      • Gość: Jan inteligentna kobieta nie ubiera sie jak wsiok ! IP: 162.38.132.* 04.02.05, 20:29
        i dba o siebie !
        • Gość: mila Re: inteligentna kobieta nie ubiera sie jak wsiok IP: *.tvteletronik.pl 04.02.05, 20:57
          nie oceniaj inteligencji po ubiorze,opracowano inne metody oceny inteligencji,
          a co to znaczy wsiok, ludzie ze wsi są godni szacunku a w tym określeniu nie ma
          szacunku.
          Czyż prawdziwe piekno nie pochodzi z wnetrza człowieka?
          • Gość: Jan Re: inteligentna kobieta nie ubiera sie jak wsiok IP: *.gazeta.pl / *.phenome.org 05.02.05, 01:41
            Nie chce nikomu ublizac ale prawdzie nalezy spôjrzec w oczy. Takie stroje nosza
            glownie stare kobiety wiejskie. Wsrod radyjomaryjanek i dewotek tez sie one
            rozpowszechnily w miare reklerykalizacji Polski. Wg tych zasad kobieta powinna
            byc brzydka, szaara. Ciekawe czy te paniusie chociaz sie w miare czesto myja.
            Byc moze wg nich patrzenie na nagie wlasne cialo jest grzechem, a dotykanie
            swych intymnych czesi zasluguje wrecz na potepienie wieczne.
            • Gość: Teresa Re: inteligentna kobieta nie ubiera sie jak wsiok IP: *.net-serwis.pl 05.02.05, 01:46
              ale sobie dopowiadasz! po twoich komentarzach moge sobie latwo wyobrazic, ze
              nawet jak sie umyjesz, to nie jestes interesujacy
            • Gość: ? Re: inteligentna kobieta nie ubiera sie jak wsiok IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.02.05, 13:29
              I te stare kobiety wiejskie tak działaja na twoją wyobrażnię, że musisz
              wszystkich o tym poinformować?
              Cóż, kwestia gustu. Nie powinieneś się niepokoić. Masz prawo do marzeń.
      • danka76 Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki 04.02.05, 20:57
        Tradycyjnie tzn. w chustki i berety? Ale się ubawiłam.
    • feministka0.75 a to jakas nowosc :)) 05.02.05, 13:16
      Ostatnio kobiety przestaly chodzic w chustkach bo to rytual muzulmanski.
      A do kosciola w szczegolnosci.

A moze po prostu akurat bylo bardzo zimno??

Gdzie Ty mieszkasz?? Ze tak komentujesz??
      • Gość: Dorota Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.02.05, 15:45
        Ja tez widzialam ten fragment w telewizji kanadyjskiej i wprawilo mnie to w
        oslupienie. Pokazali dwie starsze kobiety w chustkach nic wiecej. Porazila mnie
        tendencyjnosc tutejszych mediow ,chec pokazania Polski i Polakow jako
        zacofanego siedmiogrodu. Wygladalo na to ze nikogo w tym kosciele oprocz tych
        dwoch kobiet nie bylo. Ja zyje w Kanadzie od ponad 15 lat , ale odwiedzam
        Polske regularnie i wiem dobrze jak ludzie w Polsce przywiazuja wage do ladnego
        wygladu. Kobiety wygladaja pieknie i nie masz sie drogi Pigmalionie czego
        wstydzic za Polakow raczej za amerykansko- zydowskie media.
        • Gość: Dorota Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 05.02.05, 15:46
          Ps. z kazdego narodu mozna zrobic farse jesli sie chce.
          • Gość: Pigmalion Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.sheraton / 148.223.194.* 05.02.05, 20:32
            A wywiady slyszalas kiedys z takimi ludzmi ? Oni nawet nie potrafia mowic po
            polsku ! Mowia n,iechlujnie jakas gwara. Maja wyjatkowo maly zasob slmow,a ich
            wiara plytka,prymitywna,nieskazona ani wiedza,ani inteligencja ! Nie
            zwalajcie,do cholery na obce media. Wyjedzcie gdzies do malego miasta lub wsi i
            porozmawiajcie z ludzmi z tlumu. Nie ma sie powodu obrazac o prawde.
            • Gość: Teresa Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.net-serwis.pl 05.02.05, 21:06
              szkoda nawet komentowac; tacy wyedukowani, jak ty, uogolniaja na podstawie kilku
              przykladow, poza granicami Polski tez pewnie takie "badania" robiles
            • blinski Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow 05.02.05, 21:39
              jak ty nic nie rozumiesz. to jest po prostu subkultura moherowego beretu, a
              nieskladny, pusty belkot to takie ich grypsowanie.:)
              a ty myslales ze wszyscy w polsce tak wygladaja:)? to jestes niezly.
              • Gość: Pigmalion Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 05.02.05, 23:47
                Bywam w Polsce. Wiem,ze takich,o ktorych mowa jest sporo ale nie
                wszyscy.Najlepiej swiadczy o prymitywizmie polskiego katolicyzmu Radio
                Maryja.Te sybiraczki w chustkach i mocherowych beretach sa pewnie zagorzalymi
                jego sluchaczkami.
                • kingakunowska Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow 06.02.05, 01:24
                  Jest demokracja. Niech se i garnki na glowie zaloza i tancza wkolo posagu
                  Swiatowida w noc swietojanska.
                  • Gość: Pigmalion Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.marketscore.com / 170.224.224.* 06.02.05, 01:47
                    Jasne. Niech robia co chca.Ich sprawa ale patrzac na to bezstronnie mozna
                    raczej mowic o zacofaniu i prymitywizmie.
                    • Gość: Maria Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: 85.128.75.* 06.02.05, 02:02
                      Słuchaj gnojku, czy Ciebie rodzice nie nauczyli szacunku dla ludzi. Te stare
                      kobiety choć są bardzo proste mają więcej rozumu niż Ty. Wyjechałeś do tej
                      Hameryki i uważasz, że wszystkie rozumy już pozjadałeś. Przypomnę Ci stare
                      wiejskie przysłowie "zapomniał wół, jak cielęciem był". Czy Ty znasz Polskę,
                      gwary polskie np. góralską, śląską, poznańską, kaszubską i wiele innych. Na
                      pewno nie. Tępota umysłowa zupełna.
                      Maria
                      • blinski Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow 06.02.05, 20:35
                        ten charakterystyczny wyglad niekoniecznie MUSI swiadczyc o tepocie i
                        prymitywiznie, ale jednak obiektywnie rzecz biorac najczesciej tak jest. nie
                        widzisz tego, mario?
                        ja do glupich i tepych ludzi szacunku nie mam, chocby mieli i 300 lat i
                        widzieli kawal swiata - to tylko swiadczy na ich niekorzysc, bo po tylu latach
                        doswiadczen powinni zmadrzec.
                        co do znajomosci gwary, to takze raczej nie zapewnia inteligencji, tak samo jak
                        brak tej znajomosci - tepoty umyslowej.
                        • Gość: Dorota GLUPI BO NIEMODNY ????????????? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.02.05, 19:41
                          Co za totalny brak tolerancji i to u ludzi uwazajacych sie za inteligentnych.
                          Czy chustka na glowie swiadczy o tym ze ktos jest glupi albo madry???? A jak ty
                          bedziesz sie ubieral w starszym wieku? Chyba niekoniecznie jak nastolatek.
                          Mysle ze moga ci pozostac pewne trendy z mlodosci. I co wowczas? Glupi sie
                          nagle zrobisz??? A wywiadow to zadnych nie bylo w telewizji, jedynie mala
                          migawka. Dlaczego tak wierzysz w to co pisze ten pigmalion???
                          • blinski Re: GLUPI BO NIEMODNY ????????????? 07.02.05, 21:09
                            > Co za totalny brak tolerancji i to u ludzi uwazajacych sie za inteligentnych.
                            > Czy chustka na glowie swiadczy o tym ze ktos jest glupi albo madry???? A jak
                            ty
                            >
                            > bedziesz sie ubieral w starszym wieku? Chyba niekoniecznie jak nastolatek.

zaraz, zaraz, troche sobie teraz dopowiedzialas sama.
                            nie widze zwiazku przyczynowo-skutkowego w byciu niemodnie ubranym z glupota.
                            chodzilo mi o cos zupelnie innego - o KORELACJE stroju ze stanem rozumu. a
                            wiec, podam inny, jasniejszy przyklad. mamy takich skinow, dla mnie oni sa
                            wybitnie pier..eci, mimo ze czasem niezle znaja sie na historii. njaczesciej
                            wystepujacymi elementami wygladu sa u nich glany, flejersy i lysa glowa. czy to
                            ten ubior czyni z nich glupich, czy dlatego sa wg. mnie glupi, bo sie tak
                            ubieraja? nie - maja poglady takie jakie maja a po prostu przynaleznosc do
                            grupy manifestuja strojem; przez co od razu gdy widze osobnika ubranego w
                            podobny sposob, wiem na 99% jakie sa jego poglady i stan umyslu.
                            z moherowymi babciami jest troche inaczej, bo to raczej nie jest ich ustalony
                            dress-code manifestujacy innym ludziom poglady:) ale z duzym
                            prawdopodobienstwem da sie stwierdzic, co taka babcia mysli - a z prawie 100%,
                            gdy widzimy ja w kosciele. to jest smieszne, ale zauwazylem ze babcie o
                            pogladach lewicowych ubieraja sie troche inaczej:)) moherowe berety i takie
                            charakterystyczne, ciezko opisywalne kapelutki sa wsrod nich duzo mniej
                            popularne, maja tez czesto inny wyraz twarzy. dla tych, ktorzy zastanawiaja sie
                            co tez mam za interes obserwowac babcie - babcie czy nie, bardzo lubie
                            obserwowac ludzi i wychwytywac drobne niuanse:)

A wywiadow to zadnych nie bylo w telewizji, jedynie mala
                            > migawka. Dlaczego tak wierzysz w to co pisze ten pigmalion???

bo to wielce prawdopodobne.

• Gość: Dorota Re: GLUPI BO NIEMODNY ????????????? IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 20:03
                              Stereotypy, stereotypy i jeszcze raz stereotypy. Ubior moze swiadczyc o
                              przynaleznosci do grupy o pewnych pogladach, moze je wrecz manifestowac( nie
                              zawsze jednak) , ale te chustki na glowach u starszych kobiet, szczegolnie z
                              terenow wiejskich wcale nie swiadcza o przynaleznosci do grupy ludzi glupich.
                              To sa pewne przyzwyczajenia nabyte latami do ubioru takiego, a nie innego, a
                              moze po prostu to wynika tylko z biedy?. Podobnie i ty moglbys byc celem atakow
                              ludzi ktorzy ubieraja sie inaczej, badz maja inne poglady. Czy sadzisz ze
                              jedynie ty masz racje w zyciu???? Malo tolerancji u ciebie jak widac, plytkosc
                              sadow na postawie powierzchownosci rowniez nie swiadczy zbyt dobrze o tobie.
                              Ps. prawdopodobne to moze byc cos dla ciebie , a dla innych zupelnie
                              prawdopodobne moze byc to ze jest to nieprawdopodobne.
                              • blinski Re: GLUPI BO NIEMODNY ????????????? 09.02.05, 21:26
                                stereotypy stereotypami, ale ja nigdzien ie powiedzialem ze WSZYSTKIE baby w
                                moherze sa glupie, no bez przesady. mowilem o wlasnych spostrzezeniach, a jak
                                sama napisalas:

> Ps. prawdopodobne to moze byc cos dla ciebie , a dla innych zupelnie
                                > prawdopodobne moze byc to ze jest to nieprawdopodobne.

a wiec jak ktos inny ma inne spostrzezenia, badz dla niego madre jest to co dla
                                mnie glupie, to bedzie sadzil inaczej.
                                i czemu wyjezdzasz mi tu z tolerancja? gdzie ja napisalem ze tych bab nie
                                toleruje? moga mnie denerwowac, ale nie bede odmawial im praw do glupoty, jesli
                                takowa reprezentuja.
                                poza tym, kto by wydac jakikolwiek sad o czlowieku musi go najpierw DOGLEBNIE
                                poznac, jest wg. mnie malo bystry.
            • Gość: kasia Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.05, 13:31
              Starzy ludzie ze wsi posiadaja więcej potrzebnej wiedzy do życia niz ty po
              jakiś uczelniach nie wszyscy musza mieć studia żeby godnie przeżyć swoje życie.
              • Gość: Dorota PIGMALION TO CIEMNAK BEZ CHUSTKI IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.02.05, 19:44
                A gdzie on jakakolwiek szkole widzial? To ciemniak. Nie wierz w to ze czlowiek
                wyksztalcony i inteligentny tak by myslaljak on.
            • Gość: kasia Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.05, 13:47
              MOże ty chory jesteś,że takie bzdety wypisujesz. Powiem ci ,że w dobie
              unifikacji to wielki zaszczyt posiadac coś wyjatkowego ,właśnie umiejetnośc
              posługiwania sie gwarą świadczy o dojrzałosci człowieka ,o tym ze nie wstydzi
              sie swoich korzeni. TY pewnie nie wiesz co to znaczy mieć babcie.w Tv leca
              czasem filmy ,gdzie postarzałe paniusie wyfiokowane,wymalowane obrzydliwie
              tokują na widok młodych plejbojów, to dopiero jest załosny widok,ale pewnie
              takie panie ci sie podobają.
              • blinski Re: Pigmalion wstydz sie za media a nie Polakow 07.02.05, 21:18
                > MOże ty chory jesteś,że takie bzdety wypisujesz. Powiem ci ,że w dobie
                > unifikacji to wielki zaszczyt posiadac coś wyjatkowego ,właśnie umiejetnośc
                > posługiwania sie gwarą świadczy o dojrzałosci człowieka ,o tym ze nie wstydzi
                > sie swoich korzeni.

mi sie wydaje (a nawet nie wydaje, bo on to po prostu napisal jasno) ze
                pigmalion przez gware rozumial nie slaska, goralska czy jakakolwiek inna, tylko
                wlasna - charakterystyczne dla ludzi malo wyksztalconych niechlujne zbitki
                slow, uzywanie slow nie znajac ich znaczenia, nieumiejetnosc plynnego
                wypowiadania sie.
                to ze nie kazdy musi mowic idealna polszczyzna nie oznacza, ze to od razu
                usprawiedliwia takich polinteligentow i czyni ich mniej zenujacymi.
    • Gość: edi Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.byu.edu 06.02.05, 18:54
      gosciu, cos ty taki dziwny z innej planety przyjechales? moze w tej ameryce nie wychodzisz ze swojej
      piwnicy? a czy jak zyjesz w wielokulturowym spoleczenstwie to tez dziwisz sie na ulicy jak spotkasz
      kogos ubranego w nie swoim guscie? otoz wyobraz sobie ze nie wszyscy sa tacy piekni i dobrze ubrani
      jak Ty!! i nie musza wcale schlebiac twoim gustom
    • Gość: babcia z RM Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 21:17
      Pigmalionku, kaprys dyktatorow mody moze sprawic, że i ty za kilka miesięcy
      będziesz zapier..lal w moherowym berecie, a kto wie, moze i omotany chusta jak
      stara sybiraczka...
      • Gość: Ego Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.block.alestra.net.mx 06.02.05, 22:36
        Babciu,nie plec glupot. Moda ma to do siebie,ze usiluje zrobic czlowieka
        ladniejszym. Chusty na glowach kobiet robia z nich szkaradne monstra.
        • Gość: babcia z RM do Ego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 09:02
          Młoda/y/ś, Ego. Cecha mody jest zmienność. Kryteria estetyczne są płynne.
          Wedlug ciebie, jakie spodnie czynią czlowieka ładniejszym ? Otoz gdy jest moda
          na dzwony - dzwony, gdy na piramidy - piramidy. gdy na wąskie jak kiszka od g
          ory do dołu/takie ciasne, że ledwo się zmieści co trzeba...? to one i tak
          dalej. Te moherowe berety to po prostu element mody , która przeminęła, a
          babcie je maja, lubią i nosza, ich prawo. Marmurkowy dżins to dzis ohyda, ale
          kiedyś, kto go pierwszy nosil to dopiero byl dżezi. To samo kremplina. Wiesz co
          to takiego ? spytaj babci, tez kiedys byla młoda i wydziwiała na swoja niemodna
          babcię. Aha, były kiedys takie czapkoszaliki - "kominy", tez robily z kobiet
          monstra z dzisiejszego punktu widzenia, ale gdy byly ostatnim krzykiem mody
          byly przepiękne , słowo daję.
    • Gość: kasia Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.05, 13:27
      A widziałeś królową Elżbiete w chustce i co też z niej wsiok?
    • Gość: kasia Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.bielsko.dialog.net.pl 07.02.05, 13:35
      Powiem ci jeszcze że na dzień św. Błażeja chodzi sie do kościoła po
      błogosławieństwo na choroby gardła, może te panie miały z tym problemy.
    • asfalt Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki 08.02.05, 09:47
      A ty Pigmalion to co nosisz na glowie?
      Ja tam w Ameryce to widze tez pelno wiesniakow z bejzbolowkami na glowie,
      przekrecone daszkiem to tylu, bo jak glosi przyslowie jest to jedyna rzecz w
      Ameryce ktora sprzedaja bez instrukcji obslugi...
      • Gość: mumin Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 12:24
        No tak. Pewnie temu wiekszosc jamerykanskich analfabetow je nosi - nie maja
        problemu z przeczytaniem jak tego uzywac.
        Swoja droga czy zauwazyliscie ze jaki odsetek nalfabetow jest w tej
        cywilizowanej hameryce? ludzie nie widza nic poza wlasnym koncem nosa.. juz nie
        wspominajac o ich checi do mordowania sie nawzajem i wywolywania wojen. Kto o
        normalnych zmyslach zamienil by piekny kraj nad Wisla na te slamsy?
        • Gość: Zamyslona Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 23:11
          Te babcie w moherowych beretach - moze i dziady w starych czapkach- to smutek
          w moim sercu- oddali swoje grosze dzieciom ,wnukom, nie zawracajac sobie glowy
          takim duperelem jak moda, spracowane rece -widzieliscie ?Kupili te berety kiedy
          jeszcze jako tako mogli pomyslec o SOBIE, kiedy chcieli jeszczce sie komus albo
          sobie podobac - ale to czas jak mgnienie oka , potem tylko praca, praca, a
          potem dobro innych. Jestem miastowa, taka modna , ze hej, -ale kiedy jezdze na
          wakacje do tych moherowych beretow to godzinami moge z nimi rozmawiac,
          zrozumiec ich swiat, poglady, moge im opowiedziec o sobie i swoim zyciu i
          zawsze jest zrozumienie , szacunek i przyjazn i nie widze wcale tego "bereta"
          nawet jesli go wciagaja na glowe w niedzielne przedpoludnie .A ja mam nadzieje
          a wlasciwie pewnosc ,ze nie mysla o mnie przez pryzmat mojego luksusowego
          samochodu- o czym sie przekonalam tak naprawde . Moj szacunek dla kazdego
          czlowieka ,jesli chce nim byc- a nie dla ubioru i wyposazenia.Uogolnienia
          ulatwiaja myslenie bezmyslnym . Pozdrawiam Wszystkich bez wzgledu na to co
          mam i masz na sobie jesli odwzajemnisz moj usmiech.
          • Gość: Basia Re: Polowa okutana w chustki jak stare sybiraczki IP: *.pool.mediaWays.net 09.02.05, 10:57
            Popieram twoja wypowiedz i pozdrawiam serdecznie,
            Basia
    • Gość: Dorota Asfalt i mumin IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 09.02.05, 20:11
      Niedobrze sie robi czytajac wasze posty. Moherowe berety? Wiadomo glupie
      babcie, czapka noszona daszkiem do tylu??? Wiadomo ,analfabeci z hameryki. Cos
      nie tak z waszymi glowami ludzie niezaleznie co na nich nosicie. Podlosc,
      zazdrosc, glupota, nietolerancja i ignorancja. Daje wam 100% gwarancji ze
      zawsze znajdzie sie ktos komu nie spodoba sie wasz stroj, czapka, kapelusz,
      beret, do przodu, czy do tylu obojetnie. Czy to znaczy ze jestescie skonczonymi
      oslami????? Sadzac po pogladach tu prezentowanych to tak, ale przeciez nie
      kazdy je zna widzac was przelotnie na ulicy w tych czapko-beretkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka